Česko – Polsko 1:0 (kon.) | Řecko – Rusko 1:0 (kon.)
konec
Řecko
1:0 (1:0)
Rusko
Sobota 16.06.2012, 20:45 • Národní stadion Varšava, Polsko - Základní kámen fotbalového svatostánku celého Polska byl postaven • Mistrovství Evropy
Předzápasové kurzy
     
    Pěkný sobotní den. Vítáme vás u on-line přenosu ze zápasu základní skupiny A mezi Řeckem a Ruskem v rámci fotbalového ME 2012 na Ukrajině a v Polsku. Utkání začíná v 20:45.
     
    SITUACE VE SKUPINĚ A - Po dvou zápasech vévodí tabulce Rusko se čtyřmi body. Na druhém místě je zatím Česká reprezentace s třemi body. Mimo postupové pozice je pak zatím Polsko s dvoubodovým ziskem a poslední Řecko s jedním bodem.
     
    POSTUPOVÁ MATEMATIKA - V těchto počtech jsou na tom výrazně lépe Rusové. Je to pochopitelné, se čtyřmi body jsou po dvou zápasech na prvním místě a k absolutní jistotě postupu jim stačí jeden bod. Řekové jsou na tom ze všech čtyř účastníků skupiny A nejhůře. Disponují pouze bodem a pro postup budou muset bezpodmínečně vyhrát a ještě doufat v příznivé okolnosti souběžně hrajícího se druhého utkání mezi Polskem a Českem..
     
    PŘEDSTAVENÍ MĚSTA VARŠAVY, POLSKO - Hlavní město Polska a Mazovského vojvodství má skoro dva miliónů obyvatel, přesně 1 760 076. Velmi smutnou kapitolou si město prošlo stejně jako celá země za 2. světové války, kdy bylo bombardováno nacistickým Německem a velmi poničeno. Tento moment odstartoval nejstrašlivější konflikt v historii lidstva. Ale pojďme k příjemnějším věcem, i když bylo Staré město v podstatě celé zničeno, polskému národu se povedlo ho po válce vrátit do původní podoby. Návštěvníci tak stále mohou obdivovat krásné zákoutí a památky. Mimo Starého města stojí za návštěvu také Palác vědy a umění, nebo zámek Królewski.
     
    NÁRODNÍ STADION VARŠAVA, POLSKO - Základní kámen fotbalového svatostánku celého Polska byl postaven v roce 2008 a o čtyři roky později byl slavnostně otevřen přátelským zápasem domácí reprezentace s Portugalskem. Národní stadión je pochopitelně s kapacitou 58500 diváků největším stadiónem v zemi a tím pádem tak druhým největším na EURU. Ve Varšavě se kromě tří zápasů základní skupiny A bude také hrát jeden čtvrtfinálový zápas a semifinále. Zajímavostí krásného stadiónu je zatahovací střecha, jenž je vyřešena velice netradičním způsobem a připomíná rozevírající se deštník.
     
    ŘECKO - Řekové jsou v pozici, kdy prostě musí vyhrát, pokud chtějí do čtvrtfinále. Mistru Evropy z roku 2004 zatím dělají výrazné problémy první poločasy. Proti Polsku inkasoval a dostal červenou kartu, proti Česku pak v šesti úvodních minutách ztratili Řekové po dvou brankách celý zápas. A tak na sebe nenechala čekat kritika řeckého tisku. Vše se však může změnit ve velkou oslavu, musí se ovšem uspět proti Rusku.
     
    RUSKO - Rusům stačí k očekávanému postupu mezi osm nejlepších bod. Výhra by jim pak zaručovala jisté první místo. V Rusku se také nic jiného neočekává. Svěřenci nizozemského kouče Dicka Advocaata namlsali své fanoušky vysokým vítězstvím 4:1 v úvodním zápase s Českem. Ve druhém utkání proti Polsku už to ale zdaleka nebyl takový suverénní výkon. Poláci se dobře připravili a na konečné remíze měl možná i vliv výkon ruského kapitána Aršavina, který nebyl takovou vůdčí postavou jako proti českému týmu.
     
    STŘÍPKY Z HISTORIE - Víte, kdo jako jediný dokázal porazit Řeky na EURU 2004? Správná odpověď je Rusko. Rusové už neměli před posledními zápasy skupiny A šanci na postup. V posledním utkání proti Řecku však nic nezabalili a porazili svého soupeře 2:1. Řekové ale nakonec postoupili do čtvrtfinále na úkor Španělska díky lepšímu skóre. Prohra s Ruskem byla jejich jediné výrazné zaváhání.
     
    FERNANDO SANTOS (TRENÉR ŘECKA) - „Je třeba, abychom dokázali navázat na výkony z druhých poločasů už od začátku zápasu. Musíme do toho dát všechnu svou vášeň a zápal pro hru a jsem si jistý, že naše fanoušky potěšíme. Co se stalo v předchozích dvou zápasech, musíme hodit za hlavu. Teď máme před sebou jediný zápas, který potřebujeme vyhrát. To je to jediné, na co se soustředíme. Rusům sice stačí remíza, ale oni jsou zvyklí útočit. A stejně se budou chovat proti nám.“ (zdroj: ČTK)
     
    SOKRATIS PAPASTATHOPOULOS (ŘECKÝ OBRÁNCE) - „Zápas s Ruskem je pravděpodobně nejdůležitější na turnaji. Budeme bojovat za naše nešťastné spoluhráče Avraama (Papadopoulos) a Chalkiase, kteří se zranili a půjdeme všichni společně za vítězstvím.“ (zdroj: uefa.com)
     
    THEOFANIS GEKAS (ŘECKÝ ÚTOČNÍK) - „Všichni hráči musí podat co nejlepší výkon, nezáleží na tom, kdo skóruje - to je tým, který může vyhrát. Všichni hráči nato musí být soustředěni.“ (zdroj: uefa.com)
     
    DICK ADVOCAAT (TRENÉR RUSKA) - „Zatím jsme nejlepším týmem turnaje, co se týká předváděné hry. Teď to musíme potvrdit. Musíme si být jistí, že šance skončí gólem, protože góly rozhodují. Ne počet střel.“ (zdroj: ČTK)
     
    ROMAN PAVLJUČENKO (RUSKÝ ÚTOČNÍK) - „Myslím si, že to bude těžší než proti Česku a Polsku. Řekové jsou hodně nepříjemný soupeř, teď jsou navíc zahnáni do kouta a mají jen jednu cestu ven - porazit nás. Sice je to ještě zápas skupiny, ale pro mě je to spíše osmifinále. Vždyť se v něm rozhoduje o postupu do čtvrtfinále.“ (zdroj: ČTK)
     
    ALAN DZAGOJEV (RUSKÝ ZÁLOŽNÍK) - „Nemyslím si, že jsem odehrál dva dobré zápasy. I v tom druhém jsem sice skóroval, ale nebylo to tak dobré jako v prvním utkání. V druhém zápasem jsem nevyužil mnoho možností. Jsem si jistý, že do čtvrtfinále projdeme, jsme na to hodně soustředění. Prostě musíme jít na hřiště a vyhrát zápas, prostě musíme.“ (zdroj: uefa.com)
     
    ZRANĚNÍ - Do zápasu určitě nenastoupí řecký brankář Konstantinos Chalkias, který si přivodil zranění v zápase s Českem. K dispozici také nebude jeho spoluhráč obránce Avraam Papadopoulos, pro něhož turnaj skončil už v úvodním duelu s Polskem. Rusové evidují zatím jednu ztrátu v podobě zranění záložníka Alexandra Kokorina. Do brány by se naopak mohla místo Malafejeva postavit již uzdravená jednička Igor Akinfejev.
     
    SESTAVA ŘECKO: Sifakis - Torosidis, Papastathopulos, K. Papadopulos, Tzavelas - Katsuranis, Maniatis - Salpingidis, Karagunis (C), Samaras - Gekas.
     
    SESTAVA RUSKO: Malafejev - Aňukov, A. Berezuckij, Ignaševič, Žirkov - Širokov, Denisov, Glušakov - Dzagojev, Keržakov, Aršavin (C).
     
    ROZHODČÍ - Hlavním rozhodčím zápasu bude osmatřicetiletý švédský sudí Jonas Eriksson. EURO 2012 je jeho prvním velkým turnajem. Na této akci už řídil zápas skupiny B mezi Nizozemskem a Německem, jež skončil výhrou Němců 2:1. Na pomezí mu budou pomáhat jeho krajané Stefan Wittberg a Mathias Klasenius. Čtvrtým rozhodčím pak bude Turek Hüseyin Göçek.
     
    LAVIČKA ŘECKO: Chalkias (GK), Tzorvas (GK), Malezas, Holebas, Fotakis, Ninis, Makos, Fortunis, Fetfatzidis, Lyberopulos, Mitroglu.
     
    LAVIČKA RUSKO: Akinfejev (GK), Šunin (GK), Šaranov, Granat, Nababkin, Izmajlov, Kombarov, Semšov, Pavljučenko, Pogrebňak.
     
    Rusové budou postrádat i Zyrjanova, jehož v sestavě nahradí Glušakov. Zyrjanov není ani mezi náhradníky. V bráně nakonec opět nastoupí Malafejev.
     
    Řecký záložník Jorgos Karagunis i dnes navlékne kapitánskou pásku a povede svůj tým do utkání. To znamená, že vyrovná reprezentační rekord v počtu startů, který drží Theodoros Zagorakis. Rekord má hodnotu 120 odehraných utkání.
     
    O tom, kdo bude mít dnes v hlediště převahu, není pochyb. Rusové jsou v jasné přesile.
     
    Samotnému výkopu zápasu samozřejmě předcházejí obě národní hymny.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Zatím se hraje opatrně a budeme mít před sebou zřejmě oťukávací pětiminutovku.
     
    3
    Salpingidis se nachytal do ofsajdové pozice, z jeho možnosti tak nebude nic.
     
    4
    Řekové se snaží vymyslet něco na zformovanou ruskou obranu, dnes budou chtě, nechtě muset tvořit, potřebují vyhrát a na svůj tradiční styl vycházející se zabezpečené obrany mohou zapomenout.
     
    5
    Rusové se musí bránit řeckému snažení. Malafejev však nemusel řešit zatím žádný výraznější moment.
     
    7
    Po řeckém rohovém kopu to vypadalo na nadějnou šanci, ale Torosidisovu střelu hrdinně zastavil svým tělem Širokov.
     
    8
    Samaras centroval před bránu na Salpingidise. Jeho pas ze levé strany nebyl vůbec špatný. Mít Salpingidis parametry hlavičkáře, bylo to jasné.
     
    10
    Ovšem nyní velká šance na druhé straně. Po centru z pravé strany se míč dostal k Aršavinovi. Ten si naběhl perfektně do malého vápna, ale míč netrefil ideálně. A brankář Sifakis měl v podstatě štěstí, že byl trefen.
     
    12
    Rusové začínají hrozit. Rychle rozehraná standardka Řeky zaskočila a ke střele se tak po zpětné přihrávce na velké vápna dostal Dzagojev. Ovšem jeho střela neměla gólové parametry a tak šikovný ofenzivní záložník čtvrtou branku na turnaji nepřidal.
     
    13
    A opět Rusové. Svižnou akci zakončoval parádní střelou zpoza vápna Keržakov, míč mířil do šibenice, ale nakonec těsně minul spojnici. Keržakov na tomto turnaji prostě nemá štěstí.
     
    14
    Dlouhý pas na Gekase, na kterého Ignaševič úplně zapomněl. Nakonec končí míč v rukavicích brankáře Malafejeva.
     
    15
    Karagunis by jistě rád, co nejdříve navýšil počet svých startů za národní tým a vytvořil tak rekord. Chybí jediné, Řekové dnes budou muset zvítězit.
     
    16
    Řecký rohový kop, což vždy znamená velké nebezpečí...
     
    16
    ...Pro míč si došel brankář Malafejev a vyboxoval ho do bezpečí.
     
    17
    Na druhé straně provětral řeckou obranu Žirkov, který po přihrávce Aršavina doběhl s míčem až před brankáře Sifakise a pak ještě hledal přihrávkou lépe postavené spoluhráče, bude to jen rohový kop...
     
    18
    ...Aršavinův centr naprosto přesně dolétl na Samarase, který míč odhlavičkoval do bezpečí.
     
    19
    Dzagojev pálil z velké dálky a tak jen cvičně protáhl brankáře Sifakise.
     
    20
    Rusové u míče a opět se snaží o rychlou svižnou akci. Nakonec Řekům nadělala velké problémy ruská kolmice. Řekové to s vypětím všech sil zvládli, ale k odraženému míči se ještě dostal Aršavin a ihned pálil. Jeho střela však Sifakise neohrozila.
     
    21
    Rusové se na turnaji vyznačují především tím, že často proti obranám soupeře zkouší kolmé přihrávky. Nutno uznat, že se jim tato taktika vyplácí a na těžkopádnou obranu Řeků by to rozhodně mohlo platit.
     
    22
    Řekové jsou nyní trochu v útočném útlumu. Aktivita ze začátku utkání je ta tam, ale je to spíše tím, že Rusové se probudili.
     
    23
    Samaras vypomáhá hodně defenzívě, což není pozice, na kterou je zvyklý. Na hrotu útoku ho dnes nebudeme vídat tak často jako normálně.
     
    24
    Rusové mají v posledních okamžicích poziční převahu. Řekové jsou stáhnutí na své polovině a brání, což rozhodně není cesta ke třem bodům.
     
    25
    Širokov to zkusil z dálky a jeho střelu zblokoval Papastathopulos na rohový kop...
     
    26
    ...a znovu Papastathopulos, tentokrát odvrátil Aršavinův rohový kop.
     
    26
    Řekové dostali míč na ruskou polovinu, ale tam jsou jen hráči v červeném a ti hru ihned obracejí směrem na řeckou bránu.
     
    27
    Rusové spěchat nemusí, přesto to nyní vypadá jakoby oni potřebovali nutně vyhrát. Situace je ale přitom naprosto opačná.
     
    27
    Sifakis poslal dlouhý nákop na polovinu soupeře a tam našel stožár jménem Samaras. Rusové faulovali a Řecko tak zůstává u míče.
     
    28
    Řekové působí v útoku bezradně, sem tam se sice blýsknou nějakým zajímavým momentem, ale to je zoufale málo. Nyní letěl centrovaný míč před bránu na Salpingidise, ten si však pomohl faulem.
     
    29
    Aršavin hledal dobrou přihrávkou Keržakova a jako poslední instance musel zasáhnout Kyriakos Papadopulos obránce německého Schalke 04.
     
    30
    Berezuckij si důrazně počínal proti Gekasovi, ale vše rozhodčí posoudil jako v rámci pravidel.
     
    31
    Sifakis poslal další dlouhý míč na polovinu Ruska, ale nikdo z jeho spoluhráče tam nehlídkoval, tedy zbytečně ztracený míč.
     
    32
    Dzagojev obral Samarase, ten mu po chvíli oplatil stejnou mincí.
     
    33
    Torosidis centroval do vápna na Gekase, ten v souboji o míč neuspěl. Gekas má výborný timing a výskok, jenže přece jen je vidět výškový deficit.
     
    33
    Souboj dvou sedmiček, ve kterém fauloval Denisov Samarase.
     
    34
    Řekové musí spoléhat na studnici nápadů Karagunise, ta je však zatím na suchu.
     
    35
    V hledišti jsou i polští fanoušci, kteří na dálku fandí svému týmu, jenž svádí ve Vratislavi souboj o postup s českým týmem v souběžně hraném utkání.
     
    36
    Řecká motivace je jasná, ta ruská pochopitelně také. Rusové věří v postup, ale remízu by asi nebrali. Pokud by totiž skončili ve skupině až druzí narazili pravděpodobně by narazili ve čtvrtfinále na Němce.
     
    37
    Stejně jako ve Vratislavi i zde ve Varšavě se hraje zatím bez branek. Více ze hry má favorit z Ruska, ale šanci moc k vidění není.
     
    38
    Dzagojev přiťukl ve vápně Keržakovovi, který v dobré situaci promáchl a dál tak jede svoji smolnou notu.
     
    39
    Řečtí fanoušci musí oplývat značným optimismem, zatím totiž jejich tým brání a k útočení se nemá. Je to však dané také kvalitou obou týmů.
     
    40
    Glušakov, který nahradil v sestavě Zyrjanova, nebezpečně pálil zpoza vápna, bude z toho však pouze rohový kop...
     
    40
    ...roh rozehraný nakrátko a Žirkov následně vykouzlil zpoza vápna skvělou střelu na vzdálenější levou tyč, ke gólu mu chybělo opravdu málo.
     
    41
    Samaras byl ve zdánlivě složité situaci, protože byl v červeném moři naprosto sám. Samaras však potvrdil svoje kvality, obešel tři hráče a nakonec vybojoval autové vhazování kousek od ruské branky.
     
    42
    Ani získání dobré pozice na polovině Ruska však Řekům nepřineslo žádnou šanci.
     
    43
    Řekové u míče a spoluhráči hledají povětšinou Samarase. Ten je zatím jediný, kdo z řecké útočné vozby snese přísnější hodnocení.
     
    44
    Po krátké řecké anabázi se vše vrátilo do normálu. Míč mají tedy u nohou přilepení Rusové.
     
    45
    Rusové se všemožnými způsoby pokoušeli dostat míč do vápna, kde byli hned čtyři ruští hráči, což je velký rozdíl oproti řecké útočné fázi.
     
    45
    Dzagojev burcuje před ruským rohem fanoušky...
     
    45
    ...Rusové rozehráli rohový kop nakrátko, což by mohla být dobrá variant, centry totiž zřejmě řecké stopery nezaskočí. Ani tato možnost však úspěch nepřinesla.
     
    45+1
    Další ruský rohový kop, ale Řekové opět mohli zůstat v naprostém klidu.
     
    45+2
    Řecko právě vstřelilo branku!

    Na tohle Řeci celý poločas čekali! Ignaševič podběhl dlouhý aut a tím pádem mohli jít JORGOS KARAGUNIS z levé strany sám na brankáře. A velké břímě proměnil v gól. Malafejevovi proletěl míč pod rukama do brány.
     
    První poločas skončil.
     
    Rusové měli v první půli poziční převahu a některé dobré střely ze střední vzdálenosti a jednu velkou šanci Aršavina. Do kabin však odcházeli spokojenější Řekové. V nastaveném času totiž proměnil svoji šance Karagunis. A Řekové tak z minima vytěžili opět maximum. Každopádně před druhou části tu máme velmi zajímavou zápletku.
     
    STATISTIKY - Rusové mají převahu v držení míče - 59%. I na střely jsou na tom daleko lépe, v této statistice vedou 13:2. Mezi tři tyče mířilo pět ruských střel. Řekové byli v přesnosti stoprocentní a oba dva pokusy mířily do prostoru brány. Švédský sudí zatím karty vytahovat nemusel. Do jediného odpískaného ofsajdu se chytili Řekové.
     
    Nejvíce metrů naběhal z Řeků v první půli kapitán a střelec gólu Karagunis - 5357. Jako jediný se dostal přes pět kilometrů. Na ruské straně byl běžecky nejaktivnější Glušakov - 5451 metrů.
     
    Ve Vratislavi už se hraje. Ve Varšavě se výkop trochu opozdí, i díky řeckému gólu v nastavení první půle.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Nizozemský trenér Rusů Dick Advocaat si pro druhý poločas připravil jednu změnu. Do hry jde útočník Pavljučenko, který na hrotu nahradí Keržakova, tedy výměna post za post.
     
    47
    Druhá půle bude bezpochyby o dobývaní řecké obrany. Řekové jsou nyní v oblíbené situaci, budou pozorně bránit a vyrážet k smrtícím kontrům, či spoléhat na standardní situace.
     
    48
    Dlouhý míč letěl na Pavljučenka, toho dobře pokryl Papastathopulos, jenž pro karty nehrál v předchozím utkání proti Česku.
     
    49
    Spojení Rusové jsou u míče, budu ve druhé půli určitě používat velmi často. Rusům však teď nevyšel útok a Řekové mohli jít do rychlého protiútoku.
     
    50
    Aňukov nešetrným skluzem poslal k zemi Samarase. A útočník Celticu Glasgow tento moment ještě nějaký čas vydýchával.
     
    51
    Samaras hraje i dnes skvěle. Podnikl individuální akci a pak se pokusil z dálky překvapit Malafejeva, mezi tři tyče však nezamířil. Samaras se vůbec těžko obírá o míč a Rusové s ním mají velké problémy.
     
    51
    Povedená útočné akce Rusu. Centr do vápna a sklepnutí Aršavina k Širokovovi, který následně v dobré pozici pálil pouze nad.
     
    52
    Řečtí fanoušci jsou nyní více slyšet. Početná převaha sebevědomých ruských příznivců moc znát není, je to díky výsledku logické.
     
    53
    Rusové mohou být zatím relativně v klidu. Mají ještě dostatek času, těžko ale říct, co se bude s ruskou psychikou dít, až bude času málo. Rusové se pak v této situaci dají pořádně vykolejit a sebevědomí jde výrazně dolů.
     
    54
    Řekové zatím precizně brání a až na střelu Širokova Rusy k ničemu nepustili.
     
    55
    Ani teď se Rusům řeckou hráz protrhnout nepovedlo. Pavljučenko sice motal protihráče před velkým vápnem, ale nakonec se místo přihrávky do svých kliček zamotal.
     
    56
    Samaras se nyní diví svému faulu, ale jak se říká, rozhodčí má vždy pravdu a tak jsou u míče Rusové.
     
    57
    Ou, to byla tedy střela. Denisov si potáhl míč a z dvaceti metrů mířil k pravé tyči a ke gólu byl opravdu blízko. Míč proletěl jen těsně vedle brány.
     
    58
    Samaras si vybojoval faul na svoji osobu. Řecký útočník je opět terčem většiny přihrávek spoluhráčů.
     
    59
    Torosidis povodil Žirkova, kterého počastoval houslemi a následně posílal nebezpečný pas na malé vápno, kde si nabíhal Gekas, ten byl dobře hlídán Aňukovem...
     
    60
    ...Řekové si rohový kop ještě jednou zopakují...
     
    60
    ...jak už jsem jednou říkal. Gekas sice není žádný dlouhán, ale timing a výskok má skvělý. Nyní ho Rusové nepokryli a Gekas mohl hlavičkovat. Jeho pokus však do brány nezamířil.
     
    61
    Karagunis se probil do vápna a následně se ocitl na zemi. Penalta se však nepíská a Karagunis dostává žlutou kartu poté, co dobře nahrál pád před bránícím Ignaševičem.
     
    62
    Žlutá karta pro Karagunise znamená stop v případném čtvrtfinále. Karagunis je celou situací hodně emočně rozezlen, což ale není u řeckého kapitána nic nového.
     
    63
    Rusové rychle rozehráli standardku, čímž znovu vyvolali bouřlivou reakci Karagunise, který se zlobil na rozhodčího, že nezahrával na píšťalku.
     
    64
    Gekas dnes dohrál a odchází střídat. Na hřiště přijde Holebas.
     
    65
    Rusové ubránili řeckou standardku a dopředu se hrnul Denisov, Ještě před touto situací dostal žlutou kartu za předchozí faul Aňukov.
     
    66
    Žirkov spolupracoval ve vápně s Aršavinem, následně byl však jeho pas na penaltu zblokován.
     
    67
    Odchází střelec důležité branky a kapitán Řeků Karagunis. Možná je to trochu překvapivé střídání, ale temperamentní Řek by byl ještě schopný dokonce zápasu inkasovat druhou žlutou. Na hřiště místo něj přichází Makos.
     
    68
    Tečovaná Aršavinova střela a následné dva rohové kopy Rusů za sebou, které však Sifakise z míry nevyvedly.
     
    69
    Dva metry před vápnem fauloval Žirkov unikajícího Salpingidise, což znamená jasnou žlutou kartu...
     
    70
    ...Torosidis využil přímého kopu takřka dokonale, protože trefil pravou tyč!
     
    71
    Jak už určitě víte, Česko se ujalo ve Vratislavi vedení nad Polskem, autorem branky Jiráček.
     
    71
    Nyní už však k tomuto zápasu. Rusové jsou vykolejení a navíc nyní Dzagojev obdržel žlutou kartu.
     
    72
    Rusové podruhé střídají. Dick Advocaat posílá na hřiště dalšího útočníka Pogrebňaka a stahuje Glušakova.
     
    73
    Žirkov to zkoušel podobně jak Karagunis a pokoušel si vykoledovat pokutový kop. Rozhodčí však zůstal ledově klidný a Salpingidis se tvářil, že on tedy rozhodně nic neudělal.
     
    74
    Rusové rychle rozehráli rohový kop a zopakují si ho...
     
    75
    ...z vápna Řekům nebezpečí nehrozilo, k míči se však dostal za velkým vápnem Denisova a vypálil přízemní střelu k pravé tyči. Sifakis musel zasahovat.
     
    76
    Ruští bohatýři v druhé půli naprosto ztratili lesk. Úplně jiný tým než v prvním utkání.
     
    77
    Nečekaný ruský výpad Arašavina, jenže Řekové v obraně ve druhé půli prostě nechybují.
     
    78
    Kouč Rusů Dick Advocaat se nechal před zápasem slyšet, že jeho tým předvádí nejlepší fotbal na EURU. Nyní mu to ale není absolutně nic platné a Nizozemec to možná zakřikl.
     
    78
    Moc variant na střídání už Advocaat nemá. Rusové mají na hřišti v podstatě to nejlepší.
     
    79
    Samarasovi by měli v Řecku postavit sochu. To však ale k finanční situaci asi nebude pravděpodobné, alespoň si tedy zaslouží velkou poklonu.
     
    80
    Ignaševič neuhlídal Salpingidise na pravé straně, což znamenalo pas do vápna na Holebase, který málem míč poslal do brány.
     
    81
    Ruské střídání číslo tři. Do hry poprvé na turnaji zasáhne ofenzivní hráč Marat Izmajlov a vystřídá Aňukova. Nyní už je to jasná sázka na riziko. Rusko bude dohrávat se třemi obránci.
     
    82
    Izmajlov se hned mohl dostat k ohrožení řecké branky, včas ho ale zastavil Maniatis.
     
    82
    Pavljučenko pálil, ale vyrovnání by se s tímto pokusem nedočkal, ani kdyby čekal sto let.
     
    83
    Odpracováno má dnes i útočník Paoku Soluň Salpingidis. Na hřiště pustí Ninise, jenž byl sice v prvním zápas na turnaji v základu, pak už se v něm ale neobjevil.
     
    84
    A mohlo být vyrovnáno. Aršavin našel centrem parádně Dzagojeva, který poslal hlavičkou míč těsně vedle levé tyče. Chybělo opravdu málo. Sifakis by se natahoval marně.
     
    85
    Katsuranis ležel na trávníku. Ruský útok však pokračoval. Řekové se zlobili, že Rusové nepřerušili hru. Dá se však očekávat, že polehávání Řeků bude přibývat.
     
    86
    Katsuranis ušetřil cenný čas a už je opět na nohách a připravený zasáhnout do hry. Opravdu překvapivé.
     
    87
    Řekové nespěchají ani při rozehrání odkopu a tak Dzagojev musel zafungovat jako podavač míčů.
     
    88
    Už je to zoufalá snaha Rusů o vyrovnání. Nyní už to bude opravdu silou vůle.
     
    89
    Řečtí fanoušci oživují vzpomínky na ME 2004, kdy Řekové šokovali Evropu a stali se mistry. Tenkrát však ve skupině s Rusy prohráli, také to byl závěrečný zápas skupin.
     
    90
    Ruský rohový kop...
     
    90
    ...Rusové rozehráli nakrátko a pak se dostali k centru. Ten šel na zadní tyč, kdy si Rusové trochu nedali přednost a následná hlavička pak šla mimo bránu.
     
    90+1
    Rozhodčí nastaví čtyři minuty nad rámec základní hrací doby. To je ještě dostatek času minimálně na jednu šanci.
     
    90+2
    Žirkov centroval do vápna, ale nikdo z jeho spoluhráčů míč netrefil. Rusy může také spasit vyrovnání Polska v zápase s Českem, v takovém případě by postupovali právě na úkor českého týmu.
     
    90+3
    Pogrebňak si zpracoval míč rukou a dostává žlutou kartu.
     
    90+4
    Ruský rohový kop, který Aršavin ale zahrál tragicky a hodně ho přetáhl. Ve Vratislavi dohráno, Rusy už může spasit jen to, že dají gól. Češi postupují.
     
    90+4
    Holebas ještě dostal žlutou kartu. Zápas se blíží ke konci.
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec! A můžeme říct, že jsme zažili senzační večer. Řekové vyhráli nad Rusy a postupují, Rusko je naopak překvapivě mimo. Společně s Řeky postupuje český tým, který dokázal zvítězit nad Polskem a vyhrál skupinu. Parádní pozvánka na rozuzlení ostatních skupin.
     
    STATISTIKY - Prakticky všechny statistiky ovládly Rusové. Držení míče 62%. Na střely zvítězili 25:5. Střely na bránu pak 10:2. I žlutých karet inkasovali Rusové více - 4, Řekové dvě. V nejdůležitější statistice však ruský tým díky gólu Karagunise prohrál.
     
    Karagunis sice vstřelil rozhodující gól, ale já bych za muže zápasu označil Samarase, který opravdu opět předvedl skvělý výkon a táhl řecký tým.
     
    SKUPINU A tedy nakonec vyhrálo ČESKO se šesti body, druzí jsou ŘEKOVÉ se čtyřmi body, stejně bodů mají i RUSOVÉ, ale na třetí pozici je odsunuje vzájemný zápase právě s Řeckem. Poslední končí domácí POLSKO, které získalo dva body.
     
    To je pro tuto chvíli vše. užijte si postup českých fotbalistů do čtvrtfinále, příjemnou sobotní noc a na počtenou. (22:51:27)
    Internetový obchod Marken.cz vám přináší legendární sortiment Fanklubu defenzivního fotbalu! Pořiďte si originální šálu nebo triko a zařaďte se do skupiny fanoušků, která ví, že nejdůležitější jsou body.

    Zdeněk Plánka

    Branky: 45+2. Karagunis

    Karty:   61. Karagunis (GRE), 90+4. Holebas (GRE) - 65. Aňukov (RUS), 69. Žirkov (RUS), 71. Dzagojev (RUS), 90+3. Pogrebňak (RUS)


    Řecko: Sifakis - Torosidis, Papastathopulos, K. Papadopulos, Tzavelas - Katsuranis, Maniatis - Salpingidis (83. Ninis), Karagunis (C) (67. Makos), Samaras - Gekas (64. Holebas). Trenér: Fernando Santos.
    Rusko: Malafejev - Aňukov (81. Izmajlov), A. Berezuckij, Ignaševič, Žirkov - Širokov, Denisov, Glušakov (72. Pogrebňak) - Dzagojev, Keržakov (46. Pavljučenko), Aršavin (C). Trenér: Dick Advocaat.

    Rozhodčí: Jonas Eriksson - Stefan Wittberg, Mathias Klasenius (všichni SWE) - Hüseyin Göçek (TUR)
    bahis siteleri