Kortrijk – Anderlecht 1:1 (kon.) | Club Bruggy – Waasland-Beveren 3:1 (kon.) | Beerschot – Lokeren 2:4 (kon.)
konec
KV Kortrijk
1:1 (1:0)
RSC Anderlecht
Sobota 28.07.2012, 18:00Belgická Jupiler Pro League
Předzápasové kurzy
     
    Fotbalisté Kortrijku v premiérovém zápase letošního ročníku belgické nejvyšší soutěže si dělí body s Anderlechtem 1:1. O výsledku rozhodly branky obránců. Domácí poslal do vedení Zukanovič, Anderlechtu zajistil alespoň bod Deschacht. Utkání výrazně ovlivnila situace z 61. minuty, kdy Mbokani velmi sporně upadl po kontaktu s brankářem Van Houtem, sudí Dierick poslal Van Houta do sprch a nařídil pokutový kop, který následně Mbokani proti náhradnímu brankáři Keetovi neproměnil, ovšem hra v deseti poté domácí velmi oslabila. (19:52:54)
     
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Právě ukrajinský útočník ale centrem od postranní čáry nenašel žádného ze svých spoluhráčů.
     
    90+3
    V podobném místě ještě dostanou jednu standardní situaci po faulu na Jakovenka.
     
    90+3
    Poslední minutu hosté zahajují autovým vhazováním u útočného rohového praporku.
     
    90+2
    Safariho centr mířící na břevno domácí branky stáhl ze vzduchu Darren Keet, navíc byl nedovoleně atakován De Sutterem.
     
    90+1
    A byli to oslabení domácí, kteří mohli rozhodnout! Koussalouka ale z hranice pokutového území v nadějné pozici minul branku.
     
    90+1
    Sudí Dierick k dnešním devadesáti přidává tři nastavené minuty.
     
    90
    Hosté získali míč na útočné polovině a Mbokani se snažil uvolnit na hranici pokutového území Gilleta, ten si však nedokázal posunout míč kolem Zukanoviče a bosenský obránce stačil kulatý nesmysl odkopnout.
     
    89
    Poslední střídání domácích. Ze hry je za potlesku fanoušků stažen Thomas Matton, nahrazuje jej Blanstel Koussalouka.
     
    88
    Do Jakovenkova centru se pořádně opřel De Sutter a Keet bravurním zákrokem udržel bodové naděje Kortrijku!
     
    87
    Hostující nápor trvá. Jakovenko uvolnil na pravém křídle Odoie, ten sice neprošel přes Zukanoviče, ale hosté mají k dispozici rohový kop.
     
    86
    Po následném rohovém kopu se z dvaceti metrů nebezpečně opřel do míče Gillet, ovšem mířil přímo do samotného středu branky, kde situaci jistil brankář Keet.
     
    86
    Do pokutového území Kortrijku pronikl Kanu, jeho ránu ale stačil srazit do boční sítě Nebojša Pavlovič.
     
    85
    Standardní situace v blízkosti pokutového území se ale hostům dnes vůbec nevedou. Jakovenko střílel vysoko nad branku.
     
    84
    Anderlecht dostává možnost velmi nadějné standardní situace poté, co Tambe ostře sestřelil Jakovenka a vidí za své počínání žlutou kartu.
     
    82
    Hosté jsou proti oslabenému soupeři při chuti, po centru Safariho ale byl Mbokani přistižen v ofsajdu. Následná branka Gilleta tak samozřejmě platit nemohla.
     
    81
    Anderlecht právě vstřelil branku!
    Po následném rohovém kopu míč propadl ke zkušenému obránci OLIVIERU DESCHACHTOVI, jenž prostřelil vše co mu stálo v cestě do sítě a je vyrovnáno!
     
    80
    Uvnitř pokutového území domácích si další střeleckou pozici našel Mbokani, ovšem Tambe stačil jeho ránu srazit mimo branku.
     
    79
    Sympatická snaha domácích, kteří se i v malém útočném počtu snaží držet míč na polovině Anderlechtu, vyústila v Odoiův faul na Nfora a další cenné desítky sekund pro Kortrijk.
     
    77
    Mbokani se prodíral domácí obranou do pokutového území (za pískotu fanoušků, kteří mu stále nemohou zapomenout ten penaltový pád), po průniku konžského útočníka poté Biglia vysoko přestřelil branku Kortrijku.
     
    77
    Hosté znovu kombinují s míčem kolem pokutového území Kortrijku.
     
    75
    A okamžitě to hořelo na druhé straně! Ve vlastním pokutovém území nepochopitelně ztratil míč Zukanovič, De Sutter přihrál Mbokaniho před takřka odkrytou branku, její ochránce Keet už ležel na zemi, ovšem Mbokaniho ránu dokázal zblokovat Baptiste Martin jako poslední instance v cestě míče za brankovou čáru!
     
    74
    Obrovská šance domácích! Nfor si posunul míč z křídla do pokutového území a jeho razantní projektil k tyči s námahou vyráží brankář Proto před sebe, tam byl naštěstí pro hosty dorážejícím hráčům odpískán ofsajd.
     
    74
    Nfor elegantně vyvedl míč na útočnou polovinu, poté si jej zasekl kolem Biglii a ten byl donucen kamerunského útočníka faulovat.
     
    73
    Hosté se znovu usadili na útočné polovině, ovšem jejich další snahu hatí Kanu velmi nepřesnou přihrávkou Odoiovi do zámezí.
     
    72
    Bigliův centr ale k ohrožení domácí branky nevedl. Míč do bezpečí odhlavičkoval Baptiste Martin.
     
    72
    Odoi u postranní čáry nevyzrál na De Metse a hosté budou zahrávat rohový kop.
     
    71
    Kanu se pokusil kolmicí do křídla vysunout De Suttera, ovšem poslal mu velmi nepřesný pas a míč se za Keetovy kontroly dokutálel za domácí branku.
     
    69
    Alexander Jakovenko vypustil pumelici zpoza pokutového území, naštěstí pro domácí směrovala do míst kde byl připravený Keet, jenž sklepl míč do svých rukavic.
     
    66
    Znovu u míče aktivní Ernest Nfor, tentokrát se prokličkoval z pravé strany až téměř k brance, poté ale jemným obloučkem pouze posunul míč do rukavic Prota.
     
    66
    Akci Ernesta Nfora zastavil faulem Marcin Wasilewski a je čtvrtým žlutě napomenutým fotbalistou Anderlechtu.
     
    65
    Biglia se nepřesným pasem do křídla pokusil vysunout Odoie, míč však namířil do zámezí, čemuž vyjádřili podporu i domácí fanoušci.
     
    64
    Kortrijk po dramatické situaci nadále vede 1:0, musím ale připomenout, že hraje v deseti hráčích. Alespoň něco tak Mbokani svým pádem v pokutovém území vybojoval.
     
    63
    Celý stadión bouří radostí! Náhradní brankář Keet chytá Dieumerci Mbokanimu pokutový kop!
     
    62
    Je jím Landry Mulemo, místo nějž vbíhá do branky Darren Keet a Mbokani už dostane šanci vyrovnat.
     
    62
    Kristoff Van Hout přepouští místo v brance jihoafrickému brankáři Keetovi, ještě ale bude muset být vystřídán jeden z hráčů.
     
    61
    Domácí ale byli výrazně poškozeni, neboť střet Van Houta s Mbokanim jsem rozhodně neviděl jako nedovolený ze strany domácího brankáře a natož na vyloučení, neboť Mbokanimu už míč utíkal mimo bezprostřední ohrožení branky.
     
    60
    Mbokani padá v pokutovém území a hosté budou zahrávat pokutový kop! Navíc brankář Van Hout je vyloučen!
     
    60
    K dalšímu střeleckému pokusu z dvaceti metrů napřáhl De Sutter, ovšem nepovedenou ránou výrazně minul branku.
     
    59
    De Sutter před pokutovým územím vyhraným hlavičkovým soubojem prodloužil míč Mbokanimu, jehož střelu brankář Van Hout kryl.
     
    57
    Nyní přichází zmíněné dvojité střídání a viděl jsem správně. Tom De Sutter nahrazuje Reynalda, Alexander Jakovenko Milana Jovanoviče. Výrazná změna v ofenzivě Anderlechtu. Na lavičce čeká na svoji letošní premiérovou účast i Lukáš Mareček, jeho šance na účast v dnešním zápase teď výrazně poklesly.
     
    56
    Domácí neuspěli ani jedním ze dvou rohových kopů. Mezitím hosté připravují dvojici střídání, do hry by měl vstoupit Tom de Sutter a zřejmě Alexander Jakovenko.
     
    55
    Byl to právě Dejaegere, který měl velkou příležitost po úspěšném průniku Nfora z křídla, ale jeho rána byla sražena mimo branku.
     
    54
    Jimmyho Kamghaina určitě nemůžeme podezřívat ze simulování při zákroku z 51. minuty, neboť určitě už ve hře nebude pokračovat. Do hry vstoupil Brecht Dejaegere a Kamghain vedle střídačky leduje svůj kotník.
     
    53
    Ernest Nfor si nedovoleně vyšlápl na Bigliu a je potrestán žlutou kartou.
     
    52
    Hra už je přerušena a domácí útočník může být ošetřen.
     
    51
    Kamghain obral o míč Nfora, ten zůstal ležet na trávníku, což však hosty nijak nevzrušovalo a založili protiútok. Z něj ale nedokázali vytěžit ani výraznější přiblížení se domácí brance.
     
    50
    Hosté na několik sekund uzamkli svého soupeře v pokutovém území a po Mbokaniho centru nebezpečně hlavičkoval Kanu, jeho prudká hlavička ale proletěla těsně nad břevnem domácí branky.
     
    48
    Domácí podnikli rychlý přechod do útoku, který musel za cenu nedovoleného zákroku zastavit Gillet a stává se třetím žlutě napomenutým fotbalistou Anderlechtu.
     
    47
    Druhý poločas rozehráli hosté získáním standardní situace v hloubi útočné poloviny. Bigliův centr ale doletěl přímo do náruče Kristofa Van Houta.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Po pětačtyřiceti minutách Kortrijk vede nad mistrovským Anderlechtem 1:0. O jedinou branku dosavadního průběhu zápasu se ve veliké skrumáži před brankou postaral Ervin Zukanovič a nabídl tak domácím fanouškům velkou dávku radosti. Druhý poločas začne přibližně v 19:02.
     
    První poločas skončil.
     
    45
    Nastavuje se jedna minuta.
     
    45
    Z dobrých třiceti metrů měl v úmyslu ohrozit hostující branku střelec první branky Zukanovič, ovšem přestřelil ji o metr.
     
    44
    Biglia středem hřiště posunul míč Jovanovičovi, ten však mířil přímo do připravených rukavic brankáře Kristofa Van Houta.
     
    43
    Po další zajímavé akci hostů Mbokani mířil z úhlu do boční sítě. Veškeré vzrušení ale bylo v tomto případě zbytečně, neboť Mbokanimu byl odmáván a posléze i odpískán několikadecimetrový ofsajd.
     
    42
    Safariho centr si v těžké pozici nádherně zpracoval Reynaldo, ovšem nedokázal míč propasírovat přes skrumáž těl před brankovou čárou!
     
    41
    Nadále sledujeme atraktivní podívanou plnou rychlého přechodu do útoku z obou stran. Při rozehrávce další domácí akce si Mbokani ve středovém kruhu tvrdě vyšlápl na Nfora a píská se ve prospěch Kortrijku.
     
    39
    K velké radosti domácích fanoušků Wasilewski o několik metrů přestřelil branku Kortrijku. Nechybělo mnoho a místo branky trefil střechu nad tribunou.
     
    39
    Reynaldo si vynutil faul v blízkosti pokutového území, Anderlechtu dostává další zajímavou standardní situaci.
     
    39
    Reynaldo vnikl do pokutového území zásluhou narážečky s Kanuem, ovšem v klíčové fázi akce se neprobil přes Martina.
     
    38
    Jovanovič se pokusil technickou ránou do protějšího horního rohu překvapit Van Houta z úhlu, ovšem branku netrefil.
     
    38
    Šestadvacetiletý kamerunský útočník už se vrátil do hry a domácí pokračují v plném počtu.
     
    37
    Nfor za doprovodu lékaře míří do zámezí, kde bude ošetření pokračovat.
     
    36
    Po rychlém přechodu domácích byl Wasilewskim ostře sražen k zemi Nfor a sudí Dierick pravděpodobně chybně nechal pokračovat ve hře. Faul Wasilewského byl zjevný.
     
    35
    Hostující kapitán nasměroval svojí razantní střelu pod břevno, ovšem naneštěstí na střed branky, kde situaci jistil brankář Van Hout.
     
    34
    Teď stadión bouří nevolí po odpískání De Metsova faulu na Mbokaniho. Anderlechtu se nabízí možnost standardní situace z velmi zajímavých 24 metrů od branky. Míč už si staví Biglia.
     
    34
    Dosavadní průběh zápasu slibuje výbornou podívanou, Anderlecht by nerad ztratil všechny body hned na úvod ligového ročníku, naopak domácí taženi skvělými fanoušky na beznadějně vyprodaném stadiónu nebudou chtít pasivně bránit svůj náskok a časem při otevírání hostující obrany by mohli podnikat smrtící protiútoky.
     
    32
    Kanu se snažil v pokutovém území obhodit Martina. Když zjistil, že si odkopl míč příliš daleko, tak se komediálně chytil za obličej po mírném Martinově dotyku. Penaltu si samozřejmě nevymodlil.
     
    31
    Před branku poslal centr Biglia a odražený míč Reynaldo nasměroval akrobaticky přes hlavu vysoko nad domácí branku.
     
    30
    Další ze standardních situací ve prospěch Anderlechtu. Odoi si poté ještě otevřel ústa směrem k sudímu Dierickovi že se obešel bez karty a vzhledem k předchozímu karetnímu napomenutí by si měl v podobných situacích dát pořádný pozor.
     
    29
    Po následném rohovém kopu se nejvýše do vzduchu vyšrouboval Kanu, ovšem mířil přímo do brankáře Van Houta. Tam nebezpečí nehrozí.
     
    28
    Domácí obránci nechali před pokutovým územím hodně prostoru Gilletovi, ten místo střely volil rozehrávku do křídla Odoiovi a jeho centr je sražen za branku.
     
    27
    Behrand Safari podkopl Alassane Tambého a za své počínání je druhým žlutým hříšníkem v dresu Anderlechtu. Žlutou kartu mají oba krajní obránci hostů.
     
    25
    Sporná situace u pokutového území domácích, kde si Reynaldo prohodil míč mezi nohami Mulema a při pokusu oběhnout soupeřova obránce padl k zemi, píšťalka sudího Diericka zůstala němá.
     
    23
    Anderlecht se snažil rychle odpovědět, získal standardní situaci na útočné polovině, ovšem Bigliův centr byl zřejmě příliš dlouhý pro nabíhajícího Gilleta, ten si ale především pomohl faulem a píská se proti Anderlechtu.
     
    22
    Kortrijk právě vstřelil branku!
    Domácí se senzačně ujímají vedení! Po zmiňované hře rukou Deschachta rozehráli domácí po zemi do křídla Caponovi, po jehož přízemním centru před branku se ve skrumáži nejlépe orientoval bosenský obránce ERVIN ZUKANOVIČ a doklepl míč do sítě!
     
    21
    Při bránění Nfora si Deschacht pomohl hrou rukou, což neuniklo pozornosti abitra Diericka.
     
    19
    Před branku Kortrijku od úvodních minut letá jeden centr za druhým, Odoi ten svůj z pravé strany příliš přetáhl a míč se dokutálel až za vzdálenější postranní čáru.
     
    18
    Safariho centr brankář Van Hout s přehledem kryje.
     
    17
    Při rychlém přechodu Kortrijku do ofenzivy si dle sudího Odoi pomohl v souboji s Kamghainem nad rámec pravidel a je za to potrestán žlutou kartou. Nutno podotknout, že velmi přísně.
     
    16
    Po centru od rohového praporku už ale fotbalisté "fialek" nedokázali soupeřovu branku ohrozit.
     
    15
    Reynaldo se opřel do míče z dvaceti metrů a jeho tečovaná rána jen těsně prolétla kolem horního rohu domácí branky! Snaha Anderlechtu bude pokračovat rohovým kopem.
     
    13
    Kamerunský útočník domácích Nfor si hlasitě říkal o odpískání faulu na útočné polovině, ovšem vyslyšen sudím Dierickem nebyl.
     
    12
    Jovanovič z levé strany pronikl do pokutového území, po rychlé souhře s Kanuem posunul míč Reynaldovi, jehož střílený centr byl sražený k brankáři Van Houtovi.
     
    11
    Domácí zahrozili rychlým útokem ve dvou proti dvěma obráncům, Kamghain si ale při uvolnění pomohl evidentním faulem a píská se tak ve prospěch hostů.
     
    9
    Na Odoiův povedený centr si naskočil Mbokani a razantní hlavičku nasměroval jen těsně vedle tyče domácí branky.
     
    7
    Anderlecht se usadil na útočné polovině, ovšem další Bigliův centr hledající Mbokaniho už postrádal přesnost.
     
    5
    Hosté měli k dispozici standardní situaci v hloubi útočné poloviny. Před branku poslal míč Lucas Biglia, Mbokani ale hlavou mířil pouze do náruče připraveného Van Houta.
     
    3
    První vyložená šance domácích! Jimmy Kamghain dostal přesnou přihrávku za obranu Anderlechtu a řítil se vstříc brankáři Protovi, ten ale včasným vyběhnutím mu dokázal vypíchnout míč od kopačky!
     
    2
    Úvodní útočná snaha domácích končí pouze odkopem od branky Anderlechtu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Domácí Kortrijk nastoupí v červených dresech, Anderlecht celý v bílém.
     
    Hráči obou celků jsou již připraveni v útrobách Guldensporenstadionu k příchodu na jeho pažit.
     
    Příjemný podvečer. V Kotrijku bude úvodním zápase zahájen nový ročník belgické nejvyšší soutěže a hned na úvod nás čeká šlágr prvního kola mezi Kotrijkem a Anderlechtem. Oba celky se v uplynulé sezóně probojovaly do šestičlenné skupiny v boji o titul a zatímco ji Kotrijk nakonec uzavíral, tak fotbalisté Anderlechtu se po roční odmlce vrátili na mistrovský trůn. Primát získali se čtyřbodovým náskokem na druhé Bruggy.

    V loňské sezóně se oba celky střetly ve vzájemných soubojích čtyřikrát. Zatímco v základní fázi soutěže byl úspěšnější Anderlecht (zvítězil 1:0 venku a 2:0 doma), tak v té mistrovské skupině šesti nejlepších celků zvládl Kortrijk zde na Guldensporenstadion zdolat slavného soupeře 2:0 a z Bruselu přivezl sympatickou remízu 1:1.

    KV KORTRIJK

    Kortrijk se letos bude muset obejít bez úderné dvojice Dalibor Veselinovič - Pablo Chavarría, kteří v klubu hostovali právě z Anderlechtu a v Kortrijku patřili k velkým oporám. Posily hledal klub zejména ve Francii, z tamního druholigového Chatearoux přišli stoper Reynaud a útočník Dupuis, další fotbalisty si vedení klubu našlo v rezervách Monaca a PSG.

    RSC ANDERLECHT

    Po 31. mistrovském titulu v klubové historii se vedení Anderlechtu rozloučilo s velkou oporou z loňské sezóny, neboť Matías Suárez téměř za 10 miliónů eur zamířil do moskevského CSKA. Nahradit by jej měl Cyriac, útočník z Pobřeží Slonoviny, který přišel za 1,76 miliónů eur z konkurenčního Standardu Lutych. Dalšími posilami jsou brankář Kaminski z Leuvenu a stoper Hawsawi z arabského Al Hilál Rijád.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 22. Zukanovič - 81. Deschacht

    Karty:   53. Nfor (KRT), 84. També (KRT) - 17. Odoi (AND), 27. Safari (AND), 48. Gillet (AND), 66. Wasilewski (AND)   60. Van Hout (KRT)


    KV Kortrijk: Van Hout - Tambe, Martin, Zukanovič, Mulemo (61. Keet) - Pavlovič, De Mets, Nfor - Matton (89. Koussalouka), Kamghain (54. Dejaegere), Capon
    RSC Anderlecht: Proto - Odoi, Wasilewski, Deschacht, Safari - Gillet, Biglia, Kanu - Reynaldo (57. De Sutter), Mbokani, Jovanovič (57. Jakovenko)

    Rozhodčí: Christof Dierick
    bahis siteleri