Závody mužů (kon.) | Závody žen (kon.)
konec
Závody mužů

Pondělí 30.07.2012, 13:00Olympijské hry - Jachting
Sledujte:
     
    Držitel Zlatého poháru z let 2006 a 2009 a překvapivě až 6. muž olympiády v Pekingu Hogh-Christensen (DEN) i přes menší zaváhání v poslední jízdě s přehledem vede třídu Finn. Za ním je to našlapané až k sedmému Slaterovi (NZL). Skandinávci Birgmark (SWE) a Nirkko (FIN) jsou už hodně bodově pozadu. Ale zase nám předvedli hezký závod ve 4. rozjížďce. To je z mužského jachtingu pro dnešek vše, pojďme sledovat dámy. Jinak zatím na shledanou. (18:52:41)
     
    Finn
    POŘADÍ TŘÍDY FINN PO 4 ROZJÍŽĎKÁCH:

    1. Jonas Hogh-Christensen (Dánsko) - 11 bodů

    2. Jonathan Lobert (Francie) - 19 bodů

    3. Ben Ainslie (Velká Britránie) - 22 bodů

    4. Ivan Kljakovič Gaspovič (Chorvatsko) - 22 bodů

    5. Pieter-Jan Postma (Nizozemsko) - 22 bodů

    6. Vasilij Zbogar (Slovinsko) - 22 bodů

    7. Dan Slater (Nový Zéland) - 25 bodů

    8. Daniel Birgmark (Švédsko) - 37 bodů

    9. Tapio Nirkko (Finsko) - 37 bodů

    10. Ioannis Mitakis(Řecko) - 43 bodů
     
    Ještě vám dlužím průběžné pořadí třídy Finn.
     
    Star
    Na čele se osamostatnili Britové, Norové, Švédové a Brazilci. Ti mají oproti ostatním větší náskok. Britové to dnes zvládli skvěle. Krom 22. příčky z první jízdy byli dále druzí, třetí a zase druzí. Tato vyrovnanost se v jachtingu vyplácí.
     
    Star
    POŘADÍ TŘÍDY STAR PO 4 ROZJÍŽĎKÁCH:

    1. Velká Británie ( Iain Percy & Andrew Simpson) - 18 bodů

    2. Norsko (Eivind Melleby & Petter Morland Pedersen) - 18 bodů

    3. Švédsko (Fredrik Loof & Max Salminen) - 19 bodů

    4. Brazílie (Robert Scheidt & Bruno Prada) - 20 bodů

    5. Irsko (Peter O'Leary & David Burrows) - 27 bodů

    6. Spojené státy americké (Mark Mendelblatt & Brian Fatih) - 27 bodů

    7. Německo (Robert Stanjek & Frithjof Kleen) - 30 bodů

    8. Polsko (Mateusz Kusznierewicz & Dominik Zycki) - 34 bodů

    9. Francie (Xavier Rohart & Pierre-Alexis Ponsot) 35 bodů

    10. Nový Zéland (Hamish Pepper & Jim Turner) - 36 bodů
     
    Star
    Jak vidno, závod byl od 4. do 10. místa hodně vyrovnaný. Uvidíme, jak se nám posádky seřadí v průběžném hodnocení z celého dne. Tipoval bych velký skok Američanů a možná i první místo Britů. Kdo měl čas si to spočítat, ten už to ví, ale já ještě ne, tak pojďme na to.
     
    Star
    Výsledky 4. rozjížďky kategorie Star:

    1. Fredrik Loof & Max Salminen (SWE) 1:11:54
    2. Iain Percy & Andrew Simpson (GBR) +0:30
    3. Mark Mendelblatt & Brian Fatih (USA) +0:55
    4. Eivind Melleby & Petter Morland Pedersen (NOR) +1:00
    5. Peter O'Leary & David Burrows (IRL) +1:00
    6. Robert Scheidt & Bruno Prada (BRA) +1:00
    7. Robert Stanjek & Frithjof Kleen (GER) +1:03
    8. Richard Clarke & Tyler Bjorn (CAN) +1:05
    9. Flavio Marazzi & Enrico de Maria (SUI) +1:06
    10. Mateusz Kusznierewicz & Dominik Zycki (POL) +1:07
     
    Star
    Máme tu konečné pořadí. Švédové si pohlídali vítězství. Brazilci naopak neudrželi výhodnou pozici na čele. Britové skvěle dojeli druzí. No a hlavně, hlavně Norové se vytáhli z ostudného dvanáctého místa na čtvrté!
     
    Star
    Melleby s Pedersenem (NOR) by si nejraději sypali popel na hlavu. Na posledním mezičase jsou až 12. První stále Švédové Loof se Salminenem. Iain Percy a Andrew Simpson (GBR) drží druhou příčku, za nimi německá posádka. Teď se pojďme věnovat ženám.
     
    Finn
    To je z kategorie Finn vše, bude se pokračovat zítra od 11 hodin.
     
    Finn
    Smolař Nirkko (FIN) tedy až pátý. Ale nutno uznat, že Švéd Birgmark si počínal v této jízdě nadmíru zkušeně. Celou dobu se držel v čele a trpělivě se prokousával vpřed.
     
    Výsledky 4. rozjížďky kategorie Finn:

    1. Daniel Birgmark (SWE) 1:02:38
    2. Jonathan Lobert (FRA) +0:03
    3. Vasilij Zbogar (SLO) +0:05
    4. Pieter-Jan Postma (NED) +0:28
    5. Tapio Nirkko (FIN) +0:31
    6. Dan Slater (NZL) +0:35
    7. Jonas Hogh-Christensen (DEN) +0:42
    8. Ioannis Mitakis (GRE) +1:03
    9. Ivan Kljakovič Gaspič (CRO) +1:07
    10. Michael Maier (CZE) + 1:12

     
    Finn
    Michal Maier nakonec desátý ve 4. jízdě.
     
    Finn
    Tak ne, Brit je dvanáctý.
     
    Finn
    Čekáme na další jachtaře. Teď jsem tam zahlédl Bena Ainslieho (GBR), kterak ve spěchu manipuloval lany ve snaze získat ještě trochu větru, který naprosto ztratil. To bude umístění někde u dna startovního pole pro domácího borce.
     
    Finn
    Daniel Birgmark (SWE) nakonec před cílem trochu poodskočil pronásledovatelům a vítězí ve 4. rozjížďce. Druhý Jonathan Lobert (FRA), třetí Vasilij Zbogar (SLO).
     
    Finn
    Je to neskutečná přetahovaná mezi Lobartem (FRA) a Birgmarkem (SWE). Švéd se teď na chvíli posunul v lodi, Francouz se kolem něho okamžitě prohnal. Ale Skandinávec už je zase před ním. Je to opravdu špička na špičku!
     
    Finn
    Michael Maier chytl druhý dech, vyhoupl se na 9. místo.
     
    Finn
    No je to tak, já jsem skutečně neoslepl. Tapio Nirkko (FIN) už při cestě na předposlední mezičas začínal ztrácet. Vítr z plachet mu doslova sebrali Lobert (FRA) s Birgmarkem (SWE), kteří se nyní přetahují o prvenství. Nyní vidím Švéda na prvním místě. Třetí Slovinec Zbogar.
     
    Finn
    No ale! Co to nevidím? Birgmark (SWE) je první!
     
    Finn
    Čtvrtý mezičas, všichni postupně projíždí, počkejme si na časy.
     
    Star
    Protože Sheidt s Pradou (BRA) se prodrali z osmého místa až na druhé! Na vedoucí Švédy ztrácejí jen 9 vteřin. No a Britové se taky pochlapili. Percy a Simpson jezdí momentálně na 3. pozici, stíhají je Novozélanďané, kteří se mi dnes líbí stále víc a víc. Norové jdou při této konstelaci až na 5. průběžné místo olympijského závodu, vystřídali by je domácí jachtaři. Brazilci by si měli pohlídat vedení.
     
    Star
    Grafika nám tu totiž ukazuje propad Norů na 7. příčku. První Švédové Loof a Salminen. Ale ta bomba teprve přijde...
     
    Finn
    Snad jsem neoslepl. Lobert (FRA), Nirkko (FIN) a Birgmark (SWE) teď takřka bok po boku. Ale rychle do kategorie Star, tam se dějí věci, že by jeden nevěřil.
     
    Finn
    S trochou ironie můžeme prohlásit, že osmačtyřicetileý Maier je nyní nejlepším závodníkem ze země, která nemá přístup k moři.
     
    Finn
    Pořadí vypadá stále stejně. Fin Tapio Nirkko má náskok necelou půlminutu před Lobertem (FRA), pak tam jsou za sebou těsně Daniel Birgmark (SWE), Trujillo Villar (ESP) a za nimi trošku díra. Michal Maier se nám v polovině závodu propadl až na 15. místo. Škoda, škoda.
     
    Star
    No a na prvním úseku průběžní lídři z Brazílie až na 15. místě! Tak Norové, pokud se jim nestane žádná tragédie, půjdou do čela. Pepper s Turnerem (NZL) se rovněž stále zlepšují, vidím je po této jízdě na medailových pozicích. Tak uvidíme, jak se naplní má prognóza.
     
    Star
    První mezičas dvojic. Kde se vzali, tu se vzali Němci (celkově sedmí) a jsou v čele. Ale kde jsou Britové Percy se Simpsonem? Až desátí se ztrátou 46 sekund! To bude propad. Melleby s Pedersenem (NOR) si naopak hlídají druhou příčku a dnes jedou neskutečně konstantě, což je v tomto sportu důležité.
     
    Finn
    Španěl nechce dát svou kůži lacino, pomalu dojíždí Birgmarka. Vša k na něj ztrácel pouhopouhé 2 vteřinky po třetím měřeném mezičase.
     
    Finn
    Fin si jede pro vítězství, to je jasné. Má náskok 24 vteřin. Birgmark na otočce zaváhal, Francouz Jonathan Lobert přeskočil jeho i Rafaela Trujillo Villara (ESP) a jede druhý.
     
    Finn
    Pokud dobře vidím, Nirkko už je na obrátce u 3. bójky.
     
    Finn
    Mezitím, co jsme sledovaly ženy, tu máme posun na další mezičas u pánů. Nirkko (FIN) si stále drží první místo, druhý stále Švéd Birgmark. Nic se nezměnilo, jen na 4. příčku se posunul Řek Mitakis. Michael Maier ztratil jednu příčku, momentálně je 9.
     
    Star
    Mezitím nám odstartovaly dvojice Staru. Budeme muset chvíli počkat, až se nám jízda pořádně rozjede. Na pobřeží zatím panuje takové roztodivné počasí. Sice neprší, jakžtakž se slunci daří proříznout mraky svými paprsky, ale - anglické počasí, to je vždy zrádné. Fouká poměrně silný vítr, i když to není nic hrozného. Alespoň nám to urychlí a zdramatizuje závody.
     
    Finn
    Ano, první Tapio Nirkko (FIN) a ten teď chytl slinu, respektive vítr a pádí si to jako po másle. Druhý Švéd, pak tam byli Trujillo Villar (ESP), Estonec Karpak, Francouz Lobert, Vasilij Zbogar (SLO) no a Michael Maier osmý na první bójce. Tak jsem se zas tak moc nemýlil. Škoda toho nájezdu, kdyby nejel tak stranou, mohlo to být lepší.
     
    Finn
    Vypadá to na Fina Nirkka, jestli dobře vidím. Za ním švédská vlajka, Michael Maier jede trochu stranou od vedoucí skupinky, ale mohl by dojet do nějakého šestého sedmého místa.
     
    Finn
    Stále ještě nemáme časy prvního měřeného úseku. K němu se právě těď "námořníci" blíží. Tak jak?
     
    Star
    No tak konečně tu máme oficiálně potvrzené pořadí po 3 jízdách. V čele Brazilci, druzí, rovněž s počtem 14 bodů, Norská posádka. Podle očekávání třetí Britové. Tak stejně jako ve Finnu, Novozélanďané poskakují nahoru listinou i zde. Jejich kulminující výkony je vynesly na průběžnou 6. příčku. Hodně nevyrovnaně jezdí třeba desátí Američané (5./14./5.) nebo jedenáctí Papathanasiou s Tsotrasem (GRE).
     
    Finn
    Pánové nám rozjeli dnes poslední čtvrtou jízdu kategorie Finn v dnešním programu. Zatím je to hezký obrázek: Od úvodu je v čele vidět plachta s českou vlajkou! Ale to samozřejmě ještě vůbec nic neznamená.
     
    Star
    Britské zkušené dvojici se nepovedla první jízda (11. čas). Ve druhé byli domácí závodníci časově nastejno s vítěznými Brazilci. Ve třetím, zatím posledním závodě byli zase skoro druzí. Počínají si tedy zatím výborně.
     
    Star
    Tak Dánové na všech mezičasech vedli, nejmarkantnější náskok na Novozélanďany měli uprostřed závodu (41 sekund), ale nakonec o 13 vteřin končí druzí. Málem je ještě předstihli Iain Percy s Andrew Simpsonem (GBR). Za touto trojicí s větším odstupem Švédové, Američané, Kanaďané.
     
    Finn
    Maier se ve 3. jízdě na mezičasech postupně propadl ze 12. příčky až na 21. To je momentálně i jeho pozice v průběžném hodnocení kategorie Finn. Vedení drží i přes druhé místo v této jízdě Jonas Hogh-Christensen (DEN). Největšími skokany Dan Slater (NZL), jenž po minulé 11. příčce nynějším prvenstvím poskočil na 6. místo, a Řek Ioannis Mitakis, jenž se po 21. místě dočkal 10. času a na tomto místě se také průběžně nachází.
     
    Pro dnešek vám děkuji za pozornost a předávám psané slovo kolegovi Davidu Bohatovi. Kromě toho mu přeji hodně štěstí a trpělivosti.
     
    Finn
    Slater (NZL) si drží vedoucí pozici s časem 50:19, za ním je o rovnou půl minutu Hogh-Christensen (DEN), třetí Postma (NED) ztrácí minutu.
     
    Star
    Ještě jedna zastávka a budeme v cíli. Momentálně vedou s časem 33:28 Melleby a Pedersen (NOR), za nimi poskočili o třicet šest sekund Percy se Simpsonem (GBR) doprovozeni o pět sekund pomalejšími Loofem a Salminenem (SWE).
     
    Star
    První časy ze třídy Star: vedou Melleby a Pedersen (NOR) s časem 22:09, za nimi jsou Clarke a Bjorn (CAN) o třináct vteřin, dále Kusznierewicz se Zyckim (POL) šest sekund za Kanaďany.
     
    Finn
    Michael Maier se bohužel propadl o pět míst na sedmnáctou pozici a aktuálně jede se ztrátou minuty a patnácti sekund.
     
    Finn
    Slater (NZL) s časem 32:14 a dvacet dva sekund před Hogh-Christensenem (DEN) a o devětadvacet vteřin před Postmou (NED).
     
    Star
    Začínáme také poslední dnešní třídu Star.
     
    Laser
    Pořadí druhé jízdy laseru

    1. Slingsby (AUS)
    2. Fontes (BRA)
    3. Foglia Costa (URU)
    4. Kontides (CYP)
    5. Myrgren (SWE)
    6. Stipanović (CRO)
    7. Alsogaray (ARG)
    8. Murdoch (NZL)
    9. Ha (KOR)
    10. Maegli Aguero (GUA)
    ---
    27. TEPLÝ (CZE)
     
    Finn
    Máme první časy Finnu: Michael Maier po prvním i druhém měření na dvanáctém místě se ztrátou třiceti šesti sekund, vede Slater (NZL) s časem 23:49. Druhý je o osm vteřin Mitakis (GRE) a třetí o třináct sekund Postma (NED).
     
    Laser
    Viktora Teplého nakonec od vítězného Australana na 27. místě dělily tři minuty a dvacet devět sekund.
     
    Laser
    Na čas Viktora Teplého stále čekáme.
     
    Laser
    Slingsby (AUS) vyhrál časem 56:25, druhý dojel se ztrátou devatenácti vteřin Fontes (BRA) a třetí Foglia Costa (URU) s mankem čtyřicet vteřin.
     
    Laser
    Slingsby (AUS) je kousek před cílem s časem 55:33, druhý Fontes (BRA) je za ním o dvacet vteřin, třetí Foglia Costa (URU) o čtyřiatřicet.
     
    Laser
    Viktor Teplý se propadl o jedno místo na 26. pozici a na vedoucího Australana ztrácí tři minuty a jednu vteřinu.
     
    Laser
    Slingsby (AUS) se stále s časem 47:18 drží ve vedení, devětadvacet sekund na něj ztrácí Fontes (BRA) a třiačtyřicet Foglia Costa (URU),
     
    Finn
    Začala třetí jízda mužů třídy Finn s Michaelem Maierem.
     
    Star
    Za malou chvíli by měla odstartovat také třída Star.
     
    Laser
    Viktor Teplý si polepšil o čtyři místa na pětadvacáté, momentálně je minutu a čtyřicet jedna vteřin za vedoucím Australanem.
     
    Laser
    Slingsby (AUS) nadále vede s časem 30:11, za ním o 24 vteřin Fontes (BRA), jenž jede s pětisekundovým náskokem na Fogliu Costu (URU).
     
    Laser
    Viktor Teplý byl po prvním měření 27., po tom druhém spadl o dvě místa níže.
     
    Laser
    Na druhém mezičase je s časem 21:37 již ve vedení Slingsby (AUS), který o tři vteřiny za sebe odsunul Fogliu Costu (URU). Jako třetí s odstupem devíti sekund momentálně plachtí Fontes (BRA).
     
    Laser
    Již nám zase pokračuje třída Laser, první mezičase ovládl Foglia Costa (URU) s časem 17:19 o jedinou vteřinu před Slingsbym (AUS) a Ruthem (NOR).
     
    49er
    Obě jízdy z této třídy tak již máme za sebou. Po dnešním dni je pořadí následující:

    1. Norregaard - Lang (DEN) 6 bodů
    2. von Geijer - During (SWE) 8 bodů
    3. Outteridge - Jensen (AUS) 9 bodů
    4. Freitas - Andrade (POR) 9 bodů
    5. Dyen - Christidis (FRA) 10 bodů
    6. Seaton - McGovern (IRL) 12 bodů
    7. Storck - Moore (USA) 16 bodů
    8. Burling - Tuke (NZL) 16 bodů
    9. Cook - Lowden (CAN) 19 bodů
    10. Martinez - Fernandez (ESP) 21 bodů
    11. Schadewaldt - Baumann (GER) 22 bodů
    12. Morrison - Rhodes (GBR) 24 bodů
    13. Delle Karth - Resch (AUT) 25 bodů
    14. Angilella - Sibello (ITA) 25 bodů
    15. Przybytek - Kolodzinski (POL) 25 bodů
    16. Makino - Takahaši (JPN) 29 bodů
    17. Kostov - Cupać (CRO) 30 bodů
    18. Lehtinen - Bask (FIN) 37 bodů
    19. Dimou - Pateniotis (GRE) 38 bodů
    20. Kirkland - Kirkland (BER) 40 bodů
     
    49er
    1. Outteridge - Jensen (AUS)
    2. Freitas - Andrade (POR)
    3. von Geijer - During (SWE)
    4. Norregaard - Lang (DEN)
    5. Schadewaldt - Baumann (GER)
    6. Martinez - Fernandez (ESP)
    7. Burling - Tuke (NZL)
    8. Seaton - McGovern (IRL)
    9. Dyen - Christidis (FRA)
    10. Storck - Moore (USA)
    11. Angilella - Sibello (ITA)
    12. Morrison - Rhodes (GBR)
    13. Makino - Takahaši (JPN)
    14. Przybytek - Kolodzinski (POL)
    15. Delle Karth - Resch (AUT)
    16. Cook - Lowden (CAN)
    17. Kostov - Cupać (CRO)
    18. Lehtinen - Bask (FIN)
    19. Kirkland - Kirkland (BER)
    20. Dimou - Pateniotis (GRE)
     
    49er
    Outteridge s Jensenem (AUS) do cíle dorazili v čase 28:08. Za nimi o devět vteřin Freitas s Andradem (POR) a o dvaačtyřicet vteřin von Geijer (SWE) a During (SWE).
     
    49er
    Vedoucí trio si zachovalo své složení - s časem 24:45 vedou Outteridge a Jensen (AUS), druzí jsou o pět vteřin Freitas a Andrade (POR), třetí šest sekund za Portugalci von Geijer a During (SWE).
     
    49er
    Outteridge a Jensen (AUS) další čas 18:21, o jedenáct sekund za nimi Freitas a Andrade (POR), třetí se ztrátou 31 vteřin Von Geijer a During (SWE). Za Švédy se těsně drží jedni z favoritů Burling a Tuke (NZL).
     
    49er
    Freitas s Andradem (POR) již nejsou první, o sedm vteřin s časem 15:22 je předstihli Outteridge a Jensen (AUS). Na třetí místo se se ztrátou dvaceti sekund propracovali Von Geijer a During (SWE).
     
    49er
    Outteridge s Jensenem (AUS) se posunuli na druhé místo za vedoucí Freitase s Andradem (POR). Čas vedoucí dvojice na druhém měřeném úseku je 9:06, Australané ztrácí stále sedm vteřin, na třetí místo o čtrnáct sekund za Portugalce se propadli Schadewaldt a Baumann (GER).
     
    Laser
    Pořadí první jízdy třídy Laser

    1. Maegli Aguero (GUA)
    2. Slingsby (NZL)
    3. Bernaz (FRA)
    4. Cheng (SIN)
    5. Stipanović (CRO)
    6. Geritzer (AUT)
    7. Rammo (EST)
    8. Ha (KOR)
    9. Kontides (CYP)
    10. Goodison (GBR)
    ---
    29. TEPLÝ (CZE)
     
    49er
    První čas druhé jízdy: vedou Freitas s Andradem (POR), za nimi o dvě vteřiny Schadewaldt a Baumann (GER), třetí o sedm vteřin Outteridge a Jensen (NZL).
     
    Laser
    Nakonec se to nepodařilo, naopak se před Teplého dostal ještě Lisovenko (RUS). První olympijskou jízdu v životě tak Viktor Teplý zakončil na 29. místě se ztrátou 2:25. Šance na vylepšení by měla přijít v půl třetí.
     
    Laser
    Viktor Teplý je kousek před cílem osmadvacátý se ztrátou 2 minut a 24 sekund. Ještě je šance na to, aby v cíli předstihl Shiho (CHN).
     
    Laser
    Maegli Aguero (GUA) je již v cíli s časem 57:10.
     
    Laser
    Maegli Aguero (GUA) nadále drží prvenství, při poslední značce před cílem měl čas 56:10. Druhý Slingsby (NZL) zaostává za jednatřicet sekund, třetí Bernaz (FRA) jednačtyřicet.
     
    49er
    Byla zahájena druhá dnešní jízda.
     
    Laser
    Viktor Teplý se posunul alespoň před van Schaardenburga (NED) a je s odstupem 2:19 na čelo dvaatřicátý. Nadále se ale drží v těsném kontaktu s Cranem (USA) a Lindforsem (FIN).
     
    Laser
    Maegli Aguero (GUA) nadále dominuje, tentokrát je s časem 45:57 o dvacet šest vteřin rychlejší než Slingsby (NZL). Třetí Bernaz (FRA) se ztrátou 38 sekund na lídra.
     
    49er
    Záhadou je také výbuch Lehtinena s Baskem (FIN). Ti se jednu dobu pohybovali v první pětce, přesto dojeli skoro o osm minut za vítězi a to ještě navíc se skoro pětiminutovým odstupem od osmnáctých Dimoua s Pateniotisem (GRE).
     
    49er
    Velké zklamání si prožili Iker Martinez de Lizarduy a Xabier Fernandez Gaztanaga (ESP). Za patnácté místo obdrželi patnáct bodů, což není příliš dobrý počin. Ještě ale není nic ztraceno, do medailové jízdy zbývá jízd čtrnáct.
     
    Laser
    Potěším zatím je, že vítr je stabilní. Vše tak záleží na umění jezdců se s ním poprat.
     
    Laser
    Bohužel, Viktor Teplý se propadl o čtyři místa na třiatřicáté. Na 32. van Schaardenburga (NED) má ale ztráta jediné vteřiny, na vedoucího Guatemalce již dvě minuty a dvě sekundy.
     
    Laser
    Na třetím mezičase je menší překvapení. Vede sice s časem 30:30 stále Maegli Aguero (GUA), za ním se ale o osm míst a se ztrátou 0:41 posunul Bernaz (FRA). Slibně se nadále drží Stipanović (CRO), jenž je za Bernazem jen o tři vteřiny. Na čas Viktora Teplého si chviličku počkáme.
     
    49er
    Druhá jízda ve třídě 49er začne ve dvě hodiny odpoledne. Můžeme se tak soustředit na Viktora Teplého ve třídě Laser a Veroniku Fenclovou ve třídě Laser Radial.
     
    49er
    Máme za sebou první jízdu ve třídě 49er. O jednu jedinou sekundu před Norregaardem s Langem (DEN) zvítězili Dyen s Christidisem (FRA). Pro třetí místo si v třísekundovém závěsu dojeli Cook a Lowden (CAN).

    Další umístění

    4. Seaton - McGovern (IRL)
    5. Von Geijer - During (SWE)
    6. Storck - Moore (USA)
    7. Freitas - Andrade (POR)
    8. Outteridge - Jensen (AUS)
    9. Burling - Tuke (NZL)
    10. Delle Karth - Resch (AUT)
    11. Przybytek - Kolodzinski (POL)
    12. Morrison - Rhodes (GBR)
    13. Kostov - Cupać (CRO)
    14. Angilella - Sibello (ITA)
    15. Martinez - Fernandez (ESP)
    16. Makino - Takahaši (JAP)
    17. Schadewaldt - Baumann (GER)
    18. Dimou - Pateniotis (GRE)
    19. Lehtinen - Bask (FIN)
    DNF Kirkland - Kirkland (BER)
     
    Laser
    Viktor Teplý je nadále na 29. místě, jeho ztráta se navýšila o čtyřicet osm vteřin, takže je momentálně o 112 sekund za vedoucím reprezentantem Guatemaly.
     
    Laser
    Maegli Aguero (GUA) nadále vede, svůj náskok navýšil na 36 vteřin. Druhý je Stipanović (CRO) a třetí Rammo (EST). Ha (KOR) šel o dvě místa dolů a společně s del Solarem (CHI) ztrácí dvaapadesát vteřin.
     
    49er
    Situace se nám před cílem vyvíjí následovně - vede s časem 25:44 Dyen s Christidisem (FRA), kteří se na piedestal posunuli ze třetího místa. Norregaarda s Langem (DEN) za sebou nechali o šest vteřin a Cooka s Lowdenem (CAN) o čtrnáct. Kanaďané tak ztratili vedení.
     
    Laser
    Viktor Teplý je devětadvacátý se ztrátou 1:04 na vedoucího Guatemalce.
     
    Laser
    Konečně máme také časy z laseru - vede Juan Ignacio Maegli Aguero (GUA), za ním o čtrnáct vteřin Ha (KOR) a o devatenáct shodně Tonci Stipanović (CRO) s Karl-Martinem Rammom (EST).
     
    49er
    Máme tu první odpadlíky, kterými jsou J. Kirkland a A. Kirkland (BER). Ti se k posledním dvěma bójkám nedostali a závod tak nedokončí, přitom se pohybovali kolem patnáctého místa. Závod tedy pokračuje s devatenácti posádkami.
     
    49er
    Cook a Lowden (CAN) na dalším úseku čas 19:22, Norregaard s Langem (DEN) a Dyen s Christidisem (FRA) o sedm vteřin za nimi.
     
    Osvětleme si formát soutěží v jachtingu, který je až na formát Elliot 6m stejný u všech kategorií. Cílem je dojet s co nejmenším počtem bodů. Bodování je jednoduché - za první místo obdrží závodník či posádka jeden bod, za druhé místo dva atd. Po deseti či patnácti závodech (záleží na rozvrhu) se maže nejhorší jízda a zbývající body se sčítají. Deset nejlepších závodníků či posádek postoupí do medailových bojů, kde už se body zdvojnásobují, tedy za první místo jsou dva body, za druhé čtyři. Po medailovém závodě se body sčítají a určují umístění. Vyhrává pochopitelně závodník s nejmenším počtem bodů.
     
    49er
    Pořadí se nám opět změnilo a dokonce i na prvním místě - vedou Cook a Lowden (CAN) s časem 15:46, o sedm vteřin za nimi Norregaard s Langem (DEN), na třetí místo se o sekundu za dánskou posádku posunuli Dyen s Christidisem (FRA). Největší sešup zaznamenali Storck a Moore (USA), kteří jsou na osmé pozici se ztrátou třiceti šesti vteřin na vedoucí Kanaďany.
     
    49er
    Pořadí za nimi je hodně proměnlivé, rozestupu pár vteřin se pohybují dvojice Lehtinen - Bask (Finsko), Dyen - Christidis (Francie), Von Geijer - During (Švédsko) a Seaton - McGovern (Irsko). Tito všichni jsou na 4. až 7. místě.
     
    49er
    Norregaard a Lang (DEN) jsou již na další úrovni a to s časem 9:25. Druzí nadále Cook a Lowden (Kanada) se ztrátou dvanácti vteřin, za nimi o pouhou sekundu Storck a Moore (USA).
     
    49er
    Máme první časy na první značce - nejrychleji na ní v čase 6:16 byli Norregaard s Langem (DEN). Za nimi o deset sekund Cook s Lowdenem (Kanada), jako třetí projeli Storck s Moorem (USA) se ztrátou patnácti vteřin.
     
    Laser
    Začala nám již také kategorie Laser s českým reprezentantem Viktorem Teplým.
     
    49er
    Muži ve třídě 49er se pustili do bojů.
     
    Ve třídě Star se na startu sejde všech šest medailistů z poslední Olympiády. I v této kategorii Britové upínají velké naděje ke své dvojici, kterou tvoří Iain Percy a Andrew Simpson. Bez šancí ale nejsou ani Brazilci s někdejším mistrem ve třídě Laser Robertem Scheidtem a Brunem Pradou. Třetí se v Pekingu umístili Švédové Fredrik Loof a Anders Ekstrom.
     
    Ve třídě Laser, v níž bude startovat také Čech Viktor Teplý, měla poslední dvě mistrovství světa vždy stejný scénář: vyhrál Australan Slingsby, druhý dojel Brit Thompson a třetí skončil Novozélanďan Murdoch. Právě kolem Brita Nicka Thompsona se strhlo menší haló - olympijský vítěz z Pekingu Paul Goodison totiž dojel pátý, tedy tři místa za Thompsonem, přesto bylo britské místo přiřknuto právě Goodisonovi. Thompsonova reakce? Stal se tréninkovým partnerem Goodisona.
     
    To ve třídě Finn se mají na co těšit britští fanoušci. Poslední tři Olympiády totiž vždy patřili mužům z jejich země. V Sydney triumfoval Iain Percy, v Aténách a také v Pekingu zlatou medaili na krk navlékl Ben Ainslie, jenž je na startu také dnes. Ainslie je všeobecně považován za největšího favorita, vždyť již šestkrát vyhrál mistrovství světa, včetně toho letošního v domácím Falmouthu.
     
    Jak je zřejmé z dnešního jachtařského programu, ve třídě 49er bude olympijská soutěž teprve zahájena. V kategorii, která je olympijskou od Sydney 2000, ovládla loňské mistrovství světa australská dvojice Nathan Outteridge - Iain Jensen. Druzí dojeli reprezentanti Nového Zélandu Peter Burling a Blair Tuke. Bronzovou medaili získali bratři Toft Nielsenové z Dánska, ti však nejmenší skandinávskou zemi reprezentovat nepřijeli. Ve výčtu medailových adeptů nesmíme zapomenout ani na Ikera Martineze a Xabiera Fernandeze, kteří jsou v historii třídy 49er nejúspěšnějšími medailisty na mistrovství světa - oba získali tři zlata a jedno stříbro, do kompletní olympijské sbírky jim navíc chybí už jen bronz. Do medailových bojů je ale ještě daleko, vždyť medailová jízda je na programu až 8. srpna ve 14:00.
     
    Druhým želízkem v ohni je Michael Maier ve třídě Finn. Osmačtyřicetiletý rodák z Roudnice nad Labem je mnohem zkušenější, neboť je to pro něj již páté vystoupení na Olympijských hrách. Maier je v současnosti zřejmě nejlepším českým jachtařem - vždyť anketu Jachtař roku vyhrál třikrát po sobě a právem tak na něj jsou upřeny přísné pohledy z jeho domoviny.
     
    Časový harmonogram

    třída 49er
    13:00 - první jízda
    14:00 - druhá jízda

    třída Laser (Teplý)
    13:00 - první jízda
    14:30 - druhá jízda

    třída Finn
    15:00 - třetí jízda
    16:30 - čtvrtá jízda

    třída Star
    15:10 - třetí jízda
    16:50 - čtvrtá jízda
     
    Česká republika bude mít v jachtingu dnes dva zástupce. Prvním bude Viktor Teplý. Student ekonomie na Masarykově univerzitě se do Weymouthu kvalifikoval na květnovém mistrovství světa v německém Boltenghamu. Podle jeho vlastních slov by pro něj bylo úspěchem umístění do patnáctého místa.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:00.

    David Bohata

    Daniel Polách

    bahis siteleri