Závody mužů (kon.) | Závody žen (kon.)
konec
Závody žen

Pondělí 30.07.2012, 13:10Olympijské hry - Jachting
Sledujte:
     
    Každopádně to je z dnešního jachtařského maratonu vše. Zítra se ve Waymouthu a Portlandu pokračuje hned 8 jachtařskými třídami, tak si to užijte. Děkujeme za pozornost, zítra na počtenou a dobrý večer. (19:18:45)
     
    Nutno poznamenat, že Portugalky dnes dvakrát nedokončily.
     
    E6m
    POŘADÍ TŘÍDY ELLIOT 6M PO 4 ROZJÍŽĎKÁCH:

    1. až 2. Rusko (Skudinovová, Siuzevová, Oblovová) - 4 body

    Austrálie (Priceová, Curtisová, Whittyová) - 4 body

    3. až 4. Španělsko (Echegoyenová Domingueová, Torová Prietová Pugaová, Pumariegová Menendezová) - 3 body

    Nizozemsko (Groeneveldová, Besová, Bos-Deová Koningová) - 4 body

    5. až 8. Finsko (Lehtinenová, Kanervaová, Wulffová) - 2 body

    V. Británie (Macgrerová, Lushová, Macgregorová) - 2 body

    Nový Zéland (Hazardová, Hansenová, Pyattová) - 2 body

    Spojené státy (Tunnicliffeová, Capozziová, O'Bryanová Vandemoermová)

    9. Francie (Leroyoá, Bertrandová, Riouová)

    10. až 13. Dánsko, Portugalsko, Švédsko - bez bodu

     
    E6m
    Podle očekávání Francouzky o 9 sekund v cíli dřív než Švédky.
     
    E6m
    V posledním dnešním souboji třídy E6m se posádka skippařky Leroyové (FRA) řítí do cíle. Švédky nemají šanci.
     
    E6m
    Australanky v cíli, nadělily Britkám 22 vteřin. A jsou na tom stejně jako Rusky (které už jsme dlouho neviděli a dnes už také neuvidíme), a totiž ze 4 jízd získaly 4 vítězství.
     
    E6m
    Na otáčce vedou Francouzky nad Švédkami o 5 vteřin. Švédky dnes ještě ani jednou nevyhrály.
     
    E6m
    Australské trio Priceová-Curtisová-Whittyová (AUS) závodí s domácí posádkou Velké Británie. Už se blíží do cíle a stále zvyšuje svůj náskok.
     
    E6m
    Tak se omlouvám, Nizozemky byly celou dobu ve vedení a také, že vyhrály.
     
    E6m
    Konečně se pustily do souboje Nizozemky a Finky. Na prvním úseku vedou Lehtinenová, Kanervová a Wulffová (FIN) o 10 vteřin.
     
    E6m
    Tak už je potvrzeno, že Australanky nad Spojenými státy vyhrály a vedle Ruska zůstávají jedinými neporaženými s bilancí 3:0.
     
    E6m
    Novozélanďanské trio hned v úvodu poodjelo Dánkám o 3 vteřiny a tento hubený náskok si udrželo až do cíle. Pro ostrovanky z Tichého oceánu je to tedy vyrovnání bilance proher a výher na 2:2
     
    E6m
    Portugalky začínají nenávidět vody poblíž kanálu La Manche. Již podruhé nedokončily. Teď z toho těží vítězství Britky. Byl to přitom dlouho vyrovnaný závod.
     
    E6m
    Tunnicliffová, Capozziová, O'bryan Vandemoerová (USA) se dlouho přetahovaly s Australankami, nakonec projely obě posádky cílem v identickém čase. I když jako vítězové označena sestava skipperky Priceové (AUS), bod získávají Američanky. Zvláštní. No, vrátíme se k tomu později, teď sledujme další závody Elliotu 6m, který se nám tu rozjel v plném proudu (a větru).
     
    E6m
    Stále čekáme, až se začne něco dít. Ale to nevadí, zatím sledujme mužské kategorie Star a Finn, tam se dějí zajímavé věci.
     
    E6m
    Starty dalších 3 dvojic pozdrženy. Nejvíce se budeme těšit hned na tu první - USA proti Austrálii. Austrálie sice odjela jen 2 jízdy, ale po Rusku je jediná, která má šanci zůstat v soutěži bez ztráty kytičky, jak se říká.
     
    E6m
    Neskutečné drama v podání nejlepších posádek v Elliotu! Trio Skudinová-Siuzevová-Oblovová (RUS) vedlo na první bójce o jedinou vteřinku, na druhém mezičase na Španělky zase vteřinu ztrácelo. Pak se ale Rusky dostaly zase do vedení a jak tomu bývá před cílem již zvykem, navýšily svůj náskok. Posádka skipperky Echegoyen Dominguezové prohrála o 12 vteřin. Tak máme tady jasné kandidátky na medaili, jsou jimi Rusky.
     
    E6m
    Mezitím vypuštěny do závodu plachetnice Nizozemek a Francouzek. Francouzky sice přišly v polovině závodu o luxusní třicetivteřinový náskok, ale nakonec si puntík v kolonce výher pohlídaly. Na "trati" rovněž Rusky se Španělkami. Zajímavý závod nejlepších posádek dne!
     
    E6m
    Finky si udržovaly konstantní náskok okolo 5 vteřin, v cíli ještě o něco Kjellbergové, Källströmové a Harryssonové (SWE) poodjely. Takže pro Finky ze 3. jízd druhé vítězství. Toho prvního dosáhly díky tomu, že Portugalky nedokončily jízdu.
     
    E6m
    Na prvním mezičase trio Lehtinenová-Kanervová-Wulffová (FIN) s náskokem 4 sekund.
     
    E6m
    Starty nizozemsko-fancouzských a britsko-portugalských posádek odložen. Závodit by však teď mělo mezi Skandinávkami. Na řadě jsou totiž reprezentantky Finska a Švédska.
     
    E6m
    Španělky Dominguezová, Prieto Pugová a Menendezová poráží těsně o 8 sekund Novozlanďanky ve složení Hazardová-Hansenová-Pyattová. Závod byl od úvodního mezičasu vyrovnaný, nicméně Španělky se zařazují po bok Rusek co se třetího vítězství ze 3 jízd týče.
     
    Pro dnešek vám děkuji za pozornost a předávám psané slovo kolegovi Davidu Bohatovi. Kromě toho mu přeji hodně štěstí a trpělivosti.
     
    L. Rad
    V průběžném pořadí je ve vedení Murphyová (IRL), která ovládla obě dnešní jízdy a má tak dva body. Za ní je s pěti body Van Ackerová (BEL), třetí Bouwmeesterová (NEDÚ se ziskem devíti bodů. Naše Veronika Fenclová je díky výbornému čtvrtému místu ve druhé jízdě na čtrnáctém místě se sedmadvaceti body. Škoda toho začátku, jenž pravděpodobně ovlivnila nezkušenost s olympijským prostředím.
     
    E6m
    Rusky nakonec zvítězily o šestačtyřicet vteřin a drží si tak svou stoprocentní suverenitu.
     
    L. Rad
    Druhá jízda třídy Laser Radial

    1. Murphyová (IRL)
    2. Van Ackerová (BEL)
    3. Bouwmeesterová (NED)
    4. FENCLOVÁ (CZE)
    5. Raileyová (USA)
    6. Multalaová (FIN)
    7. Drozdovskaja (BLR)
    7. Xu (CHN)
    9. Eliasová Callesová (MEX)
    10. Youngová (GBR)
     
    L. Rad
    Nakonec vyhrála Murphyová (IRL) s časem 58:32, který je o pětačtyřicet vteřin rychlejší než výkon druhé Van Ackerové (BEL).
     
    L. Rad
    Veronika Fenclová se propadla na čtvrté místo o šest sekund za Bouwmeesterovou (NED), i tak je to ale v cíli skvělý počin.
     
    E6m
    Američanky byly v cíli o dvanáct vteřin rychlejší než Portugalky a připsaly si cenné druhé vítězství.
     
    E6m
    Rozjeli jsme již také třídu Elliott 6m. USA je osm sekund před Portugalskem, Rusky zase ujely o devět vteřin Dánkám.
     
    L. Rad
    Další úsek, stále vede Murphyová (IRL) s časem 49:11, za ní Van Ackerová (BEL) se ztrátou 0:47, devět sekund za Belgičankou Veronika Fenclová, na níž se nebezpečně dotahuje Bouwmeesterová (NED).
     
    L.Rad
    Murphyová (IRL) se dostala do vedení s časem 44:36, za ní o čtyřicet dva sekund Van Ackerová (Belgieú a na třetím místě skvěle jedoucí Veronika Fenclová, která ztrácí 55 vteřin.
     
    L. Rad
    Nadále vede Van Ackerová (BEL) s časem 26:42, o dvacet tři sekund za ní Murphyová (IRL) a se ztrátou 26 vteřin Veronika Fenclová! Tomu se říká chytit vítr!
     
    E6m
    Ve třídě Elliott 6m se do toho pustili ženy z Portugalska a USA.
     
    L. Rad
    ... je Veronika Fenclová se ztrátou devatenácti sekund. To je slušně rozjeté, jen tak dál!
     
    L. Rad
    Van Ackerová (BEL) je první s časem 17:59, druhá je o deset sekund vítězka první jízdy Murphyová (IRL) a třetí...
     
    E6m
    Za pár okamžiků by se měly rozehrát i další boje v kategorii Elliott 6m.
     
    L. Rad
    Konečně zase pokračujeme.
     
    L. Rad
    Druhá jízda Veroniky Fenclové začne oproti předpokládanému začátku o něco později, neboť ta první se mírně protáhla.
     
    Ještě jednou připomínám, že v kategorii Veroniky Fenclové znamená umístění stejný počet bodů s tím, že jde o to mít jich na konci programu co nejméně.
     
    L. Rad
    1. Murphyová (IRL)
    2. Scheidtová (LTU)
    3. Van Ackerová (BEL)
    4. Multalaová (FIN)
    5. Xu (CHN)
    6. Bouwmeesterová (NED)
    7. Youngová (GBR)
    8. Raileyová (USA)
    9. Carranzaová Saroliová (ARG)
    10. Drozdovskaja (BLR)
    ---
    23. FENCLOVÁ (CZE)
     
    L. Rad
    Je tomu tak. Veronika Fenclová se při své první olympijské jízdě v životě umístila na 23. místě se ztrátou 3:06 na vítězku Murphyovou (IRL). Její ztráta na Dubeovou (CAN) se v závěru navýšila o další dvě vteřiny. Druhá jízda začne cca v 14:40.
     
    L. Rad
    Veronika Fenclová je těsně před cílem na třiadvacátém místě, tři sekundy za Dubeovou (CAN). To se zřejmě stáhnout nepovede.
     
    L. Rad
    O minutu později dojela Murphyová (IRL) do cíle a vyhrála tak první dnešní jízdu. Pořadí prvních deseti vám přineseme až po dojezdu Veroniky Fenclové.
     
    L. Rad
    Murphyová (IRL) je s časem 56:59 na dalším mezičase nadála o patnáct vteřin rychlejší než Scheidtová (LTU), třetí místo se ztrátou osmadvaceti vteřin na Irku drží Van Ackerová (BEL).
     
    L. Rad
    Náskok Murphyové (IRL) a jejího času 46:01 na druhou Multalaovou (FIN) je už jen šestnáct vteřin. Na třetí pozici se vrátila Scheidtová (LTU).
     
    L. Rad
    Murphyová (IRL) časem 40:57 navýšila svůj náskok na druhou Multalaovou (FIN) na osmadvacet vteřin, třetí je Van Ackerová (BEL) s mankem 0:37.
     
    L. Rad
    Veronika Fenclová se posunula o tři místa a momentálně na Murphyovou (IRL) ztrácí šestadevadesát sekund. Je ale v těsném kontaktu se Šnitkovovou (RUS).
     
    L. Rad
    Náskok vedoucí Murphyové (IRL) s časem 26:17 se smrskl na tři vteřiny. Za ní jede Multalaová (FIN) a propad zaznamenala Scheidtová (LTU), které na Irku chybí čtrnáct sekund.
     
    L. Rad
    Veronika Fenclová je po prvním měření času třiatřicátá se ztrátou 1:27 na vedoucí Irku.
     
    L.Rad
    Jsou tu první časy - vede Murphyová (IRL) s časem 15:57, za ní s odstupem tří sekund favoritka Scheidtová (LTU) a o sedm vteřin Bouwmeesterová (NED).
     
    L. Rad
    Netrpělivě čekáme na první časy z jízdy žen. Ty by měly za chvíli přijít.
     
    Osvětleme si formát soutěží v jachtingu, který je až na formát Elliot 6m stejný u všech kategorií. Cílem je dojet s co nejmenším počtem bodů. Bodování je jednoduché - za první místo obdrží závodnice či posádka jeden bod, za druhé místo dva atd. Po deseti či patnácti závodech (záleží na rozvrhu) se maže nejhorší jízda a zbývající body se sčítají. Deset nejlepších závodnic či posádek postoupí do medailových bojů, kde už se body zdvojnásobují, tedy za první místo jsou dva body, za druhé čtyři. Po medailovém závodě se body sčítají a určují umístění. Vyhrává pochopitelně závodnice či posádka s nejmenším počtem bodů.
     
    L. Rad
    Veronika Fenclová společně s ostatními vyjela vstříc první olympijské jízdě v životě.
     
    Třída Elliott 6m má na Olympijských hrách premiéru. Jde o systém každý s každým, v němž zatím jsou stoprocentní Australanky, Španělky a Rusky se dvěma vítězstvími. O čtvrté místo se s jedním triumfem dělí Britky, Nizozemky, Novozélanďanky a Američanky. Bez výhry jsou prozatím Dánky, Švédky a také Finky s Portugalkam, ty ale dosud odplachtily jen jedno utkání.
     
    Na startu třídy Laser Radial žen máme hned osm posledních mistryň světa - Gintare Scheidtovou (2012, LTU), Marit Bouwmeesterovou (2011, NED), Sari Multalovou (2010, 2009, FIN), Sarah Steyaertovou (2008, FRA), Tatjana Drozdovskou (2007, BLR), Xu Lijia (2006, CHN), Paige Raileyovou (2005, USA) a Krystal Weirovou (2004, AUS). Pro Veroniku Fenclovou to tak dnes a ani v dalším průběhu nebude nic jednoduchého.
     
    Časový harmonogram

    Laser Radial (Fenclová)
    13:10 - první jízda
    14:40 - druhá jízda

    Elliott 6m
    15:00 - pokračování, formát každý s každým
     
    Velký životní sen si dnes splní Veronika Fenclová. Jachtařka v kategorii Laser Radial byla blízko již poslední pekingské Olympiádě, ta ale tehdy těsně unikla a díky loňskému výkonu v Perthu přišla účast pod pěti kruhy až letos v Londýně. Česká jachtařka by se ráda dostala do medailové rozjížďky, což by zaručilo minimálně desáté místo.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:10.

    David Bohata

    Daniel Polách

    bahis siteleri