SP ve skocích na lyžích - ženy HS95, Ljubno Vítěz: D. Iraschková-Stolzová (AUT) a S. Takanašiová (JPN) (kon.) | SP ve skocích na lyžích - muži HS225, Vikersund Vítěz: S. Freund (GER) (kon.)
konec
SP ve skocích na lyžích - muži HS225, Vikersund

Vítěz: S. Freund (GER)

Neděle 15.02.2015, 16:00Skoky na lyžích
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 16:00.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u druhého závodu v letech na lyžích ve Vikersundu. Hlavní otázka nedělního klání zní – podaří se Peteru Prevcovi ze Slovinska zopakovat sobotní vítězství?
     
    Peter Prevc totiž v sobotu vyhrál po fantastickém letu, při kterém dopadl přesně na hranici 250 metrů a vytvořil tak naprosto skvělý nový světový rekord.
    Včerejší zápis Petera Prevce do historie - skok dlouhý 250 metrů
     
    Ve Vikersundu bude dnes od 14:30 na programu kvalifikace, do které nastoupí čtveřice českých skokanů. O jejím průběhu Vás samozřejmě budeme informovat, do prvního kola si vybojuje postup třicet nejlepších skokanů. V 16:00 pak bude zahájeno první kolo závodu se čtyřiceti skokany. Do finále postoupí nejlepší třicítka.
     
    Hned po úvodním skokanovi kvalifikace Simonu Greidererovi půjde na svůj skok Miloš Kadlec. Se startovním číslem 16 se představí Čestmír Kožíšek. Filip Sakala pak půjde na můstek jako dvaadvacátý v pořadí a neúspěch z páteční kvalifikace určitě bude chtít napravit vyhlášený letec Antonín Hájek.
     
    Severin Freund, Peter Prevc, Noriaki Kasai, Anders Fannemel, Jurij Tepeš, Piotr Žyla, Rune Velta, Markus Eisenbichler, Johann André Forfang a Michael Neumayer mají účast v prvním kole zajištěnou, dle startovního listu kvalifikace jde o deset nejlepších skokanů této sezony (samozřejmě někteří z nejlepších do Vikersundu neodcestovali a připravují se na Mistrovství světa ve Falunu).
     
    Z kvalifikace postoupili tři čeští skokané – Antonín Hájek, Čestmír Kožíšek a Miloš Kadlec. Naopak Filip Sakala se do hlavního závodu nepodívá.
     
    Startovní listina:
    1. Simon GREIDERER (AUT)
    2. Miloš KADLEC (CZE)
    3. Robert KRANJEC (SLO)
    4. Barlomiej KLUSEK (POL)
    5. Vladimir ZOGRAFSKI (BUL)
    6. Šohei TOČIMOTO (JPN)
    7. Čestmír KOŽÍŠEK (CZE)
    8. Krzysztof BIEGUN (POL)
    9. Markus SCHIFFNER (AUT)
    10. Harri OLLI (FIN)
    11. Antonín HÁJEK (CZE)
    12. Pius PASCHKE (GER)
    13. Kento SAKUJAMA (JPN)
    14. Aleksander ZNISZCZOL (POL)
    15. Anže SEMENIČ (SLO)
    16. Stephan LEYHE (GER)
    17. Manuel POPPINGER (AUT)
    18. Ulrich WOHLGENNANT (AUT)
    19. Vincent DESCOMBES SEVOIE (FRA)
    20. Junširo KOBAJAŠI (JPN)
    21. Nejc DEŽMAN (SLO)
    22. Marinus KRAUS (GER)
    23. Tom HILDE (NOR)
    24. Gregor DESCHWANDEN (SUI)
    25. Kenneth GANGNES (NOR)
    26. Jernej DAMJAN (SLO)
    27. Dimitrij VASSILJEV (RUS)
    28. Daiki ITO (JPN)
    29. Taku TAKEUČI (JPN)
    30. Andreas STJERNEN (NOR)
    31. Michael NEUMAYER (GER)
    32. Johann André FORFANG (NOR)
    33. Markus EISENBICHLER (GER)
    34. Rune VELTA (NOR)
    35. Piotr ŽYLA (POL)
    36. Jurij TEPEŠ (SLO)
    37. Anders FANNEMEL (NOR)
    38, Noriaki KASAI (JPN)
    39. Peter PREVC (SLO)
    40. Severin FREUND (GER)
     
    Start
    Závod byl zahájen.
     
    1
    Simon Greiderer předvedl let typu velkého můstku, pouze 126 metrů, což nebude tedy žádná sláva.
     
    2
    Daleký let jsme neviděli ani od Miloše Kadlece, který dopadl na buben na 110,5 metrů. Bodový součet tak činí jen 39,9 bodů.
    Miloš Kadlec
     
    3
    Můžeme očekávat ale daleké skoky, letcům jde vítr proti.
     
    3
    Ani Robert Kranjec svojí formu nenachází, sympatický Slovinec dává jen 132 metrů. Sice je to první místo, ale s tím Robbi nemůže být vůbec spokojen.
     
    4
    Bartlomiej Klusek měl z můstku také respekt, což vedlo pouze k 118 metrům. Polák je tak předposlední.
    Bartłomiej Kłusek.
     
    5
    Bulharský skokan Vladimir Zografski vypadal nad bubnem dobře, nabral výšku, ale poté šel hodně rychle dolů a dává jen 140 metrů. První místo, ale...
     
    6
    Šohei Točimoto hodně dlouho štrejchal patkami lyží sníh, ale nakonec to přece jen trošku natáhl. 175 metrů znamená první místo a možná to bude stačit na druhé kolo. 127,9 bodů a jasné vedení.
     
    7
    Čestmír Kožíšek dopadl hodně podobně jako Miloš Kadlec. Odraz mu nevyšel a šel přímo na buben. Jen 102 metrů a poslední pozice.
    Čestmír Kožíšek
     
    8
    Krzysztof Biegun se s vidinou postupu do dalšího kola také loučí, je to jen 113 metrů, což není žádný dobrý výkon. Až páté místo.
    Krzysztof Biegun.
     
    9
    Markus Schiffner šel na přesně 100 metrů, což znamená nejhorší výkon tohoto kola. Rakušan poráží pouze Čestmíra Kožíška a je na osmé pozici.
     
    10
    Harri Olli na mamutím můstku předvedl jen 85 metrů, podmínky jsou vskutku obtížné a s tímhle toho nejde opravdu moc dělat.
     
    11
    Jak se s větrnou loterií vypořádá Antonín Hájek?
     
    Vladik Zografski je diskvalifikován kvůli nevyhovující kombinéze.
     
    11
    Antonínovi se bohužel se svým skokem nepopasoval dobře. Pouze 137 metrů je pro rozeného letce málo, Tonda holt nemá formu a větrné podmínky mu také nepomohly. I tak je ale český skokan na průběžném druhém místě.
    Antonín Hájek
     
    12
    Německý skokan Pius Paschke se také příliš nepředvedl, jen 118 metrů. Toto jsou skoky spíše na velký můstek.
     
    13
    Kento Sakujama vypadal, že poletí alespoň trošku daleko, ale za bubnem se propadl a podle toho to vypadá. 134 metrů, třetí místo a Antonín Hájek jde do druhého kola.
     
    14
    Alexanderovi Zniszczolovi fouklo trošku proti a hned je to vidět, Polák se vyšvihl na 172,5 metrů a jde za Točimota na druhé místo o 8,2 bodů.
    Aleksander Zniszczoł.
     
    15
    Anže Semenič si za 146,5 metrů vysluhuje postup do druhého kola, to je na mamutím můstku poměrně legrační. Ale je to tak, třetí místo a druhé kolo.
     
    16
    Stephan Leyhe také skočil dálku hodnou velkého můstku. 135 metrů je opravdu málo, Němec jde i tak za Hájka na čtvrté místo.
     
    17
    Manuel Poppinger konečně trošku ulétl. 203,5 metrů je parádní let, to si pojďme říct na rovinu. Rakušan vede o téměř 40 bodů před Točimotem. To se povedlo!
     
    18
    Ulrich Wohlgennant svého reprezentačního kolegu nenapodobil, je to pouze 126 metrů a osmá pozice. I on ale bude ve druhém kole. To je neskutečné...
     
    19
    Vincent Descombes Sevoie také vypadal nad bubnem nadějně, ale pak rychle padal a ani od neletí daleko. 131,5 metrů mu stačí na sedmou pozici za Tondu Hájka za 72,4 body.
     
    20
    Polovina skokanů prvního kola je za námi. Junširo Kobajaši předvedl v kontextu průběžného prvního kola slušných 151 metrů, které jej řadí na čtvrtou pozici.
     
    21
    Nejc Dežman natahoval svůj skok, co to šlo. Také škrtal svými patkami o sníh, ale nakonec to natáhl na 180,5 metrů a je druhý.
     
    22
    Marinus Kraus je druhým dnešním skokanem, který se dostává přes 200 metrů, a to o tři metry. Německý závodník jde tak do vedení o 2,9 bodů.
    Marinus Kraus.
     
    23
    Tom Hilde je bez formy a 116 metrů to potvrzuje, navíc je Nor rád, že svůj mini skok vůbec ustál, nad bubnem to s ním velmi házelo.
     
    24
    Gregoru Deschwandenovi by k prvnímu místu stačilo 198 metrů, ale dopadá o šedesát metrů méně. Známky od sudích sotva přešly 15,5 bodů, takže švýcarský závodník jde na sedmé místo, navíc za bezvětří.
     
    25
    Kenneth Gangnes měl dobrou nájezdovou rychlost, přes sto metrů, ale i on bude žehrat na Waltera Hofera a spol, protože v miniaturním větru proti se prostě nedá letět daleko. 120 metrů a šestnácté místo, zatím první pozice pod čarou postupu.
     
    26
    Jernej Damjan ze Slovinska stěží přešel za buben, protože jeho skok 134 metrů je jakýmsi mementem dnešního nevydařeného prvního kola. Být divákem, požaduji vrácení vstupného...
     
    27
    Dimitrij Vassiljev předvedl v kvalifikaci 254 metrů s pádem, tentokrát je to o sto metrů méně, přesněji 156,5 metrů. To jen vystihuje, že opravdu nejde jít dále. Snad jen malé děti pod můstkem mají z těchto letů radost.
     
    28
    Podobně je na tom i Daiki Ito. 170 metrů pro Japonce a průběžné čtvrté místo se ziskem 131,2 bodů za Krausem Poppingerem a Dežmanem. Tohle opravdu nejsou lety.
     
    29
    Taku Takeuči předvedl podobný skok jako jeho reprezentační kolega Daiki Ito, který šel na 170 metrů. Takeuči dává ještě o 7,5 metrů méně, což mu stačí na sedmou pozici.
     
    30
    První třicítku uzavře Andreas Stjernen.
     
    30
    Andy sice hodně dlouho kopíroval svah, ale pak mu fouklo proti a je to hned znát. 230,5 metrů je zatím naprosto jasné vedení a nejlepší výkon. 199,4 bodů, 4x 18,5, jednou 19 a jednou 19,5 – první místo s náskokem téměř 30 bodů.
    Andreas Stjernen.
     
    31
    Michael Neumayer nebude mít špatnou výchozí pozici po prvním kole, protože šel za 200 metrů. Stejně jako u Krause, o tři body za tuto hranici, ale měl lepší vítr, takže jde na čtvrtou pozici průběžného pořadí.
     
    32
    Johann André Forfang svůj skok také poměrně natáhl, také mu ve střední části fouklo proti. 214 metrů je výkon na druhé místo za Andyho Stjernena. Bodový součet činí 177,3 body a ztráta na prvního je 22,1 body.
     
    33
    Markus Eisenbichler se dostal parádně do vzduchu a od začátku to vypadalo, že jeho skok bude daleký. Je tomu tak, 216,5 metrů od Němce, stylově 4x 18,5 a jednou o půlbod méně – druhé místo o desetinku před Forfangem.
    Markus Eisenbichler.
     
    34
    Rune Velta potřeboval k vedení 231 metrů a vypadalo to slušně, jenže ve finále svůj skok trošku vzdal a jakoby rezignoval. 210 metrů pro Nora a čtvrté místo.
     
    35
    Také Piotr Žyla šel za dvě stě metrů, a to o vzdálenost 15,5 m. Žyla atakuje druhé místo, což se mu kvůli větrnému odpočtu nedaří, a dokonce je až na čtvrté pozici.
    Piotr Żyła.
     
    35
    Žyla se však s průběžným pořadím raduje a má palec nahoře.
     
    36
    Jurij Tepeš také dlouho kopíroval svah, ale na rozdíl od svých soupeřů let nenatáhl. 191,5 metrů je pro něj málo, tento letec je zvyklý na daleké skoky. Slovinec jde na devátou pozici.
     
    37
    Předvede Anders Fannemel let za 230 metrů?
     
    37
    No to je letecká pohádka. 251,5 metrů. Bylo vidět, že Fannemel se parádně trefil do letu, přišel mi vítr a Peteru Prevcovi tak vydržel světový rekord pouze jeden den. Což o to, už v kvalifikaci letěl Dimitrij Vassiljev na 254 metrů, ale spadl. Anders Fannemel nikoliv. 251,5 metrů znamená vedení a nový světový rekord!
    Anders Fannemel.
     
    38
    Noriaki Kasai je již připraven na nájezdu, doufejme, že se nebude snižovat okno.
     
    38
    Bohužel Nori půjde na nájezd z okna č. 6, nájezd jde tedy o jedno okénko dolů. Kdo toto rozhodnutí chápe, ať se příhlásí...
     
    38
    Noriaki Kasai bojoval se svým skokem, bojoval. Přes 200 metrů to není, ale 184 metrů je také dobrá pozice a průběžné jedenácté místo.
     
    39
    Vezme si Peter Prevc svůj světový rekord zpět?
     
    39
    A že to tak ze začátku vypadalo. Prevc šel daleko, ale je nutné připomenout, že Slovinec měl o okno menší nájezd než Fannemel a také že ve zkušebním kole spadl, když skočil pouze kolem 130 metrů. Pro Petera Pravce je to zatím třetí místo – 217 metrů.
     
    40
    Severin Freund letí také krásně. 237,5 metrů je výkon, se kterým může být trenér Werner Schuster spokojen, protože Freund jde na druhé místo se ztrátou 2,3 body na Anderse Fannemela.
     
    1.kolo
    První kolo skončilo, novým světovým rekordem jej vyhrál Anders Fannemel.
     
    Pořadí po prvním kole:
    1. Anders FANNEMEL (NOR) 217,3 bodů.
    2. Severin FREUND (GER) 215 b.
    3. Andreas STJERNEN (NOR) 199,4 b.
    4. Peter PREVC (SLO) 188,0 b.
    5. Markus EISENBICHLER (GER) 177,4 b.
    6. Johann André FORFANG (NOR) 177,3 b.
    7. Piotr ŽYLA (POL) 176,3 b.
    8. Rune VELTA (NOR) 173.0 b.
    9. Marinus KRAUS (GER) 169,7 b.
    10. Manuel POPPINGER (AUT) 166,8 b.
    ...
    24. Antonín HÁJEK (CZE) 77,3 b.
    – postup do 2. kola
    36. Miloš KADLEC (CZE) 39,9 b.
    38. Čestmír KOŽÍŠEK (CZE) 36,8 b.
    – vyřazeni v prvním kole.
     
    Druhé kolo začne přibližně v 17:03.
     
    2.kolo
    Druhé kolo bylo zahájeno.
     
    30
    Jen 115 metrů si připsal Simon Greiderer. To je opět výkon hodný průměru velkého můstku, natož mamutu.
     
    29
    Robert Kranjec se k lepším zítřkům také zrovna neodrazil, jen 143 metrů. Slovinec bude mít před mistrovstvím o čem přemýšlet.
     
    28
    Ulrich Wohlgennant nepřeskočil Kranjece, dává o dvacet metrů méně než Slovinec a jde v průběžném pořadí za něj.
     
    27
    Ani Kento Sakujama nemůže myslet na nějaké výraznější umístění. 135 metrů jej sice řadí na první pozici, otázka však, na jak dlouho.
     
    26
    Vincent Descombes Sevoie jej hned sesazuje svými 156 metry. Bylo vidět, že Francouzovi fouklo proti, a hned je to o něco dále.
     
    25
    Vedení se nyní rychle střídá, Jernej Damjan totiž dopadl půlmetr za dvoustovkovou hranici, což je od něj velmi dobré, a raduje se. Má proč. Vede o téměř šedesát bodů.
     
    24
    Antonín Hájek nevypadal nad bubnem špatně, zdálo se, že se bude se svým letem prát a mohl by jít dále, jenže nakonec to bylo 156 metrů a český skokan je průběžně druhý.
    Antonín Hájek.
     
    23
    A Stephan Leyhe dává ještě o šest metrů méně než Antonín Hájek. Český skokan si tak ve druhém kole rozhodně nepohorší.
     
    22
    Anže Semenič, mladý slovinský závodník, má osobní rekord 214 metrů. Ale tentokrát se mu skok vůbec nevydařil, i když musel na nájezdu chvíli čekat, ve spodní části totiž fouká proti. To by tam však musel Semenič doletět. Jen 124 metrů.
     
    21
    183 metrů je vzdálenost, kterou potřeboval Gregor Deschwanden k vedení. Jenže chyba lávky, 118 metrů a až osmá pozice. No, v tomto kontextu je skok zatím druhého Tondy Hájka ještě velmi dobrý.
     
    20
    Druhou desítku načal skokem "dlouhým" 117 metrů Junširo Kobajaši. Ani on nebude atakovat první trojku Damjan, Hájek, Leyhe. Japonec je až za Francouzem Descombesem Ssevoiem na páté pozici.
     
    19
    Dimitrij Vassiljev šel v kvalifikaci na 254 metrů, nyní ale svůj skok vůbec nezvládl a dopadl na buben. 117 metrů s dopadem na obě dvě nohy je hrůza a zkušený Rus to ví. Antonín Hájek si tak připíše nejlepší letošní výkon, bude do dvacítky.
     
    18
    Taku Takeuči se také s délkou nepotkal. 130 metrů je opět málo, diváci rozhodně čekají víc. Snad se dočkají už od Alexe Zniszczola.
     
    17
    Kdepak, pouze 148 metrů. V součtu s prvním kolem to Zniszczolovi stačí na druhé místo a je tak, stejně jako Taku Takeuči, před Antonínem Hájkem. Škoda, že český skokan nedal kolem 150 metrů i v prvním kole.
    Aleksander Zniszczoł.
     
    16
    Šohei Točimoto se dlouho klouzal po stráni, ale poté mu také fouklo, takže 206 metrů je nejdelším letem druhého kola, navíc s telemarkem. Jasné vedení a to o 57,1 bod. Točimoto má dohromady 290 bodů.
     
    15
    Daiki Ito napodobil Šoheie Točimota, dokonce jej o čtyři metry předčil. Rovných 210 metrů a jasné první místo s náskokem 11,7 bodů. Doufejme, že daleké skoky vydrží.
     
    14
    Nejc Dežman vystoupal poměrně vysoko, ale poté spíše padal dolů, neukočítoval skok do dálky. Ale 201 bodů se mu líbí, je spokojen, a jde na průběžné druhé místo.
     
    13
    Norimu Kasaiovu se nevydařilo první kolo, nepřenesl se nad dvě stě metrů. Tentokrát to změnil, 240,5 metrů, navíc s poměrně slušným dopadem. Japonská legenda jde ve 42 letech poprvé přes 240 metrů a neznám nikoho, kdo by mu to nepřál. Japonec samozřejmě vede, a to o 46,3 body.
    Noriaki Kasai.
     
    12
    Jurij Tepeš také dostal kolem 150 metrů vítr proti, ale jak rychle poté vystoupal, tak rychle poté klesal. 214 metrů znamená průběžné druhé místo.
     
    11
    Vypadalo to, že Michi Neumayer půjde hodně dolů, už to vypadalo, že vítr nechytne. Jenže přišla změna a Němec svůj skok vytáhl na 209,5 metrů. Znamená to pro něj druhou pozici.
     
    10
    Na můstku máme už jen desítku nejlepších.
     
    10
    Načne jí Manuel Poppinger.
     
    10
    Manuel Poppinger nenapodobil své soupeře a přes 200 metrů se nedostal. Z nájezdového okna č. 6 to ani nešlo, opět nechápu, proč šel nájezd po Kasaiově skoku dolů, když je Japonec skvělým letcem. Až třetí místo.
     
    9
    Marinus Kraus si může ťukat na hlavu, doplatil na snížený nájezd o dvě okna. 142 metrů a až osmé místo.
     
    8
    Rune Velta sice vystoupal nahoru, ale možná to před svými fanoušky mohl natáhnout dále. Nestalo se, půlmetr za dvousetmetrovou hranici. Velta jde ale o dvě desetiny do vedení, z prvního kola měl Nor náskok kolem 36 bodů.
     
    7
    Piotr Žyla měl co dělat, aby svůj skok ustál. Vítr si s ním zle nedobře pohrál, vypadalo to poměrně ošklivě. Polák prostě nechytl ideální vítr a za 131 metrů se propadá až na desátou pozici.
    Piotr Żyła.
     
    6
    Johann André Forfang předvedl zcela jiný skok než Žyla. 219 metrů je parádní vzdálenost a dá se čekat, že uvidíme vedoucího muže průběžného pořadí. Norský trenér se raduje a má proč, jeho svěřenec vede o třiadvacet bodů.
     
    5
    Markusi Eisenbichlerovi se druhý skok příliš nevydařil, šel pozdě do odrazu a potom svůj skok již neměl šanci natáhnout. 180 metrů znamená propad Němce až na šestou pozici.
     
    4
    Od Petera Prevce se dá čekat daleký to let.
     
    4
    Nikoliv. Peteru Prevcovi let vůbec nevyšel, kousek za odrazem si s ním vítr zle nedobře pohrál. Včera Slovinec ustanovil na jeden den světový rekord skokem dlouhým 250 metrů, tentokrát dává o 140 metrů méně. Až třináctá pozice.
     
    3
    Ani Andreas Stjernen nebude vysoko. Buben sice přeletěl, ale poté se nepotkal s podmínkami. Patkami škrtal o svah poměrně hodně a nakonec jej to rozhodilo, předvedl jen 160 metrů.
     
    2
    Zatímco Stjernen svůj skok pokazil a šel na osmé místo, tak Severin Freund předvádí nový osobní rekord dlouhý 245 metrů. To je německá nádhera, jasné vedení, i když s horším dopadem, to je při této vzdálenosti jasné. Freund vede o 62.1 bodů.
     
    1
    Severin Freund nebo Anders Fannemel?
     
    1
    Severin Freund dnešní závod vyhraje. Pro Fannemela to vypadalo špatně, šel hodně dolů. Nakonec svůj skok ještě vytáhl, ale na dále než na 202 metrů to nestačilo. Nor bude druhý, ale i tak je spokojený, má totiž v kapse nový světový rekord.
    Severin Freund.
     
    Konec
    Závod skončil.
     
    Dnešní závod ve Vikersundu je u konce. Po prvním kole vedl Anders Fannemel, který si připsal světový rekord po skoku dlouhém 251,5 metrů, ale ve druhém kole nestačil na Severina Freunda, jenž předvedl dva naprosto vyrovnané skoky a tím druhým o délce 245 metrů si vytvořil osobní maximum. Fannemel mu odpověděl vzdáleností dlouhou 202 metrů a skončil druhý, Johann André Forfang doplnil stupně vítězů třetím místem a je poprvé na bedně.
     
    Antonín Hájek se i za 136 metrů dostal do druhého kola z 26. pozice. Ve finálové rundě přece jen přidal nějaký ten metřík k dobru a dvacátým místem si vytvořil letošní maximum.
     
    S konstatováním, že Severin Freund vyhrál dnešní závod ve Vikersundu a bude před Mistrovstvím světa ve Falunu v optimálním rozpoložení, se s Vámi loučí a na Mistrovství světa se u onlajnů ze skoků na lyžích opět bude těšit Tomáš Lysý. (17:40:57)

    Tomáš Lysý

    bahis siteleri