Španělsko – Austrálie 6:1 (kon.) | Srbsko – Rumunsko 4:8 (kon.) | Island – Belgie 3:0 (kon.)
konec
Španělsko
6:1 (2:1, 1:0, 3:0)
Austrálie
Pondělí 13.04.2015, 15:00 • Laugardalur Arena, Rejkjavík • Mistrovství světa - II. A Divize
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Krásné, dobré odpoledne. Vítám Vás u sledování prvního utkání Mistrovství světa 2. Divize, sk.A, kde se dnes proti sobě postaví Španělsko a Austrálie. Plánovaný začátek utkání je v 14:00.
     
    Španělsko

    Člen IIHF: od 10. 3. 1923
    Pořadí v žebříčku IIHF: 30.
    Celkový počet hráčů: 900 (z toho 218 mužů a 524 dětí a juniorů)
    Počet stadionů: 18 (všechny kryté)

    Nejlepší hráči:
    Ander Alcaine – brankář, 20. 12. 1991, CH Jaca
    Guillermo Betran – obránce, 12. 10. 1985, CH Jaca
    Pablo Muñoz – útočník, 26. 4. 1987, FC Barcelona

    Lední hokej do Španělska přišel na podzim 1922, kdy byl v Madridu otevřen první zimní stadion. Ihned se na něm začaly hrát klubové zápasy, ještě tu samou zimu byl uspořádáno první národní mistrovství a ke konci sezóny, v únoru 1923, bylo Španělsko přijato do IIHF. Následující sezónu reprezentace sehrála své první mezinárodní zápasy, dokonce dokázala hned svoji premiéru vyhrát, bylo to nad Belgií na turnaji ve Francii. Na mistrovství Evropy již poté úspěšná nebyla. Rozvoj hokeje ve Španělsku pokračoval do roku 1926, kdy se národní tým naposledy zúčastnil ME. O dalším fungování, či případné samotné existenci hokeje ve Španělsku nejsou informace až do roku 1972, kdy byla založena pravidelná ligová soutěž. Návrat na mezinárodní scénu proběhl až o 5 let později, kdy Španělé poprvé přijeli na MS. Od té doby jsou pravidelnými účastníky, chyběli pouze v letech 1981, 1987 a 1991. Španělsko patřilo až do konce 90. let mezi nejslabší účastníky MS, pravidelně hrálo nejnižší existující divizi. V roce 1999 však skupinu D vyhrálo a od té doby již nikdy do nejnižší divize nesestoupilo. Španělé se stali stálicemi II. divize (vzniklé v roce 2001 ze skupiny C), kterou hráli až do roku 2010, kdy dosáhli historického úspěchu – vyhráli svoji skupinu II. divize a pro rok 2011 postoupili do I. divize. Ač dokázali porazit Korejce, přesto sestoupili zpět, do reorganizací vzniklé II. A divize. V ní se v roce 2012 opět bili o postup, avšak rok 2013 absolutně nezvládli, prohráli všech 5 zápasů a sestoupili do II. B divize. Tam měli výhodu domácího ledu své nádherné haly v Jace, kterou dokázali zužitkovat v bezproblémový postup zpět do II. A divize. Letošní cílem týmu je zcela určitě záchrana. Dá se předpokládat, že kolaps z před dvou let se opakovat nebude.
     
    Austrálie

    Člen IIHF: od 11. 2. 1938
    Pořadí v žebříčku IIHF: 34.
    Celkový počet hráčů: 4 113 (z toho 2 600 mužů a 1 124 dětí a juniorů)
    Počet stadionů: 19 (všechny kryté)

    Nejlepší hráči:
    Anthony Kimlin – brankář, 20. 1. 1990, Whitby Dunlops
    Todd Graham – obránce, 8. 2. 1991, Boston State College
    Cameron Todd – útočník, 21. 7. 1994, San Diego Gulls
    Greg Oddy – útočník, 24. 7. 1980, Adelaide Adrenaline

    Ač se to nezdá, historie ledního hokeje v Austrálii je velmi dlouhá a bohatá. První seznamování se s hokejem probíhalo na kluzišti v Adelaide již roku 1904! O 2 roky později byl v Melbourne otevřen tehdy třetí největší stadion světa, na kterém se ještě téhož roku odehrál první oficiální zápas mezi výběrem státu Victoria a námořníky z USS Baltimore. První oficiální hokejový klub vznikl roku 1908 a již od roku 1909 se odehrálo první národní mistrovství (John Goodall Cup), které se od té doby konalo každoročně. Nebyla to ale klubová soutěž, utkávaly se zde výběry jednotlivých australských států a teritorií. Zpočátku se utkávaly pouze Victoria a New South Wales, později se připojovaly další státy. Takto to fungovalo až do roku 1999. Až roku 2000 vznikla první klubová liga zahrnující celou Austrálii, AIHL. Ta funguje dodnes a jedná se o nejkvalitnější soutěž na jižní polokouli. Přes dlouhou historii australského hokeje se národní tým vydal na mezinárodní zkoušku až roku 1960 (22 let po přijetí Austrálie do IIHF), kdy se zúčastnil ZOH ve Squaw Walley v Kalifornii v USA. Prvním soupeřem mu bylo Československo, které vyhrálo 18:1. Dodnes je to jediná zkušenost československého (včetně obou nástupnických zemí) národního týmu s Australany. Ti samozřejmě všechny zápasy ve Squaw Walley prohráli a skončili poslední, tj. devátí. Další akcí bylo MS 1962 (opět v USA), kdy si Austrálie připsala svoji první výhru (nad Dánskem) a umístila se ve výkonnostní skupině B předposlední. Poté však následovalo dlouhé období bez mezinárodní konfrontace (s výjimkou let 1974 a 1979), které skončilo až v polovině 80. let. Naopak od roku 1986 je Austrálie pravidelným účastníkem MS, chyběla pouze v roce 1991. Roku 1987 hostila první MS, které se kdy konalo na jižní polokouli (MS skupiny D). Až do reorganizace MS v roce 2001byli Australané na pomezí výkonnostních skupin C a D. Od roku 2001 hráli pravidelně MS II. divize (ekvivalent skupiny C) a nikdy neměli potíže se záchranou. Naopak, v letech 2008 a 2011 dosáhli svých historicky největších úspěchů, kdy se jim podařilo svoji skupinu II. divize vyhrát a postoupit tak o úroveň výš. Ani jednou se jim však nepodařilo I. (resp. po reorganizace v roce 2012 I. B) divizi udržet a hned sestoupili zpět. V současnosti jsou stabilním účastníkem II. A divize, ve které hrají střed tabulky. To bude také jejich letošním cílem. Nemít problémy se záchranou a hrát v pohodě. Na boj o postup aktuálně výkonnost nejspíš nemají.
     
    Mistrovství světa – 2. Divize, sk. A hostí hlavní město Islandu – Reykjavík. Všechny utkání budou sehrány v Laugardalur Aréně, která pojme 1000 diváků.
     
    Úvodní sestavy:

    Španělsko: Alcaine (Ignacio Garcia) – Hernandez, Ubieto, Guillermo Betran, Gainza, Vicente, Gaston Gonzalez, Alfonso Garcia – Puyuelo, Munoz, Pol Gonzalez, Palacin, Solorzano, Boronat, Fuentes, Angles, Carbonell, Garcia-Arias, Adrian Betran, Barnola, Ribot-Tona

    Austrálie: Carson (Broekman) – Harding, McGregor, Malloy, Baranzelli, Byers, Huxley, Sturrock – Geric, Darge Todd – McDowell, McKenzie, Humphries – Oddy, Kyros, Powell – Funes, Kubara, Dunwoodie, Webster

    Rozhodčí: Krcelic (CRO) – Johnstone (KAN), Sigmarsson (ISL).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:51
    Hned v první minutě budou mít australští hokejisté šanci ke skórování. Vyloučen je totiž domácí Pol Gonzalez (ESP) na dvě minuty za hákování.
     
    02:51
    První početní převahu na tomto turnaji Austrálie nedokázala využít. Vyloučený Gonzalez je zpět na ledové ploše.
     
    04:49
    Přesilovou hru si také vyzkouší hokejisté Španělska. Proti pravidlům se provinil Thomas Powell (AUS), který již sedí na trestné lavici. Australský hráč si odpyká dvě minuty za hákování.
     
    05:00
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Pouhých jedenáct vteřin trvalo Španělsku to, aby využilo početní převahu. Za Carsonova záda se přesně trefil ORIOL BORONAT. Bez asistence.
     
    05:55
    Austrálie právě vstřelila branku!
    Domácí se ovšem neradovali z vedení příliš dlouho. CAMERON TODD po pětapadesáti vteřinách vyrovnává stav utkání na 1:1. Asistence: Lliam Webster, Brian Funes.
     
    08:02
    Utkání je zatím velmi vyrovnané, o čemž svědčí také střelecké pokusy na branku. Oba celky vystřelili na soupeřova brankáře celkem šestkrát.
     
    15:23
    Španělsko je lehce aktivnějším celkem, což dokazuje i momentální poměr střel, který je 9:6 pro domácí.
     
    18:37
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Španělsko se před koncem první periody dostává opět do vedení. Kotouč zametl za záda Carsona pohotový GASTON GONZALES. Asistence: Adrian Bertran, Alejandro Hernandez.
     
    19:01
    Probíhá poslední minuta první třetiny.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Je za námi první třetina dnešního utkání. Španělsko se dostalo do vedení přesně v páté minutě, když se prosadil Boronat. Poté se naskytla možnost Austrálii v podobě přesilové hry. Tu Australané využili a srovnali zásluhou Todda na 1:1. Minutu a půl před koncem první třetiny ovšem poslal Španělsko podruhé v utkání do vedení Gaston Gonzalez, který tak uzavřel střeleckou listinu první třetiny.

    Počet střel v první třetině: 9 – 7
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    23:36
    Do druhé třetiny vstoupili hokejisté z Austrálie aktivněji. Alcaineho již zaměstnali čtyřmi střeleckými pokusy, které španělský gólman úspěšně pochytal.
     
    24:32
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Ovšem jsou to domácí, kteří se potřetí v utkání prosazují. ALFONSO GARCIA se také zapisuje do střelecké listiny dnešního utkání. Asistence: Alejandro Carbonell.
     
    28:42
    Jordy Angles (ESP) se provinil hákováním a nabídl tak šanci australských hokejistům, kterým právě začíná početní převaha.
     
    30:42
    Austrálie svou šanci nedokázala přetavil ve snižující branku. Jordy Angles je zpět na ledě a ihned se zapojuje do hry.
     
    37:46
    Rozhodčí Krcelic posílá na trestnou lavici hostujícího Grega Oddyho (AUS). Australský hráč se provinil proti pravidlům hákováním a vyfasoval dvouminutový trest.
     
    39:01
    Probíhá poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:46
    Austrálie hraje opět s plným počtem hráčů na ledě.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina je již historií. V pětadvacáté minutě se podařilo domácímu Alfonsu Garciovi zvýšit náskok Španělska na rozdíl dvou branek. Další branka do konce prostředního dějství nepadla a tak se půjde do třetí části za stavu 3:1 pro Španělsko.

    Počet střel ve druhé třetině: 8 – 8

    Počet střel celkem: 17 – 15
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    44:12
    Na začátku třetí periody museli oba brankáři předvést dva úspěšné zákroky. Je to opravdu zatím velmi vyrovnaná bitva.
     
    46:40
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Domácí vedou již o tři branky. Přesně do černého se trefil PABLO PUYUELO. Španělsko tak udělalo velmi rázný krok ke třem bodům. Asistence: Pol Gonzalez.
     
    47:25
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Zdá se, že je rozhodnuto. V krátkém časovém sleduje se trefil také ORIOL BORONAT, který si tak připisuje svou druhou branku v dnešním utkání. Asistence: Ignacio Solorzano, Juan Jose Palacin.
     
    47:52
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Španělé jsou při chuti, což dokazuje další přesnou ranou JORDY ANGLES, který zvyšuje již na 6:1. Asistence: Salvador Barnola.
     
    49:03
    Produktivita Španělska je ve třetí třetině perfektní. Z pěti pokusů se podařilo domácí vstřelit hned tři branky.
     
    52:26
    Austrálie půjde do čtyř. Za podražení si jde odpykat dvouminutový trest David Dunwoodie (AUS), který tak oslabuje své mužstvo.
     
    54:26
    Přesilová hra v podání Španělska zůstala nevyužita a na ledě se pokračuje s plným počtem hráčů na obou stranách.
     
    58:01
    Probíhají poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    59:08
    Ještě je tu jedno vyloučení. Greg Oddy (AUS) si počínal nedovoleně, čehož si všiml také rozhodčí Krkelic, který hostujícího hráče vykazuje na dvě minuty na trestnou lavici.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Ve třetí třetině si hokejisté Španělska své vedení pojistili a celkem jednoznačně vítězí v prvním utkání na MS – 2. Divize, sk. A nad celkem Austrálie v poměru 6:1.

    Střely ve třetí třetině: 9 – 6

    Střely celkem: 26 – 21 (16:56:34)

    Alan Šrámek

    Branky a nahrávky: 5. Boronat, 19. Gaston Gonzalez (Adrian Bertran, Hernandez), 25. Alfonso Garcia (Carbonell), 47. Puyuelo (Pol Gonzalez), 48. Boronat (Solorzano, Palacin), 48. Angles (Barnola) – 6. Todd (Webster, Funes)


    Španělsko: Alcaine (Ignacio Garcia) – Hernandez, Ubieto, Guillermo Betran, Gainza, Vicente, Gaston Gonzalez, Alfonso Garcia – Puyuelo, Munoz, Pol Gonzalez, Palacin, Solorzano, Boronat, Fuentes, Angles, Carbonell, Garcia-Arias, Adrian Betran, Barnola, Ribot-Tona
    Austrálie: Carson (Broekman) – Harding, McGregor, Malloy, Baranzelli, Byers, Huxley, Sturrock – Geric, Darge Todd – McDowell, McKenzie, Humphries – Oddy, Kyros, Powell – Funes, Kubara, Dunwoodie, Webster

    Rozhodčí: Krcelic (CRO) – Johnstone (KAN), Sigmarsson (ISL)

    Diváci: 121
    bahis siteleri