BATE – Barcelona 0:2 (kon.) | Leverkusen – AS Řím 4:4 (kon.) | Arsenal – Bayern 2:0 (kon.)
Dinamo Záhřeb – Olympiakos 0:1 (kon.) | Porto – Maccabi Tel Aviv 2:0 (kon.) | Dynamo Kyjev – Chelsea 0:0 (kon.)
Zenit – Lyon 3:1 (kon.) | Valencia – Gent 2:1 (kon.)
konec
FK Zenit Petrohrad
3:1 (1:0)
Olympique Lyon
Úterý 20.10.2015, 20:45 • Stadion Petrovskij, Petrohrad. Kapacita: 21,570 diváků. • Liga mistrů • Skupina H
Předzápasové kurzy
     
    Jak už jsem nastínil, Zenit je v čele skupiny s devítibodovým ziskem, druhá je Valencie díky dnešní výhře 2:1 nad belgickým Gentem a právě Gent s Lyonem už výrazně zaostávají s jediným získaným bodem. (22:40:12)
     
    V atraktivním zápase poslal Zenit do vedení již ve třetí minutě Arťom Dzjuba, na jehož trefu dokázal po změně stran odpovědět parádní patičkou Alexandre Lacazette. Vítěznou branku však o sedm minut později zaznamenal Hulk povedenou pumelicí z třiceti metrů a v závěru uzavřel skóre brejkem do otevřené obrany Danny, čímž se prosadily všechny tři skvosty domácí ofenzivy i největší hvězda lyonského Olympique.
     
    V mrazivém Petrohradu je dobojováno! Domácí Zenit poráží Lyon 3:1, připisuje si třetí výhru ve třetím zápase a již jen naprostý zázrak by ruské šampióny připravil o postup, neboť Lyon i Gent mají i po dnešním kole stále jediný bod.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Již šestým žlutým hříšníkem dosavadního průběhu zápasu se stává Mapou Yanga-Mbiwa za svůj zákrok na Witsela ve středu pole.
     
    90+1
    Rozhodčí Atkinson prodlužuje dnešní bitvu o tři nastavené minuty.
     
    90+1
    Na opačné straně byl blízko skórování Tolisso, jehož hlavička z bezprostřední blízkosti se jen těsně nevešla mezi tři tyče domácí branky!
     
    90
    Na centr z následné standardní situace si naběhl Garay, hlavou nasměroval míč přesně k tyči hostující branky, ovšem další radost domácích uťal pomezní rozhodčí Michael Mullarkey zdviženým praporkem na znamení ofsajdu.
     
    89
    Portugalský kouč domácích připravil taktické střídání, když ze hry stahuje svého krajana Dannyho, kterého nahrazuje Alexandrem Rjazancevem.
     
    88
    Třetí branka se skutečně ukazuje být klíčovou, zatímco za stavu 1:2 ještě hosté měli nějaké příležitosti, tak teď už domácí hru kontrolují a Hulk to potvrdil vybojováním faulu v hloubi útočné poloviny.
     
    85
    Do otevřené lyonské obrany se tentokráte rozběhl sám Hulk, v pokutovém území jeho centr srazil na rohový kop Mapou Yanga-Mbiwa a byť Hulk reklamoval ruku soupeřova obránce, tak ten se míče dotkl hrudí a tudíž zatím naprosto bezchybný sudí Atkinson správně nenařídil pokutový kop.
     
    84
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Javi García, přichází Luís Neto.
     
    83
    Střídání v týmu Olympique Lyon: ze hřiště odchází Rafael, přichází Maxwel Cornet.
    83. DANNY - 3:1
     
    83
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Lyon disponoval rohovým kopem, ovšem místo vyrovnání přichází zřejmě rozhodující úder! Hostům rozehrávka rohu příliš nevyšla, čehož k rychlému brejku využil Hulk, kolmicí za obranu Lyonu vysunul na ofsajdové hraně rozběhnutého Šatova, jenž postupoval s DANNYM sám na bezmocného Lopese a ještě stačil přihrát svému portugalskému spoluhráči před prázdnou branku!
     
    80
    Druhé střídání hostů, Lacazette rychle vyběhl ze hřiště, aby tam pustil Claudia Beauvueho.
     
    78
    Rafael se prokombinoval do pokutového území dvojnásobnou narážečkou s Lacazettem, finální přihrávku od svého spoluhráče ale dostal na "dlouhou nohu" a Brazilec už zakončit nedokázal.
    76.
     
    76
    Hosté získali standardní situaci u rohu pokutového území, přetažený centr Valbueny však ze vzduchu stáhl brankář Keržakov a s jistotou ukryl míč ve své náruči.
     
    75
    Střídat budou také domácí, ze hry je stažen střelec úvodní branky zápasu Arťom Dzjuba, kterého nahrazuje záložník Artur Jusupov.
     
    74
    Hosté získali rohový kop, Valbuena směřoval svůj centr k bližší tyči, kde pozorný Witsel nepustil k zakončení Rafaela.
     
    73
    Na Rafaelův načechraný centr si naskočil Lacazette, lyonský forvard přeskočil i skvělého hlavičkáře Garaye, poté ale nechal vyniknout brankáře Lopese.
     
    71
    Až po sedmdesáti minutách hry vidíme první změnu v sestavách, Jordan Ferri přepouští místo na hřišti Rachidu Ghezzalovi.
     
    69
    Z velké dálky pálil Tolisso, rána lyonského středopolaře je sražena daleko vedle domácí svatyně.
    68.
     
    68
    Dzjuba byl blízko další brance Zenitu! To když jej povedeným pasem za hostující obranu uvolnil domácí kapitán Danny, ruský ostrostřelec Zenitu přehodil vyběhnuvšího brankáře Lopese, ovšem míč doskákal těsně vedle tyče jeho branky!
     
    67
    Umtiti už se vrací do hry a Lyon bude moci pokračovat v plném počtu i s někdejším francouzským mládežnickým reprezentantem.
     
    66
    I v deseti se Lyon usadil na útočné polovině, ovšem další útočná snaha je zakončena ofsajdem Rafaela.
     
    65
    Ošetření Umtitiho už se přesunulo za postranní čáru a ve hře se může pokračovat, hosté zatím hrají v početním oslabení.
     
    63
    Dzjuba si v souboji s Umtitim pomohl loktem a hostující stoper zůstává ležet na trávníku, už k němu přiběhli lékaři.
     
    60
    Rafael měl pořádnou kliku, že ještě může pokračovat v zápase, neboť na hranici pokutového území jednoznačně nasimuloval nedovolený zákrok Garaye, což mu sudí Atkinson nezbaštil a ještě klidně mohl Brazilci udělit druhou žlutou kartu, ovšem nechal jej na hřišti.
     
    58
    Lacazette měl na kopačce rychlé vyrovnání! To když jej našel před brankou skvělý Jalletův centr a lyonský kanonýr z pěti metrů selhal, když branku ve stoprocentní pozici netrefil!
    56. HULK - 2:1
     
    56
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Další fotbalová paráda se povedla HULKOVI! Brazilský útočník Zenitu na vlastní polovině převzal míč, potáhl jej na útočnou polovinu a parádním projektilem ze třiceti metrů překonal Lopese a vrací Zenitu vedení!
     
    55
    Hosté zůstávají usazeni na útočné polovině a na pravém křídle i vybojovali další standardní situaci.
     
    53
    Na výborný centr Valbueny od rohového praporku si naběhl Rafael a tomu v takřka gólové pozici na poslední chvíli znemožnil hlavičkovat Garay, to byl nesmírně důležitý zákrok domácího stopera, který zřejmě zachránil Zenit od inkasování, neboť brankář Keržakov zůstal přikovaný na své brankové čáře.
     
    52
    Po následné standardní situaci domácích se k zakončení hlavou probil Dzjuba, ovšem střelec osmi ruských gólů v uplynulé kvalifikaci o evropský šampionát v záklonu nasměroval míč pouze k brankáři Lopesovi.
     
    51
    Za následnou roztržku jsou žlutou kartou potrestáni Javi Garcia a Samuel Umtiti.
     
    51
    Obrovské emoce vzbudil ostrý souboj Ferriho s Witselem, kde hostující středopolař Belgičana sestřelil k zemi.
    49. Alexandre LACAZETTE - 1:1
     
    49
    Lyon právě vstřelil branku!
    Obrovská hvězda Lyonu ALEXANDRE LACAZETTE vystřihla pořádnou parádu!

    Valbuena přenesl hru na pravou stranu, kde si na Jalletův centr naběhl právě Lacazette a úžasným zakončením patičkou pokořil domácí defenzivu i brankáře Keržakova!
     
    48
    První střelecký pokus druhého poločasu si připsal jeden z nejméně očekávaných fotbalistů, pravý obránce hostů Jallet, jeho rána z rohu pokutového území ale minula vzdálenější tyč petrohradské branky.
     
    46
    Po čtyřiceti sekundách hry v druhém poločasu Rafael pořádně naremploval Witsela a za své počínání je Brazilec napomenut Atkinsonem žlutou kartou.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Do druhého poločasu vstoupí oba celky beze změn v sestavách.

     
    Po úvodním dějství zápasu třetího kola skupiny H Ligy mistrů vede Zenit Petrohrad nad Olympiquem Lyonem 1:0, o jedinou branku dosavadního průběhu zápasu se už v úvodu třetí minuty zápasu postaral Arťom Dzjuba.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45
    Hlavní arbitr Martin Atkinson k úvodním pětačtyřiceti minutám přidává jednu nastavenou minutu.
     
    44
    Anthony Lopes pořádně zabrnkal hostujícím fanouškům na nervy, když si ve svém brankovišti dovolil kličku Dzjubovi, ovšem zvládl ji a byť poté před dalším soupeřem odehrál míč do autu, mohli si příznivci Lyonu oddychnout.
     
    42
    Po další útočné souhře Lyonu v okolí pokutového území soupeře se do balónu levačkou opřel krajní obránce Morel, ten však vysoko přestřelil.
     
    39
    Rafael se sám ukličkoval před pokutovým územím Zenitu a o míč přišel. O pár sekund později Gonalons přišlápl kotník Dannymu a připisuje si na své konto naprosto zbytečnou žlutou kartu za zákrok u soupeřova pokutového území.
     
    37
    Hosté směřovali do rychlého brejku v pěti proti stejnému počtu protihráčů, v závěru jejich snažení ale Valbuena nepřesně centroval na Rafaela, kterému byl navíc pískán nedovolený zákrok na svého strážce Criscita.
     
    35
    Hosté jsou aktivní, ovšem zatím bojují především se svoji koncovkou, také další Ferriho rána směřovala daleko vedle domácí svatyně.
     
    34
    Po Valbuenově rohovém kopu se do odraženého míče opřel Jordan Ferri, ovšem zpoza pokutového území lyonský záložník branku netrefil.
     
    31
    Po následné skrumáži před lyonskou brankou se oba celky dožadovaly odpískání hry rukou soupeře, sudí Atkinson ale nechal ve hře pokračovat.
     
    30
    Dzjuba vytvořil další zajímavou střeleckou pozici pro Hulka, jehož prudkou ránu z hranice pokutového území brankář Lopes konečky prstů vytěsnil nad břevno!
     
    27
    Do další střelecké příležitosti se probil Danny, jehož ránu Yanga-Mbiwa odrazil pouze k Witselovi, ten poté zpoza pokutového území ránou bez přípravy branku výrazně netrefil.
     
    26
    A blízko skórování byli i domácí! Šatov pronikl do pokutového území, přihrál Hulkovi, jenž byl obklíčen čtyřmi protihráči a dokázal uvolnit Arťoma Dzjubu, jenž byl proti Lopesovi naprosto osamocen, ovšem v klíčový moment svého zakončení mu podklouzla stojná noha a Dzjuba v takřka stoprocentní pozici branku minul!
     
    24
    Po osobním souboji s Witselem ve středu pole zůstal ležet Maxime Gonalons, hostující středopolař by ale měl být v pořádku.
    23.
     
    23
    A byla z toho obrovská příležitost! Po Valbuenově centru se ve skrumáží před brankou míč odrazil ke zcela osamocenému stoperovi Yangovi-Mbiwovi, jehož ránu reflexivním zákrokem vyrazil Malafejev!
     
    22
    Šatov u postranní čáry podkopl Rafaela, Lyonu se nabízí možnost standardní situace v hloubi útočné poloviny.
     
    20
    Nepřesný nákop Aňukova do pokutového území doletěl až za brankovou čáru a rozehrávat od své svatyně bude moci Anthony Lopes.
     
    18
    Po desetiminutovce, která patřila Lyonu, převzali iniciativu opět domácí a momentálně to jsou oni, kteří kombinují s míčem.
     
    16
    A málem zahrozili domácí! Hulk se individuálně probil přes čtyřicet metrů, následně vyzval k zakončení Dannyho, tomu v poslední možnou chvíli stačil ukopnout míč Umtiti.
     
    15
    Nápor Lyonu už přeci jen dokázala domácí defenziva otupit a byť hosté hrají nadále převážně s míčem na svých kopačkách, tak v těchto momentech daleko od domácí branky.
     
    13
    Po rohu Valbueny se hosté nedokázali prosadit do zakončení, ovšem neustále atakují pokutové území Zenitu. Rychlá branka domácích by ze zápasu mohla udělat pořádně zajímavou podívanou.
     
    12
    Hosté pokračují v útočné snaze, Jalletův centr srazil na rohový kop stoper Ezequiel Garay.
     
    11
    Rafael si na pravém křídle našel dostatek prostoru k centru, ten mu ale vůbec nevyšel a míče se snadno zmocnil brankář Keržakov.
     
    9
    Z velké dálky se zkoušel prosadit hostující Tolisso, ovšem neprostřelil blokujícího Javi Garciu.
     
    7
    I aktéry následné standardní situace se stali oba posledně zmínění hráči, Valbuenovu ránu z dobré pozice srazil ve zdi právě Hulk a míč poté doskákal k brankáři Keržakovovi.
     
    6
    Po hostujícím zisku míče se útočnou polovinou rozběhl Valbuena, ještě nedávno opora moskevského Dynama, a postavou malý Francouz s velkými schopnostmi vybojoval žlutou kartu pro Hulka i zajímavou standardní situaci.
     
    5
    S Dannyho centrem od rohového praporku si lyonská defenziva poradila, míč však zůstává na kopačkách domácích, byť musí Zenit rozehrávat další útočnou akci od brankáře Keržakova.
     
    5
    Hulk se prohnal po pravém křídle a vybojoval rohový kop ve prospěch Zenitu.
    3. Arťom DZJUBA - 1:0
     
    3
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Bleskový nástup domácích! Na přelomu druhé a třetí minuty zápasu chyboval u pravé postranní čáry Jallet, kterého obral o míč Oleg Šatov, domácí středopolař vysunul za soupeřovu defenzivu ARŤOMA DZJUBU, jenž obstřelil brankáře Lopese!
     
    2
    Domácí jsou mírným favoritem dnešního zápasu a jsou to právě oni, kdo mají od úvodních sekund územní převahu a kombinují ve středu pole.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Po tolik legendární hymně soutěže se všichni aktéři dnešního zápasu společně vyfotili v pokračování kampaně "Ne rasismu".
     
    Kvintet anglických sudích již přivádí hlavní aktéry zápasu na hrací plochu zaplněného stadiónu Petrovskij, během několika desítek sekund bude utkání zahájeno.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Po více než měsíční pauze se do sestavy Zenitu vrací italský obránce Domenico Criscito, hosté mohou použít i Jeremy Morela, kterého trápily potíže se zády. Na pravém křídle tříčlenného útoku pak nastoupí obránce Rafael, známý ze svého působení v Manchesteru United.
     
    Zápas se bude hrát v pořádném chladu, i kvůli geografické poloze a netradičně pozdnímu začátku (v době výkopu bude v Petrohradu 22:45 hod. místního času) bude teplota až pod bodem mrazu.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Zenit Petrohrad: M. Keržakov – Aňukov, Lombaerts, Garay, Criscito – Javi García, Witsel – Hulk, Šatov, Danny (C) – Dzjuba.
    Náhradníci: Lodygin – Neto, Rjazancev, Jusupov, Dolgov, Jevsejev.

    Olympique Lyon: A. Lopes – Jallet, Yanga-Mbiwa, Umtiti, Morel – Ferri, Gonalons, Tolisso – Rafael, A. Lacazette, Valbuena.
    Náhradníci: Gorgelin – Koné, Ghezzal, Darder, Malbranque, Cornet, Beauvue.

    Rozhodčí: Atkinson – Mullarkey, Child (vš. Anglie).
     
    Příjemný večer při sledování přenosu zápasu třetího kola skupiny H Ligy mistrů, ve kterém Zenit Petrohrad na svém stadiónu Petrovskij přivítá francouzský Lyon.

    ZENIT PETROHRAD

    Domácí vstupují do utkání ze skvělé pozice, neboť dosud vyhráli oba zápasy (3:2 ve Valencii a 2:1 nad Gentem) a případnou další výhrou by udělali mílový krok za postupem do osmifinále.

    V ruské nejvyšší soutěži už to s obhájci titulu není tak slavné, neboť z dosavadních dvanácti utkání Zenit vyhrál pouze polovinu a na vedoucí CSKA Moskva už ztrácí deset bodů. Naposledy Zenit pouze remizoval na hřišti třináctého Kubaňe Krasnodar 2:2.

    Trenér Andre Villas-Boas se bude muset obejít bez dvojice hráčů, mimo hru jsou ze zdravotních důvodů Igor Smolnikov a Viktor Fajzulin, v brance by se pak mohl představit Michajl Keržakov, jenž při posledních dvou zápasech mezi tyčemi nahradil dosavadní jedničku Jurije Lodygina a zdá se, že by Keržakov mohl dostat další příležitost.

    OLYMPIQUE LYON

    Své historické úspěchy z prvních deseti let tohoto tisíciletí, kdy klub získal sedm francouzských titulů v řadě a ještě v roce 2010 se probojoval do semifinále Ligy mistrů, už má Lyon sice za sebou, přesto se dokázal letos vrátit mezi klubovou elitu a to po čtyřech letech, naposledy v roce 2011/12 postoupil do osmifinále nejprestižnější evropské klubové soutěže.

    V dosavadním průběhu skupiny H si ale francouzský celek nevede podle svých představ. Ne, že by remíza 1:1 v belgickém Gentu měla být nějakým velkým zklamáním, musíme ale přihlédnout k faktu, že domácí dokázali vyrovnat v oslabení a poté ještě lyonský kanonýr Alexandre Lacazette v závěru zápasu neproměnil pokutový kop. A v obnovené domácí premiéře Lyon podlehl Valencii 0:1, čímž si postupové ambice výrazně zkomplikoval.

    Po deseti kolech francouzské Ligue 1 je Lyon šestý s bilancí 4-4-2 z deseti utkání. Svěřence trenéra Huberta Fourniera trápí zejména ofenziva, neboť v dosavadních deseti kolech nastříleli pouze dvanáct branek a jak bylo uvedeno, tak v Lize mistrů skórovali pouze jednou ve dvou utkáních.

    Hostující kouč Fournier navíc bude postrádat řadu fotbalistů, útočník Aldo Kalulu si zranil kotník a pravděpodobně bude mimo hru až dva měsíce, tím se připojí na marodku k Milanu Biševacovi, Henri Badimovi, Gueidovi Fofanovi, Bakari Konému, Clementu Grenioeri a hvězdnému špílmachru Nabilu Fekirovi. Velmi nejistý je i start obránce Jeremy Morela, kterého trápí potíže se zády, naopak do sestavy už by se mohli vrátit Rafael a Mapou Yanga-Mbiwa.

    ROZHODČÍ

    Utkání bude řídit stejná trojice rozhodčích, která byla k vidění před dvěma týdny v Praze při kvalifikačním utkání Česko – Turecko, anglický arbitr Martin Atkinson bude mít opět na čarách k dispozici Michaela Mullarkeyho a Stephena Childa. Brankovými budou Anthony Taylor a Jonathan Moss, u střídaček bude roli čtvrtého rozhodčího plnit John Brooks.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 3. Dzjuba (Šatov), 56. Hulk, 83. Danny (Šatov) – 49. A. Lacazette (Jallet)

    Karty:   6. Hulk (PET), 51. Javi García (PET) – 39. Gonalons (LYO), 46. Rafael (LYO), 51. Umtiti (LYO), 90+2. Yanga-Mbiwa (LYO)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 7:12. Rohy: 4:8. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 13:16.
    FK Zenit Petrohrad: M. Keržakov – Aňukov, Lombaerts, Garay, Criscito – Javi García (84. Neto), Witsel – Hulk, Šatov, Danny (C) (89. Rjazancev) – Dzjuba (75. Jusupov).
    Náhradníci: Lodygin – Neto, Rjazancev, Jusupov, Dolgov, Jevsejev, Ivanov.

    Olympique Lyon: A. Lopes – Jallet, Yanga-Mbiwa, Umtiti, Morel – Ferri (71. Ghezzal), Gonalons, Tolisso – Rafael (83. Cornet), A. Lacazette (80. Beauvue), Valbuena.
    Náhradníci: Gorgelin – Koné, Ghezzal, Darder, Malbranque, Cornet, Beauvue.

    Rozhodčí: Atkinson – Mullarkey, Child (vš. Anglie)
    bahis siteleri