Sparta – Mladá Boleslav 2:0 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
2:0 (2:0)
FK Mladá Boleslav
Neděle 21.02.2016, 15:00 • Generali Arena • Synot liga • 18. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Krásné nedělní odpoledne z pražské Letné, kde v rámci šlágru osmnáctého kola Synot ligy domácí Sparta přivítá Mladou Boleslav a můžeme se těšit na velmi atraktivní duel druhého celku tabulky se třetím.

    AC SPARTA PRAHA

    Domácí sparťané v dosavadních sedmnácti kolech posbírali 38 ligových bodů a po páteční výhře vedoucí Plzně nad Teplicemi ztrácí na lídra šest bodů. Do utkání ale vstupují nabuzeni výborným výkonem proti ruskému Krasnodaru, který v prvním kole vyřazovací fáze Evropské ligy zdolali na Letné 1:0 a mírně favorizovaného soka dokázali i herně přehrát.

    Vítěznou trefu proti Krasnodaru zaznamenal Lukáš Juliš, který by mohl dostat příležitost i v dnešním utkání, neboť David Lafata po svém zranění z úvodního jarního kola ve Zlíně nebyl proti Krasnodaru ani mezi náhradníky a start nejlepšího sparťanského kanonýra posledních let se v dnešním utkání neočekává. Naopak do sestavy by se měli vrátit Josef Šural s Martinem Frýdkem, kteří z různých důvodů proti Krasnodaru museli absentovat.

    FK MLADÁ BOLESLAV

    Podzimní sbírku devětadvaceti bodů dokázali Středočeši dokázali rozmnožit už v prvním jarním kole, kdy jasně přehráli poslední Ostravu 3:0, k čemuž největší měrou přispěl autor úvodních dvou branek Milan Baroš. Baroš by neměl chybět v základní sestavě Středočechů ani dnes na Letné, s jistotou ale nenastoupí střelec třetí branky ze zmíněného zápasu proti Baníku Aleš Čermák, jenž je v klubu na hostování právě ze Sparty a smlouva mezi oběma kluby mu nedovoluje nastoupit.

    Kromě Čermáka je ale v týmu celá řada dalších fotbalistů, kteří prošli Spartou – Kúdela, Polom, Rada a také trojice zimních akvizic, Přikryl, Jánoš a Pauschek.

    Oproti utkání s Baníkem se do sestavy může vrátit Lukáš Magera, jenž pykal za žluté karty a trenér Jarolím má k dispozici i nový trumf, ruského talentovaného křídelníka Denise Davydova, jenž přišel na hostování ze Spartaku Moskva.

    VZÁJEMNÁ BILANCE

    Můžeme se těšit na útočnou podívanou, což slibuje nejen nesmírná ofenzivní kvalita obou celků, ale také pohled do vzájemné historie.

    Od mladoboleslavského postupu mezi ligovou elitu v roce 2004 oba celky sehrály proti sobě 23 zápasů, ve kterých sparťané zvítězili čtrnáctkrát, Boleslavští sedmkrát a pouze dvakrát se oba týmy rozešly smírně, přičemž průměrně ve vzájemných duelech padá 3,06 branky na zápas!

    Na Letné se hrálo jedenáctkrát (7-1-3 z pohledu domácí Sparty, 10:20) a nutno podotknout, že všech šest posledních vzájemných zápasů vyhrála Sparta, včetně podzimního duelu v Mladé Boleslavi (4:2).
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Bičík – Zahustel, Brabec, Nhamoinesu, Frýdek – Vácha – Josef Šural, Dočkal (C), Matějovský, Krejčí – Juliš.
    Náhradníci: Miller – Mario Holek, Mareček, Fatai, Jiráček, Konaté, Mazuch.

    FK Mladá Boleslav: Šeda – Pauschek, Kúdela, Polom, Fleišman – J. Kysela, Ščuk, Jánoš, Přikryl – Magera (C), Baroš.
    Náhradníci: Diviš – Kalabiška, Chramosta, Takács, Klobása, J. Rada, Čmovš.

    Rozhodčí: Jílek – Paták, Nádvorník.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Dnešní šlágr bude řídit dvaačtyřicetiletý Jan Jílek, kterému budou pomáhat na čarách Jan Paták s Ivem Nádvorníkem a k dispozici bude mít i brankové rozhodčí Miroslava Zelinku s Martinem Nenadálem.
     
    Uzdravit se pro dnešní zápas nestihl David Lafata, v sestavě tak zůstává Lukáš Juliš, navrátilci do sparťanské základní jedenáctky Šural s Frýdkem nahrazují Fataie s Holkem a od úvodní minuty bude hrát i někdejší mladoboleslavská opora Marek Matějovský, kterému přepustil místo Lukáš Mareček.

    Do hostující sestavy se po karetním trestu vrací Lukáš Magera, naopak kromě již zmíněného Čermáka, kterému nedovolila nastoupit smlouva s mateřským klubem, kterým je právě Sparta, nezasáhne do utkání ani Denis Davydov a do základní sestavy se tak oproti zápasu s Baníkem kromě čerstvé posily Adama Jánoše dostal i Tomáš Přikryl. Celkem je tak v hostující jedenáctce pět fotbalistů, kteří již prošli celkem dnešního soupeře Středočechů.
     
    Utkání předchází minuta ticha za zesnulého Pavla Srníčka, českou brankářskou legendu a do letošní zimy trenéra brankářů domácí Sparty. Letenský stadión povstal a celou minutu tleskal.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Rozehráno! Úvodního výkopu se ujali Lukáš Magera s Milanem Barošem a atraktivní podívaná může začít.
     
    2
    V úvodu druhé minuty se Šural neprobil kolem Poloma, sparťané ale zůstávají u míče prostřednictvím autového vhazování.
    2. Lukáš Magera (MBL)
     
    4
    Magera zůstal ležet na trávníku otřesen po srážce s Jakubem Brabcem a po zhruba minutové prodlevě se může pokračovat ve hře i s boleslavským kapitánem.
     
    6
    Šuralův centr z pravé strany hřiště srazil na první rohový kop zápasu Roman Polom.
     
    6
    Od rohového praporku zakroutil zajímavý centr před branku Ladislav Krejčí, hosté se ale dokázali ubránit a už přenesli hru do středu pole.
     
    8
    Hosté se poprvé nastěhovali do pokutového území Sparty, po Fleišmanově autovém vhazování se ale nikdo v bledě-modrém do zakončení nedostal.
     
    9
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparťané se ujímají vedení! Na Frýdkův přetažený centr si naběhl Ondřej Zahustel, jenž ve skluzu posunul míč křížem ke vzdálenější tyči, kde Ladislav Krejčí měl zakončení na dlouhou nohu, ovšem po odrazu od jednoho z boleslavských obránců zívala na JOSEFA ŠURALA prázdná branka a Šural skóruje i ve svém druhém ligovém utkání po příchodu do Sparty!
    9. Josef ŠURAL - 1:0
     
    11
    Šural si před pokutovým územím vyměnil míč s Krejčím a okamžitě si nabíhal na zpětnou přihrávku od spoluhráče za záda boleslavských obránců, ovšem těsně na míč nedosáhl.
    11. Josef Šural (SPA)
     
    14
    Krejčímu byl pískán nedovolený zákrok na útočné polovině, rozehrávat mohou hosté.
     
    15
    Další nedovolený zákrok byl domácím pískán už v blízkosti vlastního pokutového území, po několika odrazech míče Magera připravil střeleckou příležitost pro Jasmina Ščuka, ten ale ránou bez přípravy branku vysoko přestřelil.
    15. Jasmin Ščuk (MBL)
     
    17
    Krejčí byl ostře sražen Pauschkem ve středu pole, sparťané rychle rozehrávají.
     
    18
    Zahustel se pokusil o rychlou kombinaci s Dočkalem na pravé straně pokutového území, vybojoval rohový kop.
     
    19
    Po následném centru Dočkala hosté vyhráli klíčový souboj před brankou a Jánoš poté odkopl míč až za protější postranní čáru.
     
    20
    Po Pauschkově faulu v těsné blízkosti vlastního pokutového území měli sparťané možnost zajímavé standardní situace, Dočkal se z úhlu pokusil o střílený přízemní centr, ovšem neprostřelil skrumáž těl před sebou.
     
    21
    Velmi dobrý obranný zákrok u postranní čáry předvedl Kysela, jenž dokázal Váchovi ukopnout míč do zámezí ještě odrazem o sparťanského středopolaře a vybojoval autové vhazování pro svůj tým.
     
    22
    Matějovský hledal přetaženým centrem u vzdálenější tyče Šurala, jenž se pokusil vystřelit přímo z voleje, ovšem Fleišman dokázal srazit jeho pokus na rohový kop.
     
    23
    Sparta právě vstřelila branku!
    Po následném rohovém kopu sparťané navyšují svůj náskok! NHAMOINESU COSTA se do odraženého míče opřel z akrobatické pozice a byť si na jeho pokus Šeda dokázal sáhnout, tak vytěsnit mimo branku už se míč mladoboleslavskému brankáři nepovedlo!
    23. Costa NHAMOINESU - 2:0
     
    25
    Po souhře s Matějovským se na hranici pokutového území ocitl Šural v postavení mimo hru, které neuniklo pozornosti pomezního rozhodčího Patáka.
     
    26
    Další Matějovského kolmice za mladoboleslavskou obranu končí ofsajdem odmávaným a posléze i odpískaným Ladislavu Krejčímu.
     
    28
    Po Krejčího centru trkl do míče hlavou Šural, ovšem nasměrovat na bránu se mu jej nepovedlo.
     
    28
    O pár sekund později si Šural před brankou našel přízemní centr Dočkala a dokázal jej špičkou kopačky posunout směrem k hostující svatyni, ovšem Šeda byl na zemi včas a míč ukryl do svých rukavic.
    28. Josef Šural (SPA)
     
    29
    Na přetažený centr Přikryla do pokutového území Letenských si ke vzdálenější tyči naběhl Magera, ovšem míč pouze tečoval k brankáři Bičíkovi.
     
    30
    Dočkal vysunul do běhu Krejčího, ten si ale v pokutovém území poněkud divoce zpracovával míč a po srážce s Kúdelou skončil na zemi, sudí Jílek ale okamžitě dal najevo, že o žádné provinění proti pravidlům se nejednalo.
     
    32
    Přikryl se pokusil proniknout po levém křídle, podařilo se mu zbavit se Zahustela, ztroskotal ale na zákroku pozorného stopera Brabce a byť se poté ještě někdejší sparťanský křídelník snažil vybojovat míč zpět, domácí dokázali balón udržet ve své moci.
     
    34
    Frýdek si ve středu pole posunul míč kolem Kysely, jenž poté soka podrazil a k nevoli domácích fanoušků hlavní arbitr píská "pouze" faul bez dalšího karetního ocenění Kyselova počínání.
     
    36
    Krejčí po souhře se Šuralem připravil zajímavou střeleckou pozici pro zcela osamoceného Dočkala, ten ale levačkou z dvanácti metrů přestřeluje hostující branku!
     
    38
    Ščuk vysokou nohou atakoval Bořka Dočkala, domácí rozehrávají ve středu pole.
     
    38
    Po domácí rozehrávce se Šural snažil z pravého křídla naslepo najít před brankou Juliše, blíže k míči ale měl boleslavský stoper Kúdela.
     
    39
    Dočkal si u pravé postranní lajny efektně zpracoval dlouhý nákop a hledal v pokutovém území nabíhající Juliše se Šuralem, ovšem poslal svůj pas přímo mezi oba spoluhráče do míst, kde operoval pozorný Ondřej Kúdela.
     
    40
    Milan Baroš se pokusil pomocí zásahu rukou uvolnit do rychlého protiútoku, to však neuniklo pozornosti sudího Jílka a někdejší hvězda národního celku za své počínání vidí žlutou kartu.
    40. Žlutá karta - Milan Baroš
     
    42
    Juliš na vlastní polovině převzal Matějovského přihrávku, nabral rychlost a po drzém průniku i dokázal prostrčit míč mezi Pauschkovými nohami, ovšem proti početní přesile před pokutovým územím soupeře už neměl šanci uspět a talentovaný útočník o míč přišel.
     
    44
    Sparťané zůstávají nadále nastěhováni na útočné polovině a silného soka nepouští k žádnému ohrožení vlastní branky.
     
    45
    Krejčímu absolutně nevyšla rozehrávka rohového kopu, ovšem hosté při pokusu o rychlý protiútok okamžitě míč ztrácí a sparťané rozehrávají od brankáře Bičíka.
     
    45+1
    Rozhodčí Jílek k úvodním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.
     
    45+1
    Po Pauschkově přetaženém centru Magera ránou bez přípravy pouze trefil Brabce, do odraženého míče se opřel Fleišman, ovšem balón nabral opačnou rotaci než by někdejší liberecký obránce potřeboval a mířil daleko vedle domácí branky. Fleišman tak nedokázal navázat na svoji podobnou trefu do sparťanské sítě z října 2013.
    45+1. Jiří Fleišman (MBL)
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Sparta po úvodním dějství vede nad Mladou Boleslaví 2:0 a protože měla po drtivou většinu prvního poločasu hru pod kontrolou, je její vedení zasloužené. Svůj gólový podpis pod aktuální stav zápasu zapsali Josef Šural a Costa Nhamoinesu.
     
    Sparťané už jsou zpět na pažitu letenské arény, čeká se na jejich soky i rozhodcovský kvintet.
     
    Z útrob stadiónu už přichází i další aktéři zápasu včetně nového muže v boleslavské sestavě, neboť Romana Poloma nahradí Pavel Čmovš.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FK Mladá Boleslav: ze hřiště odchází Roman Polom, přichází Pavel Čmovš.
     
    47
    Frýdek si ve středu pole pomohl vysokou nohou při pokusu odehrát míč před Milanem Barošem, píská se proti domácím.
     
    47
    Juliš převzal ve středu pole Costovu přihrávku, posunul si míč do volného prostoru a vykoledoval si žlutou kartu pro Adama Jánoše, jenž musel zatáhnout za záchrannou brzdou skolením sparťanského forvarda k zemi.
     
    49
    Hosté sehráli zprvu zajímavý útočný brejk, ovšem Přikryl po průniku do pokutového území byl zdvojen a míč proti početní převaze udržet nedokázal.
     
    50
    Frýdek si u levé postranní čáry vyměnil míč se Šuralem, následný centr odrazil zpět k postranní čáře Kúdela.
     
    53
    Drtivá většina útočných akcí Středočechů končí už v zárodku, tentokrát se na pravé straně hřiště nedokázal prosadit Kysela.
     
    53
    Hosté podruhé střídají, Pauschka nahrazuje Jan Kalabiška. V reálu to znamená stažení Kysely na post pravého obránce a Kalabiška bude operovat na křídle.
     
    55
    Úvod druhého poločasu postrádá jakoukoliv dramatičnost, zatím se bojuje především ve středu pole, daleko od obou branek.
     
    57
    Přeci jen trocha vzrušení i po změně stran, Zahustel se prohnal po pravém křídle, přes Juliše posunul míč napříč pokutovým územím ke Krejčímu, jenž měl míč na pravačku, tak si jej dokázal dvakrát zaseknout kolem bránících protihráčů, zakončit střelou už se mu ale nepodařilo.
    57. Ladislav Krejčí (SPA)
     
    59
    Magera taktickým faulem zastavil hrozící rychlý kontr Váchy a za své počínání si vysloužil již třetí žlutou kartu hostujících fotbalistů.
     
    60
    Fleišman důrazným presinkem dostal do úzkých Brabce, domácí stoper ale stačil v tísni odehrát míč k brankáři Bičíkovi a vysloužil si potlesk obecenstva.
     
    61
    Po Přikrylově centru se v pokutovém území probil k hlavičce Čmovše, ovšem zády k brance pouze nadrazil míč vysokým obloukem na horní síť domácí svatyně.
     
    62
    Přikryl dostal dlouhý míč za sparťanskou obranu a dokázal obstřelit brankáře Bičíka, ovšem Costa pelášil za míčem a ještě jej stačil tečovat vedle domácí branky! Hosté poté marně reklamovali údajný zásah Bičíka rukou mimo vlastní pokutového území.
    62. Costa Nhamoinesu (SPA)
     
    63
    Z následného rohového kopu už Mladoboleslavští nijak Bičíka ohrozit nedokázali.
     
    64
    Dočkal se protáhl s míčem po pravém křídle až do pokutového území, následný střílený centr nasměroval pouze do hostujícího brankáře Šedy.
     
    66
    Sparťané vybojovali standardní situaci v hloubi útočné poloviny u postranní čáry, Dočkal ji rozehrál po zemi na Váchu a když se ke sparťanskému kapitánovi míč vrátil, nedokázal svým centrem najít před brankou žádného ze spoluhráčů.
     
    68
    Poprvé střídají i sparťané, Lukáše Juliše na trávníku nahradí jeho jmenovec Mareček.
     
    69
    Frýdek si počínal velmi důrazně v souboji s Přikrylem a byť se dušoval, že zasáhl soupeře pouze tělem v rámci pravidel, tak pomezní sudí Paták zdvihl praporek na znamení faulu syna sparťanské legendy.
     
    70
    Po prvním střídání pokračují sparťané se Šuralem na hrotu, Dočkal se posunul na křídlo a Mareček bojuje ve středu pole.
     
    71
    Hostující kormidelník Karel Jarolím přichystal svůj poslední přímý zásah do zápasu, kapitána Lukáše Mageru nahrazuje Jan Chramosta.
     
    71
    Ondřej Kúdela vidí dodatečně žlutou kartu za jeden ze zákroků během hry, kdy sudí Jílek ponechal výhodu a k potrestání hříšníka se vrátil až při následném přerušení.
     
    72
    Dnešní šlágr na Letné sleduje přímo v ochozech stadiónu 10 120 fanoušků.
     
    74
    Hosté zahrávali další ze svých rohových kopů, Přikryl ale před brankou nenašel žádného z nabíhajících spoluhráčů.
     
    76
    Vácha vybojoval míč ve středu pole a získal výhodnou startovní pozici pro sparťanskou ofenzivu, Dočkal posunul míč Zahustelovi do volného prostoru, nedávná opora dnešního sparťanského soupeře ale poté centrovala pouze do připraveného brankáře Šedy.
     
    77
    Po Bičíkově odkopu si Kysela pomohl nedovoleně v souboji se Šuralem, sparťané mohou rozehrávat ve středu pole.
     
    79
    Na Fleišmanův centr jen těsně nedosáhl naskakující Čmovš, do odraženého míče se poté z dálky opřel Kysela a byť jeho pokusu nescházela potřebná razance, tak jej nasměroval do samého středu sparťanské branky a Bičíka nijak nezaskočil.
     
    79
    Costa ve středu pole stáhl Baroše a za své počínání je sudím Jílkem žlutě napomenut.
     
    80
    Druhé střídání Letenských, Dočkala nahrazuje Konaté.

    Dočkal před střídáním předal kapitánskou pásku Brabcovi, jenž už si ji takřka dával na dres, když si ji od něj vyžádal Lukáš Vácha.
     
    81
    Milan Baroš před pokutovým územím Sparty zasáhl vysokou nohou hlavičkujícího Costu, vysloužil si druhou žlutou, potažmo červenou kartu a velmi nevýrazný výkon završil svým předčasným odchodem do šaten, což domácí fanoušci hlasitě oslavili.
    81. Červená karta po 2. žluté - Milan Baroš
     
    84
    Konaté posunul míč do běhu Zahustelovi, ten však v momentu přihrávky byl těsně za ofsajdovou linií a je tak pískáno proti domácím.
     
    86
    Sparťané kombinují s míčem na kopačkách v hloubi útočné poloviny a proti oslabenému soupeři kontrolují závěr zápasu.
     
    86
    Kysela přidržel rozběhnutého Krejčího a Sparta bude zahrávat standardní situaci nedaleko rohu pokutového území.
     
    87
    Sparťané rozehráli přímý volný kop nakrátko po zemi a Frýdek s Matějovským se dostali do úzkých, přičemž míč se následně odrazil od druhého jmenovaného do zámezí.
     
    90
    Sparťané dlouhé desítky rozehrávají ve středu pole, čímž si vysloužili drobný pískot několika jedinců v hledišti, nicméně domácí mohou být s průběhem zápasu maximálně spokojeni.
     
    90+1
    Závěrečné střídání Sparty má taktický ráz, Krejčího na hrací ploše nahradí Kehinde Fatai.
     
    90+1
    Sudí Jílek oddaluje domácí triumf o dvě nastavené minuty.
     
    90+2
    V závěru zápasu je ještě Váchovi pískán faul na Přikryla.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Ve šlágru osmnáctého kola Synot ligy sparťané poráží Mladou Boleslav 2:0, když o domácí výhře rozhodli již v úvodní čtvrtině zápasu svými trefami Josef Šural a Nhamoinesu Costa.

    Utkání poté kvalitou nijak nenadchlo, sparťané bezpečně vedli zápas k vítěznému konci a hosté mimo jednu příležitost Lukáše Magery nepředvedli na Letné takřka nic zaznamenání hodného, tedy kromě červené karty pro Milana Baroše v závěru zápasu.
     
    V tabule naší nejvyšší soutěže sparťané unikají svému dnešnímu soupeři na devítibodový rozdíl a je tedy již zřejmě jasno, že o první dvě pozice si to se Spartou rozdá už pouze Viktoria Plzeň, která nadále drží na pražský celek tříbodový náskok.

    Z pražské Letné se loučí Tomáš Kohlmann, přeji příjemný konec víkendu a těším se na přečtenou u dalších zápasů. (16:56:50)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 9. Josef Šural, 23. Nhamoinesu

    Karty:   79. Nhamoinesu (SPA) – 40. Baroš (MBL), 47. Jánoš (MBL), 59. Magera (MBL), 71. Kúdela (MBL)   81. Baroš (MBL)


    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 6:1. Střely mimo: 2:4. Rohy: 5:4.
    AC Sparta Praha: Bičík – Zahustel, Brabec, Nhamoinesu, Frýdek – Vácha – Josef Šural, Dočkal (C) (80. Konaté), Matějovský, Krejčí (90+1. Fatai) – Juliš (68. Mareček).
    Náhradníci: Miller – Mario Holek, Mareček, Fatai, Jiráček, Konaté, Mazuch.

    FK Mladá Boleslav: Šeda – Pauschek (53. Kalabiška), Kúdela, Polom (46. Čmovš), Fleišman – J. Kysela, Ščuk, Jánoš, Přikryl – Magera (C) (71. Chramosta), Baroš.
    Náhradníci: Diviš – Kalabiška, Chramosta, Takács, Klobása, J. Rada, Čmovš.

    Rozhodčí: Jílek – Paták, Nádvorník

    Diváci: 10 120
    bahis siteleri