Graafschap – Arnhem 2:2 (kon.) | Utrecht – Willem II 2:1 (kon.) | Ajax – Excelsior 3:0 (kon.)
Feyenoord – Kerkrade 1:1 (kon.)
konec
Ajax Amsterdam
3:0 (1:0)
SBV Excelsior
Neděle 21.02.2016, 14:30 • Amsterdam ArenA • Nizozemská Eredivisie • 24. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Zdravím Vás všechny a přeji příjemné nedělní odpoledne! Eredivisie pokračuje tento víkend svým 24. kolem, v jehož rámci spolu poměří síly Ajax Amsterdam a SBV Excelsior. Zápas, jehož úvodní výkop proběhne ve 14:30, pro vás zprostředkujeme v tomto podrobném textovém onlajnu, tak si na tuto dobu nic neplánujte a sledujte náš přenos, jste k němu srdečně zváni!
     
    Ajax Amsterdam

    Tradiční klub z hlavního města a historicky nejúspěšnější nizozemský celek patří každou sezónu mezi ty největší favority Eredivisie. Loni Ajax skončil na druhém místě za PSV a ač start do letošního ročníku byl v podání svěřenců kouče de Boera vydařený, v nedávné době se stroj na výhry pozastavil a neuvěřitelná série Eindhovenu znamená, že Ajax už je zase „až druhý“.

    Oni de Godenzonen nemají špatnou formu, ba naopak, v lize od 13. prosince neprohráli, ale často ztrácí body za zbytečné remízy s papírově slabšími celky.

    Zápas s outsiderem čeká Amsterdamské i dnes – Excelsior rozhodně nepatří mezi nejsilnější týmy v lize a naopak Ajacieden mají kádr našlapaný nadějnými mladíky i již zkušenějšími borci – zmiňme například Anwara El Ghaziho (s 10 ligovými trefami top střelec Ajaxu), pak je tu talentovaný polský forvard Arkadiusz „Arek“ Milik nebo duo špílmachrů Davy Klaasen, Nemanja Gudelj, kteří oba zaznamenali 7 asistencí. A samozřejmě nesmíme zapomenout na Václava Černého – český supertalent se pomalu propracovává do prvního týmu Ajaxu a nejeden expert mu předpovídá zářnou budoucnost.
    Kapitán Ajaxu Davy Klaassen dnes slaví 23. narozeniny - zpříjemní si tento významný den výhrou či vstřeleným gólem?

     
    SBV Excelsior

    Stichting Betaald Voetbal Excelsior si v letošním ročníku nevede nijak skvěle – menšímu rotterdamskému klubu zatím patří 16. příčka, která už znamená play-off (nebo baráž, chcete – li), o sestup z elitní soutěže. Už loni to měli černo-rudí nahnuté, když skončili 15. a jen tak tak se zachránili, letos jsou na tom ještě o malinko hůř.

    Pád The Kralingers až ke dnu ligové tabulky dokumentuje i příšerná forma – Excelsior bral v ligovém mači tři body naposledy 7. listopadu, od té doby jen remizuje nebo prohrává. Na výrazný bodový zisk to nevypadá ani v tomto kole – z Amsterdam ArenY se body neimportují snadno.

    K případnému úspěchu by Rotterdamským měli pomoci zejména Ted van Weert, se šesti brankami nejlepšlí ligový střelec týmu, a špílmachr Jeff Stans – ten si zatím připsal pěknou bilanci 5 gólů a 3 asistencí. Třetím do party klíčových hráčů je pak záložním Adil Auassar, který je zatím nejvytěžovanějším hráčem Excelsioru a ve středu pole nevynechá jediný souboj.
    Snímek z předzápasové rozcvičky v dějišti dnešního utkání.

     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Ajax Amsterdam: Cillessen – Veltman, Viergever, Dijks – Gudelj, Bazoer, Klaassen (C), Schøne – El Ghazi, Milik, Younes.
    Náhradníci: Boer – van Rhijn, Serero, van de Beek, Fischer, Murić, van Bruggen.

    SBV Excelsior: Muyters – Karami, H. Drost, Fischer (C), Kuipers – Kruijs, Auassar, Bruins – Elbers, van Weert, Kuwas.
    Náhradníci: Havekotte – Doekhi, Stans, van Mieghem, Vermeulen, Bovenberg, Hemmen.

    Rozhodčí: Higler – Kleinjan, Brondijk.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hráči Excelsioru uvedli míč do hry, začínáme! Hosté oblékají černorudé dresy, Ajax se představí ve svých tradičních bíločervených sadách.
     
    2
    Drost fauloval El Ghaziho, Ajax má k dobru přímý kop zprava.
     
    2
    Nebezpečný balon proskákal vápnem, Rotterdamští tak první vážnější situaci přestáli.
     
    3
    Milik se k nahrávce ze středu nedostal a ani Davymu Klaassenovi se nevedlo lépe, SBV má míč pod kontrolou.
     
    4
    Dijks ve spolupráci s Younesem uklidnil hru a u balonu je Gudelj.
     
    4
    Srbský záložník se pokusil nacentrovat do vápna, ale nepochodil, obrana Excelsioru situaci zvládla na výbornou.
     
    6
    El Ghazi a Lasse Schøne zakombinovali na pravé straně, ale Ajacieden z toho nezískali zhola nic. Naopak po útočném faulu jednoho z domácích plejerů může Tom Muyters rozehrát.
     
    7
    Anwar El Ghazi vytáhl míč po pravé lajně vpřed a přenesl hru na Younese. Ten s míčem zakouzlil na hraně vápna a poslal balon za vápno na střed, odkud se prezentoval razantní bombou těsně vedle Nemanja Gudelj.
    7. Nemanja Gudelj (AJA)
     
    9
    Hezká akce v podání domácího týmu, ale před do vápna nabíhajícím Younesem dobře zahrál Khalid Karami.
     
    10
    Domácí de Godenzonen rozehrávají další útok rozvážnou a klidnou kombinací přes střed pole.
     
    11
    Tom Muyters si teď docela zavařil! Amin Younes se sice přes dva beky k zakončení nedostal, ale gólman SBV dlouho otálel s rozehrávkou – toho málem využil Milik, který se s ním dal do souboje a nakonec skončil balon mimo. Neuvěřitelné!
    11. Tom Muyters (EXC)
     
    13
    Nick Viergever měl teď spoustu práce s Elbersem! Forvard SBV naběhl za obranu, protáhl se kolem dvou obránců, ale zmiňovaný stoper Ajaxu se položil do skluzu a akci hostujícího hráče zastavil.
     
    15
    Stanley Elbers měl velikou šanci! Po přiklepnutí jednoho ze spoluhráčů se dostal k zakončení. Pokusil se z ostrého úhlu trefit míč ke vzdálenější tyči a málem se povedlo, tady Excelsioru mnoho nechybělo!
     
    16
    Lasse Schøne centroval do nebezpečného prostoru, obrana The Kralingers nekapitulovala. Ajax však pokračoval v akci a nakonec z toho byla Bazoerova rána, která ale letěla přímo na Muyterse.
     
    18
    Mitchell Dijks obstál v rychlostním souboji s Elbersem a sehrál na Cillessena. Ten místo odkopu počkal na Elberse a jakmile k němu forvard SBV přiběhl, zasekávačkou se jej zbavil!
     
    19
    Bas Kuipers chtěl vysoký míč takovými polonůžkami odkopnout, ale nevšiml si, že pro balon běží i El Ghazi. Bek Excelsioru tak střihl nohama a trefil domácího útočníka do obličeje, vypadá to na trochu krve a hra je přerušena. Bek hostí za to každopádně vyfasoval žlutou.
    19. Žlutá karta - Bas Kuipers
     
    21
    Luigi Bruins se odhodlal ke střele snad ze 30 metrů. Smysl tohoto moc nevidím, Cillessen stál přímo ve středu brány na brankové čáře a balon v klidu sebral.
     
    23
    Kuwas se provinil proti pravidlům a Ajax dostane míč.
     
    24
    Milik získal balon, když dobře zapresoval v souboji s Auassarem, následně si narazil s El Ghazim a levačkou pálil. Mezi tři tyče se ale nevešel.
     
    25
    Dijks s po lajně prohnal až do pozice, která přímo volala po pěkném centru. Centr z toho vážně byl, ale pškný tedy ne, obrana Rotterdamu si poradila.
     
    25
    Anwar El Ghazi se dostal na pravé straně zhruba z hranice vápna do zajímavé pozice. Využil zaváhání obránce, který dlouhý míč odhlavičkoval přímo k němu, a vypálil. Bohužel ale trefil jen připraveného Muyterse.
    25. Anwar El Ghazi (AJA)
     
    26
    Amsterdamští však utahují zámek okolo vápna Excelsioru a po neslaném, nemastném úvodu konečně získávají očekávanou převahu.
     
    27
    Amin Younes se za vápnem zmocnil míče, kulatý nesmysl udržel a následně jej předal k Bazoerovi. Ten se pokusil o střelu, ale minul.
    27. Riechedly Bazoer (AJA)
     
    29
    Adil Auassar odvrátil míč z vápna SBV po ne úplně ideálně rozehraném rohu Ajaxu.
     
    29
    Klaassen se zbavil Bruinse a posunul na Lasse Schøneho, který ale akci pokazil a o balon přišel.
     
    30
    Půlhodinka zápasu za námi a Ajax už získává jakous takous převahu, ale stále to k nějaké jasné tutovce nevedlo.
     
    32
    El Ghazi skvěle odcentroval zprava a před bránu se do pozice na hlavičku protlačil maličký Younes. Z dobré pozice ale nemířil optimálně a bránu minul.
    32. Amin Younes (AJA)
     
    34
    Tempo hry malinko opadlo, ale Amsterdamští se stále tlačí do brány Excelsioru.
     
    36
    A znovu moc nechybělo, aby se domácí dostali do vedení! Anwar El Ghazi po dlouhém nákopu Bazoera potáhl míč po pravé lajně a odcentroval. Na míč seběhl Davy Klaassen a mnoho nechybělo, aby sám sobě nadělil pěkný dárek, hlavičkoval jen těsně mimo!
    36. Davy Klaassen (AJA)
     
    37
    A vzápětí přiletěla další pohroma zprava! El Ghazi dnes poněkolikáté výtečně odcentroval, ale Milik na míč ani ve skluzu o kousek nedosáhl!
     
    39
    Šikovný Brandley Kuwas držel míč proti přesile obránců Ajaxu docela dlouho, ale neměl komu předat míč a nakonec jej byl zbaven.
     
    40
    Po centru zleva sebral před Milikem balon Muyters.
     
    40
    Fantastická akce domácích! Milik z první prdloužil nahrávku ze středu pro Bazoera, jemuž se ale zakončení nevyvedlo.
     
    41
    Ajax právě vstřelil branku!
    Ajax ze středu rozehrál další akci a míč se dostal k ARKADIUSZI MILIKOVI. Polský šutér se dokázal individuálně prosadit, když přešel kolem obránce a technickou ranou na vzdálenější tyč otevřel skóre!
    41. Arkadiusz MILIK - 1:0
     
    44
    Lasse Schøne rozehrál roh z levé strany, ale míč poslal pouze přímo do rukavic Muyterse.
     
    45
    Sander Fischer důrazně odstavil Younese, ale Dennis Higler nepostřehl žádný prohřešek proti pravidlům a hrát tak může SBV.
     
    45+1
    A sudí Higler, pro kterého je dnešní zápas celkově třetím v sezóně, kdy píská Ajax, nastavil 2 minuty.
     
    45+1
    Amin Younes ukázal, že driblink je jeho silná stránka! Obdržel balon na levé straně a přes tři hráče si to zamířil do palebné pozice. Následně vyslal nebezpečný pokus a bude to roh.
     
    45+2
    Amsterdamští vzápětí vybojovali další roh, když Muyters reflexivně vykopl balon po nepřehledné situaci před bránou.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první červenou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Tak je to za námi a nutno poznamenat, že se určitě nenudíme! Do kabin se jde za očekávaného stavu, Ajax vede, ale popořadě:

    Už v 7. minutě se za vápnem do míče opřel Nemanja Gudelj, ale bránu netrefil. Stejně se o 4 minuty později vedlo i Milikovi. Polský útočník nedokázal využít Muytersovo zaváhání. Na druhé straně poprvé zahrozil Stanley Elbers, a to po čtvrthodně hry. Poté se v krátkém sledu dostali do dobrých pozic El Ghazi a Bazoer, jednoho vychytal Muyters a druhého zradila mířidla. Následně třikrát během pěti minut centroval zprava aktivní a v dobré pohodě hrající El Ghazi, ale ani hlavičky Younese a Klaassena, ani kluz Milika zlomení bezbrankového stavu neznamenaly. Otevřít skóre však přeci jen dokázali domácí, když ve 41. minutě Arkadiusz Milik po pěkném sólu křižnou střelou propálil Muyterse. Před poločasem pak ještě nebezpečně pálil Younes, ale na Muyterse si nepřišel.

    Věřme, že druhá půle přinese minimálně stejnou porci vzrušení, pokračujeme cca v 15:33!
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Domácí uvedli míč do druhé půle, jdeme na to!
     
    47
    Anwar El Ghazi našel nahrávkou na střed Klaassena, jenž zkusil obloučkem z první poslat míč „do ohně“ za obranu SBV. Neprovedl to ideálně, Muyters volný balon sebral.
     
    49
    Rotterdamští do druhé půle vstoupili zdravě nabuzení, ale nedokáží se prosadit až do palebných pozic. Naopak na druhé straně se prohnal do brejku Anwar El Ghazi a jedovatou přízemní ranou otestoval Muyterse.
    49. Anwar El Ghazi (AJA)
     
    50
    El Ghaziho je dnes plné hřiště. Teď nabíhal forvard Ajaxu i nizozemské reprezentace na dlouhý míč ze středu a jen o kousek míč nestihl na hrací ploše.
     
    52
    Bazoer se nechal zfaulovat Auassarem a Ajax tak může pokračovat v ofenzivních manévrech.
     
    54
    Na druhé straně rozehrál přímý kop Bruins, ale nikdo z The Kralingers na balon nedoskočil.
     
    55
    A vzápětí se dopředu hnal opět El Ghazi, ten za dnešní výkon zaslouží absolutorium. Amsterdamská 21 se proháčkovala až za vápno, odkud následně pálila, ale střelu srazil Karami na roh.
     
    55
    Ajax právě vstřelil branku!
    Amin Younes vyslal kolmicí na zteč ARKADIUSZE MILIKA, který situaci beze zbytku využil – opět si navedl míč na levou nohu a ze stejné pozice jako v první půli pálil, tentokráte po zemi. Muyters se natahoval marně – 2:0!
    55. Arkadiusz MILIK - 2:0
     
    57
    Elbers se hnal vpřed, ale hostujícího útočníka v rozletu zastavil Dijks. Přímý kop pro Excelsior.
     
    58
    Útok Ajaxu táhl znovu El Ghazi, ale tentokráte z této akce nebezpečí nehrozilo.
     
    59
    Na druhé straně nestačil Mitchell Dijks Elbersovi a Stanley Elbers toho málem využil. Přízemní pokus útočníka Excelsioru ale skončil těsně vedle vzdálenější tyče.
     
    60
    Kuwas padl po souboji ve vápně k zemi a vyčítavě se podíval na Higlera. Sudí měl ale celou situaci přímo před očima a zůstal ledově klidný.
     
    62
    El Ghazi centroval zprava, míč srazil jeden z obránců Excelsioru do zámezí. Bylo to ale velmi těsné, Muyters míč sebral a může pokračovat ve hře.
     
    63
    Kuipers po souboji s Veltmanem vybojoval přímý kop ze zajímavé pozice na levé straně vápna.
     
    64
    Jasper Cillessen ale s řešením této situace neměl absolutně žádné problémy, míč ve finále směřoval přímo na něj, a tak brankář bronzového týmu z MS 2014 v poklidu přilepil merunu v rukavicích.
     
    65
    Lasse Schøne vyskočil pro vysoký míč a nevědomky zády vrazil do van Weerta, který to odnesl menším šrámem.
     
    66
    A právě dánský záložník Ajaxu v dnešním zápase dohrál, nahradí jej ofenzivní bek Ricardo van Rhijn
     
    67
    Před branku si na vysoký míč zprava naběhl čerstvě třiadvacetiletý Davy Klaassen, ale jeho hlavička postrádala větší razanci a přesnost, Muyters si nakonec poradil.
     
    69
    Amin Younes se nechce nechat zahanbit dnes skvělým El Ghazim a neustále ukazuje, že Amsterdamští mohou zahrozit i zleva. Opět to mladý křídelník zkoušel kličkou zleva do středu, ale neuspěl, rána byla zablokována.
     
    71
    Precizní skluz předvedl Mitchel Dijks, když vlétl pod nohy Elberse. Zasáhl však balon, takže vše proběhlo v rámci fotbalových regulí a zásad.
     
    72
    Ohromná šance Ajaxu! Veltman našel nákopem na nějakých 50 metrů nabíhajícího Bazoera. Mladý špílmachr Amsterdamu zkusil lehkým píchnutím špičkou zaskočit vyběhnuvšího Muyterse, ten se ale nenechal nachytat na švestkách a šanci zlikvidoval.
     
    73
    Za mohutného potlesku solidně zaplněných tribun odešel Amin Younes, kterého na posledních 20 minutek nahradil Viktor Fischer.
     
    74
    Bas Kuipers fauloval Gudelje a Ajacieden rozehrají přímý kop. To ale proběhne až po střídáni.
     
    75
    Střídání v týmu SBV Excelsior: ze hřiště odchází Stanley Elbers, přichází Daryl van Mieghem.
     
    76
    Milik patičkou posunul ke Klaassenovi, jehož zablokovaná rána se odrazila zpět k polskému hráči. Ten napálil balon vší silou, ale Muyters se zaskvěl výborným zákrokem a vyrazil na roh.
    76. Arkadiusz Milik (AJA), Tom Muyters (EXC)
     
    78
    Mitchell Dijks se prodral po lajně až k centru. Balon byl z vápna vyhlavičkován a nakonec se jej ujal Bazoer. Jeho pokus levačkou ale mířil přímo do Muytersovy náruče.
     
    79
    Viktor Fischer na levém křídle pěkně navázal na Younesovy finesy. Uzmul přetažený centr, zakmital nohama a stříleným centrem při zemi hledal spoluhráče. Nenašel, stav se tedy nemění
     
    79
    Střídání v týmu SBV Excelsior: ze hřiště odchází Bas Kuipers, přichází Daan Bovenberg.
     
    81
    Dijks znovu centroval zleva a Milik hlavočkou sklepával pod sebe, tam ale nebyl nikdu v dresu de Godenzonen.
     
    82
    Ne, Anwarovi El Ghazimu dnes není přáno! Teď po dalším centru Dijkse hlavičkoval o kousek nad. A nádavkem bude vystřídán, svůj parádní výkon tak gólem nekorunuje...
     
    82
    El Ghaziho nahradí mladý Chorvat Robert Murić, který si tak odbyde svůj debut v dresu Ajaxu!
     
    84
    Jasper Cillessen dnes zřejmě nebude mít nejmenší problém s udržením čistého konta. Teď stáhl míč po centru zprava a vyslal na zteč van Rhijna.
     
    85
    Ajax právě vstřelil branku!
    A van Rhijn založil gólovou akci! Posunul totiž k Murićovi, který si jako starý mazák narazil s Milikem a pak předložil před bránou úplně volnému DAVYMU KLAASSENOVI, který tak přeci jen své narozeniny oslaví gólem!
    85. Davy KLAASSEN - 3:0
     
    88
    Murić se zodpovědně vrátil do souboje s van Mieghemem, počínal si však příliš horlivě a fauloval.
     
    89
    Hosté na to navázali nebezpečnou akcí, když na hranici vápna obdržel míč Adil Auassar, který se otočil kolem dvou obránců Ajaxu a pálil. Popohnal však míč až moc, ten nabral příliš vysokou trajektorii a opustil hrací plochu někde ve výšce druhého patra.
     
    90
    V poslední minutě řádné hrací doby fauloval van Rhijna míč se stěhuje na kopačky Rotterdamských. Kolik času asi Dennis Higler nastaví?
     
    90+1
    Už to víme, sudí přidal nad rámec druhé půle rovnou 3 celé minuty!
     
    90+2
    Rychlonohý van Rhijn sebral míč před Karamim a vzápětí se stal obětí jeho nedovoleného zákroku, Gudelj rozehraje přímý kop.
     
    90+3
    K míči se poté na levé straně dostal Fischer, prodral se do vápna a vypálil, bude to rohový kop.
     
    90+3
    Kdepak, tady žádné nebezpečí nehrozí, Muyters ani nemusel zasahovat.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Čas utkání se naplnil, Ajax si pohodovým způsobem dokráčel za očekávanou výhrou:

    V 55. minutě zdvojnásobil náskok Amsterdamu svým druhým gólem v zápase Arkadiusz Milik. O 4 minutky později po zaváhání Dijkse zakončoval Elbers jen těsně mimo, tím ale hosté vyčerpali všechny své šance. V 72. minutě pak na druhé straně zahrozil Riechedly Bazoer, který ale na Muyterse nevyzrál. Silou pak v 76. minutě neprorazil ani aktivní Arek Milik, jemuž skvělým zákrok Muyterse zarazil nároky na hattrick. V 85. minutě se ale domácí radovali potřetí, když nováček Murić po akci s Milikem předložil míč oslavenci Davymu Klaassenovi.

    Ajax tak patřičně zareagoval na včerejší výhru PSV a stáhl náskok lídra na jediný bod.
     
    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 13:3. Střely mimo: 9:4. Rohy: 7:0. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 13:9.
     
    To je ode mě v tuto chvíli vše, loučím se s Vámi. Děkuji za pozornost, přeji příjemný zbytek nedělního odpoledne a zase někdy u onlajnů na počtenou! (16:32:34)

    Michal Konvalina

    Branky: 41. Milik, 55. Milik, 85. Klaassen

    Karty:   19. Kuipers (EXC)


    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 13:3. Střely mimo: 9:4. Rohy: 7:0. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 13:9.
    Ajax Amsterdam: Cillessen – Veltman, Viergever, Dijks – Gudelj, Bazoer, Klaassen (C), Schøne (66. van Rhijn) – El Ghazi (82. Murić), Milik, Younes (73. Fischer).
    Náhradníci: Boer – van Rhijn, Serero, van de Beek, Fischer, Murić, van Bruggen.

    SBV Excelsior: Muyters – Karami, H. Drost, Fischer (C), Kuipers (79. Bovenberg) – Kruijs, Auassar, Bruins – Elbers (75. van Mieghem), van Weert, Kuwas.
    Náhradníci: Havekotte – Doekhi, Stans, van Mieghem, Vermeulen, Bovenberg, Hemmen.

    Rozhodčí: Higler – Kleinjan, Brondijk
    bahis siteleri