Finsko – Rusko 0:1 (0:1 po s.n.) | USA – Kanada 1:0 (po pr.)
po s.n. (0:1)
Finsko
0:1 (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0)
Rusko
Úterý 05.04.2016, 00:05 • SandMan Centre, Kamloops, Kanada • Mistrovství světa žen • O 3.–4. místo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Rusky byly nasazeny do těžší skupiny A, ve které sice měly zajištěný postup do čtvrtfinále, avšak se soupeři jako je USA a Kanada se hraje velmi těžko. Sborná vstoupila do turnaje zápasem s Finskem, který měl prakticky rozhodnout o tom, z jaké pozice půjdou oba týmy do čtvrtfinále. Úvodní střetnutí zvládly lépe Finky, které dokázaly zvítězit 5:3.

    Pro ruskou reprezentaci následovaly těžké dva souboje s Kanadou a USA. V obou zápasech Sborná inkasovala osm branek a dokázala se prosadit pouze jednou v zápase s Kanadou. I tak se však Rusky dostaly do čtvrtfinále, kde narazily na vítěze skupiny B – Švédsko. Sborná však potvrdila roli mírného favorita a dokázala zvítězit 4:1.

    V semifiále na výběr trenéra Michaila Čekanova tým USA, se kterým v základní skupině Rusky prohrály 0:8. Podobné to bylo i v semifinále a už po první třetině vedlo USA rozdílem pěti gólů. Nakonec se gólový příděl zastavil na čísle devět!
     
    Finský výběr je třetím týmem světa a i podle toho výkony Suomi na tomto turnaji vypadaly. Svěřenkyně trenéra Pasi Mustonena vstoupily do šampionátu výhru nad Ruskem 5:3, kterou si prakticky zajistily papírově lehčího soupeře pro čtvrtfinále, neboť se neočekávalo, že by Rusky mohly porazit někoho ze dvojice USA – Kanada.

    Zbylé dva zápasy ve skupině výběr Suomi sice prohrál, avšak trenér Mustonen nemusel věšet hlavu, neboť například s USA sehrály Finky vyrovnaný zápas, který skončil 1:2. S domácím výběrem Finky odpadly ve druhé třetině a prohrály 1:6.

    Do čtvrtfinále tak finský výběr mířil ze třetího místa v tabulce. Finsko se mohlo těšit na souboj s českým týmem, který porpvé v historii proklouznul do play-off! Národní tým sehrál se svým soupeře vyrovnanou první polovinu zápasu, poté však Finky začaly potvrzovat roli favorita a nakonec zvítězily 5:0! V semifinále se Finky střetly s Kanadou, se kterou sehrály vyrovnaný zápas. Na konci zápasu mělo Finsko za stavu 2:3 přesilovou hru, a tak to trenér Mustonen zkusil bez brankáře. Power-play se však výběru Suomi vůbec nepovedla a nakonec zápas skončil 5:3 pro Kanadu!

    Do dnešního souboje o bronz vstupují Finky v roli mírného favorita, který by měl opět potvrdil roli třetího týmu světa!
     
    Příjemný hokejový večer všem fanouškům a fanynkám! Mistrovství světa žen v kanadském Kamloops má dnes na programu své poslední dva zápasy, a to utkání o bronz a očekáváné finále. My se společně zaměříme na bitvu o bronz, ve které se představí Finsko s Ruskem. Úvodní vhazování je v SandMan Centre naplánováno v 0:05 a u textového přenosu se na vás bude těšit Jan Havlovic.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Räisänenová (Keisalaová) – Lindstedtová, Hiirikoskiová "C", Tuominenová, Savolainenová, Kilponenová, Jalosuová, Viitasuová – Nieminenová, Väliläová "A", Karvinenová – Hoviová, Niskanenová, Tulusová – Hakalaová, Karnaová, Säkkinenová – Tanskanenová, Ollikainenová, Valkamová – Saariová.

    Rusko: Morozovová (Prugovová) – Šibanovová, Skibaová, Gončarenková, Pirogovová, Nikolajevová, Kapustinová, Šukinová "C" – Gavrilovová "A", Vafinovová, Smolencevová "A" – Pavlovová, Sosinová, Burinová – Mitrofanovová, Štarjovová, Děrgačjovová – Kadirovová, Beljakovová, Silinovová – Smolinová.

    Rozhodčí: Arianová-Lortieová, Bordeleauová – Novotná, Strattonová.
     
    Ještě jednou příjemný hokejový večer z Kamloops! Začátek zápasu o třetí místo je na spadnutí. Oba týmy jsou již na ledě a boj o bronz může začít!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:07
    Úvodní vhazování dnešního souboje o bronz vyhrály hokejistky Finska, které se tak dostávají do prvního útoku v dnešním utkání.
     
    00:26
    Karvinenová se dostala za vlastní brankou pod tlak, avšak napadající Rusky se nedokázaly dostat ke kotouči, a tak dopředu míří Suomi.
     
    00:48
    Valeria Pavlovová se dostávala po levé straně do útočného pásma, následně se i dostala ke střele, avšak její střela byla zblokována obránkyní do ochranné sítě.
     
    01:08
    Ruská reprezentace vstoupila do dnešního utkání aktivně, avšak na dobře propracovanou finskou obranu zatím nedokázala najít recept.
     
    01:34
    Finky se dostaly do problémů při vlastní rozehrávce a nepřesnou přihrávku Hoviové mohla vystihnout Pavlovová, ruská hráčka však příliš nečekala, že se k ní kotouč odrazí, a tak jej nedokázala zpracovat.
     
    01:43
    Saana Vaalkamová mohla postupovat po pravé straně vpřed, avšak finské útočnici odskočil kotouč od hole, a ten skončil u jedné z ruských hráček.
     
    02:22
    Na led se dostala první útočná formace Finska, která se pokoušela dostat do pásma. Přechod přes modrou však nebyl, dle názoru rozhodčích, v pořádku, a tak je odpískán ofsajd.
     
    02:36
    Riikka Valilaová projela po levé straně do útočného pásma a dokázala krásnou přihrávkou najít v mezikruží volnou Hiirikoskiovou, ta však namířila kotouč pouze do náručeruské brankářky!
     
    03:08
    Vafinová se dostala se svou spoluhráčkou Štarjovou do protiútoku dva na jednoho. Prvně jmenovaná vystřelila, avšak Räisänenová dokázala kotouč vyrazit. Následná dorážka Štarjovové nebyla povedená!
    03:08 Vafinová táhla ruské přečíslení, její ránu Räisänenová vyrazila, dorážka Štarjovové již povedená nebyla!
     
    03:37
    Ve středním pásmu se dostala ke kotouči Tuominenová, která mohla postupovat do protiútoku, nicméně kotouč ji odskočil do strany, čímž se finský úto zbrzdil.
     
    04:17
    Finky momentálně drží kotouč za vlastní brankou a Lindstedtová čeká na dostřídání svých spoluhráček.

     
    04:38
    Ruskou útočnou akci táhla po pravé straně Sosinová, která z pravého rohu nahazovala kotouč do předbrankového prostoru. Lindstedtová však dokázala dostat kotouč mimo branku.
     
    05:07
    Ruskám se opět nepovedl útok, a tak se kotouč dostal opět za branku finského výběru. Tuominenová se se svými spoluhráčky připravuje na postupný útok.
     
    05:26
    Další velká finská šance! Karvinenová se dokázala protáhnout po levém křídle až do slibné šance. Její střela mířená na vzdálenější tyč však těsně minula ruskou klec!
     
    05:57
    Na druhé straně táhla ruský útok Sosinová, která následně předala kotouč do lepší pozice Pavlovové, ta však kotouč netrefila ideálně!
     
    06:36
    Vafinová dosala kotouč po levé straně do pásma a následně našla Gončarenkovou, jejíž nahození od modré čáry dokázala finská brankářka vyrazit!
     
    07:07
    Výběru Suomi se teď vůbec nepovedlo založení útoku, a tak je po nepřesné přihrávce Hoviové kotouč na ruských holích.
     
    07:36
    Gavrilovová se dostávala na levém křídle do slibné šance. Nezakončila, nýbrž udělala kličku a drala se před branku. Byla faulovaná, a bude následoval přesilová hra Sborné!
     
    07:40
    Na trestnou lavici tak míří Petra Niemenová, která zastavila ruskou hráčku nedovoleným způsobem v šanci!
     
    08:03
    Ruskému týmu se však nepovedl start přesilové hry. Finky vyhrálky vhazování a vyhazují kotouč až za branku Morozovové.
     
    08:26
    Finky jsou však velmi nebezpečné i ve vlastním oslabení! Zkušená Valilaová to zkoušela z pravé strany. Její střelu Morozovová pouze vyrazila a finská útočnice se dostala k dorážce, ruská brankářka však zasáhla i podruhé!
    08:26 Finky mohly otevřít skóre utkání o bronz při vlastním oslabení, jenže ruskou gólmanku Morozovovou ani natřikrát překonat nedokázaly!
     
    08:53
    Finky opět zásluhou Hoviové vyhazují a kotouč je opět ve středním pásmu. Sborné se přesilová hra zatím vůbec nedaří.
     
    09:31
    Gončarenková pokazila rozehrávku a ke kotouči se dostala Hakalaová. Její průnik po pravé straně před branku však nedopadl dobře a kotouč mají Rusky!
     
    10:03
    Finský výběr zvládl své úvodní oslabení tohoto zápasu velmi dobře a vyloučená Nieminenová je zpět na ledové ploše!
     
    10:12
    Na led v SandMan Centre se dostala první útočná letka ruského týmu. Přechod ruských hráček přes modrou čáru nebyl ideální, a je z toho ofsajd.
     
    10:44
    Finky dokázaly ve středním pásmu vydolovat kotouč od mantinelu a mířily vpřed. Od modré to zkoušela Kilponenová. Její střela však skončila v náruči Morozovové.
     
    11:15
    Na druhé straně postupovala vpřed Gavrilová. Její průnik však nebyl ideální a ruský útočnice přišla o kotouč.
     
    12:08
    Sborná je v posledních minutách aktivní, nicméně pevná finská obrana a svého soupeře zatím do žádné větší šance nepustila.
     
    12:46
    Ruský útok táhla po levé straně Děrfačjovová, nicméně její rozehrávka ideální nebyla a po odpískaném zakázaném uvolnění se hra stěhuje před branku Ruska.
     
    13:29
    Kotouč před ruskou svatyní opět nebezpečně poskakoval, ale nikdo v modrém dresu (ani obrovitá Rosa Lindstedtová) ho nedokázal dorazit za čáru!
    13:29 Další závar před ruskou brankou vytvořily finské hokejistky, ale ani nyní neskončil puk za zády gólmanky Morozovové!
     
    14:07
    Meeri Räisänenová pro jistotu přerušila hru, vhazovat se tak bude v útočném pásmu ruského výběru.
     
    15:01
    Kotouč propadl na modrou čáru ke Galině Skibaové, jež nic nevymýšlela a okamžitě vypálila, ale Räisänenová byla ve správný čas na správném místě.
     
    16:01
    Nepovedená ruská rozehrávka doletěla na zakázané uvolnění, hra se tak přestěhuje zpět do útočného pásma Finek.
     
    16:42
    Na střely už je to 10:2 ve prospěch svěřenkyň Pasiho Mustonena, ruské hokejistky se zatím příliš nemohou dostat do hry.
     
    17:26
    Finkám se momentálně nedaří dostat do útočné třetiny, a tak je kotouč v útočném pásmu.
     
    18:05
    Sari Karinová se pokoušela projít po pravé straně do útočného pásma, nicméně její průnik byl zastaven pozornou Šibanovovou.
     
    18:34
    A ruská reprezentace si zahraje v závěru první třetiny přesilovou hru! Na trestnou lavici míří Ronja Savolainenová, která nedovoleně dohrála u mantinelu jednu z ruských hráček.
     
    19:03
    Na hranici levého kruhu se dokázala uvolnit Gavrilová, která se dostala ke střele. Její ránu však finská brankářka dokázala vyrazit!
     
    19:38
    Karvinenová se dostala při vlastním oslabení do zajímavého protiútoku, nicméně svou kličkou na ruskou obránkyni nevyzrála.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní třetina dnešního utkání bohužel branku nenabídla, a tak oba týmy míři do kabin za nerozhodného stavu. Ruský výběr dostal v polovině třetiny k dispozici přesilovou hru, která se však Sborné vůbec nepodařila a byly to právě Finky, které si vytvořily velké šance. Morozovová však svůj tým dokázala podržet!

    Zatím sledujeme velmi vyrovnanou bitvu, která bude pokračovat přibližně v 0:53!
    Po první třetině je stav bezbrankový.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:11
    Finky vyhrály vhazování na začátku druhé třetiny a obránkyně Lindstedtová nahodila kotouč na Morozovovou, ta puk vyrazila!
     
    20:37
    Sborná se dokázala usadit v útočném pásmu, nicméně do zakončení se nedostala a Finky jsou v plném počtu!
     
    21:03
    Lindstedtová dokázala zatáhnout kotouč za vlastní branku a unavená první formace míří na střídačku.
     
    21:54
    Velká ruská šance! Děrgačjovová se dostala ke kotouči na hranici pravého kruhu po přihrávce Pavlovové. Rána ruské útočnice skončila na levé tyčce finské branky!
    21:54 Děrgačjovová z pravého kruhu trefila levou tyč finské branky!
     
    22:39
    Finky vstoupily do druhé třetině aktivně, avšak dobře pohybující se Rusky skvěle napadají a momentálně drží kotouč v útočném pásmu.
     
    23:06
    Gavrilová dostala na pravé straně u mantinelu prostor a zkusila to z velké dálky. Její střelu však finská brankářka dokázala bez prolémů vyrazit!
     
    23:42
    Výběr Suomi vyhrál vhazování v útočném pásmu a dostává se do kombinace. Zatím se však Finky k žádné střele nedostaly.
     
    24:02
    Sborné se sice povedlo dostat ve vlastním pásmu ke kotouči, avšak vyhození Šibanovové končí na zakázaném uvolnění.
     
    24:36
    Gončarenková chybovala za vlastní brankou a málem z toho mohla být velká finská šance. To by však Karvinenová nesměla promáchnout!
     
    25:08
    Rusky se pokoušely dostat po levé straně do útočného pásma, avšak jejich přechod přes modoru čáru nebyl ideální a je z toho ofsajd.
     
    25:54
    Smolencevová se zničehonic zjevila na levém kruhu a tvrdě vypálila, beton Räisänenové byl ale na svém místě.
     
    26:33
    Ruské hráčky jsou ve druhé třetině aktivnějším týmem a častěji drží puk na svých hokejkách – jaká to změna oproti úvodní dvacetiminutovce.
     
    26:57
    Tak to bylo o fous! Dvaačtyřicetiletá Riikka Väliläová měla na hokejce úvodní gól zápasu, z bezprostřední blízkosti ale promáchla!
     
    27:32
    Saana Valkamaová na útočné modré vystihla ruskou rozehrávku, do zakončení se už ale nedostala.
     
    28:13
    Michelle Karvinenová ujela po levém křídle a z vrcholu kruhů otestovalo pozornost ruské brankářky, Naděžda Morozovová však byla ve správný čas na správném místě.
     
    28:39
    Saana Valkamaová málem otevřela skóre! Finská útočnice se zničehonic zjevila před Morozovovou, ale napálila kotouč přímo do strážkyně svatyně Sborné!
    28:39 Valkamaová poslala kotouč z prostoru pravého kruhu pouze do lapačky brankářky Morozovové!
     
    29:06
    Děrgačjovová se pokoušela prodrat středním pásmem, avšak spadl po souboji s Lindstedtovou a o kotouč přišla.
     
    29:44
    Sborné se dnes příliš nedaří při rozehrávce a často přicházejí od obránkyň nepřesné přihráky. To samé platilo i v případě Šibanovové, která vyhazuje na zakázané uvolnění.
     
    30:24
    Finky byly při rozehrávce velmi aktivně napadány, avšak zatím se ruským hokejistkám nepovedlo se dostat ke kotouči.
     
    31:03
    Čtvrtá finská útočná formace postupovala po pravé straně vpřed. Hned po přechodu modré čáry to zkoušela Valkamová, avšak její pokus Morozovová vyrazila!
     
    31:21
    A následuje ruská přesilová hra! Štarjovová se pokoušela prodrat po pravém křídle před branku, avšak byla nedovoleným způsobem poslána k zemi Salovainenovou!
     
    31:49
    Sborné se však začátek přesilové hry opět nepodařil a Finky po vyhraném vhazování ve vlastním pásmu vyhazují k brance Ruska.
     
    32:10
    Výběr Suomi si zatím v dnešním utkání počíná při přesilových hrách velmi dobře. Karnaová se dokázala uvolnit na pravé straně a nebezpečně vypálila. Morozovová byla však na svém místě!
     
    32:32
    Sborné se povedlo zatáhnout kotouč do útočného pásma, avšak po dobré práci Jalosuové, které se podařilo vybojovat kotouč, se hra stěhuje opět do středního pásma.
     
    32:57
    Ruská reprezentace se však dokázala velmi rychle vrátit do pásma. Na modré čáře dostala prostor Gončarenková, jejíž tvrdá rána prolétla těsně vedle finské klece!
     
    33:26
    Finky si však i v tomto oslabení počínaly velmi dobře a vyloučená Savolainenová je zpět na ledové ploše!
     
    33:58
    Jelena Děrgačjová to udělala velmi dobře na levém křídle, kde se dokázala uvolnit přes obránce a vyslal nebezpečnou, přízemní střelu, kterou však Räisänenová vyrazila!
     
    34:22
    Finská první útočná formace se dokázala dostat do útočného pásma, avšak kombinace výběru Suomi nebyla ideální a u kotouče jsou Rusky.
     
    35:06
    Velká finská šance! Tanja Niskanenová se dokázala dostat s trochou štěstí do útočného pásma. Následně se dostala před Morozovovou i do zakončení, avšak střela jí nesedla.
     
    35:37
    Aktivní třetí útočná formace Ruska se pokoušela dostat do útočného pásma, avšak přechod přes modrou čáru opět nebyl ideální a je odpískán ofsajd.
     
    36:03
    Finky měly další velkou příležitost na vstřelení vedoucího gólu! Michelle Karvinenová se dokázala uvolnit na hranici pravého kruhu a vyslal nenápadnou šanci. Její ránu však Morozovová vyrazila!
    36:03 Karvinenová se uvolnila v prostoru pravého kruhu, jenže ani její nenápadná střela přes Morozovovou do branky neprošla!
     
    36:49
    Finky měly problémy při rozhehrávce a nepřesnou přihrávku Lindstedtové dokázala vystihnout Smolencevová. Té však následně nevyšla klička a kotouč mají Finky.
     
    37:42
    V závěru druhé třetiny opět budeme svědky ruské přesilovky! Po pravé straně postupovala Gavrilovová, kterou zastavila nedovoleným způsobem Niskanenová, která míří na trestnou lavici.
     
    38:04
    Výběr Suomi však své oslabení opět zahájuje vyhazením a Rusky musí vyklidit útočné pásmo!
     
    38:27
    Sborná se usadila v útočném pásmu a rozjela svůj kolotoč přihrávek. Následně dostala na pravou stranu kotouč Šibanovová, jejíž tvrdá střela skončila v lapačce Räisänenové!
     
    38:51
    Velká ruská šance! Na hranici pravého kruhu dostala hodně prostoru Pavlovová, která si vyjela do slibné střelecké šance, avšak její tvrdou střelu zápěstím dokázala finská brankářka vyrazit!
     
    39:26
    Sborné se vůbec nepovedla založení útoku, nahození Šibanovové skončilo u finské obrany, která následně vyhazuje do středního pásma!
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Prostřední perioda nabídla o poznání atraktivnější hokej, avšak ani v té jsme gól neviděli. Hned na začátku druhé třetiny měla velkou šanci Děrgačjová, jejíž střela však trefila pouze tyč! V polovině zápasu zahrozila také na druhé straně Valkamaová, avšak její střelu lapila Morozovová. V závěru třetiny měla Sborná k dispozici přesilovou hru, avšak její střela do branky neprošla.

    Třetí třetina dnešního utkání o bronz začne přibližně v 1:38.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:50
    Ruské hokejistky se na začátku závěrečné dvacetiminutovky usadily v útočném pásmu, do zakončení se ale vůbec nedostaly.
     
    41:33
    Saana Valkamaová po pravém křídle zavezla kotouč do pásma a ke střele se poté dostala Jalosuová, jež si však vylámala zuby na připravené Morozovové.
     
    42:13
    Oba týmy střídají, veškerý děj se momentálně odehrává za svatyní Naděždy Morozovové, kde Angelina Gončarenková v poklidu vyčkává.
     
    42:28
    Přihrávka Nieminenové adresovaná Michelle Karvinenové nebyla přesná, kotouč proletěl útočným pásmem, aniž by ho někdo tečoval.
     
    42:53
    Hráčky Suomi si nedokázaly pohlídat přechod do útočného pásma a byl jim odpískán ofsajd, následovat tak bude buly ve středním pásmu.
     
    43:21
    Tanja Niskanenová nebezpečně nahodila kotouč do předbrankového prostoru, tam ale nebyl nikdo v modrém, a Ruskám tak spadl kámen ze srdce!
     
    43:32
    No a pokud se nemýlím, po nenápadném nahození Saariové z levého kruhu se rozezvonila levá tyč ruské svatyně!
    43:32 Saariová nenápadnou střelou z levého kruhu zřejmě trefila tyč ruské svatyně!
     
    43:33
    Svěřenkyně Pasiho Mustonena si zahrají přesilovku, Pirogovová (RUS) vyfasovala dvě minuty za krosček.
     
    44:17
    Hiirikoskiová nabila na střelu Karvinenové, ta ale neměla seřízená mířidla, a Naděžda Morozovová tak byla bez práce.
     
    44:41
    Venla Hoviová se z rohu kluziště šikovně prokličkovala do prostoru před Morozovovou, v pádu ale nedokázala strážkyni svatyně Sborné překonat!
     
    45:09
    Projektil Jalosuové proletěl mimo, tlak finského výběru však nadále vrcholí. Naděžda Morozovová neví, kam dřív skočit!
     
    45:12
    Ale pozor, síly na ledě se vyrovnají. Noora Tulusová (FIN) už sedí za katrem, posedí si tam dvě minuty za příliš mnoho hráček na ledě.
     
    45:33
    Nina Pirogovová je na ledě! Nyní tak budeme svědky pro změnu ruské přesilovky.
     
    46:39
    Nieminenová ujela po pravém křídle a naservírovala kotouč do předbrankového prostoru, kam si sjížděla Michelle Karvinenová, která ale nedokázala puk trefit!
    46:39 Nieminenová ujela po pravém křídle a poslala přihrávku před branku na Karvinenovou, ta však nedokázala pobídku své spoluhráčky trefit!
     
    47:04
    Na druhé straně se ve velké šanci ocitla Jekatěrina Smolencevová, jež však z mezikruží nedokázala překonat pozornou Räisänenovou!
    47:04 Smolencevová sama před finskou brankářkou neuspěla!
     
    47:12
    Také svěřenkyně Pasiho Mustonena už hrají v plném počtu, ani jeden z týmů tak nedokázal svou přesilovku využít.
     
    47:55
    Ruské hokejistky ale pokračují v tlaku, nyní se bude opět vhazovat před Meeri Räisänenovou.
     
    48:39
    S kotoučem hrající Michelle Karvinenová vnikla do útočného pásma příliš pozdě, Finkám tak byl odpískán ofsajd.
     
    48:49
    Aktivní Karvinenová to nyní zkusila ihned po buly, ale Morozovová byla na svém místě a bez problémů zasáhla.
     
    49:41
    Už se hraje dlouho bez přerušení, hra se nyní stěhuje ze strany za stranu a ani jeden tým se nikam nežene. Jde o hodně!
     
    50:28
    Mladičká Petra Nieminenová si to neohroženě naštrádovala do útočného pásma, vystřelit se už ale šestnáctiletému objevu turnaje nepodařilo.
     
    51:15
    Finská tahounka Michelle Karvinenová to znovu zkusila z ostrého úhlu, nicméně Naděžda Morozovová byla na svém místě a bez problémů zasáhla.
     
    51:52
    Valeria Pavlovová to z hranice levého kruhu zkusila, ale Räisänenová se nenechala zaskočit a nastavila svou lapačku včas.
     
    52:35
    Komplikace pro Finsko! Meeri Räisänenová to schytala od napadající Mitrofanové a svalila se k ledu. Se strážkyní svatyně Suomi to nevypadá vůbec dobře, ale hra plyne dál...
     
    53:21
    Räisänenová stále nevypadá v pořádku, už se však alespoň zvedla z ledu. Teď moc nerozumím tomu, proč sudí nepřerušily hru...
     
    54:04
    Sosinovová to zkusila z vrcholu kruhů, nicméně její pokus byl zablokován a Finky už zakládají protiútok.
     
    54:37
    Finská obránkyně Minttu Tuominenová okamžitě po zisku kotouče z pravé strany vystřelila, její nahození ale nemělo nárok.
     
    55:02
    Tentokrát už byla Tuominenová o poznání blíže! Její nenápadná střela z mezikruží šla do protipohybu Morozovové, ta ale na poslední chvíli vytrčila svůj beton!
    55:02 Morozovová je dnes prostě skvělá! Takto si poradila s těžkou střelou Tuominenové do protipohybu!
     
    56:03
    Hráčky Suomi jsou v poslední době aktivnějším týmem, nyní se bude opět vhazovat v útočném pásmu svěřenkyň Pasiho Mustonena.
     
    57:01
    Oba týmy si nyní především hlídají zadní vrátka. Je znát, že je o hodně a každou odehranou minutou utkání spěje blíže a blíže do prodloužení.
     
    57:37
    Aktivní Minttu Tuominenová to zkusila od modré čáry, ale obětavá Vafinovová její pokus bez problémů lapila.
     
    58:23
    Přesilovka pro Finsko! Čeká nás klíčová pasáž zápasu, Valeria Pavlovová (RUS) půjde pykat na dvě minuty za hákování.
     
    58:23
    Pasi Mustonen si ještě vybírá oddechový čas!
     
    58:39
    Rozhodčí po skrumáži v rohu kluziště přerušily hru, následovat tak bude vhazování po pravici Naděždy Morozovové.
     
    59:16
    Michelle Karvinenová tvrdě vypálila od modré, její projektil ale skončil na zadním mantinelu. Tlak Suomi pokračuje!
     
    59:33
    Dvakrát v krátkém časovém sledu napřáhla finská kapitánka Jenni Hiirikoskiová a ta druhá střela se málem odrazila na hůl Petry Nieminenové, jež však z bezprostřední blízkosti nedokázala uklidit touš do sítě!
    59:33 Dvě rány Hiirikoskiové od modré čáry nadělaly ruské obraně v čele s Morozovovou problémy, skóre zápasu se však stále nepohnulo!
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Šedesát minut je za námi! O vítězi stále není rozhodnuto, na řadu tak přijde až prodloužení.
     
    Střely na branku: 28:19
     
    Připomínám, že prodloužení bude desetiminutové a čeká nás hra ve čtyřech proti čtyřem.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:23
    Pavlovová už je zpět na ledě, ruské hokejistky tak hrají v plném počtu!
     
    60:58
    Velezkušená Riikka Väliläová mohla rozhodnout, Morozovová ale její tvrdou, leč nenápadnou ránu z levého kruhu jen tak tak zastavila!
    60:58 Nepříjemný pokus Väliläové z levého kruhu Morozovová neudržela a měla co dělat, aby jí puk neskončil za zády!
     
    61:19
    Dvakrát v krátkém časovém sledu to od modré zkusila Minttu Tuominenová, první pokus byl ale zblokován a s tím druhým si Morozovová bez problémů poradila.
     
    62:11
    Svěřenkyně Pasiho Mustonena jsou v prodloužení zatím aktivnějším týmem, do šancí se ale prakticky nedostávají.
     
    62:44
    Mohlo být rozhodnuto! Jekatěrina Smolencevová ujížděla sama proti Räisänenové, tváří v tvář finské brankářce ale vystřelila těsně vedle! Smolencevová měla na hokejce bronz!
    62:44 Smolencevová se mohla stát ruskou hrdinkou, jenže proti Räisänenové při samostatném úniku neuspěla!
     
    63:09
    Tanja Niskanenová to zkusila od modré, ale neuspěla. Finky teď hrají se třemi útočnicemi a jednou obránkyní, ruský lodivod Michail Čekanov se spíše spoléhá na případné nájezdy.

     
    64:04
    Nepřesná ruská rozehrávka propadla až k Jenni Hiirikoskiové, ta však posléze jen nahodila puk do útočné třetiny a odjela střídat.
     
    64:39
    Děrgačjovová se tlačila do šance po ose hřiště, ale na vrcholu kruhů zaškobrtla a ztratila rovnováhu, vystřelit se jí tak nepodařilo.
     
    65:05
    Před Naděždou orozovovou nyní puk opět nebezpečně poskakoval, nikdo v modrém dresu ale nebyl dostatečně důrazný.
     
    65:39
    Anna Šibanovová si sjela na pravý kruh a dostala ideální přihrávku od mantinelu, skákavý kotouč si ale nedokázala zpracovat.
     
    65:57
    S projektilem Mitrofanovové si Meeri Räisänenová bez problémů poradila a Michelle Karvinenová už rychle spěchá do dalšího protiútoku.
     
    66:24
    Sosinová se zpoza branky natlačila do prostoru před finskou brankářkou, v obležení hráček v modrých dresech ale o kotouč přišla.
     
    67:06
    Ija Gavrilovová si ukousla příliš velké sousto, její stahovačka byla tak trochu navíc. Svěřenkyně Pasiho Mustonena opět míří do protiakce.
     
    67:35
    Obrovitá Rosa Lindstedtová to zkusila od modré, nicméně její dělovka zaduněla o zadní hrazení. Tlak finského týmu ale pokračuje!
     
    68:02
    Nikým nehlídaná Angelina Gončarenková tvrdě vypálila z vrcholu kruhů, Räisänenová ale ani nehnula brvou a rutinérsky si poradila.
     
    68:29
    Mladičká Petra Nieminenová si to od levého mantinelu neohroženě namířila do předbrankového prostoru, tam ale o kotouč přišla. Před námi je poslední minuta a půl prodloužení!
     
    69:12
    Jenni Hiirikoskiová ani nečeká na dostřídávající spoluhráčky a sama upaluje do útočného pásma, Finky chtějí ještě v prodloužení rozhodnout!
     
    69:44
    Nahození z hole Sosinové proletělo těsně vedle a ta samá hráčka se poté zničehonic zjevila s pukem na holi v prodloužení, na Räisänenovou ale nevyzrála!
    69:44 Rusky v závěru na Räisänenovou nevyzrály, utkání o bronz tak rozhodnou samostatné nájezdy!
     
    70:00
    Prodloužení skončilo.
     
    Ani prodloužení o držiteli bronzu nerozhodlo! Rusky se především bránily a finské hráčky měly jasnou územní převahu, k vidění však byly šance na obou stranách. Meeri Räisänenová i její konkurentka Naděžda Morozovová jsou zatím bezchybné.
     
    Už známe i údaj o návštěvnosti, na tento duel si našlo cestu 2351 diváků!
     
    Samostatné nájezdy začínají.
     
    1. série
    0:1
    Jako první se rozjela Anna Šukinová, která přesnou střelou mezi betony nedala Räisänenové šanci!
     
    1. série
    0:1
    To Minttu Tuominenová se pokusila položit Morozovovou a zakončit do odkryté branky, to se jí ale nepodařilo!
     
    2. série
    0:1
    To bylo o fous! Jelena Děrgačjovová to udělala skvěle, ale její rána skončila na břevně!
     
    2. série
    0:1
    No ale pozor, stejně dopadla i střela Saari Karnaová! Morozovové pomohla branková konstrukce!
     
    3. série
    0:2
    Je rozhodnuto! Olga Sosinová povedeným blafákem překonala Räisänenovou, Sborná tak bere bronz!
    Olga SOSINOVÁ (nájezdy 0:2)
     
    V samostatných nájezdech zvítězil tým Rusko.
    Je hotovo! Rozhodující nájezd proměnila ANNA ŠUKINOVÁ, bronz pak výběru Michaila Čekanova definitivně pojistila Olga Sosinová!
    Anna ŠUKINOVÁ - 0:1sn
     
    Konec zápasu.
    Takhle vypadala ruská radost!
     
    Neuvěřitelné drama je za námi, bronz nakonec trošku překvapivě berou Rusky! Sledovali jsme vyrovnaný zápas se šancemi na obou stranách, v němž však po celou dobu dominovaly brankářky. V nájezdech byla šťastnější Naděžda Morozovová, jež za svá záda nepustila ani jeden pokus Suomi, zatímco hráčky Sborné se prosadily hned dvakrát – hrdinkou se stala Anna Šukinová, výhru Rusek pak pojistila Olga Sosinová.
     
    Cenu pro nejlepší hráčku zápasu na finské straně převzala Meeri Räisänenová, z táboru Sborné byla oceněna brankářka Naděžda Morozovová.
     
    Nyní je na řadě ocenění tří nejlepších hráček Suomi na celém šampionátu. Vybrány byly Meeri Räisänenová, Jenni Hiirikoskiová a Michelle Karvinenová.
    Rusky v semifinále podlehly Američankám 0:9, v zápase o bronz si ale spravily chuť.
     
    Na ruské straně byly za celý turnaj oceněny Olga Sosinová, Anna Šibanovová a Naděžda Morozovová.
     
    Rozhodčí, mezi nimiž najdeme i českou zástupkyni Ilonu Novotnou, si v tuto chvíli jedou pro pamětní plaketu.
     
    Ruské hokejistky si už jedou pro bronzové medaile. To je z naší strany protentokrát vše, ale už za necelé dvě hodiny se na vás budeme těšit u sledování finálového zápasu USA – Kanada. Zatím na počtenou! (02:47:34)
    Marken.cz

    Vojtěch Balon

    Jan Havlovic

    Branky a nahrávky: rozh. náj. Šukinová

    Samostatné nájezdy:

    1. série:
    0:1   Šukinová (RUS)
    0:1   Tuominenová (FIN)
    2. série:
    0:1   Děrgačjovová (RUS)
    0:1   Karnaová (FIN)
    3. série:
    0:2   Sosinová (RUS)


    Finsko: Räisänenová (Keisalaová) – Lindstedtová, Hiirikoskiová "C", Tuominenová, Savolainenová, Kilponenová, Jalosuová, Viitasuová – Nieminenová, Väliläová "A", Karvinenová – Hoviová, Niskanenová, Tulusová – Hakalaová, Karnaová, Säkkinenová – Tanskanenová, Ollikainenová, Valkamová – Saariová.
    Rusko: Morozovová (Prugovová) – Šibanovová, Skibaová, Gončarenková, Pirogovová, Nikolajevová, Kapustinová, Šukinová "C" – Gavrilovová "A", Vafinovová, Smolencevová "A" – Pavlovová, Sosinová, Burinová – Mitrofanovová, Štarjovová, Děrgačjovová – Kadirovová, Beljakovová, Silinovová – Smolinová.

    Rozhodčí: Arianová-Lortieová, Bordeleauová – Novotná, Strattonová

    Diváci: 2351
    bahis siteleri