Arnhem – Excelsior 1:2 (kon.) | Breda – Alkmaar 1:3 (kon.) | Eindhoven – Heerenveen 2:2 (kon.)
Den Haag – Willem II 2:1 (kon.)
konec
PSV Eindhoven
2:2 (2:0)
SC Heerenveen
Sobota 17.02.2018, 19:45 • Philips Arena • Nizozemská Eredivisie • 24. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Je to tady! Čekali jsme na to 24 kol, ale první ztráta PSV na domácím stadionu v této sezoně přišla. Může za to jednak vyloučení Hirvinga Lozana, ale především neskutečně laxní přístup domácích k druhé půli. Svěřenci trenéra Cocu si nejspíš mysleli, že se jim nemůže nic stát. Jak je zranitelná obrana při standardních situacích, předvedl Stijn Schaars, jenž si gól do sítě svého bývalého týmu patřičně užil.
    Vyrovnat se hostům povedlo zhruba deset minut před koncem – a byl to ten, který v minulém ročníku ve Philips aréně vsítil hattrick – Reza Ghoochannejhad.
    V závěru se sice Eindhoven snažil rozhodnout ve svůj prospěch, ale únava a hra v deseti způsobily, že se tak nestalo. Za druhý poločas je potřeba pochválit jednak brankáře Hansena, jenž pár minut před koncem zlikvidoval hlavičku domácího stopera Isimat-Mirina, a také trenéra Streppela. Ten totiž stáhl špatně hrajícího Kika Pierieho a místo něj poslal na plac útočníka Henka Veermana, který byl hodně platný jak v rozehrávce, tak v hlavičkových soubojích.
    To je tedy pro dnešek vše, mějte se krásně, užijte si zbytek fotbalového víkendu a u dalších zápasů nizozemské Eredivisie se budu těšit na viděnou! (21:49:10)
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Domácí se dostávali do nadějného protiútoku, nakonec z něj ale vytěžili jen zblokovaný centr z levé strany, jehož autorem byl Brenet.
     
    90+2
    PSV se dostalo do protiútoku, který zakončil střelou ze střední vzdálenosti Ramselaar. Hansen však nadvakrát zakročil.
     
    90
    Rozhodčí nastaví čtyři minuty ve druhé půli.
     
    89
    Rohový kop rozehrál nakrátko Ödegaard, následně se dostal k centru, ale Veerman nedokázal zamířit hlavou přesně.
     
    88
    Ani Heerenveen se nechce vzdát myšlenky na tři body. Po centru Ödegaarda musela zasahovat domácí obrana. Bude tu roh.
    85.
     
    85
    Velkou šanci spálili domácí! Po centru Hendrixe od rohového praporuku hlavičkoval z hranice malého vápna Isimat-Mirin, ale Hansen s pomocí tyče byli proti. Skvělý zákrok!
     
    84
    PSV se s remízou nechce spokojit, a tak začíná opět útočit. Po centru Hendrixe zasáhl Hansen hodně nepřesvědčivě, pomoci mu musela obrana, avšak jen za cenu rohového kopu.
    82. Reza GHOOCHANNEIJHAD - 2:2
     
    82
    Heerenveen právě vstřelil branku!

    Hosté dokázali využít své převahy ve druhém poločase a vyrovnávají! Po centru z pravé strany a několika tečích se k hlavičce dostal REZA GHOOCHANNEJHAD, který protlačil balón do sítě za bezmocného Zoeta.
     
    78
    Tým SC Heerenveen bude střídat.
    Ze hřiště odejde Lucas Woudenberg. Na jeho místo přijde Marco Rojas.
     
    77
    Tým PSV Eindhoven bude střídat.
    Ze hřiště odejde Steven Bergwijn. Na jeho místo přijde Donyell Malen.
     
    76
    Denzel Dumfries (Heerenveen SC) dostává žlutou kartu.
    Pravý obránce ji obdržel poté, co zkosil pronikajícího Bergwijna.
     
    73
    PSV se bude snažit využít protiútoky. Tak tomu bylo také při samostatné akci Hendrixe, jenž se dostal až před brankáře Hansena. Skvěle však v obraně zasáhl Dumfries.
     
    71
    Aktivitu Zeneliho musel zastavit Schwaab jen za cenu zalšího rohového kopu. Ten však žádné podstatné události nepřinesl.
     
    68
    Hosté tentokrát zahrozili po levé straně, ale centr Woudenberga příliš starostí domácí obraně neudělal.
     
    66
    Další centr od rohového praporku poslal Ödegaard, hlavička Veermana se však mezi tyče nevešla.
     
    66
    Tým PSV Eindhoven bude střídat.
    Ze hřiště odejde Mauro Junior. Na jeho místo přijde Derrick Luckassen.
     
    64
    Heerenveen kontroluje po změně stran dění na hřišti, tentokrát centroval Ödegaard, ale nikoho nenašel.
     
    62
    Rozehrávka přímého kopu se nepovedla, neboť exekutor de Jong podklouzl.
     
    61
    Stijn Schaars (Heerenveen SC) dostává žlutou kartu.
    Kapitán hostů dostal kartu za to, že Luuka de Jonga fauloval jeho spoluhráč Dumfries. Domácí budou mít nadějný přímý kop.
     
    59
    Heerenveen to myslí s vyrovnáním asi vážně Přihrávku na Ghoochannejhada adresoval Schaars, hostující střelec byl faulován v pokutovém území, ale penaltě zabránil pomezní, jenž zamával ofsajd.
    56. Stijn SCHAARS - 2:1
     
    56
    Heerenveen právě vstřelil branku!

    Hosté předvedli skvělý signál při rohovém kopu. Centr od praporku si našel na středu pokutového území nikým neobsazeného STIJNA SCHAARSE a bývalý hráč PSV dal svému týmu střelou k pravé tyči Zoetovy brány naději!
     
    52
    Aktivita Heerenveenu roste. Opět na pravé straně se uvolnil Dumfries, ale jeho centr nebyl přesný.
     
    51
    Kombinace hostů na pravé straně skončila centrem Zeneliho, k němuž měl v pokutovém území velmi blízko Ghoochannejhad. Balón nakonec propadl až k Zoetovi.
     
    48
    Jorrit Hendrix (PSV Eindhoven) dostává žlutou kartu.
    Domácí záložník šel až příliš tvrdě do souboje s Ödegaardem.
     
    47
    Rohový kop Schaarse odhlavičkovala obrana PSV do bezpečí.
     
    46
    Heerenveen se pokusil hned po rozehrání zaútočit a nebylo to marné, hosté budou zahrávat rohový kop.
     
    46
    Tým Heerenveen SC bude střídat.
    Ze hřiště odejde Kik Pierie. Na jeho místo přijde Henk Veerman.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Máme za sebou první poločas, který příliš krásy nepobral, přinejmenším na začátku. Hostující Heerenveen působil v prvních chvílích zápasu lepším dojmem, kontroloval hru a občas zahrozil i centry. Naopak PSV jako by se bálo toho, co soupeř vymyslí.
    Od 25. minuty to však byli domácí, kteří tahali za delší konec provazu. Jednoznačně k tomu pomohla i první branka Santiaga Ariase, která svěřence Philipa Cocu uklidnila. To se naopak nedá říci o hostech, kteří svojí laxní rozehrávkou dovolili Luukovi de Jongovi, aby rozšířil své střelecké konto.
    Jedinou kaňkou tak bylo vyloučení Hirvinga Lozana v závěru poločasu , které však nebylo úplně zasloužené. Uvidíme, co přinese druhá půle, která začně zhruba ve 20:48.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Rozhodčí v prvním poločase nastavil jedinou minutu nad rámec hrací doby.
    45. Červená karta
     
    45
    Hirving Lozano (PSV Eindhoven) dostává červenou kartu!
    Domácí křídelník se ohnal loktem po obránci Heerenveenu Woudenbergovi. Nutno však přiznat, že byla přímá červená karta hodně přísná.
    43. Luuk de Jong - 2:0
     
    43
    PSV právě vstřelilo branku!

    Hosté teď totálně selhali v obraně. Opět se jim totiž nepovedla rozehrávka ve vlastním pokutovém území, míč odskočil od Pierieho k LUUKU DE JONGOVI a domácí kapitán neměl problém poslat míč z hranice pokutového území kolem brankáře Hansena do branky!
     
    41
    PSV i nadále kontroluje hru. Narážečka Breneta s Hendrixem vyústila v centr prvního jmenovaného. Ten byl ovšem tak prudký, že na něj nikdo v pokutovém území nedosáhl.
     
    40
    Fanoušci na stadionu v Eindhovenu se pořádně zvedli ze svých sedaček. Přišel jim totiž podezřelý souboj u postranní čáry, ve kterém byl sražen k zemi střelec jediné branky Arias.
     
    38
    Centr od rohového praporku byl nasměrován přímo mezi tři tyče, tam byl však připraven domácí brankář Zoet.
     
    37
    Heerenveen bude mít šanci odpovědět po jednom ze souboji v pokutovém území domácích se míč odrazil od Schwaaba na rohový kop.
    34. Santiago ARIAS - 1:0
     
    34
    PSV právě vstřelilo branku!

    Čtvrtý rohový kop Hirvinga Lozana konečně přinesl úspěch. Na centr si skvěle naběhl nepokrytý SANTIAGO ARIAS a brankář Hansen neměl na hlavičku na zadní tyč šanci dosáhnout.
     
    34
    Luuk de Jong vyslal v protiútoku míč do uličky Lozanovi, nejlepší střelec domácích však selhal, bude tu roh.
     
    33
    Situace na pravém křídle se opakovala. Aktivní Dumfries centroval, tentokrát za reprezentačního gólmana Zoeta zaskočil Isimat-Mirin.
     
    32
    Hosté si vzpomněli na svůj dobrý vstup do utkání a opět útočili po pravé straně. Znovu z toho byl centr obránce Dumfriese, na místě byl stejně tak i brankář Zoet.
     
    31
    Po zdlouhavém obléhání pokutového území nakonec nacetroval Ramselaar. Jeho míč se už už snášel na hlavu prominentního hlavičkáře de Jonga, na poslední chvíli však zasáhl Hansen.
     
    29
    Heerenveenu opět vázla rozehrávka. Höegh zahnal Pierieho, ale ten si nakonec poradil s dotírajícím Bergwijnem. Hosté by si však na podobné chyby měli dávat pozor.
     
    28
    PSV převzalo iniciativu ve středu pole a je teď nebezpečnější. Dokumentovala to i akce na pravém křídle, která skončila centrem Ariase. Ten však nebyl přesný.
     
    27
    Třetí roh PSV zahrával opět Lozano, našel hlavou Hendrixe, ale jeho myšlenku nepochopil nikdo z nabíhajících spoluhráčů.
     
    26
    Hosté kupí nepřesnosti na své vlastní půli. Po jedné z nich nezbylo Ödegaardovi než faulovat soupeře. Centr Lozana z volného kopu však přesný nebyl, obránci Heerenveenu odvrátili na rohový kop.
     
    25
    PSV pochopilo, že by bylo dobré na domácí půdě útočit. Centr Schwaaba sice sklepával úspěšně de Jong, ale pouze do rukou brankáře. Domácím chybí podpora v pokutovém území od křídel nebo záložníků.
     
    24
    Domácí se snažili využít otevřenější obrany Heerenveenu po ztrátě Vlapa ve středu pole. Centr Breneta z levé strany se však nepovedl a přeletěl všechny přítomné v pokutovém území.
     
    23
    Heerenveen zatím překvapuje svojí hrou. Tentokrát kapitán Schaars vyzval Dumfriese na pravém křídle, aby vyvinul snahu směrem dopředu, jeho centr byl ovšem zblokovaný.
     
    21
    Nepříliš přesnou rozehrávku Heerenveenu málem překazil de Jong, ale nakonec z toho nic nebylo. Naopak na druhé straně se k centru dostal Thorsby, s tím si však poradil brankář Zoet.
     
    19
    Po ztrátě míče Breneta na polovině Heerenveenu se hosté vydali do protiútoku. Ten skončil faulem Isimat-Mirina na útočníka Ghoochannejhada. Hosté budou rozehrávat.
     
    18
    Ani druhý rohový kop Lozana se nesetkal s úspěchem, Schwaab, jenž byl na bližší tyči, hlavičkoval v tísni jen vedle brány Hansena.
     
    17
    Hendrix si řekl, že se nemůže na nudu na hřišti dívat, vzal si míč na vlastní polovině a prošel s ním celou levou stranu. Jeho centr do pokutového území však byl zblokovaný na roh.
     
    15
    Domácí měli k dispozici volný kop z nadějné pozice, ale centr Lozana přeletěl všechny hlavy a zamířil k autové čáře. Tam zabojoval o míč Brenet, který si zařídil aut pro své barvy.
     
    14
    Jedním z nejčastěji zapojujících se hráčů je hostující pravý obránce Dumfries. Tentokrát i nacentroval do pokutového území, tam byl ale připraven jen brankář Zoet.
     
    13
    Heerenveen má zatím překvapivě územní převahu, ale jeho hráči nemají odvahu v soubojích jeden na jednoho. Naposledy o tom přesvědčil Nor Ödegaard, který místo kličky raději přihrál na pravé křídlo. Z akce žádné nebezpečí nevzešlo.
     
    12
    O průnik na levém křídle se snažil íránský reprezentant Ghoochannejhad, toho však obtěžoval domácí Schwaab natolik, že si snajpr Heerenveenu míč předkopl, čímž akci ukončil. Odkopávat od brány bude Zoet.
     
    10
    Přihrávky do prostoru z pohledu PSV Eindhoven zatím postrádají přesnost. Tentokrát se nepřesnosti dopustil levý bek Brenet. Heerenveen bude odkopávat od své brány.
     
    9
    Špatné rozehrávky domácích se snažil na pravém křídle využít Dumfries, ale akci zbytečně zabrzdil. Vypadá to, že hlavním krédem tohoto utkání bude neudělat chybu.
     
    7
    Norský talent Ödegaard se snažil proklouznout do pokutového území levou stranou, cestu mu však zatarasil defenzivní štít domácích Hendrix.
     
    7
    Po úvodu v rychlém tempu se hra uklidňuje, ani jeden tým příliš s rozehrávkou nepospíchá.
     
    6
    O centr z vlastní půle na kanonýra de Jonga se pokoušel Mexičan Arias. Jeho míč však pohodlně ze vzduchu stáhl brankář Heerenveenu.
     
    4
    Kombinace na malém prostoru v podání PSV se nezdařila. Levý obránce Brenet ztratil míč, podle rozhodčího v souladu s pravidly, a tak bude útočit Heerenveen.
     
    3
    Hostující křídelník Zeneli se pokoušel projít přes střed obrany PSV, ale neuspěl. Schwaab jeho ránu, která by jinak nejspíš mířila na branku, zblokoval.
     
    2
    Centr od rohového praporku musel vyboxovat hostující gólman. Začalo se ve velkém tempu.
     
    1
    Kapitán hostů Stijn Schaars poslal nebezpečnou malou domů pro brankáře, uvidíme první rohový kop.
     
    1
    První útočná akce PSV skončila po neúspěšném nákopu Schwaaba. S tím si úspěšně poradil zaskakující brankář Hansen.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Hráči se nám pomalu připravují v tunelu, za chvíli z něj vyjdou na hrací plochu a utkání nám začne.
    Hráči PSV se pilně připravují na úvodní výkop

     
    Úvodní sestavy:

    PSV Eindhoven: Zoet – Arias, Schwaab, Isimat-Mirin, Brenet – Ramselaar, Mauro Júnior, Hendrix – Bergwijn, L. de Jong (C), Lozano.
    Náhradníci: Room, van Osch – Luckassen, Pereiro, Gakpo, A. Gudmundsson, S. Lammers, Lundqvist, Malen, Obispo, Rigo, Rosario.
    Trenér: Philip Cocu.

    SC Heerenveen: Hansen – Dumfries, Höegh, Pierie, Woudenberg – Vlap, Schaars (C), Thorsby – Ödegaard, Ghoochanneijhad, Zeneli.
    Náhradníci: Bekkema, van der Steen – Naess, Rojas, Bruijn, Kobajaši, Mihajlović, Schmidt, van Amersfoort, Veerman.
    Trenér: Jurgen Streppel.

    Rozhodčí: Dennis Higler.
     
    Hlavním rozhodčím dnešního utkání bude Dennis Higler. Dvaatřicetiletý talentovaný sudí z Amersfoortu si zapíská své osmnácté utkání. Dosud rozdal 63 žlutých karet, 3 červené a nařídil 5 pokutových kopů.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Vzájemné zápasy
    Ač je favorit utkání zcela zřejmý, vzájemné souboje obou soupeřů mluví poněkud jinak. Pokud bychom se měli řídit zápasy z nedávné minulosti, jsou šance obou týmů vyrovnané. Z posledních pěti střetnutí skončila tři remízou, oba týmy si jednou připsaly po třech bodech. Když se však podíváme na dlouhodobější statistiku, zjistíme, že právě Heerenveen je pro PSV nepříjemným soupeřem, který mu dokáže zatopit. V 10 posledních utkáních slavil vítězství třikrát, jeho soupeř se radoval pouze dvakrát.
    Co může domácí těšit, je fakt, že Heerenveen naposledy v Eindhovenu vyhrál před 9 lety. Od té doby PSV doma ani jednou neprohrálo. V minulém roce například zvládlo přestřelku, která skončila 4:3.
    A pozitivum pro hosty? Jako jedni ze dvou týmů dokázali PSV porazit, a to v září na domácí půdě výsledkem 2:0. To samé se povedlo už jen Ajaxu Amsterdam.
     
    PSV Eindhoven je letos neohroženým králem Nizozemska. Alespoň prozatím. Družina trenéra Philipa Cocu ztratila v dosavadním průběhu sezony body pouze třikrát a udržuje si náskok sedmi bodů před druhým Ajaxem. Vypadá to tedy, že by se po roční odmlce mohl vrátit titul opět do Eindhovenu.
    Největší zbraní domácích je vyrovnanost v sestavě. Všichni hráči mohou znamenat potenciální nebezpečí pro soupeře, o čemž svědčí hlavně to, že čtyři z nich dali více než 7 branek. Nejlepším střelcem červenobílých je Mexičan Hirving Lozano. Daadvacetiletý mladík vsítil 13 branek a přidal 6 asistencí. Je nejlepším střelcem týmu, proti Heerenveenu však bude nejspíš chybět, jelikož si v posledním utkání proti Spartě Rotterdam přivodil zranění.
    Zásadní roli by měl hrát ve prospěch domácích i stadion. Philips Arena totiž v tomto ročníku Eredivisie nezažila utkání, v němž by domácí nezvítězili. Je tedy velmi pravděpodobné, že se tento scénář bude opakovat.

    Naproti tomu SC Heerenveen zažívá poněkud průměrnou sezonu, o čemž svědčí bilance 8 vítězství, 8 porážek a 7 remíz. Hosté jsou navíc průměrní jak v útoku, tak v obraně. Horší je to se zápasy mimo domácí stadion.
    Tým trenéra Jurgena Streppela se sice může pochlubit slušnou venkovní bilancí – z 12 zápasů prohrál jen čtyřikrát – avšak tu kazí poslední zápasy. Heerenveen totiž už pět zápasů venku nevyhrál, získal jen dva body a i proto zatím okupuje jen 9. místo, i když ambice před startem ročníku byly nepochybně vyšší.
    Horší postavení v tabulce souvisí také s horší formou prominentního kanonýra týmu. Íránský reprezentant Reza Ghoochannejhad, který v loňském ročníku vstřelil 20 branek, skóroval letos jen čtyřikrát. I tak je společně se dvěma dalšími spoluhráči nejlepším střelcem týmu. Pokud chce Heerenveen uspět, musí se jeho největší hvězda rychle probudit.
     
    Hezký den všem příznivcům fotbalu, zvláště toho nizozemského. Dnes večer nás čeká utkání 24. kola Eredivisie, v němž PSV Eindhoven přivítá SC Heerenveen. Favoritem budou zcela jistě domácí, kteří soutěži kralují a body ztratili naposledy ještě v roce 2017. Zápas začne v 19:45.

    Stanislav Mohorita

    Branky: 34. Arias, 43. L. de Jong – 56. Schaars, 82. Ghoochanneijhad

    Karty:   48. Hendrix (PSV) – 61. Schaars (HEE), 76. Dumfries (HEE)   45. Lozano (PSV)


    Držení míče: 35 % : 65 %.
    Střely na branku: 6:6. Střely mimo: 5:5. Rohy: 6:8. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 7:15.
    PSV Eindhoven: Zoet – Arias, Schwaab, Isimat-Mirin, Brenet – Ramselaar, Mauro Júnior (66. Luckassen), Hendrix – Bergwijn (77. Malen), L. de Jong (C), Lozano.
    Náhradníci: Room, van Osch – Luckassen, Pereiro, Gakpo, A. Gudmundsson, S. Lammers, Lundqvist, Malen, Obispo, Rigo, Rosario.

    SC Heerenveen: Hansen – Dumfries, Höegh, Pierie (46. Veerman), Woudenberg (78. Rojas) – Schaars (C), Vlap, Thorsby – Ödegaard, Ghoochanneijhad, Zeneli.
    Náhradníci: Bekkema, van der Steen – Naess, Rojas, Bruijn, Kobajaši, Mihajlović, Schmidt, van Amersfoort, Veerman.

    Rozhodčí: Higler – van Zuilen, Polman

    Diváci: 33500
    thejrc.org