Eskişehirspor – Antalyaspor 1:0 (kon.) | Karabükspor – Gaziantep 0:0 (kon.) | Galatasaray – Fenerbahce 3:1 (kon.)
konec
Galatasaray Istanbul
3:1 (2:0)
Fenerbahce Istanbul
Středa 07.12.2011, 18:30 • Ali Sami Yen Spor Kompleksi - Türk Telekom Arena • Turecká Superliga
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Vítejte u předkrmu před posledním kolem Ligy mistrů, vítejte u turecké Süperlig! V šlágru 14. kola přivítá v Türk Telekom Areně Galatasaray Istanbul svého věčného istanbulského rivala Fenerbachce.
     
    Galatasaray Istanbul: 2. místo, 25 bodů.

    Galatasaray po loňské velmi nepovedené sezoně, kdy tým skončil až na osmé přičce, přebudoval kádr, a ten pod taktovkou nového realizačního týmu zatím splňuje předpoklady. Domácí tým se navíc může chlubit dobrou defenzívou, když inkasoval pouze deset branek. Celek zkušeného trenérského lišáka Fatiha Terima jde na derby ze druhé pozice, jelikož se mu v posledním utkání podařilo vybojovat na hřišti Genclebirligi těsnou výhru 1:0. Nepříliš atraktivní duel rozhodla 71. minuta, ve které se trefil Emmanuel Eboué.
     
    Fenerbachce Istanbul: 1. místo, 28 bodů.

    Hostující tým kouče Aykuta Kocamana zatím kráčí Süperlig velmi jistým krokem. Za třináct kol prohrál pouze v jednom případě, když před měsícem nestačil na Sivasspor. Poslední kolo na domácím stánku Sükrü Saracoglu modrožlutým vyšlo, i když to proti poslednímu Ankaragücü nebylo snadné. Fenerbachce po dvou výstavných brankách slovenského křídelníka Miroslava Stocha a trefách Cristiana Baroniho s Issiarem Diou zvítězilo 4:2.
     
    Poslední střetnutí těchto soupeřů přineslo v minulém ročníku velmi zajímavý duel. Galatasaray šlo do vedení po čtrnácti minutách, kdy frenetické publikum uvedl do varu brankou Colin Kazim-Richards. Při brankové oslavě rozdmýchal londýnský rodák emoce, když provokativně přiběhl před lavičku hostí, kde mohutně gestikuloval na kouče Kocamana. Pod vedením šestačtyřicetiletého trenéra totiž bývalý hráč Fenerbachce nedostával moc příležitostí a musel odejít na hostování do francouzského Toulouse, po kterém už zakotvil v evropské části Istanbulu. Galatasaray však nadějné vedení neudrželo. V závěrečné čtvrt hodině nejprve po centru z přímého kopu vyrovnal hlavou nekrytý Semih Sentürk a pět minut před koncem dokonale otočil skóre hlavičkou kapitán Fenerbachce Alex.
     
    Úvodní sestavy:

    Galatasaray Istanbul (4-4-2): Muslera - Eboué, Semih Kaya, Ujfaluši, H. Balta - Kazim-Richards, Selcuk Inan, Melo, Colak - Baroš, Elmander.

    Trenér: Fatih Terim
    Asistenti: Hasan Sas, Ümit Davala a Claudio Taffarel

    Fenerbachce Istanbul (4-5-1): Volkan Demirel - Gönul, Bilica, Yobo, Ziegler - Bienvenu, Selcuk Sahin, Emre Belozöglu, Baroni, Caner Erkin - Alex.

    Trenér: Aykut Kocaman
    Asistenti: Ismail Kartal a Fahrudin Omerović

    Rozhodčí: Firat Aydinus - Serkan Ok a Aleks Tascioglu.
     
    Náhradníci:

    Galatasaray Istanbul: Ceylan - Birinci, Servet Cetin, Gülselam, A. Akman, A. Yilmaz, Riera.

    Fenerbachce Istanbul: Günok - Kesimal, Orhan Sam, Hurmaci, Stoch, Sentürk, Dia.
     
    Našlapaná Türk Telekom Arena již odpočítává pouze deset minut do výkopu. V domácí sestavě, která nastoupí v rozestavení 4-4-2 si své místo našel i celkem překvapivě stoper Semih Kaya, který do elitní jedenáctky nepustil Serveta Cetina. Na druhé straně se v základní sestavě neobjeví Miroslav Stoch, kterého i přes výborný výkon v minulém utkání nahradí defenzivnější Caner Erkin.
     
    Týmy již jsou na trávníku a po hymně již duel začne. V deštivém počasí je kapitánem domácích Tomáš Ujfaluši, za hosty klasicky Alex.
     
    Výkop má Galatasaray, a tak rozehraje Johan Elmander s Milanem Barošem.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí začínají nepřesně a Selcuk Inan musí na pravé straně faulovat Zieglera.
     
    2
    Bilica z vlastní poloviny hledal u pravé postranní čáry Selcuka Sahina, jenže místo nahrávky posílá míč do zámezí.
     
    3
    Zatím hodně kouskovaný úvod potvrdil Emmanuel Eboué, který ostře zastavil Canera Erkina. Bývalý zadák Arsenalu vidí už ve třetí minutě žlutou kartu.
     
    3
    Alex rozehrál na Emreho Belozögla, ale tomu se další centr do vápna už nepovedl.
     
    4
    Na druhé straně musel Baroše zastavit dobrým zákrok Joseph Yobo, který odvrátil do zámezí.
     
    4
    Po autu se do zakončení dostal Felipe Melo, jenže jeho pokus Demirela nevystrašil. Míč z jeho kopačky putuje vysoko nad.
     
    5
    Průnik Baroše zastaven a do útoku šlo Fenerbahce. Rychlý únik po levé straně zastavil Kaya, který fauluje Bienvenua.
     
    6
    Volný Elmander výborně nacentroval z levého křídla před branku, kde se k míči dral Baroš i Kazim-Richards, jenže bohužel pro domácí z toho branka není. Ani jeden z útočných hráčů totiž na míč o pár centimetrů nedosáhl!
     
    8
    Nadějný útok hostů zastavil Eboué, který si výborně poradil s Erkinem.
     
    9
    Balta s Colakem dělají obraně hostů velké problémy. Z levé strany však ani jeden z domácích v tomto případě přesně neodcentroval.
     
    9
    Colakův centr z levé strany našel ve vápně volného Kazima-Richardse, který se dobře uvolnil a hlavičkoval na branku. Fantasticky tygří skok Volkana Demirela však míč s vypětím všech sil vyráží na roh!
     
    11
    A Galatasaray nadále tlačí. Příhrávka ze středu hřiště dostala do vápna Milana Baroše, kterému však míči pár centrimetrů scházelo. V souboji s brankářem Demirelem upadl, ale penalta z toho správně není.
     
    12
    Na druhé straně po obléhání branky Muslery se do zakončení zkusil dostat Bienvenu, jenže jeho naivní kličku Selcuk Inan přečetl a získal tak míč znovu pro domácí.
     
    13
    Prudkou nahrávku do středu hřiště na Elmandera posílal Selcuk Inan, jenže švédský záložník rychlý míč netrefil. V plánu měl najít Baroše, ale útočná akce se odkládá.
     
    14
    Selcuk Sahin zkusil vypálit z levé strany, ale rána mu vůbec nevyšla. Míč jde asi tak pět metrů od tyče.
     
    15
    Baroš si dělal místo na pravé straně, ale byl faulován Sahinem, který tak domácím nabízí přímý kop ze slušné pozice.
     
    15
    Na centr si výborně naskočil Tomáš Ujfaluši, ale brankář Demirel jeho hlavičku chytá.
     
    16
    Po zaváhání hostující obrany pálil z levého křídla Emre Colak, ale Demirel opět výborně vyráží. Tohle byla velká šance domácích, proti které zakročil Volkan Demirel nohou!
     
    17
    Znovu fantastický Demirel! Galatasaray šlo do protiútoku dva na tři, když si míč vzal Elmander. Místo nahrávky vypálil, ale pouze do hostujícího brankáře. Ten ránu vyrazil znovu na kopačku švédského kanonýra, jenže ten svůj pokus zopakoval a nápalil přímo do Volkana Demirela!
     
    18
    Teď už Elmander výborně nahrál na Milana Baroše, který se dostal před Canera Erkina, ale z dobré pozice uvnitř pokutového území branku netrefuje!
     
    19
    Po delším čase se do útoku dostal i hostující tým. Do zakončení to ale přes kompaktní obranu Galatasaray nevedlo. Na pravé straně vybojoval míč Eboué.
     
    20
    Centr z pravé strany z kopačky Henriho Bienvenua výborně zastavil ve vzduchu Tomáš Ujfaluši.
     
    21
    Utkání zatím opravdu nenudí. Domácí tým má zatím jasnou převahu, ale brankově toho nevyužil. Fenerbachce hraje především opatrně a Muslera zatím práci neměl.
     
    22
    Ujfaluši vysunul na levé straně Hakana Baltu, který bez přípravy hledal v pokutovém území kroužícího Elmandera. Švéda však k míči nepustil Yobo, který odkopává na roh.
     
    23
    Roh posílá Kazim-Richards hlavou vysoko nad branku Volkana Demirela.
     
    25
    Eboué zastavil na pravé straně Erkina, ale proti tomuto rozhodnutí protestuje. Myslí si, že hrál čistě, ale sudí Aydinus určuje míč hostům.
     
    25
    Bilica hledal na pravé straně přízemním pokusem Selcuka Sahina, jenže ten jeho nahrávku nečekal, a tak se míč dostává do zámezí.
     
    26
    Roh domácích posílal do vápna Balta, ale ani jeho opakovaný pokus nikoho z jeho spoluhráčů nenašel.
     
    27
    Po faulu Emreho Belozögla na Kazima-Richardse bude domácí tým zahrávat přímý kop.
     
    28
    Selcuk Inan z něj spoluhráče nenašel, ale Yobo domácím daroval rohový kop.
     
    30
    Hakan Balta zastavil na pravé straně Bienvenua a Fenerbachce tak bude mít výhodu přímého kopu. Ten byl rychle rozehrán a hosté kombinují na útočné polovině.
     
    31
    Kombinaci hostů na levé straně zastavil dobrým obranným zákrokem Emmanuel Eboué, který obral o míč Canera Erkina.
     
    32
    Po zákroku na pravé straně faulován Ziegler domácím Kazimem-Richardsem a míč tak připadne hostům z asijské části Istanbulu.
     
    33
    Úvodní festival domácích šancí se zastavil a v posledních minutách vidíme hodně kouskovanou bitvu.
     
    33
    Galatasaray právě vstřelil branku!
    Krásná akce posílá výběr trenéra Fatiha Terima do vedení 1:0! Johan Elmander poslal ze středu hřiště míč do pravého křídla na EMMANUELA EBOUÉHO, který si ve vápně pohodlně zaseknul míč a zbavil se tak dotírajícího Yoba. Následnou ranou pravou nohou na zadní tyč propaluje Volkana Demirela v brance Fenerbachce!
     
    35
    Na druhé straně snad v první zajímavé šanci pálí Bienvenu pouze do připraveného Fernanda Muslery.
     
    36
    Hosté se snaží o odpověď, ale akci na pravé straně, za kterou uháněl Alex je zastavena, jelikož byl hostující útočník shledán v ofsajdu.
     
    37
    Ujfaluši posunul do středu na Selcuka Inana, ale ten pálí vysoko nad branku hostů.
     
    38
    První roh hostů v utkání posílal do vápna Alex, ale nikoho ze svých spoluhráčů nenašel. Kazim-Richards odvrací na autové vhazování.
     
    40
    Výkop Muslery se dostal na pravou stranu na Colina Kazima-Richardse, který se uvolňoval přes Erkina, jenže ten ho fauluje. Selcuk Inan následně rozehraje přímý volný kop.
     
    41
    Galatasaray právě vstřelil branku!
    Domácí tým už vede o dvě branky! Hostující zadák Fabio Bilica neodehrál na pravé straně míč do zámezí, jelikož ho dobře napadal JOHAN ELMANDER a pro Fenerbachce to má nedozírné následky. Švédský útočník totiž vybojoval na pravé straně balon, poslal si ho do výhodnější pozice, odkud s trochou štěstí propaluje k pravé tyči Demirela!
     
    43
    Akce střídá akci, ale do zakončení se ani jeden celek nedostal. Blíže byl možná tým trenéra Kocamana, ale po rohu se Bienvenu k hlavičce nedostal.
     
    44
    Po nahrávce z pravé strany pálil Felipe Melo, ale jeho pokus míří vysoko nad branku hostujícího týmu.
     
    45
    Vyhecovaný závěr poločasu sudí Aydinus zvládá a neuděluje ani jednu žlutou kartu. Hodně aktivní byl především domácí Kazim-Richards.
     
    První poločas skončil.
     
    Galatasaray vede po prvním poločase zaslouženě o dvě branky a uhání za třemi body. Úvodní tlak domácích ještě gól nepřinesl, když se neprosadil Elmander ani Baroš, ale ve 33. minutě už to přišlo. To se krásně uvolnil Eboué a ranou na zadní tyč poslal domácí do vedení. O dvě branky poté zvýšil Johan Elmander, který využil Bilicovu chybu.
     
    Druhý poločas začne asi v 19:34.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Hostující tým trenéra Aykuta Kocamana provádí do druhé půle změny. Nejprve Henri Bienvenu odejde a na jeho místo přijde Miroslav Stoch.
     
    46
    A místo Emreho Belozögla nastupuje útočník Semih Sentürk.
     
    47
    Hostující tým se ihned vydal směr Muslera, ale první útočná akce mu nevychází, a tak může domácí brankář v klidu rozehrát od své branky.
     
    47
    Akci domácích zastavuje po centru Elmandera zadák Joseph Yobo, který odvrací na rohový kop.
     
    48
    Ten našel hlavu Johana Elmandera, která však bohužel pro Galatasaray posílá míč vysoko nad branku Demirela.
     
    49
    Stoch na levé straně na Baroniho, který hledal dlouhým míčem u čáry sprintujícího Zieglera. Brazilský hráč však balon přetáhl, a ten tak končí v zámezí.
     
    50
    Rychlou akci hostí po pravém křídle zastavuje na jedničku Hakan Balta, který nepustil k centru Canera Erkina.
     
    52
    Z levé strany se na útočné polovině výborně prosadil Felipe Melo, který prošel přes dva hráče a zhruba z pětadvaceti metrů vypálil na Demirela. Ten jeho ránu však v pohodě chytá.
     
    53
    Akci domácích táhl po pravém křídle Elmander, který se již dostával do vápna, kde chtěl centrovat na Baroše, jenže ho dobře zastavil Yobo.
     
    54
    Tak teď to ve vápně domácích hodně hořelo! Bilica ani Yobo se k ráně nepropracovali, ale Miroslav Stoch už ano a málem z toho byla branka. Slovenský rychlík se opřel do míče z hranice velkého vápna, ale ke své smůle pálí pouze do horní tyče! Odražený míč končí v zámezí.
     
    56
    Zvýšené aktivity hostů chtěl využít Canera Erkin, který si míč posunul do pokutového území, kde upadl. Jenže velmi tomu přidal a vidí tak žlutou kartu.
     
    58
    Fenerbachce kombinuje na útočné polovině, ale Stoch se k míči nedostal. Následně posílal do brejku míč Baroš na Elmandera, jenže ani on neuspěl, když prohrál souboj s Yobem.
     
    58
    Gönul našel z pravého křídla výborně Semiha Sentürka, proti jehož ráně se ukázal brankář Muslera, který vyráží. Místo rohu však bude odkopávat od branky tým domácích, jelikož Sentürk zakončoval z ofsajdu.
     
    60
    Colak posílal míč z levého křídla do vápna, ale ani Elmander, ani Baroš nezakončili. Míč se dostal na Kazima-Richardse, který z úhlu místo zpětné nahrávky na českého střelce vypálil, ale Demirel vyráží.
     
    62
    Akce hostů skončila u Muslery, a tak hnal do útoku Balta. Ten hledal vysokým míčem na pravém křídle Kazima-Richardse, ale míč zpacifikoval Ziegler, který hlavou poslal na Demirela.
     
    63
    Stochův centr z pravé strany Kaya neodvrátil, ale posunul pouze na Alexe. Ten z těžké pozice zády k bráně zkoušel po otočce vypálit, ale proti početní převaze neměl nárok.
     
    64
    Eboué se zbavil Stocha a do útoku vyslal Baroše. Ten si míč navedl na střed, kde chtěl posunout na Elmander, ale nenahrál mu přesně.
     
    64
    Faul ve středu hřiště je odměněn žlutou kartu. Tu vidí za faul hostující středopolař Selcuk Sahin.
     
    65
    Eboué našel na levé straně Colaka, který centroval do vápna. Tam však odvrací Yobo na rohový kop.
     
    66
    Galatasaray právě vstřelil branku!
    Domácí tým utíká již na rozdíl tří branek. Selcuk Inan poslal od rohového praporku ostrý míč do pokutového území, který našel volného FELIPEHO MELA, jenž se pokoušel zakončit hlavou, ale balon se odrazem snad od jeho břicha dostává z bezprostřední blízkosti za záda Demirela.
     
    69
    Galatasaray poprvé střídá. Milana Baroše nahradí levý záložník Albert Riera.
     
    70
    Míč z pravé strany našel hlavu Sentürka, ale ten znovu zakončuje zbytečně, když je nachytán v ofsajdu.
     
    71
    Eboué - Elmander, tohle spojení v dnešním utkání opravdu funguje. Ütočný bek domácích posunul po dobrém vyvezení míče na Elmandera, který si zaběhl za obranu, ale následnou ranou pálí vedle.
     
    72
    Na druhé straně se do dobré pozice dostal Alex, ale ten z levého křídla netrefuje Muslerovu branku.
     
    73
    Poslední střídání hostů. Canera Erkina nahradí Özer Hurmaci.
     
    74
    Další rychlá akce domácích po pravé straně dostala do zakončení z hranice velkého vápna Selcuka Inana, jenže ten skákající míč posílá mimo branku.
     
    75
    Semiha Kayu dohrál velmi ostře u levé postranní čáry Semih Sentürk a za svůj skluz dostává žlutou kartu.
     
    76
    Dlouhý míč z kopačky Yoba na na pravou stranu na Gökhana Gönula hostující obránce na hřišti nezastavil, a tak bude Galatasaray vhazovat.
     
    77
    Dlouhé míče za obranu domácích nevychází, ale Fenerbachce to zkouší i nadále. Z levé strany šel dlouhý míč opět na Gönula, jenže ten neměl nárok.
     
    78
    Eboué s míčem na pravé straně odkopnul do zámezí a pravděpodobně bude muset střídat. Po odehrání míče totiž s bolestivou grimasou ulehl na trávník Türk Telekom Areny.
     
    80
    Elmander neuspěl přes Zieglera, ale ten se do útočné akce nedostal. Galatasaray bude na útočné polovině vhazovat.
     
    81
    Gönul nepustil do hry na levé straně Rieru, ale míč zůstane u domácích hráčů, kteří v klidu kontrolují hru a směřují za třemi body.
     
    82
    Fenerbachce to zkoušelo na levé straně, jenže Miroslav Stoch přes Felipeho Mela neprošel. Upadl po souboji k zemi, ale sudí Aydinus nechává hru pokračovat.
     
    84
    Hosté i nadále kombinují na útočné polovině, ale vysunutá obrana domácích v čele s Ujfalušim je nepouští ani k hranici velkého vápna.
     
    84
    Emmanul Eboué odchází po dnešním velmi dobrém výkonu ze hřiště a nahradí ho Servet Cetin.
     
    85
    Servet Cetin se hned posunul na pozici pravého obránce, kde sklízí po dobrém obranném zákroku ovace. K míči totiž nepustil Stocha.
     
    86
    Roh Alexe dostal míč na Yoba, který to z hranice vápna zkusil na Musleru, ale neuspěl. Jeho ránu totiž zastavuje Semih Kaya, který posléze odkopává daleko pryč.
     
    87
    Poslední střídání domácího celku. Emreho Colaka nahradí Ayhan Akman.
     
    89
    Galatasaray už pouze soustředěně brání na své polovině a snaží se v klidu tak dohrát utkání. Hosté se sice snaží alespoň o kosmetickou úpravu výsledku, ale marně. Většina akci končí na dnes v pohodě hrající stoperské dvojici Ujfaluši-Kaya.
     
    90
    Z pravé strany vypálil přízemním pokusem Miroslav Stoch, ale Muslera z jeho pokusem nemá příliš starostí a chytá ho.
     
    90
    Sudí Firat Aydinu nastaví ve druhém poločase dvě minuty.
     
    90
    Alex zkusil ze středu hřiště vysunout na levé straně Hurmaciho, jenže ten na jeho nepřesnou nahrávku nemohl reagovat.
     
    90+1
    Özer Hurmaci se předvedl po pár vteřinách, kdy připravil pro Baroniho, jenže ten pálí vysoko nad branku.
     
    90+2
    Fenerbahce právě vstřelilo branku!
    Tak přeci jenom se hosté dočkávají čestné branky. Rychlá akce ze středu hřiště se dostala na pravou stranu, kde výborně odcentroval na přední tyč Miroslav Stoch. Míč si našel ALEX DE SOUZA, který se dostal před Kayu a prudkou ranou prostřelil Musleru.
     
    Konec zápasu.
     
    Galatasaray se tedy po vítězství 3:1 nad Fenerbachce dostává před svého dnešního soupeře a povede Süper Lig. Výborný výkon domácích v prvním poločase, kdy se celek Fatiha Terima dostal do vedení 2:0 položil základy ke třem bodům. Fenerbachce se sice po poločase zvedlo, ale ke snížení to nevedlo, když v největší šanci pálil Miroslav Stoch pouze do horní tyče. Hosty dorazila branka Felipeho Mela, který se prosadil po rohu Selcuka Inana. V závěru se celek Aykuta Kocamana alespoň upravil stav, když se trefil Alex, ale na výhře Galatasaraye to už nic nezměnilo. (20:28:36)

    Martin Mišovec

    Branky: 33. Eboué, 41. Elmander, 66. Melo - 90+2. Alex

    Karty:   3. Eboué (GAL) - 56. Caner Erkin (FEN), 64. Selcuk Sahin (FEN), 75. Sentürk (FEN)


    Galatasaray Istanbul: Muslera - Eboué (84. S. Cetin), Semih Kaya, Ujfaluši, H. Balta - Kazim-Richards, Selcuk Inan, Melo, Colak (87. A. Akman) - Baroš (69. Riera), Elmander.

    Trenér: Fatih Terim

    Fenerbahce Istanbul: Volkan Demirel - Gönul, Bilica, Yobo, Ziegler - Bienvenu (46. Stoch), Selcuk Sahin, Emre Belozöglu (46. Sentürk), Baroni, Caner Erkin (73. Hurmaci) - Alex.

    Trenér: Aykut Kocaman

    Rozhodčí: Firat Aydinus - Serkan Ok a Aleks Tascioglu

    Diváci: 52 695
    bahis siteleri