Honduras – Maroko 2:2 (kon.) | Mexiko – Jižní Korea 0:0 (kon.) | Španělsko – Japonsko 0:1 (kon.)
SAE – Uruguay 1:2 (kon.) | Gabon – Švýcarsko 1:1 (kon.) | Bělorusko – Nový Zéland 1:0 (kon.)
Brazílie – Egypt 3:2 (kon.) | V. Británie – Senegal 1:1 (kon.)
konec
Gabon
1:1 (1:1)
Švýcarsko
Čtvrtek 26.07.2012, 18:15 • St. James' Park, Newcastle • Olympijské hry - muži
Předzápasové kurzy
Sledujte:
     
    A protože v odpoledním zápase této skupiny Mexiko remizovalo s Jižní Koreou bez branek, zahajuje celé kvarteto týmů v této skupině jednobodovým ziskem a vše zůstává naprosto otevřené. (20:10:27)
     
    Je tomu skutečně tak, sudí Roldan naposledy hvízdl do své píšťalky a Švýcarsko se tak s Gabunem rozchází smírně 1:1. O výsledku se rozhodlo již v prvním poločase, kdy na penaltový zásah Mehmediho v závěru dějství odpověděl Aubameyang. V 78. minutě si Švýcaři zkomplikovali situaci vyloučením Buffa, na výsledku už to ale nic nezměnilo.
     
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Afričané rychle přenesli hru na opačnou stranu hřiště, tam se ale před brankou neprosadil Aubameyang a tím zápas zřejmě končí.
     
    90+3
    Xavier Hochstrasser nasměroval svojí ránu z dvaceti metrů zhruba o půlmetr nad gabunskou branku.
     
    90+2
    Mehmedi dokonce vybojoval standardní situaci v blízkosti pokutového území a Švýcarům se otevírá velmi zajímavá možnost.
     
    90+2
    Švýcaři se pouze ve dvou hráčích usadili na útočné polovině. U postranní čáry kombinovali Kasami s Mehmedim, až po chvíli je přiběhli doplnit spoluhráči.
     
    90+1
    Kolumbijský arbitr Roldan k druhému dějství přidává tři nastavené minuty.
     
    90
    Zdravotní trable postihly Dindu Kambambelu, ten bude muset být ošetřen a po chvíli také na nosítkách odnesen do zámezí.
     
    88
    Mehmedi se na rozehrání švýcarské akce stáhl až před vlastní stopery a chytře otřel míč o ruku Aubameyanga, čímž získal další sekundy při rozehrávce z místa.
     
    86
    Útočná akce Gabunu po levém křídle končí nezdarem, Madinda nejen že nedokázal odcentrovat, ale navíc od své branky bude odkopávat Benaglio.
     
    84
    Švýcarsko podruhé střídá, ze hry je stažen útočník Emeghara, nahrazuje jej Amr Abrashi.
     
    83
    Kasami přenesl hru na útočnou polovinu, po jeho souboji s Ndongem s míč odrazil do zámezí a gabunský obránce se poté diví rozhodnutí sudích o autovém vhazování pro Švýcarsko.
     
    81
    Gabuňané pokračují v aktivitě, na pravém křídle si prostor k centru našel N'Doumbou, ovšem nasměroval míč pouze do Benagliových rukavic.
     
    80
    Dobře mířený centr na brankoviště dokázali švýcarští obránci odvrátit.
     
    80
    První gabunskou akci v přesilovce zastavil Morganella pouze pomocí faulu u rohového praporku. Gabun dostává možnost standardní situace v podobě zkráceného rohu.
     
    78
    Buff vběhl do pokutového území, tam ucítil vedle sebe Boussougoua a padl k zemi. Sudí Roldan jeho počínání místo odpískáním pokutového kopu ocenil nasimulovaným pádem a protože už Buff jednu žlutou kartu měl, dostává druhou a Švýcarsko bude zápas dohrávat v deseti!
     
    76
    Ale byl to právě Ndoumbou, kdo o pár desítek sekund vlétl do pokutového území a technickou střelou jen těsně minul vzdálenější tyč švýcarské branky.
     
    75
    Švýcaři přiostřili, Frei u postranní čáry pořádně naložil Ndoumbouvi.
     
    74
    Střídání Gabunu, Allana Nona nahrazuje Axel Meye.
     
    73
    Po více než dvouminutovém přerušení už se může ve hře pokračovat.
     
    71
    Na trávníku zůstal ležet Boussogo a je v ležící poloze odnášen na nosítkách.
     
    69
    Kasami vlétl do zápasu jako uragán a hned po několika sekundách pořádným projektilem z dálky provětral rukavice Ovona!
     
    68
    Švýcaři poprvé mění svojí jedenáctku, Steven Zuber přepouští místo původně očekávanému členovi základní jedenáctky Pajtimu Kasamimu. Ten už v osmnácti letech zamířil do italského Palerma a nyní působí v londýnském Fulhamu.
     
    68
    Freiův centr z pravého křídla snadno ukryl do rukavic Ovono.
     
    67
    Mandinga přenesl hru na pravou stranu, kde si do pokutového území naběhl zcela osamocený Engonga, hrudí si posunul míč před sebe, poté jej tvrdou ránou nasměroval mimo švýcarskou branku.
     
    65
    Rohový kop měli k dispozici také svěřenci Pierluigi Tamiho, míč propadl v pokutovém území Gabonu, k zakončení se ale nikdo v červeném neprobojoval.
     
    63
    Fotbalisté Gabunu vybojovali rohový kop, Mandindův centr sice nalezl Ndonga, ten ale mířil pouze přímo do středu branky a připraveného Benaglia.
     
    61
    Švýcaři sehráli před pokutovým územím zajímavou akci na jeden dotyk, finální přihrávka Zubera rozběhnutému Emegharovi ale postrádala přesnost.
     
    60
    Poslední desítky sekund doprovází řada nepřesností na obou stranách již v zárodcích rozehrávky.
     
    57
    Gabuňané se usadili na útočné polovině, Engongův centr ale Obiang hlavou nasměroval několik metrů vedle švýcarské svatyně.
     
    55
    Útočný rozjezd Madindy přibrzdil zákrokem nad rámec pravidel Hochstrasser.
     
    53
    Mehmedi se průnikem od rohového praporku směrem k pokutovému území zbavil Engongy pouze pomocí nedovoleného zákroku.
     
    52
    Mehmedi se pokusil překvapit gabunského brankáře Ovona technickou ránou z rohu pokutového území, ta mu ale nesedla a míč zamířil výrazně mimo branku.
     
    50
    Morganellův centr už téměř propadl přes celé pokutové území až k zcela osamocenému Emegharovi, před ním ale ještě stačil špičkou kopačky posunout míč ke svému brankáři Boussougo. Švýcaři se poté marně dožadovali odpískání malé domů.
     
    49
    Tandjigora ostře zasáhl míč odehrávajícího Freie a poté co rozhodčí Roldan ponechal Švýcarům výhodu, tak v prvním přerušení hry uděluje Tandjigorovi žlutou kartu.
     
    48
    Jako první vážněji zahrozili Gabuňané. Nono po průniku na pravém křídle hledal před brankou Ndoumboua, v poslední chvíli ale ještě stačil zasáhnout brankář Benaglio a míč ukrýt do své náruče.
     
    46
    Po změně stran vyběhly oba celky na hřiště v počátečních sestavách.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhému poločasu předchází kuriózní situace, kdy se rozhodčím nelíbila výstroj Merlina Tandjigory v oblasti stulpny a kopačky. Tandjigora se tak musí ještě přezouvat, než je konečně vpuštěn do hry.
     
    Po pětačtyřiceti minutách hraje Švýcarsko s Gabunem v jednom z premiérových zápasů londýnského olympijského turnaje nerozhodně 1:1. Favorizované Evropany poslal do vedení už v páté minutě z pokutového kopu Mehmedi. Ten mohl i zvýšit švýcarské vedení ve dvacáté minutě, ovšem nedokázal míč posunout do zcela odkryté branky a začaly přicházet velké gabunské šance. Obiang ale trefil břevno a následně neuspěl ve dvou samostatných únicích Aubameyang. Fotbalisté Gabunu se tak vyrovnání dočkali až v samém závěru prvního poločasu, kdy Aubameyang využil velkého zaváhání švýcarské obrany a překonal brankáře Benaglia.
     
    První poločas skončil.
     
    45
    Gabun právě vstřelil branku!
    Gabunu se zaslouženě podařilo vyrovnat! Nono povedeným obloučkem uvolnil v pokutovém území PATRICE AUBAMEYANGA, který využil i velkého zaváhání Kloseho, jenž se neúspěšně snažil soupeře vystavit do ofsajdu a Aubameyang se tváří v tvář brankáři Benagliovi nemýlil!
     
    44
    Minutu a půl dlouhou akci postupným útokem ze strany Švýcarů zakončil nepřesným pasem Zuber.
     
    42
    Hochstrasser posunul míč do pokutového území Emegharovi, toho však dokázal ubránit Ndong a ještě vybojoval odkop od vlastní branky.
     
    40
    N'Doumbou přenesl hru na pravou stranu hřiště, tam si vysoký pas nedokázal zpracovat na hrací ploše Engonga.
     
    38
    Didier Ovono nepřesvědčivě vyběhl a poté měl plné nohy práce, aby před svým pokutovým územím stihl odkopnout míč před atakujícím Mehmedim.
     
    37
    To se podařilo až o chvíli později Obiangovi, z dvaceti metrů však vyslal svoji ránu daleko vedle branky.
     
    36
    Ten Gabuňané ještě zdvojnásobili, ovšem ani jedním z centrů se nedokázali probít do zakončení.
     
    35
    Další přímočará akce Gabuňanů. Vzdušnou kolmicí tentokrát pokořil švýcarskou defenzivu Boussougo, našel rozběhnutého Aubameyanga, jenž se z úhlu řítil vstříc brankáři Benagliovi, ten ale soupeřova útočníka dokázal vyhnat z ideální střelecké pozice a celá nadějná situace končí pouze rohovým kopem.
     
    34
    Obiangova kolmice i s trochou štěstí propadla za záda švýcarských obránců, kde se najednou zjevil Pierre Aubameyang, ovšem se zakončením se příliš unáhlil a branku ve vyložené příležitosti výrazně netrefil.
     
    32
    Ze standardní situace načechral míč před branku N'Doumbou, ovšem trefil pouze prostor, který zcela ovládal brankář Benaglio.
     
    31
    Rychlou akci Madindy přerušil nedovoleným zákrokem Duff a je druhým žlutě napomenutým Švýcarem.
     
    29
    Emeghara vyvezl míč do hloubi útočné poloviny, poté předal míč na křídlo Freiovi, ovšem do ofsajdu.
     
    28
    Vůbec první rohový kop měli k dispozici také Afričané, ovšem míč snadno stáhl ze vzduchu brankář Benaglio.
     
    26
    Do zakončení se před gabunskou brankou tlačil Mehmedi, v akrobatické pozici však nedokázal nasměrovat míč do prostoru mezi třemi tyčemi.
     
    23
    Třetí švýcarský rohový kop zahrál Zuber, před brankou ale nenašel žádného ze spoluhráčů.
     
    22
    První skutečně velikou gabunskou příležitost rozehrál po pravém křídle Aubameyang, přízemním pasem do pokutového území chtěl vyzvat k zakončení Nona, který ale byl ubráněný velkou početní převahou a míč tak propadl až ke zcela osamocenému Obiangovi, jenž povedenou pumelicí orazítkoval břevno švýcarské branky!
     
    20
    Zuber potáhl míč po hranici pokutového území a předložil výstavní přihrávku Mehmedimu před prázdnou branku, kanonýrovi Dynama Kyjev se ale míč zamotal mezi nohy a Mehmedi už nezvládl posunout míč do odkryté svatyně.
     
    19
    Emeghara na hranici pokutového území převzal Rodriguezův pas, poté ale nepřesně přihrával do běhu Mehmedimu.
     
    17
    Druhý švýcarský rohový kop k ohrožení soupeřovy branky nevedl.
     
    16
    Zuber se probil do pokutového území přes Ndoumboua, gabunský obránce poté ještě stačil srazit jeho střelu za branku.
     
    15
    Z následné standardní situace se Afričanům nepodařilo ohrozit branku Diega Benaglia.
     
    14
    Rychlý gabunský kontr v podání Aubameyanga zastavil Klose jen za cenu žluté karty.
     
    13
    Rodriguez si u levé postranní čáry narazil míč s Mehmedim a hledal před brankou nabíhajícího Zubera, poslal mu ale nepřesný pas.
     
    11
    Mehmedi prošel do pokutového území, následný střílený centr byl nadražený Engongou vysoko do vzduchu a pro míč si bezpečně došel brankář Ovono. Jeden z nejzkušenějších fotbalistů v gabunském výběru. Za seniorský národní tým už odchytal přes padesát zápasů.
     
    9
    Frei hledal obloučkem u postranní čáry Mehmediho, ten ke zpracování míče vbíhal z ofsajdové pozice, což neuniklo pomeznímu Clavijovi.
     
    7
    Ke švýcarskému pokutovému území se středem hřiště dral Nono, před "šestnáctkou" mezi dvěma protihráči padl k zemi, kolumbijský arbitr ale nechává ve hře pokračovat.
     
    5
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    ADMIR MEHMEDI nezaváhal. Ačkoliv musel využít hned dva pokusy, neboť první úspěšnou penaltu nechal kolumbijský sudí Roldan opakovat kvůli předčasnému vběhnutí spoluhráčů do pokutového území. Švýcarský střelec poslal brankáře Ovona k opačné tyči než míč.
     
    4
    Švýcarsko bude kopat penaltu! U odraženého míče byl v pokutovém území Emeghara dříve než Henri Ndong a gabunský obránce soupeře setrvačností poslal k zemi. Sudí Roldan neměl jinou volbu než nařídit naprosto evidentní pokutový kop.
     
    3
    Hochstrasser hledal obloučkem za gabunskou obranu Emegharu, ten si ale v klíčovou chvíli nedokázal míč zpracovat a dříve u něj byl brankář Ovono.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Gabun: Ovono - Ecuele, Dinda, H. Ndong, Ebanega - Ndoumbou, Obiang, Mandinda, Endongah - Nono, Aubameyang

    Švýcarsko: Benaglio - Schaer, Klose, Morganella Rodriguez - Frei, Buff, Hochstrasser, Zuber - Mehmedi, Emeghara

    Rozhodčí: Roldan - Clavuo, Diaz (vš. Kolumbie).
     
    GABUN

    Fotbalisté Gabunu senzačně zvítězili na africkém šampionátu do 23 let, čímž si poprvé v historii zajistili účast na olympijském turnaji. Při turnaji v Maroku, konaném na sklonku loňského roku, nechali za sebou ve skupině Pobřeží Slonoviny a Jižní Afriku, v semifinále brankou Poka ze 119. minuty zdolali v prodloužení Senegal 1:0 a ve finále výsledkem 2:1 přehráli domácí Maroko. Na turnaji v celkem pěti zápasech skórovalo hned sedm různých fotbalistů týmu.
     
    ŠVÝCARSKO

    Švýcarsko se na olympijském turnaji představí poprvé po 84 letech. Dosud posledním vystoupením reprezentačního výběru země Helvétského kříže byla prohra s Německem 0:4 v Amsterdamu během roku 1928. Největším olympijským úspěchem švýcarské historie je pak finálová účast o čtyři roky dříve v Paříži, kde ve finálovém souboji nestačili na Uruguay výsledkem 0:3.

    Trenér Pierluigi Tami se musí na turnaji obejít bez dvou největších individualit, které mohl získat, neboť Xherdan Shaqiri i Granit Xhaka, kteří přestoupili za dohromady téměř 20 miliónů euro do Bundesligy (Shaqiri do Bayernu Mnichov, Xhaka do Mönchengladbachu) dali přednost boji o místo v sestavě v nových angažmá. Hlavními oporami výběru by tak měli být brankář Wolfsburgu Diego Benaglio a druhý nejlepší střelec loňského evropského šampionátu do 21 let, Admir Mehmedi.
     
    Příjemný podvečer při sledování olympijské předpremiéry. Fotbalové turnaje mužů i žen zahajují své boje ještě před zítřejším slavnostním zahájením her a jsou tak nejsledovanější sportovní událostí těchto dvou dní. V rámci skupiny B mužského turnaje se v Newcastlu na úvod představí Švýcaři s Gabunem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:15.

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 45. Aubameyang - 5. Mehmedi (pen.)

    Karty:   49. Tandjigora (GAB) - 14. Klose (SUI), 31. Duff (SUI)   78. Buff (SUI)


    Gabon: Ovono - N'Doumbou, Engonga Obame, H. Ndong, Dinda Kambambela - Obiang Obiang, Boussougo, Tandjgora, Madida - Nono, Aubameyang
    Švýcarsko: Benaglio - Morganella, Schar, Klose, Rodriguez - Frei, Buff, Hochstrasser, Zuber - Mehmedi, Emeghara

    Rozhodčí: Roldan - Clavijo, Diaz (vš. Kolumbie)
    bahis siteleri