Ghana – DR Kongo 2:2 (kon.) | Mali – Niger 1:0 (kon.)
konec
Ghana
2:2 (1:0)
Demokratická republika Kongo
Neděle 20.01.2013, 16:00 • Stadion Nelsona Mandely, Port Elizabeth (JAR) • Africký pohár národů
Předzápasové kurzy
     
    Také třetí utkání afrického šampionátu, kterým byl souboj v rámci skupiny B mezi Ghanou a Demokratickou republikou Kongo, končí smírně. Tentokrát už jsme i viděli vstřelené branky, o něž se oba týmy postaraly dvěma příspěvky.

    Ghaňané promarnili dvoubrankový náskok, ten jim zařídili svými trefami na přelomu obou poločasů Agyemang Badu a Kwadwo Asamoah. Favorit zápasu tak směřoval k důležité výhře na úvod turnaje, ovšem Konžanům se podařilo dvoubrankové manko smazat. Nejdříve perfektní pas Mabiely proměnil v kontaktní branku kapitán Mputu a vyrovnání měl na svědomí Dieumerci Mbokani. Ten se po takřka celý zápas proti důsledné ghanské obraně téměř neprosadil a když už se zdálo, že je na vystřídání, udeřil tak jak to umí parádně. V pokutovém území vybojoval faul Akaminka a sám proměnil následně nařízený pokutový kop. V závěru utkání ještě oba týmy měly šance na rozhodnutí zápasu, ale stav už se nezměnil.

    Skupina B pokračuje druhým dnešním utkáním od devatenácti hodin, v němž se střetnou papíroví outsideři tohoto kvarteta Mali a Niger. Už nyní je takřka jisté, že poražený tým jen stěží vůbec bude bojovat o postupové pozice. (18:06:51)
     
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Na Pantsilův centr si naskočil zcela neobsazený Asamoah Gyan a měl na hlavě rozhodnutí dnešního zápasu, ovšem v obrovské příležitosti střílel pouze do připraveného brankáře Kitiaby!
     
    90+2
    Do pokutového území Ghany se dral rychlý Kaluyituka, ovšem ve finální fázi svého průniku si míč mírně ukopl od kopačky a následnou zpětnou přihrávku před branku ukryl do svého hrudního koše brankář Dauda.
     
    90+1
    K dnešním devadesáti přidává arbitr Daniel Bennett pět nastavených minut.
     
    90
    V rozběhnuté devadesáté minutě měli fotbalisté Konga ještě možnost standardní situace v hloubi útočné poloviny, Kasusulův centr ale doletěl až za ghanskou branku.
     
    87
    Rychlé tempo, které jsme měli možnost sledovat po takřka celý druhý poločas, už výrazně ustalo a oba celky v koncovce zápasu preferují vyhnutí se nějaké hrubé chybě, která by mohla vést k inkasování.
     
    83
    Konžané měli na dosah dovršení senzačního obratu! Makiadi přesným pasem uvolnil na pravém křídle Kaluyituku, ten si od postranní čáry sběhl do pokutového území, kde tak dlouho vyčkával s finální přihrávkou, až si z nabíhajících spoluhráčů vybral Mulumba a střední záložník anglického West Bromwiche Albion ránou k tyči z vyložené pozice nechal vyniknout brankáře Daudu!
     
    81
    Závěrečné střídání zápasu, pro dnešek má odpracováno Albert Adomah, kterého nahrazuje Harrison Afful.
     
    79
    Konžané po druhé brance jakoby vyklidili střed pole a nechávají tam soupeři až příliš prostoru k rozehrávce.
     
    77
    Na přetažený centr Wakasa si nabíhal Boye, toho ale ve vzduchu předčil Mabiala a hlavou odehrál míč za postranní čáru.
     
    75
    Brankář Kidiaba měl plné ruce práce, aby stačil vytěsnit nad svoji branku překvapivý střílený centr Wakaso Mubaraka a ač byl zválcován dobíhajícím Akaminkem, svoji úlohu zvládl.
     
    74
    A další vynucené střídání na straně Konga, zraněný je stoper Mongongu, kterého zastoupí Zakuani.
     
    73
    Střídají i Ghaňané, Anthony Annanovi přepouští místo na hřišti právě zmíněný Derek Boateng.
     
    73
    Druhá změna v konžské sestavě, Kanda si zahraje místo Lua Luy, tomu nedovolilo pokračovat v zápase zranění, které utrpěl po jednom z ostrých zákroků Boatenga.
     
    72
    Následný rohový kop Ghany už k ohrožení soupeřova brankáře nevedl.
     
    71
    Parádní fotbal po přestávce pokračuje, v další šanci se ocitl Asamoah Gyan, když si před pokutovým územím našel prostor k zakončení a z osmnácti metrů pořádně protáhl Kidiabu. Ten stačil míč vyrazit vedle branky.
     
    69
    Kongo právě vstřelilo branku!
    DIEUMERCI MBOKANI si sám postavil míč na bílý bod uvnitř pokutového území a naprosto neomylně poslal míč k tyči!
     
    68
    Ještě před pokutovým kopem Kongo střídá, Kabanga nahrazuje Kaluyituka.
     
    67
    Poprvé se do dějin dnešního zápasu zapisuje Dieumerci Mbokani a to velmi významně, když po evidentním přidržení Akaminka vybojoval pokutový kop pro Kongo!
     
    66
    V další ghanské šanci se objevil Rabiu Mohamed, jenž si v pokutovém území zpraocval přesný pas Boatenga, nedokázal ale překonat Kidiabu
     
    64
    Další povedená útočná souhra neměla daleko k třetí ghanské brance! To když akci na jeden dotyk zakončoval Asamoah Gyan, jeho pumelici ale zablokoval Larrys Mabiala a ač se Gyan se svými spoluhráči dožadoval odpískání penalty za údajné zablokování střely rukou, tak sudí Bennett rozhodl zcela správně, když nechal ve hře pokračovat, neboť srazil míč hrudí.
     
    62
    Rohové kopy Konga už jsou obehranou písničkou, ten dosud poslední z kopačky Lua Luy dokonce přeletěl všechny hráče v pokutovém území a míč doskákal až za protější postranní čáru.
     
    61
    Velmi aktivní konžský kapitán Mputu si parádně zpracoval v pokutovém území těžký centr, ovšem mezi dvěma protihráči si nenašel prostor k zakončení.
     
    60
    Mbokani vyhrál hlavičkový souboj s Boyem, před Mputem poté měl Akaminko co dělat, aby mu stihl ukopnout míč do bezpečí.
     
    59
    Rohové kopy Konga zatím neznamenají pro soupeřovu branku žádné nebezpečí, nejinak tomu bylo i tentokrát.
     
    58
    Ghaňané účinným presinkem zahnali rozehrávku svého soupeře ze středu hřiště až k brankáři Kidiabovi, i ten musel míč rozehrát pod tlakem Wakasa.
     
    56
    První střídání Ghany, Rabiu Mohamed nahradí na hrací ploše Christiana Atsua.
     
    54
    Žlutou kartou je napomenut ghanský útočník Mubarak Wakaso.
     
    53
    Kongo právě vstřelilo branku!
    Konžané přeci jen korigují výsledek zápasu a dodávají mu pořádnou šťávu náboje! Povedla se jim podobně zdařila kombinační souhra, jakou využili k první brance zápasu Ghaňané. Makiadi parádní kolmicí do pokutového území vysunul do střelecké pozice kapitána TRESORA MPUTA, jenž se tváří v tvář brankáři Daudovi nemýlil a uklidil míč k tyči!
     
    51
    Konžané se pokusili o rychlou odpověď, na pravém křídle se uvolnil Issama, ovšem svým centrem nedokázal najít žádného z dvojice nabíhajících útočníků. Z té dvojice především Dieumerci Mbokani je zatím naprosto nevýrazný, pro ghanskou branku nečekaně až neškodný.
     
    49
    Ghana právě vstřelila branku!
    Po následném rohovém kopu už ale Ghaňané přidávají druhou branku! Na přetažený centr Wakaso Mubaraka si naběhl KWADWO ASAMOAH, na jeho hlavičku mířící pod břevno si brankář Kidiaba sáhl, míč už ale vytěsnit nad branku nestačil a Ghana zvyšuje svůj náskok!
     
    48
    Centr Agyemang Bada Mongongu odrazil pouze na hranici pokutového území, kde se do míče opřel Albert Adomah a brankář Kidiaba měl plné ruce práce, aby jeho ránu vyrazil!
     
    46
    Po změně stran vyběhly oba celky na trávník v zahajovacích sestavách.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas skončil.
     
    Po včerejších dvou bezbrankových remízách jsme se konečně na letošním africkém šampionátu dočkali vstřelené branky, postaral se o ni v 41. minutě Emmanuel Agyemang Badu a rozhodl tak o současném vedení Ghany nad Demokratickou republikou Kongo 1:0.

    V úvodu zápasu přitom měli největší příležitost ke skórování fotbalisté Konga, ovšem Lua Lua ztroskotal na souhře brankáře Daudy s jeho břevnem, poté doslova zazdil stoprocentní šanci Asamoah Gyan a radovat se tak mohl až v závěru úvodního dějství Agyemang Badu.
     
    45+2
    Ghaňané ještě získali jednu standardní situaci u postranní hranice pokutového území, Wakaso se pokusil o přímou ránu, z ostrého úhlu však na brankáře Kidiabu nevyzrál.
     
    45
    Sudí Daniel Bennett k úvodním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.
     
    45
    Závěr prvního poločasu se odehrává sice na ghanské polovině hřiště, ovšem stále velmi daleko od brankáře Daudy.
     
    44
    Třetí rohový kop Konga znovu nevedl k sebemenšímu ohrožení Daudy.
     
    42
    Albert Adomah srazil k zemi rozběhnutého Mpeka Issamu a stává se prvním žlutým hříšníkem dosavadního průběhu zápasu.
     
    41
    Ghana právě vstřelila branku!
    Úvodní branka celého šampionátu má vskutku nádherné parametry! Kwadwo Asamoah vnikl do pokutového území, kde se uvolnil povedenou narážečkou se svým skoro-jmenovcem Gyanem a předložil míč před prázdnou branku EMANUELI AGYEMANGOVI-BADUOVI. Ten byl sice tísněn bránícím Mabialou, přesto už dokázal dokopnout míč do odkryté konžské svatyně!
     
    39
    Následný rohový kop Konga fotbalisté v bílém také bez potíží ubránili a pokračujeme za bezbrankového stavu.
     
    38
    Kasusula ale neprostřelil ghanskou zeď, to se už částečně podařilo následně dorážejícímu Lua Luovi, Ghaňané ale srazili míč vedle vlastní branky.
     
    37
    Mputu byl podkopnut Akaminkem v bezprostřední blízkosti pokutového území a Kongu se nabízí možnost velmi zajímavé standardní situace.
     
    35
    Konžané vybojovali svůj druhý rohový kop, centr Mputa ale dokázal zkrotit do svých rukavic Fatau Dauda.
     
    33
    Nákop stopera Boyeho na pravé křídlo si nezvládl zpracovat Adomah a pouze prodloužil míč k brankáři Daudovi.
     
    30
    Po pár desítkách sekund už ale Boateng předvedl podstatně fotbalovější umění, když parádní kolmicí vysunul za konžskou obranu zcela osamoceného Asamoah Gyana, vyhlášený ghanský kanonýr ale tentokrát svoji roli nezvládl, když se při zakončení spíše ukopl a nesmělou ránu poslal výrazně vedle soupeřovy branky!
     
    28
    Derek Boateng u středové čáry ostrým skluzem sestřelil Mbokaniho, ten se jen těžce zvedá na nohy.
     
    27
    Kaiadiho centr nenašel žádného z jeho spoluhráčů, do odraženého míče se poté z dálky opřel Makiadi, mířil ale velmi nepřesně.
     
    26
    Těžkou přihrávku do obsazené pozice dostal Dieumerci Mbokani a míč proti dvojnásobné přesile neudržel. Největší konžská hvězda tak zatím zůstává fotbalově velmi neviditelná.
     
    24
    Makiadi si ve středu hřiště pomohl nedovoleným zákrokem v souboji se štírkem Wakasem, u míče zůstanou Ghaňané.
     
    22
    Agyemang Badu získal ve středu pole dostatek volného prostoru k rozehrání rychlého protiútoku, pod nohy se mu ale vrhl Mulumbu a perfektním čistým skluzem potvrdil své kvality, které už mnohokrát tento bojovník předvedl v anglické Premier League.
     
    19
    Z dvaceti metrů napřáhl k ráně Albert Adomah, soupeřovu branku ale o půl metru přestřelil.
     
    17
    Gyan dostal od Kwadwo Asamoaha příliš nepřesnou přihrávku do pokutového území a nebylo v jeho možnostech míč udržet na hrací ploše.
     
    14
    Břevno ghanské branky se pořádně zatřáslo! To když konžský kapitán Mputu připravil vyloženou střeleckou příležitost pro Lua Luu, jehož dělový projektil brankář Dauda parádním zákrokem vytěsnil na horní konstrukci své svatyně!
     
    12
    Další centr Wakasa od rohového praporku k zakončení nevedl.
     
    11
    Agyemang Badu povedenou kolmicí vysunul do pokutového území Gyana, kterého ale do zakončení nepustil Mongongu. Ten o soupeřova útočníka odehrál míč do zámezí, jihoafričtí sudí však chybně přiznávají Ghaně rohový kop.
     
    9
    Na rohový kop Wakasa si naskočil Agyemang Badu, na přední tyči ale v těžké pozici ze záklonu hlavou branku výrazně minul.
     
    8
    Adomah si u postranní čáry našel prostor k přízemnímu centru, do pokutového území nabíhali hned čtyři jeho spoluhráči, ke štěstí fotbalistů Konga ale měl k míči nejblíže Issama a odkopl jej do bezpečí.
     
    5
    Na opačné straně hřiště si Mputu neporadil s Asamoahem a jeden z klíčových fotbalistů v ghanském týmu vybojoval faul na svoji osobu.
     
    4
    Po pravém křídle se k individuálnímu průniku prodíral Adomah, ovšem čistým zákrokem se o jeho ubránění postaral Mongongu a ještě ustrážil míč před jeho odkutálením se za brankovou čáru. Vykopávat bude Kidiaba.
     
    3
    Úvodní roh Konga rozehrál Mputu, centr na přední tyč se ale také neujal.
     
    2
    První rohový kop Ghany nepřinesl pro soupeřova brankáře Kidiabu, hodnoceného jako nejlepšího afrického brankáře působícího na domácím kontinentu, žádné nebezpečí.
     
    1
    Duel je rozehrán, Ghaňané hrají celí v bílém, fotbalisté Konga v modrých dresech s červeným diagonálním pruhem.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Kvarteto domácích sudích v čele s Danielem Bennettem už přivedlo hlavní aktéry dnešního souboje na pažit stadiónu Nelsona Mandely, následovat budou státní hymny obou zúčastněných národů.
     
    Úvodní sestavy:

    Ghana: Dauda - Pantsil, Akaminko, Boye, Asamoah - Agyemang Badu, Boateng, Admoah, Atsu - Wakaso, Gyan


    Demokratická republika Kongo: Kidiaba - Issama, Mabiala, Mongongu, Kasusula - Kaiadi, Mulumbu, Kabangu, Mputu - Mbokani, Lua Lua

    Rozhodčí: Daniel Bennett (JAR).
     
    Druhým hracím dnem pokračuje africký šampionát v Jihoafrické republice! Příjemné odpoledne při sledování zápasu skupiny B mezi Ghanou a Demokratickou republikou Kongo.

    Favoritem zápasu budou bezpochyby čtyřnásobní šampióni z Ghany, na pátý titul už ale západoafričané čekají od roku 1982. Ghana bude na letošním šampionátu spoléhat zejména na střelecké dispozice už téměř národní legendy Asamoah Gyana. Ten v 64 reprezentačních startech nastřádal rovnou třicítku branek a pozor, v dresu arabského Al-Ainu má letos průměr více než 1,5 branek na zápas! Výraznou podporu by mu měl představovat středopolař Juventusu Turín Kwadwo Asamoah a dvaadvacetiletý Wakaso Mubarak ze španělského Espanyolu. Ten má na svém kontě pouhé tři reprezentační starty, avšak na nadcházejícím šampionátu by mohl být ghanským trumfem. Hned sedmnáct fotbalistů výběru trenéra Jmaese Kwesi Appiaha působí na starém kontinentu.

    Fotbalisté Konga ale rozhodně nenastoupí do zápasu předem poraženi. Ba naopak jejich kádr se skládá z řady fotbalistů domácího klubu TP Mazembe, jenž v letech 2010 a 2011 dokázal triumfovat v africké Lize mistrů. Ještě lepší fotbalisté pak přiletěli z Evropy, kdy tým doplňuje klíčový útočník belgického Anderlechtu Dieumerci Mbokani nebo výborný střední záložník Youssouf Mulumbu, jenž v dresu West Bromwiche Albion absolvoval za čtyři roky už 132 zápasů v Premier League a v rámci nejlepší národní klubové soutěže světa se stal uznávanou postavou.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 41. Agyemang Badu, 49. Asamoah - 53. Mputu, 69. Mbokani

    Karty:   42. Adomah (GHA), 54. Wakaso (GHA)


    Ghana: Dauda - Pantsil, Akaminko, Boye, Asamoah - Agyemang Badu, Boateng, Admoah, Atsu - Wakaso, Gyan

    Demokratická republika Kongo: Kidiaba - Issama, Mabiala, Mongongu, Kasusula - Kaiadi, Mulumbu, Kabangu, Mputu - Mbokani, Lua Lua

    Rozhodčí: Bennett - Range, Zakhele (JAR)
    bahis siteleri