Barcelona – Atlético 0:0 (kon.)
konec
FC Barcelona
0:0 (0:0)
Atlético Madrid
Středa 28.08.2013, 23:00 • Camp Nou, Barcelona • Španělský superpohár
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 23:00.
     
    Španělský superpohár po prvním utkání v minulém týdnu vstupuje do své závěrečné části. V odvetě na Camp Nou nastoupí domácí Barcelona proti Atléticu Madrid v zádech s remízou 1:1, která ji dává do odvety o něco větší možnosti než soupeři.
     
    Barcelona sice v posledním kole nejvyšší španělské soutěže zvítězila na hřišti Málagy 1:0, jejímu hernímu projevu ale něco chybělo. Nekonala se žádná ofenzivní smršť a důvod byl nasnadě – Lionel Messi. Argentinský fotbalista do utkání kvůli zranění nenastoupil a všechna média si tak před druhým utkání Supercopy dělala starost, zda nastoupí proti Atléticu. Dle posledních zpráv by tomu tak skutečně mělo být. Na rozdíl od něj by si ale zahrát neměli střelec jediné branky z Málagy Adriano a dále Afellay, Cuenca a Puyol.
     
    Jedním z mála, kteří mají co do činění s Atléticem Madrid a nevadil by jim Messiho start, byl trenér Atletů Diego Simeone. "Doufám, že bude hrát Messi i Neymar. Pro fanoušky by to bylo lepší, stejně tak, jako kdyby se Supercopa hrála jen na jeden zápas," řekl Simeone pro deník Marca a ihned odmítl spekulace o případném příchodu Ikera Casillase, jemuž se nedostává prostoru v konkurenčním Realu. "Ne. Mám Courtoise a další dva brankáře, kteří čekají na svou šanci."
     
    Simeone s výkonem svých svěřenců v posledním kole mohl být spokojený. Atlético stejně jako Barcelona zvládlo i druhé utkání a doma si poradilo s Vallecanem rovnou 5:0. Oba dnešní soupeři tak na svém kontě mají osm ligových branek za dva zápasy, což je pasovalo do role lídrů tabulky před taktéž stoprocentním Athleticem, Villarrealem a Realem Madrid.
     
    Poslední utkání Barcy v Málaze mělo zajímavou dohru v médiích. Zástupcům katalánského klubu se nelíbilo pár výroků rozhodčích ohledně zákroků domácích na Neymara. "Doufám, že tentokrát rozhodčí zapíská každý faul na něj," uvedl před finále sportovní ředitel Barcelony Andoni Zubizarreta. "Nemám ve zvyku obviňovat rozhodčí. Dělají chyby, což se ve fotbale stává," dodal k rozhodčím Simeone, jehož tým se netradičně nezúčastnil tréninku v nabízených prostorech od Barcelony, ale využil areálu Espanyolu, aby se mohl připravit za zavřenými dveřmi.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Barcelona: Valdés – Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Xavi, Busquets, Fábregas – Sánchez, Messi, Neymar.

    Atlético Madrid: Courtois – Juanfran, Miranda, Godín, Filipe – Suárez, Gabi – Koke, Turan – Costa, Villa.

    Rozhodčí: Borbalán.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Barcelona se na úvod chopila míč a začíná ihned praktikovat svou typickou hru založenou na zdlouhavém držení míče.
     
    2
    Po chvíli jej ztratila a dopředu tak mohlo Atlético, Turanovi se nakonec nepodařila klíčová přihrávka.
     
    3
    Neymar se poprvé v utkání dral za míčem, který proskočil mezi Juanfranem s Mirandou. Jejich zaváhání nakonec nebylo potrestáno a skončilo jen autovým vhazováním.
     
    3
    Sánchez výborně zabojoval a zastihl míč u koncové čáry, vše skončilo nepřesným centrem Alvese do šestnáctky.
     
    4
    Chvíli poté byl Alves znovu k vidění u Courtoisovy šestnáctky, kde fauloval Gabiho a hodně těžce tento výrok sudího Borbalána nesl.
     
    5
    Vypadalo to, že si Messi ukousl příliš velké sousto, avšak poté přišel Turanův faul a první standardní situace pro Barcelonu.
     
    5
    Piqué šel do vzdušného souboje s Courtoisem zbytečně, brankář Atlético s jistotou utlumil míč ve svých rukavicích.
     
    6
    V souboji dvou desítek si Messi opět řekl o faul a ten byl skutečně Turanovi odpískán. Hodně přísné rozhodnutí rozhodčího Borbalána u čtvrtého sudího okamžitě reklamoval také trenér Atlética Diego Simeone.
     
    7
    Busquets krásnou přihrávkou do ulice našel Messiho, ten si ale i díky Filipeho přítomnosti nedokázal ideálně zpracovat míč a Courtois se štěstím zasáhl! První velká šance Barcelony přišla z ničeho nic.
     
    8
    Fábregasův centr přes celé pokutové území hledal Neymarovu hlavu, na níž nakonec skutečně skončil. Od brazilského útočníka směřoval míč za koncovou čáru a od své branky tak bude odkopávat Courtois.
     
    9
    Courtoisovi se odkop vůbec nepovedl a prakticky ihned Barceloně vrátil míč.
     
    10
    Fábregas si opět naběhl do volného prostoru, odkud odcentroval přes celé pokutové území, jediný jeho spoluhráč v šestnáctce Sánchez ale míč na zadní tyči netrefil.
     
    10
    Tlak Barcelony teď bude trochu otupen, Costa se totiž nechal chytře faulovat Neymarem.
     
    11
    Costa sehrál důležitou roli i při dalším nedovoleném zákroku. Tentokrát to byl on, kdo příliš použil tělo proti Albovi u postranní čáry a sudí Borbalán na radu svého pomezního asistenta zadul do píšťalky.
     
    12
    Messi si došel pro míč hluboko k půlící čáře a nakonec jej ztratil. Až na jednu situaci, která doslova volala po gólu, jej hráči Atlética statečně pokrývají.
     
    13
    Tentokrát už Filipeho tvrdá hra na Messiho neprošla a Barcelona bude nucena rozehrát míč z klidu daleko od Courtoisovy branky.
     
    14
    Hra se stále hodně kouskuje fauly Atlética. Nutno ovšem podotknout, že sudí Borbalán některé souboje posuzuje až moc úzkostlivě.
     
    15
    Kombinace domácích na jeden dotek v okolí madridské šestnáctky vyvrcholila Albovým pokusem o centr z voleje. Dle očekávání míč Courtoise neohrozil.
     
    16
    Fábregas dostal poměrně dobrou přihrávku ke koncové čáře, avšak potom nedokázal přesně přihrát zpět. Atlético tak mohlo podniknout rychlý brejk, který byl zastaven a opětovná přihrávka Kokeho na Costu směřovala do ofsajdu.
     
    17
    Neymar se pokusil ukličkovat Juanfrana. Ten se s tím příliš nemazal a jednoduše mu ukopl míč na rohový kop.
     
    18
    Barcelona jej rozehrála nakrátko, Atlético se jí vytáhnout zatím nepodařilo.
     
    18
    Neymar se pak přesunul na pravou stranu, kde stanul tváří v tvář Filipemu a při poslední kličce si jednak ukopl míč do zámezí a pak si také lehce poranil kotník.
     
    19
    Alves se dostal na své straně pod tlak a tak se pokusil alespoň odcentrovat, nenašel však nic jiného než Courtoisovy rukavice.
     
    20
    Po delší době opět faul na obranné polovině Barcelony, Busquets se provinil proti fotbalovým pravidlům a Villovi.
     
    21
    Poměrně netradiční rozehrávka nakrátko skončila nepřesným Turanovým centrem směřovaným ke Costovi.
     
    21
    Teď měla Barcelona opravdu velké štěstí. Costa byl znovu vysunut do ofsajdu, avšak s rozhodnutím rozhodčích by se dalo trochu polemizovat. Kdyby vše bylo vyhodnoceno jinak, musel by jít Alba za stažení útočníka Atlética předčasně pod sprchu.
     
    22
    Neymarovi rozhodně nechybí sebevědomí, teď to ale v šestnáctce přehnal.
     
    22
    Míč ale zůstal v držení Barcelony a Costa oplatil Albovi jeho nedovolený zákrok z před pár okamžiků. Xavi s Messim se již radí, jak realizují tuto standardní situaci.
     
    24
    Xavi to zkusil přímo na přední tyč a trefil dvoučlennou zeď soupeře.
     
    24
    Sánchez byl dost možná faulován u postranní čáry, sudí ale ukázal, aby hrál dál a zadělal tak Barceloně na pořádné problémy. Zpětnou Alvesovu přihrávku totiž vystihl Costa a nebýt Piquého, šel by sám na Valdése.
     
    25
    V rukavičkách nehraje ani Gabi a před chvíli to dal tvrdě pocítit i Busquetsovi.
     
    26
    Messi si tentokrát hodil míč kolem Kokeho, pak do něj naběhl a zařídil záložníkovi Atlética žlutou kartu.
     
    27
    Messi sám rozehrál i nařízený volný kop. Míč se na hlavu některého z jeho spoluhráčů nedostal.
     
    27
    Barcelona se dožaduje další standardní situace, podle sudího Borbalána a jeho kolegy s praporkem ale Fábregas upadl příliš ochotně.
     
    28
    Alves při bránění u postranní čáry zahrál rukou, byť se to domácímu kouči Martinovi příliš nezdá.
     
    28
    Standardní situace byla rozehrána velmi špatně, Atlético se ale nadále udrželo u míče a dostalo Costu před šestnáctku, kde jej za žlutou kartu fauloval Cesc Fábregas.
     
    29
    Sudí Borbalán ještě musí uklidnit vášně v šestnáctce.
     
    30
    Filipeho střela měla směřovat přímo na branku, místo toho směřovala nad ni.
     
    30
    Messi inkasoval tvrdý zákrok před šestnáctkou od Suáreze s Turanem, žlutou kartou za protesty je ale odměněn Sergio Busquets.
     
    31
    Další secvičený signál z katalánské dílničky končí u Courtoise.
     
    32
    Barcelona zůstala vzadu nezajištěna a do brejku vyrazilo Atlético, Turan nakonec neměl na levé straně příliš prostoru a vytěžil tak jen autové vhazování.
     
    32
    Po něm se nepovedlo Villovi zpracovat míč a Valdés si tedy zopakuje odkop z před pár chvil.
     
    32
    Neymar si hodil míč kolem Gabiho a pak sám hodil skok plavmo. Sudí Borbalán k mírnému údivu odpískal nedovolený zákrok na brazilského fotbalistu.
     
    33
    Barcelona pochybila při autovém vhazování a míč se tak vrací do državy Atlética.
     
    34
    Zatím ani jeden z trenérů není příliš spokojen s výkonem rozhodčích a ve svých výbězích to čas od času dají pořádně najevo.
     
    35
    Mascherano před přeplněnou šestnáctkou nevěděl, co s míčem a tak vystřelil do prvního protihráče.
     
    35
    Costa unikl do dalšího brejku a dobře podržel míč, který se nakonec dostal do střelecké pozice ke Kokemu. Ten však střelil pokus placírkou, jenž jen silou vůle doputoval k Valdésovi.
     
    36
    Diego Simeone za postranní čárou rychlým podáním míče zrychlil hru a přes Costu skoro do brejku vyslal Filipeho. Ten upadl po souboji rameno na rameno s Alvesem, odpískání nedovoleného zákroku se nedočkal.
     
    37
    Barcelona sehrála další nebezpečnou akci v šestnáctce Atlética, po Messiho průniku a také Fábregasově hlavičce zasahoval Courtois.
     
    39
    Barcelona se opět odhodlala k dlouhému držení míče, po němž se k němu dostal v šestnáctce Messi, avšak jej nedokázal dostatečně schovat.
     
    40
    Atlético momentálně brání zatažené před svou šestnáctkou a čeká na případné brejky. Že přijdou, jsme se mohli přesvědčit v předchozím průběhu utkání, kdy Barcelona několikrát nechala na své polovině pootevřená vrátka.
     
    41
    Miranda s nasazením vlastního zdraví proti Fábregasovi ustrážil míč a od branky tak bude odkopávat Courtois.
     
    42
    Krásná kombinace Atlética na pár doteků nakonec skončila přihrávkou k Turanovi, jenž si poradil s Piquém a pak nártem pálil na jistý gól, proti kterému Barcelonu brilantním zákrokem uchránil Valdés!
     
    42
    Po následném netradičně zahraném rohovém kopu hlavičkoval Costa vedle.
     
    43
    Atléticu vypracovaná příležitost vlila novou krev do žil a odvažuje se napadat před barcelonskou šestnáctkou.
     
    44
    Sražený centr na zadní tyči poslal hlavou nad Courtoisovu branku Sánchez. Chilský útočník je zatím zřejmě nejméně nápadným členem útočného barcelonského tria.
     
    45
    Gabi vletěl poměrně ostře do souboje s Fábregasem a hvizd sudího Borbalána na sebe nenechal dle očekávání dlouho čekat.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Fernández Borbalán nechal Xaviho s Messim rozehrát a poté ukončil první poločas. V němž jsme se až na dvě výjimky spíše nudili a sledovali neustále přerušovanou hru. Můžeme tak jen doufat, že se obraz hry změní do druhého poločasu, jenž by měl začít krátce po půlnoci středoevropského času.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Atlético se na úvod druhého poločasu pokouší zaškrtit Barcelonu a zatím se mu to na její polovině daří.
     
    47
    Turanův centr nakonec skončil u Valdése, který založí další postupnou akci domácích.
     
    47
    Alba si vůbec nerozuměl s Neymarem a zadarmo darovali míč Atléticu. Madridský celek již několikrát v dnešním zápase prokázal, že je připraven využít i takovýchto milodarů.
     
    48
    Dlouho to netrvalo a Barcelona se dostává k tradičnímu držení míče.
     
    49
    Atlético je zatím ve druhém poločase rozhodně aktivnější. Aby ne, k zisku trofeje potřebuje nutně skórovat.
     
    50
    Na Alvesův centr sice nedoskočil Neymar, Juanfran za ním ale raději zahrál na rohový kop.
     
    51
    Po rohovém kopu Barcelony následuje pouze odkop od Courtoisovy branky.
     
    52
    Neymar naboural do Gabiho, který se mu spíše vyhýbal a přesto byl odpískán faul na brazilského mladíka.
     
    52
    Atlético se však s přehledem ubránilo a operuje s míčem. Zatím si jej ve druhé půli užívá více, než v té první.
     
    53
    Neymar opět na zemi a znovu za to může Gabi. Tady by se už mohlo jednat o přímé ohrožení branky.
     
    53
    Fábregas zamýšlel svůj centr na zadní tyč, kam jej také poslal a zpříjemnil tak Courtoisovi život.
     
    54
    Gerard Piqué na poslední chvíli skluzem poslal k zemi unikajícího Filipeho. Popravdě řečeno, levý bek Atlética všemu ještě trochu přidal, účel ale splnil.
     
    55
    Standardní situace zůstala nevyužita.
     
    55
    Atlético si ve druhém poločase ještě více troufá a změna taktiky je zcela jasná. Barcelona už to nemá tak ulehčené, jako tomu bylo v prvním dějství.
     
    56
    Juanfran zkušeně podržel míč proti převaze nepřátel a zapříčinil tak akci Atlética, po níž se ke krásné střele na zadní tyč dostal Villa a Valdés musel vytasit další skvělý zákrok, po němž ještě měla domácí obrana napilno, aby dostala míč mimo Costův dosah a zároveň si zajistila odkop od své branky!
     
    57
    Juanfran u pravé postranní čáry nastavil nohu Neymarovi a ten přes ni ochotně upadl.
     
    58
    Neymar utancoval dva obránce Atlética a jeho následný centr srazil na rohový kop Koke.
     
    58
    Míč se točil na zadní roh malého vápna, díky zásahu defenzivy Atlética se nedotočil.
     
    59
    Trochu se divím, že kapitán Atlética Gabi stále ještě hraje bez žluté karty. Při Borbalánově stylu posuzování jistých zákroků by jich měl mít už aspoň pět.
     
    61
    Barcelona se pokusila zrychlit hru, Neymar ale v šestnáctce podklouzl.
     
    62
    Akce Barcelony pokračovala, po koncové čáře neohroženě pronikl Fábregas, proti němu se však vyrojili hned dva protihráče a míč nakonec skončil u Courtoise.
     
    63
    Atlético to nadále zkouší po křídelních prostorech a obránci Barcelony začínají mít čím dál větší potíže. Nervozita samozřejmě stoupá, k zisku španělského superpoháru je stále blíže Barcelona.
     
    64
    Messi se nečekaně daleko zjevil za madridskou obranou a nakonec nedokázal využít toho, že se k překvapení všech nejednalo o ofsajd.
     
    65
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Alexis Sánchez, přichází Pedro.
     
    66
    Hra se nadále přelévá od jedné šestnáctky po druhou. Utkání je stále otevřené.
     
    67
    Atlético při Alvesově centru naprosto zapomnělo na zadní tyči Neymara, ten ale místo střely z jedné na branku ještě vracel míč bůhvíkam!
     
    67
    Tentokrát může Atlético děkovat Filipemu, jenž na poslední chvíli vstoupil do Messiho průniku a udržel nerozhodný stav.
     
    68
    Tlak Barcelony končí nepřesnou střelou Piquého z dálky.
     
    69
    Fábregas roztáhl hru na Albu, jehož centr srazil na rohový kop Godín.
     
    69
    Xaviho centr na malé vápno vyboxoval Courtois.
     
    70
    Barcelona to opět v šestnáctce překombinovala. Xavi místo střely chtěl dovést akci až do kuchyně, místo toho ale odevzdal míč.
     
    70
    Alves na hranici šestnáctky hledal Messiho, přihrávka skončila u Courtoise.
     
    71
    Zdá se, že Barcelona chce zavčasu rozhodnout a nenechat nic náhodě.
     
    72
    Pedro ztratil na křídle míč a dopředu mohlo jít Atlético. Hosté však svou akci zbrzdili a následný Mirandův nákop skončil autovým vhazováním.
     
    72
    Střídání v týmu Atlético Madrid: ze hřiště odchází Arda Turan, přichází Adrián.
     
    73
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Cesc Fábregas, přichází Andrés Iniesta.
     
    74
    Busquets další skvělou přihrávkou do kříže našel Iniestu, jenž se ještě snažil vyšperkovat střeleckou pozici pro Neymara. To neklaplo a Barcelona to musela zkusit znovu, Alves nakonec odcentroval do území, kde kraloval Courtois.
     
    75
    Alves na lajně zavadil o Filipeho a vybojoval další rozehrávku pro Barcelonu z klidu.
     
    76
    Miranda napálil míč do Neymara a stavěl se na odkop. Místo toho byl nařízen rohový kop.
     
    77
    Který se bude záhy opakovat.
     
    77
    Xavi s Iniestou rozehráli nakrátko a prvně jmenovaný poslal na malé vápno štiplavý centr, s nímž si pěstmi poradil Courtois.
     
    77
    Piqué fauloval kousek od šestnáctky Costu a šanci zahrozit ze standardní situace tak má Atlético.
     
    78
    Kokeho centr bohužel pro Atlético našel jen Busquetse.
     
    78
    Busquets se následně po chvíli rozhodl vyvést míč, avšak tvrdě narazil u Gabiho.
     
    79
    Atlético zřejmě opět přepnulo na režim protiútoků.
     
    80
    Barcelona se rozběhla do situace jeden na jednoho, Iniesta se ale v prostoru před šestnáctkou s míčem zamotal.
     
    80
    Na trávníku zůstal ležet Alves a sudí Borbalán se s kolegy radí, proč k tomu došlo.
     
    81
    Po krátké úvaze se sudí Fernández Borbalán rozhodl udělit červenou kartu Filipemu, který tak kvůli zákroku na Alvese finále nedohraje.
     
    81
    Gabi se díky protestům konečně dočkal žluté karty.
     
    82
    Filipe tedy odešel do kabin a sudí Borbalán musí uklidnit emoce na hřišti. Nejhorší možný závěr pro Atlético.
     
    83
    Neymarovi se rozehrávka standardní situace příliš nepovedla, Barcelonu to ale tolik netíží.
     
    83
    Frustrovaný Costa skopl Messiho a k překvapení všech nedostal ani žlutou.
     
    84
    Střídání v týmu Atlético Madrid: ze hřiště odchází David Villa, přichází Cristian Rodríguez.
     
    85
    Diegu Costovi se nepodařilo vyjet s míčem a tak si svou frustraci vylil na Alvesovi, kterého při návratu zlostně poslal k zemi. Žlutá karta přišla téměř okamžitě.
     
    86
    Ve vyhroceném závěru se Barcelona již tolik netlačí před Courtoise, Atlético ale už nemá příliš šancí, aby zvrátilo osud tohoto finále.
     
    87
    Barcelona do hry zapojila také Valdése. Jasná hra na jistotu.
     
    88
    Je nařízen pokutový kop pro Barcelonu! Miranda v šestnáctce srazil Pedra a sudí Borbalán s odpískáním penalty příliš dlouho neváhal.
     
    89
    Miranda ještě pochopitelně dostal žlutou kartu.
     
    89
    Střídání v týmu Atlético Madrid: ze hřiště odchází Koke, přichází Leo Baptistao.
     
    89
    K pokutovému kopu se postavil Lionel Messi, avšak orazítkoval břevno Courtoisovy branky!
     
    90
    Běží poslední řádná hrací minuta utkání a Barcelona se snaží co nejvíce držet míč. V tom je opravdu dobrá.
     
    90+1
    Sudí Borbalán přiběhl k lavičce Atlética a zřejmě za protesty ukázal červenou kartu vystřídanému Ardovi Turanovi.
     
    90+1
    Přidány jsou čtyři minuty.
     
    90+2
    Aby toho nebylo málo, tak nám na hřiště vběhl nějaký šílenec a objal Gerarda Piquého. Jediné štěstí, že neměl tolik odvahy a nešel do naha jako jeden z fanoušků při pondělní ligové dohrávce v Ostravě.
     
    90+2
    Pořadatelé toho blázna rychle odklidili a snad konečně dohrajeme utkání. I komentátorům se už chce spát.
     
    90+3
    Baptistao se v pozici s nulovou nadějí otočil a vystřelil do hlediště. Rohového kopu se nedočkal.
     
    90+4
    Úplně poslední šance pro Atlético.
     
    90+4
    Adriánův centr ve svých rukavicích zkrotil Valdés.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Přestože jsme v utkání gól neviděli, rozhodně bude o čem psát. Dvě červené karty na straně hostí a také Lionel Messi, který v 89. minutě neproměněnou penaltou odmítl svou třináctou branku v rámci španělského superpoháru. Z jeho zisku se tedy může těšit FC Barcelona, která toto veselí fakticky podstupuje již počtrnácté. Já vám děkuji za pozornost a všem, kteří jste to vydrželi až sem, přeji dobrou noc. (00:55:07)

    Daniel Polách

    Branky:

    Karty:   28. Fábregas (BAR), 30. Busquets (BAR), 54. Piqué (BAR) – 26. Koke (ATM), 81. Gabi (ATM), 85. Costa (ATM), 89. Miranda (ATM)   81. Filipe (ATM), 90+1. Turan (ATM)

    Neproměněná penalta: 89. Messi (BAR), mimo


    FC Barcelona: Valdés – Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Xavi, Busquets, Fábregas (73. Iniesta) – Sánchez (65. Pedro), Messi, Neymar
    Atlético Madrid: Courtois – Juanfran, Miranda, Godín, Filipe – Suárez, Gabi – Koke (89. Baptistao), Turan (72. Adrián) – Costa, Villa (84. Rodríguez)

    Rozhodčí: Borbalán
    bahis siteleri