Chabarovsk – N.Novgorod 1:2 (0:1 po s.n.) | Vladivostok – Kazaň 3:2 (kon.) | Novokuzněck – Viťaz 0:2 (kon.)
Novosibirsk – Dynamo Moskva 1:0 (kon.) | Čeljabinsk – Doněck 0:1 (kon.) | Magnitogorsk – Minsk 3:0 (kon.)
Ufa – Spartak Moskva 1:2 (po pr.) | Nižněkamsk – Záhřeb 3:2 (1:0 po s.n.) | CSKA Moskva – Omsk 3:1 (kon.)
Riga – Barys 3:2 (4:3 po s.n.) | HC Slovan – Chanty-Mansijsk 3:2 (1:0 po s.n.) | Lev – Jekatěrinburg 3:2 (po pr.)
po prodl.
Salavat Julajev Ufa
1:2 (1:1, 0:0, 0:0 – 0:1)
Spartak Moskva
Středa 13.11.2013, 14:00 • Ufa Arena, Ufa. • KHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Příjemné odpoledne! Po reprezentační přestávce se opět rozjíždí přední evropské ligy, prestižní KHL k sobě svede domácí Ufu a moskevský Spartak.
     
    Salavat prohrál na předchozím tripu po cizích kluzištích tři ze čtyř zápasů, doma si však vede znamenitě. Hokejisté Ufy uspěli na svém hřišti sedmkrát za sebou a v roli favorita vstupují i do dnešního klání. V tabulce Východní konference patří uznávanému celku čtvrtá příčka.
     
    Klub z Moskvy touží soupeřovu domácí nadvládu prolomit. Spartak vyhrál třikrát v řadě, v posledních dvou případech navíc nedostal ani jeden gól a v tabulce své konference se drží na šestém místě.
     
    Jenže hosté neporazili svého protivníka už více než čtyři roky, Ufa všechny vzájemné zápasy z poslední doby ovládla. Loni vyhrál Salavat v Moskvě 3:2 po samostatných nájezdech a soka zdolal i před vlastními fanoušky, kde se radoval z vítězství 4:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Salavat Julajev Ufa: Vasilevskij (V. Volkov) – Babčuk, Kulda, Višněvskij, Isangulov, Zubarev, Kolcov, Ščitov, Gurkin – Makarov, Filatov, Hartikainen – Mereskin, Chlystov, Dubrovskij – Pihlström, Kajgorodov, Záborský – Stěpanov, Gluchov, Pankov.

    Spartak Moskva: Glass (Ivanov) – Quint, Sergejev, Bodrov, Kulik, Vasiljev, Mamkin, Grišin, Několenko – Špirko, Anderson, Wandell – Volkov, Žerděv, Nikulin – Kozlov, Junkov, Krutov – Bobrov, Něsterov, Pešechonov.
     
    Ruská hymna dozněla, vše je připraveno k zahajovacímu vhazování. Oba týmy se představí ve svých tradičních dresech – domácí se oblékli do zelené barvy, Spartak nastoupí v červenobílé kombinaci.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:07
    Hostující brankář už má za sebou první zákrok. Jeho pozornost prověřil střelou z levého kruhu Filatov, mířil však pouze doprostřed branky. Glass zastavil kotouč ve výstroji a přerušil hru.
     
    01:19
    Ufa začíná aktivněji, domácí jsou častěji na puku a snaží se tvořit hru. Kotouč ale před malým okamžikem vyskočil za mantinel, trenéři posílají na led čerstvé formace a hráči se už staví na vhazování ve středním pásmu.
     
    02:07
    První vyloučení v dnešním klání. Dvouminutový trest za hákování si odpyká hostující Junkov, Salavat má k dispozici početní převahu.
     
    02:14
    Hartikainen míchal s pukem na pravé straně hřiště. Naznačil přihrávku, kotouč si ale stáhl zpět na čepel a vypálil. Glass se však zaskočit nenechal, po důrazném souboji navíc vypadla jeho klec ze svého postavení.
     
    03:57
    Kolcov už byl ve středním pásmu, obránce zpracoval těžkou přihrávku těsně za modrou čárou a čárový rozhodčí vykazuje domácí celek z útočné zóny.
     
    04:10
    Ufa přesilovou hru nevyužila, Junkov je zpět na ledě a Spartak hraje v plném počtu. Oslabení přečkali hosté bez problému.
     
    05:03
    Domácí zatím marně dobývají soupeřův obranný val. Babčuk musel s pukem na holi zacouvat zpět, ocitl se totiž v tísni napadajících protihráčů.
     
    06:15
    Ufa právě vstřelila branku!
    Salavat přetavuje svůj tlak ve vedoucí trefu. Prosadil se TEEMU HARTIKAINEN, jehož po pravém křídle vyslal Babčuk. Útočník se na kruhu elegantně zbavil beka Kulika a prudkou střelou poté trefil přesně ke vzdálenější tyči. Asistence: Anton Babčuk, Artus Kulda – 1:0.
     
    07:21
    Spartak se ještě k ničemu nedostal, hosté jsou zataženi ve své defenzivě a gólman Glass má napilno. Před jeho svatyní kroužil Gluchov a nakonec i zakončil, ale puk do sítě neprotlačil.
     
    08:38
    Pankov to nemyslel špatně. Na modré čáře napřáhl ke střele, jenže kotouč ještě potáhl a dokázal se prosmýknout až k brance. Glasse vzápětí prověřil střelou ze spodní části kruhu, ovšem trefil jen jeho betony.
     
    09:51
    Wandell neúnavně napadal domácí rozehrávku, v rohu útočného pásma černou pryž získal, jenže dvojice protivníků ho o ní zase rychle připravila a Ufa opět míří kupředu.
     
    10:37
    Salavat už mohl mít náskok dvou branek. Čtvrtý útok domácích si vytvořil tlak, Pankov stál v pravý čas před brankovištěm a stačilo mu pouze správně nastavit čepel, poskakující kotouč ovšem do sítě nedostal. V tísni obránců netrefil puk ideálně.
     
    11:13
    Na druhé straně musel být na pozoru i Vasilevskij, protihráč Něsterov rychle obkroužil branku a snažil se zasunout kotouč do sítě podél levé tyčky. Gólmanovy betony ale byly na místě.
     
    13:02
    Moskevský celek se z ospalého začátku pomalu probouzí. Něsterov ustál za brankou několik soubojů a vzápětí poslal puk na levý kruh, kde operoval Junkov. Útočník měl na střelu dostatek času, jenže trefil jen brankářovu vyrážečku.
     
    14:27
    Tentokrát ale hostujícímu výběru nevyšla rozehrávka – zakázané uvolnění. Bude se vhazovat po pravici brankáře Jeffa Glasse.
     
    15:45
    Icing i na opačné straně ledového oválu. Pankov se po prudké přihrávce natahoval marně, spoluhráčova nabídka měla velkou razanci a skončila až za hostující klecí.
     
    16:31
    Makarov dostal u hrazení hodně prostoru. Podél mantinelu se protáhl až do výhodnější střelecké pozice, jenže k palebnému pokusu se nedostal. Obránci ho ukázkově uhlídali.
     
    17:27
    Mohlo být vyrovnáno. Pešechonov však selhal, domácí defenziva mu nevěnovala pozornost a šikovný forvard stál několik vteřin sám u brankoviště. Před sebou měl pouze ležícího gólmana, jehož unáhlenou střelou trefil jen jeho beton.
     
    17:54
    Spartak si zahraje v početní převaze, menší trest za krosček vyfasoval bek Kulda. Červenobílí mají slibnou příležitost k tomu, aby v závěru úvodní části srovnali s Ufou krok.
     
    19:03
    Hostující mužstvo ještě nezahrozilo, Ufa se brání ukázkově. Do středního pásma vyváží jeden kotouč za druhým a soupeři zatím nepovolila jedinou střelu na branku.
     
    19:55
    Spartak právě vstřelil branku!
    Hosté se prosazují pět vteřin před koncem úvodního dějství. A navíc hodně šťastným způsobem! Quintova střela se totiž od zadního mantinelu odrazila zpět do brankoviště, kde se nejlépe zorientoval ALEXEJ KRUTOV a poslal puk do sítě. Asistence: Deron Quint, Vjačeslav Kozlov – 1:1.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Dvacet minut je minulostí. Hokejisté Ufy měli především v úvodu zahajovací části jasnou převahu, vstřelili branku a svůj náskok mohli i navýšit. Soupeř však odolal a zásluhou přesné trefy Krutova srovnal průběžný stav.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:39
    Kanadský gólman ve službách moskevského Spartaku si do svých statistik připsal další zákrok. Na zteč se vzápětí vydal hostující Anderson, ale nezahrozil.
     
    21:48
    Střelecký pokus Chlystova neměl nebezpečné parametry, Glasse však mohl překvapit. Útočník vypálil z otočky od mantinelu a brankář měl zakrytý výhled. Puk ale skončil v jeho lapačce.
     
    22:11
    Salavat si zahraje druhou přesilovku v tomto utkání. Dvě minuty za nedovolené bránění dostal hostující obránce Vasiljev.
     
    23:27
    Domácí se nemohou usadit v útočném pásmu. Několikrát se jim to sice povedlo, avšak o kotouč vzápětí zase přišli. Kolcov teď musel hodně přidat, aby napravil svoji chybu. Z jeho zaváhání mohl těžit Špirko, jeho rána z kruhu ale nebezpečím neskončila.
     
    24:20
    Spartak už hraje v plném počtu, ale hosté jsou pod tlakem. Glass si vůbec nebyl jistý, jestli dělovku Babčuka od modré čáry udržel ve výstroji. Ihned se ohlížel za sebe a hlídal, aby mu kotouč nevypadl.
     
    25:11
    Příklepem z dálky se prezentoval i hostující Sergejev, na domácího muže s maskou si ovšem nepřišel. Vasilevskij přerušil hru a oba celky střídají.
     
    27:06
    Další početní převaha pro mužstvo v zelených dresech. Ufa hrála takřka minutu v ponechané výhodě, na ledě měla šest hráčů a kroužila v útočném pásmu. Šanci si však domácí nevytvořili, ale nyní to mohou změnit. Na trestné lavici už odpočívá Wandell.
     
    28:41
    Salavat má velký tlak. Tvrdě pálil čiperný bek Babčuk a ve velké šanci se vzápětí zjevil Pihlström, k němuž se odrazila střela Kolcova. Glass se ale vyznamenal a protihráčovu dorážku z těsné blízkosti zlikvidoval.
     
    29:30
    Wandell už je na ledě, hosté se opět ubránili a mají na ledě pět hráčů. Bobrov ihned operoval v útočném pásmu a mezi kruhy nabil spoluhráčovi, o pár vteřin později se objevila v akci Vasilevskiho lapačka.
     
    30:27
    Trestné střílení! Pankov se dostal do samostatného úniku a byl faulovaný Grišinem. Výrok sudího je jednoznačný, domácí útočník si svůj souboj s brankářem zopakuje.
     
    30:27
    Alexandr Pankov neuspěl, brankář Glass ho dobře vybruslil a kotouč odrazil svým pravým betonem. Ufa promarnila velkou příležitost k tomu, aby soupeři podruhé v utkání odskočila.
     
    32:11
    Spartak zlobí pouze ojediněle. Žerděv nevěděl, co s pukem, a tak z úhlu naboural do brankáře. Vasilevskij měl štěstí, že se kotouč za brankovou čárou neobjevil po odrazu od brusle obránců, kteří v inkriminovaný moment operovali před brankou.
     
    33:42
    Ufa je mnohem nebezpečnější. Domácí se nyní dlouho drželi v útočné třetině, ale ze série přihrávek nic nevytěžili. Zato Špirko z protiútoku tvrdě vypálil a orazítkoval brankářovu hruď.
     
    34:29
    Ščitov se do černé pryže opřel ještě před modrou čárou. Jeho příklep měl razanci a Glass zasahoval hodně krkolomně. Ovšem jeho vyrážečka nakonec vytěsnila neposedný puk do ochranné sítě.
     
    36:13
    Spartak je nebezpečný především díky elitní útočné letce. Aktivní Špirko připravil střeleckou pozici Andersonovi, jenž bez přípravy pálil. Mířil mezi betony, ale Vasilevskij si puk pohlídal.
     
    38:09
    Mamkin jde na trestnou lavici, uprostřed vlastního obranného pásma totiž poslal k zemi Gluchova. Provinil se krosčekem a rozhodčí ho vykazují na dvě minuty ze hry.
     
    39:31
    Domácí hrají přesilovku ukázkově, ale chybí přesnější střelba. Obránci nedrží modrou čáru a jsou v hloubi útočné zóny. Kolcov měl štěstí, že mu protihráč puk nevypíchl. V opačném případě by Spartak utekl do přečíslení.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Prostřední třetina branku nenabídla, o zajímavé momenty však nebyla nouze. Ufa je bezesporu aktivnější, má střeleckou převahu a v jednatřicáté minutě mohla jít do vedení z trestného střílení. Jenže Pankov v přímém souboji s brankářem selhal.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:15
    Hostující obránce Mamkin si odseděl zbytek svého trestu a je již propuštěn z trestné lavice. Domácí následně zastavil ofsajd, hra bude pokračovat po vhazování v neutrálním pásmu.
     
    41:21
    Třetí dvacetiminutovka začíná hodně opatrně, brankáři ještě nemuseli zasahovat. Svižná přihrávka Volkova nyní nikoho v červenobílém dresu nenašla a kotouč skončil na zakázaném uvolnění.
     
    42:30
    Isangulova narazil na mantinel protivník, domácí bek se ale brzy z tvrdého střetu oklepal a s pukem na holi vyhlížel volné spoluhráče. Ke střele se však ani jeden z nich nedostal.
     
    42:39
    Krušné chvilky pro Ufu a velká šance pro Spartak! Hosté budou hrát pětiminutovou přesilovku. Chlystov zasáhl svoji holí Bodrova do obličeje hodně nevybíravě a k pěti minutám vyfasoval i trest do konce utkání.
     
    44:02
    Domácí zatím odolávají statečně. Moskevský klub sice operuje v útočné zóně, avšak ke střelám se hosté příliš nedostávají. Ufa se navíc v poslední půlminutě dvakrát osvobodila.
     
    45:41
    Sergejev se dostal do ofsajdu, který byl navíc posouzený jako úmyslný. Vhazuje se po levici brankáře Glasse, Spartak je proti čtveřici protihráčů bezzubý.
     
    47:09
    Už to vypadalo, že se Junkov tlačí do šance. Z levého křídla se dobře probil až mezi kruhy, jenže v momentě střely mu kotouč utekl a obránci ho už k zakončení nepustili.
     
    47:40
    Spartak v pětiminutové přesilovce nepředvedl nic, domácí ochozy bouří. Ufa zvládla oslabení na jedničku, soka do šancí nepouštěla a stále drží nerozhodný stav.
     
    48:29
    Hra se začíná hodně kouskovat. Pihlström vypálil švihem přes beka a Glass jeho střelu pohodlně zastavil, trojice domácích útočníků ale číhala na dorážku a dostala se do křížku s obránci. Rozhodčí tentokrát řeší celou situaci pouze domluvou.
     
    49:59
    Hostující lavička si vyžádala oddechový čas, za kterým však nestojí taktické pokyny. Brankář Glass měl problémy s výstrojí a do branky se už chystal náhradní gólman Ivanov. Vše ale nakonec dopadlo příznivě, Glass je zpět ve své brance a v plné zbroji.
     
    50:33
    Vasilevskij musel zasahovat, z kruhu ho pozdravil lehkou střelou Žerděv. Puk ale mířil přesně do míst, kde ruský brankář operoval. Kotouč se mu zastavil na hrudi.
     
    51:41
    A znovu Žerděv. Útočník pálil z takřka totožného místa, do jeho zakončení ale vložil svoji hůl protihráč Kulda a černá pryž skončila až v ochranné síti.
     
    53:10
    Hosté teď mají mírně navrch. Cítí, že mohou na půdě favorita uspět. Spartak má puk častěji ve své moci, avšak není nebezpečný. Kotouč klouže převážně v rozích.
     
    54:09
    Nyní se ale hostující celek bude muset bránit. Bodrov obdržel menší trest za faul loktem a Ufa si zahraje v přesilové hře.
     
    55:40
    Na domácí hokejisty se z hlediště snáší pískot. Glass je totiž zatím takřka bez práce. Grišin se snažil dostat puk z vlastní třetiny vleže, což se mu nepodařilo. Nicméně Spartak se o chvilku později přeci jen osvobodil a střídá.
     
    56:10
    Spartak v pěti, odolal bez větších potíží.
     
    56:40
    Další trest pro hostující celek. Anderson jde pykat za vysokou hůl. Jak naloží hokejisté Ufy s početní výhodou tentokrát? Jejich předchozí snažení k úspěchu nevedlo.
     
    58:01
    Pankov se opřel do černé pryže přesně ve chvíli, kdy časomíra odkrojila poslední dvě minuty. Útočník nemířil špatně, z pravého kruhu hledal mezírku u vzdálenější tyče a orazítkoval brankářovu vyrážečku.
     
    58:21
    Domácí si vyžádali oddechový čas. Ufa chce rozhodnout ještě v základní hrací době, k dispozici má ještě devatenáct vteřin početní převahy.
     
    59:47
    Dělovku Kolcova srazili obětaví obránci. Salavat protivníka přitlačil, ale vypadá to, že vítěze utkání určí až nastavený čas nebo samostatné nájezdy.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    V poslední dvacetiminutovce byl k vidění vyrovnaný hokej. Oba týmy mohly rozhodnout v přesilovkách, ale Spartak se neprosadil ani v pětiminutové početní výhodě po trestu Chlystova.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:57
    Kulik zachytil odražený kotouč na hranici útočného pásma, jeho následný pokus zápěstím ovšem brankáře neohrozil. Vasilevskij pouze pohledem kontroloval, jak puk naráží do zadního mantinelu.
     
    61:50
    Podobně dopadl i střelecký pokus Volkova, útočník pálil přes beka a sražená střela skončila jen v rohu kluziště. Hraje se dlouho bez přerušení, Spartak se snaží prosadit.
     
    63:26
    Wandella křižoval Zubarev, přesto se švédský šikula protlačil až ke střele. Vasilevskij však podržel svůj tým, v prodloužení si na nedostatek práce stěžovat nemůže.
     
    64:14
    Zubarev si jde odpočinout za nedovolené bránění. Spartak má další výhodu přesilové hry, na případnou rozhodující trefu mají hosté necelou minutu.
     
    64:37
    Spartak právě vstřelil branku!
    Nájezdy se nekonají, hosté třiadvacet vteřin před koncem prodloužení zasazují soupeři smrtící úder. Vasilevskij teď pouze bezmocně pohlédl ke stropu, prudký švih DERONA QUINTA ho totiž dokonale zaskočil. Zadák přejel modrou čáru a svoji střelu skryl mezi obránce. Brankář ani neklekl k zemi, kotouč skončil v pravém horním rohu jeho svatyně. Asistence: Matt Anderson – 1:2.
     
    Konec zápasu.
     
    Spartak získal na soupeřově půdě cenné vítězství a prolomil hned dvě prokletí. Moskevský celek porazil Ufu poprvé po více než čtyřech letech a navíc ukončil soupeřovu domácí nadvládu. Salavat vyhrál na svém hřišti sedmkrát za sebou v základní hrací době, ale tentokrát padl v prodloužení. Přeji příjemný zbytek večera. (16:34:57)

    Lukáš Šonský

    Branky a nahrávky: 7. Hartikainen (Babčuk, Kulda) – 20. Krutov (Quint, Kozlov), 65. Quint (Anderson)


    Salavat Julajev Ufa: Vasilevskij (V. Volkov) – Babčuk, Kulda, Višněvskij, Isangulov, Zubarev, Kolcov, Ščitov, Gurkin – Makarov, Filatov, Hartikainen – Mereskin, Chlystov, Dubrovskij – Pihlström, Kajgorodov, Záborský – Stěpanov, Gluchov, Pankov.
    Spartak Moskva: Glass (Ivanov) – Quint, Sergejev, Bodrov, Kulik, Vasiljev, Mamkin, Grišin, Několenko – Špirko, Anderson, Wandell – Volkov, Žerděv, Nikulin – Kozlov, Junkov, Krutov – Bobrov, Něsterov, Pešechonov.
    bahis siteleri