Ženy - 500 metrů (čtvrtfinále) 1. F. Kche-sin (CHN) (kon.) | Muži - 1000 metrů 1. C. Cournoyer (CAN) (kon.)
Ženy - 500 metrů (semifinále) 1. Park Seung-Hi (KOR) (kon.) | Muži - 5000 metrů 1. Rusko (kon.)
Ženy - 500 metrů (finále) Vítězka: Li Ťien-žou (kon.)
konec
Ženy - 500 metrů (semifinále)

1. Park Seung-Hi (KOR)

Čtvrtek 13.02.2014, 12:10 • Iceberg Skating Palace • Zimní olympijské hry - Short track
     
    Z mé strany vše. Zbývají nám ještě dva závody, těšit se můžeme na semifinále štafety mužů a finále 500 metrů žen. (12:23:20)
     
    Z prvního semifinále postoupila dál Fontanová a Korejka Park Seung-Hi, z toho druhého hodně překvapivě Christieová, která v konkurenci tří Číňanek dokonce svůj heat vyhrála. Doplňme ještě čtvrtou postupující, kterou je Li Ťien-žou. Z boje o medaile nám naopak vypadla Fan Kche-sin, možná největší favoritka na zlato. Ta měla být nástupkyní Wang Meng, která na této trati tiumfovala v roce 2010 ve Vancouveru.
     
    Semifinále na 500 metrů žen skončilo.
     
    Rozhodčí se rozhodli nikoho nepenalizovat. Christieová překvapivě postoupila do finále A z prvního místa, s ní také druhá Li Ťien-žou. Na Fan Kche-sin a Liou Čchiou-chung zbylo pouze finále B.
     
    Christieová uhájila tlak ze strany Číňanek a nakonec postoupila. Ale uvidíme, jak si rozhodčí ještě poradí s celou semifinálovou rozjížďkou, protože Fan Kche-sin, největší favoritka na zlato, byla sražená svou soupeřkou.
     
    Britka Christieová se v této čínské konkrenci drží na prvním místě! Jedna z Číňanek totiž upadla, konkrétně favoritka Fan Kche-sin.
     
    Na řadu přichází 2. rozjížďka:

    Fan Kche-sin (CHN)
    Elise Christieová (GBR)
    Liou Čchiou-chung (CHN)
    Li Ťien-žou (CHN)
     
    Fontanová nakonec postup spolu s Park Seung-Hi uhájila. Tahle rozjížďka si už musela vybrat jednu oběť, takže favoritka St-Gelaisová, která nakonec dojela s docela velkým odstupem, pojede jen finále B. Ter Morsová skončila v tomto semifinále čtvrtá.
     
    Park Seung-Hi a Fontanová se drží na čele, nicméně Kanaďanka St-Gelaisová je v těsném závěsu.
     
    Start nakonec ulila Italka Fontanová.
     
    Start se nepovedl. Dle mého názoru se ulitého startu dopustila v krajní dráze Korejka Park Seung-Hi.
     
    Nejprve se těšme na 1. rozjížďku:

    Park Seung-Hi (KOR)
    Arianna Fontanová (ITA)
    Jorien ter Morsová (NED)
    Marianne St-Gelaisová (CAN)
     
    Semifinále na 500 metrů žen začalo.
     
    Zajímavá rozhodně bude druhá rozjížďka, do které se naskládaly hned všechny tři Číňanky (Fan Kche-sin, Liou Čchiou-chung a Li Ťien-žou), uvidíme, jak si Evropanka Elise Christieová poradí v této tvrdé konkurenci. Co se týče prvního semifinále, osobně tipuji postup Marianny St-Gelaisové a Park Seung-Hi.
     
    1. rozjížďka:

    Park Seung-Hi (KOR)
    Arianna Fontanová (ITA)
    Jorien ter Morsová (NED)
    Marianne St-Gelaisová (CAN)

    2. rozjížďka:

    Fan Kche-sin (CHN)
    Elise Christieová (GBR)
    Liou Čchiou-chung (CHN)
    Li Ťien-žou (CHN)
     
    Favoritky si semifinále až na Korejku Shim Suk-Hee, která neuspěla v posledním čtvrtfinálovém heatu, ujít nenechaly. Z první rozjížďky postoupily jak Park Seung-Hi, tak Marianne St-Gelaisová, druhou ovládla podle předpokladů největší kandidátka na zlato Fan Kche-sin s Elise Christieovou, 3. rozjížďka patřila Liou Čchiou-chung a Jorien ter Morsové, a ze čtvrté se do další fáze podívají Fontanová i Li Ťien-žou.
     
    Rozestavení čtvrtfinále se určilo právě již v pondělním programu, ve kterém se jela prvotní kvalifikace. Z osmi rozjížděk po čtyřech short-trackařek postoupilo do jakéhosi "play-off" s jistotou šestnáct závodnic z třiceti dvou celkových, tedy rovná polovina.

    Systém postupujících se nám ani ve čtvrtfinále nemění. Z 16 závodnic, rozdělených do čtyř rozjížděk, projde dál také rovná polovina. Samozřejmě že složení semifinále může být na poslední chvíli jiné, může mít třeba i o závodnici více, pokud rozhodčí pošlou nějakou na "advanced", tedy kvůli chybné nebo nedovolené jízdě své soupeřky či soupeřek.
     
    Největší favoritkou na celkové prvenství je Fan Kche-sin z Číny, která má dvě zlaté na pětistovce z mistrovství světa z Sheffiledu (2011) a Šanghaje (2012), v Debrecínu (2013) ovšem brala nakonec pouze jednom bronz. Na paty by jí měli šlapat dvě Korejky – Shim Suk-Hee a Park Seung-Hi. Asisjkou nadvládu by se naopak měli snažit prolomit Kanaďanka Marianne St-Gelaisová, stříbrná z Her z Vancouveru, a také Italka Arianna Fontanová, která před čtyřmi roky brala bronz. Uvidíme, zda-li se všechny tyto závodnice podívají až do semifinále.
     
    Zlato z Vancouveru měla obhajovat Číňanka Wang Meng, jenže ta těsně před olympiádou prožila doslova peklo. V lednu během tréninku totiž měla nešťastnou kolizi, po které si zlomila kotník, a nečekané zranění jí vyřadilo z čínské nominace. Všem jejím soupeřkám se určitě ulevilo, vždyť Meng dokázala v roce 2010 triumfovat i na tisícimetrové trati.

    Patrik Sandev

    bahis siteleri