Ženy - 500 metrů (čtvrtfinále) 1. F. Kche-sin (CHN) (kon.) | Muži - 1000 metrů 1. C. Cournoyer (CAN) (kon.)
Ženy - 500 metrů (semifinále) 1. Park Seung-Hi (KOR) (kon.) | Muži - 5000 metrů 1. Rusko (kon.)
Ženy - 500 metrů (finále) Vítězka: Li Ťien-žou (kon.)
konec
Ženy - 500 metrů (finále)

Vítězka: Li Ťien-žou

Čtvrtek 13.02.2014, 13:05 • Iceberg Skating Palace • Zimní olympijské hry - Short track
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy nashledanou. (13:21:27)
     
    Viděli jsme rozhodně zajímavou finálovou jízdu, ve které se stala trochu překvapivou vítězkou Číňanka Li Ťien-žou. Stříbrná Fontanová ani bronzová Park Seung-Hi s ní o zlato bojovat nemohly, jelikož se hned na začátku dostaly do velké kolize.
     
    Finále na 500 metrů žen skončilo.
     
    Medailové pořadí:

    zlato: Li Ťien-žou (CHN)
    stříbro: Arianna Fontanová (ITA)
    bronz: Park Seung-Hi (KOR)
     
    Li Ťien-žou se stává olympijskou vítězkou! Fontanová se nakonec dostala na druhé místo, třetí je Park Seung-Hi. Britka Elise Christieová byla totiž penalizována, v důležitém momentu si vjela do vnitřní dráhy a odtud srazila Korejku a Italku. Byla označena jako viník této kolize a musí se spokojit s bramborovou medailí.
     
    Klíčový moment celého závodu! Hned na začátku padají tři závodnice a Li Ťien-žou si jede bez problému pro zlato. Vzadu za ní, o kolo pozadu, se odehrává souboj o stříbro a bronz.
     
    Odstartováno! Na čele je Park Seung-Hi, za ní je hned Fontanová.
     
    Start se na první pokus nepodařil, Korejka Park Seung-Hi se hnula přece jenom o trošku dříve.
     
    O medaile si to závodnice rozdají ve Finále A:

    Park Seung-Hi (KOR)
    Arianna Fontanová (ITA)
    Elise Christieová (GBR)
    Li Ťien-žou (CHN)
     
    To byl hodně těsný finiš. Finále B opanovala Čchiou-chung, to je jasné, a končí celkově na pátém místě. Fan Kche-sin byla nakonec druhá (celkově šestá), sedmou příčku obsadila ter Morsová a poslední osmou St-Gelaisová. Byla to zvláštní rozjížďka – bylo vidět, že především Kanaďanka s Číňankou Fan Kche-sin nemají příliš motivaci tenhle heat zajet dobře.
     
    Překvapivé! St-Gelaisová a Fan Kche-sin jsou na dvou posledních pozicích. To je hodně hořký konec tohoto závodu pro obě favoritky.
     
    Nejprve se podíváme na Finále B:

    Liou Čchiou-chung (CHN)
    Marianne St-Gelaisová (CAN)
    Jorien ter Morsová (NED)
    Fan Kche-sin (CHN)
     
    Finále na 500 metrů žen začalo.
     
    Finále A:

    Park Seung-Hi (KOR)
    Arianna Fontanová (ITA)
    Elise Christieová (GBR)
    Li Ťien-žou (CHN)

    Finále B:

    Liou Čchiou-chung (CHN)
    Marianne St-Gelaisová (CAN)
    Jorien ter Morsová (NED)
    Fan Kche-sin (CHN)
     
    Z prvního semifinále postoupila dál Fontanová a Korejka Park Seung-Hi, z toho druhého hodně překvapivě Christieová, která v konkurenci tří Číňanek dokonce svůj heat vyhrála. Doplňme ještě čtvrtou postupující, kterou je Li Ťien-žou. Z boje o medaile nám naopak vypadla Fan Kche-sin, možná největší favoritka na zlato. Ta měla být nástupkyní Wang Meng, která na této trati tiumfovala v roce 2010 ve Vancouveru.
     
    Systém postupu je jednoduchý. Z 8 semifinálových závodnic, rozdělených do dvou rozjížděk, projdou do finále A dvě nejlepší z každého heatu, na zbylé dvě odpadlice zbudou boje ve finále B o 5. – 8. místo. Samozřejmě že složení finále A i finále B může být na poslední chvíli jiné, jedna rozjížďka může mít třeba i o závodnici více, pokud rozhodčí pošlou nějakou na "advanced", tedy kvůli chybné nebo nedovolené jízdě své soupeřky či soupeřek.
     
    Největší favoritkou na celkové prvenství je Fan Kche-sin z Číny, která má dvě zlaté na pětistovce z mistrovství světa z Sheffiledu (2011) a Šanghaje (2012), v Debrecínu (2013) ovšem brala nakonec pouze jednom bronz. Na paty by jí měli šlapat dvě Korejky – Shim Suk-Hee a Park Seung-Hi. Asisjkou nadvládu by se naopak měli snažit prolomit Kanaďanka Marianne St-Gelaisová, stříbrná z Her z Vancouveru, a také Italka Arianna Fontanová, která před čtyřmi roky brala bronz. Uvidíme, kdo nakonec projde ze semifinále – pokud tedy pouť některé z nich neskončí už o fázi dříve.
     
    Zlato z Vancouveru měla obhajovat Číňanka Wang Meng, jenže ta těsně před olympiádou prožila doslova peklo. V lednu během tréninku totiž měla nešťastnou kolizi, po které si zlomila kotník, a nečekané zranění jí vyřadilo z čínské nominace. Všem jejím soupeřkám se určitě ulevilo, vždyť Meng dokázala v roce 2010 triumfovat i na tisícimetrové trati.
     
    Short-trackové disciplíny mají na programu druhý den. Zatímco v tom prvním jsme již rozluštili otázku medailistů mužů na trati 1500 metrů, tentokráte se cenné kovy budou rozdávat ženám, které se o ně poperou na nejkratší vzdálenosti 500 metrů. Za sebou máme již čtvrtfinálové i semifinálové rozjížďky. V závěrečné části se můžeme těšit na Finále A, kde se bude bojovat o medaile, a na Finále B, které nám určí 5. – 8. místo.

    Patrik Sandev

    bahis siteleri