15. etapa Oviedo - Lagos de Covadonga 1. Przemysław Niemiec (Lampre-Merida) (kon.)
konec
15. etapa Oviedo - Lagos de Covadonga

1. Przemysław Niemiec (Lampre-Merida)

(2. Alejandro Valverde (Movistar), 3. Joaquím Rodríguez (Kaťuša))

sk Neděle 07.09.2014, 14:00La Vuelta
     
    Všetkým fanúšikom cyklistiky želám pekné nedeľné popoludnie, ktoré vás pozývam spríjemniť si sledovaním online prenosu z 15. etapy Vuelty.

    Vo včerajšej etape sa z triumfu tešil únik. O etapový vavrín si to rozdal Zaugg s Ryderom Hesjedalom, úspešnejší bol napokon druhý menovaný kanadský cyklista z tímu Garmin-Sharp. Líder celkovej klasifikácie sa nemenil, v červenom tričku ostáva Španiel Alberto Contador, ktorého sa budú snažiť v poslednom týždni z vedúcej priečky zosadiť Valverde, Froome a Joaquim Rodriguéz, pričom len posledný z tejto trojice stráca na lídra tímu Tinkoff-Saxo viac ako minútu.

    Dnes čaká na pelotón, v ktorom už chýba Slovák Peter Sagan, opäť náročná horská etapa. Tá meria 152,2 kilometrov a vedie z Ovieda do Lagos de Cavadonga. Na pretekárov čakajú dve rýchlostné a taktiež dve horské prémie. Najzaujímavejšie boje sa budú odohrávať na cieľovom kopci Lagos de Cavadonga, ktorý meria až 12,2 kilometra a je zaradený do prvej kategórie. Jeho priemerný sklon je 7,2 %, najťažšie z tohto cieľového kopca budú posledné metre, ktorých prevýšenie je až 17,5 %.Bude zaujímavé sledovať, ktorí z prenasledovateľov Alberta Contadora sa budú snažiť najaktívnejšie o útoky. Zaujímať nás bude, či si s nimi španielsky matador dokáže poradiť, prípadne dokonca sám zaútočí. Sľubné šance na etapový vavrín bude mať aj dnes únik s osadenstvom pretekárov, ktorí pre borcov jazdiacich na celkové poradie nebudú znamenať žiadnu priamu hrozbu.
     
    15. etapa Vuelty sa začala.
     
    150
    Pelotón pretekov Okolo Španielska, ktorý je už ochudobnený o slovenskú hviezdu Petra Sagana, má za sebou ostrý štart dnešnej etapy.
     
    145
    Okamžite od úvodu sa ide v poriadne vysokom tempe. Zatiaľ čakáme na prvé ataky.
     
    135
    Je tu prvý nástup. Pred pelotón si povyskočila dvojica pretekárov – Jury Trofimov a Alexej Lutsenko. Toto duo má pred hlavným poľom zatiaľ len desať sekundový náskok.
     
    130
    Štart dnešnej etapy mal veľmi špecifickú príchuť pre Samuela Sanchéza, ktorý sa práve v Oviede narodil a na štart ho prišla podporiť obrovská skupina rodákov.
     
    125
    Na vyprofilovanie úniku dňa si budeme musieť počkať. Nástp dvojice Trofimov-Lutsenko nebol úspešný. Pelotón už týchto pretekárov pohltil.
     
    124
    Po viac ako dvadsiatich kilometroch 15. etapy sa zrodil pád, v ktorom sú zapletení pretekári z tímov Lotto, BMC, FDJ.fr a Caja Rural.
     
    120
    Francúzsky pretekár Anthony Roux, ktorý bol jednou z obetí spomínaného pádu, už na Vuelte nepokračuje. Francúzsky tím FDJ je tak poriadne ochudobnený, ďalej totiž v jeho farbách pokračuj už len štvorica cyklistov.
     
    119
    V týchto chvíľach sa to nesie v znamení veľkého množstva atakov. Po pohltení skupinky deviatich pretekárov sa o atak pokúša Konstantin Svitsov spoločne s Johanom Le Bonom. Medzičasom sa po páde vrátili späť do hlavného poľa Dominik Nerz a Adam Hansen.
     
    115
    Atakujúcu dvojicu si stihol doraziť Andrey Zeits. Pred pelotónom tak máme v tomto momente trojicu pretekárov s náskokom pohybujúcim sa na hranici desiatich sekúnd.
     
    110
    Aj napriek veľkému počtu nástupov, stále nemáme vytvorený únik dňa. Po 38 kilometroch sa to všetko opäť zrazilo a všetci jazdia po kope v pelotóne.
     
    105
    Christopher Le Mevel sa vytiahol z hlavného balíka, pred ktorým si zatiaľ vytvoril len niekoľkosekúndový náskok. Tento atak veľké šance na úspech nemá.
     
    100
    Vyzerá to tak, že po 50 kilometroch jazdenia sa konečne vyprofiluje únik dnešného dňa, s ktorého zložením je pelotón spokojný a pustí ho dopredu s výraznejším náskokom.
     
    98
    V momentálne vedúcej skupinke sa nachádza táto pätica pretekárov: John Degenkolb, Cameron Meyer, Kristof Wandewalle, Francisco Javier Aramendia, Przemyslaw Niemiec.
     
    95
    Náskok utečencov sa už prehupol cez hranicu jednej minúty. O niekoľko kilometrov čaká na pretekárov prvá šprintérska prémia, aj preto vidíme v úniku aktuálneho držiteľa zeleného dresu Johna Degenkolba.
     
    94
    Skupinka utečencov už má za sebou rýchlostnú prémiu v Villaviciosa, ktorej víťazom sa podľa predpokladov stal nemecký špurtér John Degenkolb. Na bodovaných priečkach sa umiestnili aj Niemiec a Aramendia.
     
    90
    Zatiaľ, čo úvodná hodina etapy sa išla v celkom vysokom tempe, od momentu, kedy sa dopredu dostala pätica pretekárov, sa v pelotóne výrazne zvoľnilo. Aj na základe toho sa náskok utečencov vyšplhal už takmer k deviatim minútam.
     
    85
    Najvyššie postaveným jazdcom celkovej klasifikácie z úniku je Poliak Przemyslaw Niemiec, ktorému patrí 26. priečku s viac ako šestnásť minútovou stratou na Alberta Contadora jazdiaceho v červenom drese pre lídra pretekov.
     
    80
    Na trase dnešnej etapy sa objavili prvé kvapky dažďa. Náskok úniku, ktorý už miestami siahal k hranici desiatich minút, v týchto momentoch klesol na sedem minút.
     
    75
    Rozdiel medzi vedúcou skupinkou a pelotónom medzičasom opäť výrazne stúpol. Momentálne sa blíži už k hranici jedenástich minút. Utečenci aktuálne prechádzajú cez občerstvovaciu zónu.
     
    70
    Cyklisti už s nástrahami dnešnej etapy bojujú viac ako dve hodiny. Ich rýchlostný priemer v druhej hodine etapy bol 42 km/h.
     
    65
    Skupinka utečencov sa blíži k druhej rýchlostnej prémii dnešného dňa, na ktorej môžeme opäť očakávať dominanciu pretekára v zelenom drese – Johna Degenkolba.
     
    60
    Po rýchlostnej prémii sa začne pretekať na ostro. Niežeby sa doteraz cyklisti nejako ulievali, no dve stúpania v záverečnej fáze etapy sľubujú dramatickú zápletku, špeciálne to druhé, na ktorého vrchole bude aj cieľ dnešnej etapy.
     
    55
    John Degenkolb splnil cieľ, s ktorým sa vydal do úniku. Ani na jednej z rýchlostných prémii totiž nenašiel súpera a do bodovacej súťaže si pripísal osem bodov.
     
    50
    Náskok vedúcej skupinky piatich pretekárov sa drží nad desiatimi minútami. Riaditeľstvo pretekárov medzičasom oznámilo, že z pretekov odstúpil aj Julian Arredondo.
     
    44
    Skupinka utečencov už začala stúpať na Puerto del Torno. 7,2 kilometrov dlhý kopec pri priemernom sklone 8.2% je zaradený do druhej kategórie.
     
    41
    To, že pretekári pohybujúci sa na čele etapy už zdolávajú horskú prémiu, sa prejavilo aj na znížení ich náskoku na pelotón. Ten je už len niečo viac ako osem minútový.
     
    39
    Viesť pelotón v stúpaní sa podujali cyklisti z tímu Movistar, ktorému zatiaľ patrí v kolektívnej súťaži tímov prvé miesto s viac ako minútovým náskokom pred Kaťušou.
     
    37
    Problémy hlási desiaty muž celkovej klasifikácie Daniel Martin, ktorému sa nevyhol pád. Okamžite sa k nemu stiahlo niekoľko tímových kolegov, ktorí sa mu budú snažiť pomôcť dostať späť do hlavného balíka.
     
    35
    Hlavný balík už ani nemôžeme nazývať pelotónom. Movistar ho totiž svojou prácou zredukoval na skupinku o približne tridsiatich pretekárov, do ktorej sa za pomoci víťaza včerajšej etapy Rydera Hesjedala dokázal dostať späť Dan Martin.
     
    34
    Martinovi sa napokon skupinu hlavných favoritov dotiahnuť nepodarilo, teda aspoň zatiaľ za ňou zaostáva minútu a pol. Pelotón neustále okresáva svoje manko na vedúcu päticu.
     
    32
    Garmin-Sharp veľmi tvrdo pracuje na tom, aby Dana Martina dotiahol späť do skupiny hlavných favoritov. Tento pretekár momentálne zaostáva minútu.
     
    29
    Cyklisti momentálne klesajú z prvého stúpania dnešného dňa. Zjazdom pôjdu s menšími výnimkami až na úpätie cieľového kopca.
     
    27
    Náskok vedúcej skupinky neustále klesá. Aktuálne sa drží už len na hranici štyroch minút a tridsiatich sekúnd. Dan Martin je stále za skupinou svojich hlavných konkurentov.
     
    25
    Potrhala sa už aj vedúca skupinka, z ktorej odpadol Poliak Niemiec a Nemec John Degenkolb, u ktorého sa to vzhľadom na jeho vrchárske kvality, dalo predpokladať.
     
    23
    Przemyslaw Niemiec napokon ešte dokázal udržať kontakt s trojicou svojich spolubojovníkov z úniku. Definitívne z vedúcej skupinky teda odpadol len Degenkolb.
     
    22
    Dan Martin sťahuje manko na skupinu favoritov. V tej sa odohral jeden pád. Pretekár Movistaru sa ocitol na zemi pri prechádzaní jednej zo zákrut. Našťastie, vyzerá byť v poriadku, veľmi rýchlo sa postavil na nohy.
     
    20
    Do začiatku záverečného stúpania ostáva už len niekoľko kilometrov. Momentálne to vyzerá tak, že vedúca štvorica cyklistov sa začne štverať na Lagos de Covadonga s náskokom cca štyroch minút.
     
    17
    Cyklisti ešte využívajú poslednú možnosť na prevzatie bidonov, Hlavná skupinka je zásluhou práce Movistaru poriadne vyselektovaná. V závere to už bude čisto len o tých najlepších vrchároch.
     
    15
    Chris Froome, tretí muž celkového poradia, si zacúval ku svojmu tímovému autu, kde rieši bližšie nešpecifikovaný technický problém.
     
    13
    John Degenkolb dnes už určite o etapový triumf nezabojuje. Potom, čo nemeckého špurtéra utrhli jeho kolegovia z úniku, bol teraz zelený dres pohltený aj skupinou favoritov.
     
    12
    Pre uniknutšiu skupinku sa už začalo cieľové stúpanie. Jej náskok je taký, ako sme predpokladali, teda na hranici štyroch minút. Uvidíme, či víťaz etapy vzíde práve z tejto partie.
     
    11
    Danielovi Martinovi sa napokon podarilo dotiahnuť skupinu hlavných favoritov. Bude však zaujímavé sledovať, koľko síl to desiatemu mužovi celkového poradia zobralo a či tak bude stačiť v cieľovom kopci na tých najlepších.
     
    10
    Desať kilometrov pod vrcholom cieľového stúpania nastúpil svojim spolubojovníkom z úniku dňa Cameron Meyer z tímu Orica-GreenEDGE, ktorý si tak povedal, že nebude na nič vyčkávať a skúsi to samostatným únikom.
     
    9
    Nástup Meyera zachytil len Poliak Niemiec, ktorý by mal byť zo skupinky utečencov najlepším vrchárom. Pretekár tímu Lampre sa zavesil za zadné kolesa Meyera, ktorý udáva tejto dvojici tempo.
     
    8,5
    Chris Froome jazdí na samom chvoste skupiny favoritov. Z našej pozície sa ťažko posudzuje, či sa v podaní britského cyklistu jedná o výkonnostnú krízu, alebo je to ešte pozostatok technických problémov.
     
    8,4
    Pozor, pozor. Nastupovať sa začína aj v skupine favoritov. Ako prvý sa zo sedla zdvihol Barguil, na ktorého atak zatiaľ reagoval len Daniel Moreno. Valverde, Contador, Rodrigué i Froome ostávajú pokojní.
     
    8,1
    Ku Barguilimu s Rodriguezom sa pripojil ešte jeden z borcov tímu Lampre Merida. Táto trojica si dokázala pred ostatnými favoritmi, ktorých vedú domestici Alberta Contadora, slušný náskok.
     
    7,5
    Duo Niemiec-Meyer, ktoré sa momentálne nachádza na čele celej etapy, má pred favoritmi náskok troch minút. Smerom k etapovému triumfu to tak má toto duo rozohraté veľmi dobre.
     
    7
    Pred hlavnými favoritmi sa stále s určitým náskokom nachádza trojica pretekárov. Okrem Barugiliho, ktorý celý atak vyprovokoval, tam vidíme aj dvoch pretekárov ruskej Kaťuše – Caruso a Moreno.
     
    6
    V podaní spomenutej trojice sa nejedná o ohrozenie popredných priečok celkového poradia, nakoľko všetci strácajú na Contadora celkom dosť. Na pozore sa však musia mať Niemiec s Meyerom, ktorí sú v úniku prakticky celý deň a majú toho už asi dosť. Ich náskok má totiž neustále klesajúcu tendenciu.
     
    5,8
    Zaujímavý taktický manéver Kaťuše. Ruský tím vyslal Carusa s Morenom dopredu, aby mohol potiahnuť Joaquima Rodrigueza, ktorý zaútočil a jeho zadného kolesa sa chytil Alberto Contador a Valverde. Froome zaostáva!
     
    5,4
    Chris Froome opäť prekonáva v horskej etape krízu, už však v ostatných dňoch ukázal, že je schopný ju svojim pravidelným tempom prekonať. Niečo podobné bude potrebovať aj dnes, Contador, Valverde a Rodriguéz sa mu totiž vzdialili!
     
    5
    V cieľovom stúpaní sa nám teraz dejú veci! Nenastupuje sa len v skupinke favoritov, ale aj na čele celej etapy, na ktorom sa od Meyera odpútal Pzremyslaw Niemiec!
     
    4,5
    Alberto Contador ukazuje, že sa nechce už do konca Vuelty vyzliecť z červeného dresu. Španielsky víťaz Vuelty spred dvoch rokov svojou typickou jazdou zo sedla nastupuje svojim protivníkom, Valverde a Rodriguéz sa ho zatiaľ držia, no s veľkými problémami!
     
    4
    Na španielsku trojicu sa dokázal dotiahnuť Talian Aru, ktorý patril na tohtoročnom Gire k najväčším hrdinom vrchárskej časti tohto etapového preteku. Kde však je Froome?
     
    3,7
    Neskutočné! Froome opäť šliape do pedálov sebe typickým pravidelným tempom, ktorým sa dokázal dotiahnuť na svojich hlavných konkurentov! Záver dnešnej etapy ešte môže byť neskutočne zaujímavý.
     
    3
    Alberto Contador však evidentne Frooma vo svojej blízkosti mať nechce, opäť sa ho totiž snaží striasť. Na chvíľku sa mu to svojim atakom podarilo, uvidíme, či si to Brit opäť dokáže doraziť.
     
    2,5
    Niemiecov náskok medzičasom klesol pod hranicu jednej minúty. Pre Poliaka to nevyzerá najlepšie, zozadu sa totiž naňho rúti skupina okolo Alberta Contadora.
     
    2,2
    Lídrovi stajne Tinkoff-Saxo sa už pravdepodobne Frooma zbaviť podarilo, nakoľko borec zo SKY na svojho konkurenta stráca už takmer tridsať sekúnd. Contador si však musel dať pozor aj na nástup Rodrigueza, ktorý však bez väčších problémov dokázal zlikvidovať!
     
    1,7
    To, čo predvádza Chris Froome je miestami až neuveriteľné. Jedným časom to s ním nevyzerá vôbec dobre, zdá sa, že už výrazne zaostáva, no razom sa dokáže fantasticky dotiahnuť späť. Contadora, Valverdeho a Rodrigueza už má opäť na dohľad. Medzi nimi sa pohybuje ešte Fabio Aru.
     
    1
    Niemiec vstupuje do záverečného kilometra, v ktorom na cyklistov čakajú najťažšie pasáže stúpania, s náskokom dvadsiatich sekúnd. Aru sa zavesil na Frooma, ktorý sa snaží dostihnuť skupinu Contadora.
     
    Cieľ
    Niemiec to už napokon zvládol. Najťažšia pasáž stúpania trvala len niekoľko metrov, Poliak si teda svoj náskok napokon veľmi tesne uhájil a teší sa z etapového vavrínu!
     
    Cieľ
    Po druhé miesto si došpurtoval Valverde pred Rodriguézom a až za nimi prišiel do cieľa Contador, ktorý v závere tempu dvojice krajanov nestačil a niečo na nich stratil.
     
    Cieľ
    S niekoľko sekundovou stratou došpurtoval na štvrtom mieste na vrchol kopca Aru spoločne s Chrisom Froomeom.
     
    15. etapa Vuelty sa skončila.
     
    Na dnes je to teda z našej strany všetko. V pätnástej etape sme videli opäť peknú vrchársku zápletku. O víťazovi červeného dresu stále nie je rozhodnuté, na pelotón čaká ešte posledný týždeň pretekov, v ktorom sa môže udiať naozaj všeličo. Nenechajte si ho preto ujsť a sledujte naše prenosy zo zvyšku etáp. (17:56:39)

    Michal Bakoš

    bahis siteleri