Graafschap – Zwolle 0:3 (kon.) | Ajax – Willem II 3:0 (kon.) | Twente – Den Haag 1:4 (kon.)
Excelsior – Alkmaar 2:2 (kon.)
konec
Ajax Amsterdam
3:0 (1:0)
Willem II Tilburg
Sobota 15.08.2015, 19:45 • Amsterdam ArenA, Amsterdam • Nizozemská Eredivisie • 2. kolo
Předzápasové kurzy
     
    S konstatováním, že AFC Ajax Amsterdam i ve druhém kole nizozemské Eredivisie vyhrál 3:0, když tentokrát porazil Tilburg, se s Vámi loučí a hezký večer přeje Tomáš Lysý. (22:01:27)
     
    Statistiky zápasu:
    Góly: 3-0.
    Střely: 15:10.
    Střely na branku: 7-1.
    Zásahy gólmanů: 1-4.
    Střely mimo: 5-5.
    Zblokované střely: 3-4.
    Rohy: 5-3.
    Držení míče: 54% – 46%.
    Fauly: 11-10.
    Žluté a červené karty: 0-0.
     
    Hodí se připomenout, že akci na konečných 3:0 začal teprve sedmnáctiletý český fotbalista Václav Černý, který poprvé nastoupil za A-tým Ajaxu. Rodák z Příbrami vybojoval míč, který jej předal Schønemu, jenž našel již zmiňovaného následného dvougólového střelce El Ghaziho.
     
    Utkání je u konce. I když Ajax dal v prvním poločase gól, nemohl být spokojen, protože mu jej špatnou rozehrávkou darovala obrana soupeře. Na centr Klaassena si naskočil Arkadiusz Milik a hlavičkou překonal bezmocného Lamproua. Jinak si domácí, vyjma prvních pěti minut, za celý poločas nevypracovali vyloženou šanci.

    Druhé dějství už bylo z jejich strany jiné. Ajax častěji držel míč na kopačkách a vypracoval si několik slušných šancí. Mezi ně se vešla jen v 58. minutě rána de Sa, který pálil pod břevno a Cillessen výborným zákrokem zabránil vyrovnání. Poté už úřadoval Ajax. V 67. minutě zvýšil Anwar El Ghazi na dvoubrankový rozdíl, když se parádně uvolnil a z hranice vápna poslal míč do šibenice, čímž se revanšoval za předchozí spálenou tutovku. V první minutě nastavení pak zvyšoval znovu Anwar El Ghazi na konečných 3:0, když jeho rána se štěstím zapadla do branky.
     
    90+3
    Konec zápasu.
    90+1. Akci vedoucí ke třetímu gólu Ajaxu započal hráč s číslem 32 - Václav Černý

    90+1. Anwar El Ghazi - 3:0
     
    90+1
    Ajax právě vstřelil branku!
    Václav Černý byl na počátku akce svého týmu, která skončila třetím gólem. Na útočné polovině soupeře přesně přihrál na Lasse Schøneho, ten posunul míč na hranici vápna, kde byl na střelu připraven ANWAR EL GHAZI. Na jeho technickou ránu si sice Lamprou sáhl, vyrazil jí nad sebe a míč doskočil za brankovou čáru. Asistence: Lasse Schøne.
     
    90
    Ve druhém poločase budou nastaveny tři minuty nad rámec hrací doby.
     
    89
    Z pravé strany posílal míč do vápna Lamproua Nemanja Gudelj, který periferně viděl nabíhajícího Ghaziho i Sanoga. Nicméně Lamprou opět dobře vyběhl na míč a už jej třímá ve svých rukách.
     
    88
    Zápas se pomalu chýlí ke svému konci, nyní po delším čase znovu přebírá míč na kopačky Ajax.
     
    87
    Další nepříjemná malá domů, kterou zahrál na svého gólmana Dico Koppers. No, zdá se mi, že Lamprou není z těchto balonů příliš nadšený. Znovu nechybělo moc, aby se k míči dostal napadající hráč domácích.
     
    86
    V posledních dvou minutách mají míč na svých kopačkách hosté. Ajax chce utkání zřejmě v klidu dohrát a pošetřit co nejvíce sil na čtvrteční zápas play-off Evropské ligy.
     
    84
    Také hosté potřetí a naposled střídají. Útočník Lesly de Sa přepustí místo Jordy Vleugelsovi.
     
    84
    Hodně nepříjemnou malou domů nyní zahráli hostující beci na Lamproua, který to měl tak tak, aby míč stihl poslat do zámezí před napadajícím Sanogem.
     
    82
    Zelený pažit opouští střelec první branky domácích, Arkadiusz Milik, kterého nahrazuje útočník Yaya Sanogo.
     
    82
    Jenže míč po jeho střele míří hodně nad branku Cillessena, který vůbec nemusel zasahovat. S rozehráním si gólman Ajaxu na chvilku počká, protože se připravuje třetí a poslední střídání domácích.
     
    81
    A bude to tak i nadále, jelikož jeden z domácích hráčů fauloval Stijna Wuytense. Přímý volný kop zhruba ze sedmadvaceti metrů bude rozehrávat stejný hráč.

    Tomáš Lysý

    Branky: 18. Milik, 67. El Ghazi, 90+1. El Ghazi


    Ajax Amsterdam: Cillessen – Tete, Veltman, Riedewald, Dijks – Bazoer (77. Černý), Klaassen (73. Schøne), Gudelj – El Ghazi, Milik (82. Sanogo), Sinkgraven.
    Náhradníci: Boer – Schøne, Viergever, Sanogo, van Rhijn, Heitinga, Černý.

    Willem II Tilburg: Lamprou – van der Struijk, D. Wuytens, Peters, Koppers – Ojo, Falkenburg (71. Braber), S. Wuytens – de Sa (84. Vleugels), Živković, Andrade (60. Mathieu).
    Náhradníci: Meul – Vleugels, Pluim, Joppen, Ligeon, Braber, Mathieu.

    Rozhodčí: Bas Nijhuis
    thejrc.org