GP Cycliste de Montréal Greg van Avermaet (BMC Racing) (kon.)
konec
GP Cycliste de Montréal

Greg van Avermaet (BMC Racing)

sk Neděle 11.09.2016, 18:00Cyklistika
     
    Dnešná cyklistická klasika slovenskú víťaznú radosť nepriniesla. Petra Sagana v posledných metroch predstihol jeho večný tieň Greg van Avermaet. Belgický cyklista mal v závere viac síl a vrátil nášmu reprezentantovi prehru z piatkovej klasiky okolo Quebecu. Je to škoda, pretože Peter Sagan sa mohol stať len druhým cyklistom, ktorý by vyhral obe kanadské klasiky v jednom roku. Každopádne, opäť predviedol skvelý výkon, dlho sa držal v úzadí, no zaútočil v ten správny moment. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný večer. (22:37:54)
    Záverečný dojazd dnešnej cyklistickej klasiky.

     
    CIEĽ
    Peter Sagan na kanadské double nedosiahol. V záverečných metroch do toho dal všetko, no napokon ho predstihol olympijský víťaz GREG VAN AVERMAET! Slovenský cyklista skončil na druhom mieste, čo je výborný výsledok.
     
    1 km
    Máme pred sebou posledný kilometer. Rui Costa stále vedie, no Peter Sagan je tesne za ním. Bohužiaľ, Petr Vakoč spravil chybu a takmer spadol.
     
    2 km
    Náskok Riu Costu klesá každým metrov. Peter Sagan je skutočne vo vynikajúcej pozícii. Navrch ale majú pretekári Etixxu-Quick Step.
     
    3 km
    Rui Costa to zrejme nezvládne, jeho náskok je minimálny. Na čele osemčlennej skupiny prenasledovateľov bol Petr Vakoč, no je tam aj Peter Sagan.
     
    4 km
    Skupinu prenasledovateľov ťahal Greg van Avermaet. Peter Sagan troška stráca, no vyzerá to tak, že ešte má niečo v pláne. Stále je v hre o víťazstvo.
     
    5 km
    Päť kilometrov do cieľa! Na čele pretekov je osamotený Rui Costa, ktorý môže mať na skupinu Petra Sagana náskok približne desať sekúnd.
     
    6 km
    Peter Sagan vo svojej typickej póze pri zjazde. V jeho skupine by mal byť aj Bauke Mollema, Greg van Avermaet či Julian Alaphilippe.
     
    7 km
    Kde sa vzal, tu vzal Peter Sagan! Slovenský cyklista bol nenápadný, no v správny moment sa dostáva dopredu. Naopak, Geraint Thomas už nevládze.
     
    8 km
    Do hry o dnešné klasikárske víťazstvo sa nezapojí Rafal Majka, ktorý zvesil nohy a do cieľa dôjde s časovou stratou. Nastupuje Rui Costa.
     
    9 km
    V posledných kilometroch budeme svedkami množstva atakov. Ben Gastauer neuspel, no šťastie skúša jeho tímový kolega Romain Bardet.
     
    10 km
    Bol to napokon Diego Rosa, kto sa snažil zaútočiť. Taliansky pretekár ale dlho vpredu nevydržal, a tak je desať kilometrov pred cieľom celý pelotón pohromade.
     
    12 km
    Dostávame sa do posledného okruhu. Vedúca skupinka, v ktorej bol aj český pretekár Petr Vakoč, bola pohltená pelotónom. O únik sa snaží jeden z cyklistov Astany.
     
    14 km
    Pelotón je rozhodne lepšie sformovaný ako unikajúca skupina. Zatiaľ ale príliš nevidno dresy tímu Tinkoff, čo nie je dobré znamenie. Strata pelotónu je na úrovni desiatich sekúnd.
     
    16 km
    Vedúca skupina sa za necelé dva kilometre poriadne pretrhala, najmä zásluhou Thomasa Voecklera. Ten to skúša aj sám a nechýbajú ani jeho povestné grimasy.
    Môžeme sa tešiť na veľmi dramatický záver pretekov.

     
    18 km
    Teraz vidíme veľmi neprehľadnú situáciu. Únik akoby sa nevedel dohodnúť na tom, či to vôbec skúsi. Osobne si myslím, že si tento 10-sekundový rozdiel pelotón postráži.
     
    20 km
    Cyril Gautier sa pokúsil o únik a zobral so sebou aj ďalších osem pretekárov. Tí majú nepatrný náskok a zrejme sa pokúsia vytvoriť nový únik. Je tam aj nestarnúci Francúz Thomas Voeckler.
     
    23 km
    Je to jasné! Po takmer piatich hodinách je vedúca skupina pohltená. Ako posledný bol dostihnutý Lukas Pöstlberger. Dôležité je aj to, že problémy mal Tom Boonen!
     
    25 km
    Do konca pretekov ostávajú už len posledné dve kolá. Z pelotónu sa vysunul Jasper Stuyven (Trek Segafredo), ale jeho pokus o únik nebude zrejme úspešný.
     
    27 km
    Vedúca trojica má už len minimálny náskok. Dobrou správou je, že skupina prenasledovateľov, približne 25 cyklistov, sa spojila s hlavným polom.
     
    29 km
    Tempo pelotónu sa zvyšuje a mnohí cyklisti majú problémy. Mám pocit, že som videl v problémoch aj mladého Rusa Ilnura Zakarina, ktorý bol hlavnou nádejnou tímu Kaťuša.
     
    31 km
    Adam Yates mal nejaké technické problémy, a tak vypadáva zo súboja o víťazstvo. Podobne je na tom aj Matteo Dal-Cin, ktorý nestačí tempu úniku.
     
    34 km
    Náskok úniku poriadne klesá a podľa live timingu je to už len necelých 80 sekúnd. Dovolím si tvrdiť, že kvarteto pretekárov bude čoskoro pohltené.
     
    37 km
    Aktuálna situácia na trati:
    Unikajúca štvorčlenná skupina má pred skupinou prenasledovateľov náskok 1:50 min. O ďalšiu štvrťminútu je vzdialený hlavný pelotón. Do konca pretekov ostávajú ešte tri okruhy.
     
    40 km
    Pelotón sa teda rozdelil, no v tej prvej skupine nevidíme Petra Sagana. Na rozdiel od nášho cyklistu tam nechýba Geraint Thomas.
     
    43 km
    Stúpanie Côte Camilien-Houde poriadne roztrhalo pelotón. Medzitým sa náskok vedúcej skupiny výrazne zmenšil a má len necelých 150 sekúnd.
     
    46 km
    Do cieľa ostávajú necelé štyri okruhy. Do hlavnej skupiny sa už zaradil aj Sean de Bie, ktorý vypadol z úniku. Mierne strácal aj Maciej Bodnar.
     
    49 km
    Necelých päťdesiat kilometrov pred cieľom sa trochu stiahol ruský Tinkoff, ktorý väčšinu dnešnej etapy pracoval na skresaní náskoku úniku.
     
    52 km
    Náskok už len kvarteta pretekárov spadol na hranicu troch minút. Okrem tímu Lampre-Merida sa veľmi snaží aj SKY, ktoré pôjde najmä pre Gerainta Thomasa.
     
    55 km
    Vidíme zaujímavú situáciu. Na čelo pelotónu sa dostali dvaja jazdci tímu Lampre-Merida, ktorí začali sťahovať náskok úniku. Ten sa v priebehu pár kilometrov stenčil o takmer jednu minútu.
     
    57 km
    Pomaly sa nám začína deliť aj unikajúca skupina. Nastolenému tempu dvojice Kanaďanov nestačí nielen Sean de Bie, ale aj mladý nemecký pretekár Jasha Sütterlin.
     
    59 km
    Zaujímavosťou je, že obe kanadské klasiky dokázal vyhrať v jednom roku len Austrálčan Simon Gerrans. Teraz má podobnú šancu Peter Sagan.
    Pelotón pomaličky sťahuje náskok vedúcej skupiny.

     
    61 km
    Pelotón stiahol jednu minútu a opäť si dáva oddych. V zadnej časti pelotónu je Peter Sagan, ale napríklad aj francúzsky cyklista Julian Alaphilippe.
     
    64 km
    Dostali sme správu, že v pretekoch nepokračujú hneď traja cyklisti, menovite Matt Brammeier (Dimension Data), Fredrik Ludvigsson (Giant Alpecin) a Julián Arredondo (Trek Segafredo).
     
    67 km
    Medzičasom nastala aj zmena v rebríčku UCI. Z prvého miesta zosadil Petra Sagana pretekár tímu Movistar Nairo Quintana, ktorý sa len pred pár minútami stal víťazom španielskej Vuelty.
     
    70 km
    Necelých sedemdesiat kilometrov pred cieľom sa náskok úniku stenčil na 4:30 min. Pelotón teraz doslova letí a nechce nič podceniť.
     
    72 km
    Tempo sa v porovnaní s predošlými okruhmi o niečo zrýchlilo. Do konca pretekov ostáva ešte šesť okruhov, pričom ten posledný prešli cyklisti za 19:12 min.
     
    74 km
    Náskok unikajúcich pretekárov klesá. Na čele pelotónu je momentálne jeden z cyklistov SKY, ktorý ťahá celé pole. Jeho strata je 4:39 min.
     
    77 km
    Strata pelotónu konečne spadla pod hranicu piatich minút. Len pripomínam, že v hlavnom poli sú okrem Petra Sagana aj ďalší dvaja Slováci – Michael Kolář a Peter Velits.
    Pohľad na vedúcu skupinku šiestich pretekárov.

     
    80 km
    Aktívny Evgeni Petrov a celý pelotón dokázal niečo stiahnuť z náskoku šestice pretekár. Ich náskok momentálne osciluje okolo hranice piatich minút.
     
    83 km
    Do konca pretekov ostáva ešte sedem okruhov. Na čele pelotónu neúnavne pracuje Evgeni Petrov, ktorý drží konštantnú stratu hlavného pola na únik.
     
    86 km
    Šesťčlenná vedúca skupina:
    Benjamin Perry a Matteo Dal-Cin (Team Canada), Fabien Grellier (Direct Energie), Lukas Pöstlberger (Bora-Argon 18), Jasha Sütterlin (Movistar) a Sean de Bie (Lotto-Soudal).
     
    89 km
    Na chvíľu sme zahliadli aj Petra Velitsa, ktorý je spoločne so svojimi kolegami v strednej časti pelotónu. Aj jeho výsledok nás bude veľmi zaujímať.
     
    92 km
    Televízne kamery si teraz všímali Rigoberta Urana, ktorý mal v piatok poriadnu smolu. Kolumbíjčan nečakane nastúpil pred cieľom a dostihnutý bol 200 metrov pred páskou.
     
    94 km
    Cyklisti majú za sebou tri hodiny v sedle. Priebeh pretekov je zatiaľ veľmi nudný a nezáživný, čo vyhovuje najväčším favoritom ukrytých v pelotóne. Priemerná rýchlosť je 37 km/h.
     
    97 km
    Do konca pretekov zostáva ešte osem okruhov. Náskok úniku opäť máličko klesol, no zatiaľ je na svojej tradične úrovni, teda 5 a pol minúty.
    Britský tím SKY má dnes zastúpenie na španielskej Vuelte, kanadskej klasike v Montreale i na pretekoch okolo Británie.

     
    100 km
    Do konca ostáva posledných 100 kilometrov. Rozdiel medzi unikajúcou šesticou a pelotónom je aktuálne 5:35 min. Ruský tím Tinkoff ale situáciu kontroluje.
     
    103 km
    Na vrchole stúpania Côte Camilien-Houde získava ďalší bod Benjamin Perry. Do konca pretekov ostáva ešte 9 okruhov a dá sa čakať, že aj o ďalšie body bude mať Kanaďan záujem.
     
    105 km
    Do popredných pozícií sa v pelotóne prepracúva aj tím Astana. Jej najväčšom tromfom je Fabio Aru, ale rozhodne môže prekvapiť aj Jakob Fuglsang, ktorý na olympiáde skončil druhý.
     
    108 km
    Medzičasom sa náskok vedúcej skupiny zvýšil o približne 30 sekúnd a opäť atakuje šesťminútovú hranicu. Pelotón teraz trocha oddychuje.
     
    111 km
    Tinkoff je na čele s viacerými mužmi. Vidíme tam aj Romana Kreuzigera, či majiteľa bodkovaného dresu z Tour de France – Rafala Majku.
     
    114 km
    Veľmi dobre ide vo vedúcej skupine Benjamin Perry. Ten je po ôsmykrát prvý na najprudšom 8-percentnom stúpaní zvanom Côte Camilien-Houde.
     
    117 km
    Zaujímavosťou je, že ani jeden z unikajúcich cyklistov neštartoval na tohtoročnom Tour de France. Pre pelotón by tak nemali byť nebezpeční.
     
    119 km
    Peter Sagan je schovaný v pelotóne, kde šetrí sily na samotný záver. Vedúca skupina prešla uplynulý okruh za necelých 20 minút, tak by sa malo finišovať približne o tri hodiny.
     
    122 km
    Podľa oficiálnych údajov panuje v Kanade pekné počasie s teplotou 16°C. Problémom ale môže byť vysoká vlhkosť vzduchu, ktorá skôr vyčerpá organizmus. Desať kôl do konca pretekov.
     
    124 km
    Paradoxne sila francúzskeho tímu nie tak silná ako je vedúca skupina. Šesť pretekárov vpredu získalo ďalších sekúnd na pelotón.
     
    127 km
    Spoločne s jazdcami Tinkoffu vidíme vpredu aj sformovaný tím Direct Energie. Aj tento nový tím má svoje šprintérske eso v podobe Bryana Coquarda.
     
    130 km
    Pelotón predsa len trošku dupol do pedálov po sekundičkách sťahuje náskok vedúcej skupiny. Na čele pretekov dobre pracujú hlavne Benjamin Perry a Matteo Dal-Cin.
     
    132 km
    O aktivitu sa stará najmä tím Tinkoff, čím dáva jasný signál, že o triumf zabojuje aj Peter Sagan. Evgeni Petrov skresal stratu o ďalších 20 sekúnd.
    Vedúca šestica si drží svoj viac ako 5-minútový náskok.

     
    135 km
    Na trati nič nové. Náskok vedúcej skupiny je stále na úrovni 5:25 min. Pelotón sa nejako nesnaží sťahovať svoju stranu. Naopak vyhovuje mu to, pretože skupina je pomerne malá.
     
    138 km
    Na štartovej listine figuruje až kvarteto jazdcov, ktorí vedia ako chutí triumf na klasike GP Cycliste de Montréal. Okrem Petra Sagana a Tima Wellensa sa budú snažiť o druhé víťazstvo aj Simon Gerrans a Rui Costa.
     
    140 km
    Cyklisti majú za sebou zvlnený úsek trate. Jednou z častí tohto montrealskeho okruhu je takmer dvojkilometrové stúpanie s priemerným sklonom 8%.
     
    143 km
    Veľmi pozorne budeme opäť sledovať dúhový dres, ktorý má na sebe Peter Sagan. Ten do Kanady necestoval s veľkými ambíciami, no v piatok na Grand Prix v Quebecu predviedol skvelý finiš a suverénne vyhral.
     
    146 km
    Cyklisti majú za sebou ďalší okruh, no ešte ich celý tucet čaká. Najmä jazdci Teamu Canada sú vpredu a snažia sa ukázať pred televíznymi kamerami.
     
    149 km
    Cyklisti zatiaľ idú priemernou rýchlosťou 34 km/h. Pomaly ale isto máme za sebou prvú štvrtinu dnešných pretekov. Niet pochýb o tom, že tempo bude narastať.
     
    151 km
    Poďme sa pozrieť na aktuálnu situáciu na trati. Vedúca skupina dobre spolupracuje, ale pelotón už zastavil narastajúcu stratu. Tú drží na úrovni 5 minút 30 sekúnd jazdec tímu Tinkoff Evgeni Petrov.
     
    153 km
    Klasika GP Cycliste de Montréal je skutočne výborne obsadená. Na trati sú okrem Petra Sagana aj minuloročný víťaz Tim Wellens, Geraint Thomas, Roman Kreuziger, Rafal Majka, Fabio Aru či úradujúci olympijský šampión Greg van Avermaet.
     
    155 km
    Táto kanadská klasika sa doposiaľ jazdila šesťkrát. Prvým víťazom sa v roku 2010 stal Robert Gesink, ale jeden triumf tu pred troma rokmi dosiahol ešte v drese tímu Cannondale aj Peter Sagan.
     
    158 km
    Môžeme si povedať aj to, že dnešná klasika má celkovo 205,7 kilometra a jazdci budú prechádzať okruhom dlhým 12,1 kilometra. Do konca pretekov ním prejdú ešte trinásťkrát.
     
    160 km
    Zo slovenských cyklistov sa najväčšia pozornosť upriamuje na Petra Sagana, ktorý má štartové číslo 1 a pomáhať by mu mal Michael Kolář. Okrem nich je na trati aj Peter Velits z tímu BMC Racing Team.
     
    163 km
    Takže, vo vedúcej šesťčlennej skupine sú dvaja domáci cyklisti z Teamu Canada – Benjamin Perry a Matteo Dal-Cin. Okrem nich sú vpredu aj Fabien Grellier (Direct Energie), Lukas Pöstlberger (Bora-Argon 18), Jasha Sütterlin (Movistar) a Sean de Bie (Lotto-Soudal).
     
    166 km
    Cyklisti majú za sebou už viac ako hodinu jazdy, počas ktorej sa nám vytvoril šesťčlenný únik. Ten si vypracoval náskok už približne 6 minút. Aktérov si predstavíme o malú chvíľu.
     
    ŠTART
    Priamy prenos z cyklistickej klasiky GP Cycliste de Montréal práve začína. Na štarte je celkovo 167 pretekárov, vrátane troch slovenských cyklistov.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 18:00.

    Miroslav Kováčik

    TOP 10 dnešných pretekov:

    1. Greg van Avermaet (BMC) 5:27:04 hod.
    2. Peter Sagan (TNK)
    3. Diego Ulissi (LAM)
    4. Michael Matthews (OBE)
    5. Nathan Haas (DDD)
    6. Gianni Moscon (SKY)
    7. Alberto Bettiol (CDT)
    8. Jon Izaguirre (MOV)
    9. Anthony Roux (FDJ)
    10. Julian Alaphilippe (EQS) - všetci rovnaký čas.
    bahis siteleri