Kazachstán – Dánsko 4:3 (kon.) | Švédsko – Švýcarsko 0:2 (kon.)
konec
Švédsko
0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Švýcarsko
Středa 02.01.2019, 22:00 • Save-On-Foods Memorial Centre, Victoria, Kanada (kapacita: 7006 míst) • Mistrovství světa do 20 let • Čtvrtfinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 22:00.
     
    Hezký středeční večer, světový šampionát hokejových dvacítek se po Novém roce přehoupl do své finální fáze. Na řadu totiž přicházejí vyřazovací boje, které rozhodnou o majitelích cenných kovů. První čtvrtfinále celého dne obstará ve Victorii duel mezi Švédskem a Švýcarskem. Utkání startuje ve 22:00 středoevropského času!
     
    Švýcarsko
    Švýcarští hokejisté letos vyhlásili jasný cíl. Dost ambiciózní. Vybojovat poprvé od roku 1998 na juniorském světovém šampionátu cenný kov. Svěřenci kouče Christiana Wohlwenda jsou hnáni faktem, že na mistrovství světa do Britské Kolumbie odjelo hned 13 hráčů, kteří již stejný turnaj v minulosti zažili. Dalším argumentem může být i rostoucí kvalita švýcarských soutěží a švýcarského hokeje obecně. Vždyť už na letošním seniorském mistrovství dosáhl výběr okolo Romana Josiho na šokující stříbrnou medaili.

    Švýcarským juniorům však příprava na turnaj moc nevyšla, s Kanadou sice zapsali fantastický výsledek 3:5 a celkem bez potíží porazili poměrem 4:1 podceňovaný Kazachstán, samotná generálka ale týmu neklapla. Švýcarští mladíci podlehli Rusům, prohrou odstartovali i světový šampionát, když celkem nešťastně padli 1:2 v prodloužení v souboji s českým výběrem. Kvalita hokejového Švýcarska se nicméně potvrdila, když ve druhém duelu ve Vancouveru velmi potrápili Kanaďany a prohráli s nimi těsně 2:3. V klíčovém duelu o čtvrtfinále pak zlomili odpor Dánska, v souboji s Ruskem navíc nebyli daleko od vítězství nad Rusy, nad nimiž vedli už o tři branky. Nevyužitá přesilovka a ani jeden z kuriózní série dvou nájezdu po sobě však byly hlavní příčiny porážky, která je odsoudila ke čtvrtému místu ve skupině. Švýcaři se nicméně zatím na turnaji prezentují velmi sympatickým herním projevem, ofenzivně laděným, bez zbytečného taktického sepětí. Postupem času spíše vyzrávají a rapidně se zlepšují. Do čtvrtfinále se Švédskem tak nejdou úplně jako jasný outsider.

    Mezi největší hvězdy týmu patří určitě kapitán Nando Eggenberger (zatím zapsal jeden gól a tři asistence), který spolu se svým parťákem Nico Grossem z týmu Oschawa Generals zaujal skauty před nadcházejícím draftem. Nelze zapomenout ani na Valentina Nussbaumera nebo Philippa Kurasheva, který je momentálně s bilanci 5+1 nejproduktivnějším hráčem týmu a třetím nejlepším kanadského bodování celého turnaje. Dělí se zároveň o první flek v tabulce střelců. V brance pak zatím dostal nejvíce možností prospekt New Jersey Devils Akira Schmid (úspěšnost zákroků 86,30 %), proti Čechům nicméně chytal Luca Hollenstein, jenž má úspěšnost dokonce na úrovni slibných 92,59 %).
     
    Švédsko
    Švédové patří již několik let mezi nejperspektivnější líheň talentů budoucnosti. Výchova mládeže sklízí ovoce momentálně zejména na mistrovství světa dospělých, z nějž dvakrát v řadě braly Tre Kronor mistrovský pohár. Minulý juniorský turnaj ale taktéž přinesl cenný úspěch. Ukončení tříletého marného čekání na jakoukoliv medaili nakonec skandinávští mladicí zajistili v buffalském finále, kde ale nakonec padli v lítém boji s Kanadou. I přestože kouč Tomas Montén nemá k dispozici naprosto všechny hvězdy – Ellias Petersson i Rasmus Dahlin už valí v NHL – i nadále však švédský výběr vzbuzuje velký respekt.

    Tre Kronor celý reprezentační cyklus zahájili na Sport Chek Junior Show Case v Kanadě, kde z každého duelu získala minimálně bod. Švédům se relativně dařilo i na domácím Turnaji čtyř zemí v Örnsköldsviku, kde skončili nakonec druzí za Ruskem. Jediné naprosté zklamání zaznamenali na stejném klání v Hodoníně, když v listopadu šokovali třemi porážkami v řadě. Je nutno ale dodat, že na jihu Moravy chyběla kouči Monténovi většina zámořských hvězd. Samotná závěrečná příprava nicméně už vyšla na výbornou. Po kanadském kempu se seveřanům zdařilo zdolat Rusko a v generálce i Dánsko. Na šampionátu pak potvrdili roli favorita ve skupině B, když postupně zdolali Finy, Slováky, Američany i Kazachstánce. Švédové zatím předvádějí velmi odvážný a účelný hokej, jediným zádrhelem byl prakticky duel s USA, v němž už vedli 4:0, avšak zámořský výběr ještě stačil vybojovat díky fantastické stíhací jízdě bod za remízu po šedesáti minutách.

    Švédové staví na turnaji zejména na velice zkušené defenzívě. Jména jako Adam Boqvist či Rasmus Sandin by měla tým držet v obranné linii, zajímavým pro skauty může být Adam Broberg, který dostane po zranění Lijegrena o hodně více prostoru. V ofenzívě se zatím nejvíce daří Emilu Bemströmovi, který si prozatím zapsal čtyři branky a dvě asistence. Obránce Erik Brännström se pak už stačil trefit čtyřikrát, Rasmus Sandin (2+2), zmiňovaný Boqvist, Lucas Elvener a Isac Lundeström (všichni tři 1+3) pak mají stejný počet kanadských bodů. V bráně dostává zatím nejvíce prostoru Samuel Ersson, jenž si zatím zapsal úspěšnost zákroků 91,36 %.
    Sedmiletý Casey jako by si s z oka vypadl s Emilem Bemströmem

     
    Dosavadní utkání obou týmů na turnaji

    Švédsko
    Švédsko x Kazachstán 4:1
    Švédsko x USA 5:4 pr.
    Slovensko x Švédsko 2:5
    Finsko x Švédsko 1:2

    Švýcarsko
    Švýcarsko x Rusko 4:7
    Dánsko x Švýcarsko 0:4
    Švýcarsko x Kanada 2:3
    Česko x Švýcarsko 2:1 pr.
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    30.12.2017 Švédsko x Švýcarsko 7:2 (MS U20 2018)
    28.12.2016 Švýcarsko x Švédsko 2:4 (MS U20 2017)
    26.12.2015 Švýcarsko x Švédsko 3:8 (MS U20 2016)

    PS: Uvedené výsledky dosáhli naprosto rozdílné sestavy, které se od dnešních kompletně liší. Statistika má spíše ukázat, jak jednotlivým celkům vyhovuje hokejový styl určité země.
     
    Konečné nominace obou týmů

    ŠVÉDSKO
    Brankáři: Olle Eriksson Ek (Bofors/Allsvenkan), Samuel Ersson (Västeräs/Allsvenkan), Adam Ahman (Oskarshamm/Allsvenkan)

    Obránci: Erik Brännström (Chicago Wolves/AHL), Adam Boqvist (London/OHL), Rasmus Sandin (Toronto Marlies/AHL), Filip Westerlund (Frölunda/SHL), Adam Ginning (Linköping/SHL), Nils Lundkvist (Lulea/SHL), Philip Broberg (AIK Stockholm/Allsvenkan)

    Útočníci: Isac Lundeström (Anaheim/NHL + San Diego Gulls/AHL), Fabian Zetterlund (Färjestad/SHL), Emil Bemström (Djurgarden/SHL), Samuel Fagemo (Frölunda/SHL), Johan Södergran (Linköping/SHL), Oskar Bäck (Bofors/Allsvenkan), Filip Sveningsson (Oskarshamn/Allsvenkan), Jacob Olofsson, Filip Hallander (oba Timra/SHL), Lucas Elvenes (Rögle/SHL), Pontus Holmberg (Växjö/SHL), David Gustafsson (HV´71 Jönköping/SHL). Rickard Hugg (Kitchener/OHL)

    ŠVÝCARSKO
    Brankáři: Luca Jan Hollenstein, Gianluca Zaetta (oba Zug/NLB), Akira Schmid (Omaha/USHL)

    Obránci: David Aebischer (Gatineau/QMJHL), Davyd Barandun (Davos/NLA), Tim Berni, Gianluca Burger (oba Curych/NLB), Tobias Geisser (Hershey/AHL), Nico Gross (Oshawa/OHL), Simon Le Coultre (Moncton/QMJHL), Janis Moser (Biel/NLA)

    Útočníci: Yannick Brüschweiler, Justin Sigrist (oba Curych/NLB), Nando Eggenberger (Oshawa/OHL), Jeremi Gerber (Bern/NLA), Philipp Kurashev (Quebec/QMJHL), Marco Lehmann (Kloten/NLB), Sven Leuenberger (Zug/NLA), Nicolas Müller (MoDo/Švédsko), Valentin Nussbaumer (Shawinigan/QMJHL), Sandro Schmid (Malmö/Švédsko), Ramon Tanner (Biel/NLB), Matthew Verboon (Salmon Arm Silverbacks/BCHL), Luca Wyss (Langenthal/NLA)
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Ersson (O. Eriksson Ek) – Brännström (C), Westerlund, Boqvist, Sandin, Ginning, Lundkvist, Broberg – Fagemo, Elvenes, Gustafsson – Bemström, Hugg (A), Holmberg – Olofsson, Lundeström (A), Zetterlund – Södergran, Bäck, Sveningsson – Hållander.

    Švýcarsko: Hollenstein (Schmid) – Le Coultre, Gross, Berni, Aebischer, Burger, Moser, Barandun – Müller, Eggenberger (C), Kurashev (A) – Brüschweiler, Sigrist, Nussbaumer – Schmid, Verboon, Wyss – Lehmann, Leuenberger, Gerber – Tanner.

    Rozhodčí: Anderson (USA), Heikkinen – Nikulainen (oba FIN), Hynek (CZE).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:23
    Hned po úvodním vhazování se elitní švédská formace dostala do útočného pásma a Lucu Hollensteina prověřila dvojicí střeleckých pokusů.
     
    00:56
    Za Švýcary odpověděl poměrně důrazně Nicolas Müller, který se vytočil z úhlu před branku. Pak se trochu nečekaně dostal i k dorážce a Samuel Ersson měl plné ruce práce.
     
    01:56
    Na ledě je zpátky elitní švédský útok, ale jeho další postup dopředu zastavila píšťalka čárového rozhodčího – ofsajd.
     
    02:22
    Sandro Schmid obral rozehrávající Švédy o kotouč a už už se otáčel zpátky k brance. Jenže pak mu soupeři puk vysekli.
     
    02:48
    Marco Lehmann nabral velkou rychlost a když ho švédský bek nestíhal, tak ho podrazil. Lehmann skončil v brance a Švýcaři si zahrají první přesilovku.
     
    02:48
    Adam Ginning (SWE) pyká za podrážení.
     
    03:22
    Švýcarská smyčka se dvakrát stahovala k brance. Ve druhém případě zakončoval z úhlu Eggenberger, na druhé straně brankoviště neměl parťáka.
     
    03:52
    Leuenbergerovi střela ze zajímavé pozice sjela, Kurashev potom z první pálil nepřesně a rozvlnil boční síť. Jinak to nevypadalo tak zle.
     
    04:25
    Další pokračování početní výhody už se outsiderovi zápasu nedaří.
     
    04:49
    Vzápětí se navíc zpětnou přihrávkou vyhnal z pásma sám a Švédové jsou kompletní. Jejich začátku to ale nepomohlo.
     
    05:22
    Po dlouhé době musí zasahovat Luca Hollenstein. Stačilo mu ale přikrýt kotouč, který si Adam Boqvist prohazoval skrz obránce dopředu.
     
    05:31
    Bleskově po vyhraném vhazování střílel Jacob Olofsson. Hollensteina to podle mého názoru celkem překvapilo, ale puk šel jen do boční konstrukce.
     
    06:06
    Kolem švýcarské branky se hodně zajímavě obtáčel Zetterlund, na druhou stranu pak zase prchnul Nussbaumer! V obou případech se útočníkům zakončení nepovedlo, protože už byli v tísni.
     
    07:08
    Po švýcarské zteči se chtěl dopředu vydat soupeř, jenže když Brannström posílal puk parťákovi, najednou zjistil, že ten právě odjíždí střídat.
     
    07:17
    Hollenstein sebral nahození do lapačky a raději přerušil hru, čímž spustil první pauzu na čištění ledu.
     
    07:57
    Pasáž plnou nepřesností ukončili švédové, jmenovitě šikovný zadák Adam Boqvist. Na pravé straně se stahovačkou zbavil soupeře a pak vyslal přízemní ránu, kterou musel hasit Hollenstein.
     
    08:38
    Luca Hollenstein ještě nečelil žádné vyložené gólovce, ale Švédové už poznávají to, co před nimi poznali účastníci skupiny ve Vancouveru – že Švýcaři mají skvělého gólmana.
     
    09:17
    Málem se jeden ze švédských forvardů prokousal až před brankáře, ale na poslední chvíli ho stínující zadák zbavil velké šance.
     
    09:54
    Výborný forčeking málem vedl k možnosti Sandra Schmida. Tísněný obránce Švédů ale situaci v poslední chvíli zachránil a puk mu vypíchl.
     
    10:07
    Přesilovku si vyzkoušejí i Švédové. Matthew Verboon (SUI) zezadu narazil na mantinel Rickarda Hugga, který už se zvedl a bude v pořádku. Dvě plus deset minut.
     
    10:33
    Emil Bemström si rozhýbal Hollensteina a když marně hledal spoluhráče na přihrávku, zkusil ho prostřelit po ledě. Tam ale místo nebylo.
     
    11:09
    Krátce po Bemströmově ráně z dálky, proto níž Hollenstein také výborně zakročil, už se Švýcaři osvobozují.
     
    11:27
    No a přesilovka je minulostí. Erik Brännström (SWE) je vyloučen za nedovolené bránění, takže za 40 sekund začne početní výhoda Švýcarům.
     
    12:08
    Hra čtyř proti čtyřem nám nabídla jenom několik nepřesností, ale teď už je Švýcarsko kompletní a usazuje se ve třetině.
     
    12:29
    Brüschweiler se chtěl protlačit ke střílené přihrávce, ale na kotouč nedosáhl a Švédové vyhazují.
     
    13:26
    Kombinace skončila u Janise Mosera, jenž tvrdě pálil po ledě. Ersson vyrazil puk vysoko do vzduchu a Moser ho pak dorážel tak, že brankář musel zakročit kousek před brankovou čarou! Velká škoda pro Švýcary.
     
    13:31
    Teď už jsou žluto-modří kompletní a budou chtít zase najít odpověď.
     
    13:38
    Zakázané uvolnění tou správnou odpovědí nebude, ale Švédové mají na ledě čerstvé hráče, takže jim to tolik nevadí.
     
    14:15
    A další icing. Ačkoli je hala ve Victorii téměř zaplněná, diváci ještě kromě občasných zahučení nevydali ani hlásku. Ve Vancouveru domácí hodně přáli právě Švýcarům.
     
    14:47
    Pontus Holmberg zajímavě obkroužil švýcarskou klec a po jeho zakončení se Hollenstein díval kolem sebe trochu zmateně. Puk ale skončil bezpečně daleko od jeho branky, zřejmě ho zblokoval obránce.
     
    15:23
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Je to tady, dobrý výkon outsidera ze Švýcarska nese zhodnocení v podobě vedoucí branky a arénou zní vůbec poprvé hitovka Charlotta! YANNICK BRÜSCHWEILER se dopředu vydal sám, což mu vůbec nevadilo. Jakmile přejel modrou čáru, natáhl ke střele a trefil se přesně ke druhé tyčce, kde byl Ersson se svou lapačkou pozdě – 0:1! Asistence: Gianluca Burger.
    15:23 Yannick BRÜSCHWEILER - 0:1
     
    15:59
    Boqvist střílel od modré čáry a nejsem si jistý, zda před Hollensteinem někdo puk ztečoval, nebo to byl až zásah brankáře. Ale Švédové teď už vědí, že musejí přidat.
     
    16:29
    Luca Hollenstein v klidu lapil dalekonosnou ránu z levé strany a pouští na led odklízeče sněhu.
     
    17:11
    Švédové se v útočném pásmu neudrželi a musejí rozehrávat odznova.
     
    17:35
    No, velezkušeného Nica Grosse asi trenér za křížnou rozehrávku napříč obranným pásmem nepochválí. Ale prošla.
     
    17:51
    Pontus Holmberg se na pravém kruhu krásně zbavil protivníka a měl na holi vyrovnání. Taky mířil ke druhé tyčce, ale Hollenstein perfektně natáhl svůj pravý beton!
     
    18:07
    Krátce po vhazování se Švédové znovu dostali k brance, ale na druhé straně přichází důrazná reakce Ramona Tannera. Sám před Erssonem tečoval kotouč jen těsně nad branku!
     
    18:55
    Brüschweiler bojoval za švédskou klecí hodně srdnatě, na pomoc mu přišel spoluhráč, ale Švýcaři se ve třetině neudrželi.
     
    19:33
    Na vrchol pravého kruhu dostal parádně nabito Nicolas Müller a Ersson měl plné ruce práce!
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Střely na branku v 1. třetině:

    Švédsko – 13
    Švýcarsko – 12
     
    Favorit zápasu ze Švédska byl v první třetině o něco lepším a aktivnějším mužstvem, ale Švýcaři předvádějí velmi dobrý výkon a odměnou jim byla vedoucí trefa Yannicka Brüschweilera! Jeho tým víceméně navazuje na povedená představení ze základní skupiny ve Vancouveru a teď se bude spoléhat na vynikajícího gólmana Lucu Hollensteina. Ale vedení 1:0 samozřejmě nemůže jen tak bránit, ještě je toho před námi spousta.

    Druhá třetina začne přibližně ve 22:56.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:24
    Na Švédech je vidět, s jakou dravostí se okamžitě od startu třetin vypouštějí do Švýcarů. Prozatím však jejich snaha vychází relativně naprázdno, švýcarská obrana předvádí dobrý výkon a nepouští nikoho ke své brance.
     
    20:52
    Na Švédy čeká druhá přesilovka v utkání. Za podražení v obranném pásmu je vylučován Ramon tanner (SUI). Na Eggenbergera a spol. čeká zřejmě pořádně krušná chvilka.
     
    21:24
    Hollnestein zatím ve spolupráci s obranným řadami drží švýcarské šance. Tre Kronor jsou v přesilovce ale zatím dost bezzubí, častokrát se nyní dopouštěli hloupých chyb.
     
    21:54
    Marco Lehmann ujížděl úplně sám na branku Ersson však předvádí fantastický zákok!
     
    22:52
    V čase, kdy si Švýcaři připsali další fantastickou šanci, kdy Grossovi stačilo jen puk doklepnout do odkryté sítě, se podařilo dostat na led i Tannerovi. Švýcaři tak pokračují v tlaku na obranné pásmo soupeře.
     
    23:55
    Na švýcarské straně se znovu vylučuje. Švédové nyní mohou využít relativně nechtěného oslabení soupeře, který špatně střídal. Za hráčskou lavici si trest odpyká Valentin Nussbaumer (SUI).
     
    24:42
    Švédům se zatím v útoku v této početní výhodě příliš nedaří, Erik Brännström přišel na modré čáře velmi snadno o puk. Švédové musí zařadit zpátečku.
     
    25:46
    Lucas Elvenes měl na holi stoprocentní tutovku! Hollenstein si však zapisuje fantastický zákrok vyrážečkou, kdy ještě puk dostal na poslední chvíli nad horní tyčku. Celá hala nyní bouří!
     
    25:55
    A další jasná tutovka! Valentin Nussbaumer ujížděl p svém návratu na led naprosto sám na švédskou klec, výborný zákrok však předvádí také Ersson. Souboj golmanů graduje!
     
    26:51
    Ersson si nyní zapsal snad tři neskutečné zákroky! Švédové měli v tuto chvíli obrovskou dávku štěstí, Švýcaři byli milimetry od druhé branky v zápase.
     
    27:24
    Zatím sledujeme ve Victorii fantastickou podívanou! Generální útok na švédskou branku se nicméně Švýcarům nevydařil podle představ, když nedokázali zužitkovat hned několik svých tutovek. Tohle může mančaft okolo kouč Wohlwenda ještě mrzet.
     
    28:26
    Yannick Brüschweiler a Justin Sigrist předvedli před švédskou brankou další závar, střela z kruhů a následná dorážka ale byla uhašena Erssonem. Švédský brankář sklízí obdiv od svých spoluhráčů v obraně.
     
    29:28
    Fabian Zetterlund se rozjel po levém křídle a pořádně vystrašil Hollensteina, který podle všeho přes clonu tvořenou vlastním bekem pořádně neviděl. Švédský útočník nicméně pálil jen slabě, zeď v bráně mužů s helvétským křížem na dresech tak tento moment ustála.
     
    30:17
    Tentokrát přichází na řadu i švýcarská přesilovka, což může hrát v nastaveném trendu zápasu zásadní roli. David Gustafsson (SWE) totiž nyní obdržel menší trest za podražení.
     
    31:12
    Švýcarská eskadra se zatím příliš v útoku neprosazuje, neboť Švédové nasadili na jejich přesilovku účelný taktický režim. Šance Berniho a Egenbergera pak bez potíží Ersson stačil pokrýt.
     
    31:59
    Švédové půjdou do tří mužů! Při výjezdu z obranného pásma se totiž před chvíli provinil špatným střídáním, za trestnou lavici si trest odpyká Jakub Olofsson (SWE).
     
    32:25
    Švýcaři se sice nikam nehnali, ale přeci jen si zaspali velmi nadějnou šanci na využití své přesily. Simon Le Coultre ovšem pálil příliš okatě, Ersson tak bez potíží zasahuje.
     
    33:59
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Neskutečné! Absolutní zápasový favorit v této chvíli podruhé inkasuje! Přesilovková formace sice puk zahrála do rohu a spíše držela kotouč za brankou, jenže v mžiku se natlačila k tyčce, kde už měl Ersson potíže se zpracováním puku. Následné nahození kotouče LUCY WYSSE takřka z mrtvého úhlu nečekaně prošlo podél tyčky až do sítě. Asistence: Sandro Schmid, Marco Lehmann.
    33:59 Luca WYSS - 0:2
     
    34:45
    Švédové na ledě stejně jako švédští novináři na press tribuně jsou viditelně dost rozhození, skandinávským mladíkům to na ledě nyní moc nejde. Švýcaři tak mohou ne ledě bez potíží rozehrát.
     
    35:37
    Valentin Nussbaumer se snažil rozjet rychlou rozehrávku do útočnho pásma, ale kotouřč mu uskočil. Hráči Tre kronor okamžitě nad ním přebírají kontrolu, švédská lavina se řítí na Hollensteina.
     
    36:53
    Ersson pro jistotu přerušuje hru, když zachytil do lapačky oblouček od Mosera letící takřka z půlící čáry. Švýcaři se tak i po přerušení usídlí před soupeřovou klecí, tlak na obranu Tre Kronor, zejména psychický, je nyní velký.
     
    37:39
    Hollenstein pro tentokrát předvedl další super zákrok, když si nahození z kruhů nenechal projít přes vlastní rameno. I tentokrát se je hra přerušena, oba celky střídají.
     
    38:18
    Valentin Nussbaumer se dostal do obrovitánské šance! Po minele švédského beka se dostal ke kotouči na útočné třetině a svůj samostatný únik málem zakončil třetí brankou svého týmu. PO blafáku ale pálil těsně vedle.
     
    39:06
    Rasmus Sandin se postaral o zajímavý náznak šance, když se pokusil bez rozmýšlení vypálit od modré čáry. Hollenstein zasahuje na poslední chvíli, puk skončil v rohu. Švédové cítí ve vzduchu naději na snížení manka.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    I druhá třetina je prozatím pokračováním nečekaného švýcarského náskoku. Švédové měli být jako vítěz skupiny B jednoznačným favoritem čtvrtfinálového boje, nicméně to, co viděla novinářská i fanouškovská obec ve Vancouveru u švýcarského týmu, se potvrzuje i ve druhé turnajové hale. Švýcaři pokračují v bezstarostném výkonu, na Tre Kronor je naopak vidět velká nervozit a zaskočenost z vývoje duelu. Do třetí třetiny jdou už se dvoubrankovým mankem, pokračujeme přibližně v 23:46 středoevropského času. Čeká nás jistojistě velmi zajímavá koncovka, drama až do posledních sekund.
     
    Střely na branku ve 2. třetině: Švýcarsko – Švédsko 14:9
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:11
    Emil Bemström se dostal do velmi rychlého kontru, který se mu však nepodařilo zakončit efektivně. Hollenstein si připisuje jistý zákrok, puk udržel mezi betony.
     
    41:03
    David Aebischer se nedokázal dostat z kruhů do ideální pozice na rozehrávku, jeho dlouhý pas na Mosera tak nebyl a ni nemohl být ideální. Po švýcarském incingu se hra znovu přesune před Hollensteina.
     
    41:45
    Philip Broberg prokličkoval až na osu hřiště v útočném pásmu, však vhodně svou akci nezakončil. Slabá rána tahem nebyla pro Hollensteina velký problém, švýcarský brankář nicméně stačil zasáhnout.
     
    41:53
    Valentin Nussbaumer (SUI) si nyní nepočínal zrovna příkladně. Puk se mu nepodařilo rozehrát, po vyhození kotouče přes hrazení vyfasoval trest za zdržování hry.
     
    42:36
    Fabian Zetterlund se dostal do obrovské šance! Jen tak tak netrefil kotouč před prázdnou brankou, Hollenstein si může pořádně oddechnout.
     
    42:46
    Švédové si nyní svou přesilovku zkracují vlastní vinou, za hákování si v této chvíli půjde odsedět dvouminutový trest Isac Lundeström (SWE).
     
    43:39
    Ersson dnes musí předvádět neskutečné výkony! Moser, Eggenberger i Gross nebyli daleko od další švýcarské trefy, švédský rbankář nicméně zapisuje další fantastické zákroky.
     
    44:19
    Filip Sveningsson ujížděl úplně sám na branku, nicméně Hollenstein ukazuje své přednosti! Jeho zákrok proti blafáku švédského útočníka byl výstavní.
     
    44:46
    Švédové jsou kompletní, Švýcaři svou další přesilovku nevyužili.
     
    45:39
    Švýcarům se zatím daří držet nastavený status quo. Proti Švédům se nyní v obraně museli velmi dlouho snažit, několik ran nyní letělo těsně vedle Hollensteinovy branky.
     
    46:52
    Švýcaři se budou muset popasovat s dalším oslabením. Za hákování Gustafssona před brankou je potrestán menším trestem Luca Wyss (SUI).
     
    47:46
    Švýcaři pokračují v urputné defenzívě, když se bez neustání snaží co nejvíce ran zblokovat a dostávat puky mimo nebezpečnou střeleckou zónu. Proti Olofssonovi navíc zasahuje Hollenstein.
     
    48:27
    A další švýcarské vyhození! Hollenstein vychytal i bombu Elvenese a posílá kotouč alespoň do středního pásma, puk se posléze odkutálel přeci jen až za další modrou čáru.
     
    48:52
    Wyss spurtuje zpět na střídačku z trestné lavice. Švýcarská obranná čtyřka zaslouží poklonu, přesilovku Švédům až zhnusila, když je bez ustání napadala až ve středním pásmu a nedovolila jim střílet.
     
    49:33
    Nicolas Müller pořádně zabral po úspěšném rozehrání Wysse avšak na víc než na účelný forčekung jeho rychlost neměla potenciál. Tre Kronor se stačili dostatečně rychle zformovat, presink tak neměl ani svůj efekt.
     
    50:04
    Hollenstein znovu před vlastním brankovištěm musel pořádně skákat, nahození Bäcka ale nakonec ukryl pod výstrojí. Na řadě je další komerční pauza.
     
    50:19
    Na led zůstal ležet Nico Gross po tvrdém direktu Fabiena Zetterlunda (SWE) za švýcarskou bránou, Tre Kronor půjdou v této chvíli do čtyř, podle sudích šlo o faul loktem.
     
    51:14
    Švýcarům se prozatím v předních řadách příliš nedaří, neboť se jim přesilovkový deštník nepodařilo ještě tak rychle rozevřít. Nando Eggenberger pálil posléze pouze vedle branky.
     
    52:31
    To byly věci! Po návratu Zetterlunda na led se nejprve o obrovskou šanci postarali Philipp Kurashev a Nicolas Müller, ani jeden však své ránu, respektive dorážku nedotáhli k dokonalosti. Z brejku pak zahrozil právě vracející se Fabian Zetterlund a z dorážky ještě Rickard Hugg. Hollenstein však znovu perfektně zasahuje!
     
    53:37
    Ersson musel být velmi rychle znovu na ledě, neboť se dostal kotouč od Kurasheva nebezpečně směrem k brance. Ránu od kanonýra soupeře ale bez potíží udržel v lapačce.
     
    54:26
    Individuální chyby. právě ty zatím nejvíce sráží Švédy. Po jedné takové z nich se nyní hnal sám na branku Marco Lehmann, jeho pokus byl však zastaven fantasticky chytajícím Erssonem. Hokejová bitva vrcholí!
     
    55:13
    Emil Bemström a Adam Boqvist měli na holích kontaktní branku! První jmenovaný sice stačil ještě vypálit, vyjetého Hollensteina ale nevychytal. Následný dojezd Boqvista z druhé vlny byl taktéž mimořádně nebezpečný, dorážka ovšem nebyla přesná.
     
    56:20
    Švýcarům se nepodařilo korektně rozehrát, když Sven Leuenberger nezachytil dlouhý pas z obrany. Po icingu se Švédové dostanou do útočného pásma.
     
    56:32
    Hollenstein je znovu králem ledu! Švýcarský brankář tentokrát zastavil dvě rány od modré, arénou ve Victorii zní pořádný obdiv!
     
    57:37
    Švýcaři pokračují v taktické obraně, která je formou výhozů puku do středního pásma. Žádné složité kombinace, většinou nahrávky hne z první mimo obranné pásmo. Tre kronor se i nadále trápí.
     
    58:08
    Švédové riskují power-play!
     
    58:25
    Švédský národní tým vybírá svou power-play! Před chvíli nebyli Švýcaři daleko od trefy do opuštěné klece, Tre kronor se musí vyždímat asi z posledního, aby to stačilo alespoň na kontaktní trefu.
     
    58:33
    Další icing Švýcarů, ti už hrají opravdu na jistotu.
     
    58:48
    Tři Švýcaři jeli na opuštěnou klec soupeře, ale Jeremi Gerber to přehnal s kombiancí. Puk se tak dostal do rohu kluziště.
     
    59:19
    Erik Brännström střílel těsně vedle branky!
     
    59:38
    Luca Hollenstein! To je opravdu zápas švýcarského brankáře. Tentokrát dokázal ustát i šanci Emila Bemströma, který mohl pálit od prázdné poloviny branky. Jeho ránu ale ještě zablokoval obránce Moser.
     
    Konec zápasu.
     
    Střely na branku ve 3. třetině: Švédsko – Švýcarsko 9:19
     
    Střely na branku celkem: Švédsko – Švýcarsko 35:41
     
    Emil Benström hodil předmět na led, čímž porušil pravidla IIHF, za což obdržel ještě zpětně osobní trest do konce utkání.
     
    Nejlepší hráči utkání: Samuel Ersson (Švédsko) – Luca Hollenstein (Švýcarsko)
     
    Direktoriát mistrovství nyní ještě oceňuje tři nejlepší hráče Švédska na turnaji, neboť hokejisté tří korunek své účinkování na šampionátu právě nyní ukončili. Stali se jimi Erik Brännström, Emil Bemström a Samuel Ersson.
     
    První čtvrtfinále ve Victorii sledovalo 5946 diváků.
     
    Světový šampionát dvacítek se dočkal hned ve svém prvním čtvrtfinále velkého překvapení. Švédové se coby vítěz skupiny B šokujícím způsobem loučí s kanadským turnajem už po prvním zápase v play-off. Švýcaři předváděli po většinu duelu mnohem více účelnější styl hry, ofenzivně laděný, přesně ten, jakým se prezentovali v základní skupině. Hokejisté Tre kronor na jejich styl nedokázali najít recept, možná se i popasovat s velkými očekáváními. Podobně jako na šampionátu dospělých tak postupuje do boje o medaile výběr helvétského kříže. V semifinále narazí na vítěze souboje mezi Kanadou a Finskem. Ode mě je to pro dnešek z Victorie vše, přeji hezký zbytek noci a snad šťastné ráno po nadcházejícím duelu Čechů. (00:38:22)
    Marken.cz

    Martin Voltr

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 16. Brüschweiler (Burger), 34. Wyss (Schmid, Lehmann)


    Švédsko: Ersson (O. Eriksson Ek) – Brännström (C), Westerlund, Boqvist, Sandin, Ginning, Lundkvist, Broberg – Fagemo, Elvenes, Gustafsson – Bemström, Hugg (A), Holmberg – Olofsson, Lundeström (A), Zetterlund – Södergran, Bäck, Sveningsson – Hållander.
    Švýcarsko: Hollenstein (Schmid) – Le Coultre, Gross, Berni, Aebischer, Burger, Moser, Barandun – Müller, Eggenberger (C), Kurashev (A) – Brüschweiler, Sigrist, Nussbaumer – Schmid, Verboon, Wyss – Lehmann, Leuenberger, Gerber – Tanner.

    Rozhodčí: Anderson (USA), Heikkinen – Nikulainen (oba FIN), Hynek (CZE).

    Diváci: 5946
    bahis siteleri