Ukrajina – Japonsko 2:3 (kon.) | Rumunsko – Estonsko 4:3 (4:3 po s.n.) | Nizozemsko – Polsko 1:8 (kon.)
konec
Nizozemsko
1:8 (1:1, 0:2, 0:5)
Polsko
Neděle 28.04.2019, 19:00 • Tondiraba Ice Hall, Tallinn • Mistrovství světa - I. B Divize • 1. kolo
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Vítám tu všechny milovníky exotického hokeje! První den šampionátu 1. Divize sk. B v estonském Tallinnu uzavře souboj Nizozemska s Polskem. Papírově by se mělo jednat relativně o jednoznačnou záležitost. Poláci totiž loni sestoupili ze skupiny A, do níž se chtějí okamžitě vrátit, naopak Nizozemci jsou v béčku nováčkem.
     


    Polsko:
    Polsko se v minulosti poměrně často objevovalo i mezi elitou. Připsalo si také jednu legendární výhru. Na domácím šampionátu v roce 1976 totiž naprostý outsider šokujícím způsobem porazil 6:4 SSSR. Poláci pak paradoxně stejně sestoupili, Sověti skončili stříbrní za Československem. Naposledy si ale elitní skupinu zahráli v roce 2002, kdy skončili čtrnáctí a opět spadli. Po reorganizaci v roce 2012 hráli polští hokejisté až třetí výkonnostní kategorii. V roce 2014 vyhráli šampionát v Litvě a postoupili do áčka, kde se drželi až do loňska. V Budapešti ale skončili na posledním šestém místě a tak se opět sesunuli do Divize 1B.

    Poláci se budou muset obejít bez svého nejlepšího hráče, kterým je Aron Chmielewski. Útočník Třince bojuje ve finále ELH o český titul. Kádr tak tvoří převážně hokejisté z polské ligy. Ta je plně profesionální, ale dobré finanční podmínky mohou Poláky paradoxně brzdit. Místní hráči totiž nemají důvod chodit sbírat zkušenosti do zahraničí, kde by třeba mohli svůj talent více rozvinout.
     


    Nizozemsko:
    I Nizozemsko má minulost mezi elitou. S nejlepšími týmy světa hrálo na předválečných MS v letech 1935 a 39 a poté v roce 1950. Další účast v elitní kategorii pak přišla v roce 1981, ale ta už byla také poslední. V posledních letech se Nizozemci pohybují na hranici Divizí 1B a 2A. Ze dvojky si zajistili postup i loni. V Tallinnu bude hlavním cílem záchrana.

    Aby si mohli Nizozemci dělat větší ambice, tak by potřebovali hráče z týmu Tilburg Trappers, který je účastníkem Oberliga Nord – třetí nejvyšší soutěže v Německu. Celek je plně profesionální a je v něm většina nejlepších nizozemských hokejistů. Tilburg svou soutěž vyhrál třikrát v řadě a také letos je stále ve hře. Hráči tohoto klubu tedy v nominaci tulipánů scházejí a to bude pro trenéry velký problém.
     
    Ve vzájemných zápasech Poláci pravidelně vítězí. Stalo se tak v posledních pěti případech. Naposledy se obě země utkaly na MS Divize 1B v roce 2014, kde Polsko zvítězilo 5:1. Poslední výhra Nizozemců přišla v roce 2009 ještě na šampionátu druhé nejvyšší úrovně. Tehdy tulipány triumfovaly 3:1.
     
    Jak už bylo řečeno, Nizozemci se musejí obejít bez hráčů Tilburgu a to je pro jejich šance na udržení se v Divizi 1B velká ztráta. Svou největší hvězdu ale mají. Útočník Steven Mason – jméno značí kanadský původ, ale narodil se už v nizozemském Tilburgu – hrál v této sezóně nejvyšší Švýcarskou soutěž v barvách celku Rapperswil-Jona Lakers. V 50 zápasech si připsal 13 kanadských bodů (3+10). V zahraničí působí také brankář Martijn Oosterwijk. Ten nastupoval v posledních dvou sezónách za tým Visby/Roma ve třetí nejvyšší švédské soutěži. Letos si zachytal v 11 zápasech. 21letý útočník Bartek Bison pak brázdí ledy v nižších zámořských soutěží. Odchován je německým mládežnickým hokejem.
     
    Úvodní sestavy:

    Nizozemsko: Hrelja (Oosterwijk) – Mason (A), Knoop, Klem, van der Vossen, van Haren (A), Suurhoff – Boer, Oosterveld (C), Bison – den Edel, Nordemann, Borgman – Smit, Willems, Sikma.

    Polsko: Odrobny (Murray) – Kolusz (A), Jaskiewicz, Bryk, Kostek, Ciura, Wajda – Malasinski (C), Dziubinski, Wronka (A) – Kapica, Neupauer, Lyszczarczyk – Jeziorski, Komorski, Goscinski – Starzynski, Domogala, Michalski – Marzec.

    Rozhodčí: Barcelo (FRA) – Nedeljković (SRB), Zganc (SLO).
     
    V zahajovacím utkání turnaje porazili Japonci 3:2 Ukrajinu. Poté padli domácí Estonci s Rumunskem 3:4 po nájezdech.
     
    V hledišti nescházejí tradičně věrní polští fanoušci, kteří se zřejmě postarají o důstojnou atmosféru tohoto duelu. Najdeme zde ale i pár Nizozemců.
     
    Nizozemští hokejisté už jsou na ledě, kam teď nastupují také Poláci.
     
    Ještě se bude řešit usazení branky za polským gólmanem Przemyslawem Odrobnym.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:19
    Poláci se okamžitě vrhli do útoku a hned i zaměstnali brankáře Hrelju. Ten řešil ránu z ostrého úhlu.
     
    00:49
    Od modré čáry pálil obránce Kostek, ten nizozemskou branku minul.
     
    02:05
    Nizozemci začali s velkým respektem. Zatím se pouze brání.
     
    02:40
    Filip Starzynski si dělal u brankoviště prostor nedovoleným způsobem. Nizozemci si tak zahrají přesilovku.
     
    03:00
    Nezačali ji dobře. Zahráli na zakázané uvolnění.
     
    03:29
    Krystian Dziubinski vypíchl Holanďanům puk a dostával se do samostatného úniku. Stijn Knoop ho přibrzdil háčkem a síly na ledě se vyrovnají. Polský útočník se v signalizované výhodě přesto ještě dostal k zakončení, ale musíme pochválit brankáře Hrelju.
     
    04:31
    Poláci jsou kompletní. Zahrají si krátkou přesilovku.
     
    05:30
    Nizozemci početní výhodu soupeře přestáli a i oni jsou kompletní. Zatím je drží Tomislav Hrelja.
     
    06:40
    Zakázané uvolnění Nizozemska. Z hlediště se ozývá Polska, Polska. Naši sousedé tu mají takřka domácí prostředí.
     
    06:55
    Střely na branku – 1:9
     
    07:19
    Tomasz Malasinski zakombinoval s Patrykem Wronkou, který mu puk vracel mezi kruhy. Polskému útočníkovi však střela nesedla.
     
    08:13
    Nizozemci se nadále jen brání. V tomto střídání přestáli několik závarů před svou brankou a teď puk dostali do bezpečí.
     
    08:45
    Polákům byl odpískán ofsajd. Vhazuje se ve středním pásmu.
     
    09:02
    Jeden z Poláků vypálil od modré čáry a Hrelja asi nic neviděl. Na poslední chvíli stačil vytrčit proti kotouči levý beton.
     
    09:53
    Neupauer dostal puk na pravé křídlo a dojel s ním až na vrchol kruhu. Odtud zamířil vedle vzdálenější tyčky nizozemské svatyně.
     
    10:50
    Převaha je jasně na hokejkách Poláků, tulipány ale stále drží bezgólový stav.
     
    11:43
    Snad poprvé zahrozili Nizozemci! Na přihrávku z rohu hřiště si sjel Joey Oosterveld, jehož střela byla o to nebezpečnější, že před Odrobnym stáli jeho spoluhráči. Polský gólman ale ostrý zákrok zvládl.
     
    13:06
    Nizozemsko právě vstřelilo branku!
    Nizozemci jsou v těžké defenzivě, přesto se ujímají vedení! Polákům byl odpískán ofsajd, který byl posouzen jako úmyslný. Vhazovalo se tak v jejich obranném pásmu. Nizozemský kapitán Joey Oosterveld po buly posunul puk na ERNESTA KLEMA, který ho od modré čáry nahodil na branku Polska a udělal to tak šikovně, že Odrobny kotouč zahlédl až v síťce. Asistence: Joey Oosterveld.
    13:06 Ernesto KLEM - 1:0
     
    14:09
    Poláci tedy musejí dohánět. To by nemusel být problém, herní převahu mají, ale musejí zvýšit efektivitu v zakončení.
     
    15:20
    Hráči Polska vyrazili do přečíslení 3 na 1. Situaci ale dohráli až za branku soupeře.
     
    15:55
    Z levého kruhu vypálil Adam Domogala, Hrelja si připsal další úspěšný zákrok.
     
    16:53
    Dziubinski hledal šikovnou přihrávkou od zadního mantinelu kapitána Malasinského, který puk mezi kruhy nezpracoval.
     
    17:40
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Poláci konečně prolomili obranný val soupeře! Střela Kosteka byla sice zablokovaná, ale puk se od bránícího hráče odrazil k BARTOLOMIEJI NEUPAUEROVI, který ho z levého kruhu posílal do téměř odkryté branky. Asistence: Arkadiusz Kostek a Damian kapica.
    17:40 Bartolomiej NEUPAUER - 1:1
     
    18:46
    Povzbuzené Polsko pokračuje v náporu. Nizozemci se už asi těší na přestávku.
     
    19:06
    Poslední minuta první třetiny. V rohu kluziště upadl Starzynski, pod kterým zůstal také puk. Rozhodčí tak přerušili hru.
     
    19:31
    Krásná souhra Poláků. Dziubinski posunul puk na zadní tyčku, kde ho jeho spoluhráč nedostal bekhendem přes natažený pravý beton Hrelji do sítě!
     
    19:58
    V úplném závěru úvodní části pálil od modré čáry Marcin Kolusz. Hrelja vyrazil před sebe a Poláci ještě rozpoutali před nizozemskou brankou závar. Obětavá obrana Oranjes ale pomohla svému gólmanovi!
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní třetina se odehrávala především pod taktovou favorizovaných Poláků, kteří branku soupeře zasypali hned 18 ranami. Vedení se ale paradoxně ujalo Nizozemsko. Ve 14. minutě se po buly dostal na modré ke kotouči Ernesto Klem a jeho nahození skončilo až v brance. Polsko srovnalo v čase 17:40, kdy puk za jinak výborného Hrelju dorazil Bartolomiej Neupauer. Dovolím si tvrdit, že pokud bude zápas takto pokračovat, je otázkou času, kdy Poláci svou převahu vyjádří výrazněji.
     
    Střely na branku – 4:18
    Trestné minuty – 2:2
     
    Další třetina začne přibližně v 19:50.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:36
    Přihrávku před branku Nizozemska posílal Alan Lyszczarczyk. Obrana Oranjes puk nepustila až na Kapicu.
     
    21:49
    Hrelja je dnes zatím velice pozorný. Přestože mu u brankoviště polský hráč nepříjemně stínil, vyrazil tvrdou střelu od modré.
     
    22:43
    Také druhá část začala tlakem Poláků. Nizozemci vyhodili alespoň tak šikovně, že se nepíská icing.
     
    23:21
    Mateusz Bryk pálil od modré čáry. Puk byl tečován mimo branku.
     
    23:58
    Holanďané se opět ubránili odpálením puku do bezpečí.
     
    24:36
    Téměř ze záporného úhlu zkusil štěstí Filip Starzynski. Hrelja byl znovu na místě.
     
    25:39
    Nizozemci se při bránění stahují do boxu před svou branku a snaží se blokovat pokusy soupeře. Platné by asi byly střely z větší vzdálenosti, protože brankář Hrelja nemůže přes své spoluhráče moc vidět.
     
    26:26
    Tlak Poláků ukončil střelou z pravého kruhu Patryk Wronka. Ten ztlumil obránce a Hrelja přikryl kotouč před dojíždějícím protihráčem.
     
    27:14
    Od modré vypálil Patryk Wajda. Jeho pokus prosvištěl vedle vzdálenější tyčky.
     
    27:57
    Levi Boer byl na výletě v útočném pásmu. Tam ale neměl žádnou podporu a tak musel puk odehrál po mantinelu za polskou branku, kde ho získal soupeř.
     
    29:07
    Ani Marcin Kolusz neprostřelil Hrelju. Někdejší hokejista třineckých Ocelářů pálil z osy hřiště.
     
    29:38
    Alan Lyszczarczyk posílal z levé strany před branku nabídku na teč, kterou nezasáhl Damian Kapica.
     
    30:40
    Zakázané uvolnění Nizozemců, hra se vrací před Hrelju.
     
    30:56
    Evo Suurhoff na chvíli osvobodil Nizozemce. Puk po levé straně vyvezl a dalekonosným nahozením donutil mrznoucího Odrobnyho k zákroku.
     
    32:03
    Pro Poláky určitě není dobrá vizitka, že do soupeře celou dobu buší, ale stále s ním hrají 1:1. Musíme však také vyzdvihnout obětavost a nasazení tulipánů, kteří tím nahrazují své herní nedostatky.
     
    33:01
    Hrelja teď špatnou rozehrávkou nabídl puk Lyszczarczykovi. Mladý polský útočník to však nepotrestal, nedokázal dobře vystřelit.
     
    33:34
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Poláci svou převahu konečně zužitkovali! Ke střele z levého kruhu se dostal FILIP KOMORSKI a po ledě se trefil mezi Hreljovy betony. Puk ještě možná lehce tečoval obránce, který se snažil do rány Komorského vložit hokejku. Asistence: Bartlomiej Jeziorski.
    33:34 Filip KOMORSKI - 1:2
     
    33:34
    Nizozemci si vyžádali oddechový čas. Trenér Doug Mason se snaží své svěřence povzbudit.
     
    35:46
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Je tu třetí polský gól! ALAN LYSZCZARCZYK se jednoduchým manévrem u pravého mantinelu zbavil hned trojice bránících hráčů, dojel na pravý kruh a střelou k bližší tyčce překonal brankáře Hrelju – 1:3. Asistence: Mateusz Goscinski.
    35:46 Alan LYSZCZARCZYK - 1:3
     
    37:06
    Zápas se už dostává do očekávaných kolejí. Poláci vedou o dva góly a jsou mnohem lepším týmem.
     
    38:06
    Z levé strany pálil Filip Starzynski. Ten ale branku netrefil.
     
    38:46
    Třem lajnám Nizozemska už asi i docházejí síly. Polský obránce zachytil nedůrazné vyhození a posunul puk na Arkadiusze Kosteka. Ten z voleje těsně minul!
     
    39:01
    Poslední minuta druhé třetiny.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina přinesla ještě větší převahu Polska než úvodní část. Na branku Nizozemska dokonce mířilo hned 27 střel! Nizozemci přesto drželi skóre 1:1 až do 34. minuty, kdy strhl vedení na polskou stranu Filip Komorski. O dvě minuty později pak přidal třetí zásah bíločervených Alan Lyszczarczyk.
     
    Střely na branku – 7:45 (4:18, 3:27)
    Trestné minuty – 2:2
     
    Třetí třetina začne přibližně ve 20:29.
     
    Třetí gól Polska vstřelil útočník Alan Lyszczarczyk. To je zajímavé jméno. 21letý hráč totiž působí už čtyři roky v Kanadě. Konkrétně v Ontarijské hokejové lize (OHL). Letos se mu velmi dařilo. V 10 zápasech za tým Owen Sound Attack nasbíral 11 bodů (4+7), po přestupu do celku Mississauga Steelheads pak sehrál 54 utkání se ziskem 71 bodů (35+36).
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:01
    Do třetí třetiny nastupuje v nizozemské brance Martijn Oosterwijk. Tomislav Hrejla už je zřejmě z náporu 45 střel soupeře vyčerpán a tak zůstal na střídačce.
     
    40:27
    Nizozemci se pokusili o útočnou akci. Tu ale zastavilo postavení mimo hru.
     
    40:54
    Za podrážení je vyloučen Ernesto Klem. Přesilovka pro Polsko.
     
    41:24
    Holanďané se pro tuto chvíli osvobodili.
     
    Od modré čáry střílel Marcin Kolusz. Martijn Oosterwijk jeden ze svých prvních zákroků v zápase zvládl.
     
    41:58
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Poláci přesilovku využívají! Střelu Daniana Kapici z pravého kruhu vyrazil Oosterwijk před sebe. Alan Lyszczarczyk puk za jeho záda ještě nedorazil, ale FILIP KOMORSKI už ano. Brankář Nizozemska už v té chvíli bezmocně ležel na ledě. Asistence: Alan Lyszczarczyk a Damian Kapica.
    41:58 Filip KOMORSKI - 1:4
     
    44:00
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Nádherný gól vstřelil PATRYK WRONKA! Ten přebral puk ve vlastním obranném pásmu, nabral obrovskou rychlost a projel až před Oosterwijka, kterého překonal zakončením vedle vyrážečky. Krásná individuální akce – 1:5. Asistence: Marcin Kolusz a Oskar Jaskiewicz.
    44:00 Patryk WRONKA - 1:5
     
    44:58
    Zápas se nám pozvolna mění v exhibici. Nizozemci už vůbec nestačí.
     
    45:38
    Domogala posunul puk nalevo, kde byl Filip Starzynski. Jeho střela skončila ve výstroji Oosterwijka.
     
    46:31
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Poláci vedou už o pět gólů! Z osy hřiště vypálil KRYSTIAN DZIUBINSKI, po puku se ještě holí natahoval Goscinski, který ho sice netečoval, ale i to zmátlo Oosterwijka natolik, že máchl lapačkou jen do prázdna. Asistence: Marcin Kolusz.
    46:31 Krystian DZIUBINSKI - 1:6
     
    47:37
    Poláci se uklidnili a dělají si na ledě co chtějí. Nedivil bych se, kdyby ještě zaútočili i na dvojciferné skóre.
     
    48:00
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Nizozemci si dávají ukázkový vlastňák! Střelu ADAMA DOMOGALY vyrazil Oosterwijk před sebe a puk si bruslí srazil do vlastní sítě nebohý obránce Niels van der Vossen.
    48:00 Adam DOMOGALA - 1:7
     
    50:03
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Nizozemci zcela rezignovali a mnou zmíněná desítka už není daleko! Alan Lyszczarczyk nejprve sice netrefil odkrytou klec, ale volného puku se ujal BARTOLOMIEJ NEUPAUER, jenž si s ním nerušeně vyjel zpět před branku a poslal ho za bezmocného brankáře – 1:8. Asistence: Alan Lyszczarczyk.
    50:03 Bartolomiej NEUPAUER - 1:8
     
    51:07
    Nizozemci se už jistě těší na konec. Ve třetí třetině ještě ani nevystřelili na branku.
     
    52:12
    Teď budou mít možnost. Dvě minuty za hákování dostal Krystian Dziubinski.
     
    53:01
    Poláci vyhazují.
     
    53:21
    Ke střele od modré čáry se dostal Steven Mason. Jeho dobrý pokus prolétl vedle vzdálenější tyčky.
     
    53:59
    Nizozemci se ani v přesilovce neprosazují a nemohou se vrátit zpět do pásma.
     
    54:13
    Poláci jsou v plném počtu.
     
    54:26
    Další přesilovka pro Nizozemsko. Za podrážení je potrestán Patryk Wronka.
     
    55:02
    Ani po ráně Klema nemusel Odrobny zasahovat. Puk skončil vedle branky.
     
    55:49
    Nizozemci pobývali dlouho v útočném pásmu. Na branku ale nevystřelili a teď už Polsko vyhodilo.
     
    56:15
    Michalski vyvezl kotouč až k brance Nizozemska. To asi nevyužije ani tuto přesilovku.
     
    56:27
    Poláci jsou už kompletní.
     
    56:46
    Bartolomiej Neupauer útočil na hattrick. Jeho střelu ale zastavil Oosterwijk.
     
    56:52
    Hned po buly přišla další nebezpečná situace. Puk si málem srazil do vlastní branky Suurhoff, ovšem Oosterwijk stačil zakročit pravým betonem!
     
    58:00
    Ohlášeny poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:13
    Brankář Oosterwijk vykopl při přesunu branku ze svého postavení a hra tak musela být přerušena.
     
    58:16
    To byla rychlá úprava, už se opět hraje.
     
    58:47
    Oskar Jaskiewicz si ještě vytvořil dobrou střeleckou pozici. Kdyby z osy trefil, asi by se radoval.
     
    59:41
    Kotouč byl sražen do ochranné sítě za brankou Holandska. Ještě jedno buly před Oosterwijkem.
     
    Konec zápasu.
     
    Hokejisté Polska splnili proti Nizozemsku roli velkého favorita a vstupují do šampionátu vítězstvím 8:1. Poláci měli drtivou převahu po celý zápas, ale dlouho ji nedokázali vyjádřit gólově.

    Nizozemci šli zásluhou Ernesta Klema dokonce do vedení a v první třetině už stihl pouze srovnat Bartolomiej Neupauer. Ve druhé části sypali polští hráči na branku soupeře jeden puk za druhým, ovšem nizozemský gólman Hrelja povolil až ve 34. minutě, kdy mu prošla mezi betony střela Filipa Komorského. O dvě minuty později se pak prosadil Alan Lyszczarczyk a po čtyřiceti minutách tak Polsko vedlo 3:1.

    Ve třetí části Poláci definitivně zlomili odpor soupeře, který postupně odpadal fyzicky i psychicky. Nepomohlo ani střídání brankářů, kdy Hrelju, jenž měl vysokou úspěšnost, nahradil pro třetí dvacetiminutovku Oosterwijk. Ten ze své sítě totiž lovil hned pět kotoučů, o což se postarali Filip Komorski, Patryk Wronka, Krystian Dziubinski, Adam Domogala s přispěním brusle obránce a Bartolimiej Neupauer.
     
    Střely na branku – 7:61 (4:18, 3:27. 0:16)
    Trestné minuty – 4:6
     
    Nejlepším hráčem Nizozemska byl vyhlášen brankář Tomislav Hrejla, byť odchytal jen první dvě třetiny. Připsal si v nich ale hned 42 úspěšných zákroků a inkasoval třikrát, což je velmi dobrá úspěšnost. Za Polsko si přebral ocenění Bartolomiej Neupauer (dnes 2+0). (21:15:55)

    Martin Augustin

    Branky a nahrávky: 14. Klem (Oosterveld) – 18. Neupauer (Kostek, Kapica), 34. Komorski (Jeziorski), 36. Lyszczarczyk (Goscinski), 42. Komorski (Lyszczarczyk, Kapica), 44. Wronka (Kolusz, Jaskiewicz), 47. Dziubinski (Kolusz), 48. Domogala, 51. Neupauer (Lyszczarczyk)


    Nizozemsko: Hrelja (41. Oosterwijk) – Mason (A), Knoop, Klem, van der Vossen, van Haren (A), Suurhoff – Boer, Oosterveld (C), Bison – den Edel, Nordemann, Borgman – Smit, Willems, Sikma.
    Polsko: Odrobny (Murray) – Kolusz (A), Jaskiewicz, Bryk, Kostek, Ciura, Wajda – Malasinski (C), Dziubinski, Wronka (A) – Kapica, Neupauer, Lyszczarczyk – Jeziorski, Komorski, Goscinski – Starzynski, Domogala, Michalski – Marzec.

    Rozhodčí: Barcelo (FRA) – Nedeljković (SRB), Zganc (SLO)

    Diváci: 352
    bahis siteleri