Týmový závod můžu, HS240, Planica Vítěz: Norsko (kon.)
konec
Týmový závod můžu, HS240, Planica

Vítěz: Norsko

Neděle 13.12.2020, 16:00 • Letalnica • Mistrovství světa v letech na lyžích
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 16:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům zimních sportů přeju krásné nedělní odpoledne! Vítám vás při sledování týmového závodu mužů, které ukončí víkendový šampionát v letech na lyžích.
     
    Individuální závod přinesl obrovské drama až do posledního skoku. Bitvu složenou ze čtyř kol nakonec ovládl německý reprezentant Karl Geiger, kterého před posledním skokem dostal pod velký tlak parádním letem Halvor Egner Granerud, avšak rodák z Oberstdorfu situaci ustál a rozdílem půl bodu udržel prvenství. Německý úspěch doplnil ještě třetí Markus Eisenbichler.

    A právě mezi týmy Norska a Německa se čeká největší bitva o vítězství. O stupně vítězů určitě budou chtít zabojovat i Rakušané nebo Poláci, bez šancí určitě nejsou anu domácí Slovinci. V jejich týmu ale panuje mizerná nálada. Timi Zajc na sociálních sítích veřejně zkritizoval trenéra, načež byl vyřazen z týmu a reprezentační kouč Gorazd Bertoncelj vzápětí rezignoval na vlastní žádost.
     
    Startovní listina:

    1. Finsko (Niko Kytösaho, Jarkko Määttä, Eetu Nousiainen, Antti Aalto)
    2. Rusko (Ilja Mankov, Danil Sadrejev, Michail Nazarov, Jevgenij Klimov)
    3. Slovinsko (Domen Prevc, Peter Prevc, Bor Pavlovčič, Anže Lanišek)
    4. Japonsko (Keiči Sato, Naoki Nakamura, Rjoju Kobajaši, Jukija Sato)
    5. Rakousko (Philipp Aschenwald, Gregor Schlierenzauer, Timon-Pascal Kahofer, Michael Hayböck)
    6. Polsko (Piotr Żyła, Andrzej Stękała, Kamil Stoch, Dawid Kubacki)
    7. Německo (Constantin Schmid, Pius Paschke, Markus Eisenbichler, Karl Geiger)
    8. Norsko (Daniel-André Tande, Johann André Forfang, Robert Johansson, Halvor Egner Granerud)
     
    Závod začal.
     
    1
    Jako první se z můstku spustil Fin Niko Kytösaho. Průměrný skok mu vynesl 162,3 bodů.
     
    2
    Rusko jde do čela a to s přehledem! Ilja Mankov překvapil, doletěl na značku 200 metrů.
     
    3
    Nejmladší z bratrské trojice Domen Prevc si za hranou moc brzo zatlačil do lyží a tím ztratil výšku. Přesto zapsal 211 metrů a Slovinsko jde před Rusko.
     
    4
    Za Japonce skáče jako první Keiči Sato. Na Domena Prevce neměl, oproti jeho výkonu 10 metrů ubral. Slovinci zůstávají ve vedení rozdílem 13,2 bodů.
     
    5
    Oslabené Rakousko nepatří mezi kandidáty na medaili, avšak určitě může překvapit. Z individuálních závodů osmnáctý Philipp Aschenwald zapsal 206 metrů, což stačí na průběžnou druhou příčku.
     
    6
    Piotr Żyła skončil v individuálu v TOP 10 a ani dnes rozhodně nezklamal! 226 metrů znamená jasné 1. místo, Polsko vyšvihl před Slovince o 22,7 bodů!
     
    7
    Mladý Němec Constantin Schmid se s tlakem popral velmi dobře. S letem dlouhým 220,5 metrů je sám spokojený, s Żyłou prohrává jen o rovných sedm bodů.
     
    8
    Loňský mistr světa v letech na lyžích Daniel-André Tande letos takovou formu nemá, avšak jeho výkony jdou let od letu nahoru. Nor doletěl na značku 227,5 metrů, tedy ještě o metr dále než Żyła. Norsko po první sérii vede o 1,5 bodu!
     
    1
    Startuje druhá série. Jarkko Määttä vypadl v individuálu už ve druhém kole, v sobotu měl tedy volno. Na své poměry předvedl solidní let, Fini by mohli zabojovat s Rusy.
     
    2
    Sedmnáctiletý ruský vycházející talent Danil Sadrejev předvedl parádní let! 203 metrů by mu v pátek nejspíše na postup mezi nejlepší třicítku vyšel, dokonce si vylepšil osobní rekord. Rusové jsou před Finy o více jak třicet bodů.
     
    3
    Náhradník za distancovaného Zajce, to je Peter Prevc. Ačkoli přijel na šampionát původně v roli předskokana, tak si v ostrém závodě vedl velmi dobře! Jeho první skok má hodnotu 221 metrů.
     
    4
    Japonci ztrácejí kontakt se Slovinskem. Naoki Nakamura letěl na 200,5 metrů, což je jeden z jeho lepších výkonů, ale na Petera Prevce ani zdaleka nestačí. Japonsko jde dokonce až za Rusko!
     
    5
    Světový šampión v letech na lyžích Gregor Schlierenzauer má nejlepší roky za sebou. Stále ovšem dokáže předvádět solidní výkony. 202,5 metrů je na Slovince málo, na Rusy však stačí.
     
    6
    Andrzej Stękała patří k nejpříjemnějším překvapením šampionátu. Polák byl v individuálu v nejlepší desítce a teď zapsal 228 metrů, což je nejdelší let dne! Polsko se viditelně nespokojí s bronzem, chtějí pozlobit i Nory a Němce.
     
    7
    A oproti německému družstvu jsou Poláci po dvou letech napřed. Pius Paschke ovšem nepředvedl vůbec špatný let, rovných 220 metrů.
     
    8
    Po druhé sérii přichází změna ve vedení, první je Polsko! Johann André Forfang totiž doplachtil jen na 217 metrů. Ztráta na čelo činí 14 bodů.
     
    Nájezdové okno se snižuje na dvanáctku.
     
    1
    Eetu Nousiainen se chytá za hlavu. Finům je osmá pozice určená předem, 167,5 metrů je nejkratším letem dne.
     
    2
    Ani Michail Nazarov není se svým výkonem spokojený. Na vině ovšem může být i snížení lavičky a zadní vítr. Ruský závodník doletěl na 186,5 metrů.
     
    3
    Rovněž Bor Pavlovčič umí určitě dále, navíc dostává nízké známky za styl. Rovných 200 metrů, Slovinsko zůstává před Rusy a Finy s velkým náskokem.
     
    4
    Formu zatím marně hledá Rjoju Kobajaši. Pavlovčiče přeskočil o sedm metrů, přesto Japonci ztrácejí na Slovince přes 30 bodů.
     
    5
    Timon-Pascal Kahofer ukončil Rakušanům závod. Letec, který ještě nikdy nepokořil dvoustovky měl v letové fázi obrovské problémy a spadl jen na značku 129,5 metrů. Naši jižní sousedé padají až za Finy.
     
    6
    Kamil Stoch bojuje o udržení Poláků v čele závodu. Těžko říct, jestli je skok 205,5 metrů dobrý, či špatným letem vzhledem k podmínkám. Více nám prozradí až následující výkony Německa, respektive Norska.
     
    7
    Markus Eisenbichler posílá Němce do jasného vedení! Bronzový medailista z individuálu Markus Eisenbichler zapsal parádních 230 metrů, Německo má náskok 12,8 bodů! Jak zareaguje Robert Johansson?
     
    8
    Zkušený třicetiletý letec Robert Johansson klesal velmi rychle, přesto ještě dokázal skok natáhnout na výborných 220 metrů. Norsko přeskakuje Poláky, ale padá za Němce, s nimiž aktuálně prohrává o 9 bodů.
     
    1
    Antti Aalto je jednoznačně nejlepším finským letcem. Finskému kvartetu ani čtyři skoky nestačí k tomu, aby porazily tři skoky Německa. To není dobrá vizitka.
     
    2
    Rusko může být se svým výkonem určitě spokojené. Jevgenij Klimov předvedl skvělý let, posílá svůj výběr o padesát bodů před Německo. Stále ale platí, že Němci mají skok k dobru.
     
    3
    Anže Lanišek včera předvedl dva skvělé lety a dnes přidal další! 231 metrů znamená téměř stobodový náskok na Rusy.
     
    4
    Virtuální zelená čára zmizela a to z jediného důvodu, a sice že Japonsko ztrácí na Slovinsko příliš mnoho. Jukija Sato nezklamal, skok těsně přes 220 metrů je dobrým počinem.
     
    5
    Michael Hayböck měl velké problémy na dopadu, ale naštěstí zůstal na lyžích. Skočil 223,5 metrů, Rakousko už je však ze hry kvůli mizernému letu Kahofera.
     
    6
    V závodě jednotlivců byl Dawid Kubacki nejhorší z polské čtveřice. S Lanišekem prohrál výrazně, jelikož dopadl na značku 211 metrů. Díky vyrovnanějším letům ale Poláci zůstávají před Slovinskem.
     
    7
    Německý trenér požádal o snížení na lavičky na jedenáctku a žádosti bylo vyhověno. A byl to dobré rozhodnutí, protože vítěz individuálu předvedl nádherný, 238 metrů dlouhý let s parádním telemarkem. Německo vede o 56,4 bodů!
     
    8
    Halvor Egner Granerud také skákal z jedenáctky. Norskou sestavu udržel za 235,5 metrů Němcům na dostřel, ztráta je 11,1 bodů.
     
    Konec prvního kola.
     
    Pořadí po prvním kole:

    1. Německo 874,0 bodů
    2. Norsko 862,9
    3. Polsko 817,6
    4. Slovinsko 799,2
    5. Japonsko 752,3
    6. Rusko 687,2
    7. Rakousko 665,5
    8. Finsko 623,6
     
    Druhé kolo týmového závodu v letech na lyžích slibuje dramatickou podívanou o zlato. K tomu má blíže sestava Německa, která byla zároveň pasována do role největšího favorita, avšak Norsko se drží statečně, ztrácí jen 11,1 bodů. Boj by mohl být k vidění i o bronz, který zatím drží Poláci, ale domácí Slovinci jsou na dohled 18,4 bodů. Ze hry jsou naopak Rakušané, kterým předčasně ukončil závod nezkušený Timon-Pascal Kahofer, který 129,5 metrů po dopadu ještě dlouho rozdýchával.
     
    Druhé kolo začne v 17:02.
     
    Druhé kolo začalo. Nájezdové okno se vrátilo na třináctku.
     
    1
    Niko Kytösaho si oproti prvnímu kolo výrazně polepšil. 205 metrů je vylepšením jeho osobního rekordu, tento výkon by mu v pátek stačil i na postup do druhého kola.
     
    2
    Sedmnáctiletý Ilja Mankov nezazářil, ale ani nijak výrazně nezklamal. 187 metrů je oproti Kytösahovi výrazně méně. Rusko je třetí, ale nikoliv za Finy, nýbrž za Němci a Nory.
     
    3
    Pěkné čtvrté místo drží po prvním kole domácí Slovinsko. Domen Prevc předvedl závěrečným letem svůj nejlepší zápis, a sice 226 metrů! Slovinci stále pomýšlejí na bronz, který momentálně drží Poláci.
     
    4
    Před závodem se očekávalo, že by Japonsko mělo bojovat se Slovinskem o čtvrtou pozici, avšak s domácím výběrem zatím prohrávají drtivým, téměř 80 bodovým rozdílem.
     
    5
    Philipp Aschenwald přeskočil japonského konkurenta o 14,5 metrů. Přesto Rakousko zůstává za Japonskem o více jak 60 bodů.
     
    6
    V prvním kole byl nejlepší z polských skokanů Piotr Żyła. Nejstabilnější výkonnost potvrdil, 234 metrů je vskutku skvělým počinem. Našim severním sousedům dopomohl ke zvýšení náskoku na Slovince.
     
    7
    Constantin Schmid nijak výrazně nepokazil. 207,5 metrů je na jeho poměry průměrným letem. Nory může přiblížit ke zlatu Tande.
     
    8
    A to se děje! Daniel-André Tande totiž doletěl na značku 225,5 metrů, Norsko nejenže vede, ale odskakuje Němcům na 16,3 bodů!
     
    1
    Jarkko Määttä nebude se svými skoky spokojen. Ani 180 metrů jej ovšem mrzet nemusí, protože Finsko za soupeři výrazně zaostává.
     
    2
    Rusko má zřejmě také svou pozici jistou. Bude sedmé, pokud Rakušan Kahofer výrazně nepokazí i svůj druhý skok. Danil Sadrejev zapsal 192,5 metrů.
     
    3
    Peter Prevc zastoupil distancovaného Zajce na výbornou. Oproti prvnímu kolu sice tři metry ubral, přesto je 218,5 metrů skvělým letem!
     
    4
    Naoki Nakamura nebyl přínosem pro japonské družstvo. V letu velmi rozházený skok má nakonec hodnotu 182,5 metrů. Japonci skončí na 99% pátí.
     
    5
    Velezkušený Gregor Schlierenzauer své mužstvo Japonsku nepřiblížil. Stále marně hledá formu, 190 metrů je toho důkazem.
     
    6
    Andrzej Stękała létá fantasticky. 229 metrů je ještě o metr lepším skokem než v prvním kole. Poláci odskakují Slovincům, naopak se začínají nebezpečně přibližovat Němcům!
     
    7
    Pius Paschke soupeře v podobě Stękały nepřeletěl. Avšak 223,5 metrů je velmi dobrým výkonem, Němci zůstávají v čele o 12,4 bodů.
     
    8
    Johann André Forfang vrátil vedení Němcům! 202,5 metrů je vzhledem k jeho možnostem mizerným výsledkem. Norsko zaostávají o 9,5 bodů za Německem, Polácí ztrácí na stříbro 2,9 bodů!
     
    1
    Eetu Nousiainen přidal k prvnímu kolu 9,5 metrů, 177 metrů není ani tak dobrým skokem. Finsko je páté, přestože má oproti ostatním o skok navíc.
     
    2
    Pokud by Michail Nazarov skákal tak jako dnes i v pátek, tak do druhého kola zcela jistě nepostoupí. Se 187 metry s přehledem posouvá Rusy před Finy.
     
    3
    Slovinsko bude čtvrté. Bor Pavlovčič určitě umí dále než za 201 metrů, ale na medaili by potřeboval životních 240 metrů, možná ještě více.
     
    4
    Formu nenašel Rjoju Kobajaši ani na leteckém šampionátu. Se slovinskou Planicou se loučí 203,5 metry.
     
    5
    Timon-Pascal Kahofer pohřbil rakouské naděje na dobré umístění skokem dlouhým 129,5 metrů. Teď skočil velmi solidních 197 metrů. Avšak i bez Kahoferova výpadku by Rakušané na medaili neměli.
     
    6
    Kamil Stoch skákal z dvanáctky a dobrých povětrnostních podmínek využil ke 224 metrů. Polsko má jistý minimálně bronz, ale ještě klidně může zabojovat i o zlato.
     
    7
    Markus Eisenbichler výrazně přiblížil německé kvartetu kýženému zlatu! Doletěl na značku 236,5 metrů. I když měl drobné problémy při dopadu, tak posílá Německo do vedení o 22,9 bodů.
     
    8
    Robert Johansson nezklamal, ale na Eisenbichlera nestačil. 229,5 metrů znamená, že Norové před posledním skokem zaostávají o 16,6 bodů. Granerud by musel Geigerovi nadělit kolem jedenácti metrů.
     
    Posledních osm skoků bude podle aktuálního pořadí. První půjde na můstek finský skokan Aalto, zde se pozice nezměnila. Poslední ovšem půjde Karl Geiger, který v prvním kole skákal před Granerudem.
     
    1
    Finské působení na šampionátu uzavřel Antti Aalto letem dlouhým 194,5 metrů. Průměrný výkon.
     
    2
    Jevgenij Klimov na závěr zapisuje 203,5 metrů, takový počin by mu určitě na TOP 10 v individuálu nestačil. Ale na kdyby se nehraje, ruský letec určitě bude odjíždět domů nadmíru spokokený.
     
    3
    Za Rakušany uzavřel závod Michael Hayböck. S výbornými 231 metry ještě dostává pod tlak Jukiju Sata, jenž bude hájit Japoncům pátou příčku.
     
    4
    Jukija Sato zachoval chladnou hlavu a podržel Japonsko před Rakouskem. 226 metrů znamená náskok téměř šedesáti bodů.
     
    5
    Anže Lanišek pojistil domácímu výběru čtvrté místo. Jen škoda, že 231,5 metrů stabilně neskákal i v závodech jednotlivců.
     
    6
    Polsko bude bronzové. Dawid Kubacki potvrdil, že rozhodně není ve své nejlepší formě, 209 metrů na Graneruda s Geigerem nebude stačit ani v nejmenším.
     
    Norský trenér nechal Granerudovi snížit nájezdové okno na desítku. Velmi zajímavé rozhodnutí!
     
    7
    Halvor Egner Granerud zvládl z desítky skočit vynikajících 234,5 metrů! Norové mají jistotu stříbra, ještě budou čekat na skok Geigera.
     
    Karl Geiger bude skákat z jedenáctky.
     
    Tak ještě změna, Geiger bude skákat také z desítky!
     
    8
    Karl Geiger skočil 224,5 metrů, to znamená, že nedostal body navíc za náhradu, k tomu by potřeboval skočit minimálně 228! Jaké bude výsledné skóre?
    Geiger už po dopadu věděl, že je zle
     
    Zlaté medaile berou Norové! Halvor Egner Granerud v taktickém souboji přechytračil Karla Geigera, Seveřané vítězí skoro dvacetibodovým rozdílem!
    Německé zklamání a norská radost
     
    Konec závodu.
     
    Konečné pořadí:

    1. Norsko 1727,7 bodů
    2. Německo 1708,5
    3. Polsko 1665,5
    4. Slovinsko 1609,9
    5. Japonsko 1483,5
    6. Rakousko 1422,1
    7. Rusko 1356,3
    8. Finsko 1284,8
     
    Týmový závod v letech na lyžích ovládla reprezentace Norska. Přitom po většinu závodu měli navrch němečtí skokané, kteří byli pasováni do role největších favoritů. Ještě po třetím kole Německo bylo ve vedení, Eisenbichler navýšil náskok na 16,6 bodů. V poslední sérii jsme měli možnost sledovat zajímavou taktickou bitvu mezi norským a německým trenérem. Nor Alexander Stöckl vložil velkou důvěru v Halvora Egnera Graneruda, jemuž snížil nájezdové okno na desítku, což znamenalo, že v případě započtení bonusových bodů musel Nor skočit minimálně 228 metrů. Se situací se ovšem vypořádal parádně, doletěl na značku 234,5 metrů a dostal po velký tlak Karla Geigera. Stefan Horngacher nechal Geigerovi desítku, což možná byla klíčový chyba, protože mistr světa z individuálu skočil 224,5 metrů, takže ani nepřipočítával bonusové body za snížení okna. Norsko nakonec porazilo Němce téměř dvacetibodovým rozdílem.

    O ostatní pozice takový souboj nebyl. Pro bronz si s velkým přehledem doletělo Polsko, čtvrté skončilo domácí Slovinsko. Zklamáním je určitě šesté místo Rakouska, tomu zhatil plány na lepší umístění pokaženým prvním skokem nezkušený Kahofer.
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (18:08:01)

    Milan Huppert

    Konečné pořadí
    1. Norsko 1727,7 bodů
    2. Německo 1708,5
    3. Polsko 1665,5
    4. Slovinsko 1609,9
    5. Japonsko 1483,5
    6. Rakousko 1422,1
    7. Rusko 1356,3
    8. Finsko 1284,8
    Pořadí po prvním kole:
    1. Německo 874,0 bodů
    2. Norsko 862,9
    3. Polsko 817,6
    4. Slovinsko 799,2
    5. Japonsko 752,3
    6. Rusko 687,2
    7. Rakousko 665,5
    8. Finsko 623,6
    Startovní listina:
    1. Finsko (Niko Kytösaho, Jarkko Määttä, Eetu Nousiainen, Antti Aalto)
    2. Rusko (Ilja Mankov, Danil Sadrejev, Michail Nazarov, Jevgenij Klimov)
    3. Slovinsko (Domen Prevc, Peter Prevc, Bor Pavlovčič, Anže Lanišek)
    4. Japonsko (Keiči Sato, Naoki Nakamura, Rjoju Kobajaši, Jukija Sato)
    5. Rakousko (Philipp Aschenwald, Gregor Schlierenzauer, Timon-Pascal Kahofer, Michael Hayböck)
    6. Polsko (Piotr Żyła, Andrzej Stękała, Kamil Stoch, Dawid Kubacki)
    7. Německo (Constantin Schmid, Pius Paschke, Markus Eisenbichler, Karl Geiger)
    8. Norsko (Daniel-André Tande, Johann André Forfang, Robert Johansson, Halvor Egner Granerud)
    bahis siteleri