Hellas Verona – Inter 1:2 (kon.) | AC Milán – Lazio 3:2 (kon.) | AS Řím – Cagliari 3:2 (kon.)
Bologna – Atalanta BC 2:2 (kon.) | Neapol – Turín 1:1 (kon.) | Sampdoria – Sassuolo 2:3 (kon.)
Spezia – Janov 1:2 (kon.) | Udinese – Benevento 0:2 (kon.)
konec
Spezia Calcio
1:2 (1:1)
Janov CFC
Středa 23.12.2020, 20:45 • Stadio Alberto Picco, La Spezia • Italská Serie A • 14. kolo
Předzápasové kurzy
     
    S konstatováním, že Janov CFC i díky výborným výkonům zkušených fotbalistů Behramiho, Destra nebo Pandeva vyhrál podruhé v sezoně a otočil zápas na hřišti Spezie z 0:1 na 2:1, se s Vámi loučí a hezký předvánoční večer přeje Tomáš Lysý. (22:50:43)
     
    Statistiky zápasu:
    Góly: 1-2
    Střely na branku: 4-5
    Zákroky brankářů: 3-3
    Střely mimo: 1-1
    Držení míče: 68% – 32%
    Rohy: 4-2
    Ofsajdy: 1-4
    Fauly: 19-20
    Žluté karty: 3-4
    Červené karty: 0-0.
     
    Utkání je po sedmadevadesáti minutách u konce a Janov bere druhou výhru v probíhající sezoně! Začátek měli dobrý hosté a po pěti minutách svítily ve statistikách dvě žluté u domácích po faulech na Pandeva. Ale v desáté minutě při prvním útoku domácích obrana do té doby nejhoršího celku Serie A zaspala. Gyasi potáhl míč do vápna a předložil ho pro Mbalu N'Zolu, který využil nedůrazu obránců a usměrnil balon do sítě. Jenže za šest minut bylo srovnáno, kdy velezkušený Pandev přihrál na hranici vápna dalšímu zkušenému borcovi, jímž byl Mattia Destro a ten se z první trefil přesně k tyči. První půle rozhodně bavila a nejinak tomu bylo v druhém poločasu.

    Rozhodnutí přišlo v sedmdesáté minutě. Střídající bek Terzi prohrál důležitý hlavičkový souboj s Pandevem, který potáhl míč blíže k brance a před vápnem našel Behramiho. Další zkušený fotbalista udělal tři rychlé kroky a Terzi jej poslal k zemi. Sudí Davide Massa, jenž byl po celý zápas výborný, nejprve penaltu nepískl. Destro za ním běžel sprintem snad dvacet metrů, za což si vysloužil žlutou kartu a v přerušené hře se rozhodčí díval na video. Po něm usoudil, že Terzi skutečně fauloval a byla nařízena penalta, kterou ukázkovou střelou k tyči proměnil Domenico Criscito.

    Po další chybě obrany Janova mohl přidat třetí branku Destro, ale v úniku a po střele na brankáře nevyzrál. V devadesáté minutě přišla asi největší šance domácích na srovnání, kdy Bartolomei zakroutil střelu zpoza vápna těsně nad šibenici. Závěrečné dlouhé nastavení si Janovští bez potíží pohlídali, navíc mohli přidat ještě jednu branku, ale Scamacca v dalším protiútoku sám před brankářem vyhořel. Trápit ho to ale nemuselo, Janov totiž podruhé v sezoně vyhrál a z posledního místa rázem poskočil o dvě pozice na místo osmnácté.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    90+6
    Ještě jeden dlouhý míč letěl do vápna, ale na hranici velkého čtverce si počínal nedovoleně Mbala N'Zola a je z toho další útočný faul.
     
    90+5
    A možná už ani nedostane, protože Giuseppe Mastinu ve vápně netrefil míč, nýbrž rameno Domenica Criscita. Hra je přerušená a míč uvede do hry brankář Mattia Perin, jenž jej samozřejmě odkopne hodně daleko od branky.
     
    90+5
    Půl minuty dělí hosty od tří bodů. Spezia se zatím pořádně nedostala k ohrožení branky Mattia Perina.
     
    90+4
    Rozhodně bych nyní Masiellovi nevyčítal, že leží na zemi. Odkopával míč a soupeř ho poměrně tvrdě přišlápl.
    90+2. Scamacca na Provedela nevyzrál
     
    90+2
    Gianluca Scamacca posadil na zadek Lucu Vignaliho, když se mu krásně vyhnul. Z pravé strany postupoval sám na branku a těsně před gólmanem Provedelem zkusil krátkou kličku a hned po ní zakončení. Šestadvacetiletý brankář Spezie ale reagoval brilantně a míč vyráží. Janov tak tři body ještě nestvrdil.
     
    90+2
    S vypětím všech sil nyní hosté odkopli míč z vápna na půlící čáru. Tohle byla ukázková trma vrma.
     
    90+2
    Kombinace po levé straně před vápnem zatím úspěšná není.
     
    90+1
    První z nich strávili hosté na polovině soupeře, což jim zcela jistě nevadí. Ale nyní už jdou hráči Spezie dopředu.
     
    90+1
    Vzhledem k průběhu druhého poločasu je pět nastavených minut odpovídající cifrou.
     
    90
    U dlouhého nakopávaného míče byl nejdříve brankář hostí Perin a bezpečně ho vzal do rukavic.
     
    90
    Rázem mohlo být srovnáno. Paulo Bartolomei dostal před vápnem dostatek volného prostoru a navedl si míč ke střele. Mířil do levé šibenice, kam by Perin zcela jistě nedosáhl, ale balon se nakonec stočil těsně nad branku.
     
    89
    V závěrečných minutách a nastavení se zcela jistě nebude střídat, oba týmy už pět možností substituce využily.
     
    88
    Domácí tým stále jen těžko hledá cesty, kudy se dostat k brance Mattia Perina. Defenzíva Janova zatím funguje až na pár momentů dobře.
     
    86
    Domácí tým se nyní přece jen dostává do jakéhosi tlaku. Už to vypadalo na centr Marchizziy z levé strany, ale jak asistent sudího správně viděl, míč už o kousek přešel lajnu.

    Tomáš Lysý

    Branky: 10. N'Zola (E. Gyasi) – 16. Destro (Pandev), 73. Criscito (pen.)

    Karty:   2. Erlić (SPZ), 5. Chabot (SPZ), 72. Terzi (SPZ) – 33. Pandev (JAN), 43. Ghiglione (JAN), 70. Destro (JAN), 75. Zajc (JAN)


    Držení míče: 68 % : 32 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 1:1. Rohy: 4:2. Ofsajdy: 1:4. Fauly: 19:20.
    Spezia Calcio: Provedel – Vignali, Erlić, Chabot (46. Terzi), Marchizza – Maggiore (75. Deiola), M. Ricci (84. Piccoli), Estevez (75. Bartolomei) – E. Gyasi, N'Zola, Farias (61. Mastinu).
    Náhradníci: Krapikas – Bastoni, Terzi, Ismajli, Sala, Pobega, Deiola, Acampora, Agoumé, Bartolomei, Mastinu, Piccoli.

    Janov CFC: Perin – A. Masiello, Radovanović, Criscito – Ghiglione (63. Zappacosta), Lerager (63. Zajc), Badelj, Behrami (74. Rovella), Czyborra – Pandev (74. Scamacca), Destro (84. Pjaca).
    Náhradníci: Paleari, Zima – Dumbravanu, Goldaniga, Bani, Zappacosta, Rovella, Zajc, Melegoni, Pjaca, Scamacca, Šomurodov.

    Rozhodčí: Davide Massa – Rodolfo Di Vuolo, Fabiu Schirru
    thejrc.org