Chabarovsk – Novosibirsk 3:1 (kon.) | Nižněkamsk – Soči 1:4 (kon.) | Omsk – Jaroslavl 4:2 (kon.)
Minsk – Viťaz 5:4 (kon.)
konec
HC Dinamo Minsk
5:4 (2:1, 1:2, 2:1)
HC Viťaz Moskevská oblast
Neděle 31.01.2021, 15:10 • Minsk Arena, Minsk • KHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    S konstatováním, že Dinamo Minsk v důležitém zápasu na domácím ledě udolalo Viťaz výsledkem 5:4 a přiblížilo se postupu do play-off, se s Vámi loučí a hezkou neděli přeje Tomáš Lysý. (18:15:50)
     
    Dnešní výhrou si tak Dinamo Minsk vytvořilo na šesté příčce tříbodový náskok na Čerepovec a hlavně má k dobru již sedm bodů na moskevský Spartak, jenž je na první nepostupové deváté příčce. A jelikož Dinamo i Spartak odehrají už "jen" devět zápasů, tedy mohou získat maximálně osmnáct bodů, může Minsk pomalu spřádat plány na play-off.

    Se Spartakem se Dinamo do konce základní části již nepotká, ale 5. února nastoupí k důležitému mači na hřišti právě Viťazu. Ten je nyní na osmé příčce, když má stejně jako Spartak Moskva stejně bodů (52), ale horší vzájemné zápasy. Spartak totiž Viťaz v sezoně ve všech třech zápasech porazil a na konci února může být zápas Spartak – Viťaz stěžejní.
     
    Statistiky zápasu:
    Góly: 5-4
    Střely na branku: 31-22
    Zásahy gólmanů: 18-26
    Zblokované střely: 8-18
    Vyhraná buly: 36-31
    Hity: 30-11
    Vyloučení: 9-10
    Využití: 2-2
    V oslabení: 0-1.
     
    Perfektní zápas od první minuty je u konce. Již během začátku zápasu mohly padnout tři góly, ale v největší šanci nepřekonal Justin Danforth v samostatném uniku Furcha, jelikož mířil nad branku. Skóre se poprvé měnilo v čase 14:34, kdy se z předbrankového prostoru po výborné přihrávce Princeho prosadil Rob Klinkhammer. Dinamo mohlo zvýšit svůj náskok, protože mělo přesilovku, ale spoluhráči vystavili beka Menella na modré špatnou přihrávkou do nekomfortní situace, Alexandr Děrgačov se zmocnil puku a svůj únik zakončil střelou mezi betony Dominika Furcha. V téže přesilovce však Dinamo znovu otočilo stav ve svůj prospěch, po 58 sekundách od vyrovnání se nadvakrát z levé strany prosadil Francis Paré.

    V závěru první části byl vyloučen domácí Shane Prince a zkraje druhé třetiny hosté v přesilovce srovnali. Rána Daniila Pylenkova zapadla k pravé tyči, protože gólman Dinama přes clonu Smolina skoro nic neviděl. Ve 24. minutě domácí znovu vedli. Ilja Usov dostal krásný pas mezi dva hráče soupeře od Koljačonoka a svůj únik zakončil trefou mezi betony gólmana. Za 67 sekund našli hosté odpověď! Grebenščikov v situaci dva na jednoho vyzval ke gólu Danilu Moisejeva a ten se zblízka nemýlil – zvedl puk nad přesouvajícího se Furcha. Následovalo několik potyček, ale stav se do konce druhé části neměnil.

    V čase 45:08 vstřelili domácí důležitou branku. Roman Gorbunov si jí za dnešní výkon zasloužil, když dostal na pravé straně přihrávku od Parého, opřel se zápěstím do střely, prohnul pořádně hůl a jeho rána proklouzala pod betony Ježova do sítě. Necelé dvě minuty před koncem domácí využili přesilovku po hezké individuální akci Shane Princeho, jenž oklamal na pravém kruhu dva protihráče a před brankou se trefil nad lapačku gólmana.

    Jenže to nebylo vše. Přišlo vyloučení na domácí straně a 40 sekund před koncem propálil Furcha tvrdou ránou do šibenice Linus Hultström. Hosté ale i přes dva následné závary už vyrovnat nestihli a Dinamo bere z hlediska bojů o postupovou osmičku dva velmi důležité body – 5:4.
     
    Konec zápasu.
    60:00 Závěrečná potyčka
     
    60:00
    Se závěrečnou sirénou přišla ještě potyčka několika hráčů. Nejaktivnější byl domácí Rob Klinkhammer a Linus Hultström za hosty, takže oba dostávají dvě minuty za hrubost. Minimálně kapitánovi Dinama však nemusí dvouminutový trest vůbec vadit.
     
    59:57
    Ani Danila Moisejev se nyní v obtížné pozici v závaru před brankou neprosadil a pro hosty už je to hodně kritické. Na srovnání mají jen tři sekundy. Důležité bude, kdo vyhraje buly po pravici Furcha.
     
    59:45
    Dvě nahození do mlýnice před brankou Furcha domácí zvládli.
     
    59:28
    V dramatickém závěru vyhráli hosté buly a jdou hned do útočného pásma, přičemž Ilja Ježov mizí ze své branky.
    59:22 Linus HULTSTRÖM - 5:4
     
    59:22
    Viťaz právě vstřelil branku!
    Tak pozor, rozhodnuto ještě zdaleka není, jelikož hosté čtyřicet sekund před koncem třetí třetiny snižují na 4:5! Justin Danforth na levém kruhu poslal puk na Moisejeva. Forvard Viťazu dal přihrávku podél modré pro LINUSE HULTSTRÖMA, přičemž švédský bek si sjel blíže ke středu kluziště a tvrdou ránou se trefil nad vyrážečku Furcha, který toho znovu moc neviděl. Asistence: Danila Moisejev, Justin Danforth.
     
    59:09
    Hosté ještě mají maličkou šanci na zdramatizování zápasu, jelikož Ilja Šinkevič v souboji o puk podrazil soupeře a usedá na trestnou lavici.
    58:50 Shane PRINCE - 5:3
     
    58:50
    Dinamo Minsk právě vstřelilo branku!
    Je zřejmě rozhodnuto. Hosté v oslabení museli trošku otevřít hru, čehož využil SHANE PRINCE. Kanaďan dostal na pravé straně puk a v útočném pásmu oklamal dvojici Pautov, Popov. Následně si najel si před branku a svojí hezkou akci zakončil přesnou střelou nad vyrážečku zkoprnělého Ježova. Asistence: Rob Klinkhammer, Arťom Děmkov.
     
    58:40
    Hosté už musí riskovat a i v oslabení jdou do protiútoku dva na dva, který ale končí na útočné modré.
     
    58:00
    Probíhají poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    57:50
    Velký problém pro hosty. Roman Gorbunov potvrdil dobrý výkon, když šel do rychlého útoku na modré a Igor Golovkov ho musel zahákovat. Ačkoliv je nyní hodně rozzlobený, když usedá na trestnou lavici, může se zlobit jen a jen na sebe.

    Tomáš Lysý

    Branky a nahrávky: 15. Klinkhammer (Prince, Z. Mitchell), 20. Paré (Gorbunov, Z. Mitchell), 24. Usov (Koljačonok, Děmkov), 46. Gorbunov (Paré, Mosaljov), 59. Prince (Klinkhammer, Děmkov) – 19. Děrgačov, 22. Pylenkov (Jeřábek, Moisejev), 25. Moisejev (Grebenščikov), 60. Hultström (Moisejev, Danforth)


    HC Dinamo Minsk: Furch (D. Taylor) – Koljačonok, Menell, Falkovskij, Almqvist, Šinkevič, Znacharenko (A), Denisov – Klinkhammer (C), Z. Mitchell, Prince (A) – Gorbunov, Kogalev, Mosaljov – Děmkov, Paré, Usov – Protas, K. Voronin, Alistrov – Martynov.
    HC Viťaz Moskevská oblast: I. Ježov (Todykov) – Jeřábek, Pylenkov, Hultström, Voronkov, Golovkov (C), Borodkin, Pautov – Daugavinš (A), Danforth, Tedenby – Děrgačov, Grebenščikov, Moisejev – Smolin, Gončarov, Malychin – V. Popov (A), Markovin, Sergejev – Kondyrev.

    Rozhodčí: Viktor Birin, Viktor Gašilov – Jevgenij Antonov, Ilnur Galimov
    ocianews.com