Celtic – Rangers 1:1 (kon.)
konec
Celtic Glasgow
1:1 (1:1)
Glasgow Rangers
Neděle 21.03.2021, 13:00 • Celtic Park • Skotská Premier League • 32. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.
     
    Hezké nedělní brzké odpoledne přeji všem příznivcům fotbalu. Dnes je ve skotské Premiership na programu obrovské derby mezi týmy Celtic FC a Rangers FC. Půjde o souboj týmů z jednoho města Glasgow a jde o vůbec nejúspěšnější kluby ve Skotsku. Zápasy obou rivalů tak mají pokaždé velký náboj.
     
    Celtic FC

    Fotbalisté domácího Celticu jsou v tabulce ve skotské nejvyšší soutěži na druhém místě s osmašedesáti body a mají tak jistý postup do skupiny o ligový titul. Poslední domácí zápas sehráli v Celtic Parku na konci února s Aberdeenem a vyhráli těsně 1:0. Na tuto výhru však v posledním kole nenavázali a na hřišti Dundee se zrodila bezbranková remíza. Hráči Celticu si tak připsali alespoň bod do tabulky. Dnes budou chtít ve svém teritoriu uspět, motivace je o to větší, že půjde o zápas v třaskavém derby s Rangers. O náboj tak bude postaráno.

    Nejlepší střelci

    Odsonne Edouard 16 gólů
    David Turnbull 7 gólů
    Mohamed Elyounoussi 7 gólů
     
    Rangers FC

    Hráči Rangers jsou na tom lépe, jsou v tabulce skotské Premiership na prvním místě a mají o dvacet bodů více než jejich velký rival. Nasbírali jich osmaosmdesát. Nyní táhnou šestizápasovou šňůru výher a do tabulky tak připsali osmnáct bodů. Naposledy doma porazili St. Mirren 3:0. Pak je čekaly dva zápasy v osmifinále Evropské ligy, kde narazili na pražskou Slavii. Nejprve se v Praze urodila remíza 1:1, v Ibrox Stadium pak hráči Slavie zvítězili 2:0 a postoupili do čtvrtfinále play-off EL. O tomhle duelu se hodně mluvilo, nejen kvůli ošklivému faulu na brankáře Koláře, ale také o napadení hráče Kúdely. Nicméně tohle už jde stranou, soupeř Celticu se soustředí už jen na dnešní derby.

    Nejlepší střelci

    James Tavernier 11 gólů
    Alfredo Morelos 10 gólů
    Kemar Roofe 10 gólů
     
    Vzájemná utkání

    Oba celky se v probíhající sezóně utkaly dvakrát, pokaždé se z výhry radovali hráči Rangers. Nejprve vyhráli v Celtic Parku 2:0, doma pak 1:0. Celtic tak má svému soupeři dnes co vracet.
     
    Úvodní sestavy:

    Celtic FC: Bain – Kenny, Welsh, Ajer, Laxalt – Turnbull, Brown (C), C. McGregor – Christie – Elyounoussi – Édouard
    Náhradníci: Barkas – Bitton, Duffy, Taylor, Forrest, Soro, Griffiths, Klimala, Rogić

    Rangers FC: A. McGregor – Balogun, Goldson (C), Helander, Barišić – Kamara, Davis, Aribo – Hagi, Morelos, Kent
    Náhradníci: McLaughlin – Bassey, Patterson, Arfield, Zungu, Defoe, Itten, Roofe, Wright

    Rozhodčí: Collum – Connor, Carr.
     
    Dnes půjde o poslední kolo skotské ligy v základní části. Ovšem hosté už mají jistý titul a zápas si tak mohou pořádně užít.
     
    Nicméně domácí Celtic hraje o čest a tradiční derby Old Firm tak bude chtít urvat pro sebe.
     
    Takže se dnes máme na co těšit. Velké derby mezi Celticem a Rangers právě začíná.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    O úvodní výkop zápasu se postarali domácí hráči a už se s míčem dostávají na polovinu Rangers.
     
    1
    Hlavičkovaná mezi několika hráči obou celků nakonec vyzněla lépe pro Rangers a ti míří poprvé do akce před soupeřovu bránu.
     
    2
    Na pravé straně měli k dispozici autové vhazování hosté, po chvilce se dostali i do akce do velkého vápna, ale tam Morelos na balon nedosáhl a ten končí v moci Celticu.
     
    3
    Na polovině Rangers rozehráli akci hráči Celticu, ovšem sami se pak vyhodili ven. Nakonec Scott Bain vyběhl z branky a pomohl vrátit akci zpět na území Rangers Glasgow.
     
    4
    Steven Davis dobře otravoval domácího hráče a nepustil ho směrem k brance Allana McGregora. Záhy pak hosté okamžitě přenesli hru na opačnou stranu.
     
    5
    Odsonne Édouard nabral rychlost a směřoval s míčem před hostující bránu, jenže mu míč utekl z kopačky a poté ho i ztratil. Domácí však faulovali a následuje zpětný zisk míče pro Rangers.
     
    6
    Ryan Kent rozehrál volný kop z levé strany, ale balon zastavil jeden z obránců Celticu a dostal ho za polovinu hřiště. Nyní tedy půjdou do útoku zase domácí hráči.
     
    7
    Zatím je hra spíše hodně opatrná, do nějaké velké šance se nedostal ještě ani jeden tým. Hosté jsou teď u balonu a zkoušejí projít skrze pevnou obranu Celticu do blízkosti velkého vápna.
     
    8
    Domácí zakopli míč do zámezí a zastavili tak průchod hostů na jejich polovinu. Nakonec po této standardní situaci míč získali hráči Celticu a okamžitě míří dopředu.
     
    8
    Tam zahráli další autové vhazování, které se jim nepovedlo. Morelos na míč nedosáhl a Celtic už připravuje další akci na druhé straně hřiště.
     
    9
    David Turnbull na pravé straně vyslal přízemní střelu, s tou ale neměl hostující brankář Allan McGregor vůbec žádný problém a má balon ve své moci.
     
    10
    Nyní zahrávají autové vhazování domácí fotbalisté.
     
    11
    Ryan Kent po levé straně prosprintoval až dovnitř šestnáctky, kde chtěl odcentrovat míč k pokutovému puntíku, ale v tom mu na poslední chvíli zabránil Kristoffer Ajer. Rázem tak bylo po slibné akce Rangers.
     
    12
    Kus před velkým vápnem byl Hagim faulován domácí Diego Laxalt a domácí celek zahraje zajímavou standardní situaci v podobě volného přímého kopu.
     
    13
    Tu rozehrál David Turnbull, ale jeho nákop odrazila zeď hostů pryč. K míči se pak ještě dostal Ryan Christie, avšak jeho dorážku bez problémů chytil Allan McGregor.
     
    14
    Domácí se opět natlačili před soupeřovu bránu, jenže nevyslali žádnou nebezpečnou střelu na Allana McGregora. Ten si už rovná míč k následnému odkopu od jeho brány.
     
    15
    Ryan Christie se protlačil kolem zadní čáry k malému vápnu a pokusil se poslat míč před branku Rangers, ovšem vyběhnutý Allan McGregor ho o balon připravil.
     
    17
    Další autové vhazování zahráli domácí hráči, bylo to ale na jejich polovině, takže teď se snaží projít opět k bráně Rangers.
     
    18
    Scott Brown se dostal dovnitř velkého vápna, jenže byl tísněn obranou soupeře a ta ho k jeho úmyslu dostat míč za McGregora, nepustila.
     
    19
    Ryan Kent si vyměnil míč s Bornou Barišićem, druhý jmenovaný pak ale poslal míč přímo na kopačku soupeře a domácí opět otáčejí hru.
     
    20
    Dvacet minut hry za námi, zatím nám oba celky v derby nenabízejí nějakou kvalitní podívanou, doufejme, že s přibývajícím časem tomu bude jinak.
     
    21
    Alfredo Morelos si u penaltového místa naskočil na letící míč a hlavou zakončil. Nemělo to však takovou razanci, aby s jeho pokusem měl Scott Bain problém. Ten po zisku míče ho odkopává pryč.
     
    23
    Celtic právě vstřelil branku!
    Domácí se ujímají vedení a otevírají účet dnešního derby. Krásný centr poslal z levé strany Odsonne Édouard do pokutového území, kde si naběhl MOHAMED ELYOUNOUSSI a hlavou pak míč v pádu usměrnil mezi tři tyče – 1:0. Asistence: Odsonne Édouard.
    23. Mohamed ELYOUNOUSSI - 1:0
     
    25
    Hosté se pokusili najít rychlou odpověď, ale o balon přišli a následně pak znovu čelili akci Celticu. Ten po úvodním gólu ožil a snaží se přidat pojistku.
     
    26
    Odsonne Édouard byl u zrodu další akce, tentokráte posílal zpětnou přihrávku od zadní čáry, ale tu zachytila obrana Rangers.
     
    27
    Další pěkně sehraná akce v pokutovém území, po které však upadl Odsonne Édouard po kontaktu se soupeřem. Sudí však právě Ědouardovi dává žlutou kartu, protože pád spíše nafilmoval.
     
    28
    Nyní po prvním gólu hra na obou stranách ožila a už se oba týmy dostávají do akcí. Hra už má spád.
     
    30
    Callum McGregor napřáhl ke střele levačkou, následoval další dobrý zákrok Allana McGregora, jenž má míč v rukavicích a následuje odkop od jeho branky.
     
    31
    Hosté se dostali do akce na polovině Celticu, tu domácí celek zastavil za cenu zakopnutí míče do zámezí a hosté zahrají autové vhazování.
     
    32
    Kristoffer Ajer odkopával míč už za zadní čárou a následuje tak rohový kop pro Jezdce.
     
    32
    Ti ale z této standardní situace branku domácích neohrozili a po ztrátě míče se rychle vracejí zpět na své území, protože dopředu míří agilní hráči Celticu.
     
    33
    Další pokus Mohameda Elyounoussiho, který uvnitř šestnáctky vyslal střelu, kterou obrana Rangers odvrátila do bezpečí.
     
    34
    David Turnbull držel míč na kopačce u pravé postranní čáry, jenže nakonec ho neudržel, protože noha soupeře byla rychlejší a Rangers po chvilce míří zase před branku Celticu.
     
    35
    Calum McGregor centroval míč, který se odrazil od Stevena Davise a hosté tak opět mají balon na svých kopačkách a směřují hru před branku Scotta Baina.
     
    37
    Autové vhazování zahráli domácí hráči, kteří se poté dostali až k velkému vápnu, tam ale hlavou na malou domů poslal míč Connor Goldson a Allan McGregor bude odkopávat.
     
    38
    Další rohový kop zahrají hosté.
     
    38
    Rangers právě vstřelili branku!
    A z této stanadardní situace hosté vyrovnávají. Na centr od rohového praporku si nejprve naskočil Leon Balogun, balon se však odrazil od země a dostal se u přední tyče na hlavu ALFREDA MORELOSE, jenž neměl problém dopravit míč do sítě – 1:1. Asistence: Leon Balogun.
    38. Alfredo MORELOS - 1:1
     
    40
    Nyní měli rohový kop k dispozici domácí, ale centr dostala do bezpečí obrana Rangers a nepovolila ohrozit branku Allana McGregora.
     
    41
    Obrovská šance domácích. Allana McGregora už překonal Odsonne Édouard, míč se pak šoural do brány, ale pohotový zákrok brankáře Jezdců zabránil inkasovanému gólu!
    41. Hostující brankář na poslední chvíli zabránil gólu
     
    43
    Na druhé straně si pak šanci vytvořili zase hosté, ale domácí obrana si s jejich počínáním poradila.
     
    44
    Další rohový kop pro Celtic v závěru prvního poločasu nepřinesl branku, Elyonoussi hlavičkoval jen vedle McGregorovy branky.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas derby mezi Celticem a Rangers je minulostí. Úvodních dvacet minut nabídlo opatrnější fotbal, ale postupem času už to bylo z obou stran hodně aktivní. Více ze hry přeci jen měli ale domácí hráči, kteří se ve třiadvacáté minutě ujali vedení díky zakončení Mohameda Elyonoussiho. V osmatřicáté minutě pak z rohového kopu udeřili hosté, na odražený balon si naběhl Alfredo Morelos, jenž hlavou balon uklidil do sítě. V závěru pak ještě hostující brankář zabránil inkasované brance, když míč, který se šoural za jeho záda, pohotově zastavil.
     
    Střely na branku: 5 – 3
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 14:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do druhého poločasu naskočily stejné sestavy jako v první půli, ani jeden trenér tak zatím k vystřídání nesáhl.
     
    47
    Hosté se dostali na polovinu domácího celku, ale zde nedošlo k žádnému zakončení. Po chvilce vybojovali autové vhazování hráči Celticu.
     
    48
    Diego Laxalt si naběhl k hranici velkého vápna a nečekaně vystřelil. Míč pak obrana Rangers srazila na rohový kop, domácí tak mají možnost opět jít do vedení z této standardní situace.
     
    50
    Stephen Welsh zakončil hlavou, ale bylo to jen nad branku soupeře. Následuje tak odkop od branky Allana McGregora.
     
    51
    Kamara poslal míč na Leona Balouguna, ten si naběhl na pravou stranu, ale jeho centr na spoluhráče adresáta nenašel.
     
    52
    Dělovka Odsonneho Édouarda mířila přímo na branku hostů, ale Allan McGregor pokus domácích zneškodnil a balon dostal rukavicemi do bezpečí.
    52. Édouardova nebezpečná střela
     
    53
    Následoval protiútoku Rangers, ovšem akce hostů měla jen jepičí život a míč končí znovu na kopačkách hráčů Celticu.
     
    54
    A ti vybojovali další rohový kop.
     
    54
    Ale z této standardní situace nezapršelo a následuje jen odkop od hostující branky.
     
    55
    Scott Brown nešetrně zajel do soupeře a za svůj prohřešek tak vyfasoval žlutou kartu od hlavního rozhodčího.
     
    56
    Střídání v týmu Rangers FC: ze hřiště odchází Leon Balogun, přichází Nathan Patterson.
     
    58
    Callum McGregor nacentroval míč do pokutového území a tam hlavičkoval Mohamed Elyounoussi, ale střela šla nad břevno hostující branky, Allan McGregor tak jen kontroloval míč pohledem.
     
    59
    Domácí hráči mají opět míč ve své moci a snaží se projít na polovinu Rangers do další útočné akce. Obrana soupeře jim to ale hodně ztěžuje.
     
    60
    Po hodině hry na ukazateli skóre svítí stále stav 1:1, domácí jsou i ve druhé půli aktivnější, ale zatím to nepotvrdili znovu vedoucí brankou.
     
    61
    Alfredo Morelos mohl jít do úniku před domácí branku, jenže mu dobře sekundoval obránce Celticu a ten pak hostujícímu útočníkovi balon sebral.
     
    61
    Alfredo Morelos zajel do Scotta Browna a hlavní sudí dnešního zápasu tak tasí další žlutou kartu.
     
    62
    Glen Kamara měl přihrávku od spoluhráče na dlouhou nohu, poté si míč převzali domácí a znovu aktivní Odsonne Édouard zařídil po své střele alespoň rohový kop. Hosté míč srazili za čáru.
     
    63
    Odražený míč jistil u levé tyče Allan McGregor a poté ho rukou po zemi rozehrál svým spoluhráčům, kteří opět míří před domácí branku.
     
    64
    Mohamed Elyounoussi dostal do běhu dobrou přihrávku a poté v blízkosti soupeřovy branky zakončil. Hráči Rangers pak tuto akci zastavili i za cenu dalšího rohového kopu pro Celtic.
     
    65
    Střídání v týmu Rangers FC: ze hřiště odchází Ianis Hagi, přichází Scott Arfield.
     
    66
    A znovu se žlutí. Tentokráte byl potrestán kartónkem žluté barvy Diego Laxalt, který přidržel protihráče v jeho náběhu.
     
    67
    Z pravé strany pak zahráli volný kop hosté, ale tuto standardní situaci zastavila obrana Celticu.
     
    68
    Oba celky se snaží strhnout vedení na svou stranu, zatím se jim to ale nedaří. Proto je stále stav takový, jaký na ukazateli skóre svítil po prvním poločase, a sice 1:1.
     
    69
    Mohamed Elyounoussi byl faulován a tentokráte volný přímý kop zahraje Celtic.
     
    69
    Ten pak poslal nadýchaný centr do pokutového území David Turnbull, ale ten odhlavičkoval jeden z obránců hostů do bezpečí.
     
    70
    Diego Laxalt nemohl poslat míč směrem dopředu, protože ho otravoval hostující hráč. Nakonec pak domácí o balon přišli a vracejí se zpět na své území.
     
    71
    Diego Laxalt šikovně vysunul nabíhajícího Odsonneho Édouarda do pokutového území, ale ten nakonec nezakončil. Blíže u balonu byl brankář Allan McGregor a už ho má ve svých rukavicích.
     
    73
    Ryan Christie vysunul Davida Turnbulla, jenž z pravé strany uvnitř pokutového území zakončil po zemi, ale jeho nebezpečnou střelu dostal do bezpečí znovu Allan McGregor.
    73. David Turnbull vyslal přízemní pokus, který Allan McGregor chytil
     
    75
    Mohamed Elyounoussi znovu střílel z hranice velkého vápna, ale jeho pokus byl obranou hostů sražen mimo ohrožení Allana McGregora.
     
    76
    Hosté znovu zakročili proti další akci domácích, na kterých je vidět, jak moc chtějí jít v derby znovu do vedení. Zatím se jim to ale nedaří.
     
    77
    Střídání v týmu Rangers FC: ze hřiště odchází Joe Aribo, přichází Scott Wright.
     
    77
    Střídání v týmu Rangers FC: ze hřiště odchází Alfredo Morelos, přichází Kemar Roofe.
     
    79
    Střídání v týmu Celtic FC: ze hřiště odchází David Turnbull, přichází James Forrest.
     
    80
    Jdeme do poslední desetiminutovky řádné hrací doby, před malou chvílí byla hra rozkouskována střídáními na obou stranách. U míče jsou domácí a znovu zatápějí obraně Rangers.
     
    81
    Dlouhý nákop na levou stranu chtěl sebrat Diego Laxalt, ale na míč nedosáhl. Následoval ale znovu zisk míče pro Celtic, jenž pak před Allanem McGregorem nezakončil přesně.
     
    82
    James Forrest centroval míč z levé strany do pokutového území, kde zakončil levačkou Jonjoe Kenny, ale i s touto střelou si hostující brankář poradil.
     
    84
    Ryan Kent se ocitl v pokutovém území, ale domácí hráči hned na to odvrátili balon pryč a mimo ohrožení Bainovy branky.
     
    85
    Střídání v týmu Celtic FC: ze hřiště odchází Mohamed Elyounoussi, přichází Tom Rogić.
     
    86
    Zápas pomalu ale jistě finišuje, u balonu jsou domácí a opět se snaží o akci, která by mohla znamenat vedoucí branku.
     
    86
    Odsonne Édouard se v pokutovém území pokusil zakončit, ale balon mu nesedl jak by chtěl a poté ho do bezpečí dostal Allan McGregor.
     
    87
    Hosté zahrají další rohový kop.
     
    88
    Ten rozehrál Borna Barišić, ale následně pak hlavička jeho spoluhráče poslala míč jen nad břevno domácí branky.
     
    89
    Střídání v týmu Celtic FC: ze hřiště odchází Scott Brown, přichází Ismaila Soro.
     
    89
    Střídání v týmu Celtic FC: ze hřiště odchází Odsonne Édouard, přichází Leigh Griffiths.
     
    90
    Nad rámec řádné hrací doby se budou nastavovat ještě tři minuty navíc.
     
    90+1
    Hosté po další útočné akci vybojovali další rohový kop, ale z něho neudeřili. Následuje odkop od branky Scotta Baina.
     
    90+2
    Griffiths se dostal do zakončení, ale vystavil se ofsajdové pasti, zdvihnutý praporek postranního sudího toho byl důkazem.
     
    90+3
    Už to vypadá, že se nic nestane a zápas je u konce.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Ve druhém poločase nakonec už žádná branka nepadla a derby mezi Celticem a Rangers tak skončilo remízou 1:1. Sledovali jsme pohledné utkání plné šancí na obou stranách, oba celky si nakonec rozdělily po jednom bodu.
     
    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 8:3. Střely mimo: 4:2. Rohy: 10:5. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 15:12.
     
    To je pro tuto chvíli z mé strany už vše. Přeji hezký zbytek neděle a u dalších online přenosů z fotbalu se budu těšit opět na shledanou. (14:53:43)

    Vendula Zdražilová

    Branky: 23. Elyounoussi – 38. Morelos

    Karty:   55. Brown (CEL), 66. Laxalt (CEL) – 27. Édouard (RFC), 61. Morelos (RFC)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 8:3. Střely mimo: 4:2. Rohy: 10:5. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 15:12.
    Celtic Glasgow: Bain – Kenny, Welsh, Ajer, Laxalt – Turnbull (79. Forrest), Brown (C) (89. Soro), C. McGregor – Christie – Elyounoussi (85. Rogić) – Édouard (89. Griffiths)
    Náhradníci: Barkas – Bitton, Duffy, Taylor, Forrest, Soro, Griffiths, Klimala, Rogić

    Glasgow Rangers: A. McGregor – Balogun (56. Patterson), Goldson (C), Helander, Barišić – Kamara, Davis, Aribo (77. Wright) – Hagi (65. Arfield), Morelos (77. Roofe), Kent
    Náhradníci: McLaughlin – Bassey, Patterson, Arfield, Zungu, Defoe, Itten, Roofe, Wright

    Rozhodčí: Collum – Connor, Carr
    bahis siteleri