Rusko – Švédsko 3:6 (kon.) | Česko – Kanada cz 3:6 (kon.) | USA – Slovensko 3:2 (kon.)
Rakousko – Finsko 1:7 (kon.) | Rusko – Švýcarsko 4:2 (kon.)
konec
Rakousko
1:7 (0:2, 1:2, 0:3)
Finsko
Pondělí 27.12.2021, 20:00 • Rogers Place, Edmonton • Mistrovství světa do 20 let • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Sportu zdar a hokeji zvlášť! Vítám vás u zápasu skupiny A Mistrovství světa juniorů 2022 mezi hokejisty Rakouska a Finska, z něhož vás provedu přímo z dějiště v kanadském Edmontonu. Úvodní vhazování je naplánováno na 20:00 SEČ na ledě Rogers Place.
     

    RAKOUSKO

    Rakušani jsou jediným týmem ze skupiny A hrající v Edmontonu, který ještě neodehrál ani zápas. Zato stihli nastoupit do jednoho přípravného utkání proti Švédsku, které však prohráli vysoko 0:7. Ve skupině patří k největším favoritům na poslední místo, které je však díky zprávě, že letos žádný tým z MSJ nesestoupí, nemusí tolik trápit. Největší hvězdou týmu je benjamínek Marco Kasper, jemuž odhady předpovídají umístění v prvním kole příštího draftu NHL. Už teď nastupuje pravidelně ve švédské nejvyšší soutěži.

     

    FINSKO

    Finové budou v tomto zápase samozřejmě favority, podobně jako ve včerejším duelu proti Německu. To je však nakonec překvapivě potrápilo i dokonce přestřílelo. Seveřané ale nakonec zvítězili 3:1 a připsali si první tři důležité body. Navázat na jejich zisk budou chtít i proti Rakousku, s nímž v jediném ostrém zápase v historii MSJ před 12 lety vyhráli.

     

    POSLEDNÍ VZÁJEMNÝ ZÁPAS NA MSJ:
    30.12.09 Finsko – Rakousko 10:1

     
    Úvodní sestavy:

    Rakousko: Wraneschitz (L. Sommer) – Sablattnig, Urbanek (A), Reinbacher, Tialler, Hörl, Necesany, Mitrovic, Lindner, Erne – Kasper (C), Rohrer, Thaler (A) – Mathias Böhm, Rappold, Tschurnig – Auer, Hengelmüller, Maier – Geifes, van Ee.
    Trenér: Pewal

    Finsko: Jatkola (Blomqvist) – T. Niemelä (A), Nurmi, Puutio (A), Heimosalmi, Rafkin, Viro, Aho – R. Hirvonen (C), Simontaival, J. Määttä – R. Järventie, O. Kapanen, Kemell – S. Helenius, Koivunen, Lambert – Mäenpää, Väisänen, Päivärinta – Karvinen.
    Trenér: Pennanen

    Rozhodčí: Hennessey, MacPhee – Niittyla, Rey.
     
    Ještě jednou vás zdravím z kanadského Edmontonu a vítám vás při sledování zápasu mezi juniory Rakouska a Finska. Zápas začne zhruba ve 20:08.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:15
    Do prvního náznaku šance se před rakouskou brankou dostal Simontaival, ale puk mu rychle odebrali rakouští beci.
     
    00:36
    A znovu v akci Simontaival, tentokrát po souboji se soupeřovým bekem najel až do Wraneschitzovy brány. Rozhodčí přerušil hru.
     
    00:58
    Finové na nic nečekají a hned střílejí. Järventie připravil v rychlém útoku po levém křídle zajímavou střelu pro Lamberta, ale ten minul.
     
    01:27
    Na druhou stranu se hnal po puku útočník Maier, jenže finskou defenzivu nepřebruslil.
     
    03:29
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Rychlá finská akce a hokejisté Suomi se dostávají do vedení. Lambert nabral rychlost na pravém křídle, objel rakouskou branku a našel u levé Wraneschitzovy tyčky nepokrytého VILLEHO KOIVUNENA, který uklidil puk do sítě. Asistence: Brad Lambert a Samuel Helenius.
    03:29 Ville KOIVUNEN - 0:1
     
    04:59
    Lucas Thaler chtěl elegantní zadovkou založit akci Rakušanů po levém křídle, ale u puku byli dřív Finové.
     
    05:30
    Ville Koivunen je po gólu při chuti, jeho prudkou střelu bez přípravy z hranice levého kruhu ale zblokoval jeden z rakouských beků.
     
    06:56
    Z krátkého tlaku Finska v útočném pásmu nic nebylo, žádný z jeho útočníků totiž nedokázal sebrat puk po dalekonosné Virově střele.
     
    08:41
    Rakušané v první šanci. Oskar Maier ujel Finům po pravém křídle, ale kvůli přijíždějícímu obránci musel zakončovat ve spěchu bekhendovou střelou. S tou si Jatkola poradil.
    08:41 První šance rakouského týmu
     
    09:30
    Teď pro změnu zase musel být ve střehu Wraneschitz. Z finských hokejek na něj šlo hned několik střel, po té poslední od Väisänena rakouský brankář nevěděl, kde má puk. Naštěstí pro něj byl v ochranné síti.
     
    11:27
    Ville Koivunen si najel na střed útočného pásma, odkud zakončoval nabídku spoluhráče. Těsně minul.
     
    11:51
    Fanoušci už vzdychali po velké šanci Heleniuse, který z dorážky trefil tyčku. Jenže rozhodčí dřív zapískal vysokou hůl před brankou stojícího Koivunena, který puk pro svého spoluhráče sklepl.
     
    13:36
    Finové byli znovu v tlaku v útočném pásmu. Z podobných pozic, tedy osamoceni před rakouskou brankou, stříleli Simontaival a Hirvonen, ale s oběma si důležitými zákroky poradil rychle se přesunuvší Wraneschitz.
    13:36 Závar před rakouskou brankou
     
    15:16
    Zatím nejviditelnější třetí formace Finů motala Rakušany kolem mantinelů. Vytvořila si však jen jednu střelu v podání Heleniuse, který ale branku minul.
     
    16:30
    Rakouští junioři se z dalšího dlouhého pobytu ve svém obranném pásmu osvobodili až vyhozením na zakázané uvolnění. Wraneschitz musel mezitím předvést několik zákroků.
     
    16:45
    Finové téměř z každé pozice střílí na branku. Vzal za to i útočník Joakim Kemell, který tvrdou ránou z delší vzdálenosti trefil tyčku!
     
    17:29
    Doslova z ničeho se v jakés takés situaci před Jatkolem zjevili i Rakušané, konkrétně Thaler s Kasperem, než velká šance z toho ale byl jen závar před brankou.
     
    18:02
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové využívají několikaminutový tlak a podruhé překonávají rakouského brankáře Wraneschitze. Ten neměl šanci zasáhnout proti kombinaci Koivunena, který ukořistil puk za brankou, se zakončujícím SAMUELEM HELENIUSEM, jenž ho následně poslal do sítě. Asistence: Ville Koivunen.
    18:02 Samuel HELENIUS - 0:2
     
    19:15
    Puk se od Joela Määtty odrazil k Wraneschitzovi, který ho raději podržel. Vhazování po jeho pravici.
     
    19:26
    Vyloučení v týmu Finsko (Roby Järventie – 2 min., vysoká hůl).
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina dnešního prvního zápasu MSJ v Edmontonu patřila jednoznačně Finům, kteří přestříleli Rakousko vysoko 21:4 a dvakrát se prosadili i gólově. Nejdřív ve čtvrté minutě otevřel skóre Ville Koivunen, dvě minuty před úvodní sirénou pak přesně zakončil nehlídaný před brankou Samuel Helenius.
     
    Druhá třetina začne přibližně ve 21:01.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:13
    Rakušané ještě dohrávají zhruba přes minutu trvající přesilovou hru po faulu Järventieho.
     
    21:15
    Thaler nabíjel na levý kruh do dobré pozice na střelu Urbankovi, ale ten puk prošvihnul.
     
    21:26
    Finové v plném počtu.
     
    22:52
    Koivunen se snažil tečovat Puutiovu nabídku od modré, puk ale skončil mimo branku.
     
    23:56
    Lindner chtěl rychle rozehrát na pravé křídlo na během finského střídání nikým nehlídaného Kaspera, ale ten při zpracování puku podklouzl a přišel o něj. Do šance se tak dostali hráči Suomi, konkrétně z protiútoku střílející Simontaival.
     
    24:11
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Právě KASPER SIMONTAIVAL byl nejdůraznějším hráčem na brankovišti po Ahově střele od modré, kterou těsně před brankářem tečoval ještě Määttä, a uklidil puk do sítě. Asistence: Joel Määttä a Karri Aho.
    24:11 Kasper SIMONTAIVAL - 0:3
     
    24:11
    Vyloučení v týmu Finsko (Joel Määttä – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Rakousko (Marco Kasper – 2 min., hrubost).
     
    25:17
    Vyloučení v týmu Finsko (Samuel Helenius – 2 min., držení).
     
    25:39
    Rakousko právě vstřelilo branku!
    Rakousko využívá přesilovku 4 na 3 a poprvé v zápase překonává Jatkolu. Auer nabil na střed na dělovku MARTINU URBANKOVI, který nekompromisní střelou dává první gól alpského týmu v turnaji. Asistence: Luca Auer a Lucas Thaler.
    25:39 Martin URBANEK - 1:3
     
    26:11
    Oba týmy hrají v plném počtu.
     
    26:34
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Kuriózní brankou se Finové vracejí do tříbrankového vedení. Ahovu střelu po vyhraném vhazování tečoval svým tělem KALLE VÄISÄNEN mimo dosah Wraneschitze. Asistence: Karri Aho a Sami Päivärinta.
    26:34 Kalle VÄISÄNEN - 1:4
     
    27:20
    Eeemil Viro si udělal útočný výlet po pravé straně útočného pásma a prudkou střelou prověřil Wraneschitze.
     
    28:24
    Marco Kasper mířil mimo blokujícího Vira, ten ale jeho prudkou střelu na pravém křídle ztečoval do ochranné sítě.
     
    28:40
    Na druhou stranu vyrazili do rychlého protiútoku Finové. Väisänen posunul puk před branku na najíždějícího Koivunena, od něhož se puk odrazil k připravenému rakouskému brankáři.
     
    29:23
    Přečíslení třech Finů proti dvěma Rakušanům zakončoval po ťukesu Simontaivala s Määttou na pravé straně sjíždějící Hirvonen, ale chvíli mu trvalo puk zpracovat, takže Wraneschitz se dokázal přesunout.
     
    31:38
    Joel Määttä stál na konci bystré nahrávky Koivunena, která však byla příliš prudká, a on tak musel střílet velmi rychle a bez přípravy. Puk však skončil jen těsně mimo odkrytou část rakouské branky.
     
    34:53
    Kapanen s Niemelou si vyměnili puk a první jmenovaný skoro zakončoval přímo před Wraneschitzem. Kotouč mu ale nakonec hůl přeskočil.
     
    34:55
    Vyloučení v týmu Rakousko (Tobias Sablattnig – 2 min., hákování).
     
    35:09
    Vyloučení v týmu Finsko (Topi Niemelä – 2 min., nedovolený zásah do hlavy nebo krku).
     
    36:55
    Rakousko v plném počtu.
     
    37:09
    Finsko v plném počtu.
     
    37:55
    Sami Päivärinta se probil rakouskou obranou až k bekhendové střele.
     
    38:55
    Hra se v závěru druhé třetiny po několika rychle vstřelených gólech zase uklidnila.
     
    39:57
    Roby Järventie naznačil střelu, stáhl si puk a prudkým pokusem trefil břicho Sebastiana Wraneschitze.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    38:6 a 4:1. Taková je střelecká a gólová převaha Finska, které zatím jednoznačně dominuje svému druhému skupinovému zápasu na MSJ proti Rakousko. To se však v prostřední dvacetiminutovce dokázalo díky brance Martina Urbanka z přesilovky ve 26. minutě prosadit, Finové pak ale rychle skórovali a znovu se dostali do zaslouženého tříbrankového vedení.
     
    Třetí třetina začne přibližně ve 21:55.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:09
    Järventie připravil střeleckou pozici pro Kemella, ale ten napřáhnul tak vysoko, až puk minul.
     
    42:18
    Koivunen zakončoval rychlé přečíslení Finů středem kluziště, Wraneschitzeho branku ale minul.
     
    44:17
    Thaler se s pukem u mantinelu v útočném pásmu příliš dlouho neohřál. Finové k němu totiž rychle přistoupili a vyhnali protivníka do střední třetiny.
     
    44:27
    Vyloučení v týmu Finsko (Topi Niemelä – 2 min., nedovolené bránění).
     
    45:18
    Rakousku se zatím nedaří udržet se na delší dobu v útočném pásmu.
     
    46:27
    Finové v plném počtu.
     
    47:46
    Velký závar před Wraneschitzovou brankou málem skončil gólem v jeho síti. Na hranici brankoviště doráželi Lambert s Järventiem, z druhé vlny pak od modré sjel obránce Puutio. Rakušané však odolali.
     
    48:40
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Jeden z nejaktivnějších finských hráčů VILLE KOIVUNEN přidává svůj druhý gól. Dokázal před Wraneschitzem najít puk po Lambertově nahození a v pádu bekhendem ho poslal do odkryté části rakouské branky. Asistence: Brad Lambert a Aleksi Heimosalmi.
    48:40 Ville KOIVUNEN - 1:5
     
    50:25
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Přesná dělovka v podání obránce TOPIHO NIEMELY zapadla do pravého horního růžku Wraneschitzovy branky a Finové tak dávají svůj šestý gól. Asistence: Joel Määttä a Petteri Nurmi.
    50:25 Topi NIEMELÄ - 1:6
     
    51:54
    Rakušané se ve třetí třetině zatím dostali k jediné střele a nevypadá to, že by to mělo být lepší. Finové je vůbec nepouštějí do útočného pásma, natož k šancím.
     
    53:58
    Oskar Maier se postaral o první rakouskou střelu po delší době. Jatkola si s ní však bez problému poradil.
     
    54:13
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak se gólově prosazuje i třetí člen dnešní finské nejnebezpečnější formace BRAD LAMBERT, který využil špatné rozehrávky rakouského brankáře Wraneschitze. Tomu puk sjel z hole přímo k forčekujícímu finskému útočníkovi, který na oplátku trefil prostor mezi jeho betony. Bez asistence.
    54:13 Brad LAMBERT - 1:7
     
    55:53
    Kapanen se snažil prokličkovat přes obránce Sablattinga. Tenmu v tom ale dobrým pohybem těla na poslední chvíli zabránil.
     
    56:56
    Ville Koivunen mířící na hattrick teď bude pálit z každé pozice, ve své poslední šanci ale minul.
     
    58:05
    Kalle Väisänen si nabruslil na střed útočného pásma a střelou do protipohybu přinutil Wraneschitze k zákroku.
     
    59:04
    Finové i v závěrečné minutě zápasu dál tlačí. Wraneschitz musel likvidovat střelu Vira.
     
    Konec zápasu.
     
    Junioři Finska vítězí i ve druhém zápase skupiny A v Edmontonu. Po Německu porážejí zaslouženě Rakousko 7:1. Jejich převahu symbolizuje jak výsledek, tak i vysoká střelecká převaha 48:9. Rakušané si nevytvořili téměř žádné šance a svůj jediný gól vstřelilo v přesilovce 4 na 3.
     
    Nejlepšími hráči obou týmů byli vyhlášeni Sebastian Wraneschitz za Rakousko a Ville Koivunen za Finsko.
     
    V Edmontonu ještě zazněla finská hymna a to je z dnešního zápasu už opravdu všechno. Já vám děkuji za pozornost a budu se těšit zase někdy u hokeje na počtenou, nejlépe u dalšího zápasu českých juniorů, kteří dnes v noci od 1:00 vyzvou Německo. (22:32:39)
    Marken.cz

    Šimon Rogner

    Branky a nahrávky: 26. Urbanek (Auer, Thaler) – 4. Koivunen (Lambert, S. Helenius), 19. S. Helenius (Koivunen), 25. Simontaival (J. Määttä, Aho), 27. Väisänen (Aho, Päivärinta), 49. Koivunen (Lambert, Heimosalmi), 51. T. Niemelä (J. Määttä, Nurmi), 55. Lambert


    Rakousko: Wraneschitz (L. Sommer) – Sablattnig, Urbanek (A), Reinbacher, Tialler, Hörl, Necesany, Mitrovic, Lindner, Erne – Kasper (C), Rohrer, Thaler (A) – Mathias Böhm, Rappold, Tschurnig – Auer, Hengelmüller, Maier – Geifes, van Ee.
    Trenér: Pewal

    Finsko: Jatkola (Blomqvist) – T. Niemelä (A), Nurmi, Puutio (A), Heimosalmi, Rafkin, Viro, Aho – R. Hirvonen (C), Simontaival, J. Määttä – R. Järventie, O. Kapanen, Kemell – S. Helenius, Koivunen, Lambert – Mäenpää, Väisänen, Päivärinta – Karvinen.
    Trenér: Pennanen

    Rozhodčí: Hennessey (USA), MacPhee (CAN) – Niittyla (FIN), Rey (USA)

    Diváci: 1901
    bahis siteleri