Kanada – J. Korea 11:0 (kon.) | Česko – Itálie 3:4 (po pr.) | USA – Čína 11:0 (kon.)
po prodl.
Česko
3:4 (0:0, 1:1, 2:2 - 0:1)
Itálie
Pátek 11.03.2022, 09:05 • Národní krytý stadion (Peking) • Paralympiáda - para hokej • O 5. - 6. místo
Partner:
     
    Italové oplatili českému soupeři vysokou porážku ze základní skupiny, v bitvě o páté místo zvítězili 4:3 po prodloužení. V nastaveném čase měli svěřenci kouče de Lorenza herně navrch, přestože po tři třetiny základní hrací doby byli tím týmem, který tahal za kratší konec provazu. S pokusy Rosy a Depaoliho si ještě Vápenka poradil, ale v 52. minutě si znovu řekl o pozornost Christoph Depaoli, jenž si najel do pravého kruhu a křižnou ránou do šibenice ukončil zápas. Na českých para hokejistech byly znát dozvuky ze čtvrtfinálové porážky s Čínou, tu dnes bohužel odčinit nedokázali. (11:15:45)
     
    Konec zápasu.
    51:47 Christoph DEPAOLI - 3:4
     
    51:47
    Itálie právě vstřelila branku!
    Pátá na paralympijských hrách končí Itálie! CHRISTOPH DEPAOLI kolem Doležala a Zelinky dojel až do levého kruhu, odkud vyprodukoval milimetrově přesnou ránu do protější šibenice, Vápenka natahoval pravou hokejku za pukem marně. Asistence: Andrea Macri.
     
    51:16
    Slibnou příležitostí pohrdl Christoph Depaoli. Mezi kruhy mu nabil Gianluigi Rosa, Michal Vápenka ramenem vytěsnil kotouč těsně nad břevno.
     
    50:44
    Filip Veselý odmítl italský průnik do útočné třetiny po levém mantinelu. Vjel do cesty Cavalieremu, ten z pozice na boku na protihráče nevyzrál.
     
    50:12
    Po Veselém chtěl hrát Alex Ohar, jenže Andrea Mari mu neuvolnil hokejku. Ke kotouči dojel Alex Enderle a vyvezl jej ven z obranného pásma.
     
    49:48
    Se střelou Rosy ještě ze středního pásma si Michal Vápenka hravě poradil. Hrací předmět skryl ve výstroji, vhazování proběhne po jeho pravici.
     
    49:31
    Michal Geier chtěl nahrát Miroslavu Novotnému, což nevyšlo. Čitelnou rozehrávku vystihl Kafmann, italský para hokejista pak vyhodil za bránu soupeře a odjel vystřídat.
     
    48:57
    Velkou příležitost rozhodnout měl nejlepší italský střelec na turnaji Gianluigi Rosa. Před bránu obdržel výbornou nahrávku od Larcha, avšak ležícího Vápenku prostřelit nedokázal.
     
    48:24
    Andrea Macri vyhodil kus černé gumy na zakázané uvolnění. Kapitán Gian Luca Cavaliere vyvinul tlak na Zelinku, ten soka udržel za sebou.
     
    47:56
    Příliš dlouho a zbytečně držel puk na hokejce Filip Veselý. Ve finále jej ztratil v souboji s Rosou, po následném zachycení vyhození Kubešem český zadák zlostně napálil touš zpátky do útočné třetiny.
     
    47:23
    Už to vypadalo, že do úniku bude postupovat Christoph Depaoli. protihráče ovšem dojel Pavel Kubeš a protihráči zakončení znemožnil.
     
    46:47
    Zelinka podpořil ofenzivu. Sjel si mezi kruhy, kam dostal nahrávku, aby nezvládl zpracování. Itálie se osvobodila.
     
    46:13
    S dalším zakončením přispěchal Filip Veselý. Šestnáctiletý mladík ovšem vyslal puk příliš vysoko, Kasslatter zasahovat nemusel.
     
    45:41
    V levém kruhu si vytvořil prostor pro zakončení Zdeněk Hábl. Julian Kasslatter byl v pozoru a střelu na přední tyč udržel v lapačce.
     
    45:10
    Prodloužení se hraje ve čtyřech na obou stranách, maximálně deset minut. Na buly uspěl Michal Geier, útočí tedy česká reprezentace.
     
    45:01
    Začalo prodloužení.
     
    Zápas mezi Českem a Itálii půjde do prodloužení. Češi e zásluhou Miroslava Novotného a Michala Geiera dvakrát ujali vedení, ale Italové v obou případech našli odpověď. Na druhý gól odpověděl Gianluigi Rosa, na ten třetí pouhých dvanáct vteřin před koncem třetí třetiny Andrea Macri. Svěřenci kouče Novotného jsou i nadále jasně lepším týmem, leč soupeř těží z minima maximum a nadále tak drží naděje na konečné páté místo.

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 28. Ohar (Veselý, Palát), 38. Novotný (TS), 45. Geier (Novotný, Raul) – 25. Rosa (Macri), 41. Rosa (Larch, Depaoli), 45. Macri (Rosa), 52. Depaoli (Macri)


    Česko: Vápenka (Kudela) – Frolík, Kubeš (C), Zelinka (A), Doležal – Raul, Palát, Krupička (A), Veselý, Geier, Sedláček, Novotný, Ohar, Hábl.
    Trenér: Jakub Novotný

    Itálie: Kasslatter (Araudo) – Enderle, Rosa, Cavaliere (C), Balossetti, Macri (A), Kerschbaumer – Larch, Depaoli (A), Radice, Kafmann, Andreoni, Remotti, Torella.
    Trenér: Massimo da Rin de Lorenzo

    Rozhodčí: Esposito (USA) – Beelen (NED), Fazekas (SRB)
    thejrc.org