Baltimore Ravens – Houston Texans 34:10 (kon.) | San Francisco 49ers – Green Bay Packers 24:21 (kon.)
Detroit Lions – Tampa Bay Buccaneers 31:23 (kon.)
konec
Detroit Lions – Tampa Bay Buccaneers

31:23

(3:3, 7:7, 7:7, 14:6)

Neděle 21.01.2024, 21:00 • Ford Field, Detroit, Michigan • Americký fotbal • Divisional Round
Předzápasové kurzy
     
    Detroit Lions se ve finále konference NFC střetne se San Franciscem 49ers a poletí do Kalifornie. Bude se hrát v neděli 28. ledna.

    Nedělní program tím ale nekončí, očekávaný vrchol celého divizního kola mezi Buffalem Bills a Kansasem City Chiefs začne za několik minut, takže nechoďte spát a zůstaňte s námi. (00:28:37)
     
    Statistiky utkání

    quarterbackové
    Jared Goff (DET) 30/43, 287 yardů, 2 touchdowny
    Baker Mayfield (TB) 26/41, 349 yardů, 3 touchdowny, 2 interceptions

    běhový útok
    Jahmyr Gibbs (DET) 9 běhů, 74 yardů, 1 touchdown
    David Montgomery (DET) 10 běhů, 33 yardů
    Rachaar White (TB) 9 běhů, 55 yardů

    pasový útok
    Amon-Ra St. Brown (DET) 8 zachycení, 77 yardů, 1 touchdown
    Sam LaPorta (DET) 9 zachycení, 65 yardů
    Jahmyr Gibbs (DET) 4 zachycení, 40 yardů
    Mike Evans (TB) 8 zachycení, 147 yardů, 1 touchdown
    Cade Otton (TB) 5 zachycení, 65 yardů, 1 touchdown
    Chris Godwin (TB) 4 zachycení, 40 yardů

    kickeři
    Michael Badgley (DET) field goaly 1/1, extra pointy 4/4
    Chase McLaughlin (TB) field goaly 1/2, extra pointy 2/2
    Trenér Dan Campbell byl v Detroitu už tak populární, tímto vítězstvím se stal modlou fanoušků a dá se očekávat, že jich do Kalifornie poletí hodně
     
    Na Ford Field to sledovalo 66 201 nadšených diváků.
     
    Druhý poločas pokračoval v nastaveném trendu a vyrovnaný zápas plný výborných výkonů v útoku i obraně nenechával diváky vydechnout. Ale pro vývoj utkání se ukázaly jako klíčové dvě věci. Jednak bylo vidět, že ofenzivní lajna Detroitu je mnohem lepší než ofenzivní lajna Tampy, takže Goff měl obvykle mnohem víc klidu než Mayfield, jednak Lions se nikdy nedostali do pozice, že by prohrávali. I po návratu z kabin dokázali strhávat vedení na svoji stranu a doufali, že jednou už na to Buccaneers neodpoví. Ve třetí čtvrtině to ještě zvládli, na 1yardový překvapivý běh receivera Joshe Reynoldse reagovala skvělá 12yardová catch and run akce running backa Rachaada Whitea, ale ve čtvrté čtvrtině už se ucho utrhlo. Když počtvrté strhl vedení na stranu Detroitu užasným 31yardovým během running back Jahmyr Gibbs, zafungovala domácí obrana, po pouhé minutě vyhnala útok hostů ze hřiště a kolabující obrana Tampy nedokázala zastavit další lavinu, jejímž vyústěním byl perfektní 9yardový hod Jareda Goffa na receivera Amon-Ra St. Browna. A 14bodový rozdíl ve skóre se ukázal jako zásadní. Buccaneers se totiž sice ještě nadechli, rychle snížili 16yardovým catchem receivera Mikea Evanse, ale nepotvrdili za 2 body. Naději ještě udrželi, dostali se na míč a měli 119 sekund na vyrovnání, jenže Baker Mayfield udělal zásadní chybu, vybral si špatný cíl a linebacker Derrick Barnes zachytil interception, která ukončila zápas a rozjásala Ford Field, kde diváci prožívali to, co velká část z nich do té doby nikdy nezažila – postup do finále konference.
     
    Detroit Lions poprvé od roku 1957 vyhrává 2 zápasy play-off za sebou a podruhé v historii postupuje do finále konference NFC!
     
    Konec utkání.
    Je rozhodnuto!
     
    1:35
    INTERCEPTION

    Baker Mayfield nezvládl situaci a svůj jinak výborný výkon zakončuje chybnou přihrávkou na střed na obsazeného Ottona, jelikož před ním stál linebacker Derrick Barnes a stačilo mu pouze natáhnout ruce, aby bezpečně zachytil míč! Je konec, tohle už Lions doklekají!
     
    1:59
    Drive pravdy zahajuje Mayfield screenem Evansovi, toho ihned sundal Reeves-Maybin. 5 yardů, čas běží.
     
    1:59
    Two-minute warning.
     
    2:06
    Fox zvládl krátké hřiště na punt velmi dobře, poslal míč na linii 10 yardů, kde Thompkins neviděl cestu, mávl si fair catch a Tampa má 119 sekund a 1 timeout na to, aby zvládla překonat 90 yardů!
     
    2:09
    Goff pod tlakem tentokrát hledal St. Browna, aby se dostal na dostřel branky, ale výrazně ho přehodil! Takže přijde punt a hosté budou mít 2 minuty na vyrovnání!
     
    2:54
    Výborná práce Davida, který přejel Montgomeryho ihned po zachycení screenu, ztráta 4 yardů. 3&11.
     
    3:02
    Montgomery přidává další 3 yardy během do pravé strany a Buccaneers zastavují čas druhým timeoutem.
     
    3:08
    Goff pod tlakem, ale tentokrát nezahazoval míč a nechal se sackovat, aby čas běžel dál. Skvělé myšlení, které si nakonec mohl odpustit, protože rozhodčí dobře viděli jednoznačný faul Davise, který dal soupeři v podstatě neúmyslnou facku, což se samozřejmě nesmí. Útok jde o 5 yardů vpřed.
     
    3:55
    Montgomery proskočil mezerou v obraně a než ho secondary dostala na zem, získal dalších 11 yardů a Lions jsou na polovině hřiště! Obrana Tampa teď vůbec nezvládá.
     
    4:37
    A začínají skvěle! Screen doprava, kde měl St. Brown výbornou pomoc od blokařů a dobíhá pro 15 yardů.

    Libor Štěpán

    Bill Vinovich
    66 201
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    bahis siteleri