Baltimore Ravens – Houston Texans 34:10 (kon.) | San Francisco 49ers – Green Bay Packers 24:21 (kon.)
Detroit Lions – Tampa Bay Buccaneers 31:23 (kon.)
konec
Detroit Lions – Tampa Bay Buccaneers

31:23

(3:3, 7:7, 7:7, 14:6)

Neděle 21.01.2024, 21:00 • Ford Field, Detroit, Michigan • Americký fotbal • Divisional Round
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 21:00.
     
    Vítám všechny fanoušky amerického fotbalu! Napětí stoupá, ve hře o trofej Vince Lombardiho zbývá posledních 8 týmů, což znamená, že je před námi divizní kolo play-off! Do něj se často probojují celky, které by tam před sezonou čekal jen málokdo, a první nedělní utkání je toho důkazem. Na Ford Field v centru Detroitu se utkají o postup do finále konference NFC Detroit Lions a Tampa Bay Buccaneers. Že Lions vyhrají po 30 letech svoji divizi a dokonce po 32 letech vyhrají zápas v play-off, to není překvapení, je to potvrzení současných kvalit týmu. Ale že Buccaneers i přes slabší konkurenci zvládnou vyhrát svoji divizi počtvrté za sebou a ve Wild Card dokonce porazí silného soupeře, na to jen tak někdo nesázel. I teď je Tampa jasným outsiderem, nic se od ní nečeká a může jen zaskočit dalšího favorita. Dokáže Detroit svoji roli potvrdit, nebo se dočkáme dalšího překvapení?
     
    Systém play-off v NFL

    V NFL postupuje od sezony 2020 z každé konference do play-off 7 týmů. 4 vítězové divizí a 3 další celky s nejlepší zápasovou bilancí. Nasazení týmů je následující: vítězové divizí obsadí pozice 1–4, základním kritériem je co nejlepší zápasová bilance ze základní části. Zbylé 3 postupující kluby se zařadí na pozice 5–7 podle stejných kritérií. Může se tak stát, a běžně se stává, že některý vítěz divize má horší zápasovou bilanci než postupující tzv. na divokou kartu, avšak je nasazen výše. Vítěz konference po základní části má v 1. kole volno. V tzv. Wild Card Round se utkají 2. se 7., 3. se 6. a 4. s 5. nasazeným. Vítězové postupují do 2. kola, tzv. Divisional Round. Zde se utká odpočatý vítěz základní části s nejníže nasazeným postupujícím z 1. kola, zbylí dva postupující se střetnou spolu. Vítězové 2. kola postupují do finále konferencí, jejich vítězové si to poté rozdají v Super Bowlu o Lombardiho trofej. Všechny "série" v play-off rozhoduje jediný zápas.
     
    Detroit Lions

    Detroit po mnoha letech vstupoval do sezony v pozici favorita na vítězství ve své divizi, kterou naposledy ovládl ještě v dobách třídivizního systému, kdy se jednalo o NFC Central. A přes jisté výkyvy ve svých výkonech nenechal nikoho na pochybách, že NFC North pozná nového krále zvířat. To bylo jisté už na Vánoce. Lions dokonce po většinu základní části bojovali o první místo v celé konferenci NFC a nebýt 2 překvapivých porážek s divizními rivaly ve finální fázi, včetně již tradiční na Díkůvzdání, získali by ho. Takhle bojovali až do konce a jako klíčová se nakonec ukázala těsná porážka v Dallasu v předposledním kole, která je nakonec při rovnosti 3 celků na bilanci 12-5 odsunula právě až na 3. pozici v konferenci. Pro Detroit se jednalo o teprve 19. postup do play-off, první po 7 letech, a až neuvěřitelně zní, že ve své divizi triumfoval teprve popáté, navíc poprvé po 30 letech! Nepřekvapí tak už informace, že ač získal celkem 4 tituly vítěze NFL, ten poslední je z roku 1957. Tým z města aut nejen že nikdy nevyhrál Super Bowl, ale patří mezi čtveřici celků, které se do něj dosud vůbec nedokázaly probojovat. Letos však má šanci, jakou snad ještě neměl. Sice těsně, ale přece dokázal v Super Wild Card Weekendu přetlačit Los Angeles Rams 24:23, což znamenalo nejen vítězství ve vyřazovacích bojích po 32 letech a teprve podruhé v Super Bowl éře, ale v kombinaci s výpadky dalších favoritů také domácí zápas i v divizním kole. Ten dosud zažil jednou, ale dokázal ho v sezoně 1991 jednoznačně vyhrát.
     
    Tampa Bay Buccaneers

    Tampa dlouhodobě patří mezi kluby, o kterých se příliš nemluví a jsou tzv. pod radarem. Také letos se s ní příliš nepočítalo. Navíc když po překvapivém startu 3-1 od poloviny října do konce listopadu prohrála 6 ze 7 utkání a spadla na 4-7. Jenže ve slabé divizi NFC South taková bilance v současnosti nikoho ze hry nevyřazuje. V prosinci Buccaneers totiž ukázali svoji lepší tvář, zvládli důležité divizní souboje s Carolinou a v Atlantě a po sérii 4 vítězství se dostali do čela své divize. Na její ovládnutí a postup do play-off měli hned 2 pokusy, jenže ten první proti New Orleansu nevyužili a vše museli zachraňovat v posledním kole na stadionu beznadějně poslední Caroliny, kde se však na potřebnou postupovou výhru 9:0 hodně natrápili. S bilancí 9-8 vyhráli divizi již potřetí za sebou, čímž vylepšili klubový rekord (ano, až do ročníku 2022 nedokázali v divizi triumfovat 2 roky v řadě), celkem jde o 9. divizní titul v historii. 4 postupy do play-off za sebou jsou pak vyrovnaným rekordem Tampy, která se do vyřazovacích bojů podívala teprve počtrnácté, ale dokázala už z toho mála vydolovat 2 tituly při 100% úspěšnosti v Super Bowlu. Lombardiho trofej získala v sezonách 2002 a 2020. Díky vítězství v divizi měla v Super Wild Card Weekendu výhodu domácího hřiště a využila ji naplno, když překvapivě zdeptala rozklíženou Philadelphii Eagles 32:9, což znamená třetí postup do divizního kola za poslední 4 sezony.
     
    Vzájemné zápasy

    Dlouhodobá vzájemná bilance je díky příslušnosti do stejné divize v letech 1977–2001 poměrně bohatá, obsahuje již 61 zápisů. A je lehce příznivější pro Lions, 32-29. Nepřekvapí, že při nízkém počtu účastí na sebe tyto kluby narazily v play-off dosud pouze jednou, v sezoně 1997 ve Wild card šla po vítězství 20:10 dál domácí Tampa. Úplně poslední duel se uskutečnil před 3 měsíci v Tampě a zásluhou velmi dobrého výkonu Jareda Goffa si Detroit připsal jasnou výhru 20:6. Baker Mayfield prožil jeden ze 2 zápasů v tomto ročníku, kdy nehodil touchdown. Jenže to bylo v době, kdy měli Lions dlouhou sérii vítězství a Tampa právě začínala svoji dlouhou sérii porážek. Nyní je rozpoložení obou týmů podobné, oba jsou na vlně.

    Byl to zároveň první střet Jareda Goffa a Bakera Mayfielda v jejich současných týmech. A ačkoliv společně působí v NFL již 6 sezon, v prvních 5 se na hřišti potkali jen jednou. V roce 2019, Goff v dresu Rams, u Mayfielda to byli Browns. I tehdy se z výhry radoval tým Jareda Goffa, ale oba quarterbackové v tom utkání hráli špatně. Goff už to tedy odčinil, ale u Mayfiedla platí, že proti Goffovi dosud neodehrál dobrý zápas.

    Posledních 5 vzájemných zápasů:
    TB–DET 6:20 (15. 10. 2023)
    DET–TB 7:47 (26. 12. 2020)
    DET–TB 17:38 (15. 12. 2019)
    TB–DET 21:24 (10. 12. 2017)
    DET–TB 34:17 (7. 12. 2014)
     
    Halou Ford Field, kde je tedy všem úplně jedno, jaké je venku počasí, právě zní americká hymna a začátek utkání, na které stály vstupenky v průměru přes 1 100 dolarů, což je nejvyšší průměrná cena na zápas divizního kola v historii NFL, se blíží.
     
    Výkop do prvního poločasu provedou Buccaneers, jako první budou útočit Lions.
     
    Začátek utkání.
     
    15:00
    Camarda poslal výkop nekompromisně do end zóny, touchback. Lions začnou na vlastních 25 yardech.
    První kop večera
     
    15:00
    Goff musel změnit svůj cíl a při shození doleva Montgomeryho poněkud nepochopitelně přehodil.
     
    14:55
    Teď už se rychlá přihrávka na Montgomeryho povedla a domácí running back urval po lajně 7 yardů.
     
    14:32
    Kancey zablokoval přihrávku na Sr. Browna, výborná práce tohoto obránce. 4&3 na vlastní polovině hned na začátku? To ani Campbell hrát nebude, jde se puntovat.
     
    14:27
    Fox kopl nepříliš dlouhý 48yardový punt a dobíhající hráči byli na místě včas, Thompkins se přesto rozhodl zkusit return, vzal to hodně do strany, ale nic nezískal. Ani neztratil.Takže Buccaneers začnou z vlastních 20 yardů.
     
    14:14
    Mayfield začíná přesným míčem do slotu Whiteovi, 8 yardů.
     
    13:34
    Skvělý běh Whitea, který našel mezeru uprostřed bloku, nabral v něm rychlost a byl zastaven až po 16 yardech!
    White viděl skulinku a předvedl skvělý průnik
     
    12:48
    White tentokrát narazil do připraveného bloku. 1 yard.
     
    12:06
    Mayfielda nepodržela ofenzivní lajna a quarterback hostů dostal rychle ránu hned od dvou protihráčů! Tím prvním byl Melifonwu, který zapisuje sack, ztráta 8 yardů a 3&17.
    Mayfield inkasoval tvrdý sack
     
    11:21
    INTERCEPTION

    Obrovská chyba Mayfielda! Ten se na 3&17 pokusil získat první down dlouhým hodem na střed, ale obrana to skvěle přečetla, nadrazila míč do vzduchu a na místě dopadu byl připravený safety C. J. Gardner-Johnson, jenž následně ještě dokázal postoupit krkolomnou cestou o 12 yardů vpřed, takže zařizuje domácím skvělou výchozí pozici pro útok na polovině soupeře!
    Tentokrát už jde chyba za Mayfieldem
     
    11:08
    Montgomery se pravou stranou probil pro 4 yardy a dostal svůj tým na dostřel branky.
     
    10:33
    Montgomery přidal dalších 5 yardů, navíc se na konci akce dopustil Kancey držení, trest 5 yardů pro obranu navíc.
     
    10:17
    Goff se pokoušel hledat dlouhým hodem do levého pole LaPortu, nevyšlo to.
     
    10:12
    Goff hází přesný míč na střed Williamsovi pro 11 yardů, navíc je obraně pískán jasný face mask McColluma na St. Browna, takže se hra posunuje až na linii 8 yardů od end zóny! Samozřejmě první down. Lions mají 4 pokusy na dobytí end zóny.
    Tady není o čem diskutovat
     
    9:49
    Gibbs vyběhl k levé lajně, 5 yardů.
     
    9:13
    Goff sice hledal v end zóně St. Browna, ale toho nádherně předskočil Dean a mezi rukama mu propadla prakticky jasná interception!
    Tohle mohla být neskutečná loupež
     
    9:08
    3&goal, Montgomery dostal důvěru na silový běh středem, ale obrana to čekala a zastavila ho ještě v backfieldu. Čtvrtý down ze 4 yardů.
     
    8:28
    FIELD GOAL LIONS

    Ani Campbell není takový blázen, aby za stavu 0:0 hrál čtvrtý down ze 4 yardů, a vzal prakticky jasné 3 body. O ty se postaral MICHAEL BADGLEY pohodovým proměněním kraťoučkého 23yardového field goalu, čímž Lions otevírají skóre utkání a aspoň částečně trestají interception, 3:0!
    Domácí otevírají skóre hry
     
    8:25
    Fox poslal výkop daleko do end zóny, touchback. Buccaneers mají v útoku co napravovat, začínají na vlastních 25 yardech.
     
    8:25
    White dostal skvělou pomoc od ofenzivní lajny, která odtlačila obranu ze středu. 8 yardů.
     
    7:48
    Mayfield házel přesný rychlý míč Evansovi, ale toho skvěle ubránil Sutton a překazil catch. 3&2.
     
    7:45
    Evans se dokázal odpoutat od Melifonwa natolik, aby bezpečně zachytil přesný míč do pravého pole, 18 yardů a hosté jsou na polovině soupeře.
     
    7:05
    Další skvělá přihrávka Mayfielda! Palmer byl totiž na středu úplně volný, mohl dál sprintovat a i po kontaktu ještě nějaké yardy získal, celkem 23! Buccaneers najednou zbývá k cíli jen 26 yardů a jsou na pohodlný dostřel.
     
    6:24
    Jenže Mayfield se pod tlakem nedokázal zbavit míče a Branch ho skládá na zem! Sack, ztráta 9 yardů!
    Branch si s pomocí došel pro druhý sack v sezóně
     
    5:42
    Mayfield znovu v problémech, tentokrát vyrazil po svých dopředu a z ničeho má 1 yard. Jenže před ním je 3&18.
     
    5:00
    Edmonds donáší míč na 25yardovou linii, ale na první down stále chybí 9 yardů, takže Tampa bude muset kopat.
     
    4:23
    FIELD GOAL BUCCANEERS

    CHASE MCLAUGHLIN neměl při 43yardovém pokusu žádné potíže, poslal míč přesně doprostřed branky a vyrovnává na 3:3!
    Dobrý field goal i u Buccaneers
     
    4:19
    Camarda poslal výkop do end zóny, touchback. Lions začnou na 25 yardech.
     
    4:19
    Screen doleva, Gibbs vybíhá ze hřiště se 3 yardy na kontě.
     
    3:44
    Dalších 6 yardů pro Gibbse, opět levou stranou.
     
    3:06
    Goff si nechal míč a zvládl krátký třetí down i přes velkou ránu, co inkasoval.
     
    2:26
    Goff poprvé v zápase nachází St. Browna, 8 yardů.
     
    2:00
    Gibbs se tentokrát vůbec nikam nedostal, defenzivní lajna mu možné cesty uzavřela.
     
    1:25
    3&2, Goff hází rychlou krátkou přihrávku doleva, St. Brown chytá 5 yardů a to teď stačí. Jak jednoduché to někdy je. Hra je přesně na půlící čáře.
     
    0:57
    Gibbs se výborně protáhl středem pro 6 yardů.
     
    0:23
    Cabinda měl při této akci problémy, ocitl se na zemi dřív, než by si představoval. Goff mu házel míč pod tlakem Barretta a aspoň tak nic neztratil. Ale má před sebou 3&4.
     
    Konec první čtvrtiny.
     
    Začátek druhé čtvrtiny.
     
    15:00
    Přesná přízemní raketa z pravačky Goffa do běhu LaPortovi, kterého už Davis zvládl pouze sundat. 13 yardů a domácí jsou na dostřel. Zbývá jim 31 yardů.
    Střed hřiště zel prázdnotou a LaPort toho dokázal využít
     
    14:35
    Shozený míč LaPortovi doprava, 2 yardy.
     
    13:57
    Dotřetice přihrávka LaPortovi, který byl skvěle naběhnutý na hranici prvního downu, a mohl ještě pokračovat kousek dopředu, takže má 15 yardů a do end zóny jich zbývá 14.
     
    13:19
    Goff zkoušel hledat na levém okraji end zóny St. Browna, ale to nebylo sehrané nejlépe.
     
    13:15
    Gibbs chytá krátký míč do levé strany a vybojoval 5 yardů. 3&5.
     
    12:36
    TOUCHDOWN LIONS

    Skvělá práce ofenzivní lajny, která dala Jaredu Goffovi tolik času, aby mohl v klidu počkat, až mu receiver JOSH REYNOLDS naběhne přímo pod branku, a protože ho vůbec nikdo nehlídal, jednalo se o jednoduchý 9yardový pas! První touchdown zápasu a Lions opět vedou, 9:3!
    Domácí zapisují první TD utkání
     
    12:33
    EXTRA POINT – GOOD

    MICHAEL BADGLEY bezpečně posílá extra point do branky a zvyšuje na 10:3!
    Bezproblémové potvrzení
     
    12:33
    Fox poslal výkop daleko do end zóny, touchback. Buccaneers začnou na 25 yardech.
     
    12:33
    Edmonds chytá screen doprava a Branch ho nepustil dál než pro 4 yardy.
     
    11:58
    Edmonds se rozběhl doleva, ale obrana se stačila přesunout. 1 yard, takže 3&5.
     
    11:19
    Mayfield měl na pravé straně volného Edmondse, který byl v poslední chvíli před prvním downem zastaven, ale rozhodčí pískají hodně přísnou offensive pass interference Ottonovi. Takže 3&15.
     
    10:53
    Edmonds ale zabojoval znovu a ani při dlouhém třetím downu neměl daleko k úspěchu! Po zachycení krátké přihrávky se rval s přesilou a byl zastaven pouhý yard před prvním downem.
     
    9:51
    Camarda kopl parádní punt těsně před end zónu, domácí zariskovali, nechytali míč a měli štěstí. Šiška totiž odskočila od země dopředu a dopadla do end zóny. Touchback a Lions začnouz vlastních 20 yardů útočit s cílem navýšit své vedení.
     
    9:41
    Goff vyrazil dopředu po svých do volného prostoru a kdyby trochu nezaváhal, možná měl první down. Takhle jen 7 yardů.
     
    9:00
    Screen doprava LaPortovi, který využil své postavy a protlačil se na lajně pro 4 yardy.
     
    8:25
    Na tento běh ale byli obránci připraveni a Montgomerymu povolili jediný yard.
     
    7:48
    LaPorta dělá soupeři obrovské problémy! Jednoduchým manévrem do středu se zbavil obránce, zachytil přesný míč a doběhl pro 12 yardů.
     
    7:06
    Goff hledal dlouhou bombou rozběhnutého Williamse na lajně, ale s ním dokázal běžet Davis a navíc Goff receivera o trochu přehodil.
     
    7:00
    Opět přihrávka na Williamse, ale toho ve slotu ubránil Dean. 3&10.
     
    6:56
    Goff hodil přesný míč na střed na hranici prvního downu, ale St. Brown si všiml, že se na něj řítí obrovitý linebacker, lekl se a míč mu prošel mezi dlaněmi. Takže 4&10 na vlastní polovině a punt.
     
    6:51
    Fox kopl solidní punt, umístil ho 13 yardů před end zónu soupeře, kde si Thompkins mávl faircatch a neriskoval. Buccaneers tak začnou svůj další útok z této pozice.
     
    6:44
    Mayfield se vybral svůj cíl na poslední chvíli a našel úplně volného Evanse na pravé lajně, který chytá míč pro 23 yardů!
     
    6:10
    Godwin poprvé jako adresát přihrávky, ale po scrennu doleva se neměl kam rozběhnout. Žádný zisk.
     
    5:27
    White se vrhal po hlavě do zahuštěného středu a narazil na Branche. 3 yardy.
     
    4:43
    3&7, Mayfield pod tlakem rychle odhodil míč doprava Whiteovi a ten mu nesmírně pomohl! Po zachycení se zbavil prvního obránce a doběhl pro 10 yardů.
     
    4:02
    Otton taktéž poprvé v zápase chytá míč, rozběhl se s ním do pravé strany a než ho obránci sundali, má 14 yardů a hosté jsou na dostřel branky, 37 yardů od end zóny.
     
    3:20
    Mayfield na poslední chvíli unikl sacku, poté hledal hráče u pravé lajny, ale viděl, že je střežený a úmyslně ho přehodil.
    Mayfield ubránil 150kilový pokus o sack
     
    3:13
    Edmonds zkrátil třetí down na polovinu, Anzalone ho totiž zastavil až po 5 yardech.
     
    2:32
    Jenže 3&5 uhráli Lions snad 7 hráči v bliztu a Mayfield musel rychle odhazovat míč a Godwina netrefil.
     
    2:29
    FIELD GOAL MISSED

    Buccaneers tak museli kopat 50yardový field goal a Ford Field vybuchl nadšením, jelikož Chase McLaughlin nastřelil levou tyč! Skóre se tak nemění, stále 10:3 pro Lions!
    Tohle bude Tampu mrzet
     
    2:24
    Lions díky tomu začínají útočit z vlastních 40 yardů a mají se všemi timeouty stále dost času. Montgomery tak začíná konzervativně středem a urval 4 yardy.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    Goff měl na levé straně zcela volného St. Browna, ale ten trochu zaváhal, nezvládl se vyhnout obránci a nezískal první down. 5 yardů.
     
    1:40
    Ofenzivní lajna domácích poprvé výrazně propadla a Kancey se při 3&1 dostal až ke Goffovi! Sack, ztráta 4 yardů a možný velký problém pro Lions, jelikož centr Ragnow se sbírá jen hodně těžko a kdyby se nemohl vrátit, šlo by o výrazné oslabení.
    Rychlý sack ztíží hru Lions, a to nejen kvůli možnému zranění Goffa
     
    1:35
    A jelikož došlo k přerušení hry kvůli zranění v posledních 2 minutách poločasu, ztrácí Lions první timeout. A čeká je 4&5 na vlastní polovině, takže punt.
     
    1:35
    Fox kopl výborný punt pouhých 8 yardů před end zónu, kde si Thompkins musel mávnout fair catch a hosty čeká celé hřiště.
     
    1:27
    Jenže White začíná výborně, středem se probil pro 11 yardů, ale čas běží.
     
    1:09
    Mayfield hledal Evanse u pravé lajny, ale tomu opět vypadl z rukou jasný catch.
     
    1:04
    Mayfield našel u lajny Palmera, který sice musel na kolena a chytil míč jednou rukou, ale dokázal to a tohle bude highlight! 9 yardů, jenže čas běží.
     
    0:41
    Mayfield to vzal po svých, avšak až k levé lajně se nedostal. 14 yardů je ale výborných, takže přichází první timeout Buccaneers.
    Skvělá práce QB Tampy
     
    0:35
    Evans napravuje svoji chybu, u levé lajny chytil výbornou přihrávku, následně se zkušeně vyhnul prvnímu obránci a vyběhl ze hřiště s 27 yardy!
     
    0:27
    A další paráda Evanse na levé lajně! Další perfektní hod Mayfielda, perfektní catch Evanse a jen kousek chybí do end zóny, pouhé 2 yardy!
    TD to není, ale Evans doklouzal do end zóny
     
    0:19
    Buccaneers samozřejmě ihned zastavují čas druhým timeoutem.
     
    0:19
    TOUCHDOWN BUCCANEERS

    Parádní oblouček Bakera Mayfielda do levého okraje end zóny, kde byl tight end CADE OTTON úplně volný, pohlídal si nohy ve hřišti a 2yardovým catchem skóruje! Rozhodčí sice chvíli řešili možný prohřešek ofenzivní lajny proti pravidlům, ale uznali, že to bylo v mezích pravidel a uznávají touchdown, 9:10!
    Buccaneers se konečně dočkali TD
     
    0:15
    EXTRA POINT – GOOD

    CHASE MCLAUGHLIN proměňuje extra point a vyrovnává na 10:10!
    No a je opět srovnáno
     
    0:15
    Camarda netaktizoval a narval výkop do end zóny. Touchback.
     
    0:15
    A ani Goff nezkoušel nějaké nesmysly, zaklekl a jde se do kabin.
     
    Konec druhé čtvrtiny.
     
    je za námi první poločas papírově sice jasného, ale na hřišti zatím naprosto vyrovnaného zápasu. A nebýt dvou chyb Tampy, mohla dokonce vést. Tou první byl nepřesný hod Bakera Mayfielda ústící v interception, druhou pak neproměněný 50yardový field goal Chase McLaughlina, který trefil pouze levou tyč. Základní charakteristikou je zatím hodně solidní práce obou obran, které dlouho držely útoky protivníků na uzdě a nepovolily žádné touchdowny. Za první čtvrtinu tak došlo pouze na field goaly. Zmíněnou interception potrestali Lions 23yardovým kopem kickera Michaela Badgleyho, za Buccaneers následně odpovídal 43yardovým pokusem kicker Chase McLaughlin. Až ve druhé čtvrtině došlo i na touchdowny. Nejprve přešli celé hřiště domácí a perfektní akcí s 9yardovou přihrávkou na receivera Joshe Reynoldse se opět ujali vedení. Avšak hosty onen zmíněný netrefený field goal nesložil, v samotném závěru poločasu dostali 87 sekund na přechod hřiště z vlastní 8yardové linie, zvládli to skvěle a tight end Cade Otton 2yardovým catchem 15 sekund před sirénou vyrovnal na poločasových 10:10. Zápas je naprosto otevřený a může dopadnout jakkoliv, což je pro nestranné fanoušky skvělý výhled pro dalších 30 minut.
     
    Výkop do druhé půle je na Lions, útočit jako první budou Buccaneers.
     
    Začátek třetí čtvrtiny.
    Druhá půle byla vykopnuta
     
    15:00
    Fox nic nevymýšlel a poslal výkop do end zóny, touchback. Hosté začnou z 25 yardů.
     
    15:00
    Mayfield měl ve slotu volného Godwina, obdržel přihrávku a proti 2 obráncům se dostal do prvního downu. 12 yardů.
     
    14:20
    White převálcoval obránce v cestě a i s ním propadl pro 5 yardů.
     
    13:39
    White měl skulinu v blocích, odmítl prvního obránce v cestě a doběhl pro 14 yardů, hosté už jsou na útočné polovině!
    Šikovný průnik Whitea
     
    12:57
    White ale tentokrát neměl kam jít, zasloužil se o to Barnes, a také nepříliš povedená předávka míče od Mayfielda.
     
    12:15
    Mayfield pod tlakem odhazoval míč Evansovi, ale ten se do prvního downu neprocpal. 5 yardů, 3&4.
     
    11:31
    Ofenzivní lajna si vůbec nepohlídala Hutchinsona, ten měl volnou cestu na Mayfielda, jenž nestihl míč zahodit! Sack, ztráta 9 yardů a Tampa je mimo dostřel téměř na půlce, takže musí puntovat!
    Mayfield vůbec nečekal, co na něj běží
     
    10:38
    Camarda sice kopl parádní punt na 5yardovou linii, ale spoluhráči nedoběhli včas, takže People-Jones se mohl rozběhnout dopředu a získal 10 yardů. Jenže zároveň se někdo z jeho blokařů dopustil faulu, takže útok Lions začne z vlastních 8 yardů.
     
    10:29
    Goff hledal u pravé lajny St. Browna, ale ten byl skvěle bráněn.
     
    10:25
    Goff pod tlakem musel opustit kapsu a stejně míč nakonec pouze zahodil. 3&10, stále pouze 8 yardů od vlastní end zóny.
     
    10:18
    Goff sice perfektně našel ve středu rozběhnutého Reynoldse pro výborných 25 yardů, ale vše bylo zbytečné, jelikož se Montgomery dopustil blokování již blokovaného hráče a je trestán, takže 3&17.
    Chyba stála Detroit skvělý běh
     
    9:57
    Goff sice hodil míč doleva LaPortovi, ale toho okamžitě tvrdým hitem poslal na zem Izien. 7 yardů nestačí a jde se puntovat.
     
    9:23
    Fox však nekopl dobrý punt na to, že si mohl dovolit se do toho pořádně opřít. Pouze 45 yardů, míč nebyl chytán a dobíhajícími hráči byl uzemněn na linii 40 yardů na polovině Tampy, která tak získává velmi dobrou výchozí pozici pro útok.
     
    9:12
    Ofenzivní lajna nezadržela Branche, ten se dostal do backfieldu a složil Whitea dříve, než se rozběhl. Ztráta 4 yardů.
     
    8:31
    Mayfield sice hodil přesný míč Ottonovi, ale perfektní práce Josepha, který přihrávku srazil na zem.
     
    8:27
    3&14, Mayfield musel do vzduchu a hledal podél levé lajny běžícího Evanse, jenže ten byl zdvojený a neměl šanci se k míči dostat. Takže další punt.
     
    8:22
    Camarda kopl špatný, pouze 41yardový, punt, navíc i přes krátkou vzdálenost měl Peoples-Jones prostor k returnu a dostal se na 31yardovou linii. Navíc měla Tampa špatné rozestavení před snapem, takže je přičítáno 5 yardů a Lions začnou z vlastních 36 yardů. Taktéž hodně slušná pozice.
     
    8:11
    Play action přihrávka do pravé strany, St. Browna Davis pro první down nepustil. 8 yardů.
     
    7:38
    Montgomery v plném středu cestu k průniku nenašel. 1 yard, 3&1.
     
    6:57
    Goff šel na 3&1 do vzduchu a ani on sám nečekal, co z toho bude! Skvělou práci po zachycení krátkého míče totiž předvedl tight end Wright, který se vyhnul prvnímu obránci a v závěru svého běhu úspěšně bojoval s přesilou, má 29 yardů! A Lions jsou najednou jen 26 yardů od cíle!
    Skvělá ukázka čtení hry od Goffa s Wrightem
     
    6:14
    Gibbs se rozběhl doleva, oběhl obranu a má 8 yardů.
     
    5:40
    Shozený míč na LaPortu, který potřebné 2 yardy pro první down získal. Jenže Diaby při tacklu dostal pořádně naloženo od kolegy z obrany Davida a půjde si na chvilku odpočinout. A to může být rád, jeho krční páteř mohla dopadnout mnohem hůř.
    Diaby dostal ránu přímo na krk
     
    5:20
    Goff měl na pravé straně volného St. Browna, který vybojoval po zachycení další porci yardů, celkem 11, takže jich zbývá 5!
    Defenzíva Tampy vůbec nestíhala
     
    4:38
    Montgomery klepal na end zónu, ale Hall mu v tom zabránil. 4 yardy. Zbývá 1.
     
    3:59
    Nečekaná akce, Goff šel do vzduchu a Dean ubránil Reynoldse.
     
    3:55
    3&1, play action akce a další přihrávka, LaPorta pod brankou však nemohl nepřesný míč zachytit. A Campbell teď riskuje, jak je u něj obvyklé! hraje se 4&1!
     
    3:51
    TOUCHDOWN LIONS

    Nejen, že Lions hráli 4&1 z 1 yardu, ale navíc za centra nepostavili žádného running backa, ale receivera JOSHE REYNOLDSE, který se však proměnil v dělovou kouli a doslova prostřelil obrannou linii, takže se celkem bez problémů ocitl v end zóně! Domácí potřetí v zápase vedou, 16:10!
    Risk je někdy i velmi cenný zisk
     
    3:48
    EXTRA POINT – GOOD

    MICHAEL BADGLEY bez potíží poslal do branky další extra point a zvyšuje na 17:10!
    Domácí opět jdou do vedení
     
    3:48
    Fox poslal výkop do end zóny, touchback. Buccaneers začnou z vlastních 25 yardů.
     
    3:48
    Obrana sice přečetla screen Thompkinsovi a složila ho pro výraznou ztrátu, ale i za cenu ofsajdu, což rozhodčím neuniklo. Takže Tampa jde o 5 yardů vpřed.
     
    3:28
    Mayfield pod tlakem nedokázal zkompletovat přihrávku na obsazeného Ottona, ale Otton byl jasně držen a rozhodčí pískají, takže další posun útoku vpřed. Ale White musí ze hřiště a nejspíš půjde na protokol otřesu mozku.
    White nebyl připraven na náraz
     
    3:24
    Edmonds se rozběhl doprava, 4 yardy.
     
    2:42
    Otton se na pravé straně uvolnil, zachytil přesný oblouček a doběhl pro 9 yardů, má první down a hosté jsou téměř na polovině hřiště.
     
    1:51
    Neskutečný catch Ottona na pravé lajně! A také skvělá práce Mayfielda, nikdo nechápe, jak je možné, že tohle nebyl sack, ale 13yardová přihrávka s fantastickou tečkou!
     
    1:10
    A Mayfield s Ottonem kompletují druhou skvělou akci za sebou, tentokrát hod do volného prostoru pro 27 yardů a hostům jich najednou k cíli zbývá jen 12!
     
    0:27
    Mayfield teď nenachází Thompkinse.
     
    0:24
    Mayfield opět jen o setiny sekundy unikl sacku a odhodil míč podle pravidel. Jenže 3&10.
    Tohle měl být sack
     
    0:16
    TOUCHDOWN BUCCANEERS

    Další skvělá práce Bakera Mayfielda! Dokonale prodal naznačený hod do end zóny, ale následně jen shodil míč doprava running backovi RACHAADU WHITEOVI, jenž měl do end zóny úplnou dálnici a těch 12 yardů si parádně užil! 16:17!
    White si došel pro TD
     
    0:10
    EXTRA POINT – GOOD

    CHASE MCLAUGHLIN zachoval chladnou hlavu, proměnil extra point a potřetí vyrovnává zápas, 17:17!
    A je zase srovnáno
     
    0:10
    Camarda poslal výkop do end zóny, touchback. Lions začnou na vlastních 25 yardech.
     
    0:10
    Na začátek se Gibbs uvedl solidním během do pravé strany, až Davis ho zastavil. 5 yardů.
     
    Konec třetí čtvrtiny.
     
    Začátek čtvrté čtvrtiny.
     
    15:00
    Goff nachází Gibbse na levé straně a hází mu míč, 12 yardů.
     
    14:23
    Výborný seběh Reynoldse na střed, zachytil přihrávku a s 18 yardy se dostává téměř na dostřel branky, 39 yardů k end zóně!
    Ze hřiště je odvážen náhradní safety Tampy
     
    13:52
    Gibbs se rozběhl k pravé lajně a perfektně tam zabojoval, 8 yardů.
     
    13:21
    TOUCHDOWN LIONS

    Vyrovnaný stav dlouho netrval a Detroit počtvrté v zápase vede! JAHMYR GIBBS se rozbíhal doleva, ale všiml si, že se mu otevřela obrovská díra ve středu, změnil směr, následně už jen jednoduše oběhl safetyho, který byl zcela bezmocný, a parádní 31yardový běh završil oslavami v end zóně! 23:17!
    Gibbs si zapisuje další TD
     
    13:13
    EXTRA POINT – GOOD

    MICHAEL BADGLEY se nai při třetím extra pointu nemýlí a zvyšuje na 24:17!
    Tak nám ten vyrovnaný stav dlouho nevydržel
     
    13:13
    Fox poslal výkop do end zóny, touchback. Buccaneers začnou z vlastních 25 yardů a nesmí chybovat.
     
    13:13
    Velká chyba Whitea, který se lekl Anzalora před sebou a nezachytil přihrávku, kterou měl v dlaních.
     
    13:09
    Mayfield musel vyběhnout z kapsy doprava, Hutchinson ho naháněl a nebyl daleko od druhého sacku v zápase. Mayfield v nouzi netrefil Ottona. 3&10.
     
    13:04
    White po zachycení screenu na levé straně utekl z prvního i druhého tacklu, ale na víc než 6 yardů to nestačí! 4&4, hosté musí puntovat a dobře bránit.
     
    12:23
    Camarda kopl skvělý punt! Peoples-Jones ho odmítl chytat, doufal v odskok do end zóny, ale míč se odrazil zpátky a byl uzemněn na linii 11 yardů, odkud Lions začnou útok, kterým mohou rozhodnout o svém vítězství.
     
    12:12
    LaPorta chytá screen na levé straně a Dean se při jeho skládání zranil. Je ošetřován a to by bylo velké oslabení obrany Tampy. Akce skončila ziskem 3 yardů.
     
    11:39
    Goff hodil přesný míč do slotu Montgomerymu, 11 yardů. A Dean nevypadá na lavičce vůbec dobře.
     
    11:00
    Velká chyba obrany, nechala na své pravé straně volného Williamse, který zasekl běh, chytil míč a vyběhl ze hřiště s 24 yardy, takže domácí jsou na polovině hřiště!
     
    10:21
    Montgomery neotevřel ty správné dveře, 1 yard.
     
    9:44
    Goff pod velkým tlakem, ze kterého neutekl a David ho skládá na zem! Sack, ztráta 6 yardů a 3&15.
     
    9:05
    Lions 3&15 zvládají! Goff hodil přesný míč do náruče St. Browna, který sice měl na zádech Davida, doběhl tam i McCollum, i tak ale hvězdný domácí receiver propadl pro první down, 16 yardů!
     
    8:17
    Obrana Tampy teď hoří jako vánoční stromek na konci ledna! Nedokázala zachytit náběh Gibbse, který po zachycení míče kličkoval ze středu k levé lajně a má 20 yardů, takže domácím už chybí do end zóny taktéž jen 20 yardů!
     
    7:35
    LaPorta chytá míč na levé straně, 7 yardů.
     
    7:08
    Gibbs během do levé strany vybojoval první down a zbývá 9 yardů.
     
    6:27
    TOUCHDOWN LIONS

    Neskutečně přesný hod Jareda Goffa do pravé části end zóny! Tam si naběhl receiver AMON-RA ST. BROWN, měl separaci od obránce a stačilo mu jen lehce natáhnout dlaně, aby mu do nich padla milimetrová přihrávka! 30:17 a Detroit nejspíš rozhoduje zápas!
    St. Brown dostal nádherný pass do end zóny
     
    6:22
    EXTRA POINT – GOOD

    MICHAEL BADGLEY proměňuje extra point, 31:17!
    A Badgley posouvá Lions blíže k vítězství
     
    6:22
    Fox poslal výkop do end zóny, touchback a Buccaneers začnou z 25 yardů. A musí dát touchdown.
     
    6:22
    Začínají dobře. Godwin i s Hutchinsonem na zádech po zachycení míče získal 11 yardů.
     
    6:02
    Cominsky velmi dobře ubránil Whitea.
     
    5:57
    Mayfield pod tlakem a ač se hodně snažil, jde nakonec k zemi! Sack, ztráta 4 yardů a 3&14.
    Dlouho se lasička Mayfield snažil, ale past nakonec sklapla
     
    5:41
    Tampa zastavila čas prvním timeoutem a po něm Mayfield hledal na levé lajně rozběhnutého a volného Godwina, jenže ho asi o 2 yardy přehodil!
     
    5:37
    Tampa samozřejmě musela hrát 4&14 a zvládla to, ještě žije! Obrana domácích nechala nepochopitelně volného Evanse, který se po uvolenění rozběhl doprava, zachytil přesný hod a má 24 yardů!
    Spolupráce Mayfielda s Evansem nese ovoce
     
    4:58
    Screen doprava na Moora, ten vybíhá ze hřiště s 11 yardy, zastavuje čas a k end zóně zbývá 33 yardů.
     
    4:53
    Další velký zisk Tampy! Godwin chytá přihrávku doprava a výbornou prací dobíhá pro 17 yardů, takže zbývá posledních 16!
    Godwin chytil míč v hodně malém prostoru
     
    4:45
    Další přihrávka na Godwina nevyšla.
     
    4:42
    TOUCHDOWN BUCCANEERS

    Tenhle zápas ještě rozhodnutý není! Baker Mayfield měl dostatek času, hvězdný receiver MIKE EVANS si výborně naběhl na goal line a zachytává přesnou přihrávku! 16yardová akce a 23:31!
    Buccs stahují náskok, stihnou to ale zopakovat?
     
    4:37
    TWO-POINT CONVERSION – NO GOOD

    Tampa se rozhodla hrát za 2 body, ale nevyšlo jí to! Tentokrát si obránci náběh Evanse do levé části end zóny pohlídali a čistým způsobem mu nedovolili zachytit míč! Je to tak stále o 8 bodů, 23:31!
    Neproměněná konverze jim moc nepomůže
     
    4:37
    Na onside kick je brzo, Camarda udělal klasický výkop a poslal míč do end zóny. Touchback, Lions začnou z 25 yardů a musí udržet míč co nejdéle.
     
    4:37
    A začínají skvěle! Screen doprava, kde měl St. Brown výbornou pomoc od blokařů a dobíhá pro 15 yardů.
     
    3:55
    Montgomery proskočil mezerou v obraně a než ho secondary dostala na zem, získal dalších 11 yardů a Lions jsou na polovině hřiště! Obrana Tampa teď vůbec nezvládá.
     
    3:08
    Goff pod tlakem, ale tentokrát nezahazoval míč a nechal se sackovat, aby čas běžel dál. Skvělé myšlení, které si nakonec mohl odpustit, protože rozhodčí dobře viděli jednoznačný faul Davise, který dal soupeři v podstatě neúmyslnou facku, což se samozřejmě nesmí. Útok jde o 5 yardů vpřed.
     
    3:02
    Montgomery přidává další 3 yardy během do pravé strany a Buccaneers zastavují čas druhým timeoutem.
     
    2:54
    Výborná práce Davida, který přejel Montgomeryho ihned po zachycení screenu, ztráta 4 yardů. 3&11.
     
    2:09
    Goff pod tlakem tentokrát hledal St. Browna, aby se dostal na dostřel branky, ale výrazně ho přehodil! Takže přijde punt a hosté budou mít 2 minuty na vyrovnání!
     
    2:06
    Fox zvládl krátké hřiště na punt velmi dobře, poslal míč na linii 10 yardů, kde Thompkins neviděl cestu, mávl si fair catch a Tampa má 119 sekund a 1 timeout na to, aby zvládla překonat 90 yardů!
     
    1:59
    Two-minute warning.
     
    1:59
    Drive pravdy zahajuje Mayfield screenem Evansovi, toho ihned sundal Reeves-Maybin. 5 yardů, čas běží.
     
    1:35
    INTERCEPTION

    Baker Mayfield nezvládl situaci a svůj jinak výborný výkon zakončuje chybnou přihrávkou na střed na obsazeného Ottona, jelikož před ním stál linebacker Derrick Barnes a stačilo mu pouze natáhnout ruce, aby bezpečně zachytil míč! Je konec, tohle už Lions doklekají!
    Je rozhodnuto!
     
    Konec utkání.
     
    Detroit Lions poprvé od roku 1957 vyhrává 2 zápasy play-off za sebou a podruhé v historii postupuje do finále konference NFC!
     
    Druhý poločas pokračoval v nastaveném trendu a vyrovnaný zápas plný výborných výkonů v útoku i obraně nenechával diváky vydechnout. Ale pro vývoj utkání se ukázaly jako klíčové dvě věci. Jednak bylo vidět, že ofenzivní lajna Detroitu je mnohem lepší než ofenzivní lajna Tampy, takže Goff měl obvykle mnohem víc klidu než Mayfield, jednak Lions se nikdy nedostali do pozice, že by prohrávali. I po návratu z kabin dokázali strhávat vedení na svoji stranu a doufali, že jednou už na to Buccaneers neodpoví. Ve třetí čtvrtině to ještě zvládli, na 1yardový překvapivý běh receivera Joshe Reynoldse reagovala skvělá 12yardová catch and run akce running backa Rachaada Whitea, ale ve čtvrté čtvrtině už se ucho utrhlo. Když počtvrté strhl vedení na stranu Detroitu užasným 31yardovým během running back Jahmyr Gibbs, zafungovala domácí obrana, po pouhé minutě vyhnala útok hostů ze hřiště a kolabující obrana Tampy nedokázala zastavit další lavinu, jejímž vyústěním byl perfektní 9yardový hod Jareda Goffa na receivera Amon-Ra St. Browna. A 14bodový rozdíl ve skóre se ukázal jako zásadní. Buccaneers se totiž sice ještě nadechli, rychle snížili 16yardovým catchem receivera Mikea Evanse, ale nepotvrdili za 2 body. Naději ještě udrželi, dostali se na míč a měli 119 sekund na vyrovnání, jenže Baker Mayfield udělal zásadní chybu, vybral si špatný cíl a linebacker Derrick Barnes zachytil interception, která ukončila zápas a rozjásala Ford Field, kde diváci prožívali to, co velká část z nich do té doby nikdy nezažila – postup do finále konference.
     
    Na Ford Field to sledovalo 66 201 nadšených diváků.
    Trenér Dan Campbell byl v Detroitu už tak populární, tímto vítězstvím se stal modlou fanoušků a dá se očekávat, že jich do Kalifornie poletí hodně
     
    Statistiky utkání

    quarterbackové
    Jared Goff (DET) 30/43, 287 yardů, 2 touchdowny
    Baker Mayfield (TB) 26/41, 349 yardů, 3 touchdowny, 2 interceptions

    běhový útok
    Jahmyr Gibbs (DET) 9 běhů, 74 yardů, 1 touchdown
    David Montgomery (DET) 10 běhů, 33 yardů
    Rachaar White (TB) 9 běhů, 55 yardů

    pasový útok
    Amon-Ra St. Brown (DET) 8 zachycení, 77 yardů, 1 touchdown
    Sam LaPorta (DET) 9 zachycení, 65 yardů
    Jahmyr Gibbs (DET) 4 zachycení, 40 yardů
    Mike Evans (TB) 8 zachycení, 147 yardů, 1 touchdown
    Cade Otton (TB) 5 zachycení, 65 yardů, 1 touchdown
    Chris Godwin (TB) 4 zachycení, 40 yardů

    kickeři
    Michael Badgley (DET) field goaly 1/1, extra pointy 4/4
    Chase McLaughlin (TB) field goaly 1/2, extra pointy 2/2
     
    Detroit Lions se ve finále konference NFC střetne se San Franciscem 49ers a poletí do Kalifornie. Bude se hrát v neděli 28. ledna.

    Nedělní program tím ale nekončí, očekávaný vrchol celého divizního kola mezi Buffalem Bills a Kansasem City Chiefs začne za několik minut, takže nechoďte spát a zůstaňte s námi. (00:28:37)

    Libor Štěpán

    Bill Vinovich
    66 201
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    bahis siteleri