Závody mužů (kon.) | Závody žen (kon.)
konec
Závody mužů

Pátek 03.08.2012, 13:00Olympijské hry - Jachting
Sledujte:
     
    Poslední mužský závod dnešního programu už je v cíli! Nový Zéland nakonec v kategorii 49er svůj náskok udržel a jeho posádka si tak upevnila druhé místo. Ztrátu na vedoucí Australany nakonec snížila jen nepatrně, protože duo Outteridge a Jensen nakonec zabralo a skončilo čtvrté. Třetí v celkovém pořadí už jsou Finové, kteří využili kolapsu Britů. Ti tentokrát dojeli až jako dvacátí. (17:20:36)
     
    Blížíme se do cíle, Britové zaostávají a na třetím místě jsou už v průběžném pořadí Finové, kteří jsou třetí také v této jedenácté jízdě. Tu zatím vedou Novozélanďané, kteří jsou celkově druzí za Austrálií. Australané zatím kontrolují závod ze šesté pozice.
     
    Velké problémy s obtočením se kolem bójky měli Poláci Przybytek a Kolodziński, ale nakonec to zvládli a projeli mezičasem jako čtvrtí.
     
    Na druhé místo se posunuli Francouzi, Španělé klesli na třetí. Australané kontrolují situaci z pátého místa nyní.
     
    Závodníci se i dnes musí prát s rozbouřeným mořem. Vlny znepříjemňují život oběma členům posádky.
     
    Jedenáctá jízda je v plném proudu. Na prvním místě plachtí Nový Zéland, druhé je Španělsko a třetí Austrálie.
     
    Jedenáctá jízda bude vůbec poslední, kterou v rámci dnešního mužského programu uvidíme.
     
    Celkové pořadí po 10 jízdách: 1. Austrálie, 2. Nový Zéland, 3. Velká Británie. Nathan Outteridge a Ian Jensen jsou nesmírně blízko olympijskému zlatu.
     
    V desáté se naopak z nejrychlejšího času po projetí cílem radovali Němci před Novým Zélandem a Itálií.
     
    Pojďme se ještě alespoň informativně podívat na kategorii 49er. Zde už jsou odjety jízdy číslo 9 a 10. Tu devátou vyhráli Finové před posádkou Spojených států amerických a Německa.
     
    No a odjeto mají také mužské dvojice v kategorii Star! Nejrychlejší čas předvedli Britové Percy a Simpson, kteří vedou také celkově! Druzí jsou Poláci a na třetím místě Brazilci! V celkovém pořadí je za britskou posádkou na druhém místě ta brazilská, třetí jsou Švédové. Poláci s obrovskou ztrátou čtvrtí.
     
    Osmý závod mužského Laseru je právě v cíli! Vyhrál ho Australan Tom Slingsby před druhým Singapurcem Colinem Chengem a třetím Argentincem Fogliou Costou.

    V celkovém pořadí se tak Slingsby ujal pětibodového vedení před Kypřanem Pavlosem Kontidesem a třetím Tonci Stipanovičem z Chorvatska.
     
    Závodníci v Laseru peláší do cíle! Slingsby ještě navýšil náskok na Chenga a Fogliu Costu. Kontides těsně před cílem stále sedmý!
     
    V Laseru se nám ale dějí věci panečku! Slingsby předjel nejenom Chenga, ale i Argentince Fogliu Costu, Kypřan Kontides se naopak propadl až na sedmé místo, takže se rozdíl mezi oběma borci soupeřícími o zlato ještě navýšil.
     
    Viktor Teplý je nyní sedmatřicátý.
     
    Za polovinou závodu už jsou jachtaři v kategorii Laser. Stále vede Singapurec Cheng, Australan Slingsby je teď třetí a stále živí svou naději, že by se po tomto závodě mohl posunout do čela průběžného pořadí před Kypřana Pavlose Kontidese.
     
    Desátý závoduž jedou rovněž mužské dvojice v kategorii Star. Vedou jasní lídři závodu Britové Percy a Simpson, kteří jsou nesmírně blízko zaslouženému olympijskému zlatu. Druzí tentokrát Poláci Kusznierewicz a Zycki, kteří jsou celkově čtvrtí. Souboj o stříbro zatím vyznívá lépe pro Brazilce. Ti totiž vedou nad Švédskem i v této jízdě a mohli by tak opět navýšit svůj náskok. Seveřané ztrácí na Jihoameričany dvanáct vteřin.
     
    Maier nakonec dokončil tuto jízdu jako patnáctý.
     
    Ke svému konci zdárně dospěla také desátá jízda v rámci kategorie Finn. Vyhrál ji Brit Ainslee před Holanďanem Postmou a třetím Hoghem-Christensenem z Dánska! V celkovém pořadí tak Brit ztrácí na Dána už pouze dva body! Postma je díky dvěma skvělým pátečním závodům celkově už třetí!
     
    V cíli už máme kategorii 470! Velký krok směrem k zlatým medailím v ní udělali Britové Patience a Bithell, kteří dojeli druzí za Australany Belcherem a Pagem. V celkovém pořadí se naopak propadávají Rakušané, kterým se nedařilo ani v druhé dnenší jízdě, kterou dokončili až jako devatenáctí. Celkově tedy vedou Britové před Australany, Rakušané s obří ztrátou třetí.
     
    Viktor Teplý zatím plachtí na čtyřicáté pozici.
     
    Stejně tak svým osmým dílem pokračuje také závod kategorie Laser. Zde je zatím nejrychlejší Singapurec Colin Cheng, ten však do celkového pořadí nepromlouvá. Naopak do ně velmi hlasitě hovoří Australan Tom Slingsby, který v aktuálním pořadí právě předbíhá Kypřana Pavlose Kontidese. Oba si to o zlato ještě pořádně rozdají.
     
    Maier zatím jede na relativně slušném třináctém místě.
     
    Už se nám rozeběhla desátá jízda mužského Finnu. Opět vysoko se drží Holanďan Postma, který je tentokrát druhý za Britem Ainsleem. Třetí je zatím vedoucí Dán Hogh-Christensen, jeho náskok se ale začíná povážlivě tenčit! V tuto chvíli by už byl pouze dvoubodový.
     
    Brazilci nakonec skutečně ve Staru přijeli do cíle jako první, ale před Švédskem! Britové se nakonec posunuli alespoň na čtvrté místo a nenechali si tak připustit jakékoliv komplikace v celkovém pořadí závodu.
     
    Metiím je odjeta také celkově třetí jízda v kategorii dvojic 470. Vyhráli ji Italové o tři vteřiny před Australany Belcherem a Pagem. Celkově však stále vedou Britové Patience a Bithell, druzí jsou Rakušané Schmid a Reichstädter.
     
    Poslední metry ukrajují také posádky v kategorii Star. Brazilci stále vedou, tentokrát o třiadvacet vteřin před druhou dvojicí z USA a třetími Francouzi. Dosud vedoucí Britové jsou zatím stále až šestí!
     
    Dán Hogh se stále drží na čele průběžné tabulky. Má osmibodový náskok na Brita Ainsleeho, třetí zatím zůstává Chorvat Kljakovič, který nakonec dokončil první páteční jízdu jako čtvrtý.
     
    Máme v cíli také devátou jízdu Finnu. Tu ovládl Holanďan Postma, druhý skončil Slovinec Zbogar a třetí Francouz Lobert. Michael Maier obsadil poslední 24. místo.
     
    Průběžné pořadí Laseru po sedmi jízdách: 1. Kontides, 2. Murdoch, 3. Stipanovič.
     
    Uvidíme, jaké změny nastanou v osmé etapě. Zatím se ten závod vyvíjí velmi dobře z diváckého pohledu.
     
    Sedmá etapa Laseru je v cíli! Vyhrál ji nakonec Argetinec Alsogaray, Kypřan Kontides skončil dvanáctý, Chorvat Stipanovič ale až osmý, takže se na čele nic měnit nebude. Viktor Teplý potěšil jedenáctým místem.
     
    Pořadí Finnu je stále stejné i na dalším mezičase, aktivní Holanďan Postma by v případě vítězství mohl poskočit na třetí místo a zároveň stáhnout ztrátu na Brita Ainsleeho.
     
    Závod kategrie Star je momentálně přesně v polovině.
     
    Na trati už máme také posádky v dvojčlenné kategorii Star. Zde nasadili k útoku momentálně druzí Brazilci Scheidt a Prada, kteří o třináct vteřin vedou před francouzkou lodí. Lídři aktuálního pořadí, Britové Percy a Simpson, jsou zatím až šestí.
     
    Celkové pořadí by se mohlo naopak měnit v disciplíně Laser, kde dosud první Kypřan Pavlos Kontides jede zatím až na dvanácté pozici, zatímco jeho blízký konkurent Tonci Stipanovič je zatím pátý. Český zástupce Viktor Teplý momentálně plachtí na 11. místě.
     
    Michalu Maierovi se dnes vůbec nedaří, zatím drží úplně poslední 24. místo.
     
    V deváté jízdě kategorie Finn je zatím na prvním místě zhruba před polovinou trati Holanďan Postma, vedoucí muž celkového pořadí Dán Hogh-Christensen kontroluje situaci ze čtvrtého místa.
     
    Závod právě začíná.
     
    Časový harmonogram

    třída 49er
    14:30 - devátá jízda
    15:30 - desátá jízda
    16:30 - jedenáctá jízda

    třída Laser - Viktor Teplý
    13:00 - sedmá jízda
    14:40 - osmá jízda

    třída Finn - Michael Maier
    13:00 - devátá jízda
    14:30 - desátá jízda

    třída Star
    13:10 - devátá jízda
    14:50 - desátá jízda

    Třída 470:
    13:10 - třetí jízda
    14:40 - čtvrtá jízda
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:00.

    Radek Barkman