Čína – Nizozemsko 1:0 (kon.) | Pobř. slonoviny – Thajsko 2:3 (kon.) | Kanada – Nový Zéland 0:0 (kon.)
Austrálie – Nigérie 2:0 (kon.)
konec
Kanada
0:0 (0:0)
Nový Zéland
Pátek 12.06.2015, 03:00 • Commonwealth Stadium (Edmonton, Alberta) • Mistrovství světa - ženy
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 03:00.
     
    Vítejte u sledování textové online reportáže z fotbalového utkání Mistrovství světa žen, které v letošním roce hostí Kanada. Právě domácí celek dnes v noci změří síly s Novým Zélandem. Zápasem, jehož úvodní výkop je naplánován od 3 hodin, vás prostřednictvím textového online přenosu provede Lukáš Jasoněk. Jste srdečně vítáni.
     
    Kanada

    Reprezentantky Kanady se v aktuálním vydání žebříčku FIFA nacházejí na osmé příčce. Jejich dosavadním maximem je čtvrté místo z Mistrovství světa 2003, které se konalo v USA.

    Kanaďanky se na domácím mistrovství představily hned v zahajovacím duelu s Čínou, kterou udolaly gólem Sinclairové z pokutového kopu v samém závěru zápasu.

    Poslední zápasy:

    07.06.2015 Kanada – Čína 1:0
    30.05.2015 Kanada – Anglie 1:0
    09.04.2015 Francie – Kanada 1:0
    11.03.2015 Kanada – Anglie 0:1
    09.03.2015 Itálie – Kanada 0:1
    Kanadu budou hnát za vítězstvím i tyto sličné fanynky

     
    Nový Zéland

    Novozélanďankám patří v rankingu FIFA sedmnáctá pozice. Ve třech předchozích světových šampionátech (1991, 2007, 2011), na které se tyto hráčky kvalifikovaly, nedokázaly postoupit ani ze základní skupiny.

    Svěřenkyně Tonyho Readingse sehrály úvodní zápas s Nizozemskem, kterému podlehly nejtěsnějším možným rozdílem 0:1.

    Poslední zápasy:

    07.06.2015 Nový Zéland – Nizozemsko 0:1
    04.04.2015 USA – Nový Zéland 4:0
    05.03.2015 Španělsko – Nový Zéland 0:0
    03.03.2015 Španělsko – Nový Zéland 2:2
    08.02.2015 Nový Zéland – Severní Korea 1:1
    Své svěřenkyně se na zápas pokusí dobře připravit Tony Readings

     
    Vzájemné zápasy

    Doposud jediný vzájemný zápas sehrály reprezentantky v polovině července 2012. Tehdy se jednalo pouze o přátelské utkání, ve kterém díky gólům Mathesonové a Sinclairové zvítězily favorizované Kanaďanky poměrem 2:0.
     
    Stadion

    Utkání se odehraje na Commonwealth Stadium v Edmontonu, jehož kapacita činí 56 000 míst. Stadion byl široké veřejnosti poprvé otevřen v roce 1978 u příležitosti Her Commonwealthu. Edmontonský stadion v minulosti hostil také několik prestižních mezinárodních akcí, mezi které bychom mohli zařadit například Letní Univerziádu, Mistrovství světa v atletice, fotbalový světový šampionát žen do 19 i 20 let či Mistrovství světa v rugby žen. Kanada se uchází také o pořádání Mistrovství světa ve fotbale pro rok 2026 a pokud by s kandidaturou uspěla, několik zápasů by se odehrálo právě na místním stadionu.
    Commonwealth Stadium v Edmontonu

     
    Delegace rozhodčích

    Nedílnou součástí každého fotbalové utkání jsou také rozhodčí. Tou hlavní bude šestatřicetiletá Němka Bibiana Steinhausová, které s řízením utkání budou pomáhat její krajanky Katrin Rafalskiová a Marina Wozniaková. Funkci čtvrté rozhodčí bude plnit Abirami Apbai Naiduová ze Singapuru.
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: McLeodová – Belangerová, Buchananová, Sesselmannová, Chapmanová – Tancrediová, Scottová, Lawrenceová, Filignová – Sinclairová, Schmidtová
    Náhradníci: Zurrerová, Moscatová, Gayleová, Kyleová, Wilkinsonová, Mathesonová, Flemingová, Iaccelliová, Leonová, Naultová, Labbeová, LeBlancová.
    Trenér: John Herdman (ENG)

    Nový Zéland: Naylerová – Rileyová, Ercegová, Stottová, Percivalová – Hassettová, Duncanová, Longová – Gregoriusová, Hearnová, Wilkinsonová
    Náhradníci: Greenoá, Pereiraová, Yallopová, Whiteová, Bowenová, Mooreová, Bottová, Millynnová, Cleverleyová, Rollsová, Keteová, Lichtwarková.
    Trenér: Tony Readings (ENG)

    Rozhodčí: Steinhausová – Rafalskiová, Wozniaková (vš. GER).
    Těsně před výkopem v Edmontonu nepanuje zrovna přívětivé počasí

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Reprezentantky domácího celku nastoupily do utkání v červených dresech, Novozélanďanky hrají v dresech bílé barvy.
     
    2
    Ve středu hracího pole byla nedovolenými prostředky zastavena Sesselmannová, s míčem tak budou moci kombinovat hráčky Kanady.
     
    3
    Další faul uprostřed hřiště, tentokrát se jej dopustila Duncanová, která si v souboji o míč počínala za hranicí fotbalových pravidel.
     
    4
    Kanaďanky zaútočily po pravé strany, odkud se centrem prezentovala Lawrenceová, míč ovšem do zámezí odvrátila pozorná defenziva Nového Zélandu.
     
    5
    Na trávník dopadají velké kapky deště a také kroupy, Bibiana Steinhausová se proto rozhodla raději přerušit utkání a odvádí hráčky do útrob stadionu! V zápase se bude pokračovat, jakmile se počasí umoudří.
    Spousta diváků se před hustým deštěm kryje pomocí kapucí, stejně jako tyto fanynky

    Fanoušky neodrazuje ani nepřízeň počasí a baví se po svém
     
    Podle prvotních informací by se v utkání mělo pokračovat ve 3:35, tedy zhruba za deset minut.
     
    Hlavní aktérky se za doprovodu Bibiany Steinhausové vracejí zpět na hrací plochu, v zápase by se tak mělo pokračovat už za malou chvíli.
     
    Reprezentantky se znovu rozehřívají během a krátkými narážečkami s míčem, do kterých se zapojují také členové realizačního týmu.
     
    5
    V utkání se bude pokračovat autovým vhazováním, míč do hry uvede Belangerová.
     
    6
    Reprezentantky domácího celku byly před přerušením hry jednoznačně aktivnější a disponovaly územní převahou, bude tomu tak i v dalším průběhu utkání?
     
    8
    Novozélanďanky se dokázaly prokombinovat až před pokutové území, kde však o míč přišly. Vpřed poté pospíchala Schmidtová, která ovšem přihrála nepřesně.
     
    9
    Míč do pokutového území odcentrovala Chapmanová a pro Kanadu vyboovala první rohový kop utkání.
     
    10
    Dámy v červených dresech však po centru od rohového praporku nedokázaly bránu Naylerové ohrozit, gólmanka Nového Zélandu tak mohla zůstat v klidu.
     
    11
    Na opačné straně nebezpečně zakončila Wilkinsonová a brankářka kanadského celku měla co dělat, aby hlavičkový pokus směřující předsně pod břevno vyrazila na roh!
    Hlavičkový pokus Wilkinsonové vyrazila gólmanka na roh
     
    12
    Ten však Novozélanďanky nerozehrály úplně přesvědčivě, defenziva domácího týmu si totiž náběh soupeřek pohlídala a nedovolila jim zakončit.
     
    13
    Kanada se pokusila založit útočnou akci podél levé postranní čáry, míč ale Tancrediové unikl do zámezí a zpět do hry jej vhodí fotbalistky Nového Zélandu.
     
    15
    Scottová se uprostřed hřiště provinila proti pravidlům, když v souboji o míč byla velmi důrazná a svou soupeřku Percivalovou skolila nedovolenými prostředky k zemi.
    Pohled na hrací plochu z hlavní tribuny

     
    16
    Po čtvrthodině hry je stav utkání stále bezbrankový, tempo není nikterak závratné, čemuž nejspíš přispělo neplánované přerušení hry.
     
    18
    Filignová dohrála souboj s Duncanovou, které přišlápla nárt. Hlavní rozhodčí neváhala ani vteřinu a v neprospěch Kanady nařídila přímý volný kop.
     
    19
    Míč se nachází na kopačkách novozélandských hráček, které kombinují na útočné polovině a hledají skuliny v defenzivě svých soupeřek.
     
    20
    Ercegová teď byla u postranní čáry okopávaná jako ředkvičky na jaře, další přímý volný kop pro celek z Oceánie.
     
    22
    Kanaďanky podnikly útočný výpad, při kterém z levé strany odcentrovala Tancrediová, míč se snesl na hlavu Filignové, která však mířila jen do středu brány, kde se nacházela připravená Naylerová.
     
    23
    Vynikající přihrávku za obranu obdržela Sinclairová, která postupovala na brankářku, kterou ovšem tváří v tvář nedokázala prostřelit: Vyběhnuvší Naylerová totiž střílející hráčce výborně zmenšila střelecký úhel a míč vyrazila.
    Sinclairová tváří v tvář nedokázala prostřelit gólmanku Nového Zélandu
     
    25
    V blízkosti středové čáry se Novozélanďanky dopustili nedovoleného zákroku a přímý volný kop rozehraje Schmidtová.
     
    26
    V tuto chvíli se hraje převážně ve středu hracího pole a po obě pokutová území, hra se přelévá ze strany na stranu.
     
    27
    Útočná akce byla zastavena hvizdem hlavní rozhodčí, která postřehla hraní míče rukou, jehož se při zpracování dopustila Sinclairová.
     
    28
    Na druhé straně se Hassettová elegantně zbavila Chapmanové a poté vyslala centr, který však postrádal potřebnou přesnost. Z celé akce bude pouze odkop od brány, který provede McLeodová.
     
    30
    Novozélanďanky získali při dalším ofenzivním výpadu výhodu rohového kopu. Ihned po jeho rozehrání se však dopustily útočného faulu.
     
    31
    Nedovoleného zákroku se v pokutovém území dopustila Allysha Chapmanová (Kanada), která za podražení Wilkinsonové inkasovala první žlutou kartu zápasu.
    Faul Sesselmannové, po kterém byl nařízen pokutový kop
     
    33
    K exekuci nařízeného pokutového kopu se postavila Amber Hearnová (Nový Zéland), ovšem nezahrála jej nejlépe, když McLeodovou sice překonala, avšak nastřelila pouze břevno!
    Hearnová z pokutového kopu poslala míč do břevna
     
    35
    Útočné choutky nyní dostaly také reprezentantky Kanada, jejich ofenzivní výpad však eliminovala důsledná defenziva novozélandského celku.
     
    37
    Hra je poměrně vyrovnaná, na hřišti sledujeme množství osobních soubojů, hráčky si neposkytnou ani metr prostoru zadarmo.
     
    38
    Tým z Oceánie zahrával přímý volný kop od postranní čáry, míč byl odcentrován přímo do pokutového území, kde jej ze vzduchu sebrala McLeodová.
     
    40
    S míčem právě hrají fotbalistky hostitelské země, které kombinují zatím jen na vlastní polovině, odkud se pokusí založit jednu ze svých útočných akcí.
     
    41
    Míče se však zmocnily hráčky v bílých dresech, které vzápětí vybojovaly rohový kop. Percivalová z něj odcentrovala míč na zadní tyč, kde si nabíhala Hearnová, které ke zdárnému zakončení do poloprízdné brány scházel zhruba krok a půl.
     
    43
    Velmi špatně si teď při ofenzivním tažení počínala Lawrenceová, které vlevo nabíhala volná spoluhráčka Sinclairová, jenže středopolařka Kanady se rozhodla pro střelu, jež postrádala potřebnou razanci.
     
    45
    Kanaďanky v samotném závěru úvodní půle dosáhly branky! Stalo se tak ovšem po ofsajdu Tancrediové, takže gól logicky nemohl být uznán.
     
    45+1
    Bibiana Steinhausová nastavila první poločas o jednu minutu.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Úvodní dějství je minulostí. Mírnou územní převahou v něm disponovaly reprezentantky Kanady, hra se ovšem převážně přelévala ze strany na stranu a jednotlivé týmy se střídaly ofenzivních výpadech. Největší šanci k otevření skóre zazdila Novozélanďanka Hearnová, která neproměnila pokutový kop. I kvůli tomu je tak po úvodní pětačtyřicetiminutovce skóre bezbrankové.
    Po úvodném poločase je stav bezbrankový

     
    Hlavní aktérky se už vracejí zpět na hrací plochu, druhý poločas tak bude zahájen co nevidět.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Žádný z trenérů se o poločasové přestávce neodhodlal ke střídání, v utkání tak pokračuje všech dvaadvacet hráček z úvodní půle.
     
    47
    Uprostřed hrací plochy se proti pravidlům provinila Hearnová, s míčem tak budou moci kombinovat Kanaďanky.
     
    48
    Kanada si vytvořila dobrou šanci, když se ke střele odhodlala Sinclairová, jejíž ránu Naylerová vyrazila s vypětím všech sil.
    Naylerová zneškodnila střelecký pokus Sinclairové
     
    49
    Na opačné straně zakončovala uvnitř šestnáctky Hearnová, která vzdálenější tyč McLeodové brány minula zhruba o půl metru.
     
    51
    Reprezentantky Kanady se však opět vydaly na polovnu svých soupeřek, kde vybojovaly rohový kop. Centr vyprodukovala Schmidtová, ale její spoluhráčky se dopustily faulu a o míč přišly.
     
    53
    Ofenzivní akci Kanaďanek zastavila Ria Percivalová (Nový Zéland) jen za cenu faulu, za který si zblízka prohlédla žlutý kartónek.
     
    54
    Centr Schmidtové byl sražen na roh, ale ani po jeho rozehrání se hráčkám v červených dresech nepodařilo Naylerovou ohrozit.
     
    56
    Hra se ustálila ke středu hracího pole, kde probíhají četné souboje o míč, který velmi často mění svou majitelku.
     
    57
    V posledních minutách sledujeme poměrně nezáživný fotbal, při kterém míč rotuje převážně kolem středového kruhu.
     
    58
    Sinclairová se vydala za dlouhým nákopem a ačkoliv to vypadalo, že míč na hrací ploše nestihne, dokázala pro svůj celek vybojovat rohový kop.
     
    59
    Defenziva Nového Zélandu si však nabíhající hráčky pokryla, čímž eliminovala hrozící nebezpečí, a míč odvrátila.
    Právě probíhá už 60. minuta na gól stále marně čekáme

     
    61
    Bezbrankový stav je aktuální také po hodině hry, podaří se některému z týmů během následující půhodiny převážit pomyslné misky vah na svou stranu, nebo si celky body rozdělí?
     
    63
    Střídání v týmu Kanada: ze hřiště odchází Filignová, přichází Kyleová.
     
    64
    Wilkinsonová podstoupila na útočné polovině souboj o míč, při kterém faulovala Chapmanovou.
     
    66
    Novozélanďanky pronikly až do šestnáctky a získaly výhodu rohového kopu. Ten rozehrála centrem Percivalová, ale defenziva Kanady byla pozorná.
     
    68
    Střídání v týmu Kanada: ze hřiště odchází Sesselmannová, přichází Moscatová.
     
    70
    Rohový kop byl k vidění také na opačné straně hřiště, kde se o centr do vápna postarala Schmidtová, obrana novozélandského týmu však byla připravena.
     
    71
    Belangerová podnikla útočný výpad podél pravé postranní čáry, kde byla v rozporu s pravidly zastavena Gregoriusovou, která za svůj nedovolený zákrok uviděla karetní trest.
     
    72
    Přímý kop z pravé strany zahrávala Schmidtová a její nečekaná dalekonosná rána se snesla až na břevno!
    Schmidtová z přímého kopu orazítkovala břevno
     
    73
    Střídání v týmu Kanada: ze hřiště odchází Scottová, přichází Leonová.
     
    75
    Do pokutového území pronikla s míčem Lawrenceová, která vzápětí vypálila z ostrého úhlu, její ránu zblokovala obránkyně na roh.
     
    76
    Z rohového kopu ovšem nezapršelo. Kanaďanky však posléze získaly míč a vydaly se opět na útočnou polovinu, kde z hranice šestnáctky napřáhla ke střele Tancrediová a gólmanka Nového Zélandu měla s její dobře umístěnou ránou plné ruce práce.
    Tancrediová vyprášila rukavice gólmanky Naylerové
     
    77
    Střídání v týmu Nový Zéland: ze hřiště odchází Hassettová, přichází Bowenová.
     
    79
    Kyleová se u postranní čáry dopustila ostrého nedovoleného zákroku a může být ráda, že za něj nebyla potrestaná žlutou kartou.
     
    80
    Střídání v týmu Nový Zéland: ze hřiště odchází Gregoriusová, přichází Whiteová.
     
    81
    Do konce utkání zbývá závěrečná desetiminutovka, souboj anglických trenérů Johna Herdmana a Tonyho Readingse je zatím stále nerozhodný.
     
    83
    Lawrenceová táhla útok Kanady po levé straně, odkud se pokusila proniknout do vápna, avšak proti své strážkyni, která ji v souladu s pravidly obrala o míč, neuspěla.
     
    84
    Hráčky v červených dresech nyní zvolily ofenzivní tažení podél pravé postranní čáry, do vápna Nového Zélandu přilétl přízemní centr, který Sinclairová poslala jen těsně vedle levé tyče!
    Sinclairová zamířila kousek vedle tyče
     
    86
    Utkání se neúprosně blíží ke svému konci, v každém z posledních šesti utkáních Kanady padl pouze jeden gól. Do ukončení této série zbývá zhruba pět minut.
     
    88
    Reprezentantky obou celků vkládají do závěrečných minut maximum svých sil, zatím jim to však není nic platné.
     
    89
    Střídání v týmu Nový Zéland: ze hřiště odchází Wilkinsonová, přichází Pereiraová.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavila druhý poločas o tři minuty.
     
    90+2
    Střídající Pereiraová se vydala na soupeřovu polovinu po levé straně, skluzem se ji však pokusila zastavit Kyleová, které Steinhausová odpískala faul.
     
    90+3
    Ofenzivní tažení novozélandských hráček zastavil zdvižený praporek asistentky rozhodčí, v ofsajdovém postavení totiž byla přistižena Whiteová.
     
    90+4
    Konec zápasu.
    Utkání Kanada - Nový Zéland skončilo bezbrankovou remízou

     
    Je dobojováno! Utkání mezi domácí Kanadou a soupeřem z Nového Zélandu vítěze nepoznalo. V souboji dvou anglických trenérů Johna Herdmana a Tonyho Readingse gól nepadl, přestože gólových příležitostí bylo v utkání na obou stranách hned několik.
     
    Statistiky utkání

    Držení míče: 59% – 41%
    Střely mimo: 10 – 5
    Střely na bránu: 6 – 1
    Rohové kopy: 8 – 5
    Ofsajdy: 1 – 2
    Fauly: 16 – 18
     
    Situace ve skupině A je po dvou odehraných kolech následovná. Na vedoucí pozici zůstala Kanada, která má po dnešním zápase na svém kontě čtyři body. Za ní následují tříbodová Čína a Nizozemsko, které má jak stejný počet bodů, tak i skóre. Čtyřčlennou skupinu uzavírá s jedním bodem Nový Zéland, který ani ve druhém utkání na šampionátu nedokázal vstřelit gól.
    Grafický pohled na tabulku skupiny A

     
    Ode mě je to pro dnešek vše, přeji vám dobré brzké ráno a pohodový den. U dalších online přenosů zase někdy na počtenou. (05:37:26)

    Lukáš Jasoněk

    Branky:

    Karty:   31. Chapmanová (CAN) – 53. Percivalová (NZL), 71. Gregoriusová (NZL)

    Neproměněná penalta: 33. Hearnová (NZL), mimo


    Kanada: McLeodová – Belangerová, Buchananová, Sesselmannová (68. Moscatová), Chapmanová – Tancrediová, Scottová (73. Leonová), Lawrenceová, Filignová (63. Kyleová) – Sinclairová, Schmidtová
    Náhradníci: Zurrerová, Moscatová, Gayleová, Kyleová, Wilkinsonová, Mathesonová, Flemingová, Iaccelliová, Leonová, Naultová, Labbeová, LeBlancová.
    Trenér: John Herdman (ENG)

    Nový Zéland: Naylerová – Rileyová, Ercegová, Stottová, Percivalová – Hassettová (77. Bowenová), Duncanová, Longová – Gregoriusová (80. Whiteová), Hearnová, Wilkinsonová (89. Pereiraová)
    Náhradníci: Greenoá, Pereiraová, Yallopová, Whiteová, Bowenová, Mooreová, Bottová, Millynnová, Cleverleyová, Rollsová, Keteová, Lichtwarková.
    Trenér: Tony Readings (ENG)

    Rozhodčí: Steinhausová – Rafalskiová, Wozniaková (vš. GER)
    bahis siteleri