Groningen – Feyenoord 0:5 (kon.) | Alkmaar – Heerenveen 2:2 (kon.) | Sparta Rotterdam – Ajax 1:3 (kon.)
Kerkrade – Heracles 1:1 (kon.)
konec
Sparta Rotterdam
1:3 (1:1)
Ajax Amsterdam
Neděle 07.08.2016, 14:30 • Sparta-Stadion Het Kasteel (Rotterdam) • Nizozemská Eredivisie • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Ajax Amsterdam potvrdil roli výrazného favorita a po výhře 3:1 nad Spartou Rotterdam si z přístavního města odveze plný počet bodů. Vítězství celku z hlavního města se ale nerodilo vůbec lehce. Nováček soutěže totiž předvedl sympatický výkon, za který se rozhodně nemusí stydět, a zápas si poctivě odpracoval. (16:28:14)
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Exekuci standardní situace ze zajímavé pozice si vzal na starost Sanusi, ale zdramatizovat závěr utkání se mu nepodařilo, neboť svým pokusem ohrozil akorát diváky přihlížející na tribuně za brankou.
     
    90+3
    Brogno se odvážně snažil proniknout do šestnáctky, ale před její hranicí ho povalil na zem Davy Klaassen (Ajax Amsterdam), který se tak stal dalším hráčem napomenutým žlutou kartou.
     
    90+2
    Domácí obléhali pokutové území a dokonce se dostali ke střele, která však zamířila vysoko nad horní konstrukci brány.
     
    90+1
    Nad rámec základní hrací doby byly nastaveny tři minuty.
     
    90
    Heiko Westermann (Ajax Amsterdam) se v závěru zápasu provinil podražením, za které byl potrestán žlutou kartou.
     
    89
    Hosté drží míč i v oslabení a utkání se snaží v klidu dohrát. Přeci jen disponují poměrně komfortním dvougólovým náskokem.
     
    87
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam: ze hřiště odchází Anwar El Ghazi, přichází Heiko Westermann.
     
    86
    Za podražení uviděl žlutý kartonek Ryan Sanusi (Sparta Rotterdam).
    84. Červená karta po 2. žluté
     
    84
    Jöel Veltman (Ajax Amsterdam) důrazně atakoval jednoho ze soupeřů a po obdržené druhé žluté kartě přichází vyloučení. Obránce Ajaxu sice mohutně protestuje, ale verdikt hlavního arbitra už neodvrátí, ten totiž žádnou debatu nepřipouští a provinilce posílá do útrob stadionu.
     
    83
    Přízemní křižnou střelu vyprodukoval Gudelj, ale míč mezi tři tyče nevměstnal. Tohle se určitě dalo kopnout lépe.
     
    82
    Jak se později ukázalo, Riedewaldovo zranění nebylo vážné a hostující tým je už kompletní.
     
    81
    Přes Riedewalda přepadl jeden ze soupeřů a obránce Ajaxu musí vyhledat lékařské ošetření. Odchází proto za postranní čáru.
     
    79
    Druhé střídání proběhlo také v týmu Sparta Rotterdam: odpracováno má Michel Breuer, místo něhož nastoupil Paco van Moorsel.
     
    77
    Ještě jedno střídání si připravil kouč Ajaxu Amsterdam: ze hřiště odchází Riechedly Bazoer a na jeho místo nastupuje Donny van de Beek.
     
    77
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam: hrací plochu opouští Mateo Casierra, zatímco na hřiště nastupuje Kasper Dolberg.
     
    76
    Denzel Dumfries (Sparta Rotterdam) stáhl k zemi Dijkse. Pro takové jednání ale neměl hlavní sudí pochopení a hříšníkovi udělil žlutou kartu.
     
    75
    Čas se fotbalistům Sparty neúprosně krátí a s přibývajícími minutami se stává jejich druhým soupeřem.
     
    73
    Vyčítavým pohledem se Dumfries díval na hlavního arbitra poté, co v blízkosti pokutového území po kontaktu se soupeřem upadl na trávník.
     
    71
    Ajax Amsterdam na trávníku nadále zcela dominuje a diktuje tempo hry, kterému fotbalisté domácího klubu nestíhají.
     
    68
    Trenér Sparty Rotterdam reaguje na inkasovaný gól střídáním: ze hřiště posílá Ivána Calera, kterého nahradil Craigem Goodwinem.
     
    67
    Útočnou akci hostujícího mužstva zastavil ofsajd, v němž byl přistižen El Ghazi.
    65. Mateo CASIERRA - 1:3
     
    65
    Ajax právě vstřelil branku!
    Rozdíl ve skóre je po hodině hry dvoubrankový! MATEO CASIERRA byl adresátem Sinkgravenovy ideální přihrávky za obranu a poté, co si zpracoval míč, postupoval zcela sám na vyběhnuvšího Kortsmita, kterého dokázal obstřelit.
     
    62
    Po Gudeljově vzdušném pasu z levé strany přistál míč v rukavicích Kortsmita, který jej posléze rozdal svým spoluhráčům v poli.
     
    61
    Sinkgraven se jej rozhodl rozehrát prostřednictvím krátké přihrávky, po které jeho spoluhráči míč ztratili.
     
    60
    El Ghaziho centr byl obráncem sražen na roh.
     
    59
    Centr z něj mířil na zadní tyč, kde se do vzduchu vyšponoval Calero, jenže přes bránícího Veltmana nedokázal přesně zacílit.
     
    58
    To už ovšem neplatí, protože s útokem přispěchali domácí a ti budou moci rozehrát rohový kop.
     
    57
    Hosty vstřelená branka nabudila k ještě větší aktivitě a znovu vytrvale obléhají pokutové území svých protivníků.
    54. Daley SINKGRAVEN - 1:2
     
    54
    Ajax právě vstřelil branku!
    Klub z hlavního města si bere vedení zpět! Jeho fotbalisté se díky několika rychlým narážečkám prokombinoval až do pokutového území a na jeho levé straně se objevil nikým nehlídaný DALEY SINKGRAVEN, který skóroval po přízemní střele k bližší tyči.
     
    53
    Fotbalistům rotterdamské Sparty se dokonce podařilo vybojovat rohový kop, ale hostující obrana nabíhajícím hráčům nedovolila zakončit.
     
    52
    Sparťané se snaží držet balon co nejdále od své brány a to se jim zatím daří, když kombinují za středovou čárou.
     
    50
    Gudelj byl po odehrání míče ostře atakován Florianem Pinteauxem (Sparta Rotterdam), jenž za svůj zákrok inkasoval žlutý kartonek.
     
    48
    Jednalo se o centr nebo střelu? Těžko soudit. Každopádně vzdušný pas, kterým se prezentoval exekutor standardní situace, měl k přesnosti daleko asi jako Země k Měsíci.
     
    47
    Sinkgraven doslova objal Brogna, čímž mu zamezil vniknout do pokutového území z pravé strany, a jeho zákrok byl pochopitelně vyhodnocen jako nedovolený.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Hlavní aktéři už se vracejí zpět na hrací plochu.
     
    Ajax Amsterdam v úvodním poločase potvrzoval roli papírového favorita, když na hřišti jeho hráči zcela dominovali a diktovali tempo hry. Už v páté minutě rozvlnil síť Klaassen, který hosty poslal do vedení. Radost ze vstřelené branky jim ale nevydržela dlouho, neboť jen o tři minuty později vyrovnal Sanusi. Celku z hlavního města, který měl otěže duelu plně ve svých rukou, se poté naskytlo několik ideálních střeleckých příležitostí, avšak ty zůstaly nevyužity.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    44
    Jen co domácí pronikli za půlící čáru, dovoleným způsobem přišli o míč a s ním teď hrají fotbalisté Ajaxu.
     
    42
    Sparta Rotterdam během krátké doby zahrávala hned tři rohové kopy a hostující celek měl co dělat, aby se dokázal ubránit. Zvláště při tom druhém situace volala po gólu, v předbrankovém prostoru však míč těsně před dotírajícím útočníkem, který se zrovna chystal vystřelit, odkopl bránící Riedewald.
     
    40
    Sinkgraven se marně natahoval na centr z pravé strany, míč totiž dolétl až k brankáři Kortsmitovi, který jej pevně sevřel v náručí.
     
    38
    El Ghazi se prezentoval prudkým centrem zprava, po kterém kulatý předmět přistál v Kortsmitově rukavicích.
     
    37
    Hosté zvyšují procento držení míče, které je už tak velmi vysoké, přihrávkami na území rotterdamského celku.
     
    34
    Ajax Amsterdam mohl jít opět do vedení! Některý z hráčů hostujícího týmu si totiž naskočil na nadýchaný centr z rohového kopu a svou střelou orazítkoval jak pravou, tak i levou konstrukci brány. Co si budeme vykládat, teď měla Sparta notnou dávku štěstí.
     
    33
    Během krátké chvíle hosté zahrávali hned dva rohové kopy, ani po jednom z nich se ale neprosadili, přestože po tom prvním míč poskakoval nebezpečně blízko Kortsmitovy svatyně.
     
    31
    Kortsmitovu pozornost prověřil razantní střelou z úhlu El Ghazi a gólman domácího klubu vyrazil míč s vypětím všech sil. Poté mu pomohli obránci, kteří balon odkopli na roh.
     
    30
    Na hranici pokutového území si vytvořil prostor pro střelu Gudelj, jenže nedokázal přesně naštelovat svá mířidla a branku minul.
     
    28
    Už to vypadalo, že se El Azzouzi bude řítit sám na bránu, protože obdržel precizní přihrávku za obranu. Jenže jeho útočný výpad zastavil zdviženým praporkem asistent rozhodčího, jenž odmával ofsajd.
     
    26
    O chvíli později získali fotbalisté Ajaxu další možnost rozehrávky rohového kopu, ale ani tentokrát neuspěli. Jeho exekuce byla provedena nakrátko s následným nepřesným centrem.
     
    24
    Udeřit chtěli hosté alespoň prostřednictvím rohového kopu, ale to se nestalo. Sinkgraven míč uvedl do hry krátkou přihrávkou, po které na hranici šestnáctky došlo ke dvěma zblokovaným střelám.
     
    23
    Amsterdamští zaměstnávají obranu domácího týmu všemi možnými způsoby, vypracovat si nějakou střeleckou příležitost se jim ale zatím nedaří.
     
    21
    Dijks se z pozice stopera rozeběhl po levém křídle a následně chtěl naservírovat centr do vápna. Míč ovšem netrefil ideálně a tak skončil daleko za Kortsmitovou svatyní. Práci tak budou mít pořadatelé.
     
    19
    Po předchozí situaci domácí rozehrávali rohový kop, jenže zkonsolidovaná defenziva Ajaxu žádné riziko nepřipustila.
     
    18
    Exekutorem standardní situace z velmi výhodné pozice se stal Sanusi, který publikum nepřekvapil a zvolil přímou střelu. Razantní pokus nasměroval do horní části brány a činit se musel Cillessen, jenž hrací předmět vytěsnil nad břevno.
     
    17
    Brogno zavelel k útočné akci a před hranicí pokutového území ho podrazil Jöel Veltman (Ajax Amsterdam). Hříšník za svůj faul zcela po právu uviděl žlutou kartu.
     
    14
    Aktuálně jsou u míče svěřenci trenéra Petera Bosze, kteří si vyměňují přihrávky na polovině rotterdamské Sparty.
     
    11
    Rychlonohý Dumfries podél pravé lajny unikal Sinkgravenovi, do souboje ale jako utržený ze řetězu vlétl Mitchell Dijks (Ajax Amsterdam), který útočícího hráče skluzem povalil na zem a inkasoval žlutý trest.
    8. Ryan SANUSI - 1:1
     
    8
    Sparta Rotterdam právě vstřelila branku!
    K obrovské radosti příznivců domácího mužstva je vyrovnáno. Rotterdamský celek táhl útočnou akci po levé straně a u rohu šestnáctky byl zastaven nedovoleným způsobem. Standardní situace byla rozehrána stříleným centrem RYANA SANUSIHO, po kterém míč překvapivě skončil až v síti.
    5. Davy KLAASSEN - 0:1
     
    5
    Ajax právě vstřelil branku!
    Po rychlém přenesení hry na pravou stranu se nadýchaným centrem prezentoval El Ghazi. Ten vyslal nabídku pro nabíhajícího DAVY KLAASSEN, který si v předbrankovém prostoru věděl rady a z bezprostřední blízkosti hlavou poslal míč za Kortsmitova záda.
     
    4
    Hosté drží balon na svých kopačkách a soupeřům ho vůbec nepůjčují. Sparta Rotterdam je tak stavěna do pozice bránícího se týmu, což se před začátkem zápasu očekávalo.
     
    2
    Ajax má od úvodních vteřin herně navrch a kombinuje po celé šíři hrací plochy. Podél levé postranní čáry se pokusil proniknout vpřed Dijks, ale do cesty se mu postavil obránce Dumfries.
     
    1
    Domácí nastoupili v červenobílé kombinaci dresů a hosté hrají v dresech černé barvy.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Fotbalisté obou celků byli před okamžikem přivedeni na trávník.
     
    Úvodní sestavy:

    Sparta Rotterdam: Kortsmit – Dumfries, Breuer, van Drongelen, Pinteaux – Dijkstra, Dougall, Sanusi – Brogno, El Azzouzi, Calero.
    Náhradníci: Kieboom, Verrips – Floranus, Ketting, van Moorsel, Alhalft, Stokkers, Vriends, Goodwin, Mendes da Silva.

    Ajax Amsterdam: Cillessen – Tete, Veltman, Riedewald, Dijks – Bazoer, Klaassen, Gudelj – El Ghazi, Casierra, Sinkgraven.
    Náhradníci: Boer – Černý, van de Beek, Schøne, Westermann, Dolberg, Viergever, R. Živković.

    Rozhodčí: Blom – Langkamp, Zeinstra.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Seznam zraněných hráčů

    Domácí tým se bude muset obejít bez trojice svých fotbalistů. Mimo hru jsou Thomas Verhaar, Roland Bergkamp a Daniel Breedijk, kteří se potýkají se zraněním kolene.

    Hosté mají na marodce jen jedno jméno. Trenér Ajaxu Amsterdam nebude moci využít služeb německého útočníka Amina Younese, jehož trápí poraněné tříslo.
     
    Delegace rozhodčích

    Roli hlavního arbitra bude plnit dvaačtyřicetiletý Kevin Blom a do funkcí jeho asistentů byli delegováni Patrick Langkamp a Erwin Zeinstra. Čtvrtým sudím pak bude Siemen Mulder.
     
    Poslední vzájemné konfrontace

    07.03.2010 Sparta Rotterdam – Ajax Amsterdam 0:3
    23.08.2009 Ajax Amsterdam – Sparta Rotterdam 0:0
    03.05.2009 Sparta Rotterdam – Ajax Amsterdam 4:0
    09.11.2008 Ajax Amsterdam – Sparta Rotterdam 5:2
    15.02.2008 Ajax Amsterdam – Sparta Rotterdam 6:2
     
    Pozvánka k utkání prvního kola Eredivisie

    Příjemné nedělní odpoledne přeji všem fotbalovým fanynkám a fanouškům, vítejte u textové online reportáže z utkání úvodního kola nejvyšší nizozemské soutěže, v jehož rámci se utkají fotbalisté Sparty Rotterdam a Ajaxu Amsterdam. Utkání má výkop ve 14:30 a jeho průběhem vás bude provázet Lukáš Jasoněk. Přeji příjemný sportovní zážitek.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.

    Lukáš Jasoněk

    Branky: 8. Sanusi – 5. Klaassen, 54. Sinkgraven, 65. Casierra

    Karty:   50. Pinteaux (SPR), 76. Dumfries (SPR), 86. Sanusi (SPR) – 11. Dijks (AJA), 17. Veltman (AJA), 90. Westermann (AJA), 90+3. Klaassen (AJA)   84. Veltman (AJA)


    Držení míče: 24 % : 76 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 1:5. Rohy: 6:6. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 12:15.
    Sparta Rotterdam: Kortsmit – Dumfries, Breuer (79. van Moorsel), van Drongelen, Pinteaux – Dijkstra, Dougall, Sanusi – Brogno, El Azzouzi, Calero (68. Goodwin).
    Náhradníci: Kieboom, Verrips – Floranus, Ketting, van Moorsel, Alhalft, Stokkers, Vriends, Goodwin, Mendes da Silva.

    Ajax Amsterdam: Cillessen – Tete, Veltman, Riedewald, Dijks – Bazoer (77. van de Beek), Klaassen, Gudelj – El Ghazi (87. Westermann), Casierra (77. Dolberg), Sinkgraven.
    Náhradníci: Boer – Černý, van de Beek, Schøne, Westermann, Dolberg, Viergever, R. Živković.

    Rozhodčí: Blom – Langkamp, Zeinstra
    bahis siteleri