Dynamo Kyjev – Ajax 0:0 (kon.) | AEK Atény – Fehérvár 1:1 (kon.) | Dinamo Záhřeb – Young Boys 1:2 (kon.)
konec
Dynamo Kyjev
0:0 (0:0)
Ajax Amsterdam
Úterý 28.08.2018, 21:00 • NSC Olimpijskij, Kyjev • Liga mistrů (předkola) • Play-off
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Liga mistrů má na programu odvetné zápasy čtvrtého předkola, my budeme společně sledovat souboj mezi FC Dynamo Kyjev a AFC Ajax.
     
    FC Dynamo Kyjev

    Fotbalisté Dynama Kyjev jsou rozhodně příjemným překvapením letošní kvalifikace, ve své domácí soutěži rovněž podávají spolehlivé výkony. Dynamo se po pěti odehraných zápasech nachází na průběžné třetí pozici, na vedoucí Šachtar mu schází pouze dva body. Kyjev sehrál první letošní ostré utkání v rámci Superpoháru, ve kterém nakonec uspěl, neboť porazil rivala Šachtar Doněck 1:0. Následně byl ukrajinský celek poslán do třetího předkola Ligy mistrů, ve kterém narazil na pražskou Slavii. Dynamo si na půdě soupeře zajistilo nadějný výsledek 1:1, následná odveta pak přinesla vítězství, které tak poslalo pražský celek ze hry o skupinovou fázi Ligy mistrů.
     
    AFC Ajax

    Fotbalisté Ajaxu se v loňské sezóně marně pokoušeli usednout na mistrovský trůn, nakonec se to povedlo PSV, které mělo na první pozici náskok čtyř bodů. Ajax nevstoupil do letošního ročníku ligové scény dvakrát nejlépe, v úvodním kole totiž pouze remizoval na domácí půdě s Heraclesem. Posléze se ale hostující tým dnešního utkání vzchopil, neboť přidal dvě vítězství. Nejprve si Ajax poradil s Venlem, poté si ve druhém domácím zápase zastřílel, pověstného bůra totiž schytal Emmen. Nizozemský celek se zkouší prodrat do skupinové fáze Ligy mistrů už od druhého předkola, v něm si poradil s rakouským Sturmem, který podlehl v obou zápasech. Následné třetí předkolo nabídlo o poznání vyrovnanější souboje, i přesto se Ajax radoval z postupu.
     
    První zápas

    První utkání těchto dvou celků skončilo očekávaným vítězstvím Ajaxu, který si se svým soupeřem poradil výsledkem 3:1. Nizozemskému celku hodně pomohla branka z úvodu zápasu, na kterou ale soupeř brzy dokázal reagoval. Ajax ještě stačil do kabiny přidat další dvě branky, které mohou být v konečném součtu postupové. Nutno dodat, že Dynamo dnes musí vyhrát minimálně o dvě branky.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Dynamo Kyjev: Bojko – Kedziora, Burda, Kadar, Pivarić – Šepelev, Sydorčuk (C), Bujalskij – Cygankov, Supriaha, Verbić
    Náhradníci: Buščan – Tchê Tchê, Morozjuk, Šabanov, Rusyn, Garmaš, Šaparenko

    AFC Ajax: Onana – Mazraoui, de Ligt (C), Blind, Wöber – van de Beek, Schöne, de Jong – Ziyech, Huntelaar, Tadić
    Náhradníci: Lamprou – Bakker, de Wit, Eiting, Kristensen, Labyad, Neres

    Rozhodčí: Skomina – Praprotnik, Vukan (všichni Slovinsko).
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali hosté, kteří budou hrát zprava doleva.
     
    3
    Mazraoui se hned v úvodu utkání dostal do těžké pozice, ze které nakonec zvolil odkop na druhou stranu. Tam si ale poradil Pivarić.
     
    4
    Hostující brankář měl první práci. Verbić se totiž pokoušel o centr z velkého úhlu, Onana s tímto pokusem neměl sebemenší problém.
     
    5
    Dynamo podniklo velice rychlý výpad, načež Pivarić zkoušel za obranou najít mladičkého Supriahu. Druhý jmenovaný se ale nacházel v ofsajdu.
     
    6
    Na vlastní polovinu se musel vrátit také Huntelaar, který alespoň na malý moment odrazil útok soupeře. Domácí to opět zkouší středem.
     
    7
    Těžiště hry se dostalo na pravou stranu, kde se nacházel obránce Kedziora. Centr polského zadáka skončil v rukavicích Onany.
     
    8
    Velká šance Dynama! Cygankov si navedl míč na levou nohu, načež zkoušel najít Verbiće. Slovinský útočník balón slabě lízl, což hrálo do karet Onanovy, který vytasil reflexivní zákrok.
    8. Onana měl první práci.
     
    9
    Ukrajinský celek má v úvodních minutách obrovskou převahu. Z dálky to zkoušel Verbić, který ale orazítkoval pouze de Ligtova záda.
     
    10
    Cygankov předal na pravou stranu na Kedzioru, který rovněž trefil pouze protihráče. Domácí mají k dispozici další rohový kop.
     
    11
    Jenomže ten nebyl rozehrán dle představ. Cygankov totiž kroutil míč směrem do branky, Onana si připsal další rutinní zákrok.
     
    12
    Hostující kapitán de Ligt nyní v poklidu zasáhl u vlastní šestnáctky, míč raději poslal na jistotu za postranní čáru.
     
    13
    Poprvé zahrozil také celek z Nizozemska. Tadić měl na levém křídle hodně času na centr, naskakující van de Beek ale zamířil vysoko nad branku.
     
    14
    O autové vhazování se postaral Pivarić, který ale vystavil spoluhráče do těžké pozice. K volnému míči se dostal Ziyech, jenž ale neprošel přes Burdu.
     
    14
    Blind roztáhl hru na levou stranu, kde číhal zcela osamocený mladík Wöber. Přízemní nabídku dokázal včas odklidit Burda.
     
    14
    Je tu pokutový kop pro Ajax!
    14. Penaltový zákrok.
     
    14
    Žlutou kartu dostává Tomasz Kedziora (FC Dynamo Kyjev).
     
    15
    To jsou věci! K exekuci pokutového kopu se postavil Tadić, který napálil pouze tyč. Míč se opět dostal na nohu hostujícího hráče, nicméně dorážka už nemohla platit. Druhé zakončení i přesto směřovalo nad.
    15. Tadićova neproměněná penalta.
     
    16
    Jenomže tu bude další velká šance pro Ajax. Hosté si totiž připravili standardku z velice lukrativní vzdálenosti od branky.
     
    17
    Rozehrávku si vzal na starost Schöne, po jehož přízemní přihrávce skončil na zemi Huntelaar. Pokutový kop se tentokráte pískat nebude!
     
    18
    Wöber si prostřednictvím autového vhazování vybral Tadiće, který ale nedokázal projít přes přehuštěný prostor u šestnáctky.
     
    19
    Rakouský mladík hodil do pokutového území dalekonosný aut, po kterém si Huntelaar připravoval střelu. V konečné fázi mu ale míč uskočil od kopačky.
     
    20
    Ajax rozjel další velice nadějnou kombinaci, po které se do vzduchu sápal Huntelaar. Tento velice zkušený útočník nakonec nedoskočil.
     
    21
    Máme za sebou něco málo přes dvacet minut. Nyní jsou směrem dopředu aktivnější hráči Ajaxu, naopak domácí se nemohou dostat na druhou stranu.
     
    22
    Tadić postupoval směrem k šestnáctce, jeho dloubáček na Huntelaara ale přečetl Burda. Posléze si další zakončení připsal Ziyech.
     
    23
    Po delší době to směrem dopředu zkusilo také Dynamo, Pivarić si ale kousek za středovým kruhem neporozuměl s Bujalskim.
     
    24
    Wöber měl opět na levém křídle hodně prostoru, zpětnou přihrávku ale otřel pouze o kopačku Kedziory, od které se míč odrazil do autu.
     
    25
    Verbić zkoušel velice zajímavou přihrávkou oslovit jednoho ze svých kolegů z útoku, tento záměr ale jako první přečetl kapitán de Ligt.
     
    26
    V prostřihu jsme si mohli všimnout, že hráči Dynama hrají v osobním soubojích na riziko. Hlavní sudí dokonce přehlédl několik tvrdých zákroků.
     
    27
    Z obrovské vzdálenosti to zkoušel Sydorčuk, jehož dělovka skončila pouze na de Jongovi. Odražený míč dokázal zpacifikovat Schöne.
     
    28
    Wöber opět spolupracoval s Tadićem, který z dobré pozice nezamířil mezi tři tyče. Bojko nemusel zasahovat, naopak bude rozehrávat od branky.
     
    29
    Nutno připomenout, že dnešní utkání je taková menší přehlídka budoucích světových fotbalistů. Na jedné straně můžeme sledovat teprve osmnáctiletého Supriahu, naopak na straně Ajaxu plní roli kapitána teprve devatenáctiletý de Ligt.
     
    32
    Nyní se do slibného zakončení dostal Huntelaara, který z hranice ofsajdu zamířil pouze do boční sítě. Bojko si nyní určitě oddychl.
     
    33
    Blindova špatná rozehrávka putovala pouze na kopačku Supriahy, který si ale míč moc dlouho neužil. Dynamo ale vzorně napadá rozehrávku.
     
    34
    Žlutou kartu dostává Hakim Ziyech (AFC Ajax).
     
    35
    Na hranici pokutového území si van de Beek zpracovával neposedný míč, který mu nakonec od kopačky ustřelil pozorný Burda.
     
    36
    Cygankov se dokázal dostat ze sevření, jenomže přihrávku na Šepeleva poslal za brankovou čáru. Onana bude rozehrávat.
     
    37
    Co scházelo! Skvěle hrající Ziyech poslal míč na naběhnuvšího van de Beeka, jehož střela vnějším nártem skončila těsně vedle.
    37. Van de Beek málem otevřel skóre.
     
    38
    Kádár si s neposedným míčem dokázal poradit, následně horní končetinou zahrál kapitán de Ligt, což uviděl také hlavní rozhodčí Skomina.
     
    39
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude nastavovat.
     
    40
    Šepelev se dostal do nepříjemného obležení přesily protihráčů, proto zvolil nákop na Supriahu, který si ale s přihrávkou nedokázal poradit.
     
    41
    Velice pohotovou ránou to zkoušel Ziyech, který levačkou zkusil pozornost Bojka. Ukrajinský brankář sevřel míč do své náruče.
     
    42
    Nyní se domácí obrana trochu rozestoupila, čehož mohl využít Huntelaar. Na poslední chvíli ale zakročil Kádár, který zamezil přihrávce na Tadiće.
     
    43
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta prvního poločasu. V tuto chvíli jsou u míče hráči Ajaxu, kteří by byli rádi za bezbrankový poločasový stav.
     
    44
    Bojko opět v akci! Van de Beek našel přízemní přihrávkou Huntelaara, který ale na padajícího brankáře nevyzrál. Dynamo stále žije!
    44. Huntelaar selhal v šanci.
     
    45
    První poločas bude nastaven o jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Máme za sebou první poločas, který nám žádnou branku nenabídl. V úvodu zápasu působilo mnohem aktivněji Dynamo, jenž si také připsalo vyloženou šanci. Posléze se ale probudil také Ajax, který byl až do konce poločasu výrazně nebezpečnější. Bojko se v domácí brance rozhodně nenudil, spíše ba naopak. Neproměněnou penaltou se ještě prezentoval Tadić, který zamířil pouze do tyče. Nutno připomenout, že Dynamo stále potřebuje vstřelit minimálně dvě branky. Do konce ale zbývá ještě celý druhý poločas, což je na dvě trefy spoustu času.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Dynamo Kyjev: ze hřiště odchází Volodymyr Šepelev, přichází Denys Garmaš.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož rozehrávku si tentokráte vzali na starost domácí. Ti budou pro změnu hrát zprava doleva.
     
    48
    Zdálo se, že si Tadić počínal v souboji s Burdou nedovoleně, nakonec hlavní sudí nechal pokračovat. Míč se tak dostal k Bojkovi.
     
    49
    Na zemi skončil Schöne, do kterého narazil napadající Sydorčuk. Hostující středopolař chvíli ležel na trávníků, nyní se ale může pokračovat ve hře.
     
    50
    Mazraoui si seběhl až k hranici pokutového území, kde byla jeho rána zablokována. Následně Ajax vybojoval autové vhazování.
     
    51
    Bojko se rozhodl zvolit dalekonosný odkop na druhou stranu, kde ve vzduchu uspěl Garmaš. Cygankov nechal doletět míč do autu.
     
    52
    Střídající Garmaš se hezky uvolnil kolem své osy, jenomže v nejméně vhodný moment si ustřelil míč daleko od kopačky.
     
    53
    Obrana ukrajinského celku opět nezafungovala dle představ, do zakončení se tak dostal van de Beek, který ale v době zakončení podklouzl.
     
    54
    Cygankov si to namířil do přehuštěného prostoru, proti kterému logicky neměl šanci na úspěch. Blind zbytečně odkopl míč na nohu soupeře.
     
    54
    Žlutou kartu dostává Sergej Sydorčuk (FC Dynamo Kyjev).
     
    55
    Tadić je v dnešním utkání nesmírně nebezpečný. Srbský křídelník našel na malém vápně Mazraouiho, jehož hlavičku dokázal Bojko opět vyrazit.
    55. Bojko tentokráte zneškodnil hlavičku.
     
    56
    Hosté se tak dostali k dalšímu rohovému kopu, který pro změnu směřoval na urostlého van de Beeka. Před ním ale stačil zasáhnout Kádár.
     
    57
    Dynamo se opět pouze brání, navíc čelilo standardní situaci soupeře. K míči se postavil Ziyech, který ale orazítkoval pouze břevno.
    57. Ziyech zamířil do břevna.
     
    58
    Na pořadu dne byl ještě jeden rohový kop, který už střelu nabídl. Kapitán de Ligt hlavičkoval nad branku, Bojko mohl zůstat klidný.
     
    59
    Tentokráte se k rozehrávce rohového kopu postavil Schöne, který ale centr hodně přetáhl. Nakonec se ale k odraženému míči dostal de Jong.
     
    60
    Snad poprvé ve druhém poločase se k míči dostal brankář Onana, který ho bezpečně odklidil na druhou stranu hrací plochy.
     
    61
    Hráči ukrajinského celku se nyní dožadovali odpískání faulu na Garmaše, hlavní sudí ale nechává pokračovat ve hře.
     
    62
    Už to vypadalo, že se Tadić dostane do sólového nájezdu, na poslední chvíli se k němu přiřtil Kedziora, který mu balón ustřelil od nohy.
     
    63
    Cygankov to pro změnu zkusil po levé straně, kde ho ale v rámci pravidel zastavil Mazraoui. Ajax se snaží vymanit z napadání protihráčů.
     
    64
    Střídání v týmu FC Dynamo Kyjev: ze hřiště odchází Sergej Sydorčuk, přichází Mykola Šaparenko.
     
    65
    Dynamo nehraje moc dobře, což domácí příznivci určitě vědí. Tentokráte dostal míč proti noze van de Beek, jenomže ani jeho pokus se nevešel mezi tři tyče.
     
    66
    Máme za sebou něco málo přes hodinu hry. Ajax je ve druhém poločase jednoznačně aktivnější, domácím stále chybí vsítit minimálně dvě branky.
     
    67
    Huntelaar si gestem ruky o přihrávku do volného prostoru, Ziyech to sice pochopil, jenomže míč poslal pouze k protihráči.
     
    68
    Byl to právě Ziyech, který se postaral o provedení dalšího volného kopu. Účastník uplynulého šampionátu našel pouze dobře postavenou zeď.
     
    69
    Zcela nevýrazný Bujalskij si seběhl pro přihrávku na pravou stranu, stínující de Ligt ho ale dokázal vytlačit s míčem až k postranní čáře.
     
    74
    Obrázek hry se nikterak nemění. Stále platí, že více ze hry mají hráči Ajaxu, kteří svého soupeře nepouštějí do ničeho nebezpečného.
     
    75
    Nyní se Dynamo dostalo ve velkém počtu do pokutového území, centrovaný balón ale dokázal zlikvidovat kapitán de Ligt.
     
    76
    Po delší době jsme viděli standardku ze strany Dynama Kyjev. K míči se postavil talentovaný Cygankov, který ale poslal centr daleko od branky.
     
    77
    Zkušený Blind se hodně divil výroku sudího, který odpískal další faul nizozemského celku. Dynamo na nic nečeká, naopak okamžitě rozehrálo.
     
    78
    V pokutovém území zůstal ležet Cygankov, který se okamžitě chytil za dolní končetinu. Mezitím domácí sportovně zakopli míč do zámezí.
     
    79
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Maxilimilan Wöber, přichází Carel Eiting.
     
    80
    Momentálně sledujeme velice zdlouhavou rozehrávku domácích. Burda si několikrát vyměnil míč s Kádárem, Ajax vzorně napadá rozehrávku.
     
    81
    Sám na sebe to nyní vzal Ziyech, který nejdříve nasadil jesličky protihráči, ten další byl ale proti. Domácí se ale ihned zbavili míče.
     
    82
    Ajaxu prostě není přáno! Tadić našel před brankou volného Huntelaara, jehož pokus dokázal Bojko vykopnout před sebe. Posléze ještě na zadní tyči zakončoval Ziyech, který ale nedokázal zasunout míč do sítě.
     
    82
    Do konce zápasu zbývá něco málo kolem deseti minut. Ajax pohodlně kráčí do skupinové fáze Ligy mistrů, Dynamu se tento sen vzdaluje.
     
    84
    Tadić se opět nadechoval k dalšímu centru, tento záměr si ale nakonec rozmyslel a raději poslal zpětnou příhru na Schöneho.
     
    84
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Donny van de Beek, přichází Dani de Wit.
     
    85
    Střídání v týmu FC Dynamo Kyjev: ze hřiště odchází Vitalij Bujalskyj, přichází Nazarij Rusyn.
     
    87
    Žlutou kartu dostává Dušan Tadić (AFC Ajax).
     
    88
    Eiting se dostal do hodně složitého postavení, ze kterého už nedokázal vykouzlit kolmici na Huntelaara. Domácí se nemohou dostat k míči.
     
    89
    Tentokráte se bývalý forvard Schalke 04 mohl dostat k míči, dalekonosný nákop de Ligta nakonec směřoval kousek od kopačky.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o dvě minuty.
     
    90+1
    Nyní se omylem do hry zapojil také hlavní sudí Skomina, který překazil jednu z posledních akcí tohoto zápasu. To vše hraje do karet Ajaxu, jenž drží míč daleko do své branky.
     
    90+2
    Zdá se, že o postupujícím do skupinové fáze je rozhodnuto. Náhradníci Ajaxu netrpělivě stojí za postranní čárou.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí bezbrankovou remízou, což je vzhledem k množství vyložených šancí překvapivé. Dynamo mělo dobrou pouze jednu pasáž v utkání, a to hned v samotném úvodu, kdy se o jedinou velkou šanci domácích postaral Verbić. Posléze byl směrem dopředu mnohem nebezpečnější Ajax, který si vytvořil celou řadu gólovek. Své by o tom mohla povídat útočná trojice Tadić – Huntelaar – Ziyech, která hned několikrát ztroskotala na fantastickém Bojkovi. To ale nemění nic na tom, že to je právě Ajax, který se probojoval do základní skupiny Ligy mistrů.
     
    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 1:5. Střely mimo: 2:15. Rohy: 5:7. Ofsajdy: 4:3. Fauly: 10:13. (22:53:11)

    David Suchý

    Branky:

    Karty:   14. Kedziora (DKY), 54. Sydorčuk (DKY) – 34. Ziyech (AJA), 87. Tadić (AJA)

    Neproměněná penalta: 15. Tadić (AJA), mimo


    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 1:5. Střely mimo: 2:15. Rohy: 5:7. Ofsajdy: 4:3. Fauly: 10:13.
    Dynamo Kyjev: Bojko – Kedziora, Burda, Kádár, Pivarić – Šepelev (46. Garmaš), Sydorčuk (C) (64. Šaparenko), Bujalskyj (85. Rusyn) – Cygankov, Supriaha, Verbić
    Náhradníci: Buščan – Tchê Tchê, Morozjuk, Šabanov, Rusyn, Garmaš, Šaparenko

    Ajax Amsterdam: Onana – Mazraoui, de Ligt (C), Blind, Wöber (79. Eiting) – van de Beek (84. de Wit), Schöne, de Jong – Ziyech, Huntelaar, Tadić
    Náhradníci: Lamprou – Bakker, de Wit, Eiting, Kristensen, Labyad, Neres

    Rozhodčí: Skomina – Praprotnik, Vukan (všichni Slovinsko)
    22.08.2018
    Ajax - Dynamo Kyjev 3:1

    Branky: 2. van de Beek (Tadić), 35. Ziyech, 43. Tadić (Tagliafico) – 16. Kędziora

    Karty:   21. Huntelaar (AJA), 70. Tagliafico (AJA) – 24. Kędziora (DKY), 38. Garmaš (DKY)

    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 8:3. Rohy: 6:8. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 10:10.
    bahis siteleri