Švýcarsko – Island 6:0 (kon.) | Anglie – Španělsko 1:2 (kon.)
konec
Anglie
1:2 (1:2)
Španělsko
Sobota 08.09.2018, 20:45 • Wembley Stadium (Londýn) • Liga národů UEFA - Liga A • Skupina 4
Předzápasové kurzy
     
    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 2:5. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 12:9. (22:44:14)
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí vítězstvím Španělska, které si tak připisuje úvodní výhru v Lize národů. Angličané vstoupili do tohoto utkání mnohem lépe, avšak vedení jim moc dlouho nevydrželo. Celek z Pyrenejského poloostrova totiž otočil skóre ve svůj vlastní prospěch, což vydrželo až do konce zápasu. Anglie si sice připravila několik zajímavých šancí, pokaždé ale zasáhl výborně chytající De Gea. Dnešní utkání nabídlo velice tvrdý střet mezi hostujícím Carvajalem a domácím Shawem, načež musel být domácí obránce odnesen na nosítkách. O vážnosti zranění budeme vědět po utkání.
     
    90+10
    Konec zápasu.
     
    90+9
    Po rohovém kopu se u zadní tyče natahoval po přihrávce Kane, který nakonec na ní nedosáhl.
     
    90+8
    Domácí se radovali ze vstřelené branky, ta nakonec není uznána! Ramos srazil míč do vzduchu, kam si pro něj chtěl dojít De Gea. Hostující brankář ale neudržel balón ve své náruči, čehož využil Welbeck, jenž zasunul balón do sítě. Této střele ale předcházel faul, což hodně rozladilo domácího trenéra.
     
    90+7
    Také Lingard si pomohl faulem, tentokráte skončil na zemi Saúl, který si dal před míč tělo. Angličané zřejmě nedosáhnou ani na bod.
     
    90+5
    Polovina nastaveného času je pryč, Španělsko nepustilo soupeře k vlastní šestnáctce. Navíc si dalším faulem pomohl Alli.
     
    90+4
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Marcus Rashford, přichází Danny Welbeck.
     
    90+4
    Žlutou kartu dostává Danny Rose (Anglie).
     
    90+3
    Isco rozehrál nakrátko, nakonec do pokutového území přeci jenom přiletěl centr, na který reagoval Ramos velice nepřesným projektilem.
     
    90+2
    Do útočného výpadu se zapojil také kapitán Ramos, který si nakonec pobyt v šestnáctce prodlouží. Jeho celek má k dispozici rohový kop.
     
    90+1
    Ramos vystavil Martíneze do těžké pozice, což ale přineslo zisk autového vhazování. Španělsko se navíc dostalo přes přehuštěný střed.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o devět minut.
     
    88
    Nacho na poslední chvíli odehrál míč před Rosem, Anglie si tak vybojovala rohový kop z levé strany. Naskakující Maguire se vyšplhal do vzduchu, odkud ale minul branku.
     
    87
    Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Marcos Alonso, přichází Iñigo Martínez.
     
    86
    De Gea předvedl dalekonosný odkop, který směřoval do území, ve kterém se nacházel Rodrigo. Útočník Valencie byl v souboji se Stonesem pozdě.
     
    85
    Další rozruch před hostující brankou nakonec utnul praporek pomezního, který odhalil velice těsný ofsajd v podání Rashforda.
     
    84
    Isco se pokoušel prosadit proti dvojici protihráčů, která nakonec slavila úspěch. Trippier ale nedokázal vyvézt balón přes Saúla.
     
    83
    Žlutou kartu dostává Daniel Carvajal (Španělsko).
     
    83
    Už delší dobu čekáme na něco kloudnějšího z hostující strany. Faktem je, že se Španělsko nemusí jen tak někam tlačit.
    82. Rashford nevyzrál na De Geu.
     
    82
    Málem bylo vyrovnáno! Zdánlivě nenápadná akce putovala po ose Alli – Kane přesně na kopačku Rashforda, který trefil pouze De Geu.
     
    81
    Do konce zápasu zbývá něco málo přes deset minut. Španělsko nepouští soupeře do ničeho vážnějšího, Angličanům se krátí čas.
     
    80
    Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Thiago Alcântara, přichází Sergi Roberto.
     
    79
    Dier dlouho operoval s míčem kousek za středovým kruhem, následná předávka na Trippiera přinesla nedovolený zákrok Alonsa.
     
    78
    Kane si tělem odstavil Nacha, který se ještě dožadoval odpískání nedovoleného zákroku. Hlavní sudí ale nechává pokračovat ve hře.
     
    77
    Z velké vzdálenosti to zkoušel Rashford, který ale trefil pouze jednoho z protihráčů, od kterého se míč odrazil do moci brankáře De Gey.
     
    76
    Angličané se stále nemohou dostat do žádné vážnější příležitosti. Jejich hra je hodně pomalá, což hraje do karet aktivnějšímu soupeři.
     
    75
    Asensio si chtěl narazit s Rodrigem, s čímž počítal také pozorný Stones, který navíc vybojoval autové vhazování z levé strany.
     
    74
    Domácí to zkoušeli po pravém křídle, Rose ale trefil centrem záda prvního protihráče. Těžiště hry se tak přesunulo na opačnou stranu.
     
    69
    Isco se dostal do těžké situace, ze které "vybruslil" zpětnou přihrávkou na De Geu, který pro změnu otočil hru na pravou stranu hrací plochy.
     
    68
    Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Iago Aspas, přichází Marco Asensio.
     
    67
    K rozehrávce přímého kopu se postavil Isco, který to pochopitelně zkoušel přímo na bránu. Jeho projektil ale narazil pouze do zdi.
     
    66
    Rodrigo se pokoušel dostat za záda Stonese, který musel vytáhnout zákrok skluzem. Nejprve to vypadalo na čistý zákrok, avšak sudí nakonec vytáhl kartónek.
     
    65
    Po delší době se nám připomněl Kane, který si nabíhal na centr v podání Trippiera. Forvard Tottenhamu se ale rovněž ocitl v ofsajdu.
     
    64
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Jordan Henderson, přichází Eric Dier.
     
    63
    Nyní to pro změnu po levé straně zkoušel Isco, který to posléze zkoušel kolmicí na Rodriga. Druhý jmenovaný se ale nacházel v ofsajdu.
     
    62
    Nakonec to šestnáctky přiletěl velice nebezpečný centr, po kterém se ještě do zakončení dostal Saúl. Pickford si prostředek branky ale pohlídal.
     
    61
    Máme za sebou něco málo přes hodinu hry. Španělsko zatím v poklidu kontroluje hubené vedení, domácí se brání dalšímu ataku soupeře.
     
    60
    Kolmice v podání Thiaga měla za obranou najít naběhnuvšího Saúla, který sice stačil odehrát míč před brankovou čárou, centr se mu ale nezdařil.
     
    59
    Nakonec se ale Španělsko zmocnilo míče, což vedlo k dlouhé kombinaci na útočné polovině. Druhý poločas zatím nenabízí zrovna záživnou podívanou.
     
    58
    Trippier se zmocnil rozehrávku volného kopu v blízkosti vlastního pokutového území. Domácí se postupně přibližují k druhé polovině.
     
    57
    Španělsko si ale míč moc dlouho neužilo, naopak o něj hodně rychle přišlo. Rashford ale celkem zbytečně zvolil zpětnou přihrávku na Hendersona.
     
    56
    Těžiště hry se dostalo až k pokutovému území Španělska, kde Isco výborně vybruslil z těžké pozice. Nakonec hosté vybojovali aut.
     
    55
    Velká šance Španělska! Alonso posílal do pokutového území centr, který si našel Thiago, jehož pohotová rána olízla horní síť.
     
    54
    Už se opět hraje, Španělsko vhazovalo od levé autové čáry. Rozehrávku dobře napadal Trippier, který odkopl míč zpět do zámezí.
     
    53
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Luke Shaw, přichází Danny Rose.
     
    52
    Stále se nehraje, lékařský personál má s Shawem plné ruce práce. Rose už netrpělivě čeká na příchod na zelený pažit. Nejspíše se jednalo o otřes mozku, či zapadlý jazyk. Moudřejší budeme až po utkání.
     
    51
    To je opravdu smolný okamžik pro Shawa. Tento obránce se dokázal vyléčit z dvojité zlomeniny pravé nohy, ani v tuto chvíli to nevypadá příliš dobře.
     
    50
    Tak nakonec se bude střídat, se Shawem to vypadá opravdu špatně. Domácí obránce bude odnesen prostřednictvím nosítek.
    49. Střet mezi Carvajalem a Shawem.
     
    49
    Tentokráte na zemi skončil domácí Shaw, ke kterému okamžitě přispěchal lékařský personál. Doufejme, že se nejedná o nic vážného.
     
    48
    Hned v samotném úvodu jsme viděli nedovolený zákrok v podání Rodriga, o rozehrávku se postaral sám domácí brankář Pickford.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož rozehrávku si tentokráte vzali na starost hosté. Ti budou pro změnu hrát zprava doleva.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Máme za sebou první poločas, který nám nabídl hodně zajímavou podívanou. Angličané se totiž hodně rychle dostali do vedení, nicméně soupeř o dvě minuty později vyrovnal. Španělsko si následně vytvořilo územní převahu, ze které vytěžili druhou branku. Angličané se mohli svému soupeři dorovnat, avšak De Gea tentokráte zachránil svůj celek. Druhý poločas začne přibližně ve 21:48.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    44
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta prvního poločasu. Domácí se ještě pokouší o vyrovnávací branku, soupeř ale výborně brání.
     
    42
    Kane zbytečně dlouho pracoval s míčem, čehož využil Busquets, jenž si pomohl čistým zákrokem. Španělsko si ale balónu moc dlouho neužilo.
     
    41
    Žlutou kartu dostává Luke Shaw (Anglie).
     
    41
    Jenomže akce středem hrací plochy nebyla zrovna povedená, míč se tak dostal pouze do prostoru, který dnes střeží Pickford.
     
    40
    Nyní si zkušeně došel pro nedovolený zákrok soupeře Alonso, který po Rashfordově kontaktu upadl na zem. Hosté okamžitě rozehráli.
     
    39
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude nastavovat.
     
    38
    Dnes nevýrazný Aspas potáhl míč hlouběji do pokutového území, následně našel lépe postaveného Rodriga, který ale akci svého celku zbrzdil.
     
    37
    Angličané rozehráli rohový kop nakrátko, načež se Rashford opřel do míče zhruba ze dvaceti metrů. Jeho rána ale neproletěla hustým blokem protihráčů.
     
    36
    Trippier si po delší době naběhl k opačné šestnáctce, odkud zkoušel odcentrovat do malého vápna. Tam ale číhal pozorný Busquets.
     
    36
    Obrovská šance Anglie! Na centrovaný balón si totiž naskočil Rashford, proti jehož hlavičce se senzačně vytáhl De Gea.
     
    35
    Jenomže přichází další zbytečná ztráta míče, opět jsme sledovali nepovedený odkop na druhou stranu. Carvajal okamžitě hodil míč zpět do hry.
     
    34
    Anglie tak bude muset začít hrát, poslední vteřiny totiž nebyly zrovna dobré. Domácí ale mají na případné vyrovnání ještě dostatek času.
    32. RODRIGO - 1:2
     
    32
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Hosté se poprvé v dnešním utkání dostávají do vedení! Rozehrávky standardní situace z levé strany se ujal Thiago, do jehož centru strčil kopačku RODRIGO, jehož teč skončil až za Pickfordem.
     
    29
    Alli měl před sebou doslova dálnici na Kanea, jeho přihrávka ale byla příliš prudká. Druhý jmenovaný jí nedokázal zpracovat, což hrálo do karet De Geovi.
     
    28
    Opět nepřesnost z domácí strany. Stones operoval s míčem u půlící čáry, odkud vypustil vysoký míč za obranu. Jeho nabídka skončil až za brankovou čárou.
     
    27
    Také domácí si pomohli faulem na útočné polovině, Isco nejprve naznačil rychlou rozehrávku, poté jí ale raději přenechal Ramosovi.
    26. Měla se pískat penalta?
     
    26
    K oné rozehrávce se postavil Shawa, který našel v pokutovém území Maguirea. Druhý jmenovaný přeposlal míč na Kanea, jehož pád ale nepřinesl zisk pokutového kopu.
     
    25
    Pickford zkusil na druhé straně hrací plochy najít Kanea, kterého doslova zboural naskakující Nacho. Hlavní sudí pochopitelně odpískal faul.
     
    24
    Španělsko opět zatlačilo svého soupeře do jeho vlastní šestnáctky, následně to střelou zkoušel Rodrigo, který ale mířil hodně vedle brány.
     
    23
    Angličané to zkoušeli dalekonosným nákopem na útočníky, tato myšlenka se ale nesetkala s úspěšným řešením. Míč skončil až u De Gey.
     
    22
    Saúl to zkusil drzým průnikem do šestnáctky, kde mu ale vystavil stopku jeden z vracejících se obránců. Posléze si faulem pomohl Busquets.
     
    21
    Opět sledujeme klasický obrázek hry. Španělsko to zkouší od vlastní poloviny, kde se tentokráte u míče zjevil pravý bek Carvajal.
     
    20
    Nacho musel spěchat dozadu, neboť se kolmice snášela do volného prostoru. Hostující obránce to nakonec vyřešil ve spolupráci s De Geou.
     
    19
    Rashford chytrým způsobem přiťukl míč lépe postavenému Allimu, kterého na poslední chvíli dokázal ustrážit Nacho. To byl veledůležitý zákrok.
     
    18
    Žlutou kartu dostává Jordan Henderson (Anglie).
     
    17
    Nyní to individuálním způsobem zkoušel Rodrigo, který se sice dostal do šestnáctky, tam si ale ukopl míč daleko od kopačky.
     
    16
    Nyní si Saúl naběhl na levé křídlo, kde měl hodně času na ideální centr. Přízemní nabídka se ale stala snadnou kořistí Gomeze.
     
    15
    Kapitán Ramos zapojil do kombinace také nenápadného Alonsa, který mu míč pochopitelně vrátil. Španělsko zkouší rozhýbat statické postavení soupeřů.
     
    14
    To je pro nezaujatého fanouška určitě milá informace, během krátkého časového sledu jsme se dočkali už dvou branek.
    13. Saúl ÑÍGUEZ - 1:1
     
    13
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Odpověď nenechala na sebe dlouho čekat! Španělé rozjeli kombinaci po pravém křídle, kde udělal velký kus práce Carvajal. Pravý obránce madridského Realu přeposlal míč na Rodriga, jehož zpětná přihrávka našla SAÚLA ÑÍGUEZE, který parádní ránou z první propálil Pickforda.
     
    12
    Na první branku jsme nemuseli čekat vůbec dlouho, domácí totiž zužitkovali hned svojí první velkou šanci. Na tahu jsou tak hráči Španělska.
    11. Marcus RASHFORD - 1:0
     
    11
    Anglie právě vstřelila branku!
    Máme tady úvodní branku dnešního zápasu! Kane roztáhl hru na levé křídlo, kde se zjevil Shaw, jehož milimetrová přihrávka našla v pokutovém území naběhnuvšího MARCUSE RASHFORDA. Nacho se po míči natahoval, avšak nakonec na něj nestačil dosáhnout.
     
    11
    Kane se hezky otočil s míčem kolem své osy, následně se pokoušel vyslat do úniku Rashforda. V roli posledního obránce zasáhl kapitán Ramos.
     
    10
    Španělsko mělo k dispozici standardku z levé strany. Alonso hledal na zadní tyči Aspase, jehož vrácení míče do ohně v klidu zastavil Stones.
     
    9
    Ramos si jako adresáta vybral De Geu, který rozjel jednu z mnoha zdlouhavých kombinací. Španělsko se snaží najít skulinku v obraně soupeře.
     
    8
    Gomez si dával s centrem do šestnáctky opravdu hodně načas, nakonec ho o balón oloupil vracející se Thiago, který okamžitě uklidnil hru.
     
    7
    Pickford zvolil hodně překvapivou rozehrávku, neboť našel volného spoluhráče v přehuštěném prostoru. Španělsko tentokráte neuspělo s napadáním.
     
    6
    Aspas si zkoušel zpracovat neposedný míč, na poslední chvíli ho ale stačil vytlačit z dobré pozice Maguire. Navíc uvidíme aut v podání Anglie.
     
    5
    Ramos si nechtěl komplikovat život a raději zvolil odkop, který našel přesně kopačku Isca. Hosté se postupně dostávají ze své poloviny.
     
    4
    Španělsko rozjelo klasickou kombinaci na vlastní polovině. Následná kolmice sice našla Thiaga, ten se ale ocitl v ofsajdovém postavení.
     
    3
    Maguire se pokoušel vyvézt míč z vlastní poloviny, jeho přihrávka ale nenalezla Rashforda. Autového vhazování se tak chopí Carvajal.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali domácí, kteří budou hrát zprava doleva.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Anglie: Pickford – Maguire, Stones, Joe. Gomez – Trippier, Henderson, Alli, Lingard, Shaw – Kane (C), Rashford.
    Náhradníci: Bettinelli, Butland, A. McCarthy – Alexander-Arnold, Delph, Dier, Loftus-Cheek, Rose, Tarkowski, Walker, Welbeck.

    Španělsko: de Gea – Carvajal, Nacho Fernández, Ramos (C), Alonso – Th. Alcântara, Busquets, Saúl Ñíguez – Rodrigo, Aspas, Isco.
    Náhradníci: Arrizabalaga, Pau López – Albiol, Asensio, Azpilicueta, D. Ceballos, Suso, Gayá, Rodri, I. Martínez, Morata, Roberto.

    Rozhodčí: Makkelie – Diks, Steegstra (všichni Nizozemsko).
     
    Španělsko

    Na druhé straně stojí jeden z favoritů uplynulého šampionátu, kterým je Španělsko. Reprezentace z Pyrenejského poloostrova už dlouho hledá ten ideální herní rytmus, což se právě projevilo na mistrovství světa v Rusku. Úvodní skupinové utkání proti Portugalsku nabídlo strhující podívanou, která nakonec nabídla nerozhodný výsledek 3:3. Španělsko se představilo v roli jasného favorita v duelu s Íránem, tento zápas nakonec rozhodla jediná branka, o kterou se postaral kontroverzní útočník Diego Costa. Španělsko sice v posledním skupinovém zápase pouze remizovalo, avšak zisk pěti bodů překvapivě stačil na první pozici. Hostující tým dnešního utkání narazil v osmifinále na hostitele mistrovství, kterým pochopitelně bylo Rusko. Španělé se dočkali úvodní branky, avšak to bylo z jejich strany vše. Rusko totiž vyrovnalo a následně odbránilo zápas do penaltového rozstřelu, díky kterému se postaralo o jedno z největších překvapení mistrovství.
     
    Anglie

    Fotbalisté Anglie patřili k příjemným překvapením uplynulého mistrovství světa v Rusku. Angličané měli ve skupinové fázi konkurenci Tuniska, Belgie a Panamy, domácí celek dnešního utkání nakonec postoupil do vyřazovacích bojů z druhého místa. Jediná ztráta bodů přišla až v posledním zápase proti Belgii, ve kterém se rozhodovalo o postupujícím z prvního místa. Anglie v osmifinále narazila na nevyzpytatelnou Kolumbii, která sice dovedla utkání do penaltového rozstřelu, ten ale lépe zvládl soupeř. Anglie tak postoupila do čtvrtfinále, kde opět plnila roli favorita. Tentokráte se jí podařilo porazit Švédsko výsledkem 2:0, což znamenalo jistou bitvu o medaile. Angličané nakonec nezvládli semifinálovou bitvu proti Chorvatsku, tento zápas rozlouskla až branka z prodloužení, o kterou se postaral Mandžukić. Anglie se nakonec musela smířit se čtvrtým místem, v posledním utkání totiž prohrálo s Belgií.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Liga národů UEFA má na programu úvodní zápasy, my budeme společně sledovat souboj mezi Anglií a Španělskem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    David Suchý

    Branky: 11. Rashford (Shaw) – 13. Saúl Ñíguez (Rodrigo), 32. Rodrigo (Th. Alcântara)

    Karty:   18. Henderson (ENG), 41. Shaw (ENG), 66. Stones (ENG), 90+4. Rose (ENG) – 83. Carvajal (ESP)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 2:5. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 12:9.
    Anglie: Pickford – Maguire, Stones, Joe. Gomez – Trippier, Henderson (64. Dier), Alli, Lingard, Shaw (53. Rose) – Kane (C), Rashford (90+4. Welbeck).
    Náhradníci: Bettinelli, Butland, A. McCarthy – Alexander-Arnold, Delph, Dier, Loftus-Cheek, Rose, Tarkowski, Walker, Welbeck.

    Španělsko: de Gea – Carvajal, Nacho Fernández, Ramos (C), Alonso (87. I. Martínez) – Th. Alcântara (80. Roberto), Busquets, Saúl Ñíguez – Rodrigo, Aspas (68. Asensio), Isco.
    Náhradníci: Arrizabalaga, Pau López – Albiol, Asensio, Azpilicueta, D. Ceballos, Suso, Gayá, Rodri, I. Martínez, Morata, Roberto.

    Rozhodčí: Makkelie – Diks, Steegstra (všichni Nizozemsko)
    bahis siteleri