Bulharsko – Černá Hora 1:1 (kon.) | Anglie – Česko 5:0 (kon.) | Lucembursko – Litva 2:1 (kon.)
Portugalsko – Ukrajina 0:0 (kon.) | Albánie – Turecko 0:2 (kon.) | Andorra – Island 0:2 (kon.)
Moldavsko – Francie 1:4 (kon.)
konec
Portugalsko
0:0 (0:0)
Ukrajina
Pátek 22.03.2019, 20:45 • Estádio da Luz, Lisabon • Kvalifikace ME • Skupina B
Předzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (22:44:09)
     
    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 8:1. Střely mimo: 4:1. Rohy: 18:2. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 10:14.
     
    Je dobojováno! Portugalsko herně potvrdilo roli favorita a prakticky po celých devadesát minut útočilo. Na druhou stranu nevymýšlelo nic konstruktivního, téměř všechny akce končily centrovanými balóny, které neomylně likvidovala ukrajinská obrana v čele s brankářem Pjatovem. Vrcholem všeho byla tristní bilance rohových kopů. Portugalci jich měli osmnáct, ale nevytvořili si z nich jedinou pořádnou šanci. Bezesporu nejlepším mužem na hřišti byl hostující gólman, jenž neomylně vychytal všech osm střel mířících mezi tři tyče a málem byl svědkem nečekaného gólu na opačném konci hřiště, kde měl vítěznou trefu na noze Mores. Tutovku z dorážky ale spálil a utkání tak skončilo bezbrankovou remízou.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Své bohaté zkušenosti prodal Pepe, který přes sebe nepustil průnikovou přihrávku za portugalskou obranu. Domácí mají čas na poslední útočnou akci.
     
    90+3
    Domácí nevymýšlejí nic konstruktivního a neúnavně produkující jeden centr za druhým. Ukrajinci si mohou oddechnout po útočném faulu Sousy na Kryvcova.
     
    90+2
    Karavajev vůbec nevyskakoval s Ronaldem, který se vyšrouboval do vzduchu za nákopem z osy hřiště. Nedůraznou střelu z úrovně pravé tyče Pjatov vyřešil i v tomto případě.
     
    90+1
    Utkání vrcholí. Nad rámec druhého poločasu jsou přidány čtyři minuty.
     
    90
    Cancelův centr zlikvidovali hostující obránci jen částečně. Míče se ještě zmocnil Dyego Sousa, který vypálil přes Kryvcova, ale Pjatov si i v tomto případě zkušeně poradil.
     
    89
    A ještě jeden odvrácený centr. Balón tentokrát zastavil Carvalho a z dvaceti metrů vystřelil ze svého pohledu vedle pravé tyče.
     
    88
    Andrij Pjatov si opět řekl o cenu pro nejlepšího hráče zápasu. Už poněkolikáté výborně přečetl výborný centr a nepustil ho k jeho adresátovi.
     
    87
    Střídání v týmu Ukrajina: ze hřiště odchází Jevhen Konopljanka, přichází Vitalij Bujalskij.
     
    87
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází João Moutinho, přichází João Mário.
     
    86
    A dočkáme se i premiérové žluté karty. Rafa Silva pádil do rychlého protiútoku, čemuž jasným faulem ve středovém kruhu zamezil Stěpaněnko.
    85. Jevhen Konopljanka (UKR), Júnior Moraes (UKR)
     
    85
    Málem tu byl velký šok pro Portugalce, kteří poprvé čelili nemalé šanci! Volný Konopljanka si navedl míč na pravačku a zpoza vápna vypálil. Patrício vyrazil míč přesně na Moraese, jenž z dorážky trestuhodně přestřelil!
     
    83
    Dobrou minutu Ukrajinci rozehrávají z vlastní obrany a malinko brnkaní na nervy domácích fanoušků, kteří mají daleko ke spokojenosti.
     
    82
    Bernardo Silva to nekopl vůbec špatně. Svým centrem našel neuhlídaného Dyega Sousu, za jehož hlavičkou musel Pjatov skákat k pravé tyči.
     
    81
    A aby toho nebylo málo, tak tu máme i osmnáctý portugalský roh. Hodně ambiciózní tečovanou střelou z dálky ho získal Cristiano Ronaldo.
     
    80
    Skluzující Mykolenko umožnil Porgalcům kopat roh s pořadovým číslem sedmnáct. Moutinho na domácí bídě nic nezměnil, centr zprava letěl jen do chumlu Ukrajinců.
     
    79
    Jedna z mála rychlých kombinačních akcí od Portugalska. Přihrávka Ronalda byla sražená na roh, který už poněkolikáté vyřešil jistý Pjatov.
     
    78
    Konečně se ozývají také domácí fanoušci, které ženou Portugalce do ofenzivy. Na rozhodnutí mají ještě celou čtvrthodinu.
     
    76
    Střídání v týmu Ukrajina: ze hřiště odchází Roman Jaremčuk, přichází Júnior Moraes.
     
    76
    A zase dlouhá přihrávka do pokutového území. Tentokrát našla Ronalda, který z jedničky vypálil hodně mimo a navíc vybíhal z postavení mimo hru.
     
    75
    Ronaldo si chtěl napravit reputaci dalším centrem, který se od Stěpaněnka odrazil na roh. Portugalci ho rozehráli na krátko, ale moment překvapení nevymysleli.
     
    74
    Domácí to neustále zkouší všemožnými centry ze stran. Ty se jim každopádně vůbec nedaří, nyní se neslavně ukopl také Cristiano Ronaldo.
     
    73
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází André Silva, přichází Dyego Sousa.
     
    72
    Nervozita v hledišti stadionu Benficy Lisabon narůstá. Pociťuje to i Pjatov, který si za menší zdržování před rozehrávkou vyslechl hlasitý pískot.
     
    70
    Rafa Silva vybojoval míč a rychle našel rozběhnutého Ronalda. Portugalci protiútok ale překombinovali a nepovedenou tečku mu dal nepřesný centr Cancela.
     
    69
    Znovu v hlavní roli Ronaldo, který měl před sebou pár nepokrytých metrů. K zakončení se však nedostal, protože ho zboural Konopljanka. Z přímého kopu domácí tým opět nic nevytěžil.
     
    68
    Cristiano Ronaldo se jakš takš probil k centru od Guierreira. V nelehké pozici ale neposlal míč do prostoru mezi třemi tyčemi.
     
    67
    Střídání v týmu Ukrajina: ze hřiště odchází Marlos, přichází Viktor Cygankov.
     
    66
    Bernardo Silva udělal až příliš doteků s míčem na pravém okraji pokutového území. Ukrajinci se k němu natlačili a nenechali ho vůbec odcentrovat.
     
    65
    Další chybička domácího pravého beka Joãa Cancela, kterého na hraně vápna zradil první dotek při zpracování dlouhé přihrávky. Portugalci se museli vrátit do středu pole.
     
    64
    Malinovskyj si ukrojil až příliš velké sousto. Na ose hřiště narazil do Carvalha a domácí rychle přešli do brejku, jenž skončil Zinčekem sraženou střelou Ronalda.
     
    63
    Cancelo byl úplně sám na pravém kraji pokutového území, kam na něj poslal míč Carvalho. Centr z prvního doteku však zmizel za koncovou čarou.
     
    62
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Rúben Neves, přichází Rafa Silva.
     
    61
    Muži ve žlutém se musí spoléhat výhradně na rychlé protiútoky. Jeden z nich vedl Jaremčuk, jenže jako hroťák sám centroval a ve vápně neměl ani jednoho ze spoluhráčů.
     
    60
    Držení míče: 56% – 44%.
     
    59
    Guerreiro potáhl míč po levé straně, kde ho předal Ronaldovi. Toho okamžitě pokryl Ruslan Malinovskyj a vynutil si faul poblíž půlící čáry.
     
    58
    Hostující obrana si může na chvíli oddechnout. Na řadu totiž probíhá ošetřování velezkušeného stopera Pepeho, kterému teče krev z nosu.
    57. André Silva (POR)
     
    57
    Ukrajinci se dostali pod velký tlak. Snad v sedmi lidech ve vápně nebyli schopni zamezit prudké žíni Andrého Silvy, kterou skvělým skokem k levé tyči vyrazil Pjatov.
     
    56
    Zbytečně komplikovaná rozehrávka od Ukrajinců. Pjatov ji zazdil výkopem do zámezí, takže domácí územní převaha může pokračovat.
     
    55
    Domácí šance na vítězství se každou minutou snižují. Důkazem budiž statistika, která říká, že Portugalsko dalo jen tři z posledních dvaceti branek po pětapadesáté minutě.
     
    54
    Bernardo Silva dostal přesný pas z poloviny hřiště. Pak se ale zamotal do vlastních kliček a po nařízeném rohu vše vyřešil Pjatov, jenž zkrotil centr Moutinha.
     
    53
    Byl to už devátý roh domácího týmu. Ani v tomto případě z něj ale neresultovalo vůbec nic, co by mohlo hrozit Pjatovovu bránu.
     
    52
    Domácí to vzali po pravé straně, odkud se snažil odcentrovat Cancelo. Obstojně hrající mladíček Mykolenko každopádně srazil míč na roh.
    51. André Silva (POR)
     
    51
    Cristiano Ronaldo sklepl Pepeho nákop pod sebe na volného Andrého Silvu. Ten určitě mohl umístit svou přízemní střelu lépe, Pjatov si připsal velmi snadný zákrok.
     
    50
    Na obrazu hry se po změně stran asi nebude měnit vůbec nic. Domácí jsou mnohem více na míči a nadále dobývají ukrajinské pokutové území.
     
    49
    Moutinho kroutil centr k zadní tyči. Do místa určení ho ale nepustil vyrážející Pjatov, který zatím podává velmi dobrý výkon.
     
    48
    Mykolenko musel jít do skluzu před Cancelem. Místo míče trefil jeho nohu a Portugalci tak mají výhodu standardní situace z pravé strany.
     
    47
    Ani jeden z trenérů před startem druhého poločasu nestřídal, a tak na obou stranách pokračujeme v původních základních jedenáctkách.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Je za námi úvodní pětačtyřicetiminutovka, ve které mělo Portugalsko více ze hry a párkrát bylo blízko vedoucí trefě. Ta od Carvalha neplatila kvůli správně posouzenému ofsajdu, načež dvě šance Cristiana Ronalda u pravé tyče zlikvidoval zkušený brankář Pjatov. Do šaten se tak odchází za trvajícího bezbrankového stavu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    André Silva neprocedil svou přihrávku do malého vápna přes Matvijenka. Guerreiro rozehrál ještě jeden roh, ovšem Dias se k hlavičce neprotlačil.
     
    45
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    43
    A znovu přerušená hra. Tentokrát kvůli Konopljankovi, který podle své gestikulace dostal od Cancela rukou do zubů. Ani v tomto případě se však faul nepískal.
     
    42
    Po čistém skluzu od Mykolenka se v bolestech svíjel Cancelo. Na první pohled vážný problém s pravou nohou ale rychle vyprchal a hra pokračuje dále.
     
    41
    Zinčenko přišel o balón uprostřed hřiště. O chvíli později ho nechtěně napodobil i Karavajev a Ukrajinci tak zůstávají hodně zatlačení.
     
    40
    Cancelův centr z pravé strany byl hodně dlouhý. Guerreiro pak sice vybojoval míč pro Ronalda, ale ten už s ním nic dalšího nevymyslel.
     
    39
    Jaremčuk zkusil překonat domácí obranu nečekanou kolmicí, která přes muže v červeném neprošla. Náznak portugalského brejku zastavil taktickým faulem Matvijenko.
     
    38
    Jevhen Konopljanka si dal načas s centrem, který letěl někam k zadní tyči, jenomže tam ve vzduchu zaúřadoval mladý stoper Rúben Dias.
     
    37
    Před standardní situací rozhodčí zastavil hru kvůli Olexandru Karavajevovi, který zůstává v nefotbalové pozici na opačném konci hřiště.
     
    36
    Jedinou dlouhou přihrávkou od Zinčenka se hosté dostali na útočnou polovinu. Marlos se dostal pod tlak, ale vybruslil z něj získaným faulem v podání Cancela.
     
    35
    Andrého Silvu většina přihrávek a centrů nenachází. Teď to platilo i v případě nahrávky Cancela, kterou před útočníkem Sevilly zastavil Matvijenko.
     
    34
    A ještě jeden domácí roh. Moutinho nechal centr na Raphaëlu Guerreirovi, kterému se ale vůbec nepovedl. Padající list spadl do rukavic Andrije Pjatova.
     
    33
    Raphaël Guerreiro tentokrát centroval rovnou do vápna. V balíku těl přistál míč na těle letícího Pepeho, který ho neměl šanci přesměrovat na branku.
     
    32
    Mykola Matvijenko odvrátil centr z pravého křídla do zámezí. Portugalci se chystají k další rozehrávce rohového kopu.
     
    31
    Kryvcov se ve vzduchu vyhýbal Stěpaněnkovi a přitom se hlavou udeřil o tvrdé rameno Andrého Silvy. Po pár vteřinách se každopádně dal dohromady a už pokračuje v boji.
     
    30
    Hosté ještě chvíli pokračovali, avšak Rui Patricio nijak zasahovat nemusel. Rúben Dias se ve vápně nechal chytře faulovat Mykolenkem.
     
    29
    Ukrajina uklidnila svůj vlastní útok návratem k půlící čáře. Celá akce už je hodně zbržděná a domácí čekají ve zformovaném bloku.
     
    27
    S ubráněním rohového kopu už hosté neměli žádné problémy. Po rychlém přechodu na útočnou polovinu však nevyšel centr Karavajevovi.
    26. Cristiano Ronaldo (POR)
     
    26
    Špatná rozehrávka Ukrajinců dala další šanci Ronaldovi, který střílel z úhlu levačkou a znovu mířil k bližší tyči, kde předchozí chybu zákrokem pravou rukou napravil Pjatov.
     
    25
    Ronaldo stihl ve hřišti nákop za obranu. Na křídle vrátil balón Guerreirovi, ale ten zleva nedokázal odcentrovat ani nic jiného.
     
    24
    João Moutinho dělal co mohl, ale na Cancelovu diagónálu do pokutového území nedosáhl. Čtyřiatřicetiletý gólman Ukrajiny v poklidu vykopává.
    23. Cristiano Ronaldo (POR)
     
    23
    Zatím hodně aktivní Ronaldo dostal poprvé míč do volného prostoru. Z levé strany zakončoval na bližší tyč, ale trefil přesně to místo, které Andrij Pjatov pokrýval.
     
    21
    A znovu naprosto stejná situace. Pepeho nákop před Ronaldem sebral Pjatov a rozjel rychlo protiakci zakončenou hodně nepřesnou střelou Konopljanky.
     
    20
    Portugalci velmi často zkouší prorazit nákopy z hloubi pole. Zatím jim tato taktika nevychází, vysoký pas skončil v dlaních Pjatova.
     
    19
    Domácí ale zůstali nastěhovaní na polovině soupeře a svým napadáním se dostali zpět do držení balónu. Mezitím o sobě dávají vědět zhruba čtyři tisíce fanoušků z Ukrajiny.
     
    18
    Carvalho přetáhl nákop na Ronalda, který byl na levém okraji pokutového území čistě zastaven. Po delší době mohou hrát Ukrajinci.
    17. William Carvalho (POR)
     
    17
    Další rohový kop už skončil gólem, nicméně portugalská radost byla předčasná. Přesná střela Williama Carvalho vzešla z odhaleného ofsajdu.
     
    16
    Ronaldo podskočil centr Moutinha. Odvrácený pas přistál u Pepeho, který to zkusil pěkným volejem z otočky a donutil Pjatova vyškrábnout balón nad břevno.
     
    15
    Raphaël Guerreiro rozehrál na krátko. Bernardo Silva nakopával z osy hřiště, ale Pepeho našel v nepalebném úhlu. Vše skončilo dalším rohem.
     
    14
    Ronaldo se rychle otočil s míčem a při první příležitosti přihrával do ohně na Andrého Silvu. Předním však zakopl balón na roh Kryvcov.
     
    13
    Spolupráci mezi Mykolenkem a Stěpaněnkem jeden z Portugalců překazil. Ani domácí akce ale netrvala dlouho, neboť míč zachytil druhý jmenovaný hráč Šachtaru.
     
    12
    Konopljanka táhl rychlý protiútok. Pepe ho ale výborně vystínoval a finální přihrávku srazil za postranní čáru, odkud vhazuje Mykolenko.
     
    11
    Cristiano Ronaldo se odrazil do úctyhodné výšky. Mykolenko ve vzdušném souboji neměl šanci, nicméně hvězda Juventusu se v jeho blízkosti dotkla míče rukou.
     
    10
    Zinčenko úplně nevyužil otevřenějšího křídelního prostoru. Místo centru do vápna přihrál na Marlose a hosté se nakonec dobrovolně stáhli na vlastní půlku.
     
    9
    Guerreirův centr Pjatov vyboxoval do strany, odkud jeho spoluhráči vhazovali. Portugalsko vytáhlo napadání a míč rychle vybojovalo nazpátek.
     
    8
    Ronaldo obstaral vybojovaný aut. Ukrajince tím možná trochu zaskočil, jenomže celou akci opět ukončil nepřesný pas Rúbena Nevese.
     
    7
    Hodně nepovedený oblouček Rúbena Navase skončil za koncovou čarou. Následuje odkop od branky Andrije Pjatova.
     
    6
    Pepe hezkým pasem našel na pravé straně Cancela, ovšem jeho centr hostující defenziva v pokutovém území snadno eliminovala.
     
    5
    Stěpaněnkovo přenesení hry k levé postranní čáře bylo nepřesné. Domácí mohou načít novou akci z hloubi vlastní poloviny.
     
    4
    Portugalci jednoduše ubránili nepovedeně rozehraný rohový kop. Ronaldo spěchal do protiútoku, nicméně byl zastaven ještě u středového kruhu.
     
    3
    Obranná linie Ukrajiny dobře zareagovala na snadno čitelný náběh Andrého Silvy a vystavila jej do odmávaného ofsajdu.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali domácí, kteří nastupují v červených, zatímco hosté v kompletně žlutých dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Portugalsko: Patrício – Cancelo, Pepe, Rúben Dias, Guerreiro – Neves, W. Carvalho, Moutinho – B. Silva, André Silva, Ronaldo (C).
    Náhradníci: Beto, J. Sá – Félix, Pizzi, J. Fonte, Diogo Jota, Mário, R. Pereira, Rui, Semedo, R. Silva, Dyego Sousa.

    Ukrajina: Pjatov (C) – O. Karavajev, Kryvcov, Matvijenko, Mykolenko – Marlos, Malinovskyj, Stěpaněnko, Zinčenko, Konopljanka – Jaremčuk.
    Náhradníci: Bojko, Lunin – Bezus, Burda, Butko, Bujalskij, V. Kravec, Júnior Moraes, Šaparenko, Sobol, Sydorčuk, Cygankov.

    Rozhodčí: Turpin – Danos, Gringore (všichni FRA).
     
    Portugalsko

    Papírový favorit tohoto duelu prohrál jen jedno z posledních třinácti zápasů. Stalo se tak ve čtvrtfinále světového šampionátu, kdy úřadující mistři Evropy nestačili 1:2 na Uruguay. Také Portugalci se na podzim zapojili do nově vzniklé Ligy národů UEFA, ve které dvakrát narazili na Italy s Poláky a po dvou výhrách a dvou remízách obsadili v elitní skupině první místo. Nebyl u toho nejhvězdnější Portugalec současnosti Cristiano Ronaldo, který hned několik reprezentačních srazů vynechal, nicméně začátek kvalifikace si už ujít nenechal. Chybět naopak budou záložníci Bruno Fernandes a Gonçalo Guedes.
     
    Ukrajina

    Ukrajinci se po neúspěšné snaze o postup na světový šampionát rozehráli do velmi dobré formy. Za rok 2018 odehráli deset zápasů a v nich našli jednoho přemožitele v podobě Slovenska. Tohle utkání spadalo do Ligy národů a už nic nezměnilo na postupu Ukrajiny do elitní skupiny této nové soutěže. Jako generálka na začínající kvalifikaci svěřencům Andreje Ševčenka posloužilo setkání s Tureckem, které skončilo bezbrankovou remízou. Svůj pětapadesátý reprezentační start si na portugalské půdě nepřipíše obránce Jaroslav Rakickij, jenž nebyl vůbec povolán kvůli hodně diskutovaném přestupu do ruského Petrohradu. Kromě něj chybí i hvězdný záložník Jarmolenko.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu z kvalifikace na Mistrovství Evropy 2020. Od dvaceti hodin a pětačtyřiceti minut se v rámci skupiny B můžeme těšit na utkání mezi Portugalskem a Ukrajinou!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    Michal Břuchanský

    Branky:

    Karty:   86. Stěpaněnko (UKR)


    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 8:1. Střely mimo: 4:1. Rohy: 18:2. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 10:14.
    Portugalsko: Patrício – Cancelo, Pepe, Rúben Dias, Guerreiro – Neves (62. R. Silva), W. Carvalho, Moutinho (87. Mário) – B. Silva, André Silva (73. Dyego Sousa), Ronaldo (C).
    Náhradníci: Beto, J. Sá – Félix, Pizzi, J. Fonte, Diogo Jota, Mário, R. Pereira, Rui, Semedo, R. Silva, Dyego Sousa.

    Ukrajina: Pjatov (C) – O. Karavajev, Kryvcov, Matvijenko, Mykolenko – Marlos (67. Cygankov), Malinovskyj, Stěpaněnko, Zinčenko, Konopljanka (87. Bujalskij) – Jaremčuk (76. Júnior Moraes).
    Náhradníci: Bojko, Lunin – Bezus, Burda, Butko, Bujalskij, V. Kravec, Júnior Moraes, Šaparenko, Sobol, Sydorčuk, Cygankov.

    Rozhodčí: Turpin – Danos, Gringore (všichni FRA)
    bahis siteleri