Vítkovice – Mladá Boleslav 0:1 (po pr.) | Sparta – Třinec 5:1 (kon.) | Plzeň – Litvínov 3:5 (kon.)
Pardubice – Kladno 3:1 (kon.) | Liberec – Mountfield HK 3:4 (1:2 po s.n.) | Olomouc – Motor ČB 3:2 (3:1 po s.n.)
Kometa Brno – K. Vary 5:1 (kon.)
konec
HC Sparta Praha
5:1 (1:0, 1:0, 3:1)
HC Oceláři Třinec
Neděle 28.01.2024, 16:00 • O2 arena, Praha • Tipsport extraliga • 41. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Jedenačtyřicáté kolo Tipsport Extraligy nabídne šlágr v podobě zápasu třetího Třince na ledě druhé Sparty.
     
    Sparta nezažívá zrovna ideální období, na posledních výkonech Pražanů se totiž podepisuje zejména rozsáhlá marodka. Tým z hlavního města si tak připsal již tři po sobě jdoucí porážky, když nestačil na Karlovy Vary (1:4), Mladou Boleslav (2:3) a v posledním odehraném zápase na České Budějovice (3:5).

    Zejména porážka v posledním utkání mohla Pražany hodně mrzet, po první třetině totiž vedli již 2:0 a i po soupeřově vyrovnání se dostali do vedení 3:2, velmi nepovedená třetí třetina však rozhodla o tom, že body bral soupeř. Na problém nezvládání závěrů utkání narážejí sparťané pravidelně, svědčí o tom skóre 0:6 v rámci třetích třetin z posledních čtyř utkání.

    V zápase s třineckým rivalem se Pražané budou spoléhat zejména na svého nejproduktivnějšího hráče Filipa Chlapíka, který se v posledním zápase s Motorem podílel na všech gólech svého týmu, když si připsal bilanci jednoho gólu a dvou přihrávek.
     
    Třinec se oproti svému soupeři nachází ve značné herní pohodě, z posledních šesti odehraných utkání si Oceláři připsali hned pět vítězných, když nestačili pouze na tabulkového lídra z Pardubic (3:5). Spolehnout se Třinečtí mohou zejména na skvělou obranu, svědčí o tom poslední odehrané zápasy s Brnem (5:1) a Plzní (3:0).

    Kromě vynikající obrany Oceláři těží ze smrtících přesilových her, jen za poslední čtyři odehrané zápasy jich Třinečtí využili hned šest s procentuální úspěšností využití 33,3%. O to zajímavější tak bude konfrontace s Pražany, kteří se i nadále pyšní nejvyšší úspěšností ubráněných oslabení (87,42%) z celé Extraligy.

    K úspěchům obrany neodmyslitelně patří také brankář, třinecký Marek Mazanec se začíná dostávat do exkluzivní formy, když v posledních dvou zápasech nestačil na jedinou z pětapadesáti na něj jdoucích střel s celkovou procentuální úspěšností zásahů 98,2%.
     
    Poslední tři vzájemná utkání:
    HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha 1:2sn
    HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec 3:2p
    HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha 2:3sn
     
    Úvodní sestavy:

    HC Sparta Praha: Kořenář (J. Kovář) – Kempný (A), Mozík, Krejčík, Moravčík, Němeček, Irving – Forman, Sobotka, Řepík (C) – Buchtele, Horák, Chlapík (A) – Konečný, O. Najman, P. Kousal – Ton, Mužík, Hauser.
    Trenér: Pavel Gross

    HC Oceláři Třinec: Mazanec (Kacetl) – Smith, Marinčin, Nedomlel, Kundrátek, J. Jeřábek, Polášek, Mrtka – Voženílek, Nestrašil, M. Růžička (A) – Cienciala, Vrána (C), Helewka – M. Roman, Holinka, Hrehorčák – Dravecký (A), Čacho, Sikora.
    Trenér: Zdeněk Moták

    Rozhodčí: Šír, Hribik – Šimánek, Špůr.
     
    Na ledovou plochu nám již za ovací domácího publika přijíždějí sparťané, brzy se přidají rovněž Třinečtí. Utkání začne po úvodním ceremoniálu věnovanému projektu Sparta vzdává hold.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:17
    Růžičkova střela vyslaná z levého kruhu skončila v rohu kluziště, následně kotouč získali sparťané.
     
    00:41
    Po sparťanském zakázaném uvolnění se hra přesune zpět před Kořenáře.
     
    01:04
    Kundrátkovo nahození od modré čáry Kořenář dokázal pouze vyrazit před sebe, ke štěstí domácích následně Helewka nedosáhl na možnou dorážku.
     
    02:13
    Třinečtí velmi účinně brání střední pásmo, sparťané také zatím čekají na první střelecký pokus v zápase.
     
    02:57
    Ze středu pravého kruhu zamířil na domácí branku Nestrašil, jeho zakončení se svezlo po boční síťce a Kořenář tak nemusel zasahovat.
     
    04:07
    Hrehorčák mohl z útočné modré čáry přihrávkou nalézt v pásmu dobře postaveného Poláška, nahrávka mu však ke třinecké smůle vůbec nesedla.
     
    04:42
    Šikovně Čacho z takřka nulového úhlu plácl svou hokejkou do kotouče tak, že následně centimetry chyběly k tomu, aby se k zakončení dostal před brankou soupeře osamocený Dravecký.
     
    05:40
    V prostoru pravého kruhu se ke kotouči dostal nikým nehlídaný Voženílek, až příliš však se svým zakončením váhal a následně byl zablokován jedním z obránců soupeře!
     
    06:25
    5/5
    Sparta právě vstřelila branku!
    Pražané ve vedení! Svůj premiérový gól v A-týmu Sparty si připisuje PETR TON, který kotouč obdržel na levé křídlo, osamocen si najel až před Mazance a kotouč mu následně bekhendem zasunul nechytatelně mezi betony. Asistence: Petr Hauser.
    Ton P., Hauser P., Mužík R., Němeček D., Irving A.
    Nedomlel R., Helewka A., Holinka M., Kundrátek T., Cienciala D.
     
    07:47
    Vedení mohlo být již dvojnásobné, zcela sám se před Mazancem po přihrávce na střed modré čáry dostal Konečný, tentokrát však v souboji jeden na jednoho byl úspěšnější třinecký brankář!
     
    09:20
    K nebezpečné dorážce z bezprostřední blízkosti branky se dopracoval třinecký Sikora, Kořenář v nesnadné situaci svůj tým podržel.
     
    10:30
    Buchtele kotouč nahodil od modré čáry tak příhodně, že se k němu po odrazu dostal před brankou připravený Horák, kotouč však trefil pouze svou bruslí a zakončení se tak nedočkal.
     
    11:39
    Po Němečkově kontaktu s kotoučem Irving nemohl hrát, po zásluze se tak píská sparťanská přihrávka rukou.
     
    12:00
    Poláškovo nahození od modré čáry Kořenářovi na malou chvíli vypadlo z lapačky, čehož se neúspěšně snažil využít před brankou clonící Vrána.
     
    13:05
    V rámci rychlého protiútoku Čacho z levého kruhu předložil kotouč na střed kluziště Sikorovi, ten nezpracoval ideálně a na jeho zakončení se to značně podepsalo.
     
    13:57
    Po objetí branky Řepík v prostoru levého kruhu vystřelil z otočky, nepřesný pokus skončil až na zadním mantinelu.
     
    14:10
    K nebezpečné střele z prostoru pravého kruhu se dostal Nestrašil, Kořenář potvrdil svou dobrou formu v rámci dnešního utkání, když skvěle zareagoval a zasáhl.
     
    15:36
    Třinečtí nyní pouze odevzdávají kotouč do obranného pásma soupeři a míří za vytouženým střídáním.
     
    15:55
    Vyloučení v týmu HC Oceláři Třinec:
    Adam Smith – 2 min., podrážení.
     
    16:21
    Z vrcholu pravého kruhu vypálil Chlapík, střela byla zablokována jedním z obránců soupeře.
     
    17:18
    Třineckým se podařilo úspěšně vyhodit až za Kořenářovu branku a ušetřili tak další cenné vteřiny svého oslabení.
     
    17:55
    Třinečtí první oslabení dnešního zápasu úspěšně ubránili.
     
    19:06
    Po Formanově přihrávce rukou se hra přesune do středního pásma, kde se bude vhazovat.
     
    19:13
    Skvělou reakci po prohraném vhazování předvedl Kousal, když o kotouč před Mazancem připravil Marinčina a následně mu centimetry chyběly k úspěšnému zakončení bekhendem!
     
    19:58
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Michal Kempný – 2 min., hrubost,
    Vojtěch Mozík – 2 min., hrubost.

    Vyloučení v týmu HC Oceláři Třinec:
    Patrik Hrehorčák – 2 min., hrubost.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je u konce, viděli jsme vyrovnaný hokej z obou stran, na střeleckou listinu se však zatím dokázali zapsat pouze Pražané, když svůj první extraligový gól vstřelil Petr Ton.
     
    Další třetina začíná přibližně v 16:56.
     
    Na ledovou plochu nám již opět nastupují hráči obou mužstev, to značí jediné – druhá třetina je za dveřmi.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:39
    Jeřábkova střela od modré čáry se od Kořenáře odrazila příhodně pro před brankou clonícího Voženílka, který následně o centimetry netrefil odkrytou soupeřovu branku!
     
    21:26
    Ke střele z pravého kruhu se odhodlal Nestrašil, tento pokus se mu však nikterak zvlášť nepovedl a Kořenář tak v relativním klidu zasáhl.
     
    21:58
    I sparťané dokázali úspěšně přežít své první oslabení v zápase.
     
    22:44
    Forman nyní pouze odevzal kotouč do obranného pásma soupeři a sparťané zamířili vystřídat.
     
    23:00
    Z prostoru nad levým kruhem tvrdě příklepem vypálil Krejčík, Mazanec kotouč úspěšně zpacifikoval svou výstrojí.
     
    23:52
    O kotouč oba týmy svádějí tuhé boje v prostoru za brankou Mazance.
     
    24:28
    Prudkým nahozením od modré čáry se Mazance překvapit snažil Irving, třinecký brankář kotouč pohotově ukryl ve své lapačce.
     
    25:01
    Tvrdou Mozikovu ránu z prostoru nad pravým kruhem vyrazil Mazanec pouze nad sebe, následně mohl být rád, že se kotouč odkutálel těsně vede pravé tyčky a nedosáhl na něj ani před brankou postavený Najman!
     
    26:28
    Kundrátkovo nahození od modré čáry tečoval jeden z domácích hráčů tak, že skončilo u levé tyčky branky Kořenáře, následně na dorážku do odkryté branky jen těsně nedosáhl Vrána.
     
    27:07
    5/5
    Sparta právě vstřelila branku!
    S kotoučem na holi nyní branku soupeře objel Roman Horák, aby následně křižnou přihrávkou bezchybně nalezl před branku najíždějícího JANA BUCHTELEHO, který již pouze zakončil do odkryté branky dezorientovaného Mazance! Asistence: Roman Horák, Aaron Irving.
    Buchtele J., Horák R., Irving A., Mužík R., Němeček D.
    Helewka A., Nestrašil A., Cienciala D., Polášek A., Jeřábek J.
     
    29:36
    Po Tonově ztrátě kotouče ve středním pásmu se Třinečtí hnali do situace dva na jednoho, nakonec byl však Čacho o kotouč připraven Irvingem.
     
    30:30
    Další nebezpečná situace pro Spartu, z prostoru mezikruží nyní po sobě stříleli Řepík se Sobotkou, ani jeden však svým pokusem na Mazance nevyzrál.
     
    31:00
    Po individuálním průniku po pravém křídle hledal Nestrašil před branku najíždějícího Voženílka, ne však natolik přesně, aby z toho pro Třinec plynulo střelecké zakončení.
     
    32:36
    Horák se v rámci své akce v obranném pásmu soupeře nedočkal podpory spoluhráčů, Sparta tak o kotouč přišla.
     
    32:52
    Píská se třinecký ofsajd, následovat bude komerční přestávka.
     
    33:21
    Na levém křídle kotouč obdržel nikým nehlídaný Forman, který tak zamířil až před Mazance, třinecký brankář si s jeho následným zakončením poradil a svůj tým tak podržel!
     
    34:47
    Z prostoru levého kruhu velmi nepřesně na sparťanskou branku mířil Roman, kotouč tak skončil až v ochranné síti.
     
    35:13
    Voženílek si s kotoučem na holi sjel na pravé křídlo, aby následně poslal přihrávku před branku Nestrašilovi, ve svém počínání však nebyl nejpřesnější a dal tak možnost Kořenářovi na zásah.
     
    36:48
    Růžička s kotoučem na holi objel sparťanskou branku a dostal se až do levého kruhu, aby následně byl odzbrojen jedním z hráčů soupeře.
     
    38:12
    Chlapík z takřka nulového úhlu nahodil kotouč na Mazancovu branku, brankář Ocelářů se překvapit nenechal a zásahl.
     
    39:10
    Jeřábek se s kotoučem na holi vydal na útočný výlet, když nejprve objel branku soupeře a následně ke skórování vyzval před brankou postaveného Voženílka, ten však opět v souboji s Kořenářem neměl nárok.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina nám přinesla kvalitní výkon zejména ze strany domácích, kteří také po zásluze navýšili své vedení na dvě branky, když se po bezchybné Horákově křižné přihrávce prosadil Jan Buchtele.
     
    Další třetina začíná přibližně v 17:46.
     
    Třetí třetina se blíží. Udrží Sparta své vedení, nebo se po velkém obratu budou radovat Oceláři? Příští minuty napoví.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:20
    Už už to vypadalo, že se Forman dostane k nebezpečnému zakončení před soupeřovým brankovištěm, kotouč mu však nakonec utekl až do rohu kluziště.
     
    40:24
    Vyloučení v týmu HC Oceláři Třinec:
    Martin Marinčin – 2 min., sekání.
     
    40:38
    Chlapík kotouč v útočném pásmu Sparty neudržel, Pražané tak musí začínat novou akci až od Kořenáře.
     
    42:08
    Pražanům se vůbec nedaří udržet se v rámci své přesilové hry v obranném pásmu soupeře po delší časový úsek.
     
    42:24
    Oceláři úspěšně ubránili i své druhé oslabení v rámci zápasu.
     
    42:44
    Mužík napřáhl ke střele z levého kruhu, prudkým pokusem orazítkoval horní tyčku Mazancovy branky! Kotouč následně skončil až v ochranné síti.
     
    44:00
    Skvělý obranný zásah si proti Helewkovi připsal Němeček, když třineckému útočníkovi bezchybně vypíchl kotouč zpod hole.
     
    45:09
    Z prostoru levého kruhu z první vypálil hostující Sikora, Kořenář předvedl rychlý přesun, nakonec však proti střele mířící do boční síťky zasahovat nemusel.
     
    45:35
    Smithovo nahození od modré čáry trefilo Nestrašilovu brusli tak nešťastně, že následně Oceláři přišli o útočné pásmo.
     
    46:00
    Po vyhraném vhazování se na levém křídle kotouče zmocnil Sobotka, aby jej poté předložil před branku Formanovi ten však těsně svou holí minul.
     
    46:34
    Petr Vrána měl nyní snížení na hokejce, když se k němu po neúspěšném Hrehorčákovu zakončení kotouč odrazil přímo před odkrytou branku, třinecký kapitán ale i tak z bezprostřední blízkosti přestřelil!
     
    48:01
    5/5
    Sparta právě vstřelila branku!
    Pražané jdou do trháku! Fantastickou individuální akci nám předvedl FILIP CHLAPÍK, když zpoza branky s kotoučem na holi vyjel až na kraj levého kruhu a střelou částečně z otočky vymetl levý horní růžek branky Mazance. Asistence: Jan Buchtele.
    Chlapík F., Buchtele J., Moravčík M., Horák R., Krejčík J.
    Voženílek D., Nestrašil A., Polášek A., Růžička M., Smith A.
     
    49:18
    Mohlo být definitivně rozhodnuto, před Marinčina se na pravém křídle protlačil Forman, proti jeho následnému zakončení částečně v pádu musel Mazanec tasit pravý beton.
     
    50:36
    5/5
    Třinec právě vstřelil branku!
    Oceláři snižují! Na pravém křídle postavený TOMÁŠ KUNDRÁTEK napřáhl z prostoru od modré čáry a nechytatelně vymetl pravý horní růžek Kořenářovi branky, který tak zároveň přišel o možné čisté konto z tohoto utkání. Asistence: David Cienciala, Petr Vrána.
    Kundrátek T., Cienciala D., Vrána P., Helewka A., Nedomlel R.
    Krejčík J., Moravčík M., Chlapík F., Buchtele J., Horák R.
     
    51:48
    Ke kotouči se v prostoru pravého kruhu dopracoval a následně vystřelil Růžička, tečovaný střelecký pokus skončil těsně vedle levé tyčky sparťanské branky.
     
    53:20
    Krejčíkova střela vyslaná od modré čáry skončila na zadním mantinelu, do protiútoku tak mohli vyrazit Třinečtí.
     
    54:05
    Kempného přízemní nahození od modré čáry se neúspěšně tečovat snažil před brankou postavený Kousal, Mazanec tak měl jednoduchou práci se zásahem.
     
    55:02
    Na středu levého kruhu kotouč přesně obdržel Forman, aby následně svým střeleckým pokusem vysoko přestřelil.
     
    56:00
    Voženílek kotouč z prostoru před brankou poslal na modrou čáru Marinčinovi, tomu následný střelecký pokus vůbec nevyšel.
     
    Dnešní utkání sleduje 15 527 diváků.
     
    56:13
    Vyloučení v týmu HC Oceláři Třinec:
    Martin Marinčin – 2 min., napadání rozhodčích.
     
    57:32
    5/4
    Sparta právě vstřelila branku!
    Je rozhodnuto! Kempný si na modré čáře všiml před brankou dobře postaveného FILIPA CHLAPÍKA, kterému adresoval přesnou nahrávku, aby následně sparťanský útočník z prostoru před před brankovištěm vymetl horní růžek branky! Asistence: Michal Kempný, Vladimír Sobotka.
    Chlapík F., Kempný M., Sobotka V., Řepík M., Krejčík J.
    Vrána P., Dravecký V., Nedomlel R., Jeřábek J.
     
    58:17
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Vojtěch Mozík – 5 min., bitka + 2 min., krosček.

    Vyloučení v týmu HC Oceláři Třinec:
    Daniel Voženílek – 5 min., bitka + 2 min., krosček.
     
    58:25
    Třinečtí ještě pokoušejí risk v podobě hry v šesti hráčích v poli bez brankáře!
     
    59:13
    5/6
    Sparta právě vstřelila branku!
    Pražané pečetí své dnešní vítězství, Najman s Krejčíkem společným úsilím o kotouč obrali Kundrátka, aby následně druhý jmenovaný kotouč před prázdnou branku předložil MIROSLAVU FORMANOVI. Asístence: Jakub Krejčík, Ondřej Najman.
    Forman M., Krejčík J., Najman O., Sobotka V., Irving A.
    Růžička M., Cienciala D., Nestrašil A., Vrána P., Helewka A., Kundrátek T.
     
    Konec zápasu.
     
    Sparťané v rámci třetí třetiny korunovali svůj dnešní výkon, když nakonec svého třineckého rivala porazili v poměru 5:1. Ziskem tří bodů tak zároveň posílili svůj náskok na druhém místě tabulky.
     
    S tímto konstatováním se s vámi pro dnešek loučím a přeji hezký zbytek nedělního večera. (18:28:53)
    Marken.cz

    Jakub Houžvička

    Branky a nahrávky: 7. Ton (Hauser), 28. Buchtele (Horák, Irving), 49. Chlapík (Buchtele), 58. Chlapík (Kempný, Sobotka), 60. Forman (Krejčík, O. Najman) – 51. Kundrátek (Cienciala, Vrána)


    HC Sparta Praha: Kořenář (J. Kovář) – Kempný (A), Mozík, Krejčík, Moravčík, Němeček, Irving – Forman, Sobotka, Řepík (C) – Buchtele, Horák, Chlapík (A) – Konečný, O. Najman, P. Kousal – Ton, Mužík, Hauser.
    Trenér: Pavel Gross

    HC Oceláři Třinec: Mazanec (Kacetl) – Smith, Marinčin, Nedomlel, Kundrátek, J. Jeřábek, Polášek, Mrtka – Voženílek, Nestrašil, M. Růžička (A) – Cienciala, Vrána (C), Helewka – M. Roman, Holinka, Hrehorčák – Dravecký (A), Čacho, Sikora.
    Trenér: Zdeněk Moták

    Rozhodčí: Šír, Hribik – Šimánek, Špůr

    Diváci: 15 527
    bahis siteleri