Muži - Skikros (rozjížďky) 1. V. Öehling Norberg (SWE) (kon.) | Muži - Skikros (osmifinále) (kon.)
Muži - Skikros (čtvrtfinále) (kon.) | Muži - Skikros (semifinále) (kon.)
Muži - Skikros (finále) Vítěz: J. F. Chapuis (FRA) (kon.) | Ženy - Half pipe (kvalifikace) 1. M. Martinodová (FRA) (kon.)
Ženy - Half pipe (finále) Vítěz: M. Bowmanová (USA) (kon.)
konec
Muži - Skikros (semifinále)

Čtvrtek 20.02.2014, 11:25 • Rosa Chutor Extreme Park • Zimní olympijské hry - Akrobatické lyžování
Sledujte:
     
    Z mé strany vše, pojďme rychle na medailové boje a na malé finále, které rozluští otázku 5. – 8. místa. (11:34:19)
     
    Jean Frederic Chapuis, Jonathan Midol, Arnaud Bovolenta a Brady Leman, to je čtveřice, která si to rozdá o tři cenné kovy. Čeká nás také malé finále, v němž se představí Jegor Korotkov, Armin Niederer, Florian Eigler a Filip Flisar.
     
    Semifinále skikrosu mužů skončilo.
     
    2
    Tři Francouzi si zajezdí o finále, do cesty se jim postaví Kanaďan Leman, který byl suverénní i v tomto semifinále. Bovolentovi hrálo do karet, že Flisar upadl hned na začátku. Slovinec si zajezdí malé finále, ostatně jako Eigler.
     
    2
    Leman potvrzuje dominanci i nyní, drží se suverénně na prvním místě. Druhý Bovolenta drží s velkým náskokem druhou pozici před Eiglerem.
     
    2
    Flisar o medaile bojovat nebude! Hned po startu nezvládl jednu z překážek a po tvrdém dopadu spadl.
     
    Připravena je také 2. rozjížďka:

    1. Brady Leman (CAN)
    2. Filip Flisar (SLO)
    3. Arnaud Bovolenta (FRA)
    4. Florian Eigler (GER)
     
    1
    Francie bude mít dva finalisty! Chapuis s Midolem si dojeli pro postup, zajezdí si tak o medaile. Malé finále naopak ke smutku domácích fanoušků zbylo na velmi snaživého Korotkova a Niederera.
     
    1
    Korotkov se snaží, co to jde, ale vedoucí dvojice Francouzů mu stále uniká. Niederer je stále jen na čtvrtém místě.
     
    1
    Francouzi vládnou tomuto heatu i nyní. Midol s Chapuisem jsou na čele, Korotkov ale stále bojuje.
     
    Odstartovala 1. rozjížďka:

    1. Jean Frederic Chapuis (FRA)
    2. Armin Niederer (SUI)
    3. Jegor Korotkov (RUS)
    4. Jonathan Midol (FRA)
     
    Semifinále skikrosu mužů začalo.
     
    Už první rozjížďka čtvrtfinále nabídla velké drama, které přineslo neuvěřitelné rozuzlení. Za chvilku se vrhneme na semifinálové boje, kam postoupili hned tři Francouzi. Ani domácí fanoušci nebudou strádat, postoupil totiž s velkým štěstím Korotkov.
     
    1. rozjížďka:

    1. Jean Frederic Chapuis (FRA)
    2. Armin Niederer (SUI)
    3. Jegor Korotkov (RUS)
    4. Jonathan Midol (FRA)

    2. rozjížďka:

    1. Brady Leman (CAN)
    2. Filip Flisar (SLO)
    3. Arnaud Bovolenta (FRA)
    4. Florian Eigler (GER)
     
    Zlato z Vancouveru bude obhajovat Švýcar Michael Schmid, který ovšem na této olympiádě nepatří k úplným top favoritům, stříbro naopak tehdy získal Rakušan Andreas Matt, který by měl i nyní pomýšlet na příčky nejvyšší. V Soči chybí pouze bronzový Nor Audun Gronvold, který již ukončil kariéru. Zapomínat bychom neměli rovněž na Alexe Fivu ze Švýcarska, Davida Duncana z Kanady či Victora Öehlinga Norberga z Norska.
     
    Trať:

    Skikrosaři budou muset ujet celkem 1250 metrů, čeká na ně celkem osm částí překážek, které jsou vždy rozdělené skokem. Převýšení sjezdovky je 210 metrů, průměrný sklon činí 16%. 25 různých skikrosařských elementů, z toho 9 zatáček, to jsou hrozby závodu v Soči, který, obdobně jako na všech připravených sportovištích, nebude vůbec jednoduchý. "Každý olympijský program či mistrovství světa obsahuje několik speciálních částí," obhajoval složitost této trati Martin Fiala, bývalý česko-německý skikrosař, rodák z Prahy, který spolu s členy lyžařské asociace design a pozici překážek vymýšlel.
     
    Nás pochopitelně může těšit, že se závodu účastní už zkušený skikrosař Tomáš Kraus. Dnes už devětatřicetiletý sportovec vládl této disciplíně především díky výborným startům prakticky neomezeně v jejích prvopočátcích – v roce 2005 vyhrál hodnocení premiérového světového poháru, ve stejném roce se stal také mistrem světa, o rok později vyhrál světový pohár znovu a v roce 2007 se stal podruhé nejlepším na světě. Měl bohužel smůlu, že skikros v jeho nejlepších letech ještě nebyl zařazený na olympiádu v Turíně. Tenhle sport se poprvé objevil až ve Vancouveru, kde Kraus obsadil 11. místo. Kraus může zúročit své dlouhodobné zkušenosti, ale přece jenom se favoritové na medailová umístění hledají v Soči jinde.

    Kraus bohužel skončil už v osmifinále, ve kterém neustál jeden ze soubojů na lokty a po dopadu upadl. S olympijskými hrami, které byly jeho poslední, se tak nerozloučil tím správným způsobem. A v semifinále ho tak neuvidíme.
     
    Po snowboardkrosu, který České republice vynesl zlato Evy Samkové, se tratí plnou překážek, skoků a zatáček vydají také kolegové na lyžích. Skikros měl na programu nejprve kvalifikaci, která určila celkem 32 závodníkům složení osmifinálových rozjížděk. Následovalo čtvrtfinále, teď nás čeká semifinále a poté finále. V každé rozjížďce uvidíme vždy čtyři skikrosaře a do další fáze postoupí jen dva nejlepší. Finálová část je pak rozdělená na "malé" finále, které určí pořadí 4. – 8. místa, a na "velké" finále, kde už se bude bojovat o medaile.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:25.

    Patrik Sandev

    Martin Fiala, Michael Neuenschwander, Edward Sidorchuk
    Statistiky
    1. rozjížďka:

    Jean Frederic Chapuis (FRA) – BF
    Jonathan Midol (FRA) – BF
    Jegor Korotkov (RUS) – SF
    Armin Niederer (SUI) – SF

    2. rozjížďka:

    Brady Leman (CAN) – BF
    Arnaud Bovolenta (FRA) – BF
    Florian Eigler (GER) – SF
    Filip Flisar (SLO) – SF
    bahis siteleri