Sparta Rotterdam – Nijmegen 2:0 (kon.) | Zwolle – Alkmaar 0:2 (kon.) | Eindhoven – Feyenoord 0:1 (kon.)
Heracles – Ajax 0:2 (kon.)
konec
PEC Zwolle
0:2 (0:1)
AZ Alkmaar
Neděle 18.09.2016, 14:30 • MAC³PARK Stadion (Zwolle) • Nizozemská Eredivisie • 6. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Příjemné nedělní odpoledne přeji všem fotbalovým fanynkám a fanouškům, vítejte u textové online reportáže z utkání 6. kola nejvyšší nizozemské soutěže, v jehož rámci se utkají fotbalisté PEC Zwolle a AZ Alkmaar. Utkání má výkop ve 14:30 a jeho průběhem vás bude provázet Lukáš Jasoněk.
     
    PEC Zwolle

    Klubu ze Zwolle vstup do nového soutěžního ročníku Eredivisie vůbec nevyšel, tým trenéra Janse má po pěti odehraných zápasech na svém kontě pouze dva body a nachází se na samém chvostu tabulky. Fotbalisté Zwolle sahali po premiérovém vítězství v předchozím kole, ale do kolen je srazila nařízená penalta v závěru zápasu, díky které Utrecht vyrovnal na konečných 1:1.
     
    AZ Alkmaar

    Po rozpačitém začátku sezony, v němž doma remizoval s Heerenveenem a tím nejtěsnějším možným rozdílem prohrál na hřišti PSV Eindhoven, se Alkmaar výsledkově zvedl a vytvořil si šňůru tří vítězných zápasů, která ho po pátém kole katapultovala na čtvrtou pozici. Azeťáci se navíc mohou pyšnit jednou z nejlepších obran v soutěži, jež inkasovala pouze čtyřikrát.
     
    Úvodní sestavy:

    PEC Zwolle: van der Hart – Schenkeveld, Marcellis, van de Pavert, van Polen – Brama, Hebling de Aguiar – Ehizibue, A. Achahbar, Thomas – Brock-Madsen.
    Náhradníci: Begois, Hauptmeijer – Marinus, Mennig, Mokhtar, Sandler, Holla, Karagunis, Mastour, Evre.

    AZ Alkmaar: Rochet – M. Johansson, van Eijden, Vlaar, Haps – Luckassen, B. Rienstra – Bel Hassani, van Overeem, Souza – Weghorst.
    Náhradníci: Coutinho – M. Seuntjens, Friday, Lewis, Garcia, Til, Ouwejan.

    Rozhodčí: Makkelie – Diks, Steegsta.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop provedli fotbalisté Zwolle, kteří hrají v modrobílých dresech. Hosté zápas odehrají v dresech červené barvy.
     
    3
    Máme za sebou první útok domácích. Ehizibue si na pravé straně povodil Hapse a odcentroval míč do vápna, kde ovšem kralovala připravená defenziva Alkmaaru.
     
    5
    Hosté přišli s odpovědí. Rienstra na pravé straně pokutového území obdržel přihrávku za obranu, ale přes bránícího Thomase nedokázal míč posunout.
     
    6
    Byl z toho roh a po uvedení míče do hry se do zakončení dostal na zadní tyči číhající Luckassen, který však v obležení dvou strážců nedokázal přesně zacílit.
     
    8
    Za křižnou nabídkou postupoval Weghorst, jenomže vyběhnuvší van der Hart byl u míče dříve a před dotírajícím útočníkem ukryl hrací předmět pod sebe.
     
    10
    Vysunutí hráči domácího klubu se vydali napadat rozehrávku svých protivníků, nicméně ukořistit balon se jim nepodařilo
     
    11
    Hosté zůstávají u míče a mohou spřádat útočné plány, teď je pro ně důležité najít způsob, kudy by prošli přes střed hřiště, který pečlivě střeží záložní řada Zwolle.
     
    14
    Bel Hassani hezky prostrčil míč pro Weghorsta, do jehož střeleckého pokusu z mírného úhlu vpadl obránce a odvrátil míč na roh. Po jeho rozehrání se k balonu dostal van der Hart.
     
    16
    V blízkosti středové čáry dostal Thomas tvrdě naloženo a hlavní rozhodčí proto nařídil přímý volný kop ve prospěch PEC Zwolle.
     
    19
    Za dlouhou se vydal dos Santos a po jejím zpracování se natlačil před Barta Schenkevelda (PEC Zwolle), který zatáhl za záchrannou brzdu, načež uviděl žlutou kartu.
     
    20
    K nařízenému přímému volnému kopu se postavil Luckassen, ale do střelecké listiny se nezapsal, neboť z nějakých pětadvaceti metrů poslal balon nad břevno.
     
    22
    Ehizibue kousek od rohu vápna fauloval Hapse a uvidíme tedy další standardní situaci v podání hostujícího klubu.
     
    23
    Centrovaný balon odhlavičkoval van Polen na roh, ale ani z něj hosté nedokázali zahrozit. Naopak rychlý přechod do útoku předvedl Achahbar, avšak ještě před hranicí vápna byl čistým způsobem zastaven.
     
    26
    Alkmaarští měli k dispozici další standardku, ta ale k ničemu nevedla, protože okamžitě po jejím rozehrání se Luckassen provinil útočným faulem, když v náběhu stáhl k zemi van Polena.
     
    29
    Střídání v týmu PEC Zwolle: ze hřiště odchází Ryan Thomas, zjevně zraněného spoluhráče nahradí Youness Mokhtar.
     
    29
    Dirk Marcellis (PEC Zwolle) fauloval svého soupeře po odehrání míče. To neuniklo pozornosti sudího Mekkelieho, jenž domácímu obránci vyměřil žlutý trest.
     
    30
    Na vzdušný pas si za obranou nabíhal Luckassen a z bezprostřední blízkosti vypálil na van der Harta. Předchozí hvizd sudího pro faul ale akci zastavil, takže jakékoliv vzrušení bylo zbytečné.
     
    33
    V první větší šanci zápasu se objevil dos Santos! Gólman van der Hart nedosáhl na míč po centru zprava a ten dopadl až k nohám dos Santose, který měl tu smůlu, že z bezprostřední blízkosti trefil pouze strážce zwolleské svatyně.
     
    34
    Za nesportovní chování inkasoval Iliass Bel Hassani (AZ Alkmaar) žlutou kartu.
     
    35
    Stejný hráč se posléze postavil k rozehrávce rohového kopu, ale míči dal podstatně větší razanci, než by potřeboval a hrací předmět doskákal až za postranní čáru. Domácí provedou vhazování.
     
    38
    Momentálně se balon nachází na kopačkách fotbalistů Zwolle, ti kombinační souhrou na útočné půlce hledají skuliny v defenzivě svých protivníků.
     
    40
    Podél pravé lajny se rozeběhl Achahbar, ale velmi rychle se k němu přiblížil Haps a svého soka v souladu s pravidly odstavil od míče.
     
    41
    Ridgeciano Haps (AZ Alkmaar) podrazil rozběhnutého Ehizibueho a prohlédl si žlutý kartonek.
     
    43
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Po nakrátko rozehraném rohovém kopu se před pokutovým územím dostal k míči Rienstra, jeho prudká střela byla uvnitř velkého vápna zastavena, ale odražený balon se objevil na kopačce WOUTA WEGHORSTA, který se ve skrumáži zorientoval velmi rychle a van der Harta prostřelil přízemním pokusem.
    43. Wout WEGHORST - 0:1
     
    45
    V úvodním dějství byla nastavena jedna minuta.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    AZ Alkmaar podle předpokladů disponoval výraznou územní převahou a měl také více ze hry. Domácí hráli ze zabezpečené obrany a tato taktika jim dlouho vycházela, brankáře van der Harta propálil až těsně před přestávkou Weghorst.
     
    Hlavní aktéři už se vracejí zpět na hrací plochu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    O poločasové přestávce proběhlo střídání v týmu PEC Zwolle: do druhé půle nenastoupil Gustavo Hebling de Aguiar, nahradil ho totiž Danny Holla.
     
    48
    Na levém křídle se uvolnil prostor před Rienstrou, ten si ale v útočné fázi počínal příliš zbrkle a pouze odevzdal míč na kopačky svých soupeřů.
     
    49
    Hosté zanedlouho podnikli další ofenzivní tažení, které velmi nepřesným střeleckým pokusem zakončil van Overeem.
     
    51
    Pěkná kombinační souhra byla k vidění na opačné straně hřiště, kde Brama vybojoval míč pro Achahbara. Ten si narazil míč s Brock-Madsenem a pokusem zpoza vápna prověřil pozornost Rocheta.
     
    53
    Bel Hassani chytrou a hlavně účelnou patou uvolnil dos Santose, jenž si balon potáhl osou hřiště a kolem obránce nebezpečně vystřelil. Jeho projektil mířil do horní části brány a van der Hart míč konečky prstů vytěsnil nad břevno.
    53. Dabney dos Santos Souza (ALK)
     
    55
    O chvíli později se Alkmaar vytvořil další obrovskou příležitost k navýšení vedení! Na levém okraji vápna Vlaar obešel van Polena a svou technickou střelou orazítkoval horní konstrukci brány.
     
    58
    PEC Zwolle je už poměrně dlouhou dobu v pozici bránícího se mužstva a těžko se vymaňuje ze sevření hostů.
     
    61
    Až teď si Holla hledal cestu do pokutového území a těsně před jeho hranicí ho jen za cenu žluté karty podrazil Mattias Johansson (AZ Alkmaar).
     
    62
    Do role exekutora standardní situace se postavil sám faulovaný Holla a obstřelem bránící zdi nechal vyniknout Rocheta, který technický pokus směřující k levé tyči vyrazil právě do své brankové konstrukce.
    62. Danny Holla (ZWO)
     
    63
    Na opačné straně si trochu místa pro střelu udělal Bel Hassani a jeho skákavý pokus musel van der Hart zkrotit nadvakrát.
     
    65
    Ben Rienstra (AZ Alkmaar) zcela zbytečně fauloval přímo ve středovém kruhu a obdržel žlutou kartu.
     
    66
    Na hlavě Marcellise přistál míč po nabídce z přímého volného kopu, domácí hráč ale nedokázal srovnat svá mířidla a vypálil mimo cílené zařízení.
     
    67
    Třetí a zároveň poslední střídání v týmu PEC Zwolle: ze hřiště odchází Kingsley Ehizibue, přichází Wouter Marinus.
     
    69
    O vyrovnání se pokusil Holla, jenomže jeho pumelice ze střední vzdálenosti se mezi tři tyče nevešla.
     
    71
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Joris van Overeem, přichází Guus Til.
     
    72
    Bel Hassani vnikl zprava do šestnáctky, před ním se zjevil obránce, kterého se Maročan snažil oklamat kličkou, ta se mu ale vůbec nepovedla a balon opustil vymezený prostor hracího pole.
     
    74
    Hra se přesunula doprostřed hřiště.
     
    76
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: zatímco hřiště opouští Iliass Bel Hassani, opačným směrem míří Mats Seuntjens.
     
    78
    Brock-Madsen uvnitř vápna obdržel přihrávku, v nevýhodné pozici ale raději adresoval míč lépe postavenému Schenkeveldovi, který z úhlu zamířil vysoko nad břevno.
     
    79
    Možnost střídání vyčerpal už také AZ Alkmaar: odpracováno má Dabney dos Santos Souza a své fotbalové dovednosti přijde předvést Thomas Ouwejan.
     
    82
    Azeťáci mohli zahrozit z rohového kopu. Míč po centru z něj přilétl na hlavu Weghorsta, ten ovšem ze záklonu poslal hrací předmět nad horní část branky.
     
    83
    Ofenzivní akce hostů skončila ofsajdem, v němž byl přistižen Weghorst.
     
    85
    Po precizní přihrávce se za defenzivou Zwolle objevil Haps, a přestože se mu na záda pověsil vracející se obránce, postupoval na vyběhnuvšího van der Harta. Pojistku na úvodní gól ale nepřidal, v obrovské šanci totiž obstřelil jak gólmana, tak i bránu.
     
    87
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    GUUS TIL se po patnácti minutách na hřišti odvděčil svému trenérovi tím nejlepší možným způsobem. Z hranice velkého vápna vyprodukoval nechytatelný křižný pokus, který zapadl přesně k levé tyči. Tento gól je pro Alkmaar určitě uklidňující.
    87. Guus TIL - 0:2
     
    90
    Nad rámec řádné hrací doby byly nastaveny tři minuty.
     
    90+2
    Ofsajd Zwolle.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    AZ Alkmaar potvrdil roli favorita a ze hřiště PEC Zwolle si po výhře 2:0 odveze všechny body. Zwolle tak nedokázalo vyhrát ani v šestém utkání, zatímco Alkmaar prodloužil svou vítěznou šňůru už na čtyři duely. (16:23:14)

    Lukáš Jasoněk

    Branky: 43. Weghorst, 87. Til

    Karty:   19. Schenkeveld (ZWO), 29. Marcellis (ZWO) – 34. Bel Hassani (ALK), 41. Haps (ALK), 61. M. Johansson (ALK), 65. B. Rienstra (ALK)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 2:6. Střely mimo: 4:7. Rohy: 0:11. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 12:14.
    PEC Zwolle: van der Hart – Schenkeveld, Marcellis, van de Pavert, van Polen – Brama, Hebling de Aguiar (46. Holla) – Ehizibue (67. Marinus), A. Achahbar, Thomas (29. Mokhtar) – Brock-Madsen.
    Náhradníci: Begois, Hauptmeijer – Marinus, Mennig, Mokhtar, Sandler, Holla, Karagunis, Mastour, Evre.

    AZ Alkmaar: Rochet – M. Johansson, van Eijden, Vlaar, Haps – Luckassen, B. Rienstra – Bel Hassani (76. M. Seuntjens), van Overeem (71. Til), Souza (79. Ouwejan) – Weghorst.
    Náhradníci: Coutinho – M. Seuntjens, Friday, Lewis, Garcia, Til, Ouwejan.

    Rozhodčí: Makkelie – Diks, Steegsta
    bahis siteleri