Heerenveen – Zwolle 1:1 (kon.) | Heracles – Ajax 1:0 (kon.) | Feyenoord – Graafschap 4:0 (kon.)
Venlo – Willem II 2:1 (kon.)
konec
Feyenoord Rotterdam
4:0 (1:0)
BV De Graafschap
Sobota 09.02.2019, 20:45 • De Kuip, Rotterdam • Nizozemská Eredivisie • 21. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Dobrý večer, ještě jednou Vás zdravím u sledování přímého přenosu z 21. kola nizozemské Eredivisie, v rámci něhož se střetne třetí a sedmnáctý tým soutěže, tedy Feyenoord Rotterdam a BV De Graafschap. Domácí budou na svém stadionu velkými favority, ovšem jak se dále dočtete, nemusí to být tak jasné, jak se při pohledu na tabulkové postavení zdá.
     
    Feyenoord Rotterdam
    Proč volíme před startem zápasu opatrnost s označováním papírového favorita? Předevšímu kvůli ne zcela ideálnímu startu "jarní" části ze strany Feneyoordu. Z posledních třech kol získal klub založený v roce 1908 jen tři body, přičemž podlehl 1:2 Excelsioru a 1:3 Zwolle. Doma je to však úplně jiná paráda, což by se mohlo (a mělo) projevit i v sobotu. V této statistice patří rotterdamským fotbalistům druhé místo a v dosavadním průběhu soutěže zde padli pouze jednou. Poradí si i s De Graafschapem?
    Zapříčinit by se o to mohl Robin van Persie, nejznámější to jméno v kádru Feyenoordu. Ten je s jedenácti trefami nejlepším střelcem.
     
    BV De Graafschap
    Celek z města Doetinchem se v posledních třech zápasech dokázal vzchopit a z posledního místa tabulky se probojoval o jednu příčku vpřed. Na této cestě překonal Sittard (5:1) a Bredu (3:0), naopak podlehl Excelsioru (0:2). Modrobílí touží po záchraně, aby se však tento cíl naplnil, budou muset pravidelně sbírat body. Zatím jich mají na kontě jen 18, což pochopitelně na jistotě nepřidává. Hosté mohou vycházet z posledního vzájemného zápasu s Feyenoordem, který na svém stadionu ovládli v poměru 2:0.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Feyenoord Rotterdam: Vermeer – St. Juste, van Beek, Cuco Martina, Verdonk – Clasie, Toornstra, Vilhena – S. Berghuis, van Persie (C), Sam Larsson.
    Náhradníci: Ten Hove, Delle – Ayoub, Geertruida, N. Jörgensen, Kokcu, Nieuwkoop, Sinisterra, van der Heijden, Vente, Wehrmann.

    BV De Graafschap: Jurjus – Owusu, Straalman, Nieuwpoort, Ligeon – Olijve, Matusiwa, El Jebli – F. Narsingh, Benschop, Burgzorg.
    Náhradníci: N. Bertrams, Rondeel – E. Bakker, Klaasen, Huntelaar, Serrarens, van Doorn, van Mieghem..
     
    Oba týmy už jsou nastoupeny na hrací ploše, stadion je zaplněný, za malou chvíli hlavní rozhodčí Lindhout zahájí utkání. Výkop mají hosté.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Utkání bude jistě doprovázet výborná atmosféra, slyšet jsou fanouškovské tábory z obou stran. Domácí zatím kombinují s míčem na své vlastní polovině.
     
    2
    K míči se poprvé v utkání dostali hosté a kombinují v zadních řadách. Na polovině hřiště vybojoval Matusiwe první faul.
     
    3
    Jinak je zatím úvod utkání velmi opatrný, neviděli jsme náznak kolmé přihrávky nebo nakopávaného míče na středové útočníky.
     
    4
    Stále stejný příběh. Domácí drží míč a hosté jsou zatažení na vlastní polovině.
     
    5
    Švédský útočník Larsson se rozběhl po levém křídle, v pokutovém území padl k zemi po souboji s Ligeonem, ale píšťalka rozhodčího zůstala němá.
     
    5
    El Yebli byl na útočné polovině rovněž zastaven čistě, hra pokračuje a Feyenoord se žene dopředu.
     
    6
    Toornstra neudržel míč v souboji s obranou hostů, stále čekáme na první střelu a spíše než předvedenou hru si můžeme užívat chorály na zaplněných tribunách.
     
    8
    Rotterdamským se zatím nedaří do hry zapojit snajpra Van Persieho, ten je hostující obranou pevně střežen.
     
    8
    Nyní se Toornstra s Van Persiem pokusili o rychlou výměnu míče, ale byli zastaveni. Brankáři doposud neměli žádnou práci, vše podstatné i nepodstatné se odehrává uprostřed hřiště.
     
    10
    Tentokrát hosté z Doetinchemu při bránění zaspali a míč propadl přes celou šířku pokutového území až na St Justeho, který stál na zadní tyči, ale letící míč netrefil ideálně. V ohrožení byli spíše diváci na tribunách, než gólman Jurjus.
     
    12
    Hosté měli šanci na rychlý brejk, ale celou situaci promeškali. Nakonec z toho přeci jen pramenilo zakončení Burgzouga, které však nemělo šanci na úspěch.
     
    13
    Van Persie chtěl prostrčit míč do pokutového území na Larssona, ale přihrávka neměla dostatečnou razanci.
     
    14
    První velká šance dnešního zápasu. St Juste předvedl krásný útočný výlet po pravém křídle, přihrávkou do druhé vlny následně našel Vilhenu, který dělovkou trefil prostor, kde stál připravený Jurjus. V hledišti to jen zahučelo.
     
    16
    Domácí si trochu zahrávali s ohněm, ale jejich riskantní přihrávky v blízkosti velkého vápna za přítomnosti napadajících hostujících hráčů dopadly dobře.
     
    18
    Centr Vilheny z levé strany odvrací do bezpečí Straalman, zdá se však, že Feyenoord se snaží převzít iniciativu a jako první otevřít skóre utkání.
     
    19
    Celek z Doetinchemu je stále zatažený na své polovině s plným počtem hráčů a čeká a čeká...
     
    20
    Larsson se uvolnil na levé straně a rozhodl se vypálit, jeho rána však míří daleko mimo branku.
     
    21
    Kontr hostů byl nakonec nebezpečnější, než se zdálo. Verdonk ve snaze napálit míč co nejdál trefil Ligeona, od kterého se odrazil velkou rychlostí směrem na branku Feyenoordu, ovšem Vermeera neohrozil.
     
    23
    Fantastický zákrok Jurjuse! To byla opravdová gólmanská paráda. Přestože jeden z hostujícíh hráčů ležel na trávníku, domácí pokračovali v útočném snažení a na hlavu Berghuise přiletěl nádherný centr. Útočník domácích už se skoro radoval z gólu, když mu tento pocit zmařil Jurjus, který vytasil svou pravou nohu a zamezil gólu.
     
    25
    Na hřišti dlouho ležel El Jebli, ale nakonec se přeci jen postavil a po chvilce mimo hřiště se vrací na místo činu.
     
    26
    Hosté kombinují poblíž velkého vápna. El Jebli vystřelil po zemi, ale jeho pokus byl zblokován. Z následné situaci však vzešel faul na Burgzouga a De Graafschap má k dispozici zajímavou standardní situaci zhruba z 25 metrů.
     
    28
    Do střely se nádherně položil El Jebli, povedlo se mu dostat míč přes zeď, ale o kousek minul pravou tyč.
     
    28
    Feyenoord právě vstřelil branku!
    Krásná kombinace domácích končí prvním gólem zápasu. Chvíli se zdálo, že celou situaci Feyenoord až moc překombinoval, ale od Berghuise a Van Persieho se míč dostal až na hranici pokutového území, kde se ho ujal TONNY VILHENA a přízemní střelou i s pomocí bránícího Matusiwy skóruje.
    28. Tonny VILHENA - 1:0
     
    31
    To je samozřejmě voda na mlýn pro favorita dnešního utkání, který nyní může hrát v klidu a daleko sebevědoměji.
     
    32
    Série přihrávek na straně Feyenoordu tentokrát takový úspěch nepřinesla, míč se nesnesl na hlavu hlásícího se Van Persieho.
     
    33
    A Rotterdam nebyl daleko od druhé branky. Larsson si to od postranní čáry namířil až k Juriovi, střílel k protější tyči, avšak gólman hostů si připsal další pěkný zákrok.
     
    35
    St Juste prokázal svou rychlost a opět se snažil prokličkovat po pravé straně. Vzal si však až příliš velké sousto a obrana jej dokázala zastavit.
     
    37
    Z tohoto mráčku nezaprší. Centr St Justeho z pravé strany nenašel adresáta a De Graafschap může rozehrávat od vlastní branky.
     
    37
    Modrobílým chybí při hře s míčem větší přesnost a momentálně se mohou prodrat dopředu.
     
    38
    Žlutou kartu dostává Charlison Benschop (BV De Graafschap).
     
    39
    Van Persie v náběhu zastaven Nieuwpoortem, Feyenoord vhazuje v blízkosti branky De Graafschapu.
     
    41
    Z celé situace však nic nevytěžil a nyní kombinují s míčem modrobílí. Podaří se jim ještě do poločasu srovnat?
     
    42
    Dlouhé a vysoké míče na Benshopa zatím nevypadají jako ideální řešení.
     
    42
    Vilhena se snažil oslovit na levé straně Toornstru, ale křižné přihrávka nebyla dostatečně přesná.
     
    44
    Další útočné snažení je zastaveno nepřesností ze strany Berghuise.
     
    45
    V závěru poločasu chtěli s ještě jedním pokusem přispěchat hosté. El Jebli udržel míč, z čehož pramenil Narsingův centr do vápna. Následuje rohový kop.
     
    45
    Naděje hostů zastavuje útočný faul Olivjeho, který svého soupeře povalil na zem jako zápasníka v ringu.
     
    45
    Rozhodčí nastavil jednu minutu nad rámec základní hrací doby. Uvidíme ještě nějakou šanci?
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Žádná další příležitost nepřišla, a tak po pětačtyřiceti minutách vede favorit dnešního utkání 1:0, když se ve 28. minutě prosadil Tonny Vilhena, jehož dělovku z hranice vápna tečoval do vlastní branky Matusiwa. Feyenoord byl během prvního poločasu aktivnějším týmem a vede zaslouženě. Kromě Vilheny mohl skórovat ještě Berghuis i Larsson, ale jejich šance zlikvidoval hostující gólman, jenž tak stále drží svůj tým nad vodou. Uvidíme, co nám přinese druhý poločas, který startuje zhruba ve 21:46.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhý poločas začal beze změn na jedné či druhé straně, rozehrává Feyenoord.
     
    46
    Narsingh držel míček na pravém křídle a hledal některého ze spoluhráčů, ale nikdo se mu nenabízel, a tak přišla ztráta míče.
     
    47
    Feyenoord mohl podruhé v utkání skórovat! Berghuis si krásně poradil s obráncem na hranici brankové čáry a naservíroval míč do ideální pozice Van Persiemu, který měl před sebou prázdnou branku, ale přestřelil ji.
     
    49
    Přenesení hry se rotterdamským fotbalistům nevyvedlo, po nepřesném pasu zabrzdil Berghuis Burgzorga pouze za cenu nedovoleného zákroku.
     
    50
    Domácí zvolili házenkářský způsob obléhání branky, Van Persie rozdával míče na jednu či druhou stranu, až se k zakončení dostal Berghuis, který značně přestřelil.
     
    51
    Vilhena měl před sebou dostatek prostoru na centr, ten se mu však vůbec nepovedl a přeletěl nad všemi přítomnými.
     
    52
    Feyenoord právě vstřelil branku!
    Střela Larssona z pravé strany ještě gólem neskončila, ale míč se po souboji odrazil k CALVINU VERDONKOVI, který bez problémů zavěsil k pravé tyči. Obrana hostů si nepočínala dostatečně důrazně a dopřála Feyenoordu několik šancí.
    52. Calvin VERDONK - 2:0
     
    54
    Feyenoord právě vstřelil branku!
    A domácí okamžitě přidávají další hřebíček do rakve. Larsson rozjel útočnou akci a vyzval ke skórování JEREMIAHA ST JUSTE, který nekompromisně zamířil k levé tyčce.
    54. Jerry St. Juste - 3:0
     
    57
    Hosté se snaží o korekci skóre, centr Owusua letěl do offsidového postavení.
     
    59
    Po souboji s El Jeblim zůstal na hřišti ležet Vilhena, který se nemůže postavit na vlastní nohy, a tak je hra momentálně zastavena. Uvidíme, zda bude potřebovat střídání.
     
    60
    Vilhena se vrací do hry a domácí mohou pokračovat v klidné kombinaci na útočné polovině.
     
    61
    Benschop zpracoval vysoký centr a hledal Burgzorga, jenže jeho pas postrádal přesnost.
     
    61
    Rozpadlá obrana hostů mohla inkasovat počtvrté. Matusiwa trestuhodně ztratil míč při rozehrávce a dopředu se hnal Berghuis, kterého vychytal pravou nohou Jurjus. S jistotou můžeme říci, že brankář hostů je zatím nejlepším hráčem De Graafschapu.
     
    63
    Feyenoord právě vstřelil branku!
    Tak to byla fotbalová paráda. Clasie centrem z pravé strany oslovil JENSE TOORNSTRU, který jen nastavil hlavu a zamířil k protější tyči za bezmocného Jurjuse.
    63. Jens TOORNSTRA - 4:0
     
    63
    Střídání v týmu Feyenoord Rotterdam: ze hřiště odchází Robin van Persie, přichází Nicolai Jörgensen.
     
    66
    Na druhé straně Narsingh neustál souboj s obránci Feyenoordu a přišel o míč. Ze strany De Graafschapu už to je jen zmar. Na útočné polovině to tak špatné není, ale obrana skutečně hoří.
     
    67
    Favorit si s přehledem kráčí za vítězstvím a fanoušci hostů jsou momentálně jako opaření.
     
    67
    Dánský útočník Jörgensen byl u centru trochu později než Jurjus, který míč zachytil do rukavic. Dnes si na práci rozhodně nemůže stěžovat.
     
    68
    Benschop si našel cestu k centru Owusua, v těžké pozici tísněný obráncem ale přestřelil.
     
    69
    Střídání v týmu BV De Graafschap: ze hřiště odchází Furdjel Narsingh, přichází Fabian Serrarens.
     
    70
    Feyenoord s přehledem kombinuje uprostřed hřiště, ale nechybí mu ani útočné choutky.
     
    71
    Za hlavu se nyní chytá St Juste, který mohl přidat svůj druhý gól, ale dobře proti němu vystoupil Jurjus a vychytal jej.
     
    72
    Střídání v týmu Feyenoord Rotterdam: ze hřiště odchází Calvin Verdonk, přichází Yassin Ayoub.
     
    74
    Mezi střelce se mohl zapsat i Jörgensen, který perfektně zpracoval míč na velkém vápně, otočil se a zakončil, na poslední chvíli jeho pokus zblookoval Straalman mimo tři tyče.
     
    75
    Vilhena chtěl vysunout Jörgensena do úniku, ale tomu chyběl krok, aby mohl něco vymyslet.
     
    75
    Střídání v týmu BV De Graafschap: ze hřiště odchází Frank Olijve, přichází Erik Bakker.
     
    76
    Larsson si udělal prostor na levé straně, obránci se k němu příliš neměli a raději si nechávali odstup. Švédský útočník vypálil zpoza vápna, ale pouze doprostřed branky.
     
    77
    Vilhena hledal někoho v pokutovém území, ale tentokrát bezúspěšně. Feyenoord však nepolevuje a snaží se bavit diváky předvednou hrou.
     
    77
    Ayoub prověřil připravenost Jurjuse, který byl u pravé tyčky včas a s letícím míčem neměl sebemenší trable.
     
    78
    Další gól byl na spadnutí. Berghuis krásně kroutil míč z pravé strany, Jurjus jej vyrazil přímo na nohu Vilheny, který v pádu míjí.
     
    79
    Střídání v týmu Feyenoord Rotterdam: ze hřiště odchází Sam Larsson, přichází Orkun Kokcu.
     
    80
    Hosté už by si nejraději přáli, kdyby rozhodčí předčasně odpískal konec, ještě však budou muset deset minut vydržet.
     
    81
    Ještě více je mohl zchladit Jörgensen, který hlavičkoval sám za obranou, ale mířil přímo doprostřed branky.
     
    82
    Vermeer mohl být připraven o čisté konto. Owusu centroval z pravé strany na nohu Serrarense, který z bezprostřední blízkosti přestřelil. Až si říkám, jestli je to vůbec možné.
     
    84
    Vilhena v náběhu povalil na zem Burgzorga a je mu odpískán útočný faul.
     
    85
    Toornstra zůstal za obranou v offsidovém postavení a rozhodčí opět přerušuje hru. Hosté mohou podniknout útočnou akci a ještě alespoň trochu zkorigovat skóre. Je však jasné, že po dvou výhrách z posledních tří utkání tentokrát odejdou poraženi.
     
    87
    Van Mieghem střílel po přesném pasu od Serrarense, ale jeho pokus neměl dostatečnou razanci a Vermeer si s ním hravě poradil. Dnes by rád chtěl udržet čisté konto. Zbývá mu na to už jen zhruba šest minut.
     
    88
    Avšak sám si dokázal zavařit. Míč si dal trochu dále od nohy a musel výrazně zrychlit, aby u něj byl dříve než soupeř. Nakonec to však zvládl.
     
    89
    Centr z levé strany ukryl do svého náručí Vermeer, jenž okamžitě rozehrává. Nutno říci, že Feyenoord si ale v posledních minutách zahrává.
     
    90
    Dva úspěšné bloky hostující obrany. Nejprve proti Jörgensenovi a poté taky proti pokusu Clasieho.
     
    90
    Rozhodčí nastavil tři minuty nad rámec základní hrací doby. Na bodovém rozložení už se určitě nic nezmění.
     
    90+1
    Skóre se však stále pohnout může. Opět u toho byl Jörgensen, který je po svém příchodu na hřiště velmi aktivní, ale střelecká přesnost mu zatím chybí.
     
    90+3
    Tečku za tímto zápasem udělal Berghuis, který zpoza vápna míjí.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 69 % : 31 %.
    Střely na branku: 16:2. Střely mimo: 8:5. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 6:7.
     
    Hra na jednu branku. Tímto jednoduchým způsobem by se dal popsat celý druhý poločas, ve kterém měl Feyenoord jasně navrch a během deseti minut přidal tři góly, které znamenaly pohodové vedení. Za Rotterdamské se nejdříve prosadil po odraženém míči Verdonk, další branky pak přidali pohotovou střelou St Juste a hlavičkou Toornstra. Domácí si dělali takřka co chtěli a nutno uznat, že obrana hostů jim k tomu nabídla široké pole působnosti. O tom, jak bylo utkání jednoznačné, svědčí i statistiky, na které se můžete podívat níže. Feyenoord zůstává v tabulce na třetím místě, naopak De Graafschapu patří předposlední pozice.
     
    To je ode mě vše, děkuji za pozornost a přeji krásný zbytek večera. (22:42:17)

    Tomáš Kopecký

    Branky: 28. Vilhena, 52. Verdonk, 54. St. Juste, 63. Toornstra

    Karty:   38. Benschop (GRA)


    Držení míče: 69 % : 31 %.
    Střely na branku: 16:2. Střely mimo: 8:5. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 6:7.
    Feyenoord Rotterdam: Vermeer – St. Juste, van Beek, Cuco Martina, Verdonk (72. Ayoub) – Clasie, Toornstra, Vilhena – S. Berghuis, van Persie (C) (63. N. Jörgensen), Sam Larsson (79. Kokcu).
    Náhradníci: Ten Hove, Delle – Ayoub, Geertruida, N. Jörgensen, Kokcu, Nieuwkoop, Sinisterra, van der Heijden, Vente, Wehrmann.

    BV De Graafschap: Jurjus – Owusu, Straalman, Nieuwpoort, Ligeon – Olijve (75. E. Bakker), Matusiwa, El Jebli – F. Narsingh (69. Serrarens), Benschop, Burgzorg.
    Náhradníci: N. Bertrams, Rondeel – E. Bakker, Klaasen, Huntelaar, Serrarens, van Doorn, van Mieghem.

    Rozhodčí: Lindhout – de Nas, Siebert
    bahis siteleri