Česko – Rusko 4:3 (kon.) | Švýcarsko – Kazachstán 5:3 (kon.) | Švédsko – Finsko 3:2 (po pr.)
Kanada – USA 6:4 (kon.)
konec
Kanada
6:4 (0:2, 3:0, 3:2)
USA
Čtvrtek 26.12.2019, 19:08 • Ostravar Aréna, Ostrava (kapacita: 10 004 míst) • Mistrovství světa do 20 let • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Zámořské derby na juniorském šampionátu nakonec přineslo naprosto vše, byla to dokonalá reklama na hokej. Zvraty, fantastické akce a ukázka mistrovského umění lídrů obou týmu. Američané sice zvládli dotáhnout během třetí třetiny dvoubrankový náskok, jenomže Alexis Lafreniere, zřejmě největší hvězda šampionátu, předvedla své brilantní dovednosti. Jeho brzká gólová reakce v 57. minutě nakonec přinesla Kanadě nesmírně důležité tři body. Právě Kanaďané nicméně ,musí brát start zámořského derby za veliké varování, USA je totiž přes dvacet minut jednoznačně přehrávaly. Utkání ovšem dokázalo, že diváci na letošním šampionátu se mají ještě na co těšit. Ode mě je to Ostravy pro dnešek vše, přeji hezký zbytek čtvrtečního večera. (21:41:00)
     
    Nejlepší hráči utkání: Alexis Lafreniere (Kanada) – Shane Pinto (USA)
     
    Střely na branku celkem: Kanada – USA 32:32
     
    Střely na branku ve 3. třetině: Kanada – USA 8:14
     
    Konec zápasu.
     
    59:44
    Američané se ještě snaží o zkomplikování závěru hráčům s javorovými listy na hrudi, jenomže už je zřejmé, že tato snaha moc výsledků nepřinese. Kanaďané hrají už dost takticky a nechtějí si nechat ujít vítězství.
    58:50 Raphael LAVOIE - 6:4
     
    58:50
    Kanada právě vstřelila branku!
    Zřejmě jsme se dočkali rozhodující branky utkání! Po americké chybě na modré čáře se totiž RAPHAEL LAVOIE rozjel vstříc opuštěné kleci USA a bez zbytečných nervů pouze zavezl puk za brankovou čáru. Kanadští fanoušci startují vítěznou euforii. Asistence: Alexis Lafreniere.
     
    58:18
    Američané hrají bez brankáře!
     
    58:14
    Americký kouč Scott Sandelin si vybírá oddechový čas!
    56:49 Alexis LAFRENIERE - 5:4
     
    56:49
    Kanada právě vstřelila branku!
    Zámořské derby nabízí neuvěřitelný příběh! Po pár sekundách hry od vyrovnání se totiž iniciativy ujal ALEXIS LAFRENIERE, který je přirovnáván k Sidneymu Crosbymu a favorizován na jedničku draftu 2020. Jeho únik a blafák do bekhendu znemožnil Knightovi předvést jeho schopnosti. Bez asistence.
    56:42 Shane PINTO - 4:4
     
    56:42
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Drama je tady! Američané se přeci jen dočkávají vyrovnání, když se kanadským mladíkům nepodařilo pohlídat SHANA PINTA, který pouze trefil puk přímo do sítě. Nutno ovšem vyzdvihnout i geniální nahrávku Robertsona, jež byla na setinu sekundy přesná. Asistence: Nicholas Robertson.
     
    56:15
    Američané mají další možnost přesilovky, když po střetu v rohu kluziště na kanadské obranné třetině byl vyhodnocen jako faulující Ty Dellandrea (CAN), který zřejmě trefil útočícího hráče hokejkou.
     
    Dnešní utkání sleduje 8693 diváků.
     
    55:00
    Byfield se vrací na hrací plochu, Američané svou šanci na využití přesilové hry v pravý moment nezužitkovali.
     
    54:54
    Bobby Brink nebyl daleko vyrovnání! Jeho úprk z pravé strany totiž byl příliš rychlý na bránící hráče, nakonec tak musel v brankovišti zakouzlit až Daws. Kanaďané přežili další těžkou chvíli.
     
    54:31
    Liam Foudy zkusil přechytračit bránícího amerického mladíka blafákem mezi nohama, jeho prostrkávačka ovšem byla příliš dlouhá. U puku byl dříve Knight, který jej odpálil mimo dosah Kanaďana.
     
    53:42
    První nápor Američanů se příliš nevyvedl, Oliver Wahlstrom tak musí spěchat až do středního pásma. Nahrávka na jeho hůl byla totiž kanadskými beky vypíchnuta.
     
    53:00
    Další zvrat je tady, Američanům se v této chvíli totiž nabízí přesilovka. Po hře vyoskou holí je vyloučen Quinton Byfield (CAN).
    52:45 Nicholas ROBERTSON - 4:3
     
    52:45
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Nic ještě není rozhodnuto! Nenápadná akce amerických řad v podání NICHOLASE ROBERTSONA totiž skončila kontaktní trefou. Autor třetí trefy USA se dostal na ose hřiště ke střelbě přes bránícího hráče, přesto se dokázal trefit nad vyrážečku Dawse. Bez asistence.
    50:47 Barrett HAYTON - 4:2
     
    50:47
    Kanada právě vstřelila branku!
    Kanadské ochozy bouří! Pokračování červeného tsunami nastartoval BARRETT HAYTON, který se dostal na levé straně při kanadském brejku do ideální pozice, z níž mu stačilo při střelbě z první trefit jen prostor mezi třemi tyčemi. A opravdu – Knight na jeho dělovku do protipohybu nestačil zareagovat. Fantastickou přihrávku si připsal znovu opěvovaný Lafreniere, který jen poněkolikáté dokázal svou proklamovanou hokejovou genialitu. Asistence: Alexis Lafreniere, Joseph Veleno.
     
    50:08
    Veleno předvedl fantastickou ekvilibristickou podívanou s hokejkou. Trojité zamíchání pukem ale bylo rázně přerušeno, když Spencer Stastney (USA) zatáhl za záchrannou brzdu. Kanadu čeká další přesilovka, v níž je neuvěřitelně dnes nebezpečná.
     
    49:11
    A Knight znovu zasahuje! Tentokráte utnul rychlý brejk Kanady mířící přes osu kluziště, jeho práce na ledě je opravdu skvostná. Těžkým zákrokem zachránil svůj tým od další pohromy.
     
    48:43
    Raphael Lavoie a Akil Thomas pořádně zatápěli americké defenzívě, nicméně k pořádnější pozici pro střelbu se nedostali. Po delším kroužení kolem brány nakonec prvně zmíněný vypálil, tečovanou ránu si ale našel Knight ve skrumáži ležících těl.
     
    47:41
    Raphael Lavoie se dostal k propadlému kotouči a jen těsně minul americkou branku! Knight se po jeho bombě jen bezmocně ohlédl, USA přežily další klinickou smrt.
     
    47:33
    I Knight se nyní musel pořádně otáčet, když se k němu dostala dalekonosná bomba od Bahla. Na řadě je komerční pauza.
     
    46:59
    Daws byl pod velikým tlakem! Hned nadvakrát se musel postavit unikajícímu Turcottovi, nakonec však s vypětím všech sil jeho ránu vytěsnil. Puk skončil v rohu kluziště, Kanaďané se osvobozují.
     
    45:38
    Hra zatím vůbec nepostrádá dynamiku, nicméně aktivita útočných řad postupně ustrnula. Zjevně je brzdí taktické pokyny, v této části zápasu jde už opravdu o hodně.
     
    44:45
    Curtis Hall si připsal obrovskou tutovku, když se prodral přes americké šiky až k zakončení. Knight nicméně stál na svém místě, napodruhé dokázal dostat kotouč mimo bránu. Ochozy to jen zahučelo, tohle bylo velmi těsné.
     
    43:55
    Ty Dellandrea se nacházel v zajímavé pozici na ose, jenomže skákající kotouč nakonec nedokázal dostatečně přesně zpracovat. Po zaváhání tak jdou do brejku Američané.
     
    42:36
    Američané mají zřejmě pokyn od střídačky útočit za každou chvíli, prozatím se však jejich rytmus hry nedaří přizpůsobit přesnosti. Více šancí tak ani nedotvoří než zakončí.
     
    41:42
    Americké řady sice soupeře dlouze přetlačovaly, jenomže postupně se jejich síla v ofenzívě otupovala. Navíc si nedokázaly vytvořit větší šanci, návratem Bahla navíc přesilovka v blesku skončila.
     
    40:19
    Nicholas Robertson hned nadvakrát inkasoval tvrdý střet, i proto se tak americký útok v této chvíli lehce zpomaluje. Kanada je nicméně i nadále pod tlakem přesilovkové pětky soupeře.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Ve druhé třetině se udál dost nečekaný obrat. Kanada se dokázala v pravou chvíli vzedmout a po zlepšeném výkonu se mohla radovat hned ze tří branek. Z toho hned dvě padly v přesilové hře. USA nicméně i přes tento fakt objektivně nebyly až tolik vidět, jako tomu bylo v první periodě. Javorové listy tak dostaly prostor na ráznou změnu kurzu, do třetí třetiny si tak právě kanadský výběr přenese jednobrankový náskok. Hokejový thriller pokračuje přibližně v 20:44.
     
    Střely na branku ve 2. třetině: Kanada – USA 16:8
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
    39:59 Neuznaný gól USA
     
    39:59
    Američané už se radovali z vyrovnání, jenomže rozhodčí po dlouhém přezkoumávání branku neuznávají. Podle všeho padla už po vypršení času.
     
    39:44
    Američané si ještě těsně před koncem periody zahrají přesilovou hru, za hrubost odchází Kevin Bahl (CAN).
     
    39:07
    Jack Drury byl na konci parádní akce americké ofenzivní formace, jenomže jeho rána z levé strany přistála pouze na Dawsovi. Kotouč skončil na jeho betonech a následně proskákal na brankoviště, kanadští beci nicméně v mžiku vše vyřešili. Pres javorových listů nicméně pokračuje.
     
    38:06
    Stastney se vrací zpátky na hrací plochu, Kanaďané tuto přesilovou hru nakonec nevyužívají.
     
    37:29
    Kanaďané se snažili o další rychlý brejk, jenomže jejich soupeři byli velmi rychle na svých pozicích. Po protečování puku do ochranné sítě se hra na malou chvíli přeruší, pokračovat se ale bude stejně i tak vhazováním před Knightovou bránou.
     
    36:38
    Alexis Lafreniere pálil z osy hřiště, jenomže jeho dělovka tentokrát i vinou teče jednoho z bránících soupeřů mířila mimo branku. Americká obrana si může na chvíli znovu oddechnout.
     
    36:06
    Lavoie se pokoušel ujíždět s pukem pryč od své branky, jenomže v postupu po pravém křídle ho ještě před modrou čárou zastavil Spencer Stastney (USA), který bude pykat za hru vysokou holí.
     
    34:41
    Cozens sice vystihl nepřesný americký pas z rozehrávky, jenomže byl ve výhodě jen pár mikrookamžiků. Kanaďané si po chvíli totiž díky kvalitnímu forčekingu berou kotouč zpět, USA se musí vracet do základního postavení.
     
    33:49
    Další kanadský postup vpřed zastavuje hvizd rozhodčího, podle všeho se totiž Jones nacházel v ofsajdovém postavení. Kanadská obrana si tak může na chvíli oddechnout.
    33:03 Nolan FOOTE - 3:2
     
    33:03
    Kanada právě vstřelila branku!
    A je tu velký obrat! Zámořské derby naplňuje všechna očekávání, neboť Kanaďané se po přesilovce dostávají poprvé v utkání do vedení. Po rychlé výměně puku se prodral na pravé straně k palbě NOLAN FOOTE, jehož pumelice zápěstím proletěla přesně do šibenice. USA nebyly naplat ani několikeré clony z beků, Knight jen promáchl. Asistence: Ty Smith.
     
    32:06
    Američané se prvnímu ataku soupeře ubránili, kotouč míří přes všechny čáry až za branku Kanady. Zámořské derby tak bude pokračovat tvrdou bitvou po vystřídání obou formací.
     
    31:34
    Kanaďané se dostanou k další přesilovce, neboť USA nezvládly svou obrannou práci v rámci hokejového úzu. Sudí v rohu amerického obranného pásma totiž viděli faul Camerona Yorka (USA), který byl klasifikován jako nedovolené bránění.
     
    30:26
    Kanadský tlak neutichá! Prozatím tak logicky sledujeme stále nesmírně spektakulární výkony od obou celků, Američané totiž v obraně bojují jako buldoci, někdy i za hranou rizika. Jasné konstatování ale zní, že Kanada se dostává stále více ke klíčovým momentům a přebírá vládu nad ledem.
     
    29:19
    Barrett Hayton mohl pomoci ke kanadskému obratu! Naprosto sám na ose kluziště se totiž ocitl právě zmíněný kanadský kapitán, jeho rána nakonec ovšem skončila na rameni Knighta. Ten gólu zabránil jen tak tak!
     
    28:58
    Jacob Bernard-Docker zvládl zastavit nebezpečně se rozvíjející akci a okamžitě poslal kotouč do předních řad, Kanaďané si nicméně brejk rozmysleli. Nakonec ještě chvíli vyčkávají.
     
    27:19
    Kanada se v posledních pár minutách neuvěřitelně zvedla. Dvě branky jí přinesly enormní porci sebevědomí, kterou dává do dalších akcí. Američané najednou zmizely obrazně z ledu.
    26:34 Barrett HAYTON - 2:2
     
    26:34
    Kanada právě vstřelila branku!
    Neuvěřitelně rychle zužitkovaná přesilovka! jedno vhazování, tři nahrávky a puk mířil přímo do sítě. Lafreniere se totiž na modré čáře rozhlédl, pohrál s pukem a naonec poslal geniální pas na pravý mantinel, kde už stál kapitán Kanady BARRETT HAYTON. Jeho bomba mířila přímo do šibenice, Knight bez šance. Asistence: Alexis Lafreniere.
     
    26:27
    Vyloučení v týmu USA (Shane Pinto – 2 min., držení).
     
    25:48
    Jack Drury spálil obrovskou tutovku! Po fantastickém zrychlení se dostal až do útočného pásma, kde mohl při brejkové situaci ještě nahrávat na osu kluziště, nicméně nakonec zvolil rovnou střelbu. Brankář Daws ovšem předvádí parádní zákrok lapačkou, kde ukryl taktéž puk.
     
    24:39
    Kanaďané měli další náznak šance, jenomže tentokrát se nepovedlo překonat Knighta, který dokonale pokryl všechny dorážky ze slotu. Hru po zakrytí puku sudí okamžitě přerušují.
    23:31 Connor MCMICHAEL - 1:2
     
    23:31
    Kanada právě vstřelila branku!
    Co se nepovedlo kanadskému útočnému triu před malou chvílí, to se podařilo naprosto bez potíží CONNORU MCMICHAELOVI, který stál na konci mohutného brejku, jenž započal u vlastní branky Bahl. Thomas se po prostrkávačce už v útočném pásmu rozhodl pro krásnou přihrávku na střed, kde už stál sám sttřelec gólu. Američané jsou rázem už jen v jednogólovém vedení. Asistence: Akil Thomas.
     
    22:10
    Bobby Brink pořádně zahrozil, ale Daws stačil scvaknout betony k sobě! Američané nyní musí své tutovky dost litovat, nebyli daleko od možná klíčové branky utkání.
     
    21:37
    Kanada se snaží o rychlé napadání, nicméně zatím se jí Američané spíše prohánějí přímo u Dawsovy branky. USA jsou zatím stále bez diskuse hegemonem na ledu, kanadská eskadra se stále jakoby nemohla rozjet na maximum.
     
    20:28
    Kanaďané nechtějí nechat soupeřům nic zadarmo, kupříkladu Wahlstroma před malou chvilkou dokonale zneutralizovali hned tři hráči javorových listů u mantinelu. USA to nebudou mít zatím vůbec lehké.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    První třetina přinesla relativně nečekaný vývoj. Kanaďané přijeli do Česka nažhavení, aby brzy odčinili loňské ostudné vyřazení ve čtvrtfinále domácího šampionátu. Prozatím se však kouči Dalu Hunterovi v zámořském derby nedaří dokázat kanadskou sílu, Američané je totiž dokázali po dlouhou dobu přehrávat. Až po deseti minutách se javorové listy lehce herně zvedly a připsaly si první tutovky, USA ovšem zatím dominují, Což dokazuje i jejich dvoubrankové vedení. Zápas s fantastickým nábojem tak slibuje ještě zajímavou zápletku, pokračujeme přibližně v 19:57.
     
    Střely na branku v 1. třetině: Kanada – USA 8:10
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:42
    Kanada je stále nažhavená na brzké snížení svého manka, prozatím se však přes pevnou hradbu americké defenzívy nedostává. Kanaďané byli tentokráte zahnání do rohu. Puk se navíc dostal mimo útočné pásmo.
    18:32 Arthur KALIYEV - 0:2
     
    18:32
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Americká přesilovka přináší další kanadský smutek! Po krásné, naprosto učebnicové ukázce přečíslení se dostal k palbě po krásné přihrávce od Zegrase z levé strany k palbě ARTHUR KALIYEV, jehož rána ze slotu byla pro Dawse nechytatelná. Američané se tak dostávají nečekaně do dvoubrankového vedení! Asistence: Trevor Zegras, Alexander Turcotte.
     
    17:19
    Americký tlak v útočném pásmu nakonec byl ovlivněn faulem signalizovaným už před půl minutou. Jared McIsaac (CAN) totiž dost signifikantně zatáhl hokejkou mezi paží a bokem protihráče, signál po sudí udělit trest za hákování.
     
    16:52
    Američany čeká přesilovka, Knight už odjíždí z branky!
     
    16:37
    Quinton Byfield s Barrettem Haytonem se dokázali dostat ke střelbě z mezikruží, nicméně druhý jmenovaný nakonec při finální části celého přečíslení pálil jen přes beka. Vytečovaný puk skončil v ochranné síti, na řadě je další komerční pauza.
     
    15:09
    Na řadě je komerční pauza, oba celky si takřka po šestiminutovém údobí bez přerušení dopřávají odpočinku. A mají rozhodně proč, diváci zatím sledují nesmírně dynamický hokej založeném na vysokém fyzickém fondu. Zámořské derby splňuje co se týče estetické i entertainmentové složky všechno.
     
    14:06
    Mattias Samuelsson byl znovu v akci! Akil Thomas se totiž spolu Connorem McMichaelem protlačili za branku, odkud se pokusili prodrat ke střelbě. Právě agilní Samuelsson jim v tom zabránil, puk se dostal do středního pásma.
     
    13:49
    Kanada se tentokrát nedokázala protlačit k většímu presu, Mattias Samuelsson si počínal velmi zodpovědně, když dostal puk mimo slot. Konkrétně až do středního pásma.
     
    12:42
    Utkání se hraje nyní prakticky bez přerušení, jeden brejk střídá brejk. Obecně však sledujeme vzestup kanadského celku, který se zlepšuje po všech stránkách. Zatím ale zaostává v produktivitě, Knight si moc zákroků ještě nepřipsal.
     
    11:46
    Knight nyní znovu ve středu pozornosti! Dawson Mercer při brejku nakonec pálil jen do boční sítě. Z pozice pro střelbu jej vytlačil pozorný Miller, jistota v americké defenzivní řadě.
     
    10:13
    Kanaďané měli hned dvě stoprocentní šance! Nejprve Nolan Foote a posléze i Dawson Mercer pálili z parádní pozice příklepem, vždy z pravého kruhu, nicméně pokaždé zamířili příliš nad. Knight tentokrát ustál těžké chvíle.
     
    09:28
    Mantinely v Ostravar Areně se pořádně rozvlnily. Snad tři nebo čtyři souboje nyní rozproudily publikum, oba celky si nenechávají nic zadarmo. Fyzicky sledujeme nesmírně atraktivní utkání, v tvrdosti na sto procent.
     
    08:25
    Kanaďané se pokoušejí otočit vyznění zápasu na svou stranu. zrychlili, zvýšili agresivitu a přidávají i v osobních soubojích. Američané se svou obranou nyní musí pořádně zabrat, hrají už i tak na riziko.
     
    07:56
    A další kanadská tutovka! Bowen Byram ovšem svou bombu napasoval až příliš vysoko, kotouč přeletěl šibenici a spojnici o pár milimetrů. Knight si musel v brance pořádně oddechnout.
     
    07:11
    Američané přežili první tutovku! Barrett Hayton se napřáhl v mezikruží po nádherné přihrávce z rohu, jenže v poslední chvíli přispěchal John Beecher, jehož stehno nakonec puk odblokovalo mimo kluziště. Kanada zůstane natlačená v útočném pásmu i po přerušení.
     
    05:54
    Kanadský tlak na obranu USA byl nyní precizní, neboť zámořský gigant nyní nestíhal. Jordan Harris (USA) navíc své bránění a agresivitu až příliš přehnal, sudí ho odměnili dvouminutovým trestem za nedovolené bránění.
     
    05:10
    Americký šik se nyní seskupil okolo střílejícího Foudyho, který už byl viditelně v ofsajdu, ve svém pohybu na branku ovšem neustal. Sudí vše bez potíží v mžiku řeší.
     
    04:14
    Kanaďané se viditelně zatím nedokáží se startem utkání popasovat podle svých představ, po nepřesné přihrávce se totiž podařilo americkým bekům vystihnout kanadskou minelu. První lajna v čele s hvězdným Lafrenierem tak musí po icingu zůstat na ledě.
    03:10 Shane PINTO - 0:1


     
    03:10
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Americký tlak se zúročil v úvodní branku utkání! Rychlé přenesení hry na modrou čáru se tentokráte ukázalo jako klíčové, neboť SHANE PINTO dokázal svou bombou z první překvapit všechny clonící Kanaďany. Brankář Daws na ránu podle všeho ani neviděl, puk skončil pod jeho vyrážečkou. Asistence: Zachary Jones, Bobby Brink.
     
    02:22
    Američané se mohou připravit na první přesilovku, kanadský kapitán Barrett Hayton (CAN) vyfasoval dvě minuty za podrážení.
     
    01:54
    Stastney poslal kotouč do skrumáže před kanadskou brankou, nicméně Pivonka nedokázal skákající nahrávku zkracovat akurátně. Daws si musel pořádně oddechnout, z této situace nebylo daleko k bleskové dorážce. Kanada zatím s obranou drží.
     
    00:59
    Beecher se prorval do zakončení, první vážnější akce ale končí jen ránou mimo kanadskou branku. Američané se poprvé významněji ukazují!
     
    00:19
    Kanada se snažila hned od začátku nastartovat svou hvězdnou ofenzívu na první útočný výlet do amerického obranného pásma, nicméně zatím si USA počínají velmi zodpovědně. Rozehrávka svěřencům kouče Sandelina zatím funguje, Stastney posílá puk do prostoru před Dawsem.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Oba týmy míří na ledovou plochu, zaplněná Ostravar Arena s ochozy se zámořskými fanoušky bouří.
     
    Pro uzpůsobení programu zámořských vysílatelů se podobně jako v NHL start utkání posunuje přibližně o osm minut oproti oficiálnímu startu, v aréně prozatím probíhá slavnostní ceremoniál.
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: Daws (Hofer) – Bahl, Bernard-Docker, McIsaac, Smith (A), Addison, Byram, Drysdale – Veleno (A), Lafreniere, Foote – Byfield, Cozens, Hayton (C) – Foudy, Dellandrea, Dudas – Thomas, McMichael, Mercer – Lavoie.

    USA: Knight (Wolf) – Stastney, Miller (A), Harris, M. Samuelsson (C), Jones, Emberson, York – Robertson, Wahlstrom (A), Pinto – Drury, Caufield, Beecher – Turcotte, Ford, Brink – Hall, Pivonka, Kaliyev – Zegras.

    Rozhodčí: Harnebring (SWE), Heikkinen (FIN) – Hägeström (FIN), Lundgren (SWE).
    Po dramatickém českém souboji se sbornou se Ostrava čeká na možná ještě zajímavější hokejovou bitvu – zámořské derby!
     
    Hlavními rozhodčími tohoto utkání Švéd Andreas Harnebring a Fin Lassi Heikinnen, jako čároví jsou delegováni taktéž sudí ze Skandinávie – velezkušený Fin Markus Hägerström a Švéd Ludvig Lundgren.
     
    Hvězdy týmu USA

    Cole CAUFIELD (Ú, USA, Wisconsin, NCAA)
    Pan střelec. Měří sice jen 170 centimetrů, jeho statistiky jsou ale fenomenální. Poté, co v dubnu na MS do 18 let zazářil čtrnácti góly v sedmi zápasech, ho do NHL draftoval z 15. pozice Montréal. Caufield letos působí v univerzitní NCAA (18 zápasů, 12+8). V generálce na MSJ sestřelil čtyřmi góly Němce.

    Zajímavé schopnosti by mohli v Ostravě a Třinci ukázat také další hráči draftovaní na předních příčkách, ať už se zkušenostmi z loňského mistrovství světa, či bez nich. Určitě se tedy vyplatí sledovat beky Ryana Johnsona, Mattiase Samuelssona, K'Andreho Millera a Camerona Yorka nebo útočníky Jacka Druryho, Alexe Turcottea, Matthewa Boldyho a Trevora Zegrase.
     
    Soupiska USA

    Brankáři
    Spencer Knight (Calgary Flames)
    Isaiah Saville (Vegas Golden Knights)
    Dustin Wolf (Calgary Flames)

    Obránci
    Ty Emberson (Arizona Coyotes)
    Jordan Harris (Montreal Canadiens)
    Zac Jones (New York Rangers)
    K'Andre Miller (New York Rangers)
    Mattias Samuelsson (Buffalo Sabres)
    Spencer Stastney (Nashville Predators)
    Cam York (Philadelphia Flyers)

    Útočníci
    John Beecher (Boston Bruins)
    Bobby Brink (Philadelphia Flyers)
    Cole Caufield (Montreal Canadiens)
    Jack Drury (Carolina Hurricanes)
    Parker Ford (2020 Draft)
    Curtis Hall (Boston Bruins)
    Arthur Kaliyev (Los Angeles Kings)
    Shane Pinto (Ottawa Senators)
    Jacob Pivonka (New York Islanders)
    Nick Robertson (Toronto Maple Leafs)
    Alex Turcotte (Los Angeles Kings)
    Oliver Wahlstrom (New York Islanders)
    Trevor Zegras (Anaheim Ducks)
     
    USA

    Vedle Kanady, Švédska, Finska, Ruska a České republiky patří Spojené státy americké mezi šestici týmů, které se na světových šampionátech juniorů objevují bez sestupu po celou dobu existence turnaje. I přes dlouhou historii však trvalo celku USA téměř třicet let, než dokázal získat první titul mistrů světa – stalo se tak v roce 2004, kdy Američané porazili ve finále Kanadu 4:3 a na ledě v Helsinkách okusili premiérové zlato. Velký podíl na tehdejším úspěchu měl brankář Al Montoya, jenž byl zvolen nejlepším gólmanem turnaje, a útočník Zach Parise, který se s 11 kanadskými body stal jedním z trojice nejproduktivnějších hráčů.

    Od té doby ovládli junioři USA mistrovství světa ještě třikrát, a to v letech 2010, 2013 a 2017. Kromě čtyř prvenství mají Spojené státy ve své sbírce také dvě druhá místa a šestkrát skončily třetí, přičemž právě bronzová medaile z roku 1986 byla vůbec prvním cenným kovem, který Američané na turnaji vybojovali.

    Spojené státy v uplynulých letech dokazují, že jejich mládežnické výběry skutečně patří mezi elitu. Z posledních čtyř šampionátů totiž pokaždé přivezly medaili, v loňském roce se jednalo o stříbro. Hokejisté z USA za ním vykročili druhým místem skupiny B, ve čtvrtfinále porazili poměrem 3:1 výběr České republiky.

    Následně si jednogólovým rozdílem poradili s Ruskem a dokráčeli až do finále, kde těsně podlehli mistrům z Finska. Při stříbrném tažení se zraky scoutů upíraly především k tehdy sedmnáctiletému Jacku Hughesovi, který se v jednom roce zúčastnil mistrovství světa ve třech věkových kategoriích a o pár měsíců později ho získalo New Jersey Devils jako jedničku draftu 2019.
     
    Hvězdy týmu Kanada

    Alexis LAFRENIÈRE (Ú, Kanada, Rimouski, QMJHL)
    Generační talent a očekávaná jednička nadcházejícího draftu. Lafrenière v juniorské QMJHL sbírá přes dva body na zápas (32 utkání, 23+47). Ač hraje na křídle, bývá přirovnáván k Sidneymu Crosbymu.

    Barrett HAYTON (Ú, Kanada, Arizona, NHL)
    Když si Arizona před rokem a půl vybrala Haytona na draftu z páté pozice, hovořila o něm jako o kopii Patrice Bergerona. Hayton je užitečný na obou koncích kluziště, je disciplinovaný a nedopouští se chyb. Letos už působí v NHL (14 zápasů, 1+3), Coyotes ho ovšem na turnaj pustili. Měl by být kanadským centrem číslo jedna.

    Bowen BYRAM (O, Kanada, Vancouver, WHL)
    Zatímco v minulém ročníku WHL sbíral víc než bod na zápas, letos se Byramovi tolik nedaří (27 utkání, 3+16). O jeho talentu každopádně svědčí, že byl nejvýše postaveným obráncem na posledním draftu (4. místo, Colorado).
     
    Soupiska Kanady:

    Brankáři:
    Nico Daws (2020 Draft)
    Joel Hofer (St. Louis Blues)
    Olivier Rodrigue (Edmonton Oilers)

    Obránci:
    Kevin Bahl (New Jersey Devils)
    Calen Addison (Pittsburgh Penguins)
    Bowen Byram (Colorado Avalanche)
    Jacob Bernard-Docker (Ottawa Senators)
    Jamie Drysdale (2020 Draft)
    Jared McIsaac (Detroit Red Wings)
    Ty Smith (New Jersey Devils)

    Útočníci:
    Liam Foudy (Columbus Blue Jackets)
    Joe Veleno (Detroit Red Wings)
    Raphael Lavoie (Edmonton Oilers)
    Alexis Lafreniere (2020 Draft)
    Akil Thomas (Los Angeles Kings)
    Connor McMichael (Washington Capitals)
    Ty Dellandrea (Dallas Stars)
    Quinton Byfield (2020 Draft)
    Dawson Mercer (2020 Draft)
    Dylan Cozens (Buffalo Sabres)
    Aidan Dudas (Los Angeles Kings)
    Barrett Hayton (Arizona Coyotes)
    Nolan Foote (Tampa Bay Lightning)
     
    Kanada

    Kanada se zúčastnila všech dosavadních juniorských šampionátů a s celkovým počtem sedmnácti mistrovských titulů je nejúspěšnější zemí v historii. Mladí Kanaďané zažili zlaté časy v letech 1993-1997 (čtyři zlaté medaile v řadě) a mezi roky 2005-2009 (pět titulů mistrů světa v řadě).

    V obou případech si výběr javorových listů užil mistrovské oslavy na českém ledě. Před dlouhými pětadvaceti lety pozvedli Kanaďané trofej nad hlavu právě na ledě Ostravar Arény, tehdejšího Paláce kultury a sportu v Ostravě. Zámořský tým se na ostravský led vrátí znovu v tomto roce, aby se porval o celkově osmnáctý titul mistrů světa.

    Před mladými Kanaďany stál v loňském roce při domácím šampionátu ve Vancouveru a Victorii přetěžký úkol. Uspokojit vysoké očekávání domácí veřejnosti a navázat na předešlé zlaté generace.

    Svěřenci Tima Huntera vstoupili do šampionátu rázným krokem, když dánského outsidera smetli nevídaně vysokým výsledkem 14:0. První zádrhel přišel v závěrečném utkání skupiny, když Kanaďané podlehli Rusům těsně 1:2. To mělo být pro pořadatelskou zemi prvním výrazným vykřičníkem před vyřazovacími boji.

    Javorové listy navíc čekal ve čtvrtfinále pracovitý výběr Finů, který přes Kanadu senzačně postoupil dál a nastartoval cestu až za ziskem zlatých medailí. O kruté porážce domácího výběru rozhodl v prodloužení obránce Toni Utunen. Nový kouč Dale Hunter a jeho svěřenci tak mají při nadcházejícím šampionátu co napravovat.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
    Marken.cz

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 24. McMichael (Thomas), 27. Hayton (Lafreniere), 34. Foote (Smith), 51. Hayton (Lafreniere, Veleno), 57. Lafreniere, 59. Lavoie (Lafreniere) – 4. Pinto (Jones, Brink), 19. Kaliyev (Zegras, Turcotte), 53. Robertson, 57. Pinto (Robertson)


    Kanada: Daws (Hofer) – Bahl, Bernard-Docker, McIsaac, Smith (A), Addison, Byram, Drysdale – Veleno (A), Lafreniere, Foote – Byfield, Cozens, Hayton (C) – Foudy, Dellandrea, Dudas – Thomas, McMichael, Mercer – Lavoie.
    USA: Knight (Wolf) – Stastney, Miller (A), Harris, M. Samuelsson (C), Jones, Emberson, York – Robertson, Wahlstrom (A), Pinto – Drury, Caufield, Beecher – Turcotte, Ford, Brink – Hall, Pivonka, Kaliyev – Zegras.

    Rozhodčí: Harnebring (SWE), Heikkinen (FIN) – Hägeström (FIN), Lundgren (SWE)

    Diváci: 8693
    bahis siteleri