Island – Anglie 0:1 (kon.) | Dánsko – Belgie 0:2 (kon.) | Švédsko – Francie 0:1 (kon.)
Portugalsko – Chorvatsko 4:1 (kon.)
konec
Dánsko
0:2 (0:1)
Belgie
Sobota 05.09.2020, 20:45 • Venue Telia Parken (Kodaň) • Liga národů UEFA - Liga A • Skupina 2
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Liga národů UEFA nám vstupuje do prvního hracího dny, my budeme společně sledovat velice zajímavý souboj mezi Dánskem a Belgií.
     
    Dánsko

    Fotbalisté Dánska se v předchozím ročníku Ligy národů dostali do celkem přijatelné skupiny, ve kterém změřili síly s Walsem a Irskem. Dánové během čtyř odehraných zápasů dokázali nasbírat hned osm bodů, což stačilo k postupu z jediného postupujícího místa. Dánsku se navíc povedlo ani jednou nepocítit hořkost porážky, ve skupině se jim totiž povedlo dvakrát vyhrát a dvakrát uhrát nerozhodný výsledek. Dánsko si tak díky získané první pozici zajistilo postup do Ligy A, kde číhají mnohem složitější soupeři. Jedním z nich je Belgie, která bude dnes favoritem.
     
    Belgie

    Fotbalisté Belgie si nepočínali vůbec špatně, avšak nakonec dosáhli "pouze" na druhou pozici. Belgičané sice získali devět bodů, avšak stejný počet získalo také první Švýcarsko, které nakonec těžilo díky lepší vzájemné bilanci. Belgie během skupiny odehrála čtyři duely, během kterých hned třikrát vyhrála, na druhou stranu prohrála pouze jedinkrát, a sice proti Švýcarsku. Právě tato porážka byla pro Belgii fatální, neboť první Švýcarsko dokázala v úvodním zápase porazit 2:1, avšak v odvetném duelu vyhrálo pro změnu Švýcarsko, a to vysoko 5:2.
     
    Úvodní sestavy:

    Dánsko: Schmeichel – Wass, Christensen, Kjaer (C), Skov – Delaney, P.-E. Höjbjerg – Eriksen – Y. Poulsen, Dolberg, Braithwaite.
    Náhradníci: Lössl, Rönnow – J. Andersen, Bruun Larsen, Dalsgaard, Cornelius, Falk, M. Jörgensen, Christiansen, Maehle, Nörgaard, Vestergaard.

    Belgie: Mignolet – Castagne, Alderweireld, Denayer, Vertonghen (C) – Tielemans, Witsel, Carrasco – D. Mertens, R. Lukaku, T. Hazard.
    Náhradníci: Casteels, Roef – Dendoncker, Dimata, E. Hazard, Mechele, Meunier, Praet, Vanaken, Trossard, Verschaeren, Doku.

    Rozhodčí: Schrärer – De Almeida, Zogaj (všichni Švýcarsko).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí tohoto zápasu poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali na starost domácí, kteří budou hrát zleva doprava.
     
    3
    Hned v úvodu tohoto zápasu si nedovoleným zákrokem pomohl Vertonghen, který poslal k zemi Eriksena. Mezitím domácí hráči rozehráli nakrátko po zemi.
     
    3
    Žlutou kartu dostává Pierre-Emile Höjbjerg (Dánsko).
     
    4
    Po předchozím souboji se pro změnu na zem skácel Tielemans, který dostal pořádně naloženo. Byli jsme svědky první žluté karty, což je pro domácí nepříjemné.
     
    5
    Belgie chvíli kombinovala na vlastní obranné polovině, načež se rozehrávající Vertonghen dokázal kličkou dostat kolem Poulsena. Následný nákop sebral domácí Delaney.
     
    6
    Poprvé se k míči dostal také brankář Mignolet, který se dostal do velkých problémů. Nakonec se štěstím oklamal Dölberga, jenž pouze prolétl ve skluzu.
     
    7
    Do hry se nám vloudila nepřesnost, míč se totiž snesl pouze ven z hrací plochy. Z levé strany tak mohl vhazovat Skov, který si vybral kolegu Christensena.
     
    8
    Zatím nesledujeme nikterak atraktivní tempo, další nepřesnost tentokráte vyprodukoval obránce Alderweireld, jehož pas skončil v autu. Domácí budou vhazovat.
     
    9
    Hodně prostoru měl kolem sebe Wass, který se ihned snažil odcentrovat do pokutového území, kde jeho nabídku odklízel Denayer. Hosté zakládají protiútok.
     
    9
    Belgie právě vstřelila branku!
    Máme tady úvodní branku tohoto zápasu! Nejprve Belgie zahrávala standardní situaci z levé strany, ke které se postavil Carrasco. Jeho překvapivá rána skončila na horní konstrukci, což znamenalo zisk rohového kopu. Po něm se Belgie skutečně radovala z první branky, neboť si na přední tyč dokázal seběhnout JASON DENAYER, jenž levačkou dopravil míč do dánské branky.
    9. Jason DENAYER - 0:1
     
    11
    Na první přesný zásah jsem tak nemuseli dlouho čekat, do vedení se dostal mírný favorit tohoto zápasu. Dánové přesto budou mít na vyrovnání hodně času.
     
    12
    U postranní lajny se v hlavičkovém souboji povedlo uspět Castagnemu, který navíc prodlužoval směrem na útočnou polovinu, kde si faulem pomohl Denayer.
     
    13
    K hranici pokutového území si dokázal seběhnout domácí Braithwaite, který ale padající míč nedokázal kvalitně trefit. Jeho zakončení putovalo vysoko nad.
     
    14
    Brankář Mignolet tak nemusel zasahovat, naopak obstaral odkop od své svatyně. Jeho prudký pas měl najít Lukakua, kterého ve vzduchu předčil Christensen.
     
    15
    Poté to Eriksen zkoušel kolmicí mezi hostující obránce, avšak jeho spoluhráči ho absolutně nepochopili. Denayer tak má na rozehrávku až příliš prostoru.
     
    16
    Hrací předmět se opět dostal do moci brankáře Mignoleta, který tentokráte rozehrál po zemi na Alderweirelda. Belgie to zkouší velice trpělivou rozehrávkou.
     
    17
    Dánsko se sice snaží napadat rozehrávku, avšak zatím to kýžený úspěch nepřináší. Vertonghen zkoušel najít Lukakua, jenomže pas skončil až u Schmeichela.
     
    18
    Nedovoleným zákrokem si v souboji o míč pomohl aktivně hrající Denayer, který pro soupeře připravil standardní situaci. Bude to z nějakých třiceti metrů.
     
    19
    K rozehrávce se pochopitelně postavil Eriksen, který to zkoušel přímo na branku. Jeho střelecký pokus nebyl dobrý, Mignolet tak ani tentokráte nezasahoval.
     
    20
    Jako poslední se míče dotkl hostující Vertonghen, pochopitelně tak vhazovalo Dánsko. Wass si vybral vedle stojícího Poulsena, který se vydal kupředu.
     
    20
    Žlutou kartu dostává Youri Tielemans (Belgie).
     
    21
    Je za námi úvodní dvacetiminutovka, která nám přinesla úvodní trefu. Belgie i nadále vede o jednu branku, v posledních minutách jsou aktivnější domácí.
     
    24
    U autové lajny to Hazard zkoušel nahrávkou na Lukakua, avšak momentu překvapení dokázal využít pozorný Wass, který svému celku zajistil aut z pravé strany.
     
    25
    Eriksen měl před sebou o něco více prostoru, což vedlo k pohotovému zakončení pod břevno. Mignolet musel poprvé zasahovat, jednalo se o velice složitý zákrok.
     
    26
    Žlutou kartu dostává Robert Skov (Dánsko).
     
    27
    Dánsko navíc zahrávalo rohový kop, který nebyl rozehrán úplně nejlépe. Na přední tyči sice dokázal naskočit Braithwaite, jeho prodloužení ale skončilo nad.
     
    28
    Denayer musel jednat hodně rychle, při odehrání míče ho totiž neúnavně napadal Eriksen. Zpětná nahrávka nakonec našla Mignoleta, který odkopával vpřed.
     
    29
    Dánsko bez větších problémů vybojovalo míč zpět, načež se dokonce dostalo až do šestnáctky. Tam se s balónem otáčel Dölberg, což přesekl Alderweireld.
     
    30
    Prudký nákop pro změnu předvedl Alderweireld, kterému se velice přesně povedlo najít křídelníka Carrasca. Ten padající míč raději zpracoval na Vertonghena.
     
    31
    Je za námi třetina hry, obrázek zápasu se zatím moc nezměnil. Belgie se dostala z menšího tlaku, stále se jí ale nedaří kombinovat na útočné polovině hřiště.
     
    32
    Tielemans měl kolem sebe smečku hladových protihráčů, přičemž se mu nepovedlo nahrát mezi ně. Míč nakonec sebral Delaney, který raději uklidnil hru.
     
    33
    Poulsenovi se šikovně povedlo sklepnout míč pod sebe, kam jako první přispěchal Braithwaite. K němu ale přistoupil Alderweireld, který zakončení zablokoval.
     
    34
    Mignolet málem chyboval v rozehrávce, tentokráte ho totiž dokázal Dölberg přečíst. Hostující brankář nakonec trefil protihráče, od kterého šel míč do zámezí.
     
    35
    Na druhé straně převzal nahrávku Hazard, který rozjel kombinaci s vedle stojícím Carrascem. Belgičané se rozhodli, že budou kombinovat na útočné straně.
     
    36
    Nakonec to bylo s útočným faulem Hazarda, který místo míče trefil pouze Poulsenovu nohu. Sudí nejprve ponechal výhodu a poté nařídil pro domácí volný kop.
     
    37
    Do bránění se zapojil také středopolař Witsel, kterému se povedlo Poulsena vytlačit až ke středovému kruhu. Dánsko to zřejmě znovu zkusí přes levou stranu.
     
    38
    Zatím celkem nenápadný Braithwaite se na levé straně uvolnil k centru, který ovšem celým objemem skončil za brankovou čárou. Proto se bude vykopávat.
     
    39
    Domácí kapitán Kjaer si všiml naběhnuvšího Delaneyho, který si ale nevěřil na průnik směrem na útočnou polovinu. Místo toho hledal kopačku brankáře Schmeichela.
     
    40
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude něco málo nastavovat.
     
    42
    Nápor domácích hráčů ani tentokráte nepřinesl žádnou vyloženou šanci, centr se totiž povedlo odklidit Denayerovi. Posléze přesně odkopával brankář Mignolet.
     
    44
    Obrannou povinnost si splnil Wass, který za sebe nepustil prudký pas směřující na Hazarda. Dánsko poté vybojovalo aut, ke kterému se postavil právě Wass.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas, který nám nabídl celkem bojovnou podívanou, jenž nabídla jedinou branku. Hned po devíti minutách hry se prosadil hostující Denayer, který se tak stal doposud jediným úspěšným střelcem. Dánsko se po inkasované brance herně zvedlo, jenomže většinu času naráží na pozornou obranu soupeře. Do hry se rovněž dostává celkem dost nepřesností, s čímž se pro změnu potýkají oba dva celky.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzali na starost hostující hráči, kteří budou pro změnu hrát zleva doprava.
     
    48
    Hned v úvodu druhého poločasu jsme sledovali ofsajdové postavení, ve kterém se nacházel domácí Poulsen. Belgie s rozehrávkou volného kopu nikam nespěchala.
     
    49
    Hezký centr vyprodukoval Skov, který se ovšem nepodíval do pokutového území. Tam se v době nahrávky nenacházel nikdo ze spoluhráčů, míč pouze prolétl.
     
    50
    U středového kruhu si o nahrávku řekl Carrasco, který měl proti sobě hned trojici protihráčů. Hostující křídelník proto raději vracel pod sebe na Tielemanse.
     
    51
    Belgie měla k dispozici další standardní situaci, kterou si i tentokráte vzal na starost Mertens. Jeho nabídka se kroutila k Vertonghenovi, před kterým zakročil soupeř.
     
    52
    Belgie tak vykřesala zisk rohového kopu, který byl pro změnu rozehrán nakrátko. Nakonec měl za šestnáctkou prostor Hazard, který ovšem pálil vedle tyče.
     
    53
    Schmeichel tentokráte rozehrál od své branky po zemi, načež se jeho celek nastěhoval k opačnému pokutovému území, kde na dlouhou nohu zakročil Denayer.
     
    54
    Parádní pas v podání Schmeichela putoval přesně na hruď osamoceného Wasse, který přesto měl málo času. Dánsko to musí zkoušet trpělivou kombinací.
     
    55
    Po delší době jsme sledovali střelecký pokus z domácí strany. Míč měl proti noze Braithwaite, který levačkou mířil výrazně nad, Mignolet nemusel zasahovat.
     
    56
    Posléze to na sebe vzal Carrasco, který si uvnitř pokutového území připravil míč do střelecké pozice, avšak také on minul. Na vyloženou šanci tak stále čekáme.
     
    57
    Střídání v týmu Belgie: ze hřiště odchází Yannick Carrasco, přichází Dennis Praet.
     
    58
    Belgie se tentokráte dostala do menších problémů, avšak to přesto vyřešila na jedničku. Napadající smečka domácích nezareagovala na dalekonosný pas.
     
    59
    Domácí kapitán Kjaer dlouho hledal vhodného adresáta, přičemž si na levém křídle všiml volného Skova. Druhý jmenovaný se vypořádal s těžkou nahrávkou.
     
    60
    Dánsko přesto raději útočilo přes pravou stranu, kde číhala početná skupina protihráčů. Eriksen se proto rozhodl pro další pas, který ale skončil až v zámezí.
     
    61
    Máme za sebou hodinu hry, která nám stále nabídla jedinou branku. Ta padla už v deváté minutě, od té doby nesledujeme zrovna atraktivní podívanou.
     
    62
    Uvnitř pokutového území se povedlo zakročit pozornému Höjbjergovi, který raději poslal míč směrem do zámezí. Autového vhazování se tak chopí Castagne.
     
    63
    Daleko se s míčem nedostal ani Wass, který se prokoušel proniknout kolem Vertonghena. Druhý jmenovaný mu zazdil cestičku vpřed, přesto z toho bude aut.
     
    64
    Dnes nevýrazně hrající Lukaku se pokoušel dostat za prudkým nákopem, jenomže sám si v souboji s Christensenem pomohl rukama. Sudí byl opět pozorný.
     
    69
    Dánsko opět celkem dlouho kombinovalo na vlastní polovině, což pochopitelně nic nebezpečného přinést nemůže. Nyní se do rozehrávky zapojil Kjaer.
     
    70
    Kjaer se celkem pohodlně dostal až na útočnou polovinu, kde nečekanou nahrávkou za obranu zkoušel vysunout Poulsena, pro kterého to bylo neřešitelné.
     
    71
    Také hostující celek si na delší časový úsek pohrál s míčem, se kterým se přesunul k postranní lajně. Tam se nacházel Mertens, který našel pouze Delaneyho.
     
    72
    Střídání v týmu Dánsko: ze hřiště odchází Martin Braithwaite, přichází Joakim Maehle.
     
    73
    Tentokráte si o nahrávku řekl také Castagne, který okamžitě vrátil zpět na kopačku Denayera. Jeho nákop přinesl ofsajdové postavení křídelníka Carrasca.
     
    74
    Lukaku neúnavně napadal rozehrávku soupeře, čímž Kjaera donutil ke zpětné nahrávce směrem na Schmeichela, který ihned roztáhl hru směrem do strany.
     
    75
    Po dlouhé době se k míči dostal také Mignolet, který si rovněž nechtěl komplikovat život a postaral se o odkop. Ve vzdušném souboji se navíc prosadil Witsel.
     
    76
    Příliš pozdě byl v souboji napadající Tielemans, který taktickým zákrokem přerušil rodící se akci soupeře. Dánsko stále tápe, nyní si ale vybojovalo aut zleva.
     
    77
    Své první zakončení v tomto zápase vyprodukoval Lukaku, kterému se povedlo vypálit přes bránícího Kjaera. Schmeichel zasahovat, na řadu přijde roh.
     
    77
    Belgie právě vstřelila branku!
    Zničehonic tu máme druhý přesný zásah Belgie! Nejprve se v pokutovém území poroučel k zemi Lukaku, jenomže sudí nechal pokračovat ve hře. K míči se tak dostal DRIES MERTENS, kterému se z dorážky povedlo překonat brankáře Schmeichela. Dánsko to bude mít nyní nesmírně složité!
    77. Dries MERTENS - 0:2
     
    78
    Jak už bylo řečeno, Dánsko to bude mít nesmírně složité, prohrává totiž o dvě branky. Navíc do konce zápasu nezbývá moc času, bude to nějakých deset minut.
     
    79
    Po rozehrávce si to mezi hostující obránce chtěl namířit Dölberg, který si svůj úmysl hodně rychle rozmyslel. Místo toho se mu povedlo přenést hru do strany.
     
    80
    Střídání v týmu Belgie: ze hřiště odchází Dries Mertens, přichází Leandro Trossard.
     
    81
    A do akce se opět dostal pomezní sudí, jenž si všiml ofsajdového postavení domácích. I tentokráte se jednalo o správné rozhodnutí, následovat bude odkop.
     
    82
    Na hranici pokutového území tělem zapracoval Poulsen, díky čemuž utvořil prostor před kolegou Skovem. Jeho zablokovaná rána nakonec přinese další rohový kop.
     
    83
    Střídání v týmu Dánsko: ze hřiště odchází Kasper Dolberg, přichází Andreas Cornelius.
    Střídání v týmu Dánsko: ze hřiště odchází Daniel Wass, přichází Mathias Jörgensen.
     
    84
    Roh se nakonec kroutil směrem k hranici malého vápna, kde ovšem ve vzduchu exceloval Denayer, který odvrátil možné nebezpečí. Na zemi ale skončil Trossard.
     
    85
    Střídající Trossard věnoval Witselovi příliš pomalou nahrávku, kterou dokázal vystihnout Delaney. Domácí ale akci uspěchali, ta skončila u prvního soupeře.
     
    86
    Už to vypadalo, že by se Trossard mohl natlačit až do vyložené šance, jenomže tomu tak nebylo. Včas ze své branky vyběhl Schmeichel, jenž založil kontr.
     
    87
    Střídání v týmu Belgie: ze hřiště odchází Youri Tielemans, přichází Jeremy Doku.
     
    88
    Belgie si dala na rozehrávku od svého pokutového území velký pozor, nakonec vše skončilo nedovoleným zákrokem Hazarda. Rozehrávat tak bude Dánsko.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o tři minuty.
     
    90+1
    Na rohový kop si na přední tyči seběhl domácí kapitán Kjaer, který v těžké pozici zamířil výrazně vedle branky soupeře.
     
    90+2
    Dnešní utkání se spíše jen dohrává, do konce totiž nezbývá zrovna moc času. Dánsko se snaží s výsledkem něco udělat, avšak stále se mu to nedaří.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 1:6. Střely mimo: 5:3. Rohy: 7:4. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 13:10.
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí vítězstvím Belgie, které se povedlo vyhrát výsledkem 2:0. Druhý poločas tak trochu navázal na ten první, i tentokráte jsme sledovali územní převahu Dánska, jenž se celé utkání spíše jen trápilo. Domácí hráči totiž neustále naráželi na připravenou belgickou obranu, která dnes podala velice zodpovědný výkon. Belgičané se nakonec dokázali prosadit i podruhé, díky čemuž tento zápas rozhodli a do tabulky berou všechny tři body. (22:35:43)

    David Suchý

    Branky: 9. Denayer (D. Mertens), 77. D. Mertens (Tielemans)

    Karty:   3. P.-E. Höjbjerg (DEN), 26. Skov (DEN) – 20. Tielemans (BEL)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 1:6. Střely mimo: 5:3. Rohy: 7:4. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 13:10.
    Dánsko: Schmeichel – Wass (83. M. Jörgensen), Christensen, Kjaer (C), Skov – Delaney, P.-E. Höjbjerg – Eriksen – Y. Poulsen, Dolberg (83. Cornelius), Braithwaite (72. Maehle).
    Náhradníci: Lössl, Rönnow – J. Andersen, Bruun Larsen, Dalsgaard, Cornelius, Falk, M. Jörgensen, Christiansen, Maehle, Nörgaard, Vestergaard.

    Belgie: Mignolet – Castagne, Alderweireld, Denayer, Vertonghen (C) – Tielemans (87. Doku), Witsel, Carrasco (57. Praet) – D. Mertens (80. Trossard), R. Lukaku, T. Hazard.
    Náhradníci: Casteels, Roef – Dendoncker, Dimata, E. Hazard, Mechele, Meunier, Praet, Vanaken, Trossard, Verschaeren, Doku.

    Rozhodčí: Schrärer – De Almeida, Zogaj (všichni Švýcarsko)
    bahis siteleri