Chorvatsko – Portugalsko 2:3 (kon.) | Francie – Švédsko 4:2 (kon.) | Španělsko – Německo 6:0 (kon.)
Švýcarsko – Ukrajina 3:0 (kont.)
kontumace
Švýcarsko
3:0 (-:-)
Ukrajina
Úterý 17.11.2020, 20:45 • Swissporarena, Luzern • Liga národů UEFA - Liga A • Skupina 4
Předzápasové kurzy
     
    Po rozhodnutí Odvolací komise UEFA byl zápas zkontumován ve prospěch Švýcarska! „Od zeleného stolu“ tak Švýcaři přeskakují Ukrajince v tabulce a zůstávají v nejvyšším patře Ligy národů, Ukrajina naopak padá o patro níže. Zda využije fotbalový svaz Ukrajiny odvolání k arbitráží, není jasné. (19:59:03)
     
    Večerní zápas se v Luzernu neodehraje! Důvodem je pozitivní test na koronu u čtyř ukrajinských fotbalistů, po nichž poslaly švýcarské úřady celý fotbalový tým do karantény. O osudu utkání není zatím ještě rozhodnuto.
     
    KDO PŘEŽIJE?

    Situace je před tímto zápasem dána jasně. Švýcarsko má tři body, Ukrajina šest, Švýcaři poté mají navíc prohru v prvním vzájemném zápase poměrem 1:2.

    V momentě, kdy by došlo na bodovou rovnost po šestém kole (tj. Švýcarsko naplno bodovalo), mluví rozpis v třetím bodě o větším počtu vstřelených branek ve vzájemných zápasech. Domácím tak stačí vyhrát o dva a více gólů, aby posunuli Ukrajinu pod sebe.

    Co by se však stalo v případě výhry Švýcarů o jedinou branku? V tom případě by rozhodoval vyšší počet vstřelených gólů na venkovním hřišti. Švýcarům tak bude stačit výhra 1:0, ale za stavu 3:2 a výše už zůstává Ukrajina v áčkové lize.

    Pokud by došlo k výsledku 2:1, na řadu by přicházel rozdíl v celkovém skóre. A tam mají navrch Švýcaři, neboť mají bilanci -2, zatímco Ukrajinci -5. Dá se i přesto říci, že osud mají oba celky ve svých rukách.
     
    ŠVÝCARSKO
    4. místo, 3 body, skóre 6:8, bilance 0-3-2

    Na straně Švýcarska může panovat spokojenost pouze s kvalifikací na Euro, kterou neměli Švýcaři vůbec snadnou, ale ve finiši dokázali společně s Dánskem odstavit nepříjemné Irsko ze hry a jít z prvního místa dále. Jenže cesta skupinou v Lize národů už tak dobrá není a země helvétského kříže je jednou nohou nad velkou propastí. Na domácí půdě je jenom jediný způsob, jak se udržet: vyhrát.

    Ani jednou za pět utkání Švýcaři nevyhráli a s tím se těžko dá uhrát větší počet bodů. Dvě prohry přišly v první půlce soutěže, nejprve právě v Kyjevě, následně ve Španělsku. Zbylé tři zápasy skončily remízou, z čehož souboj s Německem v Kolíně nad Rýnem nabídl skutečně parádní podívanou, která skončila divokým výsledkem 3:3. Výsledek 1:1 se urodil v prvním vzájemném měření sil se severním sousedem, stejně tak jako v odvetném souboji se Španělskem, kde Sergio Ramos ani jednou ze dvou případů neproměnil penaltu.
     
    UKRAJINA
    3. místo, 6 bodů, skóre 5:10, bilance 2-0-3

    Čekal to asi málokdo, pod legendárním bývalým hráčem Andrejem Ševčenkem však ukrajinský fotbal mocně vzkvétá a v současnosti to jsou zřejmě nejlepší fotbalové časy v Ukrajině. Kvalifikací na Euro prolétli Ukrajinci suverénně bez jediné prohry (a připsali si dokonce cenný skalp Portugalska), ve své skupině Ligy národů poté hrají více než důstojnou roli, záchranu však jistou stále nemají.

    Ukrajinci jsou silní především doma, do soutěže vstoupili výhrou nad Švýcarskem (2:1), na národním kyjevském stadionu poté setli i Španělsko, ač rozhodně nebyli lepším týmem. Jediná prohra na domácím hřišti přišla jenom s Německem. Venku už to ale tak vydařené není. V prvním vzájemném špílu se Španěly z toho byl debakl 0:4, v Lipsku sice hosté vedli od 12. minuty, ještě do konce poločasu ale vedení ztratili a Němci si nakonec došli pro výhru 3:1.
     
    Krásný sváteční večer všem fotbalovým příznivcům! Poslední zápasy v áčkové lize určí v mnoha skupinách postupující do finálního play-off, také ale určí sestupující o patro níže. V tomto zápase budeme sledovat právě druhý zmíněný případ. Švýcarsko bude v Lucernu odvracet blamáž v podobě pádu, ale má k tomu těžkou pozici. Doma bude hostit Ukrajinu a musí vyhrát nutně za tři body. Ani to jim však stačit nemusí.

    Atraktivní zápas začíná v úterních 20:45, příjemnou zábavu!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    Tomáš Kalas

    Branky:


    Švýcarsko:
    Ukrajina:

    Rozhodčí: Sidiropoulos – Kostaras, Dimitriadis (všichni GRE)
    bahis siteleri