Buffalo – Washington 4:6 (kon.) | New Jersey – Boston 2:3 (0:1 po s.n.) | NY Rangers – NY Islanders 0:4 (kon.)
Detroit – Carolina 0:3 (kon.) | Nashville – Columbus 3:1 (kon.) | Winnipeg – Calgary 4:3 (po pr.)
Arizona – San Jose 3:4 (1:2 po s.n.) | Edmonton – Vancouver 5:2 (kon.) | Vegas – Anaheim 5:2 (kon.)
Los Angeles – Minnesota 3:4 (po pr.)
konec
Detroit Red Wings
0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Carolina Hurricanes
Pátek 15.01.2021, 01:40 • Little Caesars Arena, Detroit • NHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (04:29:41)
     
    Tři hvězdy utkání

    1. Nino Niederreiter (CAR) – 1+0
    2. Thomas Greiss (DET) – 40 zákroků, 2 OG, úspěšnost 95,2%
    3. Petr Mrázek (CAR) – 14 zákroků, 0 OG, úspěšnost 100,0%
     
    Česká a slovenská stopa

    Filip Hronek (DET) – 0+0, -2 účast, 1 střela na bránu, TM 0, čas na ledě 24:22
    Filip Zadina (DET) – 0+0, 0 účast, 0 střel na bránu, TM 0, čas na ledě 14:31
    Petr Mrázek (CAR) – 14 zákroků, 0 OG, úspěšnost 100,0%, odchytal 60:00
    Martin Nečas (CAR) – 0+1, 0 účast, 4 střely na bránu, TM 0, čas na ledě 15:56
     
    Kdo se postavil do brankoviště?

    Thomas Greiss (DET) – 40 zákroků, 2 OG, úspěšnost 95,2%, odchytal 58:52
    Petr Mrázek (CAR) – 14 zákroků, 0 OG, úspěšnost 100,0%, odchytal 60:00
     
    Hokejisté Caroliny vstoupili do nové sezóny vítězstvím 3:0 na stadiónu loni nejhoršího týmu sezóny, Detroitu. Favorit získal do své moci brzké vedení, když se ve 4. minutě po přihrávce Aha prosadil švýcarský útočník Nino Niederreiter. Hurikáni pokračovali ve výborném výkonu a útočili na navýšení vedení, ale Greiss předvedl několik velmi dobrých zákroků. Rozhodnutí tak nakonec musela přinést až třetí třetina, v níž domácí doplatili na dvě vyloučení v závěrečné desetiminutovce. Trest Larkina svěřenci kouče Brind´Amoura ještě nepotrestali, ale pokračující trest Nemetha ano. Důležitou druhou branku vsítil Ryan Dzingel, jenž úspěšně tečoval nahození Gardinera. Trenér Red Wings ještě zkusil zdramatizovat střetnutí a odvolal gólmana, ale Andrej Svečnikov střelou do odkryté klece pečetil konečné vítězství Caroliny 3:0.
     
    Statistiky:

    Střely na branku: 14 – 43
    Trestné minuty: 11 – 9
    Přesilové hry: 0/2 – 1/3
    Vhazování: 60 % – 40 %
    Zblokované střely: 16 – 9
    Hity: 19 – 27
    Defenziva Caroliny v čele s Petrem Mrázkem pracovala na jedničku
     
    Konec zápasu.
     
    59:30
    Zápas se dohrává. Domácí jsou smířeni s porážkou a přihrávají si na vlastní polovině kluziště, hosté také čekají na závěrečnou sirénu oznamující jejich vítězství.
     
    59:00
    Probíhá poslední minuta třetí třetiny.
    58:55 Andrej SVEČNIKOV - 0:3
     
    58:55
    Carolina právě vstřelila branku!
    Je rozhodnuto! Teräväinen přihrál o mantinel ANDREJI SVEČNIKOVOVI, který ještě z vlastního obranného pásma s přehledem trefil odkrytou svatyni. Asistence: Teuvo Teräväinen.
     
    58:00
    Není nač čekat! Domácí trenér Jeff Blashill krátce poté, co se jeho svěřenci dostali do útočného pásma, odvolal Greissu na střídačku. Poweplay!
    57:26 Ryan DZINGEL - 0:2
     
    57:26
    Carolina právě vstřelila branku!
    Hosté udělali velký krok směrem k vítězství! Larkinův trest sice nepotrestali, ale klasickou početní převahu využili. Martin Nečas na modrou přihrál Jakeu Gardinerovi, jenž nahodil od modré čáry a kotouč usměrnil do sítě levou nohou RYAN DZINGEL. Greiss vůbec nic neviděl, proti střele šel instinktivně na druhou stranu. Asistence: Jake Gardiner a Martin Nečas.
     
    56:37
    Canes si zahrají necelou čtvrt minutu přesilovku pěti proti třem. Patrik Nemeth zastavil Aha jen za cenu drobného háčku, což rozhodčí postřejli a domácího beka vylučují.
     
    56:12
    Dvakrát v krátkém časovém sledu nyní pálil Andrej Svečnikov. Ruskému útočníkovi poprvé sjel puk z čepele hole, podruhé zase pálil příliš vysoko.
     
    55:49
    Příležitost a v ní opět Teräväinen! Finský forward dostal pěknou nahrávku napříč pásmem, al v pokleku minul odkrytou horní část brány.
     
    55:00
    Aho uspěl na buly a od modré pálil Teuvo Teräväinen. Greiss jenom ztlumil kotouč před sebe, situaci za brankáře dokonal povedeným vyhozením Merrill.
     
    54:50
    Velký problém pro domácí mužstvo. V době, kdy by Red Wings měli ještě více tlačit na pilu přichází trest pro kapitána Dylana Larkina. Dvě minuty za podrážení.
     
    54:03
    Detroit se při vytváření akcí trápí. Napadání soupeře domácím dělá obrovské problémy. Valtteri Filppula nedosáhl na pas Nemetha, výsledkem je zakázané uvolnění.
     
    53:44
    Sebastian Aho sice vhazování nezvládl, ale jeho krajan Teuvo Teräväinen se okamžitě vydal forčekovat Merrilla a málem kotouč získal. Domácí bek místo konstruktivní rozehrávky zase jen vyhazoval mimo nebezpečí.
     
    53:20
    Po buly Foegele nahrál Fastovi, jehož střelu po ledě Greiss pouze vykopl k Trocheckovi, dorážka amerického útočníka proletěla vedle levé tyče.
     
    52:56
    Jaccob Slavin v rychlostním souboji přebruslil Bertuzziho, a proto rozhodčí museli odpískat domácím zakázané uvolnění. Hra se stěhuje před Greisse.
     
    52:16
    Luke Glendening číhal před bránou, kde se pokusil ztečovat nahození DeKeysera do sítě. Neuspěl, puk skončil v brankářově lapačce.
     
    51:50
    O lepším výkonu Caroliny hovoří i jasná převaha v počtu střel. Zatímco hosté vypálili již 35 střel na bránu, tak Petr Mrázek musel předvést pouze 12 zákroků.
     
    51:22
    Souboj v rohu kluziště v obranném pásmu Detroitu dopadl lépe pro domácí, kteří využili početní převahy. Do střední třetiny kotouč posunul Jon Merrill.
     
    50:26
    Pojistku na vítězství Canes chtěl dát produktivní bek Dougie Hamilton. Nahození mířící do horních pater brány udržel Greiss ve výstroji.
     
    50:10
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Svěřenci trenéra Brind´Amoura nadále drží těsné jednobrankové vedení a i ve třetí třetině působí lepším dojmem než soupeř.
     
    49:47
    Hráči Caroliny nenechávají nic náhodě a když mohou, tak útočí. Elitní útoční lajna se probojovala do útočného pásma, Stecher následně Red Wings osvobodil jen za cenu icingu.
     
    49:00
    Warrenu Foegeleovi u modré čáry utekl kotouč a útok Caroliny tímto momentem skončil. Celá pětice se vzápětí stáhla do defenzivy bránit těsné vedení.
     
    48:46
    Tyler Bertuzzi na zádech dokázal udržet Niederreitera, ale zepředu se Švýcarovi vydal pomoci Hamilton. Domácí forward proti přesile neuspěl.
     
    48:06
    Zblokovanou nahrávku Nemetha sklepl Zadina ze vzduchu pro Manthu. hra je opět přerušena pro hru vysokou holí českého útočníka.
     
    47:32
    Dylan Larkin sice zvládl buly v obranném pásmu, ale jeho spoluhráč Danny DeKeyser vyhodil takovým způsobem, že si vhazování v obranném pásmu zopakuje, rozhodčí totiž odpískali zakázané uvolnění.
     
    47:11
    Aktivita druhé lajny Hurricanes pokračovala. Střela Fleuryho se odrazila od zadního mantinelu příhodně pro Nečase, který v pokleku mířil do boční sítě.
     
    46:55
    Martin Nečas mohl střílet, ale ještě volil nahrávku na Jordana Staala. Kapitán hostů si vylámal zuby na gólmanovi, který při přesunu zasáhl lapačkou.
     
    46:25
    Simon Gagner dostal na vrcholek pravého kruhu nabito od Hronka. Střela příklepem z voleje minula cílové zařízení.
     
    45:30
    Německý strážce svatyně je v pořádku a připraven pokračovat ve hře. Po buly pálil tentokráte Slavin a Greiss zapsal druhý zákrok v krátkém časovém sledu.
     
    45:13
    Thomas Greiss musel řešit nepříjemnost v podobě dělovky Hamiltona, která mu narazila do masky. Rozhodčí raději přerušili hru.
     
    44:44
    Ukázal se i český zástupce na straně Hurikánů, a sice Martin Nečas. Člen druhé útočné formace zkoušel dorazit střelu Niederreiera, jenže neposedný puk usměrnil mimo tři tyče.
     
    44:20
    Filip Zadina je v dnešním utkání hodně vidět. Z pravého křídla si vybruslil až před brány, ale bekhendem nedokázal přehodit pravý Mrázkův beton.
     
    43:58
    Brian Pesce naskočil na ledovou plochu a okamžitě se vydal pomoci spoluhráčům s bránění. Úspěšně, v plném počtu se Brind´Amorouvi svěřenci ubránili tlaku třetí lajny soupeře.
     
    43:16
    Nyní obrana hostů hrubě zaspala, když na modré nechala úplně volného Filipa Hronka. Český obránce si povyjel blíže k bráně, přesto tvrdou dělovku umístil mimo ni.
     
    42:50
    Naopak to mohli být hosté, jmenovitě Vincent Trocheck, jemuž chyběl kousek, aby se dostal do úniku. Na nahrávku Staala těsně nedosáhl.
     
    42:34
    Avšak Carolina zatím v oslabení působí velmi jistým dojmem. Sebastian Aho vyhrál buly ideálně pro Hamiltona a ten měl dostatek času na vyhození po mantinelu.
     
    41:58
    Za faul v útočném pásmu pyká Warren Foegele, který si proti Bertuzzimu pomohl držením. Na trestné lavici doplňuje Hamiltona, který si, společně s Gagnerem, ještě odpykává zbytek trestu za bitku.
     
    41:11
    Ryan Dzingel měl před sebou posledního protihráče. Na DeKeysera zkoušel zadovku, ale puk si posunul až příliš za sebe a v jízdě pokračoval bez něj.
     
    40:28
    Byl to Dylan Larkin, kdo přejel povoleným způsobem přes útočnou modrou. Vzápětí zkoušel střelou z úhlu zaskočit Mrázka, ten byl na svém místě.
     
    40:10
    Třetí třetina je v plném proudu, tak pojďme na ni! Detroit vyhrál buly a míří do útoku, domácí si jsou vědomi, že není nač čekat!
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 3:29.
     
    V prostřední části se skóre neměnilo, Carolina i nadále vede 1:0 gólem Nina Niederreitera ze čtvrté minuty. Zápas má rychlé tempo, ale málo šancí. Stále platí, že více ze hry mají Hurikáni, avšak nedokázali si vytvořit žádnou příležitost, z níž by vedení navýšili. Ani Petr Mrázek ovšem nemusel řešit nic složitějšího. Domácí budou muset v závěrečné dvacetiminutovce přidat hlavně do ofenzivy, pokud si chtějí z prvního utkání v sezóně odnést alespoň bod.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:39
    Dalšímu nebezpečí Thomas Greiss čelit nemusel. Buly totiž vyhrál Dylan Larkin na Nemetha, který se do ofenzivy příliš nežene, přestože čas ještě má.
     
    39:30
    Hurikáni si vydobyli místenku v útočené třetině, v níž ještě minimálně pár vteřin zůstanou, protože střelu Skjeie od modré zblokoval DeKeyser do ochranné sítě.
     
    39:00
    Probíhá poslední minuta druhé třetiny.
     
    38:42
    Tyler Bertuzzi naznačil obtočení kolem brány, místo toho ovšem bekhendem nahrál do předbrankového prostoru Manthovi. Kanaďan v gólové pozice o pořádný kus minul.
    38:18 Závěr bitky mezi Gagnerem a Hamiltonem
     
    38:18
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu Detroit Red Wings (Sam Gagner – 5 min., bitka).
    Vyloučení v týmu Carolina Hurricanes (Dougie Hamilton – 5 min., bitka).
     
    38:18
    Závěr prostředního dějství okořenila bitka! Dougie Hamilton se rozhodl potrestat zákrok Gagnera na Staala, který se nechal zatáhnout do férového souboje. Oba hokejisté si navzájem drželi dresy a moc úderů nepadlo, nakonec hostující obránce podklouzl a tím byl střet ukončen.
     
    37:48
    Vincent Trocheck ukázal, že Carolina po zbytek druhé části rozhodně nebude pouze bránit. Středem projel až před Greisse, který vyrazil pokus k pravé tyči betonem.
     
    37:05
    Detroitu přesilová hra pomohla. Domácí jsou najednou aktivnějším týmem a Carolina má co dělat, aby udržela nulu v kolonce inkasovaných branek.
     
    36:45
    Hru uklidňuje Jordan Staal. Kanadský centr a kapitán Hurikánů přejel středovou čáru a poslal puk za brankáře soupeře.
     
    36:02
    Přesilovka Red Wings je u konce, přesto jejich tlak pokračuje. Po ledě střílel Merrill, Larkin ztečoval kotouč o kousek na horní tyčku.
     
    35:32
    Dělovku Filipa Hronka vyrazil Petr Mrázek pouze před bránu. Dorážet chtěl Dylan Larkin, avšak ve vzduchu puk nedokázal trefit.
     
    35:03
    Hosté opět úspěšnější na vhazování, které i v tomto případě doplnili o úspěšné vyhození. Střídají oba týmy.
     
    34:41
    Svěřenci trenéra Blashilla dokázali získat útočnou třetinu zpět. Na konci krátké kombinace byl Anthony Mantha a střela z jedničky do Mrázkovy lapačky.
     
    34:00
    Čtveřice Caroliny se dokázala velmi rychle osvobodit, když Aho vyhrál buly a vyhazoval Hamilton. Akce domácích tak začíná u Greisse.
     
    33:34
    Početní převahu si vyzkoušejí i domácí hokejisté. Na lavici hanby usedá Brady Skjei, americký obránce se provinil podrážením.
     
    33:04
    Ryan Dzingel nabruslil za bránu a zpoza ní naslepo přihrával mezi kruhy. Vincent Trocheck byl dobře tísněný Nemethem, ke střele se nedostal.
     
    32:43
    Další zákrok si zkušený čtyřiatřicetiletý Němec připsal po střele Gardinera od levého mantinelu. I v tomto případě kotouč schoval v rukavici.
     
    32:13
    Na druhý pokus se Hurikáni osvobodili a dokonce obsadili útočnou třetinu. Brett Pesce zápěstím prověřil Greissovu lapačku.
     
    31:30
    Martin Nečas zakládal protiútok, jenže podklouzl a tak dokonce ani nedostal puk z obranné třetiny. Sledovali jsme tak příležitost na druhé straně. Zadinovu střelu od pravého mantinelu pozměnil Skjei a Mrázek měl štěstí, že puk narazil do jeho levého betonu.
     
    31:12
    Nino Niederreiter si ve středovém kruhu rukavicí hodil puk do jízdy. Akce švýcarského útočníka pokračovala po pravém mantinelu, při přechodu přes modrou inkasoval tvrdý, ale čistý hit od DeKeysera.
     
    30:20
    Warren Foegele dostáhl přesně toho, čeho potřeboval. Vysokým vyhozením poslal puk do lapačky Greisse, který si netroufl rozehrát proti sprintujícímu Svečnikovovi.
     
    30:13
    Velká škoda, že Filip Zadina nevěděl, kam Mrázek vyrazil zakončení Fabbriho, protože i gólman byl chvilku dezorientovaný. Situaci vyřešil Skjei obloučkem do střední třetiny.
     
    29:27
    Tyler Bertuzzi málem potrestal velké zaváhání rozehrávajícího Pesceho. Z pravého křídla najížděl před Mrázka, zápěstím však střílel mimo bránu.
     
    29:11
    Hokejisté Red Wings se dostali do útočného pásma, ale jen na pár vteřin. Dylan Larkin byl proti obranné dvojici Slavin, Hamilton bez šance.
     
    28:30
    Po Staalem vyhraném buly nebezpečně střílel Dougie Hamilton. Thomas Greiss toho moc neviděl, ale ve finále si mohl oddechnout, kotouč prosvištěl vedle levé tyče.
     
    28:03
    Na druhý gól Hurricanes si ale ještě budeme muset počkat. Dělovku Gardinera poslal Greiss vyrážečkou do ochranné sítě.
     
    27:45
    Hraje se v rychlém tempu a rozhodčí poměrně dlouho nemuseli do hry zasahovat. Stále platí, že více ze hry má Carolina, pásmo momentálně obsadila čtvrtá lajna.
     
    27:02
    Pěkně se prokličkoval mezi trojicí protihráčů Vincent Trocheck. Centr třetí formace ve finále střílel po ledě do betonu Greisse.
     
    26:40
    Anthony Mantha nabral po levém křídle velkou rychlost a už to vypadalo, že Fleurymu ujede. Obránce ovšem zabral a soupeře před bránu nepustil.
     
    26:06
    Jon Merill je zpátky na ledové ploše, jeho prohřešek proti pravidlům nebyl potrestán. Američan se po návratu zapojuje do plnění defenzivních povinností.
     
    25:59
    Šanci dostala i druhá přesilovka lajna Caroliny, v níž působí i Martin Nečas. Od modré střílel nebezpečně Gardiner, Stecher obětavým pádem srazil kotouč mimo tři tyče.
     
    25:18
    Mezi kruhy si najížděl na nahrávku Aha další z Finů Teuvo Teräväinen. Promáchl naprázdno, protože mu v poslední chvíli kotouč šikovně vypíchl Luke Glendening.
     
    24:47
    Detroit se po vhazováno dokázal osvobodit, ale Carolina rychle získala pásmo znovu do své moci. Svečnikovovu střelu vyrazil Greiss, Hamilton pálil nad.
     
    24:06
    První přesilovku si zahrají Hurikáni. Obránce Jon Merrill si před vlastní brankou nešikovně přehazoval hokejku z levé ruky do pravé, přičemž do obličeje trefil Aha.
     
    23:40
    Greiss raději přerušil hru po střele Fleuryho. Gólman si v poslední chvíli rozmyslel rozehrávku přes napadajícího Staala.
     
    23:19
    Luke Glendening při útočení podklouzl, čehož bleskově využil Ryan Dzingel. Domácím se ve druhé třetině zatím příliš nedaří.
     
    22:27
    Nastřelení Simona Gagnera zachytil ve středovém kruhu Jesper Fast. Carolina s posléze dostala do tlaku, který utnul Danny DeKeyser, ten zařídil další icing.
     
    22:06
    První úspěšný zákrok druhé dvacetiminutovky má Petr Mrázek za sebou. Pro nahození Filppuly si sáhl lapačkou, přestože kotouč mohl nechat proletět nad.
     
    21:30
    Pěknou kličkovanou za Mrázkovou svatyní předvedl Nielsen. Nakonec si vybruslil k pravému mantinelu, odkud nahazoval, jenže trefil jen Hamiltonův chránič.
     
    21:12
    Thomas Greiss vyjel daleko ze své brány, aby spoluhráčům pomohl s rozehrávkou. Odvážným pasem našel u mantinelu číhajícího Bertuzziho.
     
    20:32
    Jaccob Slavin okamžitě zapojil do hry Martina Nečase. Český útočník v souboji jeden na jednoho neuspěl proti Hronkovi, ale forčekinkem donutil krajana vyhodit přes všechny čáry na zakázané uvolnění.
     
    20:10
    Druhou třetinu zahájila druhá lajna Hurikánů proti elitní Detroitu. V souboji kapitánů byl úspěšnější Jordan Staal a tak útočí Carolina.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 2:33.
     
    První třetina utkání dopadla lépe pro Hurikány z Carolinu, kteří vedou nejtěsnějším možným rozdílem od 4. minuty, kdy bekhendovou nahrávku Aha přetavil v gól Nino Niederreiter. Sledujeme vyrovnané střetnutí, ve kterém je vidět určitá nerozehranost na obou stranách, nepřesností bylo hodně. Blízko vyrovnání byl v 17. minutě Bromé, avšak trefil pouze břevno, na druhé stran odmítl po přihrávce Nečase navýšit vedení Svečnikov, jemuž zakončení vůbec nevyšlo.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:50
    Filip Hronek kvedluje s kotoučem za vlastní svatyní a vypadá to, že již útok nepodnikne. Další snahy Red Wings vyrovnat budeme sledovat až v prostřední dvacetiminutovce.
     
    19:18
    Martin Nečas chtěl otevřít bodové konto v letošní sezóně přihrávkou na Svečnikova. Ta neměla chybu, jenže pravé křídlo puk špatně trefilo, puk nakonec vůbec neletěl na bránu.
     
    19:00
    Probíhá poslední minuta první třetiny.
     
    18:45
    Sebastian Aho zkoušel Greisse zaskočit otočkou kolem brány. Německý gólman ovšem s podobnou variantou počítal a pravý beton měl u tyčky připravený.
     
    18:01
    Vincent Trocheck byl při vhazování rozhodčím varován a dostal se tak do ohrožení dvouminutového trestu. To centra třetí lajny neodradilo, na druhý pokus bylo vše v pořádku a buly proti Fabbrovi navíc vyhrál.
     
    17:42
    Čtvrtá lajna Detroitu dostává hodně prostoru na ledové ploše. Simon Gagner se chtěl za důvěru odměnit gólem, ale zápěstím minul prostor u levé tyčky.
     
    17:00
    Tyler Bertuzzi si v posledním okamžiku ještě rozmyslel nahození na bránu, místo tomu pobídl k teči Larkina. Američan přiložil hokejku k ledu pozdě, puk projel do levého kruhu bez jeho zásahu.
     
    16:44
    Red Wings byli velmi blízko vyrovnání! Pohlednou akci zakončoval Švéd Mathias Bromé, jenž svižnou střelou překonal Mrázka, toho podržela horní tyčka!
     
    16:13
    Brett Pesce jako obránce přejel útočnou modrou a bekhendem nahrál na pravou stranu Nečasovi. Střela po ledě neměla šanci Greisse překvapit.
     
    15:25
    Dvě zakázaná uvolnění v krátkém časovém sledu zaznamenali Hurikáni. Po tom druhém Larkin vyhrál buly na Hronka, jehož dělovku vyrazil Mrázek nad bránu.
     
    15:04
    Mathias Bromé hledal Filipa Zadinu, který ještě nestihl vyčerpat. Unavený útočník selhal při zpracování, puk bez práce přenechal Gardinerovi.
     
    14:23
    Robby Fabbri zkusil vyrovnat na vlastní pěst. Sám se zbavil Fasta i Trochecka, ale na jeho síly byl Hamilton, který soka skvěle vystál a dostal ho z ideální palebné pozice.
     
    14:01
    Okamžitě po vyhraném buly Jordana Staala pálil bez přípravy Haydn Fleury. Greiss schoval touš v lapačce a připral si pátý úspěšný zákrok v utkání.
     
    13:51
    Po ose Aho – Niederreiter se černá guma dostala na vrcholek levého kruhu, kde stál v nápřahu Teuvo Teräväinen. Tvrdým pokusem trefil výstroj strážce domácí svatyně.
     
    13:22
    Akce Hurikánů vyvrcholil tvrdou ránou Skjeie od modré čáry. Greiss na kotouč dobře viděl a včas vykopl pravý beton.
     
    12:58
    Znovu se hraje před klecí Detroitu. Martin Nečas byl tím, kdo vybojoval útočné pásmo úspěšnou kličkou proti Stecherovi.
     
    12:19
    Hru za vlastní svatyní zklidnil Jaccob Slavin. Několik vteřin podržel kotouč a umožnil tak oběma celkům vystřídat.
     
    11:42
    Petr Mrázek za bránou chyboval a Detroit zaváhání málem potrestal! Dobrou šanci měl Mathias Bromé, avšak z bezprostřední blízkosti nedokázal najít mezírku v gólmanově postoji.
     
    11:06
    Vincent Trocheck za bránou vybojoval puk a do pravého kruhu přihrál Jesperu Fastovi. Švéd na nic nečekal a pálil z voleje, Greiss přirpaven.
     
    10:30
    Zápas pokračuj po komerční přestávce. Vyhození Jona Merrilla Luke Glendening nedokázal tečovat, a proti rozhodčí odpískal icing.
     
    10:09
    Filip Hronek nahazoval bekhendem na bránu. Výbornou práci odvedl Brady Skjei, který do puku vložil hokejku a odpálil jej do ochranné sítě.
     
    09:20
    V permanenci na druhé straně Petr Mrázek. Red Wings předvedli pěkný, rychlý přechod přes střední pásmo. V útočném se k zakončení od pravého mantinelu dostal Bromé, úřadovala lapačka.
     
    09:02
    Thomas Greiss vyrazil střelecký pokus Svečnikova k Nečasovi. Forward našel v mezikruží Staala, jenž střelou po ledě provětral brankářův pravý beton.
     
    08:43
    Tlak Caroliny pokračoval i druhou formací. Martin Nečas nesobecky z vrcholku pravého kruhu nahrál pod sebe na Staala, tomu ovšem v klíčovou chvíli skvěle přizvedl hokejku Stecher.
     
    08:10
    Sebastian Aho ukazuje, že i letos by pro Hurikány měl být velkým přínosem. K jedné asistence chtěl přidat druhou, ale jeho krajan Teuvo Teräväinen pálil nepřesně.
     
    07:45
    Na druhé straně musel za bránu Petr Mrázek, čímž zabránil v zisku kotouče Filppulovi. Český gólman měl poměrně hodně času, jehož využil k rozhlédnutí a přihrávce na Slavina.
     
    07:13
    Utkání plyne v rychlém tempu, zatím se přerušuje minimálně. Martin Nečas se za branku vydal atakovat Stechera, avšak puk nezískal.
     
    06:52
    Patrik Nemeth příliš dlouho váhal s rozehrávkou. Situace chtěl využít Fast, ale svou nataženou hokejkou na černou gumu těsně nedosáhl.
     
    06:28
    Druhá formace Detroitu nakonec přeci jen způsobila alespoň menší rozruch před Mrázkem. Zadina zpoza brány našel v pravém kruhu Fabbriho, rána příklepem proletěla nad bránou.
     
    05:51
    Hráči Red Wings se snaží dostat z pod tlaku, ale zatím neúspěšně. Až FIlip Zadina dokázal dostat hru do útočného pásma, jenže nedostalo se mu podpory.
     
    05:01
    Andrej Svečnikov ještě před přejetím útočné modré udělal kličku a zadovkou hledal kapitána Staala. Čárový odpískal ofsajd.
     
    04:30
    Vstřelený gól pochopitelně Carolinu pořádně nabudil. Hosté již znovu okupují pásmo soupeře a chtějí přidat druhý gól.
    03:38 Nino NIEDERREITER - 0:1
     
    03:38
    Carolina právě vstřelila branku!
    Hurikáni se ujímají vedení, udeřila první formace! Sebastian Aho se s kotoučem proháčkoval do útočné třetiny a bekhendovou nahrávkou našel NINA NIEDERREITERA, jenž si zpracoval puk a následně prostřelil Greisse k levé tyči. Asistence: Sebastian Aho.
     
    03:08
    Pobyt Caroliny v útočném pásmu neměl dlouhého trvání. Andrej Svečnikov byl za brankou sám, proti dvojici obránců neměl šanci na úspěch.
     
    02:36
    Upoutat pozornost na sebe chtěl Filip Zadina. Český mladíček se pěknou stahovačkou dostal za záda Fasta, ale na Trochecka již nevyzrál.
     
    02:13
    Simon Gagner, čerstvá akvizice Red Wings, se vydal pronásledovat Slavina. Hostující bek zachoval chladnou hlavu, po mantinelu přenesl hru na Fleuryho.
     
    01:30
    Nielsen nahazoval takovým způsobem, že donutil hrát Petra Mrázka. Český gólman hru nepřerušil a vyrážečkou nahrál za bránu Hamiltonovi.
     
    01:06
    Jesper Fast rozhazuje rukama na rozhodnutím rozhodčího, ten odpískal postavení mimo hru. Spoluhráče do něj příliš zbrklý pohyb Foegeleho na mdré.
     
    00:27
    Jaccob Slavin na nic nečekal a okamžitě nástřelem poslal puk za Greissovu svatyni. Jako první k puku dojel Stecher, jenž vyhodil přes všechny čáry na zakázané uvolnění.
     
    00:10
    Utkání právě začalo! Úvodní buly nové sezóny ovládl Sebastian Aho a tak jsou to Hurikáni, kteří podnikají první útok.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Detroit Red Wings: Greiss (J. Bernier) – Hronek, Nemeth, Merrill, DeKeyser, Stecher, M. Staal – Mantha, D. Larkin (C), Bertuzzi – Zadina, Fabbri, Naměstnikov – Gagner, Filppula, Bromé – Erne, Glendening (A), Nielsen (A).

    Carolina Hurricanes: Mrázek (Reimer) – D. Hamilton, Slavin (A), Pesce, Skjei, H. Fleury, Gardiner – T. Teräväinen, Aho, Niederreiter – Nečas, J. Staal (C), Svečnikov – Fast, Trocheck, Foegele – B. McGinn, Martinook (A), Dzingel.

    Rozhodčí: Dean Morton (CAN), Peter MacDougall (CAN) – Shandor Alphonso, Ryan Galloway.
     
    Česká a slovenská stopa

    Filip Hronek (DET)
    Filip Zadina (DET)
    Petr Mrázek (CAR)
    Martin Nečas (CAR)
     
    Carolina Hurricanes

    Hurikáni u Caroliny jsou jedním z nejpříjemnějších překvapení posledních let. Ještě před deseti roky byl tento kanadský celek v situaci, kdy se dlouhých deset let nepodíval do play-off. A letos? Patří k nejlepším v lize. Vzestup přišel s příchodem velmi talentovaných hokejistů v čele se Svečnikovem a Ahem, opomenout ale nesmíme i dalšího Fina Teräväinena, který elitní formaci perfektně doplňuje. Loni se Brind'Amourova družina probojovala do osmifinále, když nejprve v prvním kole vyřadila New York Ranges, následně ale podlehla Bostonu v pěti zápasech. Přesto Hurikáni letos patří mezi širší výběr kandidátů na zisk trofeje. Pomoci k jejímu zisku bude chtít i gólman Petr Mrázek a také Martin Nečas, který prožil velmi zdařilou první sezónu, v 72 zápasech zapsal 40 bodů.
     
    Detroit Red Wings

    Detroit prochází přestavbou, která se odrazila i na výsledcích. Svěřenci kouče Jeffa Blashilla v letošní sezóně ostatním soupeřům ani zdaleka nestačili, v rámci Východní konference obsadili poslední místo s velkým odstupem na předposlední Senátory z Ottawy. Red Wings procházejí obměnou a lze proto očekávat, že ani letošní ročník nebudou patřit mezi úplnou špičku soutěže, rozhodně však začíná svítat na lepší zítřky. Bota Detroit tlačila především v obraně, kde chybí zvučnější jméno a 267 obdržených gólů v 71 zápasech hovoří za vše. Vládcem defenzivy se pomalu, ale jistě začíná stávat Filip Hronek, který i přes mizérii Detroitu předváděl velmi slušné výkony, v sezóně zaznamenal 31 bodů. V prvním týmu Detroitu se usadil i druhý z Čechů Filip Zadina, který ještě loni odehrál pár zápasů na farmě, ale letos by snad již měl mít své místo v "áčku" jisté.
     
    Letošní ročník NHL bude velmi specifický. Hlavním důvodem je koronavirus, kvůli kterému se sezóna dlouho odkládala. Vedení soutěže zrušilo konference a vytvořilo úplně nové čtyři divize, z nichž jedna je čistě kanadská. Zápasy se budou hrát pouze v rámci jedné divize, dojde tedy k výrazně častějšímu opakování vzájemných zápasů mezi jednotlivými týmy. Hlavním cílem je v těchto těžkých dobách omezit cestování v co největší míře. Nejen z důvodu pozdějšího startu nové sezóny, ale i pozdějšímu dohrání loňského play-off, sehraje každý z týmů v základní části 56 zápasů. Do vyřazovací části postoupí čtyři nejlepší celky z každé divize.
     
    Všem fanynkám a fanouškům hokeje přeju krásnou pozdní noc, chcete-li brzké ráno! Dlouho čekání je u konce, kanadsko-americká NHL se po novém roce konečně rozbíhá a já vás vítám při sledování zápasu mezi Detroitem a Carolinou.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:30.

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 4. Niederreiter (Aho), 58. Dzingel (Gardiner, Nečas), 59. Svečnikov (T. Teräväinen)


    Detroit Red Wings: Greiss (J. Bernier) – Hronek, Nemeth, Merrill, DeKeyser, Stecher, M. Staal – Mantha, D. Larkin (C), Bertuzzi – Zadina, Fabbri, Naměstnikov – Gagner, Filppula, Bromé – Erne, Glendening (A), Nielsen (A).
    Carolina Hurricanes: Mrázek (Reimer) – D. Hamilton, Slavin (A), Pesce, Skjei, H. Fleury, Gardiner – T. Teräväinen, Aho, Niederreiter – Nečas, J. Staal (C), Svečnikov – Fast, Trocheck, Foegele – B. McGinn, Martinook (A), Dzingel.

    Rozhodčí: Dean Morton (CAN), Peter MacDougall (CAN) – Shandor Alphonso, Ryan Galloway
    thejrc.org