Zlín – Přerov 2:5 (kon.) | Jihlava – Vítkovice 5:6 (1:3 po s.n.) | Č. Budějovice – Mladá Boleslav 3:2 (kon.)
Mountfield HK – Sparta 0:1 (kon.) | Třinec – Olomouc 4:5 (kon.) | Litvínov – Plzeň 5:1 (kon.)
K. Vary – Liberec 4:6 (kon.) | Pardubice – Kometa Brno 3:4 (kon.)
konec
Mountfield HK
0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
HC Sparta Praha
Sobota 07.10.2023, 12:30 • ČPP Aréna, Hradec Králové • DHL Extraliga juniorů • Skupina Západ
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.
     
    Krásné sobotní poledne z východočeské metropole! V páteční večer žil Hradec Králové dvěma událostmi. Jednou byla celorepubliková Noc vědců, do které se zapojilo nemálo institucí u soutoku Labe s Orlicí.

    Druhou pak byl bezpochyby gól Adama Novotného v extraligovém zápase Kladno – Mountfield HK, čímž se šikovný forvard působící v juniorce, zároveň však věkem ještě dorostenec, zapsal do soutěžních kronik jako nejmladší skórující hráč.

    Kulturní víkend pod Bílou věží bude pokračovat od sobotních 12:30, kdy přivítá hradecká juniorka tu sparťanskou. A bude to velmi důležitý souboj! Mountfield je sice pátý, ale jenom dva body od druhého místa, Sparta zase ztrácí na svého soupeře pět bodů a výhra by se jí náramně hodila.

    Oba celky shodně prohrály poslední duely, Východočeši v Plzni 2:3, sparťané pak doma s Motorem 3:4.
     
    -17
    Úvodní sestavy:

    Mountfield HK: Mrázek (Tuček) – Š. Černý, Havlíček, Bezpalec, Pavelka, Pavič, Hrbek, J. Aschenbrenner – Ma. Beneš, Mi. Beneš, Dommers – Jón, Matašovský (C), V. Aschenbrenner – Hrdlička, Turena, Prášek – M. Novotný (A), Zámečník, Vencl (A).
    Trenér: Martin Vágner

    HC Sparta Praha: Volevecký (Vedral) – David (A), Culek, T. Bartoň, J. Červenka (C), Samson, J. Tůma – Bareš, S. Pavlák, Krupička – Senčák, Poláček, Daníček – Hamršmíd (A), Holeček, Novák – Žmola, Vašíček, Odehnal.
    Trenér: Tomáš Netík

    Rozhodčí: Wagner, Bernat – Kajínek, Jiruška.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:03
    Rozdávání hokejové radosti v Hradci právě začalo! Úvodní buly vyhráli domácí, kteří ihned zkoušeli výpad po pravé straně, ale neúspěšně.
     
    00:39
    Vojtěch Aschenbrenner udržel puk v útočném pásmu a z otočky hledal pod sebou spoluhráče, nikdo však v prostoru na ose nebyl, a tak je na tahu Sparta.
     
    01:22
    Chybná rozehrávka Vojtěcha Aschenbrennera a Samson toho využil. Otevřela se před ním pravá strana útočného pásma a z kruhu mohl hostující bek střílet. Napálil jenom rameno Mrázka.
     
    02:09
    Na druhé straně je hra přerušena poté, co Prášek utrpěl v souboji bolestivý zásah do kolene a nemohl se zvednout. Na střídačku se dostal až za pomoci spoluhráčů a není to dobrá zpráva ani pro jeho rodinu, která je dnes zastoupena v hojném počtu.
     
    02:51
    První vyloučení duelu přichází na sparťanské straně. Albert Bareš (SPA) dostává dvě minuty za sekání.
     
    03:23
    Hradci se ale v početní výhodě příliš nedaří. Sparta vyhodila prakticky záhy do středního pásma, kde i drží hru.
     
    03:56
    Černý obral o puk vyjíždějícího Hamršmída a Lvi zakládají další útočnou akci. Už mají ale přes půl přesilovky pryč.
     
    04:26
    Díky odvážnému průniku Novotného se dostali Hradečtí dopředu. Novotný pak hledal krosovou přihrávkou spoluhráče na druhé straně, tam ale nikdo nebyl. Sparta tak pravděpodobně první oslabení ubrání.
     
    05:12
    Zámečník poslal z levé strany prudkou nahrávku před branku, kterou ještě tečoval Vencl. Volevecký si svým zákrokem nebyl vůbec jistý, puk mu propadl přes teploměr těsně vedle tyče!
     
    05:42
    Jakub Aschenbrenner (MHK) jde jako první Hradečák na trestnou, neboť se v souboji dopustil nedovoleného bránění.
     
    06:06
    Hosté zahájili přesilovou hru o poznání lépe! Přehuštění na levé straně vyústilo v naprosto volného Daníčka na pravém kruhu, ke kterému se odrazil kotouč. Daníček pálil na zadní tyč, Mrázek ale vytáhl skvělý zákrok betonem!
     
    06:50
    Hradec vyhodil a Sparta se pokoušela rychle do pásma dostat. Zvolila však extrémně rizikové řešení, které bylo signalizováno jako icing. Ten byl i pískán, avšak o nic se reálně nejednalo. Emoce nastaly poté, co Dommers v přerušené hře srazil Holečka a ve vzduchu byla cítit potyčka, tu ale rozhodčí zažehnali. Vhazovat se tak bude ve středovém kruhu a upřímně chápu nespokojenost kouče Netíka.
     
    07:44
    Na samotném konci přesilovky našel Holeček parádní přihrávkou Žmolu na hranici kruhů. Pražský útočník to vzal z první, trefil však jenom přesunujícího se Mrázka!
     
    08:32
    Havlíček nabral na křídle velkou rychlost a zvolil časté řešení, objel branku a z otočky na pravé straně vystřelil. Volevecký si ale jeho pokus pohlídal, Sparta následně přešla do útoku.
     
    09:16
    Matěj Beneš hokejkou líznul nahrávku zpoza vlastní branky tak, že puk letěl přímo na sparťanskou střídačku. Vhazovat se tak bude na konci středního pásma.
     
    09:55
    Rychlá kombinace přes osu hřiště přinesla příležitost pro Tůmu, který mohl od modré střílet. Jeho zakončení bylo ale sraženo až do ochranné sítě.
     
    10:25
    Snaha dostat kotouč z pásma se domácím nepovedla na první dobrou, Matěj Beneš si ale proti dvěma napadajícím hráčům nakonec poradil.
     
    11:09
    Poláček šel proti bekovi, kterého snadno odstavil ze hry a rázem byl sám před Mrázkem. Puk tlačil nad jeho rameno, v nadějné pozici ale trefil jenom tyčku!
     
    11:43
    Dommers přerušil Spartě kombinaci a byl na konci zajímavé akce, kterou nastartoval Matěj Beneš. Jeho sóloakce skoro nejprve skončila přesilovkou Lvů, souboj ale ustál a připravil pozici právě pro Dommerse, jenž mohl z kruhu pálit do prázdné. Puk ale zablokovali hostující obránci!
     
    13:13
    Jakub Aschenbrenner se napřáhl na modré a pálil do hráčů mezi kruhy. Volevecký nic neviděl a odhadoval dráhu letu. Tak či tak nemusel vyloženě zasahovat, puk byl totiž sražen bloky.
     
    14:29
    David čekal za vlastní brankou a chtěl rozehrát, spoluhráčům by to ale hrál do stoje. Proto musel zvolit vlastní řešení a nemyslel to nijak zle, přihrávce za obranu ale chyběla větší přesnost.
     
    15:21
    Na druhé straně se ukázal Hrdlička, jenž si klepl o přihrávku a bez větší přípravy střílel, Volevecký vytáhl puk vyrážečkou.
     
    16:19
    Michal Beneš ztratil kotouč za vlastní brankou a dal tak prostor Holečkovi ke střele z pravého kruhu, Mrázek zasáhl včas betonem.
     
    17:03
    Zdánlivě banální vyhození zachytil ve středním pásmu Hamršmíd a rázem to bylo 2 na 1. Puk posléze přenechal pro Bareše, který už musel zakončovat, ze solidní pozice ale poslal puk do prken!
     
    18:31
    Sparta dvakrát za sebou vyhodila na zakázané uvolnění, proto nemůže střídat. Hradec naopak posílá čerstvé síly.
     
    18:39
    Jenže právě čerstvé síly mohly inkasovat! Daníček po vyhraném buly dostal přihrávku, nabral velkou rychlost a dostal se před Mrázka. Toho už skoro vykoupal, jenže trefil jenom jeho vyrážečku, kterou domácí gólman nechal ve vzduchu!
     
    18:55
    Nepříjemné momenty v závěru první třetiny. Dommers dohrál u mantinelu velmi ostře Daníčka, který zůstal ležet nehybně na ledě a mířila za ním i záchranná služba. Rozhodčí však původně vyloučili jak Dommerse, tak i Daníčka za nafilmovaný pád. Což ostře rozporuje hostující střídačka a chce jenom jeden trest. A to ten do konce utkání.
     
    18:55
    Po dlouhém ošetřování na ledě je Daníček spoluhráči odvezen na střídačku, prvotní hlasy mluví o otřesu mozku. Stále však čekáme, jak tuhle těžkou situaci rozhodčí vyřeší.
     
    18:55
    Dlouhé řešení situace má konečný výsledek. Valdis Dommers (MHK) dostává za sekání u mantinelu dvě minuty, další trest nebyl udělen. Sparta tak má přesilovou hru 5 na 4.
     
    19:55
    Hosté tak končí třetinu v tlaku, všechny pokusy ale bez problémů pochytal Mrázek. Po střele z levého kruhu přerušil hru a bude se vhazovat po jeho pravici.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Nic víc se ale nestalo a předpokládám, že tenhle zápas bude mít ještě co nabídnout. Herně to přitom z obou stran žádná sláva nebyla, více ze hry měla Sparta, přičemž Hradec držel ve hře skvělý Mrázek. Všechno se ale změnilo na konci předposlední minuty, kdy Dommers ostře dohrál Daníčka, ten byl za doprovodu spoluhráčů přesunut na střídačku a po dlouhém průtahu z toho byla dvouminutová přesilovka pro Spartu. 56 sekund si hosté přenesli do druhé třetiny.
     
    Další třetina začne přibližně v 13:21.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:06
    Hradec vyhrál úvodní buly a hned poslal kotouč až za Voleveckého. Spartě ale trvalo jenom pár sekund vrátit se zpátky.
     
    20:46
    Dohrávka početní výhody se hostům tolik nepovedla. Lvi se v klidu ubránili a během chvíle se bude hrát 5 na 5.
     
    21:53
    Senčák nahazoval od modré, jeho pokus hokejkou zastavil Prášek, který se po nepříjemném střetu v úvodu utkání dostal zpět do hry.
     
    23:09
    Sparta zrychlila kombinaci, avšak na úkor přesnosti. Dlouhá přihrávka napříč kluzištěm doletěla až na zakázané uvolnění.
     
    23:41
    Hradec v útočném pásmu chvilku vařil, hru ale přerušuje posunutá branka hostujícího celku. Je potřeba tak znovu navrtat do původního postavení, což je práce pro ledaře.
     
    24:06
    Bareš zvládl osobní souboj za brankou v útočném pásmu a posunul puk před branku, kde operovali rovnou dva hostující hráči. Ale ani jeden se k pořádnému zakončení nedostal.
     
    24:21
    Lepší už to měl Michal Beneš, ke kterému se po povedené souhře dostal puk nad kruhy. Volevecký toho navíc přes bloky moc neviděl, střela šla však těsně nad břevno!
     
    25:27
    Bezpalec rozehrával pod tlakem a puk nešikovně vrátil k Mrázkovi, který musel z první posouvat dále na spoluhráče. Provedení však nebylo tak povedené, nakonec z toho bylo přerušení hry a vhazování v útočném pásmu hostí.
     
    26:39
    Novotný přesnou přihrávkou napříč vyzval do situace 2 na 1 Vencla se Zámečníkem. Vencl celou akci vedl, neodhadl však přesný moment na nahrávku spoluhráči a blokující obránce puk srazil na Voleveckého.
     
    27:50
    Pavelka se dostal lehce pod tlak, přesto našel pod sebou Dommerse, který mohl rozehrávat. Avšak se unáhlil a poslal kotouč na další icing.
     
    28:32
    Bareš vyvedl puk do útoku a jen tak z nouze vystřelil. Puk ale nabral zajímavý směr, Mrázek jenom švihl lapačkou. Přesto dost možná puk hřbetem tečoval a díky tomu jej srazil do břevna!
     
    29:48
    Daníček vybojoval u prken puk a vrátil jej na modrou pro Červenku, který zakončoval. Ale vysoko nad, Mrázek jenom jistil.
     
    30:42
    Oliver Samson se dostal k odraženému puku na modré a napálil jej zpět do ohně. Daleko od vedoucí trefy nebyl, neboť střílel nad beton Mrázka a trefil tyč!
     
    31:09
    Vyloučení v týmu Mountfield HK:
    Štěpán Černý – 2 min., hrubost.
     
    31:26
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparta přesilovku využívá a jde do vedení! Černý pobyl na trestné jenom 17 sekund a sledoval, jak hosté vyhráli buly, Krupička posunul puk na Davida, který střílel z modré. Střela mu vůbec nesedla, skoro ještě zlomil hokejku, přesto puk nabral takový směr, že jej na hranici brankoviště tečoval nad beton Mrázka MAREK DANÍČEK – 0:1! Asistence: František David, Jan Krupička.
     
    32:38
    Černý podržel puk ve středním pásmu a vracel jej za Voleveckého branku. Hosté pak rozjížděli útočnou akci, která ale skončila kotoučem na střídačce.
     
    34:06
    Senčák dlouho podržel puk v útočném pásmu, až jej předal na Samsona, který se již odhodlal k akci. Dále než na levý kruh ale s kotoučem nedojel.
     
    34:48
    Prášek si zpracoval nahození mezi kruhy a z otočky zakončoval, trefil však jenom Voleveckého betony. Ten následně raději přerušil hru.
     
    35:25
    Kotouč zůstal pod bruslemi u hradecké střídačky a dobrých deset sekund se jej všichni snažili dostat ven. Nakonec se to povedlo domácím a Černý z modré střílel do prostor, kde se pohyboval Michal Beneš. Ten se ale k puku nedostal.
     
    37:04
    Dommers prudce nahazoval zpátky do útočného pásma, vznikl z toho jenom icing na hradecké straně.
     
    37:20
    Odehnal zajel za branku, puk ale pustil za sebe na kruh, kde byl Bareš. Zblízka po ledě Mrázka neprostřelil, domácí gólman přerušil hru.
     
    37:25
    Červenka po prohraném buly nabral letící puk na brusli a kopnutím připravil pozici pro Krupičku, jehož zakončení mělo parametry. Ale skončilo jenom na Mrázkově výstroji.
     
    38:22
    Vašíček nabral velkou rychlost a snadno projel až k vlastní střídačce. Chtěl rozhodně zakončit, dostal se však ze střeleckého úhlu, až trefil jenom boční síť.
     
    39:22
    Černý rozjel kombinaci na Zámečníka, který s kotoučem podél mantinelu ale daleko nedojel.
     
    39:57
    Sparta se ještě snažila poslední sekundy vymáčknout potenciální příležitost, ale skončilo to ofsajdem. A to rovnou dvakrát za sebou.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ani druhá třetina toho po herní stránce mnoho nenabídla. Sparta však byla lepším celkem a ujala se vedení v přesilové hře, když zajímavou střelu Davida tečoval za Mrázkova záda Marek Daníček. Lvi směrem dopředu nebyli tolik nebezpečí a Volevecký neměl mnoho práce, obecně se ale nejedná o nijak strhující duel.
     
    Další třetina začne přibližně v 14:07.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:13
    Krupička zachytil snahu o vyhození Hradeckých a poslal z modré kotouč zpátky na branku. Mrázek zachytil do lapačky, neměl ale potřebu zastavovat hru, proto rozehrál na svoje spoluhráče.
     
    41:10
    Vašíček poslal puk středem na Holečka, který už ale byl v pásmu, zatímco kotouč před modrou. Proto odpískání ofsajdu pro hostující stranu.
     
    41:46
    Novotný dostával přihrávku, aniž by věděl, že má za zády rozjetého Samsona. Pro něj tak bylo snadné získat puk a nahodit jej na branku. To zatím Spartě stačí.
     
    42:43
    Prášek se rozjel podél mantinelu, snadno přešel přes Culka a snažil se zakončit. Stíhající obránce jej ale natlačil na mantinel.
     
    43:29
    Jón přehrál přes Michala Beneše puk na Havlíčka, který nešel do zakončení, ale stáhl ještě hru na Vojtěcha Aschenbrennera. Mountfield se ale poté vyhodil z pásma sám.
     
    44:27
    Po vyhraném souboji ve středním pásmu měli domácí náznak přečíslení 3 na 2, přes dobře bráněnou modrou čáru ale nepřejeli. To vše pod dohledem nejen trenérského štábu A-týmu a jednoho čtyřnohého chlupáče s frisbee diskem.
     
    46:02
    Zatímco pokus o nahození skončil na střídačce, pejsků na zimním stadionu registruji více. Jeden právě spí zhruba v deváté řadě protější tribuny na sezení.
     
    46:37
    Žmola se dostal přes Práška, který navíc při couvání dozadu upadl. Z nabídnuté situace ale Sparta nic nevytěžila a teď jsou na tahu zase domácí.
     
    48:03
    Šikovné přečíslení domácích a Michal Beneš vracel bekhendem kotouč do brankoviště. Volevecký jej neměl zcela pod kontrolou a chvilku se hráči přetlačovali, hostující gólman ale nakonec hru přerušil.
     
    48:21
    Domácí stupňují svůj tlak a v další šanci byl Havlíček, z bekhendu v rychlosti ale trefil jenom tyč hostující branky!
     
    49:43
    Hrdlička vypracoval pozici pro Matašovského, který to vzal z první, Volevecký vykopl betonem mimo nebezpečnou zónu. Hradec začíná výrazně svého soupeře přehrávat.
     
    50:46
    Dommers nedosáhl na vyhození, Tůmu s kotoučem ale na mantinelu zavřel Prášek. Přesto Lvi propadli vepředu a Sparta jela do těžko uvěřitelné situace 4 na 1! Daníček ale z mezikruží trefil jenom plexisklo.
     
    51:49
    Bareš neuspěl s přechodem dopředu, povedlo se to až Davidovi. Hosté z toho ale nic nevytěžili, naopak se musí znovu bránit.
     
    52:19
    Jón dostal nahrávku na levý kruh a z otočky hledal někoho na zadní tyči, ale neúspěšně. Na to konto vyjel do kontru Žmola, sražený pokus šel do ochranné sítě.
     
    54:29
    Doposud relativně klidné dění rozpumpovala situace, kdy David po střele z levého kruhu krosčekoval Havlíčka před sebou do brankáře a rozjela se bitka, do které skočil nejaktivněji Dommers. Potkal se s Albertem Barešem, jenž to vzal velmi srdnatě, běžte si ale na ruce proti přemotivovanému Lotyši. Dommers vyhrál během pár sekund a zřejmě dohrál, navíc hned zmizel do kabiny.
     
    54:29
    Tresty jsou dány takto: František David (SPA) za krosček do obránce dostal dvě minuty.

    Valdis Dommers (MHK) společně s Albertem Barešem (SPA) dostali bůra do konce za bitku. Z toho tak pramení, že mají domácí dvouminutovou přesilovku 5 na 4.
     
    55:39
    Krupička vyhrál osobní souboj s Michalem Benešem a vyvezl puk až na protější konec. Hradci se v přesilových hrách moc nedaří.
     
    56:18
    Pavelka z kruhu nenahrál Černému přesně a puk vyjel až k Mrázkovi. Ten sice podpořil rozehrávku, zároveň z toho ale vzniklo ve spolupráci s obránci zakázané uvolnění.
     
    57:08
    Už se hraje v plném počtu a Hrdlička se snažil dostat puk do útočného pásma, David jej však dobře zastavil.
     
    57:27
    Jakub Aschenbrenner mohl klidně srovnat, dostal se do velké příležitosti po individuální akci na levém křídle. Sám před Voleveckým ale selhal, trefil jenom jeho betony!
     
    57:56
    Na druhé straně mohl rozhodnout Krupička, který zachytil nepřesnou rozehrávku a zkoušel se rychle obtočit kolem brány. Puk sice poslal do brankoviště, Mrázek si situaci ohlídal.
     
    59:03
    Sparťané vyhodili velmi šikovně, puk se sotva doploužil k brankové čáře. Hradec se nemůže dostat do pásma, aby mohl spustit poslední snahu.
     
    59:39
    Navíc hosté drží puk na hokejkách a tenhle závěr pravděpodobně zvládnou.
     
    Konec zápasu.
     
    Poslední minutu zvládla Sparta takticky velmi dobře a Lvy do ničeho nepustila. Hosté si tak z Hradce odváží tři body za výhru 1:0, tedy úplně stejný výsledek, jaký se urodil v prvním vzájemném duelu v Praze. Nutno říci, že pražský celek dnes vyhrál zaslouženě. Byl nebezpečnější a měl více ze hry, domácí držel ve hře Mrázek, na hostující straně předvedl velmi slušný výkon Tomáš Volevecký. Mountfield tak zůstává na pátém místě, Sparta se mu ze šesté pozice přiblížila na dva body.
     
    Z mé strany je to dnes již vše. Dost možná se vám přihlásím v nedělní večer z východočeského derby, do té doby ale užívejte sluníčka a přeji vám pohodový zbytek víkendu. Carpe diem! (14:43:01)

    Tomáš Kalas

    Branky a nahrávky: 32. Daníček (David, Krupička)


    Mountfield HK: Mrázek (Tuček) – Š. Černý, Havlíček, Bezpalec, Pavelka, Pavič, Hrbek, J. Aschenbrenner – Ma. Beneš, Mi. Beneš, Dommers – Jón, Matašovský (C), V. Aschenbrenner – Hrdlička, Turena, Prášek – M. Novotný (A), Zámečník, Vencl (A).
    Trenér: Martin Vágner

    HC Sparta Praha: Volevecký (Vedral) – J. Červenka (C), J. Tůma, David (A), Samson, T. Bartoň, Culek – Krupička, Žmola, Daníček – Bareš, Hamršmíd (A), Poláček – Holeček, Senčák, Vašíček – Odehnal, Novák, S. Pavlák.
    Trenér: Tomáš Netík

    Rozhodčí: Wagner, Bernat – Kajínek, Jiruška

    Diváci: 69
    bahis siteleri