Augsburg – Darmstadt 1:2 (kon.) | Dortmund – Union Berlín 4:2 (kon.) | RB Lipsko – Bochum 0:0 (kon.)
Stuttgart – Wolfsburg 3:1 (kon.) | W. Brémy – Hoffenheim 2:3 (kon.)
konec
Borussia Dortmund
4:2 (1:2)
1. FC Union Berlín
Sobota 07.10.2023, 15:30 • Signal Iduna Park, Dortmund • Německá Bundesliga • 7. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Hezké sobotní odpoledne při sledování textového přenosu z německé Bundesligy. Fotbalisté Borussie Dortmund dnes od 15:30 přivítají 1. FC Union Berlín.
     


    1. FC UNION BERLÍN

    Berlínskému celku se letos zatím nedaří podle představ. Union nasbíral v šesti kolech šest bodů a v tabulce je na jedenácté pozici. Na úvod nové sezony vyhrál dvakrát 4:1 nad Mohučí i Darmstadtem, avšak pak přišly na řadu porážky. Doma prohrál Union 0:3 s Lipskem, na Wolfsburg nestačil 1:2 a Hoffenheimu podlehl 0:2. V minulém týdnu celek z hlavního města padl 0:1 na půdě Heidenheimu. Union hraje letos i Ligu mistrů, ve které ale dvakrát prohrál. Nejprve statečně bojoval na půdě Realu Madrid, kde neuspěl 0:1. V tomto týdnu doma nestačil 2:3 na portugalskou Bragu.
     


    BORUSSIA DORTMUND

    Dortmundu loni utekl německý titul o malinký kousek, letos má žlutočerný celek obrovskou motivaci to poprvé od roku 2012 dotáhnout. Dortmund je ale v této chvíli v tabulce až čtvrtý, nicméně na první Leverkusen ztrácí jen dva body. Celkově jich Borussia uhrála 14 v šesti utkáních, tedy čtyřikrát vyhrála a dvakrát remizovala. Zdolala Kolín, Freiburg, Wolfsburg a Hoffenheim, remizovala s Bochumí a Heidenheimem. Ve velmi těžké skupině Ligy mistrů má Dortmund zatím jediný bod. Na úvod podlehl PSG 0:2, ve druhém vystoupení remizoval 0:0 s AC Milán. Za pár dnů vyzve Dortmund v nejprestižnější soutěži světa také anglický Newcastle.
     
    Úvodní sestavy:

    Borussia Dortmund: Kobel – M. Wolf, Hummels, N. Schlotterbeck, Ryerson – F. Nmecha, Can – Malen, Reus, Bynoe-Gittens – Füllkrug.
    Náhradníci: Meyer – Süle, Özcan, Reyna, Brandt, Adeyemi, Haller, Moukoko, Bueno.
    Trenér: Edin Terzić

    1. FC Union Berlín: Rønnow – Doekhi, Bonucci, Leite – Trimmel, Laídúní, Král, Haberer, Gosens – S. Becker, K. Behrens.
    Náhradníci: Schwolow – Jaeckel, B. Aaronson, Roussillon, Tousart, Kemlein, Volland, Fofana, Hollerbach.
    Trenér: Urs Fischer

    Rozhodčí: Ittrich – Gorniak, Dankert.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hosté se po ztrátě Cana celkem snadno dostali k míči. Janik Haberer táhl útočnou akci, ale míč spoluhráči Sheraldu Beckerovi nepředal dobře.
     
    3
    Jamie Bynoe-Gittens nabíral rychlost na levém křídle, nicméně cestu do pokutového území nenašel.
     
    4
    Ajsa Laídúní byl celkem nepříjemně došlápnut Julianem Ryersonem. Zde klidně mohla na řadu přijít žlutá karta, zákrok to nebyl zrovna sportovní.
     
    5
    Gregor Kobel ale standardní situaci hostujícího celku vyboxoval. Vzápětí Union rozehrál aut a ke střele ze šestnáctky se dostal Robin Gosens. Branku domácích minul o několik čísel.
     
    6
    Kevin Behrens si našel místo mezi obránci, rychle se otočil a krásnou střelou napálil břevno. Jednalo se ale o nepatrný ofsajd, takže případný gól hostů by neplatil.
     
    7
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Dortmund využívá první šanci! Po rohovém kopu se na malém vápně uvolnil NICLAS FÜLLKRUG, který sice napoprvé nechal vyniknout brankáře, ale hned poté balón dopravil od tyče do sítě. 1:0.
    7. Niclas FÜLLKRUG - 1:0
     
    9
    Diogo Leite se dostal na útočnou polovinu a pro svůj celek vybojoval rohový kop.
     
    9
    Union Berlin právě vstřelil branku!
    Hosté potvrdili, že při standardních situacích jsou nesmírně nebezpeční. ROBIN GOSENS si našel centr Christophera Trimmela a hlavičkoval. Míč ale dopravil do vlastní sítě velmi nešťastným způsobem Niclas Füllkrug. 1:1. Asistence: Christopher Trimmel.
    9. Robin GOSENS - 1:1
     
    12
    Zatím sledujeme nesmírně atraktivní utkání. Na útočnou stranu se tentokráte dostává Dortmund.
     
    12
    Mats Hummels šel docela do rizika. Sheraldo Becker se rozbíhal na levé straně a velezkušený stoper jej zastavil skluzem. Kdyby jej ale trefil hůře, klidně z toho mohla být i penalta.
     
    13
    Christopher Trimmel posílal do vápna další rohový kop. Fotbalisté Unionu se ale provinili útočným faulem.
     
    14
    Leonardo Bonucci balón odkopl do zámezí. Borussia bude pokračovat autovým vhazováním.
     
    15
    Obrana hostů musela dávat pozor, ale nebezpečnou situaci zvládla. Pak Union odkopl balón až ke Kobelovi, jenž rozehrává.
     
    16
    Donyell Malen si přebral míč a okamžitě z dálky vystřelil. Jeho rána nadělala Frederiku Rønnowovi velké potíže, ale gólman Berlíňanů balón přece jen vytáhl.
     
    18
    Danilho Doekhi se ocitl na zemi po nedovoleném zákroku. Hosté budou rozehrávat standardní situaci, znovu z kvalitní pozice.
     
    18
    Alex Král se už radoval ze své první branky v této sezoně, když hlavou dopravil míč do sítě po skvělém centru Christophera Trimmela. Jednalo se ale o těsný ofsajd, takže VAR asi po třech minutách zasáhl.
     
    20
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín:
    ze hřiště odchází Alex Král, přichází Lucas Tousart.
     
    22
    Viděli jsme zvláštní momenty. Králova neuznaná branka se asi tři nebo čtyři minuty zkoumala, mezitím český záložník kvůli zranění vystřídal.
     
    24
    Niclas Füllkrug se dostával dopředu, ale pomohl si útočným faulem. Rozehrávat tedy bude hostující brankář Frederik Rønnow.
     
    26
    Fanoušci domácích se radovali z druhé branky, jenže pak přišla další kontrola u VARu a další neuznaný gól. Niclas Füllkrug se objevil v ofsajdovém postavení, když do sítě umístil centr Marca Reuse.
     
    28
    Mats Hummels šel špatně do souboje, šlapákem Sheralda Beckera zastavil, takže VAR má další práci. Na 90 % se penalta kopat bude.
    28. Penaltový zákrok Hummelse
     
    30
    Rozhodčí potvrdil, že penalta za Hummelsův faul se kopat bude!
     
    31
    Žlutá karta pro tým Borussia Dortmund (Mats Hummels).
     
    31
    Union Berlin právě vstřelil branku!
    K penaltě se postavil LEONARDO BONUCCI, který poslal míč po své pravé ruce. Gólman Gregor Kobel skočil na stranu opačnou, takže Union se může radovat. Poprvé v utkání vede! 1:2.
    31. Leonardo BONUCCI - 1:2
     
    33
    Frederik Rønnow při centru zleva nebyl moc jistý. Míč vyboxoval před sebe a pak měl štěstí, že na řadu nepřišla dorážka.
     
    34
    Fotbalisté ve žlutých dresech si teď přihrávají na své polovině hřiště.
     
    36
    Nico Schlotterbeck si ve vápně našel další centr Reuse a mnoho nechybělo k tomu, aby znovu srovnal stav utkání. Jeho zakončení špičkou kopačky těsně minulo bránu.
     
    37
    Robin Gosens se rychle musel vracet, aby se domácí nedostali do brejku. Míč nakonec odkopl.
     
    38
    Marius Wolf si naváděl balón dopředu, ale v útočné snaze pokračovat nemohl, hostující hráči se totiž dokázali vrátit.
     
    39
    Na centrovaný míč si nabíhal Felix Nmecha, ale stoper byl důraznější a přesnější. Záložník s číslem 8 na dresu se k zakončení nedostal.
     
    41
    Union toho zatím na útočné polovině tolik nepředvedl, i tak ale vede o dvě branky. Hosté jsou vždy, když mají míč na kopačkách, hodně přímočaří.
     
    42
    Julian Ryerson si přehodil míč na pravou nohu a následně centroval. Jeho pobídka byla zablokovaná, pro tu další si doběhl Frederik Rønnow.
     
    43
    Sheraldo Becker pádil dopředu bez podpory spoluhráčů. Běžel okolo beka a následné zakončení vzal na sebe. Ránu z velkého úhlu si ale Gregor Kobel pokryl.
     
    44
    Zhruba na polovině hřiště rozhodčí viděl nedovolený zákrok. Dortmund bude mít hrací předmět na kopačkách.
     
    45
    Jamie Bynoe-Gittens si pěkně obhodil obránce, ale jeho následná střela skončila na prvním bránícím hráči.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje 6 minut.
     
    45+2
    Na konci prvního dějství jsou hosté hodně zatažení, avšak Dortmund zatím Union ničím nepřekvapil.
     
    45+3
    Ajsa Laídúní skvělým obranným zákrokem dokázal srazit ránu Jamieho Bynoe-Gittense mimo tři tyče.
     
    45+4
    Jsme zhruba v polovině nastaveného času a obrázek hry je stále stejný. Dortmund se snaží něco vymyslet, ale defenzíva celku v bílých dresech pracuje kvalitně.
     
    45+6
    Ajsa Laídúní se tentokrát dostal do pokutového území soupeřova celku a pobídku ze strany promáchl. Také hosté ukázali, že stále chtějí hrozit.
     
    45+7
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas, který nabídl několik zajímavých událostí. Už v 7. minutě poslal domácí do vedení Niclas Füllkrug, na jehož trefu ale záhy odpověděl Robin Gosens, přičemž právě Füllkrug jeho zakončení nešťastně tečoval. Vzápětí se radoval také Alex Král, jehož gól kvůli ofsajdu nakonec nebyl uznán. Stejně tak to měl i Niclas Füllkrug, takže přestože padly v tu chvíli už čtyři góly, platily jen dva. Nakonec ale Union odskočil do vedení ve 31. minutě, kdy penaltu proměnil Leonardo Bonucci.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Jamie Bynoe-Gittens, přichází Julian Brandt.
     
    47
    Julian Brandt si vyměnil míč s Julianem Ryersonem a pak druhý jmenovaný centroval. Míč se točil směrem na bránu, ale zakončen nebyl. Za okamžik rozehraje Frederik Rønnow.
     
    48
    Julian Brandt je hned po svém příchodu na trávník vidět. Tentokrát vypálil po zemi z dálky, hostující brankář ale větší potíže neměl.
     
    49
    Wolfův přízemní centr si hledal Niclas Füllkrug, kterému chyběl k zakončení kousíček. Dortmund ale úvod druhého poločasu chytl za správný konec.
     
    49
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Nádherná branka! NICO SCHLOTTERBECK dostal na nohu přihrávku spoluhráče a pak se odhodlal k ostrému pokusu z velké dálky. Frederik Rønnow si sice na balón sáhl, vytěsnit mimo tři tyče jej ale nedokázal. 2:2. Asistence: Felix Nmecha.
    49. Nico SCHLOTTERBECK - 2:2
     
    51
    Následně ale zahrozili také hosté a před brankovou čárou museli naopak domácí míč odkopávat. Dobrou zprávou je, že i nadále sledujeme parádní fotbal.
     
    52
    Vzruch byl k vidění na obou stranách. Nejprve pálil Malen, jehož rána ale byla sražená. Na druhou stranu hřiště pak pádil Sheraldo Becker, kterého ale kousek před bránou zastavil Can.
     
    54
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Hned po zisku míče vyrazil Dortmund vpřed a poté to vykombinoval precizně. Marco Reus si všiml na pravém křídle úplně volného JULIANA BRANDTA, jenž si s vyběhnutým brankářem poradil na výtečnou. 3:2. Asistence: Marco Reus.
    54. Julian BRANDT - 3:2
     
    55
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín:
    ze hřiště odchází Ajsa Laídúní, přichází Brenden Aaronson.
     
    57
    Dortmund si pořádně přebral míč a nyní kombinuje na útočné polovině hřiště. Union je opět zatažený.
     
    59
    Díky své aktivitě domácí získali rohový kop, který vzápětí rozehraje Marco Reus.
     
    60
    Defenzíva Unionu si ale poradila na výtečnou. Vzápětí se hosté dostali do útočení. Lucas Tousart napálil míč z velké dálky, asi o dva metry ale přestřelil.
     
    61
    Po delší době se s míčem pořádně mohou pomazlit také hosté. Leonardo Bonucci si teď vyměňuje balón s kolegou.
     
    63
    Julian Ryerson zkraje 63. minuty skluzem zastavil protihráče. Christopher Trimmel uvede míč do hry za okamžik.
     
    64
    Robin Gosens ztratil míč a vzápětí fauloval. Musela přijít žlutá karta.
     
    64
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Donyell Malen, přichází Giovanni Reyna.
     
    66
    Nico Schlotterbeck chyboval, když promáchl dlouhý nákop. Poté Sheraldo Becker pod sebou vybídl Brendena Aaronsona, který v gólové pozici netrefil branku. Nechybělo mnoho a bylo by to 3:3.
     
    67
    Domácí se opět dostali na útočnou polovinu, kde rozhodně nikam nespěchají.
     
    68
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín:
    ze hřiště odchází Kevin Behrens, přichází Kevin Volland,
    ze hřiště odchází Sheraldo Becker, přichází David Datro Fofana,
    ze hřiště odchází Christopher Trimmel, přichází Jérôme Roussillon.
     
    70
    Brenden Aaronson si předkopl míč, ale poté mu jej čistě vzal Nico Schlotterbeck.
     
    71
    Union už má vystřídáno a lze od něj očekávat, že bude směrem dopředu více aktivní. Drtivou většinu času má ale balón na kopačkách Dortmund.
     
    71
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Borussia zřejmě definitivně rozhoduje o zisku tří bodů! JULIAN RYERSON se dostal k odraženému míči a ihned jej napálil na bránu. Před gólmanem balón tečoval Robin Gosens, takže Frederik Rønnow neměl šanci zakročit. 4:2.
    71. Julian RYERSON - 4:2
     
    73
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Mats Hummels, přichází Niklas Süle.
     
    75
    Kevin Volland se teď objevil v celkem zřetelném ofsajdu, praporek pomezního rozhodčího okamžitě musel nahoru.
     
    76
    Niclas Füllkrug si na začátku 76. minuty naskakoval na kvalitní centr, pár centimetrů mu ale přece jen chybělo.
     
    77
    Felix Nmecha využil hrubky v defenzívě Berlíňanů. Nakonec to vzal na sebe a pronikl do šestnáctky. Tam mu ale míč uzmul jeden z beků, domácí tedy budou pokračovat rohovým kopem.
     
    79
    David Datro Fofana prokázal obrovské zrychlení. Míč pak podržel a předal jej spoluhráči. Také hosté tedy vybojovali rohový kop.
     
    79
    Brenden Aaronson točil svůj centr přímo na bránu. Pozor musel dávat Gregor Kobel, který ale situaci zvládl.
     
    81
    Do konce dnešního střetnutí chybí zhruba deset minut. Je velmi pravděpodobné, že tři body zůstanou v Dortmundu. Hosté ve druhém poločase nemají na favorita protihru.
     
    82
    David Datro Fofana kličkou přelstil beka a v šestnáctce vypálil. Gregor Kobel musel předvést těžký zákrok, zvládl ho však na jedničku.
     
    83
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Marco Reus, přichází Salih Özcan,
    ze hřiště odchází Niclas Füllkrug, přichází Sébastien Haller.
     
    85
    Lucas Tousart nedal Salihu Özcanovi ani milimetr prostoru, přičemž druhý jmenovaný velice zajímavě manévroval s balónem.
     
    86
    Robin Gosens vystihl přihrávku, která mířila na útočníka Sébastiena Hallera. Posléze se odhodlal k ráně ze zhruba pětadvaceti metrů Volland, jenž ale svatyni Borussie netrefil.
     
    87
    Julian Brandt hledal kolegu u zadní tyče, balón však lapil Frederik Rønnow.
     
    88
    Po celé utkání je na stadionu výborná atmosféra. Nyní ale snad ještě lepší, protože i fanoušci tuší, že Dortmund potvrdí dobrou výkonnost z této sezony.
     
    90
    Už se nám rozběhla 90. minuta utkání. Uvidíme, kolik minut hlavní rozhodčí nad rámec řádné hrací doby přidá.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje 5 minut.
     
    90+2
    Julian Ryerson si musel splnit své defenzivní povinnosti ve chvíli, kdy do vápna centroval Fofana. Zadák Borussie odvrátil na rohový kop.
     
    90+3
    Po rohovém kopu sice hosté zahrozili, ale stejně se mával ofsajd. Rána z velké dálky tak vyšla vniveč.
     
    90+4
    Felix Nmecha byl ve středu pole nedovoleně seslán k zemi. Rozhodně to ale nebyl zákrok na žlutou kartu, kterou ani hlavní sudí nevytahuje.
     
    90+5
    V poslední minutě nastavení sice Sébastien Haller dopravil míč do sítě, ale předtím si pomohl rukou. Branka tedy samozřejmě platit nemohla.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 7:6. Střely mimo: 5:6. Rohy: 4:6. Ofsajdy: 1:5. Fauly: 7:15.
     
    Je za námi utkání 7. kola Bundesligy mezi Dortmundem a Unionem. Domácí utkání vyhráli 4:2, ačkoliv po prvním poločase branku ztráceli. V úvodu se trefil Niclas Füllkrug, na něj pak navázal Robin Gosens. Z penalty poslal hosty do vedení Leonardo Bonucci, avšak druhý poločas už patřil Dortmundu. Srovnal nádherným gólem Nico Schlotterbeck, o chvíli později skóroval Julian Brandt a v závěru potvrdil vítězství domácích Julian Ryerson.

    Z mé strany je to vše. Děkuji za pozornost, na počtenou! (17:32:23)

    Daniel Fekets

    Branky: 7. Füllkrug, 49. N. Schlotterbeck (F. Nmecha), 54. Brandt (Reus), 71. Ryerson – 9. Gosens (Trimmel), 31. Bonucci (pen.)

    Karty:   31. Hummels (DOR) – 64. Gosens (UNB)


    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 7:6. Střely mimo: 5:6. Rohy: 4:6. Ofsajdy: 1:5. Fauly: 7:15.
    Borussia Dortmund: Kobel – M. Wolf, Hummels (73. Süle), N. Schlotterbeck, Ryerson – F. Nmecha, Can (C) – Malen (64. Reyna), Reus (83. Özcan), Bynoe-Gittens (46. Brandt) – Füllkrug (83. Haller).
    Náhradníci: Meyer – Adeyemi, Moukoko, Bueno.

    Trenér: Edin Terzić

    1. FC Union Berlín: Rønnow – Doekhi, Bonucci, Leite – Trimmel (68. Roussillon), Laídúní (55. B. Aaronson), Král (20. Tousart), Haberer, Gosens – S. Becker (C) (68. Fofana), K. Behrens (68. Volland).
    Náhradníci: Schwolow – Jaeckel, Kemlein, Hollerbach.

    Trenér: Urs Fischer

    Rozhodčí: Ittrich – Gorniak, Dankert
    bahis siteleri