Arsenal – Everton 4:1 (kon.)
konec
Arsenal FC
4:1 (1:1)
Everton FC
Sobota 08.03.2014, 13:45 • Emirates Stadium, London • FA Cup
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:45.
     
    Zdravím všechny příznivce toho nejlepšího fotbalu u čtvrtfinále anglického FA Cupu. Dnes nás čeká souboj mezi špičkovými kluby Premier League, na Emirates Stadium totiž přijíždí Everton FC. Dá se tedy očekávat litý boj o postup mezi čtyři nejlepší celky soutěže. Pojďme si tedy blíže představit oba aktéry dnešního utkání.

    Everton FC

    Toffees, jak se hostujícím fotbalistům přezdívá, si v průběhu letošního ročníku nejstarší klubové soutěže na světě počínají naprosto suverénně. Po jednoduchých výhrách v úvodních kolech nad Queens Park Rangers a Stevenage z úvodu tohoto kalendářního roku na Martinezovy svěřence čekal nelehký úkol, a to porazit velšský tým ze Swansea City. Liverpoolský celek se náramně vypořádal i s touto překážkou, když dokázal na domácím hřišti zvítězit jednoznačně 3:1 po brankách Traorého, Bainese a Naismitha. Aktuální forma svěřenců trenéra Roberta Martinéze přitom není nijak oslnivá, z posledních pěti zápasů dokázali vyhrát pouze tři, v ligové soutěži ztratili body s londýnskými kluby Chelsea a Tottenhamem po shodných prohrách 0:1.

    Arsenal FC

    Londýňané jsou na tom s momentálním rozpoložením snad ještě hůře, minulý víkend nečekaně klopýtli v boji o titul s houževnatým Stoke City, tudíž mají před svými fanoušky v dnešním klání co napravovat. Los třetího kola FA Cupu byl ke Kanonýrům extrémně krutý, domácím hráčům byl přidělen ambiciózní celek Tottenhamu a k vidění tak bylo londýnské derby hned ve třetím kole této soutěže. Arsenal se však s nepřízní osudu dokázal perfektně vypořádat, když k trefě Santiho Cazorly z první půle přidal po přestávce svou trošku do mlýna také český středopolař Tomáš Rosický. Po jednoznačný výhře nad Coventry City na svěřence manažera Wengera čekalo další nepříjemné překvapení v podobě Liverpoolu. Domácí zvládli i tento vypjatý duel a přehráli soupeře ze severu Anglie 2:1. Zajímavostí je, že domácí celek doposud odehrál všechna utkání FA Cupu na vlastní půdě.

    Poslední vzájemné utkání obou mužstev

    Obě mužstva se naposledy potkala 8. prosince loňského kalendářního roku, kde jinde než na Emirates Stadium. Bezbrankový stav vydržel až do osmdesáté minuty utkání, ledy musel prolomit až Mesut Özil, který dokázal rozvlnit síť po akce Thea Walcotta. Odpověď Evertonu na sebe nenechala dlouho čekat, po čtyřech minutách hry se k odraženému míči dostal Gerard Deulofeu a bylo rázem srovnáno. Tento stav vydržel až do samotného konce utkání, oba týmy si tak připsaly bod do ligové tabulky.

    Rozhodčí dnešního zápasu

    Hlavním rozhodčím dnešního zápasu je Mark Clattenburg, asistovat mu budou u postranních čar pánové Simon Beck a Gary Beswick. Čtvrtým rozhodčím zápasu byl delegován Phillip Dowd.
     
    Úvodní sestavy:

    Arsenal FC: Fabiański – Sagna, Mertesacker, Vermaelen, Gibbs – Flamini, Arteta, Oxlade-Chamberlain, Özil, Cazorla – Sanogo.
    Náhradníci: Viviano – Giroud, Gnabry, Jenkinson, Miyaichi, Podolski, Rosický.

    Everton FC: Robles – Coleman, Stones, Distin, Baines – McCarthy, Barry, Barkley, Pienaar, Mirallas – Lukaku.
    Náhradníci: Howard – Browning, Deulofeu, Hibbert, McGeady, Naismith, Osman.

    Rozhodčí: Mark Clattenburg – Simon Beck, Gary Beswick.
     
    -5
    Do začátku odpoledního utkání nám zbývá pět minut, hráči obou celků se již připravují v tunelu ke vstupu na hrací plochu.
     
    -3
    Je to tady, trojice rozhodčích přivádí dvaadvacet aktérů dnešního utkání na travnatý pažit Emirates Stadium.
     
    -1
    Leighton Baines a Thomas Vermaelen se potkávají ve středovém kruhu u trojice arbitrů, los vyhrál hostující zástupce a Everton tak začne u míče.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    K míči se však urychleně dostali hráči Arsenalu, jejichž prvotní akce končí pouze na kopačkách hostujícíh obránců.
     
    2
    U půlící čáry se nepříjemně střeli hlavami Arteta s Barrym, druhý jmenovaný vypadá otřeseně a odchází za postranní čáru.
     
    3
    Hrotový útočník Sanogo nestihnul rozehrávku svých spoluhráčů, balón míří za postranní čáru a vhazovat tak budou Toffees.
     
    4
    V prvních minutách zápasu se děj odehrává především ve středu hřiště, ani jeden z týmů se nehrne do nějakého překotného útočení.
     
    5
    Fotbalisté Evertonu kombinují na hranici velkého vápna, nyní budou dokonce zahrávat volný přímý kop ze zajímavé pozice.
     
    6
    Distin si výborně počkal na propadnutý balón po centru z levé strany, naštěstí pro domácí hráče se ani on, ani Lukaku nedostali k výraznějšímu zakončení.
     
    7
    Arsenal právě vstřelil branku!
    Kdo jiný by měl otevřít skóre dnešního utkání než MESUT ÖZIL! Architektem celé akce však byl Santi Cazorla, který využil podklouznutí jednoho z hostujících středopolařů u půlící čáry a následně předložil německému záložníkovi ideální přihrávku. Özil využil této skutečnosti k technické ráně k pravé tyči.
     
    10
    Svěřenci manažera Wengera zřejmě nemají dost a touží po další vstřelené brance, Robles musel vytáhnout nelehký zákrok proti střele z uctivé vzdálenosti.
     
    11
    Na druhé straně se dostal do obrovské příležitosti Steven Pienaar, jenže k němu přispěchal domácí obránce Sagna a zablokoval pokus jihoafrického záložníka!
     
    12
    Özil vytěžil z minima maximum, když vytlouknul bloky u brankové čáry Evertonu a získal tak pro svůj celek možnost rohového kopu.
     
    13
    Özil nyní předvedl londýnskému publiku i perfektní obranné schopnosti, když dokázal ubránit agilního Mirallase hluboko na polovině Kanonýrů. Fabiański tak bude odkopovát od vlastní brány.
     
    15
    Sanogo bez jakýchkoliv problémů odvrátil volný přímý kop z dílny Leightona Bainese, dopředu tak mohou opět hráči v červených dresech.
     
    16
    Hostům v těchto chvílích vázne kombinace na vlastní polovině, výsledkem toho je ztráta míče a možnost Kanonýrů k rychlému útoku.
     
    18
    Oxlade-Chamberlain sice ztratil míč na útočné polovině, následně však ukázal znamenitou výbušnost a ukradl míč z Barkleyho kopačky.
     
    19
    Pienaar to myslel dobře s přihrávkou na zabíhajícího Lukaka za obranu Arsenalu, Mertesacker však ukázal na svou výšku obdivuhodnou obratnost a ukončil tak akci belgického útočníka hned v zárodku.
     
    21
    Sražená rána Oxladea-Chamberlaina míří do zámezí, domácí tak budou zahrávat další rohový kop.
     
    21
    Z tohoto mráčku ovšem nezapršelo, brankář Evertonu si jistě došel pro míč do hloubi velkého vápna a vyboxoval jej do bezpečí.
     
    23
    Po sraženém centru Colemana z pravé strany hosté pokračují v útočné akci a kombinují na útočné polovině.
     
    24
    Hra se však okamžitě přesunula na druhou stranu hrací plochy, Sagnův centr od pravé postranní čáry pořádně vystrašil Roblese, který dokázal míč vytlačit na horní tyč!
     
    26
    Distin se nenechal oklamat prohazovačkou Artety u vlastní brankové čáry a citlivým skluzem odebral míč domácímu záložníkovi.
     
    27
    I rozhodčí Mark Clattenburg se nechtěně zapojil do hry, když změnil směr domácí rozehrávky. Hráči Arsenalu se však rychle ujímají zpět ztraceného míče a rozvíjí další útočnou akci.
     
    29
    Martinezovi svěřenci vysunuli pressing vysoko až ke stoperům londýnského celku a to činí Kanonýrům velké problémy v rozehrávce. Nakonec se po Flaminiho nepřesné přihrávce bude kopat od brány Roblese.
     
    31
    Baines se hlásil Barkleymu u pravé postranní čáry o přihrávku, středový záložník Evertonu se rozhodl pro jiné řešení a vhazovat tak budou hráči Arsenalu.
     
    32
    Everton právě vstřelil branku!
    Toffees těžili z bleskurychlé protiakce a ve dvaatřicáté minutě je srovnáno! Barkley potáhnul míč ve středu pole, vybídnul ke skórování Mirallase krásným pasem na delší tyč. Tomu se zakončení v bezporstřední blízkosti Fabiańského příliš nepovedlo, vše tak musel napravit ROMELU LUKAKU, jemuž nedělalo problém dopravit opuštěný míč do sítě.
     
    35
    Lukaku našel ideální přihrávkou na levé křídlo Mirallase, který se tak mohl namotat k další brance hostí, jenže belgický fotbalista nasměroval svůj pokus pouze do rukavic domácího brankáře.
     
    36
    Na tribunách Emirates Stadium se po povedené pětiminutovce hostí začínají ozývat fanoušci Evertonu, kteří v těchto chvílích udávají tón atmosféře dnešního duelu.
     
    38
    Nadýchaný oblouček Santiho Cazorly z pravé strany končí pouze v rukavicích hostujícího brankáře, ten záhy rozehrává další akci Toffees.
     
    39
    Özilovi byl neopatrný při vedení míče u brankové čáry hostí a utekl mu tak míč do zámezí. Robles tak o pár momentů později uvede míč zpět do hry.
     
    41
    Özil centroval vysokým obloučkem míč na kopačku Santiho Cazorly, který dlouho neváhal a opřel se do balónu naprosto bez přípravy. Tato rána byla tečovaná, skončila jen těsně vedle pravé tyče a Kanonýři tak budou zahrávat rohový kop.
     
    42
    Oxlade-Chamberlain dokázal svou aktivitou na levém křídle vybojovat další roh pro své spoluhráče. Arsenal v závěru první půle přebírá otěže zápasu.
     
    43
    Hráčům v červených dresech se však tento roh vůbec nepovedl a na druhé straně mohl zakončovat Lukaku, nakonec jej však německý stoper Mertesacker čistě odzbrojil na hranici velkého brankoviště.
     
    44
    Özil si parádně pohlídal míč proti dvěma dotírajícím soupeřům a vynutil si tak faul na svou osobu.
     
    45
    Rozhodčí Mark Clattenburg nastavuje dvě minuty v rámci prvního poločasu.
     
    45+1
    Už to vypadalo, že si Robles pohlídá Cazorlův centr od pravého rohového praporku, jenže se nakonec příliš nedohodnul s Lukakem a podskočil tak balón! Naštěstí pro Everton se krátce poté postarali o odražený balón obránci v modrém.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Prvních pětačtyřicet minut zápasu právě uběhlo a nutno podotknout, že opravdu je se na co dívat! Zástupci obou mužstev vlétli do zápasu jako velká voda, po prvotních šancích z obou stran otevřel gólový účet zápasu Mesut Özil přízemní střelou podél brankáře Roblese. Toffees však dokázali ještě do přestávky vyrovnat, když se po akci Barkleyho prosadil hrotový útočník Romelu Lukaku. Další poločas začne přibližně ve 14:48.
     
    Z útrob londýnského stadionu se pomalu trousí hráči obou celků na trávník Emirates Stadium, druhý poločas začne co nevidět.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Vypadalo to, že Pienaar byl nedovoleně zadržen jedním z bránícíh hráčů Arsenalu, rozhodčí však dává hostujícímu hráči najevo, aby urychleně vstal a vrátil se do hry.
     
    48
    Mirallas si příliš neporozuměl s pravým obráncem Colemanem, když poslal svému stojícímu spoluhráči míč do běhu. Balón tak doskákal za postranní čáru a vhazovat budou domácí fotbalisté.
     
    49
    Oxlade-Chamberlain si příliš nepotykal se zakončením zpoza velkého vápna a poslal svůj pokus pouze do náruče brankáře Roblese.
     
    50
    Gibbs se šikovně uvolnil na své tradiční pozici u levé lajny a chtěl poslat centr přes dva hráče až na sbíhajícího Sanoga, jenže francouzský forvard se nakonec nedostal ke střele kvůli pozorné defenzívě Toffees.
     
    52
    Mirallasovo předloktí bylo nastřeleno ve vzdálenosti zhruba třiceti metrů od brány, Arsenal tak bude zahrávat volný přímý kop.
     
    53
    Cazorlova nepovedená rána po této standartní situaci nemohla nijak ohrozit hostující brankovou konstrukci.
     
    54
    Lukaku unikl domácímu kapitánovi po pravé straně, rozhýbal si bránícího soupeře a zcela nesobecky předložil míč Barkleymu na středu hřiště. Ten však trestuhodně spálil tuto šanci z okraje velkého vápna a posílá míč nad horní tyč!
     
    56
    Colemanova rána míří pouze do blokujících obránců Arsenalu, následný protiútok 'Özila byl zneškodněn. Kanonýři tak budou zahrávat alespoň autové vhazování.
     
    57
    Santi Cazorla si ideálně udělal prostor v předbrankovém prostoru a povedeným pokusem mezi dvěma blokujícími obránci prověřil reflexy hostujícího strážce svatyně. Robles však ukázal, že v kádru Evertonu není pouze do počtu a vynikajícím zákrokem odvrací hrozbu druhé inkasované branky.
     
    59
    Oxlade-Chamberlain nejprve pozastavil dobře se rozvíjející akci Kanonýrů nepřesnou přihrávkou a následně se dokonce uchýlil k nedovolenému zákroku.
     
    61
    Střídání v týmu Arsenal FC: ze hřiště odchází Yaya Sanogo, přichází Olivier Giroud.
     
    63
    Giroud je na hřišti necelou minutu a hned se namotal do své první šance! Francouzský útočník si dobře naběhnul na bližší tyč, kde si jej všimnul špílmachr Özil, jenže jeho útočný skluz byl zablokovaný jedním z hostujících stoperů.
     
    64
    Lukaku to udělal v netradiční pozici u středového kruhu výborně, neriskoval rozehrávku přes dva soupeře a s ledovým klidem poslal míč svým obráncům.
     
    65
    Toffees sice obléhají brankoviště Fabiańského, ale nedostávají se k jakémukoliv efektivnímu zakončení.
     
    67
    Gareth Barry evidentně fauloval Oxladea-Chamberlaina v pokutovém území a je tak nařízena penalta proti Evertonu!
     
    68
    Arsenal právě vstřelil branku!
    Mark Clattenburg sice nechal zopakovat penaltu kvůli nepřiměřenému pohybu Girouda při prvotní exekuci, MIKEL ARTETA však ukázal nervy ze železa a i napodruhé dokázal proměnit pokutový kop, tentokráte technickým pokusem do pravého horního rohu!
     
    68
    Olivier Giroud (ARS) uviděl za předčasné vběhnutí do pokutového území žlutou kartu.
     
    71
    Po inkasování druhé branky jsou na míči hráči v modrých dresech, kteří tak chtějí odvrátit porážku a vynutit si tak alespoň opakování zápasu, které by se konalo v případě remízy.
     
    72
    Fabiańskému propadl centrovaný balón z levé části hřiště, naštěstí pouze na kopačky Mesuta Özila, který tak může postupovat s balónem vpřed.
     
    74
    Barkley se bez přípravy opřel do balónu z hranice velkého brankoviště, domácí brankář kontroloval poskakující míč v cestě za brankovou čáru.
     
    76
    Střídání v týmu Everton FC: ze hřiště odchází Kevin Mirallas, přichází Aiden McGeady.
     
    76
    Střídání v týmu Everton FC: ze hřiště odchází Steven Pienaar, přichází Leon Osman.
     
    77
    Po dvojím střídání se u míče opět nachází hráči Evertonu, míč však končí prakticky okamžitě v zámezí.
     
    78
    Střídání v týmu Arsenal FC: ze hřiště odchází Alex Oxlade-Chamberlain, přichází Tomáš Rosický.
     
    79
    Rosický se probíjel s balónem u nohy kolem pravé postranní čáry, hostující obrana mu však urychleně vystavila stopku, a tak se u míče nacházejí opět svěřenci kouče Martineze.
     
    80
    Olivier Giroud se po Rosického pobídce nacházel za hranicí ofsajdového postavení, míč tak uvede do hry brankář Robles.
     
    82
    Vermaelen inkasoval nepříjemný úder od irského záložníka McGeadyho, od vlastní brány tak bude rozehrávat londýnský celek.
     
    83
    Arsenal právě vstřelil branku!
    Kanonýři již vedou o dvě branky a nevěřím tomu, že by jim Toffees jakkoliv zamezili v postupu do semifinále nejstarší klubové soutěže na světě! Rosický elegantně uvolnil Sagnu po pravé straně, domácí obránce měl dostatek času na to, aby narýsoval střílenou přihrávku na OLIVIERA GIROUDA, kterému stačilo pouze nastavit placírku ve směru letícího míče.
     
    84
    Střídání v týmu Everton FC: ze hřiště odchází Ross Barkley, přichází Gerard Deulofeu.
     
    85
    Arsenal právě vstřelil branku!
    Je hotovo, celek z Londýna bude tím, který se podívá do semifinále FA Cupu zásluhou OLIVIERA GIROUDA, který stál na konci bleskurychlého protiútoku a s přehledem poslal míč za již překonaného brankáře Roblese.
     
    87
    Olivier Giroud pravděpodobně nemá dost, francouzský střelec se dokázal proháčkovat až do střelecké pozice, balón mu však na poslední chvíli odskočil od nohy a letí mimo Roblesovu bránu.
     
    88
    Střídání v týmu Arsenal FC: ze hřiště odchází Kieran Gibbs, přichází Carl Jenkinson.
     
    89
    Hráči Evertonu se sice nevzdávají a i nadále podnikají odvážné útočné výpady, jenže nejspíš už i jim je jasné, že s osudem tohoto střetnutí nadělají pár minut před koncem základní hrací doby pramálo.
     
    90
    Carl Jenkinson si pohlídal tělem nepřesný míč z kopačky Deulofeua, domácí brankář tak bude zahrávat výkop z malého brankoviště.
     
    90
    Nastavovat se budou nad rámec základní hrací doby tři minuty.
     
    90+2
    Dnešní utkání se pouze dohrává, o postupujícím mezi čtyři nejlepší celky FA Cupu je jasno a hráči obou mužstev to dobře vědí.
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec, Arsene Wenger může být po dnešním utkání naprosto spokojen, jelikož jeho mužstvo se dokázalo propracovat do semifinále nejstarší klubové soutěže světa! Po zcela vyrovnané první půli začala londýnská mašina nabírat doposud nevídané obrátky. V osmašedesáté minutě musel Mikel Arteta kvůli netrpělivosti svého parťáka nadvakrát proměnit pokutový kop. V závěru utkání na tuto skutečnost navázal střídající Olivier Giroud, který dvěma slepenými brankami zpečetil osud dnešního čtvrtfinále.

    To je z mé strany vše, přeji vám hezký zbytek sobotního odpoledne a zase někdy napočtenou. (15:40:33)

    Tomáš Chramosta

    Branky: 7. Özil, 68. Arteta (pen.), 83. Giroud, 85. Giroud – 32. Lukaku

    Karty:   68. Giroud (ARS)


    Arsenal FC: Fabiański – Sagna, Mertesacker, Vermaelen, Gibbs (88. Jenkinson) – Flamini, Arteta, Oxlade-Chamberlain (78. Rosický), Özil, Cazorla – Sanogo (61. Giroud).
    Náhradníci: Viviano – Giroud, Gnabry, Jenkinson, Miyaichi, Podolski, Rosický.

    Everton FC: Robles – Coleman, Stones, Distin, Baines – McCarthy, Barry, Barkley (84. Deulofeu), Pienaar (76. Osman), Mirallas (76. McGeady) – Lukaku.
    Náhradníci: Howard – Browning, Deulofeu, Hibbert, McGeady, Naismith, Osman.

    Rozhodčí: Mark Clattenburg – Simon Beck, Gary Beswick
    bahis siteleri