Žižkov – Sokolov 1:2 (kon.) | Karviná – Frýdek-Místek 0:0 (kon.)
konec
MFK Karviná
0:0 (0:0)
FK Frýdek-Místek
Neděle 09.03.2014, 14:30 • Městský stadion v Ráji • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Úvodní jarní kolo FNL bude v neděli po poledni dohráno derby zápasem mezi Karvinou a Frýdkem-Místkem.
     
    Karvinští fotbalisté, po 16ti kolech devátý tým tabulky s 23 body a rovnocennou bilancí 7-2-7, prošli v zimní pauze řadou změn, když kádr opustili především zkušení borci Vladimír Mišinský, Admir Vladavič, Josef Hoffmann či brankář Lukáš Paleček, který zamířil definitivně do Třince výměnou za Martina Lipčáka. Hostování z Trnavy skončilo i Karlu Pavelkovi a také Martinu Uvírovi z Opavy, jenž obratem zamířil do tábora dnešního karvinského soupeře, tedy Frýdku-Místku.

    V zimě se tak Karvinští poohlíželi především po posilách do útočných řad a povedlo se. Z ligových klubů získali Milana Halašku (Brno) a Martina Holka(Slovácko), z hostování v Třinci se vrátil další forvard Václav Juřena. Exotickou posilou z Košic je rodák z Pobřeží slonoviny Karim Coulibaly Diaby, další útočník. Do zadních řad získala Karviná jinou africkou posilu – Ghaňana Prince Oforiho, ten ale hlásí zdravotní problémy a pro derby asi nebude k dispozici. Na poslední chvíli přišel na hostování z olomoucké Sigmy ještě Václav Koutný.
     
    Frýdecko-místečtí sousedé také nelenili a přivedli do kádru Petra Zapalače z Žižkova, již zmíněného Martina Uvíru a rovněž Petra Cigánka, oba hráče Opavy. Z Orlové posílí zadní řady Valcířů Igor Schroner a z Liptovského Mikuláše Srb Marko Milunovič. Poslední posilou je slávistický Lukáš Palko. Naopak kádr A-mužstva oproti podzimu opustili Michal Šrom, Jan Dobrovolný a Tomáš Vrťo.

    Po 16. kole soutěže se frýdecko-místecký nováček nachází s bilancí 5-5-6 jen o tři body a o dvě příčky za Karvinou a o jedno místo před svým regionálním rivalem z Třince. Má 20 bodů.
     
    Oba soupeři se v posledním půlroce střetli hned třikrát. Mistrovské utkání na podzim skončilo jasnou výhrou Frýdeckých 4:1, zatímco po skončení podzimní části FNL vyhrála doma v přípravě zase Karviná 4:1. Oba týmy si spolu zahrály i v lednu v rámci zimní Tipsport ligy a z výhry 3:1 se radoval Frýdek. Karvinští tedy mají soupeři co vracet.
     
    Generálku na jarní program FNL absolvovali karvinští fotbalisté v Olomouci proti do té doby vedoucímu týmu soutěže z Hradce Králové, se kterým předehrávali v listopadu loňského roku i první jarní kolo. Poslední přípravný zápas MFK OKD skončil bez branek. Celkem odehráli Karvinští v zimě 12 přípravných duelů, z nichž přesně polovinu vyhráli, dva remizovali a ve čtyřech odešli poraženi při skóre 19:14.
    Nejlepším střelcem přípravy se stal Richard Vaněk se čtyřmi přesnými zásahy.
     
    Frýdek-Místek odehrál generálku s třetiligovým soupeřem z Orlové ve Věřňovicích (část Dolní Lutyně) na Karvinsku a vyhrál 3:0, když branky stříleli Zapalač, Literák a Švrček. Tým odehrál 15 přípravných střetnutí, i on jich vyhrál šest, jeden remizoval a dalších osm prohrál. Jak Frýdek, tak Karviná proložily přípravu několika duely s ligovými soupeři.
     
    Jako hlavní bude dnešní utkání řídit rozhodčí Zbyněk Proske, na čarách mu budou asistovat pánové Jan Machálek a Petr Antoníček.
     
    Podle posledních dostupných informací z karvinského tábora by neměl trenéru Mazurovi být k dispozici Prince Ofori, jenž má blíže nespecifikované zdravotní potíže. S největší pravděpodobností nenastoupí ani druhá zimní posila Milan Halaška, který odehrál v sobotu přípravné utkání za karvinské béčko. Naopak druhý Afričan Karim Diaby a také útočník Martin Holek by měli být v základní sestavě. Otazník visí nad režisérem hry Michalem Gondou, který má potíže s okem poté, co na tréninku dostal balonem do hlavy. Jeho start se ale nedá vyloučit.
     
    Obě mužstva se již řadí ke středovému kruhu. Ještě před samotným výkopem se vedení domácího klubu rozloučí s Josefem Hoffmannem, dlouholetou oporou Karviné, které v zimě skončila v MFK OKD smlouva a na jaře už oblékne dres divizních Petrovic.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    5
    První minuty patří aktivnějšímu Frýdku, domácí už se dvakrát osvobozovali jen za cenu odkopů co nejdál od brány.
     
    K zakončení se zatím nikdo pořádně nedostal.
     
    10
    Za faul na Knötiga vidí první žlutou kartu Švrček.
     
    14
    Hosté se konečně dostávají k bezprostřednímu ohrožení karvinské brány. Prokeš přizvedl trestný kop Mozola hlavou, Pindroch balon vyráží nad břevno a na roh.
     
    14
    Roh domácí odvrátili.
     
    15
    Domácí Koutný šel do souboje šlapákem a vidí žlutou kartu.
     
    17
    Karviná se zatím nemůže dostat ke své obvyklé nátlakové hře. Frýdek je lepší a aktivnější.
     
    23
    Velká šance hostů. Zapalač stříleným centrem posílal balon do vápna, V. Cverna jej odkopl tak, že si dal málem vlastní gól.
     
    25
    Prokešova hlavička jde těsně mimo! Domácí měli štěstí.
     
    26
    A další šance hostí. Po rohu se dostal k míči Mozol, ale jeho pokus vyhlavičkoval Hottek z prázdné brány!
     
    29
    Hottkův přímák prosvištěl nikým netečován za zadní tyč frýdecké branky. Odkop Valcířů.
     
    30
    Mozol teď proběhl tři čtvrtiny hřiště a zastavil ho až pozorný Knötig.
     
    32
    Nutno podotknout, že Frýdek má v Karviné domácí prostředí. Specifikoval bych to asi tak, že zatímco Frýdek přišli povzbudit fanoušci, na Karvinou se přišli podívat diváci.
     
    38
    Frýdecký Staško vidí žlutou kartu.
     
    40
    Domácí jsou marní. Nevyhoví si v kombinaci, jsou nepřesní. Chybí jim tvůrce hry.
     
    44
    Dalším majitelem řádu žluté karty je karvinský Mikula.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    V prvním poločase viděli diváci mizérii v karvinském podání. Frýdek měl dvě slušné gólové šance, ale ani on nijak nezářil. Oba celky předvádějí typické první mistrovské utkání po dlouhé pauze. Neboli – v hlavni roli nepřesnost. Doufejme, že druhé dějství nabídne mnohem lepší podívanou.
     
    46
    Karviná se odhodlala ke dvojímu střídání. Ostatně – není divu, herní projev byl více než mdlý. Fiala tak nahrazuje Cika...
     
    46
    ...a Kurušta střídá Diabyho.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Frýdek zahajuje pěkně zostra. Prokeše v čisté šanci vychytal Pindroch!
     
    51
    Další tutovka Frýdku. Prokeš vyslal do úniku sprintéra Mozola, ten si obhodil gólmana Pindrocha, ale se zakončením zaváhal a jeho pokus do prázdné brány stihl vrátivší se Pindroch ještě vyrazit.
     
    56
    Zraněného Vašendu střídá Uvíra, který ještě na podzim oblékal dres Karviné.
     
    62
    Další bývalý hráč Karviné v táboře Frýdku Talián obdržel žlutý kartónek.
     
    67
    Zapalač probudil svou střelou z dálky asi tisícovku spících diváků. Další tisícovka nadále spí...
     
    75
    Rád bych něco napsal, bohužel není co. Za posledních devět minut nikdo nevystřelil na bránu, nikdo se o nic nepokusil...
     
    78
    Tak aspoň trocha vzruchu, V. Cverna nyní zmastil Prokeše a vidí žlutou kartu. Karvinský Hottek na zemi ležícího Prokeše ještě seřval...
     
    81
    Fiala se nyní pokoušel o střelu, Prepsl si pro míč v pohodě došel.
     
    85
    Mozol přidržel Holka a Karviná získává výhodu trestného kopu z celkem slibné vzdálenosti.
     
    86
    Vaněk sice poslal balon přes zeď, ale mezi tyče jej nenasměroval.
     
    90
    Hosté podruhé střídají. Odchází Talián, přichází Milunovič.
     
    90+1
    A na posledních dvacet sekund si přijde zahrát ještě Staško za Coufala.
     
    Konec zápasu.
     
    Dnešní fotbal lze zhodnotit jedním slovem – tragédie. V regionálním derby se soupeři o body podělili, spokojenější jsou určitě domácí, kteří byli horším celkem. Snad se příště dočkáme lepšího představení. (16:24:41)

    Martin Ruščin

    Branky:

    Karty:   15. Koutný (KAR), 44. Mikula (KAR), 78. Cverna (KAR) – 10. Švrček (FRM), 38. Staško (FRM), 62. Talián (FRM)


    MFK Karviná: Pindroch – Mikula, Koutný, V. Cverna, Knötig – Vaněk, Hottek – Ciku (46. Fiala), Diaby (46. Kurušta), Eismann – Holek.
    FK Frýdek-Místek: Prepsl – Švrček, Cigánek, Literák, Žídek – Talián (90. Milunovič), Vašenda (56. Uvíra), Mozol, Zapalač – Prokeš, Staško (90+1). Coufal.

    Rozhodčí: Proske – Machálek, Antoníček

    Diváci: 2470
    bahis siteleri