Island – Lotyšsko 2:2 (kon.) | Kazachstán – Nizozemsko 1:2 (kon.) | Ázerbájdžán – Itálie 1:3 (kon.)
Norsko – Malta 2:0 (kon.) | Česko – Turecko 0:2 (kon.) | Andorra – Belgie 1:4 (kon.)
Bosna – Wales 2:0 (kon.) | Izrael – Kypr 1:2 (kon.) | Chorvatsko – Bulharsko 3:0 (kon.)
konec
Ázerbájdžán
1:3 (1:2)
Itálie
Sobota 10.10.2015, 18:00 • Bakı Olimpiya Stadionu, Baku • Kvalifikace ME
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Krásný fotbalový podvečer! Dalšími zápasy i v sobotu pokračuje kvalifikace na fotbalové EURO 2016, od 18 hodin je mimo jiné na programu atraktivní duel mezi Ázerbájdžánem a Itálií. Přejeme příjemnou zábavu!
     
    Italové by si výhrou na Olympijském stadionu v Baku definitivně zajistili účast na evropském šampionátu. Squadra Azzura má na svém kontě osmnáct bodů, skupinu "H" tak vede o dva body před Norskem. Domácí Ázerbájdžán je až pátý a už přišel i o teoretickou šanci na senzační postup, nicméně po dosazení Roberta Prosinečkiho na post hlavního kouče se malé zemi na hranici Evropy a Asie až nebývale daří – Ázerbájdžánci už čtyřikrát v řadě neprohráli!

    Itálie bude v tomto duelu postrádat Danieleho De Rossiho, jenž si odpykává dvouzápasový disciplinární trest.

    Když se dnešní soupeři potkali v rámci kvalifikační skupiny "H" poprvé, hlavní postavou říjnového utkání v Palermu byl zadák Squadry Azzury Giorgio Chiellini. Bek turínského Juventusu se totiž prosadil celkem třikrát, z toho jednou do vlastní svatyně a Itálie tak udolala Ázerbájdžán 2:1. Kdo se bude radovat dnes? Sledujte náš přenos a nic vám neujde!
     
    Úvodní sestavy:

    Ázerbájdžán: K. Agajev – Medveděv, B. Gusejnov, R. Sadygov, Dašdemirov – Garajev – Ismajilov, E. Pascual, Amirkuliev, Nazarov – Qurbanov.
    Náhradníci: Mammadov, Nazirov – E. Mammadov, Gulijev, Pašajev, R.A. Sadygov, Erat, Abışov, Mirzabekov, Alijev.

    Itálie: Buffon – Darmian, Bonucci, Chiellini, De Sciglio – Verratti, Parolo – Candreva, El Shaarawy – Pellè, Éder.
    Náhradníci: D. Padelli, Sirigu – Florenzi, Barzagli, Zaza, Giovinco, R. Soriano, Quagliarella, Bonaventura, Bertolacci, Santon, Montolivo.

    Rozhodčí: William Collum – Damien MacGraith, Francis Connor (všichni Skotsko).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Dašdemirov fauloval Édera na hranici pokutového území, hosté budou zahrávat hned v úvodu standardní situaci ze zajímavé pozice.
     
    2
    S touto možností ale naložili prachbídně, Kamran Agajev zasahovat vůbec nemusel.
     
    3
    Éder byl tentokrát v roli faulujícího, nicméně svěřenci Roberta Prosinečkého s rozehrávkou naložili prachbídně a Candreva následně vybojoval rohový kop.
     
    4
    Stephan El Shaarawy to zkusil z otočky, ale jeho několikrát tečovaný pokus neznamenal pro Agajeva žádnou reálnou hrozbu.
     
    6
    Gianluigi Buffon si poprvé sáhl na míč, veterán v italské svatyni dnes hraje svůj jubilejní stopadesátý zápas za Squadru Azzuru.
     
    7
    Antonio Candreva ukousl příliš velké sousto, míč si příliš předkopl a proti trojnásobné přesile neměl šanci. Ázerbájdžánci zakládají protiakci.
     
    8
    Zadák Manchesteru United Matteo Darmian pro jistotu uklidil míč do autu, svěřenci Roberta Prosinečkého budou vhazovat z levé strany.
     
    9
    Fenomenální Gigi Buffon dnes není jediným italským jubilantem, zápas s pořadovým číslem 50 totiž dnes hraje za Itálii stoper Chiellini.
     
    10
    Zpět na trávník. Ázerbájdžánští fotbalisté zakombinovali na útočné polovině a ke střele z dobrých dvaceti metrů napřáhl Rachid Amirkuliev – trefil ale jen připraveného Buffona.
     
    11
    Itálie právě vstřelila branku!
    Klišovité pravidlo nedáš – dostaneš se opět potvrdilo, svěřenci Antonia Conteho se z rychlé protiakce ujímají vedení! Marco Verratti vyslal parádní kolmicí na Agajeva ÉDERA, jenž se tváří v tvář strážci domácí svatyně nemýlil!
    11. ÉDER - 0:1
     
    13
    Kombinace Candrevy s Grazianem Pellèm další ovoce nepřinesla, čistým zákrokem se totiž prezentoval Gara Garajev a vybojoval míč pro domácí barvy.
     
    14
    Chiellini se s tím nepáral a razantně odkopl míč do zámezí, hráči v červených dresech budou mít k dispozici další autové vhazování.
     
    15
    Éder umně sklepl míč pro Graziana Pellèho, jenž z nějakých deseti metrů jen vyprášil Agajevovy rukavice! Italové budou zahrávat roh.
     
    16
    Z něj však nic smysluplného nevzniklo, Kamran Agajev uvede míč zpět do hry odkopem od své branky.
     
    17
    Svěřenci Antonia Conteho zatím rozhodně nemají územní převahu, ba naopak. V předfinální a finální fázi ale Italové jednoznačně dominují, Buffon byl zatím téměř bez práce.
     
    19
    Arif Dašdemirov pro jistotu dopravil míč do zámezí, Darmian tak bude vhazovat z pravé strany.
     
    20
    Squadra Azzura se sama vyhnala z útočné poloviny hřiště, u míče jsou nyní svěřenci chorvatského kouče Roberta Prosinečkého. Jejich hře ale zatím chybí nápad či moment překvapení.
     
    21
    Ofsajd a v něm Nazarov. To je pro domácí velká škoda, protože hráči v červených dresech se postupnou kombinací prokousali téměř až k Buffonovi, pak ale jejich akci ukončil pomezní arbitr.
     
    22
    Na rozlehlém stadionu v Baku nepanuje nikterak bouřlivá atmosféra, je znát, že tamní olympijská aréna nebyla postavena pro fotbal.
     
    24
    Nazarov dostal u postranní čáry naloženo od Mattea Darmiana a už dobrou půlminutu se nezvedá z trávníku. Co na to sudí Collum?
     
    25
    Podle něj se o nedovolený zákrok nejednalo, Ázerbájdžánci tak v rámci fair play odkopli míč k soupeři.
     
    26
    Hosté zahrávali další rohový kop, ale z trmy-vrmy před Agajevem žádné nebezpečí pro strážce ázerbájdžánské svatyně neplynulo.
     
    27
    Střelec úvodního gólu Éder to přehnal a agresivitou a ošklivě zajel do Garajeva. Italský forvard může být rád, že z toho vyvázl bez karetního napomenutí.
     
    28
    Zatím se nehraje v kdovíjakém tempu, domácí drží míč na svých kopačkách častěji než Italové, směrem dopředu jsou však bezradní.
     
    29
    Italský fotbal je propracovanou defenzívou proslulý a zdá se, že svěřenci kouče Conteho se dál budou spoléhat na Catenaccio a rychlé protiútoky.
     
    31
    Ázerbájdžán právě vstřelil branku!
    Pasivní hra se hostům nevyplatila, domácí totiž vyrovnali! Qurbanov ideálně sklepl míč pro DIMITRIJE NAZAROVA, který se ze skvělé pozice nemýlil. Buffon byl bez šance a zůstal k zemi přikovaný jako solný sloup!
    31. Dimitrij NAZAROV - 1:1
     
    32
    Tak to je velký šok pro svěřence trenéra Conteho, Ázerbájdžánci jsou na koni a dál kombinují na útočné polovině.
     
    33
    Nyní už to neplatí, Éder ale nestihl zpracovat prudký pas na hrací ploše, navíc byl v ofsajdu – míč pro Agajeva.
     
    35
    Stephan El Shaarawy se s tím nepáral a tvrdě vypálil z otočky, jeho rána z hranice pokutového území mířila těsně nad Agajevovu svatyni!
     
    36
    Do konce první půle už zbývá odehrát už jen zhruba deset minut, vyrovnávací gól Ázerbájdžánu hosty vyhecoval k lepšímu výkonu a Agajev má plné ruce práce.
     
    37
    Strážce domácí svatyně špatně odhadl trajektorii centru vyslaného z pravé strany a rozmázl se na trávník. Míče se zmocnil El Shaarawy, ale bez přípravy nedokázal trefit odkrytou ázerbájdžánskou klec!
     
    38
    Tlaku Squadry Azzury je alespoň protentokrát konec, Graziano Pellè totiž zbytečně fauloval při napadání.
     
    39
    Podobná situace se však opakovala i na druhé straně, Nazarov zbytečně zajel do Mattea Darmiana, což neuniklo pozornosti Williama Colluma.
     
    40
    Graziano Pellè to nemyslel zle, ale samotné provedení jeho kolmice už pokulhávalo. Míč se tak stal snadnou kořistí Kamrana Agajeva.
     
    41
    Vracející se Leonardo Bonucci odkopl míč před nebezpečně dotírajícím Qurbanovem do zámezí, domácí budou mít k dispozici rohový kop.
     
    42
    Z něj však žádné nebezpečí pro Buffona a spol. nepramenilo, Italové razantním odkopem dostali míč až k Agajevovi.
     
    43
    Agajevův nepříliš povedený odkop skončil na kopačce Antonia Candrevy, ten se ale unáhlil a z ostrého úhlu pálil opravdu velmi, velmi nepřesně.
     
    43
    Itálie právě vstřelila branku!
    Ázerbájdžánci inkasovali gól do šatny, to je pro domácí hodně nepříjemné! Defenzíva v červených dresech úplně zapomněla na dvojici Antonio Candreva, STEPHAN EL SHAARAWY a druhý jmenovaný pohodlně zavěsil do poloprázdné Agajevovy svatyně!
    43. Stephan El Shaarawy - 1:2
     
    45
    Už se nám rozběhla poslední minuta úvodní pětačtyřicetiminutovky, hosté v poklidu kombinují poblíž půlící čáry.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Úvodní pětačtyřicetiminutovka je za námi. Favorizovaná Squadra Azzura se už v jedenácté minutě zásluhou Édera ujala vedení, poté ale Italové polevili a povětšinou jsme sledovali nadmíru vyrovnané utkání. Domácí vytěžili z minima maximum, jedinou šanci Ázerbájdžánu totiž přetavil ve vyrovnávací gól Nazarov. Svěřenci trenéra Conteho však poté opět zařadili na vyšší rychlostní stupeň a zaslouženě opět vedou – těsně před přestávkou se prosadil El Shaarawy. Co přinese druhý poločas? To se dozvíme v 19:01.
    Italové v kvalifikaci inkasovali poprvé po 290 minutách.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Oba trenéři dál důvěřují svým základním jedenáctkám, k ani jedné změně o přestávce nedošlo.
     
    48
    Po souboji s Dašdemirovem se na trávníku ocitl Antonio Candreva, hosté budou zahrávat standardní situaci z pravé strany.
     
    49
    Vinou útočného faulu El Shaarawyho ale Italové o výhodu přišli, míč už si k rozehrávce staví Kamran Agajev.
     
    50
    Maxim Medveděv se zodpovědně vrátil a na poslední chvíli ukopl míč do vápna pronikajícímu Éderovi – roh pro hosty.
     
    51
    Candrevův centr byl přetažený, míče se ale ještě zmocnil Éder a ačkoliv o něj v souboji s Ruslane Qurbanovem přišel, může být se svým počínáním spokojen. Italové budou zahrávat další rohový kop.
     
    52
    Ani tentokrát to ale Candrevovi příliš nesedlo a Ázerbájdžánci odkopli míč až na polovinu soupeře.
     
    53
    Squadře Azzuře byla ponechána výhoda, nicméně Graziano Pellè s ní naložil lajdácky a z vůbec ne beznadějné pozice poslal míč vysoko nad.
     
    54
    Marco Verratti dostal naloženo od Amirkulieva, jenže podle sudího se jednalo o čistý zákrok a až se hostující záložník zvedne z trávníku, v kombinaci budou pokračovat Ázerbájdžánci.
     
    55
    Už se tak stalo, ale domácí o míč záhy přišli, čehož mohl využít Graziano Pellè – byl ale v ofsajdovém postavení.
     
    56
    El Shaarawy si na hranici pokutového území při zpracování pomohl rukou, což samozřejmě neuniklo pozornosti sudího Colluma. Ve druhém poločase se hraje prakticky bez šancí. Zdá se, že Italům těsné vedení stačí a směrem dopředu se svěřenci kouče Conteho rozhodně nepředřou.
     
    57
    Ismajilův průnikový pas byl zblokován a míč se stal snadnou Buffonovou kořistí.
     
    58
    Maxim Medveděv zničehonic odkopl míč do autu a svalil se k zemi, zřejmě se jedná o nějaké křeče či svalové potíže.
     
    59
    Ázerbájdžánský zadák se zdá být v pořádku, hra může vesele pokračovat – ještě oba týmy na trávníku stráví něco přes půlhodinu.
     
    60
    Hráči v červených dresech jsou statičtí, není divu, že se jim vůbec nedaří prokousat se na soupeřovu polovinu. Ázerbájdžánci mají očividné problémy v rozehrávce.
     
    61
    V Baku nyní opravdu hustě prší, i to může být jeden z důvodu, proč nesledujeme kdovíjak atraktivní fotbal.
     
    62
    Jako blesk z čistého nebe Italové málem udeřili, nicméně jako správný kapitán zasáhl Rašad Sadygov, jenž vykopl míč doslova z brankové čáry!
     
    64
    Svěřenci Roberta Prosinečkého ani tentokrát nic kloudného nevymysleli, Afran Ismajilov v obležení dvou italských zadáků pouze zakopl míč do zámezí a odevzdal ho tak Gianluigimu Buffonovi.
     
    65
    Itálie právě vstřelila branku!
    Svěřenci Antonia Conteho přidali uklidňující gól a udělali další krok ke stvrzení postupu na EURO! Z dobrých dvaceti metrů napřáhl MATTEO DARMIAN a Agajev nedokázal vůbec zareagovat.
    65. Matteo DARMIAN - 1:3
     
    67
    Domácí poprvé vystřídali, Rašad Abulfaz Sadygov jde na plac namísto Pascuala.
     
    68
    Ázerbájdžánci vybojovali rohový kop, k jeho exekuci se chystá Afran Ismajilov.
     
    69
    K hlavičkovému zakončení se prokousal Dimitrij Nazarov, nicméně jeho nepříliš razantní pokus Buffona nenachytal v nedbalkách.
     
    71
    Na druhé straně musel zasahovat Kamran Agajev, nicméně ani Éderova střela neměla gólové parametry. Snadná práce pro strážce ázerbájdžánské svatyně.
     
    72
    Italové po vstřeleném gólu opět polevili a umožnili svým hostitelům, aby zakombinovali na útočné polovině. Žádné nebezpečí pro Buffona z toho však nepramenilo.
     
    74
    Střídání v týmu Itálie: ze hřiště odchází Stephan El Shaarawy, přichází Alessandro Florenzi.
     
    74
    Do hřiště se podívá také jmenovec českého hokejového reprezentanta Tuğrul Erat, jenž nahradil Ruslana Qurbanova.
     
    75
    Marco Verratti zbytečným šlapákem poslal k zemi Medveděva, sudí Collum ale za celý zápas ze své kapsičky ještě nevytáhl žlutou kartu.
     
    77
    Domácí zahrávali rohový kop. Tuto standardní situaci rozehráli nakrátko a poté přišel centr do prostoru před Buffonem, ale míč proletěl italským pokutovým území bez povšimnutí a na tribunách to jen zahučelo.
     
    78
    Maxim Medveděv s míčem nic kloudného nevymyslel, kulatý nesmysl skončil v autu a hosté budou mít k dispozici vhazování.
     
    79
    Ještě předtím ale přišlo na řadu střídání, střelce úvodního gólu Édera nahradil v jedenáctce Squadry Azzury Sebastian Giovinco.
     
    81
    Už se rozběhla poslední desetiminutovka základní hrací doby a domácí se sympaticky snaží o vstřelení kontaktní branky, v předfinální a finální fázi jim však chybí dostatečná kvalita.
     
    82
    To samé platí i o minutu později. Ázerbájdžánští reprezentanti kombinují na polovině hřiště, ale nevědí, kudy kam. Italská defenzíva je dnes (téměř) bezchybná.
     
    83
    Už už to vypadalo, že by Maxim Medveděv mohl z pravé strany odcentrovat míč směrem k Buffonovi, včas však zasáhl Mattia De Sciglio a razantně odkopl kulatý nesmysl do zámezí.
     
    84
    Marco Parolo hledal nadýchaným bochánkem rozběhnutého Pellèho, nicméně útočník Southamptonu a italské reprezentace uklouzl a do zakončení se nedostal.
     
    86
    Graziano Pellè založil na levém křídle rychlý protiútok Squadry Azzury a přihrál míč Giovincovi, ten byl ale dobře pokrytý a ani tato akce Italů tak neslavila úspěch.
     
    87
    Utkání se už v podstatě pouze dohrává, za pískotu domácích příznivců hráči v modrých dresech kombinují na vlastní polovině.
     
    88
    Badavi Gusejnov zatáhl za záchrannou brzdu a poslal k zemi unikajícího soupeře, za což mu sudí Collum bez váhání ukázal červenou kartu!
     
    88
    Střídání v týmu Itálie: ze hřiště odchází Antonio Candreva, přichází Riccardo Montolivo.
     
    89
    Exekuce následného přímého kopu se ujal Sebastian Giovinco a jeho projektil orazítkoval břevno Agajevovy svatyně!
     
    90+1
    Domácí naposledy vystřídali, místo Ismajilova jde do hry Magomed Mirzabekov.
     
    90+1
    Už známe také délku nastavení, William Collum nad rámec druhé půle přidal tři minuty!
     
    90+2
    Tribuny Bakı Olimpiya Stadionu už se postupně vylidňují, už se pouze čeká na závěrečný hvizd, který definitivně rozhodne o postupu italské fotbalové reprezentace na EURO 2016.
     
    90+4
    Těsně po vypršení nastaveného času Medveděv stáhl k zemi Giovinca a ještě obdržel žluté napomenutí.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Ihned poté pak William Collum zápas mezi Ázerbájdžánem a Itálií ukončil. Squadra Azzura po změně stran díky tvrdé ráně Mattea Darmiana pojistila svůj náskok a získala tři body, které partě Antonia Conteho definitivně zajistili účast na Mistrovství Evropy, které příští rok hostí Francie! Robert Prosinečki dnes odkoučoval na lavičce Ázerbájdžánu své páté utkání a poprvé poznal hořkost porážky.
    Italové jsou na EURU!
     
    Z mé strany je to vše, příště na počtenou! (19:54:22)

    Vojtěch Balon

    Branky: 31. Nazarov (Qurbanov) – 11. Éder (Verratti), 43. El Shaarawy (Candreva), 65. Darmian

    Karty:   90+4. Medveděv (AZE)   88. B. Gusejnov (AZE)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 6:6. Střely mimo: 0:5. Rohy: 2:5. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 9:16.
    Ázerbájdžán: K. Agajev – Medveděv, B. Gusejnov, R. Sadygov, Dašdemirov – Garajev – Ismajilov (90+1. Mirzabekov), E. Pascual (67. R.A. Sadygov), Amirkuliev, Nazarov – Qurbanov (74. Erat).
    Náhradníci: Mammadov, Nazirov – E. Mammadov, Gulijev, Pašajev, R.A. Sadygov, Erat, Abışov, Mirzabekov, Alijev.

    Itálie: Buffon – Darmian, Bonucci, Chiellini, De Sciglio – Verratti, Parolo – Candreva (88. Montolivo), El Shaarawy (74. Florenzi) – Pellè, Éder (79. Giovinco).
    Náhradníci: D. Padelli, Sirigu – Florenzi, Barzagli, Zaza, Giovinco, R. Soriano, Quagliarella, Bonaventura, Bertolacci, Santon, Montolivo.

    Rozhodčí: William Collum – Damien MacGraith, Francis Connor (všichni Skotsko)
    bahis siteleri